SZÜLŐSÉG

Négy fal között több a rövidlátó

2008. augusztus 28., csütörtök 08:15

Szeretek olvasni, jöhet bármi, ami betű – legyen akár szépirodalom, akár szakirodalom. Ez utóbbi talán már a Poronty-olvasók számára sem kétséges. Mindig érdeklődéssel olvasom azt is, ki miként reagál az újabb eredményekre. Eljátszottam már a gondolattal, milyen izgalmas témával szolgálhatna a kutatóknak, ha egyszer elmélyednének a Poronty-hozzászólások lélektanában. Vannak ugye a „de hülyék ezek a brit tudósok”, az „én már az általános iskola ötödik osztályában is okosabb voltam ennél” és az „én ezt már egy éve tudom, nem értem, minek ide régészeknek való ősrégi téma” típusú vélemények. Érdekes lenne persze kideríteni, hogy tényleg hülyék-e a brit tudósok, hogy „okosabb vagy-e, mint egy ötödikes”, továbbá hogy amit én olvastam, azt biztosan olvasta-e már mindenki, de lépjünk tovább az előremutatóbb véleményekre.Vegyük például Tünde egy korábbi posztját valamikor tavasz tájáról, „Gyakrabban rövidlátók a nyári gyerekek” címmel. Nem, nem az „én februárban születtem, mégis rövidlátó vagyok”, illetve az „unokatesóm is a legnagyobb nyári kánikulában született, mégis olyan a szeme, mint a sasé” típusú megjegyzésekre utalok, mert ehhez a statisztikai alapfogalmakig (valószínűség, statisztikai többség-kisebbség és ehhez hasonlók) kellene visszamennünk, ez pedig túlságosan messzire vezetne. Inkább azokra a hozzászólókra gondolok, akik a cikk elolvasása után – egyébként teljesen jogosan – felteszik a kérdést: „Igen, ez mind szép és érdekes, de hogyan tudom én ezt hasznosítani a mindennapokban?”.

Mert miről is volt szó az emlegetett cikkben? Izraeli kutatók kiderítették, hogy a nyári hónapokban született gyerekek között gyakoribb a miópia (rövidlátás), mint a téli gyerekek között. Ami érdekes és fontos, de mit tehetek én, ha a gyerekem születésnapja mégiscsak decemberben van és nem júniusban?

Az ő figyelmükbe ajánlom ausztrál tudósok most megjelent eredményeit, melyek a korábbi cikkhez hasonlóan ugyancsak az Ophthalmology című lapban jelentek meg. Ők 6 és 12 év közötti gyerekek szüleit kérték meg arra, hogy vezessenek naplót a gyerekek napi tevékenységeiről. A kutatók aztán ezeket „szabadtéri” (kinti) és „szobai” (benti) elfoglaltságokra osztották. A gyerekek 12 éves korában elvégzett vizsgálatok során kiderült, hogy ebben az életkorban már jóval több a rövidlátó azok között, akik a négy fal között töltik idejük jó részét, mint azok esetében, akik inkább a kinti elfoglaltságokat részesítik előnyben. Ebből a szempontból nem volt jelentősége, hogy a szabadtéri elfoglaltság sporttevékenységet takart-e vagy sem, mert egyrészt a zárt térben űzött sportoknak (kosárlabda, torna, hogy a sakkról már ne is beszéljünk) nem mutatkozott kedvező hatása, másrészt a szabadban töltött idő akkor is védelmet nyújtott a rövidlátás kialakulásával szemben, ha a gyereket messze elkerülte még az aktív testmozgás gondolata is.

A korábbi tanulmány azzal a következtetéssel zárult, hogy közvetlenül a megszületés utáni időszakban bizonyos mennyiségű napszaki sötétségre van szükség a normális fénytörő képesség kialakulásához. A mostani eredményeket a kutatók azzal magyarázzák, hogy az élet későbbi szakaszában viszont változik a helyzet: intenzív fényhatásra a szem ideghártyájában dopamin szabadul fel, mely a szemgolyó fejlődésének befolyásolása révén a rövidlátás kialakulása ellen hat. Ehhez hozzájárul még az is, hogy a pupilla beszűkülése esetén nagyobb az a távolság, melyen belüli a szem éles képet alkot a tárgyakról.

Jó hír tehát a nyári gyerekek szüleinek, hogy később fordul a kocka, mégpedig olyan irányban, melyben már nem vagyunk kiszolgáltatva a (majdnem) vak véletlennek, hanem magunk is sokat tehetünk a helyzet javítására.

Én már ezzel elkéstem, úgyhogy lehet, hogy mégiscsak rászánom magam a hozzászólások tudományos feldolgozására. Ehhez persze előbb azt kell kikutatnom, hogyan lehet a 24 órás napból 28 vagy 30 órásat varázsolni, egyelőre ugyanis nem fér bele az időmbe ilyesmi. Igazságos leszek, az így nyert plusz órákat egyenlően fogom megosztani a nappal és az éjszaka között.

huhhh

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.08.28 08:35:09Zsákos ember

  egyszeru, be kell rakni a kolkot a szoli ala jatszani.

 • 2008.08.28 08:45:50andie

  huhhh

  ez nagyon korrekt írás! gratula!

  és most nem jövök a saját példával, mert a családban van olyan, aki erősíti, van aki cáfolja a fenti megállapítást, de tanultam statisztikát, ezért hallgatok. :-)  Viszont, sajnos most sem derül ki, hogyan is hasznosíthatnánk ezt a gyakorlatban. Mert hogy nincs egyenes arányosság, közvetlen ok-okozati összefüggés. "Csak" hatások.  Szóval ha most minden szülő, akinek még nem rövidlátó, ámbár a szobában kuksoló gyereke van, kicsapja a gyerkőt legelni, még nem tuti, hogy az a gyerek nem lesz rövidlátó.  Vagy tévedek?

 • 2008.08.28 08:52:52huhhh

  Andi, tutinak semmi nem tuti, a tudósok szerint mindenesetre növeli az esélyét (szintén statisztika :)), hogy ne legyen rövidlátó, ami azért mégiscsak (jóval) több a semminél. :))

 • 2008.08.28 10:26:47Zsákos ember

  nem megy a topik, nincs mese, fel kell dobni, hogy a magyar gyerekek nem mernek kimenni az udvarra a cigusok miatt, es emiatt elromlik a szemuk, mellesleg balfek bolcseszek lesznek a sok olvasatol :D

 • 2008.08.28 10:29:41háromnegyed

  sztem vigyük ki őket jó levegőre (rövidlátás ellen), szaladgáljanak (gyermekkori elhízásellen), fussunk utánuk (igénytelen kismama-külső ellen), vigyünk két almát meg ásványvizet (egészséges étkezésre nevelés) és ha még valami kézművesfoglalkozás is van a közelben, akkor tökéletes szülők leszünk :)  másrészt menjünk ki a szabadba - amíg az idő engedi - mert egyszerűen jó.

 • 2008.08.28 10:38:12monsterwoman1

  háromnegyed!

  -II-

  és én most meg is ragadom az alkalmat :-)))

  Szép, gép előtt kuksolós napot mindenkinek;-))) (hűdebunkó vagyok)

 • 2008.08.28 11:46:38a kedvenc nick-em foglalt! :(

  szerintem a kint töltött idő azért is "jó rövidlátás ellen", mert kint egyszerűen sokkal többször fókuszál messzebbre az ember (lánya / fia), bent viszont mindig közelre nézünk

  de ez csak saját elképzelés, nincs köze a brit / ausztrál / egyéb kutatókhoz  rövidlátó anyuka

 • 2008.08.28 20:40:26Meni

  Mindezek után kiváncsi lennék rá, hogy fenti vizsgálat tükrében a skandináv/trópusi országokban, ahol a kisgyerekek sokkal kevesebb időt töltenek, tölthetnek a szabadban, mint a mérsékelt égövön felnövő társaik, vajon több-e a rövidlátó. Mert őszintén szólva kétlem...Én Izraelben élek, itt június végétől szeptemberig szinte alig van kisgyerek (0-5 éves) az utcán, mert olyan meleg van. Legkorábban este hat után lehet kivinni őket hosszabb időre, akkor meg már fürdetés van. És nem látom, hogy több lenne a szemüveges kiskrapek, mint anno Pesten. Nem számitva az ortodox vallásos kisfiúkat, de az ő szemük meg attól megy szarrá, hogy már három-négy évesen hosszú szakaszokat olvasnak a szent szövegekből...Na mindegy, nekem van júliusi és novemberi gyerek is, mind a kettő azonos időt tölt a szabadban, majd tiz év múlva megirom nektek, hogy mi a személyes tapasztalatom :)

 • 2008.08.29 17:14:33Subbantósdi

  Szerintem meg egy dolog számít: mit örököl a gyerek. Ha az egyik szülő vagy mindkét szülő szemüveges, akkor valszeg a gyerek is az lesz, azaz ha valaki rövidlátó vagy távollátó vagy mindkettő a szülők közül, esetleg mindkettő, a gyereknél is ki fog ez alakúlni, nem számítva, hogy most otthon ül, vagy a szabadban játszik.

  Nálam is így volt, anyámtól örököltem a szemüvegességet, aztán apám is később rövidlátó lett.

  Valószínűleg a gyerekeink is szemüvegesek lesznek, mivel én az vagyok és a férjem is már harminc éves kora körül rövidlátó lett.

 • 2008.08.30 16:00:43cozumel

  Valami remlik-es lehet, hogy abszolut rosszul- a rovidlatosag orokletessegerol.

  Ugy emlekszem, hogy ha az ANYA rovidlato, a gyermek mindenkepp orokli, ha az apa, akkor nem feltetlen.  Valaki okos mondjon mar valamit ezugyben :-)Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta