Drága a tanévkezdés az idén is

Idén is több tízezer forintba kerül az iskolakezdés: a tankönyvek több mint hat százalékkal drágulnak, és nem lettek olcsóbbak a tanszerek sem. Egy jobb hátizsák 6-8 ezer forintba kerül, és a sportfelszerelést sem lehet olcsón megúszni. Idén ősszel csaknem 1,4 millió diák ül iskolapadba, összesen több mint 20 ezerrel kevesebben, mint tavaly.



A minisztérium közlése szerint a tankönyvek átlagosan 6,5 százalékkal kerülnek majd többe az idén. Az előző tanévben körülbelül 5 ezer forintba került az alsósok, 10 ezerbe a felsőbb évesek tankönyvcsomagja, de volt, hogy egyes évfolyamokon 15-20 ezer forintot is elkértek a könyvekért. A szaktárca idén nem vállalkozott a becslésre; annyit közölt, hogy minden iskola a saját pedagógiai programja alapján választja ki a tankönyveket, és ez különböző csomagokat, illetve eltérő árakat eredményez. Az összeállításnál egyébként a tanároknak figyelembe kell venniük, hogy az első négy évfolyamon tanuló diákoknak nem lehet három kilónál nehezebb a táskájuk, írja a Független Hírügynökség.

A nagy hazai áruházláncok már elindították iskolakezdési akcióikat. A július végétől szeptember elejéig tartó időszakban sokan keresik az elsősök, illetve második osztályosok számára összeállított kezdőcsomagokat. Ezek általában 1500-2000 forint között mozognak - mondta el a Független Hírügynökségnek Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője. A legolcsóbb termék valószínűleg a sima A5-ös füzet, ez már 19-25 forintért megtalálható. A spirálfüzetet 79-99 forintért árulják, golyós- vagy filctollat már 100 forint körül találni; a tolltartók 300 forinttól felfelé kezdődnek. A nagy hipermarketekben viszonylag széles a kínálat hátizsákokból: a Független Hírügynökség által megkérdezett két legnagyobb lánc üzleteiben legalább 10-12 félét árulnak. Van, ahol már 2000-2500 forintért kapni olyan hátizsákot, ami iskolatáskának is megfelel, de egyre elterjedtebbek az ergonómialig kialakított, vagyis a gyerekek gerincét kímélő változatok is. Ezek az egyik áruházban már 5 ezer forinttól megtalálhatóak, míg a másikban körülbelül 7 ezer forintba kerülnek. A márkás, divatos táskákért pedig 10 ezret is elkérnek.

Az első "roham" augusztus második hétvégéjén várható, hisz az emberek többsége ilyenkor már megkapta a fizetését, és igyekszik letudni a nagyobb kiadással járó beruházásokat. Az előrelátó szülők ilyenkor veszik meg a táskát, a füzetek és írószerek nagy részét. Van azonban egy második hullám is, szeptember első napjaiban. Ilyenkor többnyire azok vásárolnak, akik az első körben elfelejtettek beszerezni valamit, mondta Hackl Mónika, a Tesco szóvivője.
Oszd meg másokkal is!
Mustra