SZÜLŐSÉG

Az úszómester vadállatot csinál az anyákból

2008. július 26., szombat 10:00

Bükfürdőről azt mondták néhányan, kerüljük el kisgyerekekkel, mert a fürdő tele van gyógyvízben ázó öreggel és egyébként is szét fogjuk unni magunkat. Még jó, hogy nem hallgattunk rájuk. Már az első napon megfigyelhettük a gyerekmedencénél, hogyan paprikázza fel a csitri úszómester a békés anyákat, akik egy pillanat alatt változtak át kölykeiket védő vadállattá.
 

Nézze meg képeinket!


Első látásra a két különböző mélységű, egybeépített gyerekmedence kánaánnak tűnt. Egészen addig, amíg a medence szélén (nem, nem benn a vízben) ülő anyukákat ki akarták zavarni a korláton kívülre. Az anyák a medence szélén állva egy emberként makacsolták meg magukat és néztek farkasszemet a húsz év körüli úszómester lánnyal, aki a helyzetre csak egy megoldást látott: erősítésért szaladt.Amíg ő távol volt, a medencékre békesség szállt, a vízbe továbbra sem mentek be az anyukák, csak a szélén ücsörögve csodálták vízben fickándozó kölykeiket. Az idilli pillanatokat a visszaérkező nagydarab úszómester törte meg, aki elküldte a renitens anyákat a sunyiba, felhívta a figyelmüket arra, hogy hiába állnak a medence szélén, mert a víz nyaldossa a lábukat, ami fertőzésveszélyt jelent a pancsoló gyerekekre. Egy-két hevesebb vérmérsékletű anyuka próbálta elmagyarázni, hogy a menni alig tudó gyerekét nem szeretné egyedül hagyni a vízben, a medence túl nagy ahhoz, hogy az egy szem úszómester odaugorjon, ha baj van. A zord medenceőr közölte, hogy nem kötelező itt fürdeni és a medence kétéves kortól használható. Többen a panaszkönyvet kérték.

Miután az anyukák engedtek a nyomásnak és kivonultak a korláton kívülre (az apák ilyenkor nyilván a büfében söröztek), az úszómester lány elégedetten mászkált a vízben (nyilván az ő lába más, mint az anyukáké) és kiabált rá azokra a gyerekekre, akik a mélyebb vízből át akartak mászni a sekélyebbe és nem a lépcsőt használták. Ugyanígy fejmosást kaptak, akik a medence 50 centis szélére akartak felmászni, egy-két kislányt pedig a karjánál fogva rángatott vissza, mert nem akartak szót fogadni. Másnap valamilyen oknál fogva ezt a két medencét leengedték.

Nem jár jól, aki kisgyerekkel csak a gyógyfürdőbe vált belépőt (felnőtteknek 1500, gyerekeknek 850 forint), a gyógyvízbe nem javasolt bevinni a kicsiket. A kombinált, élményfürdő és gyógyfürdős belépőjegyek felnőtteknek 3250, gyerekeknek 2600 forintba kerülnek. A strand területe hatalmas, a kánikulában (bár két helyen is frissülhet az ember a felállított párakapukon átsétálva) minden olyan messzinek tűnik, hogy először nehezen szántuk rá magunkat a túrára. Le is ragadtunk a csúszdás medencénél.
 

Klikk!


A csúszdák közül az egyiken apa, anya, nagyszülők, gyerekek együtt csúszhatnak, vízipók (majdnem) hatévesem ki is használta a lehetőséget a nagypapival, majd mire észrevettük, vigyorogva lecsúszott a 12 év felettieknek való kamikaze csúszdán is.

Utunk az ezeréves kabinok mellett vezetett tovább, közben a lányom levágott egy gombóc fagyira. 140 forintot fizettem. Az egyik gyógymedencéhez közeledve egyre hangosabbá vált a zene, majd mikor megálltunk a medence mellett, visszafojtottuk kitörni készülő vihogásunkat: Aradszky László hangja recsegett a hangszórókból és lelkes idős nénik víziaerobicoztak a Nem csak a húszéveseké a világ című számra és követték a dzsigolóra emlékeztető animátor pasas mozdulatait.

A területen hatalmas játszótér is található, homokozóval, mászókákkal, hintákkal, a dombról pedig egy érdekes formájú csúszda fut le. Társaságunk nőtagjai férfi nemi szervre asszociáltak, ahogy meglátták. (De lehet, hogy csak ki vannak éhezve.)

A vécék tiszták, bár nincs sok belőlük, időigényes a megközelítés. A büfék előtti hatalmas napernyők alá be lehet menekülni, ha a nap ezerrel süt és a tejeskávé is csak 240 forint. A másik büfésor melletti fedett söröző egyik oldalára hatalmas tévét szereltek, amelyen nem meglepő módon sportcsatorna fut; gyakran pocakos osztrák pasik állják körbe.

A gyógy- és élményfürdőben 27 medence található egyébként, tehát ha apa a sörözésben és focimeccs-nézésben elfáradva úszni szeretne, a nagyi az ízületi gyulladásán javítana, nagypapi masszíroztatná fájós derekát, a gyerekek pancsolnának, mindenki meg fogja találni a neki való programot. Anya meg jobb híján elgondolkodhat a csúszda formáján, miközben a viháncoló gyerekeit felügyeli.

Összességében elmondhatjuk, hogy remekül el lehet tölteni az időt a komplexumban, csak az úszómestereknek kellene egy kis jó modort tanulni. A vezetőség pedig elgondolkodhatna anya- és gyerekbarátabb megoldáson.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.28 22:47:47daredevil

  Ha már Bük akkor mindjárt ott van Sárvár.

  Van gyerek medence be lehet menni a gyerekkel együtt. A belépő mellett zuhany használata köt.

  Beleülni csak a kölköknek lehet. A nem szocializálódott egyedeket az úszómaci illedelmesen de határozottan inti rendre.

  Lehet ezt így is. Ja és a víz klóros....

 • 2008.07.28 22:49:56cozumel

  Eino  azt hiszem igy is ertem, mit akarsz mondani. Termeszetesen ha lesz idod, szivesen olvasom majd a reszletes kifejtest.

 • 2008.07.29 09:32:19mókuskaaaaa

  Társaságunk nőtagjai férfi nemi szervre asszociáltak, ahogy meglátták.-:D:D!

  Gondolom otthon, meg az életben nemsokat láttak, látnak, és ezért mindenhol ezt keresik---SZÁNALMAS!Egy gyerekeknek fenntartott játékból ezt kihozni, sajnálom ezt a "női társaságot"!!Ami pedig le volt írva a gyerek rángatásról az nemigaz, a szabályokat be kell tartani, ha nembírnak 2 lépéssel hátrébb állni a szülők akkor húzzanak haza, a gyerekre lehet adni úszógumit is, ott a medenceőr aki vigyáz rájuk, a víz pedig nem mély, sőt az anyukák is ott lehetnek a víz mellett, csak ne lábáztatásra használják a medencét!ENNYI

 • 2008.07.29 15:38:50mazsola84

  Lehet, hogy mi nem jókor voltunk a kehidakustányi fürdőben?

  Elviselhetetlen volt az a rengeteg kölyök. És itt most nem 4-5 évesekre gondolok, akik csivitelnek, hanem 8-13 évesek. Üvöltöztek, vizipisztolyoztak, egy szülő sem szólt rájuk. Egyszer megkérdeztem az egyiktől, hogy nagy kérés lenne-e, ha nem rúgna fel? Kicsit megszeppent aztán folytatta a randalírozást.

  A másiknak az volt a kedvenc szórakozása, hogy a sodró medencében keresztbe fekve tartotta magát és szépen mindenki nekiment, átesett rajta.

  El is jöttünk hamarabb és asszem csak hétköznap fogunk ilyen helyeket látogatni.

 • 2008.07.29 17:50:47míramira

  Hát mi kiakadtunk a párommal mikor egy két apuka abban látta örömét hogy a gyerekeit a víz alá nyomkodta le.

  A gyermeken meg kajakra lehetett látni hogy nem akarja.

  De mongyuk én eleve elítélem amikor azt hallom hogy otthon is a hidegvíz vagy tus alá nyomta a gyereket.

  Aki ezt csinálja légyszi kérje már meg azurát tegye meg vele ugyszint ezt.

 • 2008.07.29 17:51:38míramira

  -bocs a hibákért.

 • 2008.07.29 22:16:38Maja Papaya

  OFF

  "és miért nincs könyvespolc a lakószobákban sok-sok könyvvel? És hogyan is viselkedtek a feketék kultúrájával kapcsolatban" - kérdi Strici.

  Az amerikaiaknak lehet, hogy van könyvtárszobájuk, ezért nem kell a nappaliban tárolni a könyveket. Amit nem látunk, az nem biztos, hogy nincs is.

  Persze az összes magyarnak csak úgy hemzseg a könyvespolcán a rengeteg jobbnál jobb könyv, és természetesen mindenki rendszeresen olvas is. Szépirodalmat, hogyne.  Ami a kérdés második felét illeti, mi se legyünk annyira büszkék arra, ahogyan a hazai kisebbséggel bánunk.

  Lehet, hogy csak Amerikát majmoljuk?! Rossz-rossz globalizáció! De legalább mi ártatlanok vagyunk. :(((

 • 2008.07.29 23:57:11Maja Papaya

  Ja, és az előítéletekről még annyit, hogy jópofa, amint sírnak az emberek, hogy milyenek is a magyarok, irigység, széthúzás, ilyesmi - de egyben - ami őket illeti - el is határolódnak ezektől a tulajdonságoktól, természetesen.

  Más nemzeteket tekintve viszont már sokkal könnyebben megy az összemosás.

 • 2008.07.30 00:11:45Shara kan

  Tisztelt Hozzászólók!  Én harmadik éve dolgozom medenceőrként, ebből második évemet töltöm a Büki Gyógyfürdőben. Természetesen ez diákmunka, szóval én most itt a húszéves „csitrik” nevében írok.

  Ugyebár minden éremnek két oldala van! Hát akkor hallgassák meg a történetet valójában.

  Gondolom én, hogy (természetesen) csak azok kommentálták negatívan a fürdőt, akik már jártak is itt.

  A cikket olvasva már elnézést, de engem is elfogott a „vihogás”, ahogy a cikk írónőjét az idősek láttán. Ha legalább a fele igaz lenne!

  A cikk stílusa jellemzi az íróját is! Sajnos a poénosság egy idő után átvált valami másba! Hát igen, ez az amit én nem kommentálnék, mert harmadéves építőmérnök egyetemistaként van annyi eszem hogy nem teszem.

  Na nézzük hol is kezdődik a történeti.

  Először is ott, hogy vannak bizonyos házirendek, amiket az embereknek be kell tartani. Ha elmegyek a Szépművészeti Múzeumba, és megveszem a jegyet, az még nem azt jelenti, hogy összefirkálom a képeket filccel, vagy összetapogatom őket. Ugyebár egy házirend. Nos egy ilyen a fürdőn is található. Az hogy megveszem a jegyet, azt jelenti, hogy vannak jogaim és kötelességeim. A Fürdő házirendje mindenki számára elérhető, és lehetősége van elolvasni, mielőtt megveszi a jegyet.

  Talán a következő dolog az, hogy mi is egy medenceőr dolga. A mi dolgunk az, hogy betartassuk a házirendet. Természetesen mindezt kultúrált keretek között. Ez azonban nem mindig egyszerű. Sajnos egy kultúrált társalgáshoz két ember kell! Szerencsére a szülők nagy része megérti a dolgokat, és megoldást keres, míg néhánynak nem az a lényeg, hogyan tudna a gyermekével lenni, hanem az, hogy áztathassa magát, mindegy milyen áron.

  Van két lehetőség: Az egyik egy agyonklórozott gyermekmedence szülőkkel. Ez az a lehetőség, ahol a szülő rohangálhat utána a doktorokhoz, hogy vajon mi ártott a páréves gyermeke bőrének. Mert hát igen, a vegyszerek nagyon jót tesznek nekik, és ugyebár a klór is vegyszer.

  A másik lehetőség egy szülőmentes gyermekmedence kevés klórral. Hát ez van itt Bükön.

  „Egy-két hevesebb vérmérsékletű anyuka próbálta elmagyarázni, hogy a menni alig tudó gyerekét nem szeretné egyedül hagyni a vízben, a medence túl nagy ahhoz, hogy az egy szem úszómester odaugorjon, ha baj van.” Hát igen. A zord medenceőrnek igaza volt. A medence mellett jól látható helyen fel van tüntetve, hogy 2-10 éves korig. De azt is megjegyezném, hogy 3 éves kor alatt nem kell belépőt fizetni, mivel a Fürdő nem tud medencét biztosítani ilyen kis gyermekek számára.

  „az úszómester lány elégedetten mászkált a vízben” Ezt kétlem, mivel mi sem mehetünk bele a medencébe, csak vészhelyzetben és technikai problémák esetén. Ezt be is tartatják velünk 100%ig.

  „egy-két kislányt pedig a karjánál fogva rángatott vissza” Nos igen, ez az amiben biztos vagyok hogy nem történt meg! Itt egyet kell értenem anyamadárral. Gondolom ezzel mindenki így van. Vajon melyikük hagyta volna ezt szó nélkül??? Szerintem senki! Valószínűleg mindenki azonnal panaszt tett volna a feletteseinknél. Ez mégsem történt meg! Egy ilyen esetért minket azonnali hatállyal elbocsátanának. Maguk szerint ez valóban így volt? A szülő meg tűrte mindezt szó nélkül? De mivel ez olyan címlapsztoris lenne, gondolom képek is készültek. Hisz melyik újságíró hagyná ezt ki!

  „Másnap valamilyen oknál fogva ezt a két medencét leengedték.” A medence vízforgató rendszerrel ellátott! A vize folyamatosan cserélődik, úgyhogy valószínűleg technikai okokból lett leengedve.

  „lelkes idős nénik víziaerobicoztak a Nem csak a húszéveseké a világ című számra és követték a dzsigolóra emlékeztető animátor pasas mozdulatait.” Hát igen! A mai világban szégyen a mozgás! Inkább példát kellene venni róluk! Hm… egy vicces gondolatom támadt. Milyen jól is nézne ki, ha az „animátor pasas” túlsúlyos lenne és szobafehér. Jó példakép! Attól még, hogy napbarna (mivel strandon dolgozik) és nem túlsúlyos még nem lesz valaki dzsigoló!

  „Társaságunk nőtagjai férfi nemi szervre asszociáltak, ahogy meglátták.” No komment! Nekünk még huszonéves fejjel nem jutott eszünkbe erre asszociálni!

  „az úszómestereknek kellene egy kis jó modort tanulni.” Higgyék el, egy-két szülőnek is. De aki tanár, vagy emberekkel dolgozik nap mint nap, az ezt úgyis tudja!

  Még néhány gondolat a kommentárokat olvasva:

  Mióta itt dolgozom soha nem beszéltem tiszteletlenül egy vendéggel sem nemzettől, nemtől vagy bármi mástól függetlenül. A mondatot azzal kezdjük, hogy „Elnézést kérek” vagy „Legyen szíves” és úgy fejezzük be hogy „Köszönöm szépen”. Pedig higgyék el nem mindig könnyű. De nem baj. Van vigaszunk a velünk veszekedő szülőre is. A többi szülő! Aki odajön hozzánk, hogy nem érti hogy lehet ilyen egy apa vagy egy anya és hogy miért nem tudja ezeket megérteni egy-két szülő. Szerencsére a kedves szülőkből és nagyszülőkből van több!

  Kedves andie! Van is vízforgató, de abban gondolom egyetértünk, hogy egy termetes medence vízét nem lehet két perc alatt átforgatni. Ha értene hozzá, ezt tudhatná! Viszont a bacik meg kitartóak és nem állnak sorba,hogy mikor mehetnek már a számukra halálos vízforgató rendszerbe!

  „A csúszda végéből indulva próbál felmászni, ami persze nem megy, esetleg 2 lépés után borul a vízbe. Ha valaki azt mondja, hogy én ezek mellett messziről nézzem a gyereket... Természetesen ott álltam a medence közepén, és pakoltam fel a fiamat a csúszdára.” Kedves Anyuka! Helyesen tette. De íme egy másik történet, egy másik fürdőből, ahol még dolgoztam. Ott szülő és gyermek együtt a gyermekmedencében, és a medenceőr is. (Mellesleg a vízben több szülő, mint gyermek). Anyuka bejön az igen pici, menni alig tudó babával. Anyuka lerakja hátat fordít és trécsel a szintén vízben lévő gyermektelen barátnőjével. A baba lép hármat inogva és elesik. Kisfiú mellette felemeli. Anyuka odanéz, átveszi a gyereket, be a vízbe, és vissza a barátnőhöz. A baba lép hármat elesik. Kiveszem, anyja átveszi, be a vízbe, és újra beszélgetés. Ez még egyszer megtörténik. Mit csinál erre az „okos, inteligens, és hatalmas felelősségtudattal rendelkező édesanya? Kirakja a betonra a gyermekét, és ő tovább beszélget a gyermekmedencében, immár gyermek nélkül. A baba lép hármat a betonon és elesik. Na íme a történet, ami az emberi önzőség csúcsa. És igen! A legnagyobb baj az, hogy ez valós eset.

  Amúgy a fürdő területén található az említettnél egy kisebb gyermekmedence, ahol a szülő úgy lehet a gyermeke egy méteres közelében,hogy nem megy bele a vízbe. Mégpedig egy elválasztóra kiülve lábát a rácson tartva. Mert ugye a rácsra sodródó víz, azonnal lefolyik és a szűrőkben köt ki. Fura, de sok szülő így is meg tudja oldani a még úszópelenkás kisgyermeke medencében fürdetését. Hozzáállás és akaraterő kérdése az egész.

  „De nyílván nem egy alkalmazotton kell levezetni a dühödet.” Nos valóban! A szabályokat nem mi alkotjuk!

  „lábáztatást pedig úgy kell érteni, hogy a lefolyó rácsán keresztül kifolyó víz hozzáér a medence szélén ácsorgó anyukák lábához, akik egyáltalán nem szeretnék megszegni a szabályt és eszük ágában sincs áztatni magukat a vízben,” Kedves Tünde! Ez engedélyezett is a Fürdőben. Ha a szülő lába a rácson van nem szólunk! De általában nem ott van, mert úgy nem tudják eleget hűsíteni magukat. Pedig ha mi 12 órán át (ugyanis ennyi a munkaidőnk) kibírjuk, hogy ne menjünk bele, akkor más is! ----- Kedves hoel! Ez egy félreértés! Valószínű Tünde még a gyermekcsúzda bűvkörében volt! A szülőnek nem szólunk, ha csak békésen üldögél, fekszik vagy akár napozik a medence szélén (természetesen testrészeit nem a vízben tartva). Nem zavarjuk ki a korláton kívülre! Ez nem börtön! Nyugodtan hagyjuk pihenni, és figyelni a gyerekére!  Így a kommentek végére érve befejezésnek ennyit:

  Én bátran tudom ajánlani a Büki Gyógyfürdőt! Tudom mi van ott! Tudom,hogy milyenek a medencék, mennyire higiénikusak és tiszták! Sajnos és szerencsére találkoztam már többféle szülővel is. Láttam olyat aki jó példa számomra, és olyat is, aki nem akarok lenni!  Jó pihenést és kikapcsolódást kívánok bármelyik strandon nyaraló minden Hozzászólónak!  Köszönöm azoknak akik ezt végigolvasták!  Tisztelettel: Egy 21 éves büki medenceőr lány!

 • 2008.07.30 09:55:02verm

  Elég vérlázito ez a cikk. Gondolom, ha a szeme fényének a fürdö után tenyérnyi kelés keletkezett volna a hátán, most részletgazdag fotokkal illusztrált cikket olvashatnánk arrol, hogy a büki fürdö a fertö megtestesitöje. A leirtakbol én azt látom, hogy itt egy anyacsapat került a szabályokkal, az uszomesterekkel szembe. El tudom képzelni ahogyan pár nö visongva, egymást hergelve skandálta a jogait, mert ök fizettek, mert ök mindent tudnak és nekik mindent szabad. Lehet én sem birtam volna cérnával az uszomester helyében. Amugy meg az ilyen tipusu anyák azok, akik azért mennek el valahova, hogy azt keressék mibe lehet belekötni, odákat zengenek az ö tökéletes, igényes életükröl, fantasztikus gyermeknevelési ideologiáikrol. Anyatigrisként állnak ki a gyerekért, amennyiben más bántaná, de mig itt postolnak a neten, a gyerek épp a fázist keresi a konnektorban.

  Az ember probálja meg betartani a szabályokat! Ha nem sikerül, és a "szerv" rászol, tudjon csöndbe maradni, önkritikát gyakorolni, udvariasan viselkedni és nem lenézni a másikat, mert "az csak egy uszomester, én meg fizettem". Miért van az itt édes hazánkban, hogy mindenkinek vannak elvárásai, jogai, de amikor egy másik ember is elvárná, hogy öt is tiszteljék, akkor rögtön jön a "mitképzelezacsitri??!" duma? Gondolom, ha a medencénél nem ugrottak volna az uszomester nyakának, lehet az se viselkedett volna eröszakosan. Nem tudom, mert nem voltam ott, de a postbol ez jön le.  Összefoglalva: Tünde szarjon sünt a gyerekmedence rácsára!

 • 2008.07.30 10:55:34kriszi

  Verm, ez a Poronty. Itt az adekvát megfogalmazás: "kaksizzon sünit" :))))) Vagy még inkább hagyjuk az egészet.  No most látunk két egymással szöges ellentétben álló beszámolót. És persze még mindig nem tudjuk, mit gondoljunk. Nekem meg már kezd kedvem lenni megnézni ezt a büki fürdőt :)

 • 2008.07.30 11:06:30Tünde

  Shara kan:

  "Kedves Tünde! Ez engedélyezett is a Fürdőben. Ha a szülő lába a rácson van nem szólunk! De általában nem ott van, mert úgy nem tudják eleget hűsíteni magukat. Pedig ha mi 12 órán át (ugyanis ennyi a munkaidőnk) kibírjuk, hogy ne menjünk bele, akkor más is! ----- Kedves hoel! Ez egy félreértés! Valószínű Tünde még a gyermekcsúzda bűvkörében volt! A szülőnek nem szólunk, ha csak békésen üldögél, fekszik vagy akár napozik a medence szélén (természetesen testrészeit nem a vízben tartva). Nem zavarjuk ki a korláton kívülre! Ez nem börtön! Nyugodtan hagyjuk pihenni, és figyelni a gyerekére!"  Én ott voltam, amikor a rácson ácsorgó és a medence "falán" napozó anyákkal kiabált a medenceőr, hiába mondták, hogy semmijük nem ér bele a vízbe. A medenceőrt nem hatotta meg és a korláton kívülre zavarta őket. Pedig tényleg nem lógatták semmijüket a vízbe.  Hozzátenném, hogy szabálytisztelő vagyok és sosem szoktam a seggem áztatni a gyerekmedencében, itt egyedül a stílussal volt gondom, na meg egy kis megértéssel is lehettek volna a medenceőrök. További jó munkát.

 • 2008.07.30 14:51:24hoel

  Kedves shara kan ! Köszi a "kimeritő :-))" válaszodat. Kedves Tünde ! Ha engem kergetnének el a fürdő vmely területéről. ahol nyilvánvalóan nem veszélyeztetek senkit és én sem vagyok veszélyhelyzetben, azt hiszem elmennék odaáig ( ha kellően felhúznak ), hogy megkérem asz illetőt, mutassa meg nekem, hol van az leirva, hogy én a medence szélén nem lehetek. Te ennyire konfliktuskerülő lélek vagy vajon? ( persze, ha nem gurulok be én is inkább az lennék, de ha fel akarnak húzni, hát fel tudnak, ez tény)

 • 2008.07.30 15:37:46cozumel

  Azert ez mar kezd vicces lenni :-)))  Az egyik posztolo szerint Tunde visongo hisztis picsa, a masik szerint Tunde konfliktuskerulo nyuszi.  Tunde, sapka volt-e rajtad? :D:D:D

 • 2008.07.30 15:43:34Tünde

  cozumel: azt hiszem, ez teljesen mindegy :)

 • 2008.07.30 15:46:13hoel

  cozumel: egyrészt persze, mert irásban visong, hiszen ez a dolga. Másrészt - pont azért kérdeztem, hogy a helyszinen mit tett- ert irásban amúgy nem tünik igazán konfliktuskerülő nyuszinak. Akár van rajta sapi akár nincs.:-))

 • 2008.07.30 21:25:02Shara kan

  Kedves Tünde!  Egy kérés: Nézd meg újra az adott medence általad (?) készített képét! Gondolom nem a lépcsőn üldögélő anyákra gondoltál, akikre rászólt a kolléganőm. Ugyanis a lépcső legfelső fokát is ellepi a víz, azonban a lépcsőn nincs rács (elég fura is lenne ráccsal, plusz nehezen bírná a rács a napi ráható terhelést)! Az édesanyáknak azonban ez a legkedveltebb helye, természetesen a lábuk meg benn a vízben. Ez pedig már probléma, mert már ott is a medence vízével találkozik az adott testrész. Sajnálom,hogy az adott napon nem csináltál képeket a medencéről, mert kíváncsi lennék, hogy hol és hogyan ültek azok az anyukák, akiket a lány kizavart!

  Amúgy mi is próbálunk segíteni a szülőknek, és ötleteket adunk, hogyan tudnának úgy ülni, hogy az nekik is és nekünk is jó legyen. Szerencsére a szülők 90% jól kezeli ezt, és még meg is köszöni az ötletet!

  Amúgy a mai nap tanulsága: ma is több még menni nem tudó gyermek játszadozott az előző kommentemben javasolt másik gyermekmedencében. A szülők az elválasztón ültek (lábukat a rácson tartva) egy karnyújtásnyira a gyermeküktől, a babák meg boldogan játszottak. A szülő is boldog volt, a baba is, és mi is!

 • 2008.07.30 21:39:02Magenta

  Tünde, van igazság abban, hogy ha zavart a stílus, miért nem ott helyben tettél panaszt?  Ehelyett megpróbálod lehúzni a helyet. Mi van, ha a fürdő beperel hitelrontásért?  amúgy a negatív reklám is reklám, most már én is kíváncsi vagyok erre a helyre.

 • 2008.07.30 21:48:05míramira

  az úszómester lány elégedetten mászkált a vízben” Ezt kétlem, mivel mi sem mehetünk bele a medencébe, csak vészhelyzetben és technikai problémák esetén

  ezt tapasztaltuk mi is.

  Először én is bementem a lányommal,de normálisan megkért a húúúúúszév körüli srác hogy ne menjek bele a vízbe mert...

  oké.Senkit nem láttam hogy ezen felháborodott volna.

  ha a gyerek felborult illetve lecsúszott a babacsuszin és nem úgy ért földet "vizet"akkor bement és kész.

 • 2008.07.30 23:25:08cozumel

  Magenta  Te ugye viccelsz?

  Tunde nem allitott valotlant, konyorgom, hol itt a hitelrontas?

  Ja, hogy a szemelyes velemenye negativ? Na azert nem perelhetik...az egy masik rendszer volt...

 • 2008.07.31 08:20:58di

  fertőzés veszély? Persze és a többi mendencében nincs baci? ahol a sok nyugdíja áztatja magát? És ha bele pisil a 2 éves? oda a tisztaság, gondolom sterilizálnak mindenkit, még a levegőt is. Azzal egyetértek, h ne legyen ott sok-sok ember, de a 2éves lényomat nem hagynám ott, és más strandokon miért lehet az anyának igen is ott lenni? Szerintem hülyeség az egész... ja és a felnőtt is elkapja a fertőzést a másik felnőttől akkor már kérjenek mindenkitől papírt, vagy vízbe menetel előtt csirátlanítás aljánlott!!

 • 2008.07.31 08:35:27vikimanka

  Az jutott eszembe, bár nem értek hozzá, hogy nem lehetne úgy megoldani, hogy a medence előtt lévő lábmosóban lenne a fertőtlenítőszer. Így anyuci belelép, lemossa a lábát a fertőtlenítős víz és akkor beleállhat a picúr mellé. Gondolom, hogy azt azért minden felnőtt megtenné, mielőtt beleáll a vízbe.

 • 2008.07.31 08:46:35verm

  di: elöbb irta valaki, aki ott dolgozik, hogy a gyerekmedencébe nincs klor a gyerekek miatt, viszont a többi medencében van, ezért nem szabad beleáztatni a lábát a felnöttnek. Másrészt szerintem az alacsony vizszint miatt joval kevesebb viz is van benne, mint más medencékben, ezért gyorsabban is terjednek a nyavalyák. A 2 éves gyerköcöt ne is hagyd ott, vele menj olyan medencébe, ahol lehet együtt pancsizni, vagy én a klor miatt inkább vinnék neki egy kicsi felfujhatot, és leraknám magam mellé. vivimanka ötlete viszont logikusnak tünik, de nem értek hozzá, uhhogy mondja el a véleményét egy ántsz guru, vagy orvos.

 • 2008.07.31 13:57:39Magenta

  cozumel, persze, nem gondoltam komolyan, csak eldurrant az agyam. Nekem eleve az egész cikk egy hisztis nyavalygásnak tűnt.  Sajnos vannak hülye (vagy hülyének tűnő) szabályok, de ezeket illik betartani, mert egyébként utána hogy lehet a gyerektől elvárni, hogy betartson bármilyen szabályt, ha anyuka picsog a legkisebb hülyeség miatt.

  A medenceőrnek meg nyilván tele a csukája azzal, hogy egész nap az analfabéta szülőknek kell magyarázni a nyilvánvalót, ami ki van írva és a valós melóját (pl. hogy a medencére figyeljen, meg a lurkókra) nem tudja elvégezni. Aztán persze ő a bunkó, akkor is, ha szól, meg akkor is, ha eközben egy gyerekkel történik valami a vízben.

 • 2008.07.31 13:58:18Magenta

  vikimanka ötlete pedig meg van valósítva pl. Leányfalun.

 • 2008.07.31 20:51:06Tünde

  Magenta: minek szóltam volna bele? Én nem mentem be a vízbe egyáltalán, nem kerültem összetűzésbe senkivel. Megfigyeltem az anyákat és csak leírtam a tapasztalatokat, ennyi történt.  Shara kan: fölösleges vitatkozni, nem a lépcsőn ültek. A rácson álldogálltak, néhányan pedig igen kitekeredett helyzetben ültek a medence magasabbik falának szélén és kapaszkodtak a korlátba, hogy ne lógjon bele semmijük.  Nyilván nincs mindig ilyen helyzet, de akkor és ott épp ezt tapasztaltam.

 • 2008.07.31 21:17:46Shara kan

  Kedves di! A felnőtt medencék több klórt tartalmaznak, mert a felnőttek bőrének az nem árt már annyira, és a felnőttek általában nem nyelnek annyi vizet sem, úgyhogy belülről sem árt a klór. Ott azért nem kapnak el egymástól fertőzést az emberek.

  Kedves vikimanka! A lábmosók is tartalmaznak klórt. Mindig amikor lecseréljük a lábmosó vizét (naponta többször cseréljük) teszünk bele. Azonban ez pl. a hüvelygomba ellen nem ér semmit, és sajnos a másik fürdőből tapasztalat, hogy ha már bele lehet menni lábbal, akkor már bele is fekszenek a szülők.

  A kétéves kisgyerekekkel a másik gyermekmedencében nyugodtan lehet lenni, persze belemenni abba sem lehet, de mint már írtam ott a szülő a gyermek egyméteres körzetében lehet. Amúgy ma is nagyon sok két éven aluli gyerek volt ebben a medencében és az összes szülő veszekedés nélkül ki is ült az elválasztóra, és élvezte tovább a pihenést.

  Kedves Tünde! Azért kérlek azt ne állítsd hogy nem szóltál bele, mert a kolléganőmnek megmondtad, hogy egy ilyen cikket fel fogsz tenni! Innen tudjuk, hogy ki volt az illető medenceőr lány.

 • 2008.07.31 21:26:55vikimanka

  Mondtam, hogy nem értek hozzá! Csak elmélkedtem.

 • 2008.07.31 21:32:08Magenta

  Számomra a megoldás: most szeptemberben születendő gyermekem az elkövetkező két nyáron nem fog strandra menni se velem, se mással. :)  Teszünk ki pancsolómedencét az erkélyre, vagy a nagyszülőknél a kertbe, aztán kalap-kabát. :)  Mellesleg nem csak a kicsik vannak veszélyeztetve, én strandon szedtem össze olyan fertőzést, ami miatt most oda a "női" egészségem. Hiába vigyáztam magamra mindig, meg jártam félévente (!) nőgyógyászati felülvizsgálatra, rákszűrésre, mifene. De ez OFF.

 • 2008.07.31 21:33:33Tünde

  Shara kan: kinek mondtam és mit? Kezd érdekes lenni :)

 • 2008.07.31 21:40:57Shara kan

  Tudom! :) Én sem értettem hozzá, amíg nem dolgoztam strandon! De ebből is láthatod, hogy a lábmosó klórozásos ötleted helyes. :)

 • 2008.07.31 21:45:55Shara kan

  Kedves Tünde! Azon a napon amikor a "zord medenceőr" (akiről szintén tudjuk, hogy ki)ki lett hívva az adott medencéhez valaki odament a medenceőr lányhoz és közölte vele, hogy ő erről írni fog egy cikket, és felteszi az internetre.

 • 2008.07.31 21:47:03Tünde

  Shara kan: én nem beszéltem egy szót sem a medenceőr lánnyal, úgyhogy a vádaskodásod teljesen alaptalan.

 • 2008.07.31 21:51:21verm

  Magenta: Ott a pont. Én is otthon oldanám meg a kisgyerköccel a pancsit. Inkább joanyámra testálnám egy napra és elmennék Bükre az asszonykámmal pancsizni a klóros felnöttlubickoloba kettesben. Nem egy hétre, csak 1 napra, mert az se megoldás, amikor valakinek állandoan az anyosa vigyáz a gyerekre. Rosszul vagyok azoktol a szülöktöl, akik minden áron mindenhova hurcolják a gyereket, ha kell ha nem. Nagy tömegrendezvényeken tolják át a babakocsit és fel vannak háborodva, hogy milyen udvariatlan a nép, hogy nem válik szét elöttük mózesmód.

 • 2008.07.31 21:57:14Shara kan

  Tünde! Én nem vádaskodok! Én azt mondom, amit nekem mondtak. Amúgy meg szabad kérdezni, hogy mikor voltál itt Bükfürdőn? Melyik nap?

 • 2008.07.31 21:59:27Shara kan

  Más téma!  Verm! Teljesen igazad van! Amikor volt az a nagy baleset Pesten augusztus 20-án, akkor is lehetett látni, hogy mennyien voltak babakocsival. Na én ilyen rendezvényekre biztos nem vinném ki a gyerekemet, főleg nem éjfélkor!

 • 2008.07.31 22:00:05Magenta

  verm, igen, ebben egyetértünk. Az első egy-két évben nemigen császkálunk vele, ha nem muszáj. Ennyit mindenki ki fog bírni a családban. :))  Én se értem, amikor az egy-két hetes bébivel mennek pl. hipermarketezni a szülők, de hát kinek ez, kinek az.

 • 2008.07.31 22:01:18Magenta

  ja és egy-egy nap kettesben a szülőknek nem árt, mert annyi meg kell, hogy házasok is legyenek, ne CSAK szülők. :)

 • 2008.07.31 22:01:58Tünde

  Shara kan: senkivel nem beszéltem, csendben megfigyeltem. Innentől kezdve lényegtelen, hogy mikor voltam, nem igaz? :)

 • 2008.07.31 22:03:10Magenta

  Tünde, sajnálom, ha elsiklottam felette, hogy te nem voltál résztvevő.

  Magam részéről annyi, hogy betartom a szabályokat (igen, ebbe beletartozik, hogy nem eszünk a boltban, mert az kvázi lopásnak számít, vagy nem az őrt/eladót bunkózom le, ha rámszól), de ha valami nagyon nem tetszik, akkor ott helyben szólok.

 • 2008.07.31 22:04:28Tünde

  Magenta: hidd el, nagy a pofám, simán megvédem magam, ha kell. Viszont nem szeretek beleugatni mások dolgába. Ezért voltam csöndben. :)

 • 2008.07.31 22:07:28Shara kan

  Kedves Tünde! Számomra lényegtelen. Ennél a medencénél nálam még ilyen nem volt.

  Kedves Magenta! Szólni lehet is nyugodtan, végülis az is hozzátartozik a munkánkhoz, hogy elmondjuk, hogy mi miért van úgy ahogy. (Na jó, csehül, meg lengyelül nem tudom elmondani.)

 • 2008.07.31 22:33:01eino.

  Tünde, még egyszer elolvastam a cikket. Nem azért, mert annyira érdekes, hanem mert ma strandos ismerőssel beszélgettem.

  Tényleg nagy a pofád,ahogy írod - csak az a nagy kérdés, hogy mire is? Tulajdonképpen szinte mindent lehúzol a strandon, holott egy csomó klassz dolog van, ahogy a képeket elnézem.  Gondolom, egyszerűbb a valóságot kissé átszínező cikket írni, mint pontos helyszíni tudósítást készíteni.

  Húú, milyen beláthatatlan nagy a strand, nem is lehet elgyalogolni egyik helytől a másikig, mert az olyan megerőltető.. Sose legyen nagyobb problémád. Más meg örül, hogy nem kell zsúfolt helyen szórakoznia.  Ilyen, szerinted fasz alakú csúzdát láttam már, de eddig még nem asszociáltam erre. Persze most, hogy említetted, csak így tudom látni, de akartam-e ezt a változást?  Az általad dzsiggolónak titulált férfi a munkáját végzi, mégpedig azt, hogy láthatólag rengeteg nőnek segít élvezetessé tenni a testmozgást. Én még ennyi embert nem láttam egyszerre vízitornázni, csak tudhat valamit, ha ekkora az érdeklődés. A zene olyan, amilyen. Menj be egy idősek otthonába, és kérdezd már meg, miért ez a legnagyobb sláger - bármelyikben! Mert máshogy élik meg a korukat, mint mi, fura, nem? Aztán kapjál hatalmas röhögőgörcsöt, mert az idős emberek olyan viccesek! Micsoda gagyi zenéket hallgatnak. Micsoda béna gyakorlatokat végeznek. Tippek még: általában az alakjuk és a fürdőruhájuk sem trendi! Remélem, csapkodod a combod, mert ez is annyira humoros.  Bocs, de tényleg nem értem, hogy adhatnak neked fizetést az ilyen szemét írásaidért.

 • 2008.07.31 22:39:25Magenta

  Shara kan: ha a medencénél az van kiírva, hogy 2 év alatti gyereket nem lehet belevinni, nem teszem.

  Ha az, hogy a mami legyen a parton, akkor ott maradok.  Ha rám kell szólni valamiért és én hibáztam, elnézést kérek. De ha rám kell szólni és azt bunkón teszik, bizony szóvá teszem (kérem a felettest vagy a vendégkönyvet), itt ennyiről szólt a dolog. És nem szaladok beírni a Homárra pl., bár Tünde a cikkeiért kapja a fizuját, én meg nem.  Amúgy a Vidámparkban találkoztam idén nyáron olyan diákmunkásokkal, hogy kinyílt a bicska a zsebemben tőle. :( Pedig én naivan úgy gondolnám - igaz, diákmunkát több mint 10 éve végeztem utoljára -, hogy az ember örül, ha ilyen helyen fog ki valami melót és nem szórólapozik az autók közt mondjuk.

 • 2008.07.31 22:40:01Tünde

  eino: pár napja még örültél a könyvajánlómnak. :)nem kell, hogy minden tetsszen, amit írok.  és itt be is fejezem a kommentelést ismét.

  jó éjt.

 • 2008.07.31 22:45:35Shara kan

  "És nem szaladok beírni a Homárra pl., bár Tünde a cikkeiért kapja a fizuját, én meg nem." Bocs biztos az időpont teszi meg a fáradtság, de ezt most nem értem.  Amúgy a kommenteléstől én is eltekintek innentől fogva.

 • 2008.07.31 22:48:33verkaverka

  327 komment után, ami az elmúlt hetek messze legnagyobb forgalmat hozó posztját jelenti, nehéz lesz Tündét meggyőzni hogy nem kellett volna ezt megírni. :)

 • 2008.07.31 23:05:21Hűbele

  "Az első egy-két évben nemigen császkálunk vele, ha nem muszáj. Ennyit mindenki ki fog bírni a családban. :))"

  Magenta, nem kétlem, hogy megoldod, hogy a gyerek így is jól érezze magát, és ahogy Verm írja, mzsúfolt tömegrendezvényre én se viszek kisgyereket, de azért ne tegyünk úgy, mintha a gyerek cask az otthonülést, kertbenpancsolást tudná élvezni, és eme szent cél érdekében érdemes a normális családi életet feláldozni, és "kibírni". (OK, ost sarkítok, lehet, hogy te nem így értetted, de a te írásod kapcsán jutott eszembe:-))

  Szóval mi most voltunk nyaralni egy 15 hónapossal, és mondhatom, ő élvezte a legjobban:-) Arra ügyeltünk, hogy a napirendjét metartsuk, de emellett délelőtt-délután pancsoltunk. Nyilvános medencében, a babának fenékig érő vízben, vele együtt. Neki ez ugyanis így volt élmény, hogy mi is vele játszottunk, és a kora miatt nem is hagyhattuk volna magára. Amúgy így 9 hónapos gyerek is pancsolhatott a vízben, és bizony több terhes anyuka is volt, aki bátorkodott 1-2 csemetéje mellett lenni. Szóval erre IS van igény, persze csonálja mindenki úgy, ahogy jónak látja. De nem érzem úgy, hogy orosz rulettet játszottam volna az egészségünkkel:-)  Mondjuk az fontos, hogy előre tájékodtam, van-e (kültéri és beltéri) medence ilyen korú gyereknek, és a szülők bemehetnek-e. Ennyit szerintem mindenki megtehet.

 • 2008.08.04 21:55:53vikimanka

  Tegnap voltunk a hajdúnánási strandon. Minden oké volt, nekünk bejött a 7 évessel és a 7 hónapossal. Sokan voltak/gondolom vasárnap mindenhol/, de egyetlen egy bunkó emberrel sem találkoztunk. Ja, és egyáltalán nem drága.

 • 2009.01.20 15:29:47nofertiti

  idén nyáron idementünk nyaralni, egy napot voltunk a bük-fürdői strandon, a következő kilenc napon átmentünk Sárvárra, ég és föld a különbség.

  Bük-fürdőn csak a német ajkú közönség számít a magyar le van nézve, nem csak a fürdés szempontjából, de az éttermekben is. :((((

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta