Újra bevezetnék az iskolaköpenyt Olaszországban

Amikor általános iskolás voltam, még kötelező volt köpenyt hordani az intézményen belül. A nekünk adott magyarázat szerint erre azért volt szükség, hogy ne a saját ruhánk piszkolódjon, ne együk le és technika- vagy rajzórán ne tegyük tönkre a drága utcai ruhát. Felső tagozaton jöttünk rá, hogy ennek a hátterében sokkal inkább az áll, hogy a társadalmi különbségek legalább az iskolán belül ne ordítsanak rólunk. Mindenki tudta, hogy Bandika csak márkás cuccot hord, de legalább nem szembesültünk vele olyan direkt módon.



Aztán megszüntették az iskolaköpeny intézményét és elkezdődött a divatverseny, amely napjainkra még jobban kiszélesedett. Gabriella Gianmarco, az olasz parlament legfiatalabb képviselője felvetette a törvényhozásban, hogy célszerű lenne az itáliai iskolákban újra bevezetni az egységes köpeny vagy egyenruha viselését.

Az oktatási tárca jónak tartja a javaslatot, mivel véleménye szerint káros dolog, hogy a gyerekeknek már egészen fiatalon is versenyezniük kell egymással abban, hogy ki viseli a legmárkásabb holmikat. Esztétikailag is elfogadhatóbb lenne, mint a köldököt nem fedő top, vagy a farmerból kilátszó fehérnemű - írja az MTI a Corriere della Sera című olasz napilap alapján.

Az 1950-es években az olasz általános iskolákban kötelező volt a köpeny, a fehér gallér és a hozzá tartozó nagy masni. Az évek során lekerült a masni, kisebb lett a gallér, megrövidült a köpeny, majd teljesen eltűnt. Maria Stella Gelmini miniszterasszony most nem tenné újra kötelezővé, hanem tiszteletben tartva a tanintézetek autonómiáját, csak a morális érzékükre apellálna. Ugyanakkor azonban emlékeztet arra, hogy például az egyenruha erősítheti egy adott iskolához való tartozásért érzett büszkeséget.

A római Sapienza egyetem pszichológusa egyetért vele abban, hogy az egyenruha érezteti viselőjével, hogy egy közösség tagja. A kérdésről folyó vitában van, aki úgy véli, nem lehet az iskolákban öltözködési problémát ily módon szabályozni, viszont egyes ruhadarabokat, például a bermudát vagy a túl kihívó öltözékeket ki lehetne tiltani. Mások szerint a család és az iskola közös megegyezésével új kultúrát kellene meghonosítani az iskolákban az öltözködés terén is.
Oszd meg másokkal is!
Mustra