SZÜLŐSÉG

Elment a nyákdugó: szülünk?

2008. szeptember 2., kedd 18:40

Aki csak filmekben látta azt, ahogy megindul a szülés, könnyen téves képzetei lehetnek az egész beindulásáról. Ahogy a nők hirtelen a hasukhoz kapnak és egy másodpercen belül üvöltenek a fájdalomtól, majd innentől kezdve a szülésig végig ordítanak, nos, igen messze van a valóságtól. Az apák nagy része egészen biztosan ilyen mozikra építi a szülést, mert az első órákban sokan fel vannak háborodva: „Nem is szülsz még, nem is fáj!” A legtöbb kétség és kérdés tehát arra vonatkozik, hogy észre fogjuk-e venni, hogy szülünk. És ezen, most ne röhögjünk, mert kipottyanhat egy fél tucat gyerekünk, még utána is képesek vagyunk izgulni, hogy honnan tudjuk, mikor kell elindulni a kórházba, ugyanis minden szülés más. Azt viszont, hogy szülünk, egészen biztosan észre fogjuk venni! Mik tehát a szülés jelei?A terhesség végén egyre többször érzünk jóslófájásokat, amik miatt sok ezer kismama gyalogolt már be feleslegesen a szülészetre. Lehet ugyanis, hogy egy éjszakán át ülünk, vagy sétálunk az órával összenőve, s még talán rendszeresek is az összehúzódásaink, aztán egyszer csak elalszunk, és együtt töltünk a labdánkkal még legalább egy hetet. A jóslófájások mozgásra általában enyhülnek, míg az igaziak nem.

Az utolsó napokban minden kismama azt lesi, hogy van-e valami a WC-papíron. Nos, ez a kis nyálkás izé - hivatalosan a nyákdugó - akkor távozik, amikor elkezd a méhszáj kinyílni. Ilyenkor néhány kismama a bizonyosság érdekében a csészéhez vonszolja, aki él és mozog, hogy ez most akkor tényleg az-e. A nyákdugó lehet véres, barnás nyálkás, zselés állagú, körömnyi mérettel, de lehet színtelen is. Ismét egy bizonytalansági faktor. Ráadásul közel sem biztos, hogy ez már a nagy pillanatot jelzi (jelzi, csak nem azonnal), ugyanis akár egy-két hét is eltelhet a szülésig. Vagy egy nap.

A fájások figyelése és számolgatása egyébiránt remek időtöltés az utolsó napokban, kicsit úgy érezhetjük, hogy valamit azért csak teszünk a cél érdekében. Érdemes a fájásokat egy órán keresztül mérni és felírni. Szakértők szerint, ha az összehúzódások legalább 5 percenként jelentkeznek, és 40 másodpercig tartanak, akkor már érdemes elindulni a kórházba. Mellesleg van egy fájásfajta, amit az ember tényleg megérez, hogy ez most az, mert egyszerűen máshogy fáj, sokan ezt azonban már csak a kórházban érzik meg. Tapasztalat szerint nem érdemes korán berongyolni, mert ki tudja, hogy mennyi ideig róhatjuk a köreinket, mire megszületik a baba, jó érzés a könnyedebb részén hazai terepen túl lenni. Akit azonban megnyugtat az orvosi jelenlét, ne szégyellje a korábbi bemenetelt, a pakliban azonban benne van, hogy párszor hazaküldenek, mert lukra futottunk. Akkor sem történik semmi, ha feleslegesen megyünk be a kórházba, higgyük el, hogy több ezer kismama teszi naponta a világon ugyanezt, egyáltalán nem ciki, a szülészeten nem leszünk az első ilyen eset.

A sok bizonytalanság után végre egy biztos jelet is tudunk mondani, amivel már húzhatunk is a kórházba. Ez pedig a magzatvíz, ami az anyukák egy részének a rémálma, mert milyen ciki már, hogy elönt minket a lé, mintha bepisilnénk. Sokan nem is mennek a célegyenesben sehová, nehogy folt essen a becsületükön, pedig ez sem történik úgy, ahogy néhány okos filmben látjuk, vödörnyi zuhataggal a lábunk között. Akár csordogálhat is, vagy egy nagyobb adag távozhat, aztán semmi.

Ha tehát a menstruáció-szerű görcseink legalább egy órán át rendszeresek, vagy folyik belőlünk valami (rosszabb esetben vér, jobb esetben víz), irány a szülészet, ahol elmondják, hogy hol tartunk. Egyébiránt pedig marad a bizonytalanság, elmélkedés, reménykedés, egy dolog azonban biztos, ami egyszer bement, az előbb utóbb valahogy ki is jön.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.03 13:16:08Veritas

  buborék! szinte napra pontosan 5 év.

 • 2008.09.03 13:18:33kanaye

  Köszönöm!

  Igen első!

  Jó lenne még ma vagy holnap a karomban tartani...

 • 2008.09.03 13:21:35Cyr

  Hűha, kanaye! Neked már kezd izgi lenni! Hajráhajrá :)  (Én meg itten még mindig benyákdugaszolva....)

 • 2008.09.03 13:36:18Magenta

  Kanaye, én is szurkolok!  Jót mosolyogtam, éjjel fél háromkor ugyanis felébredtem arra, hogy görcsölök, úgyhogy ideültem a gép elé számolgatni a fájásokat (még csak jóslónak bizonyultak). Kezd aktuális lenni tehát, a nyákdugó úgy tűnik, apránként folyogat elfele, de szerintem a maradék három hétben még egyben leszünk.  A lányomnál anno a nyákdugó két nappal szülés előtt ment el, zuhanyzáskor leejtettem valamit és ahogy leguggoltam, nagy placcsanás, a magzatvíz szintén a zuhanyzóban ért, törölközés közben, igazi ömlés volt.  A fiamnál mindkettő a szülőágyon ment el, de ő három héttel korábban jött a vártnál.

 • 2008.09.03 13:44:18Magenta

  Cyr, ennyit arról, hogy valamelyik gyerekposzton olvastam, hogy a többedszer szülők készüljenek fel rá, hogy a bébi hamarabb jön. :))  Szurkolok Neked, pont két héttel jársz előttem.

 • 2008.09.03 13:45:57buborék

  Veritas, azért kérdeztem, mert nálunk nem lesz 2 év és reménykedek, hogy cserébe ne legyen olyan nehéz, mint az elsővel.

 • 2008.09.03 13:47:34buborék

  Kanaye, aztán bejelenteni nekünk a híreket!

 • 2008.09.03 13:57:10Veritas

  buborék! Szurkolok neked, h könnyebb legyen. Eddig én is azt hallottam, h a 2. könnyebb, de mostanában sokan rácáfoltak (igaz, volt akinek 16 év volt a 2 szülés között)  Csak nekem volt ilyen sz.r élmény a szülés? A 1. után még 2 évvel sem tudtam róla gyomorgörcs nélkül beszélni.

 • 2008.09.03 15:56:55cseju

  Első alkalommal írok ide, most regisztráltam. Nagyon érdekesek a beszélgetések. Nekem két porontyom van. Fiú, lány. Császár és spontán. 18,5 óra, 15 óra. Két különböző emberke, szülés, élmény.

  Ha valakinek kérdése van tegye föl. Szivesen válaszolok. Annak idején nekem is jól jött volna egy ilyen hely.

 • 2008.09.03 16:14:45Veronicka

  Csatlakozom cseju-hoz.

  Két gyerek. Első 8 nappal előbb született a kiíráshoz képest, de 3750 gramm nem éppen pehelysúly, mi lett volna, ha kihordom végig? Szülés megindulása: ledőltem este aludni, de valahogy nem sikerült, csak forgolódtam, éjfélkor mintha valami fájna, utána csak szunyókálás néha, hajnali 5-kor irány a kórház, déli 1-kor szülés.

  Második alkalommal: elvileg túlhordtam, az egyik doki szerint 6, a másik szerint 4 nappal. Ledőltem este aludni, de valahogy nem sikerült. Forgolódás, éjfélkor mintha valami fájna. Elkezdtem nézegetni az órát és próbáltam aludni a fájások között. Hajnali 5-kor felkeltem, járkálni kezdtem. Apjuk is felkelt, rohangált izgatottan, riasztotta az amúgy is készültségben lévő nagymamát a meglévő sarj felügyeletére, elment érte, odahozta, családi körben fájtam tovább. Én ugyan sehová se megyek, csak amikor már a könnyem is folyik. Az órát már a rajtam kívül jelenlévő két másik felnőtt figyelte, nem én. Ha elakadt a szavam és lehanyatlottam valahová szuszogva, ők számolták a másodperceket, perceket. Egyszer már három perc volt. Utána nyolc. Utána öt. Fél 7-kor már mindkettő ordítozott velem, hogy MOST, RÖGTÖN, INDULÁS! Megint három perc. Na jó, induljunk. Útközben sorompó. Mire elzötyögött a vonat, még két fájás. A kocsitól húsz méterre volt a szülészet ajtaja, a dokim már ott topogott. Húsz métert fájás nélkül nem tudtam megtenni. Felmentünk, vizsgál, papírozás, ágyat kaptam, férjet beöltöztették. Fetrengés az ágyon, pedig szép modern, liftezős, felfújós, miegyebes. Mellettem ordít egy másik nő, akitől a paraván elválaszt. Én nyikk nélkül szuszogok és könnyezek. Férjem az izgalomtól a vécére kérezkedik. Reggel 9-kor felnyögök "beszarok!" Doki berohan. "Tényleg? Jó. Akkor ha kedve van nyomni, nyomjon." Negyed 10-kor megvolt a bébi.

  Tanulság: másodjára nem rohantam a kórházba be, és az volt a jobb. Elsőre viszont nem mertem volna nem berohanni. Az elsőnél még nincs tapasztalat, a másodiknál már TALÁN van, de ha teljesen máshogy kezdődik eleve...

 • 2008.09.03 16:16:35Veronicka

  ... s hogy mi lesz a harmadiknál - ki tudhatja azt előre..? :) Ha tartja magát a forgatókönyvhöz, akkor este lefekvés, éjfélkor mintha valami fájna :)

 • 2008.09.03 16:24:55cseju

  Részemről kettőnél megállt a projekt.

  Bár a vajúdási idő talán 12 órára lecsökkenne...

  De ha belegondolok, nem is az idő itt a bibi. Ha tudnám 100%-ra, hogy spontán lesz a harmadik is, talán bevállalnám. Megfogadtam, engem mégegyszer nem vágnak fel.

  Már csak azért sem, mert apuci iszonyatosan jól tud "nyomni"! :-)

 • 2008.09.03 16:32:38Veronicka

  cseju: Ehem, első alkalommal amikor rettentően kifáradtam, és a végén, amikor nyomni kellett, én már azt hittem, inkább alszom, jöjjön ki, ahogy tud, na, hát apuci nagyon lelkesen biztatgatott, hogy nyomjak, nyomjak, nyomjaaak!

  Néztem rá olyan borzasztó csúnyán, hajjaj... Nyomjon ő, ha olyan baromi okos... :)

 • 2008.09.03 16:43:29cseju

  Nálunk abszolút pozitív volt Apa "nyomása". Szuszogott velem, amikor kellett, nyomott velelm amikor kellett, és... hát vetkőzött. A dokinak is feltünt, hogy "a kedves férje nagyon keményen dolgozik". Levette először a kórházi kntösfélét, majd a kardigánját, és mivel már csak a póló maradt, levenni nem lehetett, édesen kipirult az arca.

  Szülés végén éppúgy megdicsérte a doki, mint engem. Egy kicsit erős volt a részéről, mivel a nehezét én végeztem el.

  Ja, és megette az összes szőlőcukromat!

 • 2008.09.03 17:35:44hímzőkör

  39 és fél hetes terhesen ez a létező legaktuálisabb téma nekem, hálás is vagyok:)  mellesleg fékcsíkos már a zoknim is a parától...

 • 2008.09.03 17:45:29cseju

  Bár az én zoknim lenne olyan...

  Minden kismamát irigylek egy kicsit, de hát az ember nem lehet egy életen át pocakos.

 • 2008.09.03 20:00:39Cyr

  Magenta: "ennyit arról, hogy valamelyik gyerekposzton olvastam, hogy a többedszer szülők készüljenek fel rá, hogy a bébi hamarabb jön. :)"  Ehe. Egyik nap a csarnokban - csak a Kicsi Fiatalemberrel voltam - odajött egy nagyon okos néni, hogy jaj, kedveském, mikorra van kiírva? Mondom neki. Erre nagyokos néni: "úgysem fogja addig bírni, hamarabb jön az, a második gyerekek hamarabb jönnek".  Felvilágosítottam, hogy nem nyert, a másodikam a kiírtnál 10 nappal később érkezett, ez viszont itt a pocakban a negyedik. Elkotródott.  Egyébként meg bírom, hogy ma kb 5 ember közölte velem, hogy egy-két napon belül szülni fogok. Csupa hozzáértő jóember. Fene se érti, hogy a szülésznőm miért nem tudja ilyen pontosan... :)))) • 2008.09.03 20:12:21Magenta

  Ehem, nekem is mondják már, hogy látszik az arcomon, hogy nemsokára szülök...

  ha-ha-ha • 2008.09.03 20:34:40cseju

  Az még csak a jobbik eset, hogy a szülés látszik az arcodon. Nekem egy "kedves" szomszéd néni mondta: Babát vársz? Pedig nem is látszik az arcodon!

  Mire én: mert a pocimban van.

  Azóta nem köszön!

 • 2008.09.03 21:01:05Cyr

  Magenta, egyébként szülés előtt nem sokkal tényleg kicsit megvastagodik a száj, az orr, valahogy húsosabb lesz. Én vizsgálgatom magamat veszettül a tükörben, de sztem úgysem fogom észrevenni

 • 2008.09.03 21:01:26Cyr

  Cseju: tuti válasz :)))))))))))

 • 2008.09.03 21:05:13Veritas

  cseju! :DDDD

  Nagymamám anyukámtól kérdezte meg, nem terhes-e, mikor ők még nemis sejtették.

 • 2008.09.03 21:10:41monsterwoman1

  "Egyébként meg bírom, hogy ma kb 5 ember közölte velem, hogy egy-két napon belül szülni fogok. Csupa hozzáértő jóember. Fene se érti, hogy a szülésznőm miért nem tudja ilyen pontosan... :))))"  Augusztus elejétől napi szinten hallgattam idegenektől ezt a mondatot. Okt 3-ra voltam kiírva, 7-én végre megkönyörült rajtuk a gyerek. • 2008.09.03 21:14:42Hemish

  Sziasztok!

  Végre egy igazi normális hangvételű poszt, nagyszerű hozzászólásokkal! Már órák óta titeket olvaslak és a párommal együtt itt kacagunk! Remélem a mi "eseményünk" is olyan lesz ami jókedvre derít majd másokat!

  Írjatok még, ez most nagyon jól jött!

 • 2008.09.03 21:37:45a kedvenc nick-em foglalt! :(

  Na, az egyébként tényleg irgalmatlan, hogy az utolsó hetekben utcán-boltban-villamoson MINDEN VADIDEGEN nyilatkozik a szülés pontos időpontjáról, áááá.

  "Ó, hogy lent van a pocakod, ugye pár nap múlva szülsz? - ÖÖ, nem, még van 3 hét... - Nem fogja kivárni meglátod!" ésatöbbi

  Hát, késett 3 napot a kiírt időponthoz képest.. Még jó, annyi mindent kellett még megcsinálnom, én minden nap örültem, hogy fú, ezt is sikerült még, fúú, azt is, és fúú, még a hajamat is levágtam, na akkor most már jöhet a bébi! Így pont a nagymama szülinapjára érkezett :D

 • 2008.09.03 21:47:05Békanőci

  Négy napig voltam dugó nélkül. A harmadik nap szivárgó vízel bemasíroztam a kórházba, negyedik nap este elkezdtem szülni :), ott akrobatizáltam a sötétben az ágy mellett mert feküdni nagyon nem volt jó, a hajol-guggol-derékdönt volt jó, félperceket álmodtam két fájás között, tornagyakorlat alatt olyanokat amiket órákig tudtam volna mesélni... és éppen csak elkezdődött az ötödik nap mikor befejeztem.

  Elejétől a végéig 7,5 óra volt. A fájások meglepően gyengén, de sűrűn kezdődtek. Kevésbé fájt mint menstruációkor, de cserébe ötpercenként jelentkeztek. Az első órában feküdtem, a második kettőben wc-re futkostam, az ezt követő kettő és félben bejutottam a szerenkénti döntőbe. Itt jött a be-ki-le-fel ki, vagyis beöntés-kihányás-lezuhanyozás-felfektetés-kinyomás felfoghatatlan gyorsan.

  Nagyon tanulságos volt megismerni a másik önmagam...

 • 2008.09.03 21:52:17Békanőci

  Tőlem szülés után kérdezte ismerős, hogy: "Hogyhogy szültél, nem is szállt le a hasad?"  Nem menetrend szerinti járat...  Ja, és:

  "De hát nem is mostanra voltál kiírva! Még vissza volt három hét!"  Én kérek elnézést.

  :)

 • 2008.09.03 23:04:03Cyr

  És az örök klasszikus, amitől egy idő után üvöltve tudnál nekiesni a kérdezőnek:  "Még mindig egyben?" • 2008.09.04 00:09:26AncsiPancsi

  Békanőci .tessék megvezetni azokat akik kiböjtölték az utolsó három hetet és még annál tovább.

  Micsoda szemtelenség ezt kihagyni. :DDD  Nekem a tesco pénztáránál mondta a kedves pénztároskisasszony nem ám megszül itt nekem mindjárt.

  És ha így lett volna legalább bekerülünk a hírekbe.

  Egyébként aznap éjszaka tényleg megszültem.

  Úgyhogy az empatikus készségben nem volt hiány. :)

 • 2008.09.04 00:15:05AncsiPancsi

  Meg különben is mit boltozunk itt már ilyen előrehaladott állapotba.

  Tessék a fenekünkön maradni és figyelni mikor jön a gyerek. :)

  Nem ám elszalasztjuk a nagy pillanatot. :D

 • 2008.09.04 05:42:29Magenta

  Aham, akkor figyelni fogom az arcom, hátha észreveszek valamit. :)  jaaaaaj, másik nagy kedvencem a "na és, mit súgnak az ösztöneid?"

  Hát basszus, az enyémek nem működnek túl jól, mert mindhárom gyerekem ellenkező nemű lett/lesz, mint amire én tippeltem (mondván, hogy ééérzem én, ki lakik odabent) és az előző kettőnél se súgták meg az ösztöneim, mikor szülök, sőt a fiamnál alig vettem észre a fájásokat, annyira belemerültem a takarításba. Igaz, ő három héttel korábban jött (azóta is naponta adok hálát az égnek, mert nagy baj lett volna,ha bent marad!).  Kedden azt mondtam, ma lehet szülés is, egész nap pocsékul voltam, fájt a combom, a hátam, minden kínom volt.

  Most meg olyan fitt vagyok, hogy csak na. :)

 • 2008.09.04 08:25:14Veritas

  "Még mindig egyben?"

  Na ettől én gyilkolni tudtam volna!  Nekem cigányasszony próbálkozott jóslással:

  "1. baba ugye?" Nem, 2.

  "Az 1. fiút hogy hívják?" A lányt?

  "Ez a baba is fiú lesz!..." Na itt röhögtem egyet. ugyanis 3 UH-on is mondták, h lány. Ez most nem jött össze neki....  Az elsőnél a kiírt időpont előtti napon még végigjártam az IKEA-t (biztos, ami biztos), hajnal 2kor elfolyt a víz. A másodiknál 1 héttel szülés előtt kattantunk egymásra apjukkal. hát nem jutottunk sokáig, szinte azonnal beindultak a fájások (ráadásul hidegfront is volt). nem is bántam, h nem kell még 1 hetet végigszenvedni. Egy hátránya volt, h fodrászhoz mentem volna pont a szülés napján.

 • 2008.09.04 09:19:43cseju

  Cyr! Az "örök klasszikus" sajnos nálunk is jelentkezett, lévén hogy a fiamat 7 nappal, lányomat 6 nappal hordtam túl. Másodszor nem volt túl vészes a dolog, mivel kisfiam elintézte a dolgot: neki már tök elege van abból, hogy mindenki megállít és ugyanazt kérdezi. Hála istennek tekintettel voltak a gyerekre. Így utólag is köszönöm neki!  Ja, mikor a lányommal megkezdődtek a fájások - utólag kiderült csak jóslók voltak -, Debrecenben a klinika környéke futóverseny miatt le volt zárva és a kordonon senki nem akart átengedni. Már messziről integettek, h. forduljunk vissza. Hát mi nem. Megközelítettük a rendezőt, bekukkantott az ablakon, én pedig közöltem vele, hogy kb. 5 perc és szülök. :-) Minden kapu megnyílt előttem! :-)

  Igaz, hogy hazajöhettünk, és két nap mulva lett meg a baba, de jó buli volt.

 • 2008.09.04 09:36:05mid24

  Sziasztok!

  Sajna nem tudtam végigolvasni a kommenteket, de nálunk (Nyíregyháza) azt mondták a felkészítőn, hogy már 10 perces fájásokkal be kell menni, illetve ha elmegy a magzatvíz, vagy vérezget az ember, akkor azonnal be kell menni.

  Nekem pénteken napoközben elment a nyákdugó, eltelt a hétvége, majd hétfőn egész nap fájdogáltam, estére rendszeres 10 perces fájások (néha 1-1 5 perces is közte), úgyhogy megnéztük az esti filmet, és mentünk. A lányom reggel 5:05-kor született. :)

 • 2008.09.04 09:48:39bi

  A 2.babámat túlhordtam.A kötelező ctg vizsgálat alkalmával az orvos azt mondta,hogyha szeretnék mihamarabb megszülni,akkor apával bújjak össze otthon és ... "kössem össze a kellemest a hasznossal" ,ha nem akarok szülésinditást.Igazán vicces volt,talán az elgyötört arcom látványa alapján,ill.a nyugalomban lévő méhtevékenységre gondolva ajánlott egy kiadós szeretkezést...

 • 2008.09.04 09:54:31szövetszöcske

  Nálunk mikor az első kicsi készült születni, szóltunk neki hogy jövő hét hétfőn szülünk, mer akkor praktikus (hétvégére még program van mindkét napra, és ha az asszony hétfőn szül, hétvégére már pont otthon lehet). Doki bácsi hümmögött, meg mondta, nem úgy van az fiacskám, minket nem érdekelt, kihirdettük a haveroknak is, hogy hétfőn szülés.

  Na, vasárnap este lefeküdtünk, 1 óra múlva, éppen éjfél után asszony felébreszt, hogy szerinte szülünk. Azt hittem poénkodik, mondtam neki, hogy jó-jó, persze ma szülünk, de legyen inkább reggel 10 körül,aludjon még nyugodtan addig, aztán vissza is aludtam, ő meg, mint mesélte nem bírt aludni, nekiállt a gyerektartási kézikönyvből kiolvasni mit kell csinálni, átnézne a pakkot, a könyv tanácsainak megfelelően csinált nekem szendvicseket(frankó szalámis-zöldpaprikásat), aztán ötkor felkeltett, hogy lestopperelte, 5 perc. Igaza is volt, 8-ra megvolt a lányom, nyákdugó meg magzatvíz nélkül is jól érezte.  A második kölyök persze már prózaibb volt, neki is kitűztük a praktikus születési dátumot, aztán aznap este csak összenéztünk jól, hogy vazze, ez nem akar megszületni. Mondjuk a harmadik kitűzött dátumot már betartotta. Nyákdugó, magzatvíz most sem volt, sőt szendvicsek sem, az asszony most átaludta az elejét, hajnali fél 4-kor már arra keltett hogy húzzunk a kórházba, 4 perces meneteket mér, szendvics meg lf. mert sietünk.

 • 2008.09.04 11:22:37Cyr

  szövetszöcske: Fenébe, pedig ugye szendvics nélkül nem vajúdás a vajúdás... De azért jól bírtad, ugye? :)))))))))  Egyébként erről a "harmadik kitűzött dátumot betartotta"-ról eszembe jutott, hogy a törzs varázslója, ha esőcsináló táncot lejt, annak mindig van eredménye. Ugyanis addig táncol a szerencsétlen, amíg el nem kezd esni... :))))

 • 2008.09.04 11:50:03Magenta

  "2008.09.04 11:22:37 Cyr  Egyébként erről a "harmadik kitűzött dátumot betartotta"-ról eszembe jutott, hogy a törzs varázslója, ha esőcsináló táncot lejt, annak mindig van eredménye. Ugyanis addig táncol a szerencsétlen, amíg el nem kezd esni... :))))"  :-DDDDDDDDDDD Ez nagyon jóóóóóóóó!  Szöcske, mi az a "gyerektartási kézikönyv"? :)  Ó, hát én nagyon vágynék a 13-ra, vagy a 10-re, hogy lehet megbeszélni a gyerekkel?

 • 2008.09.04 12:12:25Cyr

  Magenta, a 13. az az enyim, stipistopi, de nem bánom, szülhetsz te is akkor :)

  A gyerektartási kézikönyv gondolom, valami Spock-szerűség, valószínűleg egy bővített kiadás, minden eshetőségre készen, kórházba vezető útvonal leírástól kezdve a szülőágy megfelelő dőlésszögén át a pubertáskorig bezárólag hatalmas területet átölelve. Valószínúleg a fájások gyakoriságából kiindulva, a pubertáskornak szentelt fejezetet már nem otthon olvasták el. :)

 • 2008.09.04 13:03:16Magenta

  Egy 13-asom már van, a fiam is 13-án született és mint írtam feljebb, a Sors vigyázott rá ezzel, mert ha a kiírt időben jön, talán nem is él.

  De a kiírásaink időpontját tekintve Te vagy rá "jogosult" elsősorban. :)))) Nagyon szurkolok már neked.  Erre a számra pozitívan babonás vagyok. :))))  De hogy lehet megbeszélni a gyerekkel ilyesmit? Üljek le és magyarázzam el a hasamnak??? :)

 • 2008.09.04 13:47:59szövetszöcske

  Magenta: Nálunk úgy volt, hogy előbb mindenkinek bejelentettük a nagy hírt, mikor lesz a szülés, aztán beszóltam a csövön a kicsinek, hogy ha már mindenkinek beígértük, akkor ne picsogjon.

 • 2008.09.04 13:59:58Cyr

  Magenta: egy 13-asom nekem is van, az első. A két "közepe" 23-as. Így hát nekem is jár még egy 13-as a másik szélére :)

  Igen. Üljél le és magyarázd el a hasadnak. De ne azt, hogy 13-án szülessen. Azt, hogy akkor szülessen, amikor a lehető legjobb neki. :)

 • 2008.09.04 14:00:51Cyr

  szövetszöcske: Mert befolyásolható volt a gyerek. Na ja. De mi lett volna, ha kiszól, hogy "nyugi, nem hagyom magam sürgetni" ?

 • 2008.09.04 14:01:32Magenta

  szövet, ezt elképzeltem... :-DDD  Cyr, igaz, bármelyik nap születik meg, az különleges lesz. :)  Ha jövő héten tutira mondják a császárt, akkor meg úgysincs "beleszólása".

 • 2008.09.04 14:02:02Magenta

  Akkor szöcske nagyot ugrott volna! :)

 • 2008.09.04 14:13:35Cyr

  Magenta: "Ha jövő héten tutira mondják a császárt, akkor meg úgysincs "beleszólása"."  De bizony, hogy van. Teszemazt elindulhat hamarabb, ha úgy akarja, és ha mindenképpen muszájcsászár, hát előbbre hozhatja.

 • 2008.09.04 14:23:11donna

  2008.09.04 09:19:43 cseju Minden kapu megnyílt előttem! :-)  mi még csak befektetésre mentünk amikor a párom egy útlezárásnál eljátszotta a rendőrnek h szülünk. Klassz volt a fél órás utat 10 perc alatt letudni. :-))

 • 2008.09.04 18:24:45kamilka

  Nekem reggel 8-kor elment a nyákdugó és utánna délután fél kettőkor pedig a magzatvíz.

  A fájások visztont elmaradtak, ezért oxitocint kaptam, de így legalább gyorsan kint volt, alig 3 óra alatt.

 • 2008.09.05 14:01:19hímzőkör

  a mai ctg-n 60-80-as fájásaim voltak, amik szuperek, de nem 3 percesek, úgyhogy hazagyüttem. nincs valakinek véletlenül egy szülés előtti ctg papírja, ami be van szkennelve és meg lehetne nézni, hogy hogy is néz ki egy ctg-s fájáspapír szülés előtt? lövetem sincs, milyennek kéne lennie... én azt hittem, hogy a 80-as görbémmel már fasza csaj vagyok...

 • 2008.09.05 19:00:18Frambuesa

  hímzőkör,

  görbétől fügetlenül lehetsz fasza csaj! :-)

  Nekem van görbém múlt hétről, megnéztem: szülés előtt 3 órával max. 80-as fájásokat mutatott ráadásul rendszerteleneket. Már éppen haza akartak küldeni, de szerencsére megnézték a méhszájat is: már 3 ujjnyi volt! Ja, második gyerek....

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta