SZÜLŐSÉG

Andris nem akar oviba járni

2008. szeptember 2., kedd 10:00

Nagy napra virradtunk, mert András, azaz öcsike  szeptember elsejétől ovis. Az anyukák pedig képesek olyan tüneteket produkálni, mintha soha az életben nem írattak volna be egy gyereket sem bölcsibe, oviba, iskolába. Bizonyára azért, mert most egy hiperérzékeny fia van a szóban forgó muternak, aki hazafelé az első, ünnepélyes ebédbefizetés, teremlátogatás, jelmegtudás után faarccal közölte, hogy ő tuti nem jön soha többet ide! Míg Panna boldogan ment bölcsibe is, s az ovival sem volt semmi gubanc, első Andrásnál már legalább egy éve kényes kérdés volt ez az egész közösséges történet. Nála a bölcsit nem is próbáltuk meg, s az ovira való tréningezés is megkezdődött már tavasszal.


Miután megszavaztattam az olvasókkal, hogy Bandika milyen csoportba járjon , s érdekes módon nem az jött ki, hogy oda, ahol csinosabb az óvó néni, hanem a normál csoport győzött a vegyessel szemben, ezután sem nyugodtam. Hetekig a témába vágó irodalmat kutattam (első versenyzőnél szeptemberig nem is voltunk az oviban), végül meggyőztem magam a vegyes csoportról. Annak ellenére, hogy a vezető óvónő tájékoztatott, hogy a picik többségét a normál csoportba fogja tenni, s nem ígérhet semmit, én kötöttem az ebet a karóhoz. Volt a döntésemben egy kis logisztikai hatás is, hiszen a vegyes csoportos épület a lányom sulijával szemben van, mekkora királyság egy parkolással elintézni az egészet (persze a fő érv a pedagógiai oldal volt), Öcsike, neked meg milyen jó lesz, hogy átlátsz a tesódhoz!

Egész nyáron komoly rémálmaim voltak az ovival kapcsolatban, hogy jól döntöttem-e, hogy nem hülyeségért kardoskodtam, mikor minden korabeli gyerek a saját korosztályával, együtt indul, ráadásul a számunkra is ismert oviban. Mostanra eljutottam odáig, hogy az első szülőin megpróbálok megint beszélni a vezető gondozóval, hogy rágjuk át újra a kérdést, ha még lehet. Pontosan úgy, mint egy elsőgyerekes anyuka, akiken hullára röhögtem régen magam, hogy mit csinálják a fesztivált minden körül.

Ma szerencsére megoldódott a problémák egy része. Besétáltunk a központi oviba, s közben témázgattunk öcsisajttal.”Nem, Andriska nem ide fogsz járni (a bűbánatnak kellett erősködnöm, hogy a másik helyre kerüljön)”. „Tudom, hogy a Panna is ide járt és szuper a játszótere (ja, a másiké meg lerobbant trágya)”. „Tényleg itt vannak a Panna óvó nénijei is” (az új helyen a kutyát nem ismered) . Elolvasván a tacepaót, újra fény derült az alagút végére: Első Bandika a méhecske csoport tagja, s a halacska jel büszke tulajdonosa. Sima csoportba, eredeti épületben. Újabb beszélgetés következett, hogy de nagyon jó, mégis ide fogsz járni, s hála istennek, az óvónő jól döntött helyettem, sziklák zuhantak a mellkasomról. Ez az egész történet ékes példája amúgy szülői következetlenségnek, ugyanis öcsi első, legörbült szájú kérdése ez volt: „Nem lesz a Panna velem szemben, közel?” ÁÁÁ.

A helyzet tehát élesedik. Andris, még ha komoly fenntartásai is vannak az ovival kapcsolatban, hétfőn belecsapott a lecsóba. Addig pedig beszélgettünk, próbáltuk megteremteni az igényt benne, meg a kedvet is. S megpróbálom elfelejteni azt az aprócska tényt, hogy ő az a kisfiú, aki legszívesebben visszabújna a mamájába, valamint saját paráimat próbálom nem rátelepíteni, ki tudja, milyen sikerrel.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.02 12:45:46alone

  Régi szép idők! Sem elkeseríteni, sem vigasztalni nem akarom egyikőtöket sem. A lányom (ma már 17 éves ) 2 és fél éven át, minden reggel bőgve ment be a csoportszobába, ahol olyan óvónéni várta akivel kölcsönösen imádták egymást. Aztán a nap további részében kutya baja nem volt. Amikor még a kezdet kezdetén egy nagy bömbölés után megkérdezték tőle, hogy miért üvölt ilyen bánatosan, közölte, hogy szereti az ovit, de jobban szeret otthon lenni...Innentől kezdve senki nem kérdezett semmit, ő pedig ma már gyönyörű és okos gimnazista. :-DD

 • 2008.09.02 12:51:21verkaverka

  Nem hülyeség a hosszú szoktatás, merthogy arról szól az egész hogy az anyja helyett Manci nénivel érezze magát biztonságban, és ahhoz bizony meg kell ismerni lassan alaposan Manci nénit, meg még pluszban a helyet meg a többi gyereket is. De a kulcs itt is Manci néni ahogy az iskolában is a tantó néni-- és milyen jó hogy vannak helyek amik ezt már tudják és nem akarják kirugdosni a szülőket rögtön első nap az ajtón.

 • 2008.09.02 12:58:12Katarina

  Verkaverka, persze, hogy nem hülyeség a hosszú szoktatás, ha valakinél ezt igényli a gyerek, és a szülő is meg tudja oldani, nagyon jó, és tegye meg.

  Viszont: a leánykámat nem vették fel a bölcsibe addig, amig nem tudom igazolni, hogy dolgozom, viszont ahhoz, hogy igazolni tudjam, hogy dolgozom, valóban dolgoznom is kellett, és akkor mikor szoktatom be a kiscsajt a bölcsibe. Nálunk ezért - kényszerűségből - három napra csökkent a beszoktatás: első nap ott voltam vele délelőtt, második nap egyedül volt délelőtt, és ebéd után hazavittem, harmadik naptól kezdve ott is aludt, három hétig ordított, azután tudomásul vette, hogy tetszik vagy nem tetszik, ez van, és nem lesz kellemesebb a helyzete attól, ha ordít.

 • 2008.09.02 13:00:44kéksárga

  Az enyémnél ez csak jövőre lesz aktuális, de már most görcsölök rajta. És ezt szerintem tényleg érzik. Barátnőm története tavalyról, amikor kezdte beszoktatni a lányát az oviba: Egy már középsős legényke az anyja szoknyájába kapaszkodva ordít, könnyezik, nem akar ott maradni. Anya komolyan, kedvesen megbezséli vele, hogy mi a helyzet, majd el! Erre a gyerek kihúzza magát, megvonja a vállát és azt mondja "hát ez nem jött be" majd bevonult a csoportszobába játszani. A barátnőm meg az ovónő nem bírták ki röhögés nélkül. Szerintem én se bírtam volna.

 • 2008.09.02 13:20:37verkaverka

  Katarina akkor furcsán jártak el nálatok, és ráadásul a munkahelyed miért ne adhatna igazolást úgy hogy meg van beszélve hogy a gyakorlatban csak x nap múlva kezdet a munkát??? Eddig mindenhol azt hallottam hogy ez a szokás...

 • 2008.09.02 13:28:19BadaB

  Mi is tegnap kezdtuk. Vegyes csoport. 21 fo, ebbol 5 az uj gyerek. Haziko jelnek csoppet sem orulo kisfiam nagyon lelkesen elviharzott mellettem be a csoport szobaba. Hangosan magyarazta, hogy anyukajanak mi volt az ovis jele. Ugy kellett elkapnom, hogy legalabb koszonjon el. Erre ma mit csinal? Nem akart oviba menni. ???? Pedig tegnap jol erezte magat es meg maradt volna. Azzal magyarazta, hogy olyan unalmas volt. Persze. Ma meg csak akkor elenkult fel mikor a regi baratjat viszontlatta az udvaron. Hmmm

 • 2008.09.02 13:32:24zöld zelda

  kedves Szerző, nem lehet hogy a saját paráid jelennek meg a gyereken? :) nem vagyok se pszológus, se szülő, csak ez ugrott be.

 • 2008.09.02 13:38:39Katarina

  Verkaverka, sem a munkahelyemen, sem a bölcsiben nem voltak elég rugalmasak. Mindegy. Megoldottuk. Ma már nagyközépsős a lányom az oviban, és ez egy rossz beidegződésről eltárolt rossz emlék. Ja: az oviba már azonnal átszokott.

 • 2008.09.02 13:53:01verkaverka

  Szegények, hát akkor tényleg nem voltak valami rugalmasak. Persze, nyilván megoldottátok, de ezért nem szeretem azokat a helyeket ahol nincs rendes beszoktatás.  Egyébként én azt gondolom hogy még a hosszabb beszoktatásos helyek is túl hamar kezdik a menjen ki az anya fél órára programot, én az első héten hagynám hogy csak szeresse meg őket a gyerek az anyával a háta mögött, utána gyorsabb a leválás is.

 • 2008.09.02 13:58:32Katarina

  A beszoktatás időtartama és macerássága egyébként - optimális esetben - a gyerektől függ. A fiam példája: nem volt bölcsödés, hároméves koráig otthon volt velem úgy, hogy 24 hónapos volt, amikor megszületett a testvére.

  Az óvodai beíratással egyidőben volt egy ún. játszódélelőtt, ahová be lehetett vinni a leendő ovisokat. Háromórányi játék után a hátamon kellett hazacipelni az üvöltő gyereket, aki nem akart az oviból hazamenni. Két és fél hónap múlva, amikor az ovi kezdődött, a fiam az első naptól kezdve élvezettel járt, gyakorlatilag nem kellett beszoktatni. Ritka, de ilyen is van.

 • 2008.09.02 13:59:30Katarina

  Jav: utánaszámoltam, nem 24, hanem 26. A többi stimmel:-)

 • 2008.09.02 14:13:51verkaverka

  Persze, van amelyik gyerek úgy tuszkolja ki az anyját az ajtón és komolyan is gondolja :)

  de ahogy mondod, hadd döntse el a gyerek mikor áll készen, és ez az amit nem nagyon hagynak sehol, pedig én azt tapasztaltam hogy ez a jó módszer

 • 2008.09.02 15:09:21dodóó

  sziasztok!  A lányomat beirattuk az oviba,vártuk hogy értesítemek bennünket mikor lesz szülői értekezlet.

  Azt tudtuk hogy felvették.

  1.-én elmentünk az oviba,tovább már nem várunk.

  Vártak már minket,no de csak a vegyes csoportban van hely ami azt jelenti hogy a 3-6 évesig vannak a gyerekek.

  Azért vegyes kéremszépen mert ide minden Roma meg dilinyós kölyköt bevettek.

  A 29-ből,mert ennyien vannak a csoportban 7 jár nevelési tanácsadóba.

  A terem szoba sötét.

  Ráadásul a lányom a szuper biztonságos viból kettő perc alatt megpattant az udvarra hintázni.  Amikor vittük beiratni azt mutatták hogy ez egy tök jó ovi.

  Minden féle programmal.

  Na tegnap kiderült hogy semmi nincs,mert nincs rá pénz,nincs rá ovónő aki ezzel a plusszal foglalkozna.  Itthon sírtam.

  Mit csináljak???

  minden hely telítve van.

 • 2008.09.02 15:27:32Kiskunsági Cuvee

  dodóó  Ez nagyon szarul hangzik.

 • 2008.09.02 15:32:01dodóó

  Bizony!  Ami a legrosszabb hogy nem tudom mit csináljak.

  Közölték hogy talicska lesz a jele.

  A kislány mondta hogy ő a csillag jelet szeretné.

  Háááát ez nem kivánság műsor.

  Megkérdeztem miért miből áll hogy az ő jele csillag legyen ?

  kapaszkodj!!!!

  Ki kell vágni öntapadós matricából.

 • 2008.09.02 15:39:07csutkababa

  Dodóó

  Nekem úgy tűnik, eléggé félrevezettek benneteket. Ki mondta a mindenféle progit? A vezető óvónő? Beszélj vele! És a minimálprogram, hogy CSILLAG legyen a lányod!!

  Aztán még ott van a fenntartó, a regionális központ, asszem más jobban tudja.

 • 2008.09.02 15:39:44Szmolicsek

  Jaj, de ismerős történet! Az én kisfiam most kezdte a középső csoportot, de az 5 hét szünet után egy hétig sírdogált és könyörgött, hogy otthon maradhasson. Azt mondta, hogy neki nem jó, ha oviba megy, mert nagyon hiányzok majd neki.Szívem facsarodik, de sajna menni kell.

 • 2008.09.02 15:53:58dodóó

  Igen a vezető ovonő mondta.

  nem fog oda járni a lányom,nyakamba veszem a várost és hajrá.  Párom azt mondja,menjek be a kislánnyal egyszer legalább délelőtt hogy mégis lássam, mi hogy megy.

 • 2008.09.02 16:03:53háromnegyed

  dodóó

  Mi egy XI. kerületibe járunk, havi 25000- (kaja már benne van). Aranyos óvónénik, úgy hallottam, van hely a kiscsoportban.  Most alakult alapítványivá, ezért van hely. Két csoport lesz őszel, egy kicsi, meg egy középsős-nagy vegyes.  Írjak címet, telefonszámot?

 • 2008.09.02 16:07:53lirian

  háromnegyed,

  engem érdekelne, ha nem gond :)

  lirian kukac freepop pont hu

 • 2008.09.02 17:02:47- anya -

  Tudna valaki nekem segíteni? Infot szeretnék kapni a XIV. kerületi Thököly úti bölcsődéről. Milyen a bölcsi? Állítólag - a védőnő és egy másik bölcsi szerint elég, ha jövő májusában jelentkezünk bölcsibe, ha szeptemberben szeretném bölcsibe íratni. Idén júniusban született a kicsikém. Előre is köszi az infokat.

 • 2008.09.02 17:13:05dodóó

  Háromnegyed!  Baranya megyéből nagyon messze lenne.  Aranyos vagy köszönöm.

 • 2008.09.02 17:14:52dodóó

  Anya !

  Ha tegnap jelentkeztetek volna is lehet hogy már nincs hely!!!!

  Senkire nem hallgatni oda menni!Beiratkozni.legalább annyit hogy felírjanak benneteket tudjanak rólatok.

 • 2008.09.02 17:15:56dodóó

  Márciusba jelentkeztünk,február végén kaptunk helyet.

  2007-2008

 • 2008.09.02 17:20:31- anya -

  Szia Dodóó!  A másik bölcsiben is azt mondták,hogy mindenkit el tudnak helyezni, de elmegyünk, mert az a tuti. Vmi igazolást csikarjak majd ki a vezetőség kezéből? Utálom, hogy a gyerek még nincs 3 hónapos,és már ilyeneken kell paráznom... Viszi vki gyermekét abba a bölcsibe?

 • 2008.09.02 17:25:45dodóó

  Hát igazolást szerintem nem fogsz kapni.

  de amikor azt mondják hogy lehet jönni,neked akkor vinned kell a papirkát hogy van meló helyed.

 • 2008.09.02 17:27:28- anya -

  Mi ilyenkor a "szokás"? Odamegyek kicsi csemetémmel, és megkérdem, mik a lehetőségeim jövő szeptemberére nézve? Bocsánat, még új vagyok, első gyermek. A melóhellyel nincs gond, paper lesz.Köszi a gyors válaszod egyébként:)

 • 2008.09.02 17:36:13dodóó

  ne azt kérdezd mi a lehetőséged!

  Hanem mond meg hogy mi a helyzet.Igényt tartasz bölcsi helyre , mert visszakell menned dolgozni.

  Azért jöttél most mert nektek mindenképpen kell a bölcsödei ellátás az adott időponttól.

  Legyenek szívesek ezt figyelembe venni.

 • 2008.09.02 19:19:49- anya -

  Oké, értettem:) Köszi a jó tanácsot. Határozottságban nem lesz gond, katona vagyok:)

 • 2008.09.02 19:56:19Meni

  Sok sok kitartást és ügyes beilleszkedést kivánok nektek! Ez egy nagyon nagy lépés neked és a fiadnak is, de az már olyan jó, amikor ragyogó arccal szalad majd eléd, és csak mesél és mesél, hogy aznap mit csináltak. Addig meg nincs más megoldás, csak sok türelem és szeretet. És nem elrettentés képpen, de számits rá, hogy a beszoktatásnak nem is az első pár napja az igazán kemény, hanem úgy a második hét eleje. Amikor rájön a gyerek, felfogja, hogy ez nem egy pár napos program, ide bizony majd' minden nap vinni fogod. Nálunk legalábbis mindig a második hét a kritikus, bár csak bölcsisek vagyunk. Most is kiborult a kistökös, pont ma lett lelki sérült, de bizom benne, hogy pár nap alatt újra meg fogja szeretni a közösséget...

 • 2008.09.02 19:57:11Meni

  És még valami: nekem sem volt könnyebb a második év, ugyanugy pityeregtem a kocsiban, mint tavaly...:)

 • 2008.09.02 20:50:34háromnegyed

  Mi lassan szoktattuk be a nagyobbat a bölcsibe, a délelőttöket hamar megszerette, de aztán 4 hétig minden délutáni alvás-kezdésre bementem és vártam, hogy vajh elalszik, vagy vihetem haza a síró gyereket. (Hát nem volt egyszerű, mert amikor elaludt, akkor meg dekkolhattam 2 órát a társalgóban ébredésig.) Nálunk a hosszú szoktatás bejött.  később azt vettem észre, hogy amikor reggel nem akar bemenni, akkor nem az ovit-bölcsit utálja. (mert szemmel láthatóan és az óvónők elbeszélése alapján is jól érzi magát. sőt, alig beteg)

  egyszerűen undok az a helyzet egy gyerek számára, amikor anyától búcsúzni kell. tudja, hogy benn jó lesz, de maga az elválás nehéz.  de a második évünket úgy kezdtük az oviban, hogy már a egy héttel korábban szóba hozta, hogy milyen jó lesz újra az ovis barátaival találkozni.  úgyhogy kitartás!

  mert egyébként a közösség nagyon jó hatással van a kicsikra, ha jó hozzá a gondozó(óvó)néni.

 • 2008.09.02 21:39:07míramira

  Mi is lassan szoktattunk a bölibe.

  Első napokban reggeli után mentünk egy két órára.

  Aztán reggeli,meg egy kis játék és mentünk haza.

  Reggeli, játék ,kinti motorozás.

  (Minden gyereknek jutott csoportonként.)

  Következő héten :reggeli utánna 20 percre eljödtem.

  másnap reggelire bevittem ebéd előtt mentem érte.

  Pénteken :reggeli után vittem Kint játék tízórai benti játék ebéd mentem érte.

  3.hét.

  Reggeli után mentünk ,ebéd előtt jödtünk.

  Reggel ment ebéd után jödt.

  Aztán 3 nap volt olyan hogy Reggel ment és az utólsó beszoktatós napon aludt is,nem csak nézelődött.

  Nem volt ilyen egyszerű.

  Volt hogy bement szó nélkül,volt hogy lefeküdt a buszmegállóba és visított hogy neeeeem megyeeek beee!  Fő a határozottság.

  A sírása(hiszti)neked szól.A csoport szobába már megvígasztalódik,játszik.

  Sajnos olyan is volt hogy 5 gondozónő trécselt a gyerekem sírt,nekem mennem kellett volna,de biza egyik sem jött oda segíteni.

  A 8 hónpos bent ült a hideg homokban.

  A másik sírt mert elesett.

  Arról nem is beszélve hogy tiszta takony volt a fele gyerek.

  De ők jól elvoltak.

  Viszont mindig rendesen felöltöztették őket.  Sosem volt pisi-kakis.

  A gondozónő mindig tudott mondani róla jót.

  Hetente volt RÓLA_ÓRA:

  Amikor kérdezhettél és válaszoltak is rá.

  Volt gyermeknap ,húsvét,Sőt anyáknapjára egy szál virágot adott áta lánykám ami nagyon jól esett.  Szóval leginkább pozitív volt a bölcsi.

 • 2008.09.02 22:24:43caris

  A gyermek leginkább magára van tekintettel, nem nézi, hogy dolgozni mész vagy milyen kínod van.:)

  Egyik gyermekem sem akart ovis lenni, igaz, mindet úgy robbantották ki belőlem, született antiszociális lények, de nem hiszem, hogy ez jelent valamit.:9

  Lánykám addig zokogott, míg látott, fiam nagyon produktívan rendre összerókéázott mindent, engem, a dadaust, aki jelen volt. A stressz elkerülése végett apára bíztam a dolgot, intézze a kötetlen munkaidejében ő a hímnemű fiatalkorót, minek következtében nagyon megnőtt a KINDERfgurák száma a lakásban és a mulasztott napok száma az oviban. Ennek ellenére imádnivaló kiskamasz mára.

  De bölcsibe nem adnám most sem, igazán megérte velük lenni, amíg lehetett, kicsi pénzen, de óriási szeretetben. Így vagyunk most is egy család, szóval minden hányás megérte. A bizalom teljes.:)

 • 2008.09.02 22:26:11caris

  Bocsi az elütések miatt, szemüveg nélkül vak vagyok.:)

 • 2008.09.03 10:20:54queenlly

  verkaverka: biztos sokan megköveznek majd, de totál nem értek egyet veled! Nálunk az volt a divat (és be is jött) hogy a beszoktatás azt jelentette:

  első nap anyukával együtt három órás játék az udvaron, teremben, kisszekrény választás stb.

  aztán a köv. két hétben mindenki akkor hozta-vitte a gyereket, amikor a szülő vagy gyerek akarta DE bent nem volt anyuka-apuka, hanem az óvónénik szerveztek foglalkozásokat

  azt mondhatom hogy huszonegynéhányos csoportból egy kiscsaj nem szokott be, de az most nagycsoportban is bőg reggel, délben, délután

  szerintem a beszoktatás arról szól, hogy a gyerek megszokjon egy új helyet, ahol majd a szülei nélkül kell ellennie

 • 2008.09.03 15:37:57verkaverka

  queenlly és hol van ebben a nagyon egyet nem értés meg a megköveznivaló: :)

 • 2008.09.03 15:39:36verkaverka

  Ja félreolvastam, azt hittem hogy úgy jöttment és bent volt a szülő. Hát igen, szerintem az nem jó ha nincs bent, sokkal nyugtalanabbak a gyerekek, több a sírás, én a teljesen sírás nélküli beszoktatás híve vagyok, na azt általában elég nehéz anélkül hogy bemenjenek a szülők.

 • 2008.09.03 17:17:13eino.

  Egy nyóckeres oviba járt a lányom fél évig bölcsi helyett, a beszoktatás 3 nap volt, az sem velem történt, mert én dolgoztam. Imádta, szuper óvónénik és dadusok voltak, bár elég sokat betegeskedett - nyilván, a kezdet kezdetén ez így van sajnos. Következő ősszel vidékre kerültünk, aszerint választottam óvónőt, mit mondtak az anyukák róla. Mindenki áradozott, nekünk mégsem jött be, nagyon nem! Konkrét bizonyíték rá, hogy állandóan rágta a körmét, csak a hosszabb szünetekben nem. Eleinte arra gondoltam, csak egy újabb rossz szokás, amit elnő, ezért vettem rá keserű kencét, ő is örült, hogy nem fogja rágni. De ha kezet mosott, már nem volt olyan tömény... Szóval elvittem egy másik oviba (ez volt a 3.), és azt már imádta, többször írtam, mennyire bevált. Pedig ezt az ovit már csak ösztönből választottam, nem érdekelt egy szülő véleménye sem. Nagyon hálás vagyok a mai napig az óvónéniknek, az igazgatónőnek és a dadusnak, a lánykám végre önmaga lehetett , kiteljesedhetett egy közösség előtt is.

 • 2008.09.04 00:08:06psyché

  megnyugtato olvasni, h mas anyuka is ennyit izgul es gyötrödik a gyereke miatt. nalunk is nagyon aktualis most a tema es elegge ki is vagyok miatta idegileg. sajnos ui bölcsit/ovit valtottunk. :-( nem tudom igazabol, h milyen lesz, de az elözö intezmeny szuper volt, csak sajnos messze, mert közben elköltöztünk. ez joval közelebb van hozzank, de vhogy nekem nem tetszik. en is azon gondolkozom, h jövöre ismet egy ujabb intezmenybe adom öket, de ettöl is tartok. nem akarom ide-oda rangatni a gyerekeimet. a nagyobbik fiam azt mondja, jol erzi magat, söt altalaban kedve is van menni (2napot volt meg csak ott, mert azonnal lebetegedett, de a betegseg mar az ovi elött elkezdödött, szoval nem pszichoszomatikus). Beszelgettünk, azt mondja, nem bantjak a többiek (nagyon) es az ovonök is kedvesek. nekem azert nem tetszik az egsz, mert kiderült, h az összes ovonö uj a csoportban, igy felek, h az egesz meg kialakulatlan es kiforratlan. a bölcsi most indult szept 1-en. minden uj es szep, de valahogy nagyon kaotikus. raadasul a 3 ovonöböl 2 antipatikus. az egyik nagyon....a fiam nem hajlando kommunikalni egyikükkel sem, de 2 nap utan nem is varok ilyesmit. nekem, szerencsere van idöm, igy nem sietünk a beszoktatassal. mindket gyerek napi 2 orat van csak ott (a kisebbik vegig velem).

 • 2008.09.04 06:57:27monsterwoman1

  Üdv psyché!

  Rég láttalak! Pont tegnap gondoltam azokra a nickekre, akikkel sűrűn eszmecseréltünk, mikor elkezdtem porontyozni, de azóta elkoptak. Konkrétan Te és Sue maradt meg erőteljesen a memóriámban.Erre ismét jelentkezel;-). Micsoda véletlenek...

 • 2008.09.04 11:07:09Avaran

  Nagyfiam első napján az oviban arra készültem a délelöttöt ott töltöm vele. Reggeli után kimentek az udvarra játszani, ott megkérdezte:

  -" Anya mikor mész már haza?" Szerencsére ennyi volt a beszoktatás nála.:) Nagyobbik lányom most középsős, de még mindig lebiggyed a szája széle amikor ott marad az oviban. Hiába volt a 1 hetes beszoktatás anno.

 • 2008.09.04 15:49:18Pizi

  Sziasztok, segítsen valaki. 4. napja vagyunk kisfiammal beszoktatáson bölcsiben és eddig tragikus a helyzet. Az első nap minden csodás volt, másodikon se volt gond, mivel ott voltam vele. Ugyan rám se hederített, de ott voltam. 3. napon kimentem, de kb. 5 perc elteltével jöttek utánam, hogy a gyereket nem lehet lenyugtatni, magából kikelve ordít az anyja után. Ezek után már ellépni sem bírtam mellőle, bár az étkezésnél nem voltam jelen és semmi problémája nem volt. A mai nap totál gáz volt. Nagyjából 10 percet bírt ki, majd ismét ordítás, zengett az egész környék és az ebédet végigóbégatta. Kint ültem és hallgattam. Teszem hozzá, én dolgozom már elég rég, nagyi a felügyelőbiztos napközben, teljesen le vagyok fagyva attól, amit a kis drágaság művel.

  Mikor döntsek úgy, hogy akkor ez most mégsem fog menni? Fogalmam sincs, mit kellene ahhoz tennem, hogy ne legyen neki ekkora trauma az, hogy nem lát...

 • 2008.09.05 13:04:38Vakmacska

  Pizi, itt vagy még?

  Nálunk ugyanez volt, azzal a különbséggel, hogy a kiscsaj az OVIT kezdte így. Amúgy ua mint nálatok, én 15 hónapos kora óta melózok, nagyi volt vele, etc.

  Nálunk sokáig tartott, konkrétan hónapokig, visszaesésekkel. De.  Egyszercsak kiderült hogy a gyerkő mindenfélét tanul mindennap az oviban, tehát nyilvánvaló volt, nemcsak ovinéni kommentekből, hogy amikor abbahagyta a bömbit, akkor azért csinálta amit ott csinálni lehet jól, és fejlődött. Én akkor nyugodtam meg. Akkor már csak arról volt szó, hgy "vetített" reggelente nekem meg a nagyinak a kölök.

  Beszélgess vele erről sokat, hogy te nem OTTHAGYOD, hanem ekkor-akkor mész érte (nem óra szerint, hanem alvás után, ebéd után, mittomén), otthon sok "quality time" együtt. De ha hetek múlva se csinál semmit az oviban-bölcsiben csak ül, nem szól senkihez és üvölt, akkor biza éretlen. Ez meg én voltam, amikor bölibe akartak tenni 2 éves koromban. És nálam veszélyes lett a dolog - betegség, kórház, és ott vadultam még meg igazán, hetvenes évek gyerekkórháza hm. Ma már általában egyik se olyan, de nem érdemes kipróbálni. • 2008.09.05 15:26:16Pizi

  Szia Vakmacska!

  Köszönöm, h megírtad a saját tapasztalataidat, mára már a sírás szélén álltam én is, nem csak a gyerek :( Szerintem felfogja, hogy megyek érte és neki az a dolga, hogy játsszon, csak még nem barátkozott meg a környezettel. Legalábbis remélem. Ma legalább ebédelt, még repetázott is, de előtte-utána anyáért ordítozott.

  Sajnos a férjem is hasonló cipőben járt, mint te, betegség-kórház stb. Na ezt nem szeretném.

  A hetek múlva mennyit jelent? Egy héten vagyunk túl és egyre rosszabb, ha ott vagyunk, már wc-re se tudok kimenni ordítás nélkül.

 • 2008.09.05 15:38:19Vakmacska

  Hohó, hát bizony nálunk soká tartott mint mondtam. És arra mit lép, ha más viszi be? (nagyi, apa) Nálunk a nagymamának vágta a lány a legnagyobb műsort, apának a legkisebbet, én vhol középen. Nemtom hányan vannak, meg milyen a néni ott, de nem lehet kicsit körbeülni-játszani-mondókázni úgy, hogy gyerekek, bölcsinéni meg te is először? Ja és nem osonni, nem szökni, megbeszélni, elmondani, budiramenést is, hogy biztos legyen a dolgában...de nekem az az érzésem, hogyha a) nem érett a dologra vagy b) eccerűen egyetlen személyt sem méltat annyira a bizalmára hogy ellegyen vele, akkor baromi nehéz dolog ez. Strandon én sokáig nem mehettem el egyedül úszni, ha apja ott volt vele akkor se, mert hiszti. És most kapaszkodj - egyéves korában velünk nyaraltak az erdélyi barátaink, és az általa összesen kb. 4 napig látott Marika (maga is 2 gyerekkel) kijelentette, hogy "Most ti elmentek úszni és én vigyázok rá!" "De bőgés lesz akkor!" "Nem lesz". És nem lett. Lila gőzöm sincs hogy csinálta, építész és alapítványvezető, nem pszichológus, de még a mogorva macskám is mindjárt az ölébe ült....

 • 2008.09.08 16:10:14Pizi

  Maradjunk a b verziónál, sokkal inkább úgy érzem, nem fogad senkit a bizalmába. Egyelőre. A héten akartam apával küldeni, utána meg nagyival (nehéztüzérséget csak legvégső esetben :)), de mára lebetegedett... Sokat ez sem fog segíteni a beszokásban, de hát ez van.

  Ha bízik valakiben, semmi nem érdekli, párom volt élettársával a 7végén úgy eltűnt sétálni meg kacsákat etetni, hogy egyáltalán nem érdekelte, ott vagyok-e vagy sem.

  Rá kell valahogy vezetnem arra, hogy a gondozónéni jófej :)

 • 2008.09.08 16:37:09Blueray

  Valami segíthet a beszoktatásban: ha a srác látja, hogy anya (vagy apa, nagyi, stb, de azért leginkább anya) beszélget az óvónénivel. Többször. Sokszor. Akkor nagyobb az esély arra, hogy az óvónőt a bizalmába fogadja.

  Tapasztalatból tudom, milyen óriási jelentősége van annak, ha az óvónő csak kicsit is jobban odafigyel a nehezen elszakadó gyerekre.

  Nekem három srácom volt óvodás (ebből kettő egy időben - kis és középső csoportos). Hetekbe - és felmérhetetlen mennyiségű bömbölésbe - telt, amíg a kicsi tudomásul vette, hogy nem mehet át a bátyjához. Nagyon sokat számított, hogy Zsuzsa néni, meg Ildi néni (az óvónők) hallatlan türelemmel és szeretettel foglalkoztak a gyerekeimmel. • 2008.09.28 18:05:02cecameca74

  Az én lányom ovodai napjaitól nagyon féltem,jól vette az akadályokat,ugy látom szívesen is jár,csak ujra elkaptunk valami nyavalyát,valószínű ebből 2-3 nap kényszerpihi lesz.És még vajon hányszor az év folyamán?

 • 2008.09.28 19:27:35wish73

  Pizi, jól értettem a soraidból, h a 3. napon lényegében kiosontál? mert, ha igen, tök logikus, h a gyerek parázik, mert ilyen alapon bmikor eltűnhetsz mellőle. ha megbeszéled vele, h te most ki/ elmész, nyilván a sírás nem lesz kisebb, de a para, h anya el is tűnhet, nem lesz ott.

  ha félrértettem, akkor bocs

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta