Egy gyerek helyett kettő - nem perelhet a leszbikus pár

Nem perelheti orvosát az az ausztrál leszbikus pár, akik ikrek helyett egy gyermeket szerettek volna, s a dupla gyermekáldás költségeit a szerintük gondatlan doktor nyakába akarták varrni.



Ausztráliában, különösen az orvostársadalomban nagy felzúdulást keltett az eset, amelynek végére egy canberrai bíróság bírónője tett pontot. A ma már négyéves kislányok szülei 400 ezer ausztrál dollárra (56 millió forint) - az egyik gyermek teljes felnevelésének költségére - akarták perelni az orvost, aki szerintük nem ellenőrizte, hogy egy embriót ültetnek-e be a mesterséges megtermékenyítéskor, írja az MTI.

A bírónő azonban azzal az indoklással, hogy éppenséggel "az anyának kellett volna felhívnia az orvosok figyelmét arra, hogy meggondolta magát, és kétembriós helyett csak egyembriós beültetést szeretne", elutasította a kontinensen mindeddig példátlan keresetet.

A pénteki ausztrál napilapokban a gyermekek érdekében név nélkül emlegetett pár ügyvédje kijelentette, hogy ügyfeleit sokkolta a határozat, és hamarosan fellebbezni fognak ellene.

Az Ausztrál Orvosi Szövetség elnöke azonban üdvözölte a bíróság döntését, és az állami rádiónak nyilatkozva közölte: törvénymódosításra van szükség, hogy soha többé ne lehessen a bírósághoz fordulni ilyen ügyben. Az orvosok egyhangú véleménye, hogy egy egészséges gyermek születése nem lehet per tárgya, számol be az MTI.

A törvényszéki meghallgatás közben a gyermekek szülei írásos közleményt juttattak el a sajtóhoz, amelyben hangsúlyozták, hogy fel sem merült bennük, hogy ne szeretnék mindkét gyermeket.
Oszd meg másokkal is!
Mustra