Csokival fizetik le a tanulókat egy norfolki iskolában

Nem mulasztottak tanítási napot a diákok, amióta egy norfolki iskolában bevezették a csokoládéval való jutalmazást. Az ösztönzési módot több oldalról is bírálják Nagy-Britanniában, míg kitalálója eredményességével érvel.



Andrew Shepard 2005 szeptemberében közölte a thetfordi Redcastle Furze általános iskolában diákjaival, hogy mind a 240-en kapnak egy-egy tábla csokoládét, ha nem lesz igazolatlan hiányzásuk abban a félévben. Az akció olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy azóta minden félévben meghosszabbították, sőt már diszkó, piknik és húsvétolás is szerepel a jutalmak között, számol be az MTI.

A módszer bírálói szerint a vezető tanár döntése hozzájárul a gyerekek elhízásához és fogaik romlásához. Mások etikai alapon közelítve azt kifogásolják, hogy Shepard megvesztegeti a tanulókat.

Egy idei internetes közvélemény kutatásra 2581 szülő válaszolt, 27 százalékuk közölte, hogy gyereküknek édességet adtak tanáraik, amit háromnegyedük helytelenített. A School Food Trust elnevezésű, iskolai élelmezéssel foglalkozó szakértői csoport véleménye szerint jobb lenne egészséges élelmet alkalmazni jutalmazásra.

Az ötletgazda tanár azonban úgy látja, javult a diákok magaviselete, udvariasabbak, és egyfajta felelősségérzet tapasztalható náluk a csokoládés jutalmazás bevezetése óta. A számok mindenestre az eljárás hatékonyságát igazolják, hiszen a korábbi évi 65-ről nullára csökkent a mulasztott napok száma a thetfordi iskola nebulói körében - írja az MTI a BBC brit közszolgálati műsorszóró honlapja alapján.
Oszd meg másokkal is!
Mustra