SZÜLŐSÉG

Többet szabad a gyereknek nyáron?

2008. július 22., kedd 10:30

Arról már beszélgettünk a Porontyon, hogy sok nagyi elkényezteti a kölykünket, amikor a nyakába varrjuk. És mi a helyzet, ha mi megyünk el nyaralni végre porontyostul-családostul? Lazítunk a gyeplőn és elnézőbbek vagyunk a gyerekkel vagy következetesen elvárjuk tőle mindazt, amit otthon is?Megengedjük a csemetéknek, hogy azt reggelizzenek, amit szeretnének, még ha ez csak kakaóból és csokis süteményből is áll? Eltekintünk a délutáni alvástól, csak mert a gyerek nem akar lefeküdni a sok új inger miatt? A fáradtságtól fellépő hisztit jobban eltűrjük, mint egyébként? Hogy reagálunk, ha a gyerek felismerve kitágult határait, éjszaka a mi ágyunkban akar aludni és ártatlan szemekkel könyörög, hogy hadd maradhasson reggelig?

Akármennyire is olvad meg a szívünk és leszünk engedékenyebbek a nyaralás napjaiban, azt azért tartsuk szem előtt, hogy ha hazaérünk, valószínűleg harcolnunk kell azokért a dolgokért, amelyek a nyaralásig már megfelelően működtek a családban. A kölyök nehezen fogja megérteni, hogy ha eddig alhatott anyával összebújva, akkor most miért kell egyedül lefeküdnie a kiságyába. Rajtunk múlik tehát, milyen kompromisszumokat kötünk nyaraláskor, annak tudatában, hogy otthon még egy nyaralásnyi idő fog elmenni a visszaszoktatásra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.22 11:09:02Borcsika

  Én egy picit megengedőbb voltam. Nem kaptam idegbajt, ha nem evett rendesen, és ebéd helyett vajas kenyeret kért paradicsommal. bizonyos szabályokat viszont nem engedtem áthágni, és míg gyermekemnek ez nem okozott problémát, a lízingelt, nála egy évvel idősebb szintén fiú gyermeknek voltak kísérletei az ellenkezésre, de csírájában elfojtottam. Hadakozás volt a délutáni alvás ellen, az esti lefekvés miatt, nem vacsoráztak rendesen,(míg az enyém evett volna, a másik nem akart, így az enyém sem kajált), és akkor jöttek az édesség kívánalmak. Ez volt első este, így aznap gyorsan lefektettük, hogy mi az amit lehet, és mi az, ami feltételekhez kötött. Azt vettem észre, hogyha valamiben engedtem, vérszemet kaptak, és mivel a fiam 2,5 éves, megvan a magához való esze, ezért úgy döntöttem, hogy az alapvető szabályokat nem módosítjuk, hanem megtartjuk őket, és itt-ott megengedett némi lazulás.

  Nálunk az anyukámék szoktak vigyázni a csemetére, és korábban anyukám hajlamos volt (nem gonolom, hogy az én bosszantásomra)bizonyos dolgokat (evésm, alvás) lazábban kezelni, de ahogy cseperedett a fiatalúr, rájött a nagyi, hogy jobban jár, ha nem tér el a napi rutintól, mert könnyebben vezethező a gyerek. Így büszkén mondhatom, hogy nekem a nyár után nem a visszanevelés folyik, hanem folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk.

 • 2008.07.22 11:32:41Katarina

  Bár lennének nagyik, akik kényeztetnék a gyerkőceimet!

  Egyébként: nálunk idén nyaralás nem volt, nem fért a keretbe, ide-oda mászkálásokkal dúsított intenzív otthoni együttlét, három hétig. Igen, megengedőbb voltam, mint egyébként, mert nem akartam a szabadságomat is a gyerkőcökkel való folyamatos csatározásokkal tölteni, úgy gondoltam, ez az idő nálam is a pihenésre lenne szánva. Nem nagyon tettek egyébként olyasmit, amit máskor ne tennének meg, úgyhogy a lazaság inkább az óvodai rendhez képest volt értelmezhető.

 • 2008.07.22 15:59:02Dexter68

  Hát mi öt év után most jutottunk oda, hogy Csipetkével komolyabb távolságra merészkedjünk és beiktassunk egy családi nyaralást. Nem tengerparton-heverészős volt, hanem hegyek között kirándulós. Jól bírta, csak az oda- és a visszautazásos napokon (750 km) volt nyűgös, de akkor én is. Úgy szerveztük, hogy lehetőleg működjön a délutáni alvás, de nem görcsöltünk rajta, és működött. Voltunk múzeumban is – ezeket a napokat úgy oldottuk meg, hogy részint olyan múzeumokat néztünk, ami a gyerekeknek is érdekes lehet, részint meg utána beiktattunk valami klasszikus gyerekprogramot (pl. vadaspark, vasútmodell, ilyesmi).

 • 2008.07.22 22:09:35wish73

  sztem ovis kortól már tök jól meg lehet beszélni, hogy, amit lehet a nyaralás alatt, azt nem lehet otthon. én néha hagyom magam lebeszélni a du-i alvásról, de mindig megbánom, kora estére.

 • 2008.07.23 03:05:01Vierre_

  nah wish73 a délutáni alvásról dettó. :))) Amúgy én teszek különbséget a nyaralás és a hétköznapok között fagyimennyiségben és a többi, de ami nem program hanem állandóan szükséges kontroll, abból nem engedek. Viszont másképp eszünk, másképp iszunk és több mindent teszünk nyaralás alatt. És az alvás hiányát én is mindig megszenvedem :))))

 • 2008.07.23 03:07:45Vierre_

  ui: és maximálisan különbséget tudtak tenni pedig a kicsi még nincs négy. Tudták, hogy akkor lehetett, most nem lehet. De szóba sem jött. Voltunk, jó volt, haza jöttünk, itt is jó és megy minden ugyan úgy. Nem kellett külön magyarázóestet tartanunk.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta