SZÜLŐSÉG

Újra bevezetnék az iskolaköpenyt Olaszországban

2008. július 22., kedd 13:30

Amikor általános iskolás voltam, még kötelező volt köpenyt hordani az intézményen belül. A nekünk adott magyarázat szerint erre azért volt szükség, hogy ne a saját ruhánk piszkolódjon, ne együk le és technika- vagy rajzórán ne tegyük tönkre a drága utcai ruhát. Felső tagozaton jöttünk rá, hogy ennek a hátterében sokkal inkább az áll, hogy a társadalmi különbségek legalább az iskolán belül ne ordítsanak rólunk. Mindenki tudta, hogy Bandika csak márkás cuccot hord, de legalább nem szembesültünk vele olyan direkt módon.Aztán megszüntették az iskolaköpeny intézményét és elkezdődött a divatverseny, amely napjainkra még jobban kiszélesedett. Gabriella Gianmarco, az olasz parlament legfiatalabb képviselője felvetette a törvényhozásban, hogy célszerű lenne az itáliai iskolákban újra bevezetni az egységes köpeny vagy egyenruha viselését.

Az oktatási tárca jónak tartja a javaslatot, mivel véleménye szerint káros dolog, hogy a gyerekeknek már egészen fiatalon is versenyezniük kell egymással abban, hogy ki viseli a legmárkásabb holmikat. Esztétikailag is elfogadhatóbb lenne, mint a köldököt nem fedő top, vagy a farmerból kilátszó fehérnemű - írja az MTI a Corriere della Sera című olasz napilap alapján.

Az 1950-es években az olasz általános iskolákban kötelező volt a köpeny, a fehér gallér és a hozzá tartozó nagy masni. Az évek során lekerült a masni, kisebb lett a gallér, megrövidült a köpeny, majd teljesen eltűnt. Maria Stella Gelmini miniszterasszony most nem tenné újra kötelezővé, hanem tiszteletben tartva a tanintézetek autonómiáját, csak a morális érzékükre apellálna. Ugyanakkor azonban emlékeztet arra, hogy például az egyenruha erősítheti egy adott iskolához való tartozásért érzett büszkeséget.

A római Sapienza egyetem pszichológusa egyetért vele abban, hogy az egyenruha érezteti viselőjével, hogy egy közösség tagja. A kérdésről folyó vitában van, aki úgy véli, nem lehet az iskolákban öltözködési problémát ily módon szabályozni, viszont egyes ruhadarabokat, például a bermudát vagy a túl kihívó öltözékeket ki lehetne tiltani. Mások szerint a család és az iskola közös megegyezésével új kultúrát kellene meghonosítani az iskolákban az öltözködés terén is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.23 13:32:16cerro

  en is hordtam koppenyt anno, nem tetszett, de nem is nagyon erdekelt.

  itt meg ahogy kineznek a fiatalok, meg is erdemlik. kint elek es latom, hogy milyenek, az iskolai verekedesek minden naposak es foleg a lanyok kozott...

  az, hogy 12 evesen mar cigiznek teljesen normalis, de a drog sem varat sokaig magara es akinek ez nem tetszik, annak mar nincs is baratja es nem tartozik a tarsasagba...

  szornyu lehet iskolasnak lenni ebben a korban, ok meg nem tudjak, de mindez biztosan ki fog hatni a jovojukre...

 • 2008.07.23 14:30:48Magenta

  cerro, hol élsz?

  Mármint melyik országban?

 • 2008.07.23 17:40:23verkaverka

  Magenta az a szomorú gyanúm hogy iszonyatosan félreértettél. Miért biztos hogy nincs lányom?

 • 2008.07.23 17:41:51verkaverka

  Most keresem mire írtam azt amire írtam de még nem találom

 • 2008.07.23 17:43:44verkaverka

  Mindegy, szóval valami olyasmit írt valaki aminek az volt a lényege hogy azért lássuk be hogy aki kihívóan öltözik az kihívja maga ellen a sorsot is, erre írtam amit írtam, ezek szerint félreérthető volt hogy én nem komolyból írtam hanem kifigurázásból

 • 2008.07.24 10:11:45Magenta

  verkaverka, bocsánat, ha félreértettelek, valahogy ezt a témát nem tudom kicsit sem viccesnek érezni, mert engem erőszakoltak meg majdnem (jólelkű taxisok kiszedtek a keze közül - buszmegállóban és nem voltam kurvának öltözve, sőt még szoknyában sem)  És ha csak belegondolok, hogy a lányom viszont szeret szoknyát hordani, ezt pedig valaki kihívásnak veheti, bizony kinyílik a bicska a zsebemben. :(((

 • 2008.07.24 11:03:41verkaverka

  Nem vicceltem, beszóltam hogy hogy gondolhat valaki ilyen hülyeséget, de ezek szerint nem voltam eleg egyértelmű, bocs.

 • 2008.07.24 11:17:17Zsákos ember

  Magenta inkabb meseld el, hogyan eroszakoltak meg majdnem.

 • 2008.07.24 11:27:34másutt

  ez a tema az en agyvizemet is felforrasztja, de nagyon.

  a noket NEM azert eroszakoljak meg, mert kihivoan oltozkodnek.

  olyan orszagokban, ahol kotelezo a csador, ott is van nemi eroszak, nem is keves.

  csecsemoket es nagymamakat is megeroszakolnak.  avagy "kihivo" egy 3 eves pelenkaban??????

  a nemi eroszak egy EROSZAKOS buncselekmeny, ahol egy beteg agyu rakenyszeriti magat az aldozatra. kesz.  szoval... ne keverjuk az eroszakot a nemiseggel, ok... es ne hibaztasuk az aldozatot.

 • 2008.07.24 11:29:33másutt

  bocs, ha ugrottam, verka, nem neked szolt. a minap ota dohos vagyok, amikor valami pasi benyogte egy blogban a 13 eves megeroszakolasa ugyeben, hogy "nem kellene a tiniknek ugy oltozkodniuk, mint a kurvaknak"

 • 2008.07.24 12:35:34Magenta

  Zsákos ember, semmi nagyon "extra". Vártam az Örsön az éjszakai buszt (akkor még nem volt Árkád), munkából mentem haza, viszont egyedül voltam a megállóban. Ennyi elég is volt a marhának, dulakodtunk, ordítottam, erre jött oda a taxis és megúsztam annyival, hogy elszakadt a dzsekim.  Sajna én amúgy is vonzom a hülyéket. :(((

 • 2008.07.24 12:44:15Békanőci

  Tizenhét voltam, mikor amolyan tinidiszkó után az ajtóban egy fickó megfogta a mellemet. Mondtam, hogy ezt nem kellene és arrébbléptem. Utána csak azt hallotta, ahogy a haverjai kiabáltak, hogy "Ezt ne már...!", és simán fejberúgott hátulról. Minimum 100 fiatal előtt. Kihívóan voltam öltözve, egy homo favágónak biztos: bő farmer és kockás óriásing volt rajtam.

  Majdnem elájultam, hazáig rettegtem és bőgtem.  Az biztos, hogy a lányom megtanulja puszta kézzel megvédeni magát, és letépi majd a tökeit annak, aki rá meri emelni... a kisujját is.

 • 2008.07.24 12:50:54Magenta

  Békanőci: na igen, az én lányom detto. Rosszabb esetben meg az illetőnek velem gyűlik meg a baja...

 • 2008.07.24 13:17:49Zsákos ember

  az a baj, hogy egy atlagos lany egy atlagos fiut ugysem tud megverni, akarmennyit gyakorol. szerintem ilyen esetben verekedest kezdemenyezni rossz otlet.

 • 2008.07.24 13:30:01kéksárga

  Ez az egész annyira dűhít! Olyan elszomorító, hoyg szinte minden nőnek van kamaszkorából egy vagy több ilyen emléke. Az én sztorim: gimnazistaként felvételi előkészítőről mentem haza. őssszel, sötétben kora este (úgy 7-1/2 8 felé) Leszálltam a buszról, velem együtt egy pasi is. Rögtön a buszmegállóban elkapta a karomat és magához húzott, elkezdett fogdosni. halálfélelmemben iszonyatosan tökön rúgtam. Összeesett, üvöltött, én meg spuri.... Nem tudom, hogy hogyan jutott eszembe a mozdulat.Ösztönös volt. Nagyon féltem és nagyon megalázottnak éreztem magam. Halálfélelmem volt és bőgtem vagy egy napig. Utána évekeig cipelhetett az apám kocsival, mert sötétben nem mertem egyedül közlekedni.

 • 2008.07.24 13:34:26kéksárga

  Zsákos, azt te csak szeretnéd! A közdősportok nagyon sokat segítenek! Ha a csaj nem blokkol le félelmében simán elver egy átlagos lány egy átlagos fiút! De az általunk tárgyalt szituban az a legszomorúbb, hoyg amint ilyen helyzetbe kerül egy nő, rögtön kiszolgáltatottnak és megalázottnak érzi magát és ez nem biztos, hoyg a legjobbat hozzza ki belőle.

 • 2008.07.24 13:48:18MsDoki

  kéksárga: én még most is félek a sötét utcán, állandó készültségben vagyok, rohadt gyakran nézek a hátam mögé és általában sietek, ahogy csak tudok. Engem annak idején még az utcánkat keresztező forgalmas úton nézett ki egy csávó a kocsijából. Amikor befordultam az utcánkba, utánam jött, de bennem csak akkor tudatosodott a dolog, amikor túlment rajtam, és amikor meglátta, hogy a kapunknál megállok, visszatolatott. Másodperceken múlott, hogy sikerült becsapnom magam mögött a kaput, mielőtt elkapott volna.

 • 2008.07.24 13:50:23Zsákos ember

  keksarga: ha csak nem talalja el a no valami erzekeny helyen (here, szem, esetleg allcsucs vagy orr) akkor nincs sok eselye. egy atlagos fiu vagy 20kg-val nehezebb egy atlagos nonel. sokkal erosebb a dereka-valla-karja emiatt nagyobbat tud utni. igazabol egy atlagos no testre, de meg arcra/allra sem tud akkorat utni, ami problemat okozna egy ferfinak, raadasul ha okollel ut, nem birja a csukloja es a korme is belemegy a tenyerebe uteskor, tehat kb egy uteslehetosege van.  nagyon nagyon sok edzes kellhet ahhoz, hogy ezeket a hatranyokat egy no kelkuzdje. es akkor meg hozzajon, hogy ezek a fogdosos emberek altalaban nem az iroasztal mogott ulnek egesz nap, hanem a valami szaros fizikai munkat vegeznek, es nyilvan ha fogdosasra vetemednek, az atlagosnal agresszivebbek.  ha nem sikerul egy ilyen embert leteriteni egy utessel, ugy eldurranhat az agya, hogy akar meg is ol, de minimum hazavagja a csaj arcat.  emiatt en nem javaslom a verekedest.

 • 2008.07.24 13:51:19Békanőci

  Magenta: na ja!  Mióta megvan a lányunk, külön örülök neki, hogy a férjem küzdősportokkal foglalkozik, edzőnek készül, és nagyon bízunk benne, sőt tenni fogunk azért, hogy a kislányt érdekelje annyira az önvédelem, hogy saját érdekében tudja majd alkalmazni a fogásokat!  Mert Zsákos ember, nem verekedésbe szeretnénk keverni hanem megtanítani arra, hogyan védje meg magát.

  Amúgy a Zuram százegykét kilós erős férfiember, de edzésen egy ötven kilós alacsony csaj ugyanúgy földre kényszerítette már, mintha vele egy súlyú lenne.  Az iskolaköpenyt pedig nem bánnám, ha a lánynak majd hordani kellene.

 • 2008.07.24 13:55:45kéksárga

  Zsákos, én most a verekedés esélyein nem kezdek el veled vitatkozni. De abban nem lennék biztos, hogy csak a "melósok" közül kerülnek ki ezek a genyók! A fenti sztorimban szerepló pacák speciel 40-es, jólszituált fazon volt. Inkább bizalmat ébresztő, mint veszélyes jelenség volt.

 • 2008.07.24 13:57:57kéksárga

  Békanőci, pont erről bezsélek. A küzdősportok alapszintű ismerete is helyzeti előnyhöz juttathat. Mert ha másnem, egy "szakszerű" mozdulat meglepi a támadót. És ha ez lagalább a nyúlcipő felvételére elég, már megérte!

 • 2008.07.24 13:58:58kéksárga

  Nekem ma már elégtétel, hogy fájt a baromnak, amit kapott!

 • 2008.07.24 14:08:14Pandi

  Másutt, a nemi erőszakkal kapcsolatos véleményeddel teljesen egyetértek, az áldozat nem hibáztatható azért, mert egy aberrált éppen őt szemelte ki, bármit viselt is.  Mindezekkel együtt, ha most lenne egy 13 éves lányom, azért odafigyelnék az öltözködésére, mert nem hinném, hogy egy 7. osztályos kislánynak az öltözködésével a nemiségét kellene kihangsúlyozni, ami még éppenhogy csak bimbódzik.

  A diszkózás is igencsak kérdőjeles ebben a korban, de ha éppen agylágyulást kapnék abban a pillanatban, amikor elkéredzkedik és elengedném, semmiképp sem hagynám, hogy EGYEDÜL induljon el és jöjjön haza.  Szóval mindent nem lehet kivédeni, ez sajnos tökéletesen igaz, de legalább amit lehet, azt meg kell tenni ellene.  A küzdősportokkal is egyetértek, a hülye 12 perces futás és szekrényugrás helyett mondjuk már tesiórán el lehetne kezdeni az alapokat, s aki akar, az persze továbbfejleszthetné plusz edzéseken.

 • 2008.07.24 14:11:06Békanőci

  kéksárga, ez így van.

 • 2008.07.24 14:23:17Zsákos ember

  a kuzdosportok tobbsege amugy teljesen alkalmatlan verekedesre meg vedekezesre ;)

 • 2008.07.24 14:26:51Pandi

  Zsákos, igazad van, természetesen nem a kötöttfogású birkózásra gondoltam, akkor hívjuk önvédelmi sportoknak, így jó?:)

 • 2008.07.24 14:31:00Békanőci

  Zsákos ember, de van amelyik erről szól, pl. Krav-Maga.

 • 2008.07.24 14:40:58kriszi

  Zsákos ember, te mit javasolsz ilyen helyzetben? Komolyan kérdezem, mit javasol egy pasi egy gyenge nőnek, hogyan védje meg magát?  Itt nálunk pár éve egy hajléktalan erőszakolt meg igazán kis híján egy nyolcvan fölötti nénikét... marhára nem volt vicces, becibálta a felüljáró alá a bozótosba, letépte a ruháját... a néninek az volt a mázlija, hogy két tizenhárom-tizennégy éves srác épp ballagott le a felüljáró végéről, és a segítőkészebb fajtából valók voltak...  A nemi erőszak hatalmi kérdés. MINDIG azt súlytja, akit az erőszaktevő magánál gyengébbnek értékel. És az erőszak nem társadalmi státusz függvénye. Legfeljebb a jól szituált negyvenes menedzser rámozdul bárkire, aki tetszik neki, a hajléktalan meg az idős nénire vagy az óvodásra, mert azok a gyengébbek nála... brrrr.

 • 2008.07.24 14:49:48yukikoka

  A beszélgetés kissé elkanyarodott az iskolaköpeny témakörétől:) A szexuális zaklatás, különösen pedig a nemi erőszak már a viktimológia tárgykörébe tartozó témák.

  A szexuális bűncselekmények motivációs hátterét valóban inkább az agresszió, és nem a szexualitás képezik, ahogy Másutt is írta. Ezért van az, hogy nem feltétlenül a legelőnyösebb külsejű, kihívóan öltözött fiatal nők esnek áldozatul egy-egy vadbaromnak.

  Ugyanakkor az is előfordul, hogy az öltözék provokatívnak találtatik. Én is úgy gondolom, hogy ha akarok, hadd menjek ki az utcára extramini szoknyában stb., ez senkit nem jogosít fel arra, hogy akár csak egy ujjal is hozzám érjen. Mégsem teszek ilyet, mert bár jogom éppen volna hozzá, illúzióim nincsenek, és már a megjegyzéseket sem szívesen hallgatnám, ami pedig belefér a szabad véleménynyilvánításba. Sok férfi is úgy gondolkozik (végzettségtől függetlenül), hogy a szexi öltözék felhívás keringőre. A nagy magyar parlamenten alig lehetett keresztülvinni pl. a családon belüli erőszakra vonatkozó törvényt, mert sok honatya úgy gondolja, hogy a házastársi viszonyba belefér egy-két pofon vagy erőszakos entyempentnyem. És amíg sokan így gondolkoznak, addig én arra nevelem majd a lányaimat, hogy huszonötször gondolják meg, mikor mit vesznek fel és hogyan viselkednek, mert hiába nem az ő hibájuk, mégis könnyebben áldozatul eshetnek pl. egy "feltüzelt" tinibandának (ha nem is egy megrögzött szexuális bűnelkövetőnek). Ha másért nem, hát azért, mert esetleg jobban magukra vonják a figyelmet.

  Az önvédelmi sportok szvsz hasznosak, én is tervezem, hogy hasonló tudással vértezem fel cseperedő gyermekeimet. Ugyanilyen fontos a magabiztos megjelenés, viselkedés (testtartás, járás), stb., ez talán nevetségesen hangzik, de nem elhanyagolható szempont az áldozattá válás tekintetében.

 • 2008.07.24 14:53:41Zsákos ember

  Bekanoci: megneztem par videot a youtubeon a krav-maga-rol, az tenyleg jo, latszik, hogy valos elethelyzetekre talaltak ki.  kriszi: sikitson torkaszakattabol, ha erre a ficko nem szeppen meg, hanem pl probalja befogni a szajat, akkor huvelykujjal szurjon/nyomjon az egyik szemebe olyan erovel, amivel csak tud, aztan szaladjon.

 • 2008.07.24 14:56:40yukikoka

  Már úgy értem persze, nemcsak viktimológiai kérdés, hanem általában véve kriminológiai, hisz elsősorban nem az áldozatról szól (őt nem lehet semmilyen körülmények között felelőssé tenni, ha szegény csak rossz helyen volt, rossz időben:(

 • 2008.07.24 15:00:23Zsákos ember

  yukikoka igazabol mindegy, fingom nincs mi az a viktimologia... :)

 • 2008.07.24 15:01:20yukikoka

  Zsákos ember, nem vagy elég sznob:)

 • 2008.07.24 15:03:22yukikoka

  És amit írtál, hogy mit tegyen egy nő ilyen helyzetben, szerintem hasznos. Úgy látom, azon kevés nők táborát gyarapítom, akiket még nem támadtak meg, és a futáson kívül nem jut eszembe semmi használható ( a sikítás meg alapból jönne ugyebár:)

 • 2008.07.24 15:03:59cerro

  Magenta: itt. Olaszorszagban... most volt a tv-ban, hogyan verekednek a fiatalok az iskolaban, lanyok fokent, erdekes....

 • 2008.07.24 15:05:20yukikoka

  Cerro, ez ijesztő

 • 2008.07.24 15:12:46cerro

  en is fiatal vagyok, 23 eves, de engem maskeppen neveltek. nem tudom elfogadni es felfogni sem ezt.itt olaszorszagban kulonben mindig azt mondjak, hogy az iskola rendszer hibaja, de hogy a szuloknek nincs felelosseguk ebben, az azert kicsit sok!

 • 2008.07.24 15:35:23míramira

  Én csak a szempillaspirált használom sem alapozó sem rúzs semmi.

  De 25 helyett 20-nak néznek.bi-bi-biiiii.

 • 2008.07.24 15:35:56míramira

  Elsőbe volt iskolaköpenyem aztán már nem.

 • 2008.07.24 15:41:04yukikoka

  Itt mindenki szemtelenül fiatal:)))

 • 2008.07.24 15:43:00Zsákos ember

  en 34 vagyok, es meg szempillaspiralt sem hasznalok ;)

 • 2008.07.24 15:45:44míramira

  :-)

 • 2008.07.24 15:51:20yukikoka

  Én 32 vagyok, sminkelem magam, és 40-nek nézek ki, bibibíííí:)

 • 2008.07.24 16:00:13Békanőci

  33, iskolaköpenyt hordtam, szempillaspirálom van és használom is, tökönrúgóstopánom van és használnám is... ;)

 • 2008.07.24 16:00:22Zsákos ember

  most mar jojjon valaki nalam oregebb is, mert rosszul erzem magam.

 • 2008.07.24 16:40:10szövetszöcske

  35

  Yess, én vezetek, lenyomtam mindenkit.

 • 2008.07.24 16:56:47hallohallo

  hát, úgy nézem, itt én vagyok a példa arra, akit ismerős támadt meg.

  17 voltam, évek óta ismert, környékünkön lakó sráccal randiztam (első randi), fényes nappal, budapest, vár, ott sétáltunk, egyszer csak megváltozott a hangneme, egy félig elhagyatott parkban voltunk épp, nekilökött a kőfalnak és nekemtámadt, lefogta a karomat, elkezdett erőszakosan tapperolni, minden.

  teljesen váratlanul ért, leblokkoltam, ijedtemben körülnéztem, épp néhány turista járt arra, ezt ő is meglátta, és azt mondta, "ha szólsz nekik, szétverem a pofájukat", vagy valami ilyesmi szép dolgot. de annyira sikerült elvonni a figyelmét, hogy meglazult a szorítása, és elfutottam.

  borzasztóan szégyelltem magam (én! mintha tehettem volna bármiről!), évekig, és csak később tudtam meg, egy véletlen folytán, hogy több másik környékbeli lánnyal ugyanezt csinálta, volt, akivel napközben, volt, akivel éjszaka, de mindig ismerősökkel. és senki nem szólt semmit, mert szégyelltük magunkat :S

 • 2008.07.25 12:28:16B-

  Még visszatérve a köpenytémára:  az egész aról szól, hogy szeretnénk kialakítani egy gyerekvilágot, nem? Egy világot, ahol nem látszanak az anyagi különbségek, nincs márkaversengés, nem esznek egészségtelen dolgokat, nincs szex, nem festik magukat, nem udvariatlanok, türelmesek stb. A gyerekek meg ugye minket akarnak utánozni: szeretnének csinosan öltözködni ("önkifejezés" - haha), büszkék lenni a holmijaikra, azt enni, amit finomnak találnak és nem az undorító fimonfőzeléket, amit a felnőttek sem esznek meg, szeretnének vonzóak lenni, eljátszani a szexszel a maguk szintjén (mert szerintem nem fogják fel, hogy ez milyen horderejű dolog), és ugyanúgy szeretnének beszólni és menőn kromkodni, ahogy a nagyobbak. Szóval ők a való világot szeetnék utánozni (vagy azt, amit annak hisznek), mi meg szeretnénk őket ettől megóvni (mert a veszélyekkel nincsenek tisztában - részben azért, mert ezeket titkoljuk előlük), de egy nem létező világba kényszerítjük őket bele. Így adódik a konfliktus.  Ezzel együtt támogatom az egyenruhát, bár amikor majdnem olyan céghez szerződtem el, ahol kötelező lett volna, kiakadtam rajta rendesen. Mert azért valljuk be, az egyenruha kicsit azt üzeni, ogy nem számít, ki vagy, itt megszűnsz Kovács Pistike lenni és a cég embere leszel. Nem dönthetsz arról, hogy akarsz kinézni stb.  Ugyanakkor ha jó lenne a suli, értékek is társulhatnának az egyenuához. Lehetne valami lájtosabb, variálhatóbb dolog is, nem csupán a zakó-ing-nyakkendő típus (bár ha már egyenruha, ne farmer-póló legyen szerintem az tök béna :-). )

 • 2012.08.15 19:03:00miértisne

  Nem gondolhatja másként a lányod?

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta