Abortusztabletta fél óra alatt rendelhető az interneten

Fél óra sem kell ahhoz, hogy az interneten megszervezhesse a terhes nő az abortuszát. A körülbelül tizenhétezer forintért kínált tabletták az esetek nagy részében megszabadítanak a nem kívánt terhességtől. A mifepristone-pirula használata után viszont erős vérzés léphet fel vagy az abortusz nem sikerül teljesen, az esetek 11 százalékában orvosi műszeres befejezésre van szükség. Eddig 11 nő vesztette életét a tabletta miatt, de még mindig forgalomban van.



A cég csak olyan országba szállítja a gyilkos készítményt, ahol az abortusz nem engedélyezett. Feltétel továbbá, hogy egy órán belül elérhető legyen kórház vagy elsősegély-hely és a terhesség ne legyen idősebb kilenc hetesnél. Ha a nőnek spirálja vagy szexuális úton terjedő betegsége (chlamydia, gonorrhea) van, nyilatkozatot kell tennie, hogy mindenképp elmegy az orvosához, mielőtt bevenné az abortusz-tablettát.

A leírás szerint a nőnek először a Mifepristone-t kell bevennie, majd 24 óra elteltével a Misoprostolt. A tabletta hatóanyaga a RU 486-os vegyület, amelyet 1988-ban engedélyeztek Franciaországban. A szer kémiai-biológiai hatásaiban a terhesség fennmaradásában jelentős szerepet játszó progeszteronnal megegyezik, azonban élettani hatása azzal éppen ellentétes: a sejtek ingerlése helyett bénítja azokat. Kísérleti alkalmazását Olaszországban egyszer már leállították, miután egy nőnél, aki hazavitte a mifepristone-t és nem a kórházban használta, súlyos vérzés lépett fel.

A British Journal of Obstetrics and Gynaecology című orvosi folyóirat munkatársai megkérdeztek négyszáz, a neten vásárló nőt. A felmérés szerint 11 százalékuknak sebészi beavatkozásra volt szüksége a gyógyszer használata után, vagy a nem teljes abortusz, vagy az erős vérzés miatt, írja az MTI. A Mifepristone nevű szertől eddig 11 terhes nő halt meg.

Egy orvosi honlap szerint a mifepristone-t kizárólag klinikán és a 7. hétig szabadna alkalmazni, mivel a beavatkozás után az esetek 4-5 százalékában erős vérzés tapasztalható. A mifepristone bevételét követõen általában 48 órával történik a misoprostol alkalmazása. A misoprostol adása után néhány órán belül alhasi „görcsök", vérzés jelentkezik, amelynek kíséretében általában teljesen kiürül a méh tartalma.

A webshop leírása szerint az esetek mindössze két százalékában nem sikerül teljesen az abortusz és műszeres befejezés szükséges. Egy százalék az esély arra, hogy a terhesség nem szakad meg a szer hatására. Az alkalmazás után fellépő erős vérzésre is rámutatnak, de az előfordulás gyakoriságáról nem tesznek említést.

Miután a terhességétől megszabadulni kívánó nő elfogadja a feltételeket, már csak fizetnie kell, amelyet adománynak neveznek: minimum 70 eurót kell befizetnie a tablettákért cserébe, a honlap szerint a pénz egy nonprofit szervezeté lesz.
Oszd meg másokkal is!
Mustra