Ne száradjon ki a csecsemő!

A csecsemőknek labilis a vízháztartása, ezért nagyon fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a nyári melegben a folyadékpótlásukról. A Magyar Gyermekorvosok Társasága azt javasolja, többször kis mennyiségű felforralt és lehűtött csapvízzel vagy babavízzel kínáljuk az egy év alatti gyermekünket.



Mivel egy csecsemő nem tudja jelezni, ha szomjas, a szülők feladata arra figyelni, hogy a kisbaba rendszeresen igyon. A csecsemők folyadékszükséglete körülbelül 150 ml/kg/nap, így egy féléves, hatkilós babának közel egy liter vízre van szüksége, tudtuk meg a Magyar Gyermekorvosok Társaságától. Hat hónapos korig, amíg a csecsemő kizárólag anyatejet vagy tápszert fogyaszt, nem szükséges a teáztatás, mert a naponta 5-6 alkalommal elfogyasztott anyatej vagy tápszer megfelelő mennyiségű folyadékot biztosít a kicsi számára.



A 6-12 hónapos gyereknek naponta 5-8 deciliter anyatejre vagy tápszerre van szüksége, egy 9 hónapos csecsemő összes folyadékszükséglete körülbelül napi 1,2-1,5 liter: ennek fele legyen tejalapú ital (anyatej vagy tápszer), egynegyede egyéb folyadék (pl. gyümölcslé, babavíz, tea), és csak egynegyede származzon az elfogyasztott ételekből. Ha teát adunk a babának, akkor ne feketeteával kínáljuk, hanem lehetőleg cukormentes gyümölcsteával. Ha a baba nem fogadja el, kevés cukorral ízesítsük, de kerüljük a túlzott édesítést, javasolják a gyermekorvosok. A csecsemőnek ne adjunk ásványvizet, mert a magas ásványi anyag tartalom megterheli a pici veséjét! Kizárólag a felforralt és lehűtött ivóvíz vagy a palackozott babavíz adható 1 éves kor alatt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra