SZÜLŐSÉG

Olcsó naptejnek nem híg a leve

2008. július 20., vasárnap 11:00

A gyereknaptejek közül nem feltétlenül az a legjobb, amelyik a legdrágább. A vízállóság azt jelenti, hogy legalább óránként újra kell kenni a gyerekeket, ha nem akarjuk, hogy leégjenek. Csak azt nem értjük, hogy az illatanyagmentes naptejnek mitől van mégis borzasztó erős szaga.
 

Nézze meg képeinket!


Öt különböző márkájú naptejet vásároltunk, a közös pont az 50-es faktorszám volt. Három hatéven aluli gyermeket sikerült rávennünk jégkrémeket ígérve, hogy vállalják el a tesztalany szerepét. A strandon a három grácia hátára csíkokban kentük fel a naptejeket, a csíkokat pedig számokkal jelöltük. Vártunk, amíg a matéria beszívódik, majd kicsaptuk őket a napra. A legnagyobb szinte végig a medencében lubickolt, a középső hol kint ücsörgött, hol a vízben pancsolt, a legkisebb viszont egyáltalán nem ment be a medencébe.Délutánra a várakozásnak megfelelően a legkisebb gyerek háta csíkos lett, a középsőén közelről szintén felfedezhető volt a naptejek nyoma, a legnagyobb háta viszont szinte teljesen homogénre barnult, mivel nem kentük be többet naptejjel. A le nem barnult csíkok között igen nehezen tudtunk különbséget tenni, mind az öt naptej megvédte a kölyköket a leégéstől. A legfehérebb a 3-as számú babylove krém alatt maradt az érzékeny bababőr, igaz, ez a csík amúgy is szétkenhetetlennek bizonyult, órákkal később is úgy tűnt, mintha fehér festéket pamacsoltunk volna a gyerekekre.

Árban igen nagy a szórás, a gyógyszertárban kapható 100 milliliteres Vichy és La Roche-Posay 3899 és 4299 forintba kerül, a Garnier is csak 10 forinttal kevesebb mint 4 ezer, igaz, ebben 200 ml naptej található, a 75 milliliteres DM babylove 999 forint, a Tesco naptejhez pedig már 499 forintért hozzájuthatunk.

A leírás szerint mind az öt tesztelt naptej illatanyag-mentes, gyakorlatilag csak a babylove szagtalan, a többinek erős kemikália illata van. A legolcsóbb Tesco és babylove naptejek sokkal sűrűbbek, nehezebben kenhetők, mint a többi, amely szinte folyik. Leghamarabb a La Roche-Posay szívódik be, míg a babylove a már említett falfehérségével úgy viselkedik, mint egy popsikenőcs, szinte fizikai védőréteget képez a bőrön. Kenjük be a kölyköt tetőtől talpig a hófehér krémmel, majd figyeljük a strandolók reakcióit. A hatás nem marad el.
 

Klikk!


Mind az öt krém vízálló, de javasolt 1-2 óránként újra bekenni a bababőrt, főleg, ha a kölyköt nem lehet kirobbantani a medencéből. A La Roche-Posay extraként termálvizet tartalmaz, a babylove krémben pedig B5 provitamin található a dobozon lévő tájékoztató szerint, amelyeken egyébként fontos figyelmeztetés is olvasható, hogy a kicsiket ne vigyük dél és 4 óra között napra, és ne tegyük ki őket közvetlen napfénynek.  

A bőrgyógyász szerint a legjobbak azok a termékek, amelyeket gyógyszertárakban lehet kapni. Tapasztalataink szerint (ha leszámítjuk a fehér festék-fílinget) az ezer forintos babylove bizonyult a leginkább tartósnak és védte meg legjobban a gyerek hátát a leégéstől. A tesztelés azt is bizonyította, hogy ha a gyerek sokat pancsol, újra és újra át kell kenni naptejjel, mert hiába írják rá, hogy vízálló, több órás áztatás után hatása jelentősen csökken.

SPF (sun protective factor), mellyel a fényvédő krémek UVB sugárzás elleni hatékonyságát jellemzik, 2 mg/cm2 fényvédő krém használatakor kiszámított arányszám. A fényvédő krém minimális pirosodást kiváltó ideje, percben kifejezve, elosztva a fényvédő krém nélkül kiváltott minimális pirosodás megjelenési idejével, mondta el a Porontynak Dr. Kondorosi Ildikó bőrgyógyász.

A fényvédelemnek belső és külső formáit ismerjük. A belső fényvédelem a bőrben megtalálható nagy molekulasúlyú anyagokat jelenti. A helyi, külső fényvédelemnek alapvetően két típusa ismert: fizikai és kémiai szűrők.

A fizikai fényvédőszerek visszaverik a fényt. Ilyenek pl. a titándioxid vagy a cinkoxid. Mivel ezek az alapvető szerek kozmetikailag nem elfogadhatóak bőrszínező hatásuk miatt, sokáig tartott, míg használhatóvá tudták tenni. Ma már mikronizált formában találhatóak meg a fényvédő szerekben.

A kémiai szűrők esetén, melyek elnyelik a fényt, beszélhetünk UVA, UVB vagy mindkettőt szűrő filterekről. UVB filterek: PABA, cinnamátok, szalicilátok, kámfor, UVA filterek: antranilatok, parsol, UVA és UVB filterek: benzofenonok, mexoril.

Bármilyen típusú fényvédőt is választunk, legyen minél szélesebb a szűrőhatása, ne legyen toxikus, ne allergizáljon és a kozmetikai elfogadhatóság mellett legyen vízálló, tanácsolja a bőrgyógyász.

Ha a baba mégis leég, kövessük az orvos utasításait és csökkentsük a tüneteket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.21 11:03:08míramira

  na ja lemaradt a specialitása!

  De haggyuk is sztem.

  nekünk így jó!!!

 • 2008.07.21 11:17:27Hűbele

  Találtam egy cikket: "Égés, rák: naptejjel csak rontunk az esélyeinken?"

  Amerikai kutatók. Az ember persze vagy elhiszi, vagy nem, de van benne néhány érdekesség. Én azért maradok a neptej-használatnál. Egyelőre:-)  www.privatbankar.hu/html/techtud/tud.php?kommentar=24557  Ehhez kapcsolódik:

  www.cosmeticsdatabase.com/special/sunscreens2008/summary.php

 • 2008.07.21 11:25:18másutt

  Nalunk, Angliaban azt mondja a vedono es az orvos, hogy 3 eves kor alatti gyereket napra vinni nem szabad. A karosodas erosebb erv, mint a "szaladgaljunk a napon".

  Megis vannak leegett vyerekek, itt is.

  Az enyem, napvedovel, az arnyekban jatszott, elvezte is, semmi baj nincs ezzel.

  Minden szulonek merlegelnie kell, hogy a figyelmeztetesek ellenere kiengedi-e, vagy nem es hogy mivel keni be.

  Dehat ugyanigy merlegelni kell mindenfele veszelyforrast. Van aki arra is csak a vallat vonogatja, hogy kocsiban dohanyozzon a gyereke mellett, van aki meg a szeltol is vedi....

  (anyosom csak maszkban engedte be a latogatokat a gyereszobaba, a bacik ellen, viszont dohanyzott... ilyen is van!)

 • 2008.07.21 11:33:48zskoncz

  azt hiszem minden szülő a saját gyerekéért felelős.

  én ki nem vinném a napra a kölköt. mostanában pirosra sül a bőröm, pedig sosem égtem le azélött. olyan szép barna volt mindenhol-tejjel-tej nélkül mindegyx volt hogy kentem-e magam.

  de most pár éve kenhetem magam akármivel nincs isten hogy le ne égjen a bőröm. és erre a napra vigyem ki a gyereket sülni? inkább nem. majd ha nagyobb leszugyis kint akar játszani, de ha apja mentőautó színét örökli akkor jobb lesz ha árnyékban marad.

 • 2008.07.21 11:42:15Cirmis

  Nem tudom, hogy a dokinak igaza volt e vagy sem, én nem értek ehhez. Viszont azért azt mindenki tudja, hogy nagyon sok dolgot árulnak ami nem teljesen ártalmatlan. Ugye senki nem hiszi azt, hogy a gyártók puszta jóindulatból, majd nem pakolnak a kencékbe olyasmit ami esetleg nem 100%-ig egészséges, ha azt jobban el lehet adni.  Vegyünk minket jóhiszemű anyukákat, akik nyilván mindent megteszünk azért, hogy a csemetéinket megóvjuk, és rögtön megvesszük azt amiről úgy tűnik, hogy kell a gyereknek és jó neki. Én is megvettem első körben az 50-es krémet...

 • 2008.07.21 14:07:10bohar

  En viszont rengetegszer leegtem-azon a sokat emlegetett regi nap alatt, ami alatt masok sosem, sokszor lehamlott a borom kislanykoromban, feher, eleg erzekeny boru vagyok, en meg mostanaban nem egek le, mert 11-15 kozott igyekszem arnyekban lenni, esetleg bekenem magam, vagy fedem a borom, ezt most csak azert irom, mert sokan azt irjatok, hogy regen soha most meg igen, en meg regen sokszor, most meg ritkan,

 • 2008.07.21 14:44:33ruju

  Nekem meg már ki van a f@xom, hogy nem tudok olyan naptejet venni se magamnak, se a gyerekemnek, amiben valami ördögtől való anyag ne lenne. Enyém gyógyszertári, 50+ faktoros, napallergiások által is használható, Ladival névre hallgató, mégis van benne az itt vki által felemlegetett súlyosan rákkeltő anyagokból. Most akkro legyen már egy olyan cikk, hogy VALÓJÁBAN VAN-E ESÉLYÜNK arra, hogy még valaha az életben nyugodt lelkiismerettel nevelhessük/ápoljuk/védelmezzük a gyerekeinket a külvilág káros hatásai ellen?!

  SEGÍTSÉG!!! Most kiakadtam.

 • 2008.07.21 14:45:40ruju

  Ja, mindezt persze úgy, hogy közben ne burokban nőjenek fel...

 • 2008.07.21 14:52:34másutt

  ruju

  szerintem azert, mert "rákkeltő" anyag van benne, az nem azt jelenti, hogy olyan mertekben, hogy az karos legyen.

  "rákkeltő" peldaul a pirult/egett etelben levo szen, megis eszunk piritost es sult hust es nem vagodunk el holtan.

  a levego is tele van ilyenekkel, a viz is, minden!

  a kipufogogaz is rossz, de hacsak nem vezetjuk csovel a torkunkba, egeszen jol elunk mindenutt ahol autok is vannak.  szerintem nyugodtan hasznald azt a napvedot!

 • 2008.07.21 15:05:06B-

  wish: "aki évente egyszer jut el nyaralni, az nem lesz bőrrákos."  Ebben nem vagyok olyan biztos, szerintem pont az ilyen kampányszerű napozásokkal árt az ember a bőrének. Ha minden nap kijutsz egy kicsit a levegőre félárnyékba és leégés nélkül lesz egészséges színed, szerintem az jobb a bőrnek, mint az egy hét verőfény.

 • 2008.07.21 15:06:49ruju

  Másutt, nekem is pontosan ez van a fejemben, csak én egyszer már voltam "atipikus" rákos, ezért megy fel bennem a pumpa, mikor lépten-nyomon ezzel ijesztgetnek engem és/vagy a családomat...  A kísérlethez tartozó képeket megnéztem én is. Azért az utsó tényleg elég durva, én azért lealapoztam volna a gyerekem bőrét a kísérlet előtt is... (Nem azért, mert rákos lesz esetleg, hanem mert szar a leégés)

 • 2008.07.21 15:23:40másutt

  figyi lanyok, nem feltetlenul a "leeges" okozza a rakot, hanem a lathatatlan es leegest nem okozo UVB sugarak, amik a rancokat is okozzak majd kesobb.

  azert gaz a kiserlet, az, hogy leeg-e a gyerek, nem eleg informacio!

 • 2008.07.21 16:04:41Chang Yai

  Magyarországon a strandokon/uszodában megengedik, hogy a gyerekek pólóban menjenek a vízbe? nem emlékszem. ahol én lakom, ez a szokás - felnőtteknek is. a gyerekeknek van hosszúujjú, hosszúnadrágos fürdőszerkó, ez ha vizes a pancsolás után, szerintem nagyon jól hűt a napon/árnyékban is. a naptej nekem nem jön be, a zsíros kence úgy leblokkolja a bőröm, hogy nem tudok izzadni, és ettől tele leszek kiütésekkel és jó kis hőgutát kapok. ezért póló. ha valaha lesz gyerek, gondolom, ugyanilyen nagyon fehér lesz ő is, könnyű póló, kalap, nekem egyszerűbbnek tűnik, mint a mindenféle piszok drága kemikáliák, amik ki tudja, hatnak-e tényleg az uvb sugárzás ellen, vagy csak még nem fedezték fel brit tudósok, hogy hoppá mégsem.

 • 2008.07.21 16:07:45Banán Kamran

  ruju,

  nekem meg abból van elegem lassan hogy egy kisdiplomával feléro vegyipari tudomány birtokában tudnék csak teljes nyugalommal enni adni/ fürdetni/ kozmetikumokkal kenegetni a gyermeket.

  mert ha nem olvasom heti rendszerességgel a science today-t akkor tudatlan és felelotlen vagyok...

  nincs vmi gyorstalpaló, az elsosegély-tanfolyam mintájára...?

 • 2008.07.21 16:16:37Zsákos ember

  masutt: a leegest az UVB sugarak okozzak. a leeges (es a barnulas) az UVB sugarak altal okozott direkt dns karositas, ami kb azt jelenti, hogy az UVB foton szetuti kozvetlenul szetuti a DNS-t. ezt vagy osszefoltozza az adott sejt, vagy rosszul foltozza ossze (ekkor van esely elrakosodasra) vagy elpatkol szegeny sejtecske.

  amirol te beszelni akarsz, az az UVA. ezek nem kozvetlenul karositjak a sejtek DNS-t, hanem kozvetve (olyan molekulak keletkeznek a sugarzas altal, amelyek kesobb roncsoljak a DNS-t), es raadasul melyebben. ezek a kozvetett DNS karosodasok okozzak a melanomak nagyobb reszet, ami ritka, ugyanakkor gecobb rak, mint az UVB altal okozott rakos megbetegedesek (amelyek gyakoribbak, de kevesbe genyok)

 • 2008.07.21 21:58:08Mille38

  Szerintem a gyógyszertárban, drogériában kapható, forgalomban hozatali engedélyel rendelkező termékek használat közbeni összehasonlítása nem minősül kísérletnek.

  Ha igen, akkor a mai kenyér, paradicsom, felvágott kombó is kísérlet volt részemről és én egy felelőtlen, alkalmatlan "züllő" vagyok, aki a gyerekein élelmezésnek álcázott kísérletet végzett. Csak akkor nem tudom, mivel etessem őket.

 • 2008.07.21 22:14:12verkaverka

  Mille38, persze, nem volt ez gáz így egyszer, de a csak csíkokban kenem a naptejet a gyerekre az az a kísérlet hogy az egyik csak kenyeret kap a másik paradicsomot a harmadik csak felvágottat.... tehát a teljes ellátásnál _kevesebb_. Ismétlem nincs itt a világ vége egy kis naptejcsíkozástól, csak ezt arra hogy senkinek nem az a baja hogy három gyeret három különfélével kennek be reggel.

 • 2008.07.21 22:42:09achillea

  Ezt olvassátok el:

  antalvali.hu/018_az_egeszseges_barnasag_titka_avagy_hogyan_es_mivel_napozzunk

 • 2008.07.22 06:55:41anyamadár

  Achillea fentebb már ajánlották az AntalVali oldalt.

 • 2008.07.22 07:35:12Ildiko

  Szeretnék valamit tisztázni a fent említett oldallal kapocsolatban. Sok jó dolog van rajta, DE az UVC nem kerül be a légkörbe, és NEM ez okozza a legsúlzosabb bőrkárosodást.  Az UVA okozza a direkt pigmentációt, illetve a korai bőröregedést, valamint immunszuppresszív hatása is van. Az UVB az ablakövegen nem hatol át, ellentétban az UVA-val, késői barrnulásért felelős, illetve a napégésért. Jó hatása, hogy ez felelős a D-vitamin aktívvá alakulásához. ÉS az UVB okozza a DNS károsodásokat, így elősegítve a daganatok kialakulását.

 • 2008.07.22 08:31:32anyamadár

  Ildikó!

  Lehet egy kérdésem?

  Most akkor a bőrgyógyászok ajánlják a 50+-os napvédőket a kicsiknél vagy sem? :)

 • 2008.07.22 09:00:01Ildiko

  anyamadár: igen, létezik olyan termék, amely kifejezetten gyerekeknek van és 50+ -os.

 • 2008.07.22 09:17:21anyamadár

  Mert mi olyat vettünk idén, tavaly ugyanezt a márkát használtuk, csak színezőset és negyvenesben.

  Ami most van az SPF50+ UVA és UVB védelemmel (Ambre Solaire).

  Fent már írtam, hogy nem hiszek abban, hogy ezek a harminc feletti védelemmel ellátottak rákkeltő anyagokkal lennének teli, nekem ez hisztériakeltés "szagú".

 • 2008.07.22 09:18:55anyamadár

  (és mivel ezek itt kint sokkal olcsóbbak mint Pesten és ugyanannyiba kerülnek mint a harmincas társaik azt sem látom igazoltnak, hogy több pénzt akarnak ebből lehúzni a cégek.)

 • 2008.07.22 10:24:28ruju

  Ildikó! Mondanál valamit a fentebb említett rákkeltő (?) anyagokról is és azok előfordulásáról a naptejekben? (Különös tekintettel a gyerekeknek szánt naptejekre - én abból indulok ki, h. ha valami a szigorú német ellenőrzésen zöld utat kap, méghozzá úgy, hogy a termék csak és kizárólag gyógyszertárakban kapható, akkro nincs ok parára, de mégis van benne a mumus szerek egyikéből :-S)

 • 2008.07.22 10:56:23anyamadár

  Ruju látom egyazon dolgon izgulunk... :)

 • 2008.07.22 11:04:23Ildiko

  ruju, anyamadár: Utánanézek, keresek irodalmat.

 • 2008.07.22 11:39:40anyamadár

  Köszönöm! :)

 • 2008.07.22 11:48:26Zsákos ember

  HahhAhahahAHaha hat en is megneztem azt a weboldalt, ami be van linkelve. TELE VAN HULYESEGEKKEL!!!!!  egyreszt az "ozonlyuk" az csak ozonvekonyodas, es a mi teruletunk felett csak par szazalek. ez kb olyan merteku, mint ha 100 perc helyett 105 percet vagy a napon.  mint ahogy Ildiko irta, az UVC nem eri a felszint.  Az orosz tudosok nem valoszinu, hogy ki tudtak talalni olyan szert, ami mindenfele sugarzast blokkol. Kulonben nem olomcuccokban kellene meg mindig szenvedni egy csomo helyen. Kivancsi vagyok milyen kecmec allit meg egy nagyenergiaju neutront vagy alfa reszecsket. Maximum arrol lehet szo, hogy a bevett szer kozombosit nehany veszelyes anyagot, ami a sugarzas altal a szervezetben letrejon. ez igen jo lehet, ha a sugarterheles eros. de normal terhelesnel, amiben mi is vagyunk, a szervezetnek megvannak a bevalt modszerei, en jobban felnek egy ilyen szer mellekhatasaitol, mint amennyire bizom abban, hogy elaritja a veszelyeket.  harmadreszt soha nem szabad hinni "tudomanyos" leirasoknak, ami valamit reklamoz...

 • 2008.07.22 11:50:24Zsákos ember

  (ja igen, eros terhelesnel kb csernobilt, meg laborbalesetet ertek, nem azt, hogy kifekszem a napra)

 • 2008.07.22 11:57:06anyamadár

  Zsákos ember :) nekem is ez volt az első reakcióm a honlappal kapcsolatban... a fenntartója mesterkozmetikus és tanácsadó... egy bőrgyógyászati honlap hitelesebb lenne.

  Utánanéztem ennek a Dr. Baumannak is akinek a tanfolyamát említik ahonlapon, ő egy a Miami Egyetemen végzett bőrgyógyász aki piacra dobott egy termékcsaládot. Ettől még nem lettem meggyőzve...

 • 2008.07.22 13:48:25ruju

  anyamadár :-)

  Ildikó, köszi!

 • 2008.07.23 20:39:15tangram

  anyamadár!  Én is ezt a Garniert vettem meg és egyszerűen nem tudom kimosni a ruhákból. Még a Domsestos sem segített. Rettenetesen dühös vagyok. Neked mi a tapasztalatod?

  köszi

 • 2008.07.24 06:41:30anyamadár

  Tangram hát ötletem sincs. A színezőset nem tudod kimosni?

  Az nekem is pár mosásba került, aztán rájöttem, hogy bekenem őket fürdőgatyában/fürdőruhában és mikor picit beszívódott azután dobom rájuk a pólót.  A másik - a színtelen amit most használunk - a szenzitív Ariellel is simán kijön, még nem volt vele gond.

 • 2009.05.11 09:30:18Magenta

  Tud valaki tanácsot adni? A gyerekorvos a vörös hajú, finoman szólva is igencsak fehérbőrű gyerekemnek csak annyit ajánlott, hogy minimum 50 faktoros naptejet vegyünk (és ne vigyük napra, meg strandra).
  A Vichy meg a La Roche iszonyú drága, van valakinek tapasztalata a kevésbé borsos árúakkal, akinek a gyereke esetleg hasonló adottságokkal rendelkezik?

  És nem létezik olyan (nem kérdeztem meg tőle), hogy gyógyszertári naptej, amit esetleg az orvos ír fel?

 • 2009.05.11 09:49:24Ribizlee

  Magenta, van a háztartásban 2db vörösesszőke gyerek+én... :-)
  nálunk a Nivea jött be, meg az Ambre Solaire, mindkettőből a gyerekeknek szóló 40-es verzió (akkor még az volt a legerősebb), illetve állandó használatra fehér póló+kalap.

 • 2009.05.11 09:57:28Magenta

  Köszi, benned bíztam! :))))

  Fehér pólók és nyári kalapok már beszerezve. :) Ma megyünk naptejet venni, de én nem szeretnék 4-5ezer forintot kiadni rá. A nagyoknál bevált a Babylove, de a kicsi bőre nem tudom, mit bír.

  Igaz, hülyeség, mert úgyis csak akkor fogom tudni, ha már rákentem bármit is. :)))

 • 2009.05.11 10:25:20baudolinA

  Sziasztok,
  nekem olyan kellene, amelyik nem enged barnulni. Ez az én különbejáratú hülyeségem, hogy fehérbőrű akarok maradni. Valami tipp? Ja, és egyébként pedig Hófehérke-típus vagyok, és 10 perc alatt képes vagyok leégni. Meg persze sok anyajegy, némi szeplő az orromon, ahogy az kell. :) Szerintem ebből világos, hogy napozni sem szoktam. De néha azért vagyok napon, meg egy kicsit kell is, a D-vitamin miatt.

  Egyébként úgy szoktam közlekedni, hogy a spagettipántos blúzom fölé felveszek egy vékony kendőt (szarungot), az fed. Ha nagyon erős a fény, és muszáj menni, akkor még a fejemre is felteszem (másképp a fejbőröm is képes leégni, és egyébként is nehezen viselem az erős fényt). Utóbb rám is köszönt egy szakállas arab, hogy szálem alejkum. :)

 • 2009.05.11 10:34:06Ribizlee

  Magenta, Babylove jó lehet, elvileg az Nivea, DM-es álcában :-)

  Baud, erre is jó az 50-es faktor! plusz kell a kendő, kalap, árnyék...

  vagy egy kutya. drága Balu kutyám hosszúszőrű németjuhász volt, utálta a meleget. mikor kifeküdtem napozni, megállt az árnyék szélén, sóhajtott egy nagyot, kiballagott a napra, és rám feküdt hogy megvédjen. na, ez az igazi szeretet! :-)

 • 2009.05.11 10:38:45Vakmacska

  Tavaly-tavalyelőtt jók voltak az avonos, babáknak szánt 40-50-es izék is. Amelyik ragad az is, amelyik nem, az is (csak a nemragadósat egyszercsak kivonták a forgalomból). nem voltak olyan horror drágák, kalapot meg amúgy napszúrás ellen is érdemes használni.
  Nekem egy időben volt napallergiám, már vagy két éve nem jött elő, lehet hogy jó hogy időnként én is babakrémeket használok?

 • 2009.05.11 10:38:50Ribizlee

  szeplő az orromon? hihi, nekem még a talpamon is van! :-)

 • 2009.05.11 10:41:30baudolinA

  Chang Yai,
  honnan lehet hosszú fürdőruhát beszerezni felnőtteknek? Amiben azért tudok úszni, mert nem pancsolni akarok.

  Magenta,
  "az én időmben" nem volt annyiféle naptej, úgyhogy kakaóvajjal kentek. És hosszúujjú fehér póló+kalap mindig volt.

  Ribizlee,
  köszönöm, akkor viszont: csipkés napernyőt akaroooook!!!!
  :)

 • 2009.05.11 10:46:40Ribizlee

  baud, olyan igazi dédanyám-féle horgoltat
  láttam a vásárban a bolhapiacon! :-)

 • 2009.05.11 10:47:42Magenta

  Ribizlee, ez a kutya édes lehetett. :)

  baud, én is emlékszem még a kakaóvajas napkrémre, régen apukám szerzett receptet hozzá, már nem írják fel? Az nagyon jó volt.

  Azt hiszem, akkor kipróbáljuk a Babylove-t, az arcomra én is azt használok, nem is jönnek ki a szeplőim olyan durván, mint régebben. :)

  Avonos régebben próbáltuk, a naptej az jó, de egyszer vettünk spray formában kaphatót, két használat után beragadt a szórófej, vehettünk másmilyet. :( Magunkra viszont olyat használunk, de a férjemnél váltani kell, mert tavaly a 25 faktorosnál lazán le tudott égni. Én vagyok szőke és ő az érzékeny bőrű. Istenien beosztottuk. :)

 • 2009.05.11 10:50:24Ribizlee

  Magenta :-)

 • 2009.05.11 11:09:20baudolinA

  Ribizlee,
  az hol van?

  Magenta,
  nálunk nem volt recept. A gyógyszertárban adtak egy darab kakaóvajat, aztán elkezdted kenni magad. Mikor elfogyott, mentél az újabb adagért. Szerintem most is van.

 • 2009.05.11 11:16:07hinta-palinta

  baud, a DM-es 50 -es tuti. Bekentük vele a gyereket, Balcsi parton 1 hétig voltunk, bőre hófehér maradt, pedig sokat játszott a sekély vízben is a napocska alatt. Amikor először bekentem, vmiért visított, a férjem felemelte, fiam a nyakba kapaszkodott. Aztán letette. 2 óra strandolás után a férjem mellkasán, hátán élesen , tökéletesen kivehetően ott volt a kicsi karjának, kezének nyoma, ujjacskákkal, lába, kis teste körvonala. Ugyanis a férjem nem szokott kenekedni, a fiunk felvevése után meg úgy maradt...:)))

 • 2009.05.11 11:22:37baudolinA

  hinta-palinta,
  köszönöm.

 • 2009.05.11 11:22:57Ribizlee

  baud, pécsi vásár

 • 2009.05.11 12:24:48baudolinA

  Öhm, az egy kicsit arréb van... De majd körülnézek Pesten, ha lesz egy kicsi időm. Két hét múlva záróvizsga...

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta