Kilencéveseket tanítanak a biztonságos szexre Olaszországban

A milánói általános iskolások számára az idei iskolaévtől kezdve bevezetik a szexuális nevelési órákat. A kezdeményező a város önkormányzata, amely így akar válaszolni arra a nyugtalanító jelenségre, hogy terjednek a fiatalok között olyan nemi betegségek, mint a gonorrhea vagy a szifilisz. A programot valószínűleg kiterjesztik egész Olaszországra - írja az MTI az El País című spanyol napilap alapján.



A vészharangot a milánói Fatebenefratelli kórház kongatta meg. A kórház gyermekorvosának tapasztalatait szerint az utóbbi években a gyerekek átlag 14 éves korukban szerzik első szexuális élményüket, de gyakoriak azok az esetek, amikor 11-12 éveseknek már van szexuális tapasztalatuk. Ami 2000-ben még kivétel volt, az mára csaknem megszokottá vált.

Az önkormányzat katolikus, konzervatív egészségügyi titkára, aki a program fő kezdeményezője, úgy véli, hogy "felül kell emelkedni a tabukon, és meg kell érteni, hogy amikor a szexualitásról beszélünk, akkor az egészségről beszéltünk. A vallás fontos morális szempontból, de nem gátolhatja az egészség biztonságát."

A szexológusok szerint nem korai egy 9 éves gyermek felvilágosítása. A gyerek ebben a korban már tudja, hogy mi az óvszer. A probléma, hogy olyan katolikus országokban, mint Olaszország vagy Spanyolország, a szexuális témákhoz csak ellenőrizhetetlen utakon juthat hozzá, írja az MTI.

A szülői munkaközösségek országos szövetségének igazgatója úgy látja: kilencéves gyerekeknek még nem kellene ilyen témákkal foglalkozniuk egy ideális világban, mivel azonban nem ilyenben élünk, jobb szembenézni a való helyzettel.

A tanárokat, hogy megfeleljenek az új feladatnak, különleges képzésben részesítik és olyan interaktív rendszereket is igénybe vesznek, mint a gyerekek által kedvelt internet és mobiltelefon. Sőt, a kampányba bevonják a sportolókat "Játssz biztosra" mottóval, a szexuális biztonságot helyezve a középpontba.

Valahol azért kicsit elkeserítő, hogy amíg a mi korosztályunkban nem ritkán csak 16-18 éves korban történt meg az első szexuális együttlét, addig a mai gyerekek már tízévesen pornót néznek az interneten, és olvashattunk már olyan 16 éves lányról is, aki mobiltelefonnal készült szexfotóit tette fel az internetre.

Szingapúrban is megvitatják az iskolában a párkapcsolati kérdéseket, de ott a flörtölést, a szerelmet és a kéz a kézben járás technikáját oktatják. Lengyelországban szeretnék 18 évre emelni a szex korhatárát. Az olasz fiatalokra pedig ráfér a szexuális nevelés, a fiatalok nagy része például annyira tudatlan a téren, hogy azt hiszi, a csóktól is teherbe lehet esni.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek