Az olasz fiatalok 92 százaléka volt már részeg idén

Nemrég elméleti síkon vizsgáltuk a kamaszok és az alkohol viszonyát, most statisztikai adatokkal is szolgálunk. Egy közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy az olasz fiatalok könnyen esnek áldozatául az alkohol csábításának. A felmérés, amelyben 102, 16-22 éves fiú és lány vett részt, azt mutatja, hogy a fiatalok 92 százaléka ebben az évben legalább egyszer már részegségig itta magát. Az olasz tinik ugyanakkor szükségesnek tartanák a korszerűbb alkoholellenes kampányt is, szerintük a legtöbb nem fiatalokhoz szól.



A június-július folyamán végzett telefonos kutatás szerint a fiatalok 33 százaléka több mint hatszor, 46 százalékuk 3-6 és 21 százalékuk háromnál kevesebb alkalommal ivott alkoholt. Mindössze nyolc százalék vallotta magáról, hogy egész évben józan maradt, számol be az MTI.



Az eredményeket tovább súlyosbítja, hogy a megkérdezettek ismerik a szeszesitalok veszélyeit: 87 százalékuk az alkoholt "az egyén és környezete súlyos problémájaként" definiálta, 66 százalékuk rendkívül veszélyesnek ítélte az autóvezetést alkoholos befolyásoltság alatt. Majdnem mindannyian (89 százalék) egyetértettek abban, hogy a nevelésnek fontos szerepe van az alkoholfogyasztás mérséklésében, de abban is egyetértettek, hogy az alkoholellenes kampányok hatékonysága szinte a nullával egyenlő, mert túlzottan antialkoholisták (62 százalék), és mert egyáltalán nem a fiatalokhoz szólnak.

Ez az oka, hogy a megkérdezettek több mint fele szerint az ilyen akciók előkészítésében maguknak a fiataloknak kellene részt venni, különösen olyanoknak, akik már saját bőrükön tapasztalták az alkohol káros hatásait. A legtöbben ehhez még hozzátették, hogy az eltúlzott komolykodás kontraproduktív: sokal fontosabb lenne, hogy a kampányok tegyék nevetségessé azt, aki sokat iszik, mert így kerülhető el legbiztosabban, hogy bárki kövesse a példájukat, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek