SZÜLŐSÉG

Megérkeztek Findusz rokonai

2008. július 31., csütörtök 15:10

Sven Nordqvistot nem nagyon kell bemutatni, hiszen ha állatorvos ismerősöm szerint napjaink leggyakoribb macskaneve a Findusz, akkor olyan nagyon ismeretlen nem lehet. Miután a népszerű Findusz-sorozattal a General Press megalapozta az író-rajzoló hírnevét, az utóbbi időben három új könyvével rukkolt elő. 

1. Jujja és Thomas Wieslander - Sven Nordqvist: Mú mama hintája. General Press, 2008. 2000 Ft

A mester most csak rajzol, de persze nem lehet félreismerni a stílusát. A bocink szimpatikus kis figura, aki kitör a tehéntársadalom korlátai között és "csakazértis" hintázni fog. Kreatív alak, megtervezi az akció anyagbeszerzési és humán oldalát is, magyarán kerít hintát és szakmunkást is (a haverját, a varjút). Akár a sztori, a rajzok is apró gegekkel teliek: a hintázás közben például lobog a tehén tőgye, szerintem ez zseniális. Mint ahogy az is, ahogy Mú mama érzelmi zsarolással, azokkal a bizonyos tökéletesen ábrázolt bociszemekkel ráveszi Varjú haverját a hinta felszerelésére. Varjú pedig felderít, lapul, hogy fontosnak tűnjék. A kedvenc epizódom, hogy arról már említést sem tesz senki, hogy Mú mama, értitek, egy tehén, biciklin közlekedik. Végül is a hintázáshoz képest az smafu. Egyszóval szórakoztató sztori, egyértelmű, de nem didaktikus tanulsággal (miszerint légy, aki vagy, és ne állj be a múgató sorba), karakteres rajzokkal, kicsiknek. Lesz folytatás is, hogy a szerethető főhős egyéb bolondériáit is megismerhessük, legközelebb kunyhót épít.

2. Sven Nordqvist: Kalapvadászat. General Press, 2008. 2000 Ft – ez volt Nordqvist első gyerekkönyve, de ez maximum a rajzokon látszik, amelyek messze nem olyan részlet- és ötletgazdagok, mint a Pettson-sorozatéi. A sztori viszont katartikus, csak azért is érdemes elolvasni, felnőtteknek is. Igazi régi, jól működő történetséma: a rutinba fásult magányos öregembert kizökkenti valami a mindennapokból: eltűnik a kalapja. Egy olyan tárgy, amihez megmagyarázhatatlanul ragaszkodott mindenek felett. Egy életpótló tárgy. Dühösen elindul megkeresni, hogy a jelentéktelen esemény miatt megváltozzon az élete. Sorra járja a körülötte élőket: míg a történet kezdetén még fensőbséges hangot üt meg, de öreg kutyájától csak undok visszautasításban részesül, a tyúkja már rendesen helyreteszi, míg ő hatalmát vesztve üldögél. A saját házában ismeretlen világok fogadják, burjánzó őserdő és egy rendkívüli szabóműhely. Nem járunk messze a klasszikus bolyongó és pokolra szálló történetektől, míg a mese megőrzi izgalmasságát is: igazi kincskeresés humoros és abszurd fordulatokkal és keresgélendő rajzokkal. Ráadásul titokzatos is, mert minden állomáson talál Nagypapa valamit, ami nem a kalapja. Hogy aztán megérkezzen egyedül egy rétre, és a bolyongás közben összeszedett apróságokból összeálljon egy emlék arról, hogy lehet másképp, nem egyedül, nem mogorva és elutasító társak között is élni. A hazaérkezés így tényleg olyan, mint azokban a nagy történetekben: a kalap, a bezárkózott, félrecsúszott régi élet jelképe eltűnik és a hős boldogan pihen meg.

3. Sven Nordqvist: Hová tűnt a testvérem? General Press, 2008. 2500 Ft – Nordqvist legújabb műve. Az előző egy gyerekeknek is izgalmas, felnőtteknek is értelmezhető mese, ez pedig valami egészen különleges felnőtt-képeskönyv. Le a kalappal a kiadó előtt, hogy megpróbálkozik vele, remélem nem csak én rohanok megvenni az első képek láttán. Nagy alakú lapozgatni való könyv, a képek egy hatalmas egybefüggő pannó darabjai, egy álomszerű táj töredékei, csupa meglepő, abszurd ötlettel. Minden apró részlet kidolgozott, mindet érdemes végigböngészgetni, a motívumokat követni, hogy másznak egyik jelentből a másikba akaticák például, vagy mi mindenre használhatók a körték a képeken. Ebben a világban minden óriásira nagyított, vagy ici-picire kicsinyített, mint egy karneváli felvonuláson. Modern (golf, ping-pong) keveredik meséssel (királyok és lovagok), állatok emberekkel,és még egy sötét, éjszakai oldal is van a könyv közepén. A történet kicsit független a képektől, csak egy-egy motívumban egyeznek. Lényege, hogy a kis egérnek elveszett szeretett nővére, és meg szeretné keresni. Az út azonban inkább egyfajta belső utazás: azt kell magában rekonstruálnia, hogy mit szeret csinálni, milyen egér a testvére, hogy így kigondolhassa, hová tűnhetett. Mindketten bejárják a maguk útját, hogy aztán otthon találja meg a nővérét, és a közös vacsorázással és alvással fejeződjön be a sztori. Ez a könyv gyönyörű, élvezetes csemege, nagyobbaknak, felnőtteknek, mindenkinek, aki nem az akcióra hajt, de szeret nézelődni, keresgélni, csodálkozni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.08.02 20:39:51druantia

  Hát, ha ehhez a poszthoz csak egy hsz van, akkor muszáj nekem is beírnom a véleményemet. Imádom Nordqvistet. Ennyi tömören. Bővebben: a Findusz-könyveket már az én kétévesem is végig tudja ülni pár hónapja, úgy is, hogy nem rövidítek a szövegen. Mert érdekesek, és ez a Pettson egy tökéletes anya-figura. Nincs ezekben a történetekben semmi horror, semmi agresszió, vagy bármi, amitől én szeretném távol tartani a gyerekemet, inkább nagyon életszerű, gyereknek való történetek. Semmi szenzációhajhászás, mégis úgy leköti a gyereket, hogy tátott szájjal hallgatja végig ezeket a meséket és néha muklákkal álmodik.  A Hová tűnt a testvérem-re azóta vadászom, amióta még a jóval a megjelenése előtt találtam belőle a neten néhány részletet. Zseniális. Ma négy órát vonatoztunk, ebből a gyerek legalább fél órát azzal töltött, hogy a képeket bogarászta. Köszi, Nordqvist bácsi, nagyon jól jött :)!  A Mú mama is aranyos, de ez (főleg a Hová tűnttel összehasonlítva) tényleg kevésbé látványos. Viszont jó.  A Kalapvadászat még nincs meg, de meglesz. Van egy-két szerző, akinek a könyveit, ha a gyerek nem is szeretné, magamnak biztosan megvenném. Az egyik ilyen Nordqvist. De hát mivel a gyerek is imádja, megosztozunk :).  Hanna, nagyon szépen köszönöm én is a könyvajánlót, még sok ilyet szeretnék olvasni tőled itt (is).

 • 2008.08.03 15:06:35landi

  Szia Hanna! Ezer éve nem írtam ide és már hiányoltalak is, úgyhogy megnéztem a blogodat. Ott tetted fel a költői kérdést, hogy hogyan lehetne Finduszt varrott figurába önteni? Háát, szerintem inkább kötni lehetne, vagy vmi kötött anyagből varrni. Valahogy az hajazna jól a rajzokra :-)  Köszönöm én is a könyvajánlót, a következő rendelésbe asszem beficcen majd a Hová tűnt a testvérem?.  A szekrénymeséket a múltkor az ajánlód miatt vettem meg és egy remek kis vidám estét töltöttem vele... illetve konkrétan sokszor hangosan felröhögtem olvasás közben. Szuper.

 • 2008.08.03 16:26:02Cyr

  Köszi a tippeket, hálából én is egyet: valamennyi említett könyv a Booklineon is megtalálható, a feltüntetett árnál 20%-kal olcsóbban.

 • 2008.08.04 22:07:53hanna

  Itt írok gyerekkönyvekről időnként:

  www.pagony.hu

  www.es.hu

  mindenféle:

  eztolvasom.blog.hu

  Babanapló:

  leababa.blog.hu  Druantia!

  Leának is nagy kedvence Findusz, konkrétan egy Findusz-puzzleval alszik:) Viszont szerintem olvasd el ezt: www.pagony.hu/index.php?page=40&option=article&id=136

  tök jó  Kötni nem tudok, és ahhoz nagyon ügyesnek kell lenni, hogy pontos szemszám-szabásminta stb nélkül megköss egy bonyolult csíkos állatot. Persze übermenő lenne egy kötött macska, de sajna nem. Polár lesz, kord és egy régi csíkos nadrág maradványaiból a nadrág. Valsezg a következő két hétben elkészül, majd befotózom a lea-blogra.

 • 2008.08.04 22:25:00Lakótárs

  Hohó, a legutóbbi ÉS-es kritikát olvastam, és nagyon örültem, hogy (mégha negyedévente egyszer is, de) gyerekirodalomról is születik írás, és ráadásul elég jó is, gratulálok.  A leababa-blogot meg nemrég találtam meg, lelkes olvasója vagyok. Az tuti, hogy az egyetlen magyar babablog, amin be van linkelve a Cognitive Daily. ;)

 • 2008.08.05 07:19:03LeVilli

  A Findusz-sorozatnak melyik részét érdemes először megvenni? Vagy ezek a kötetek teljesen függetlenek egymástól? Nagyon tetszik, de kissé tanácstalanul álltam a könyvesboltban, az eladó pedig természetesen nem tudott segíeni, hisz ő nem azért van ott, ugyebár :)

 • 2008.08.05 07:43:13druantia

  Hanna, elolvastam, amit belinkeltél, és tényleg szuper. Pettson persze, hogy apuka :))). Csak ugyebár én is egyedül vagyok a gyerekkel és nem látok ki a saját fejemből, úgyhogy az ő esetüket a miénkre adaptáltam és anyukát csináltam belőle :). Komolyan, nagyon szeretnék olyan szülő lenni, mint Pettson.  Ha valaki ügyesen köt/varr és Findusz-babákat kezdene gyártani, szóljon nekem is, mielőtt bombaüzlet lesz a dolgoból :). Nekem is kellene egy ilyen figura, de én meg sem kísérelem összedobni (a tudományom dekorgumi-figurák elkészítéséig terjed, szigorúan sablon alapján).  LeVilli, szerintem először az Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt címűt vedd meg, ebben van leírva az, hogyan is kerül a macska Pettsonhoz, és ebben a legfiatalabb. Utána tulajdonképpen mindegy, melyik jön (mert hogy jön, abban biztos vagyok :)). Mondjuk van, amelyiknek inkább tavaszi vagy éppen őszi a sztorija, de a könyvek külön kerek történetek.  Hanna, nem tudsz róla, Paddingtonos mesekönyv nem jelent meg még magyarul? Findusz után/mellett ő még egy igazán zseniális figura. Imádom a modorát :).

 • 2008.08.05 07:53:00druantia

  Paddington-mesekönyv vagy paddingtonos mesekönyv :). Nem tudtam választani a kettő közül és kicsit belekeveredtem nagy zavaromban :). Bocs.

 • 2008.08.06 14:47:07LeVilli

  Druanita, köszi szépen! A héten beszerzem:)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta