SZÜLŐSÉG

Irány a természet: Gázburokban a szigetcsúcs

2008. július 19., szombat 09:00

Manapság lassan el lehet mondani, hogy a nyaralásra vezető út wellnesszel van kikövezve. Míg néhány éve csak a jómódúak engedhették meg maguknak a tömény ázást és testi kényeztetést, addig ma már egy átlagos család is eljuthat, legalább egyszer egy élményfürdőbe, ha ügyesen spórol rá. Én speciel idegrohamot kapok attól, ha tudom, huzamosabb ideig nem csinálhatok semmit, csak ázhatok a vízben több tucat emberrel, ezért sokkal inkább támogatom a természetbe való kiszabadulást. Akármerre, akárhogyan. A hétvégén pedig többek között arra is rájöttem, hogy igaz az a feltételezés, miszerint akkor tudunk igazán pihenni, ha teljesen ellentétes dolgot csinálunk, mint rendesen.Ritka jó kamasz korom , vagyis inkább fiatal felnőtt korom volt, rengeteg baráttal, jó bulikkal, nyaralásokkal, telelésekkel, mindenkinek ilyet kívánok. S bár a társaság elég rendesen szétszéledt, az évnek, azon belül is a nyárnak van egy hétvégéje, amikor varázsütésre lemegyünk gyerekbe, s teljes természetességgel folytatunk mindnet, mintha megint 1990 lenne. A konklúzió pedig az, hogy megkomolyodni soha nem fogunk.Több mint 17 éve járunk a Szentendrei-sziget csücskére sátorozni. Amíg nem voltak gyerekek, sokszor egy hétre is kivonultunk a civilizációból, hiába nem volt rendes fürdési lehetőség, s csak pottyantós wc, a hét végére pedig a fülünkből is folyt a homok, mi fene mód jól éreztük magunkat a szigetcsúcson. A táj, a barátok, a tábortűz, kárpótolt minket minden kényelmetlenségért.

A hétvégén ismét összegyűltünk, s óránként kurjantottunk fel, amikor egy-egy újabb barát bukkant fel a bokrok közül, teljes természetességgel, mintha átléptek volna egy időkaput, s csak most érettségiztünk volna egy hete. S jöttek a gyerekek is, sőt, lassan többen vannak, mint mi, mivel folyton mozgásban voltak, nem is igen számoltuk össze őket, és megbeszéltük, hogy a lényeg az, hogy végül mindenki annyit vigyen haza, amennyit hozott.Azért volt persze némi programbeli változás is. Példának okáért ilyen a térd középig érő gyerekek lefoglalása, vagyis inkább buta ötletektől való eltérítése, mivel a hely szellemének köszönhetően, minden gyerek feltalálta magát. A célszemélyek tehát figyelték a csalogató vízpartot, hogy a mélyebb vizekről kihúzzák a gyerekeket, az elvezető ösvényeket, nehogy valaki meglépjen, valamint a fákat, amire a nagyobbak másztak. Bár az utóbbi esetben elég volt csak a fa alá figyelni, de mindegy is. A naptejek is főszereplők voltak, s kisebb vita is kialakult, hogy akkor most 60-as faktorral kenjük a gyereket, vagy gazdaságosabb-e egy póló (na vajon?).

Van a csapatnak egy perverziója, hogy időről időre próbálkozik a főzéssel, s ráadásul legjobban az szereti csinálni mindezt, aki többször okozott már nehéz perceket az ország különböző pontján a bátor (vagy inkább éhes) kóstolóinak. Sőt, idén, mintha amnéziásak lettünk volna, egyetértően bólogattunk a menüre is (a két bab közül nem a tiédre gondoltam, Judit). Így történt, hogy ezen a szép hétvégén gyilkos gázokba burkolózott a Szentendrei-sziget, s néhányan komoly hányással küzdöttek hazaérve. Míg régen a piától és a Balázstól hánytunk, ma jószerivel csak a Balázstól. Mármint a főztjétől. Van, ami nem változik.

Mint például a mulatós kedvünk, így amikor a gyerekek végelgyengültek a tábortűz mellett, eljött a mi időnk: bolyhos pálesz, sör, régi és új sztorik, valamint fetrengve röhögés és idétlenkedés. S míg napközben a gyanútlan szemlélődő azt gondolja, hogy itt normális felnőttek homokoznak egy rakáson a gyerekeikkel, éjjel visszaminősülünk idegesítő kamasznak, akik még mindig azon röhögnek, hogy kitiltották őket Ráckevéről.A második napon már minden gyereknek kvarcogott a foga a homoktól, s sajnos kezdődött egy újabb munkahét. Nem baj, jövőre ugyanitt. S addigra egészen biztosan még többen leszünk. S lassan, de biztosan haladunk abba az irányba, amikor a gyerekeink inkább odébb vernek sátrat egy szigettel, mert anyáék annyira cikik…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.19 09:31:05KIRA

  NA igen!  Én most keresek nyaralóhelyet.

  És annyira "szar" elváltan kölökkel programot csinálni....

  Mindenhol csak ez a békés családmodell, ami már nincs is....

  Lassan gondolhatnának az egyedülálló szülőkre is.

 • 2008.07.19 10:41:25háromnegyed

  én '78-tól '92-ig minden nyáron minimum három hetet ott töltöttem. (még a pottyantós megépítése, és a rönkkerítés felállítása előtt kezdtük)

  valami isteni a hely. most a gyerekekkel egyelőre "egynapozunk", de jövőre már sátorral megyünk!!!

 • 2008.07.19 10:46:58háromnegyed

  Kira:)))

  vidd magaddal a barátaidat a gyerekeid mellé!  elvált szülőnek lenni nem jó. de szülőnek lenni még így is biztos az. sztem ne érdekeljen mások véleménye, érezzétek jól magatokat együtt.  (elvált szülők gyermekeként vannak tapasztalataim az "alsó nézőpontból". anyukám egy időben - pont a szigetspiccre - maga köré gyűjtött még pluszban gyerekeket, így nem elvált anya volt, hanem egy indián törzs főnöke. apám meg rendszeresen vitt magával bárhová - és utólagos elmesélése szerint - olyankor ragadtak rá legjobban a csajok, amikor vele voltam :) )  fel a fejjel!

 • 2008.07.19 11:05:25Vierre_

  amúgy tényleg ragadnak a pasikra a csajék ha van vele kölyök :))))  De jó elvált szülőnek lenni, ha fos volt a házasság, kurvára le kell kakilni hogy ki mit gondol. És ócsóbb ketten mint hárman. :))))))))))

 • 2008.07.19 11:23:56KIRA

  NA, akkor most jó nekem,hogy apával van a kölök? És akkor most anyukákat gyűjt?????

 • 2008.07.19 11:28:09huhhh

  Ejnye, Kira, nem értem a tripla szmájlit a nicked végén. Ne láss már mindent ilyen sötéten. :))

 • 2008.07.19 11:30:48háromnegyed

  Kira:)))  asszem még nagyon benne vagy a közepében. ne gondolj az exre, vagy minél kevesebbet.  biztos alapos okod volt, hogy a válás mellett döntöttél. jól tetted.  élvezd, hogy most egyedül vagy éppen, kényeztesd magad, hogy amikor hazaérkezik a gyermek, vele együtt is jó legyen.  még nincs olyan meleg, menj el egy capuccinora valami kiülős helyre egy könyvvel, élvezd a napod! (esetleg vegyél magadnak valami csinosat egy jó kis leárazáson)  és most lehet, hogy még szar rágondolni az exre, de bízhatsz benne, hogy elmúlik :)  és egyébként anyukám mondásával: minden reggel ránkragyog az istenáldotta napocska, csak vegyük észre!

 • 2008.07.19 11:31:03KIRA

  Megtévesztek mindenkit.

 • 2008.07.19 11:35:14Subbantósdi

  "Én speciel idegrohamot kapok attól, ha tudom, huzamosabb ideig nem csinálhatok semmit, csak ázhatok a vízben több tucat emberrel, ezért sokkal inkább támogatom a természetbe való kiszabadulást. Akármerre, akárhogyan. A hétvégén pedig többek között arra is rájöttem, hogy igaz az a feltételezés, miszerint akkor tudunk igazán pihenni, ha teljesen ellentétes dolgot csinálunk, mint rendesen. "

  Nem vagyunk egyformák, én mondjuk ettől a nyaralási fajtától kapok idegrohamot.

  Már fiatalon sem szerettem sátorozni, rossz élményeim voltak és nagyon hiányzott a higiénia, akkor is, ha lehetett, bungalót igényeltünk a camping-ben, ha már ilyen nyaralás volt.

  Hiába, vannak ilyenek, én mindig üdülőben szerettem nyaralni, így mikor bejöttek a wellness-szállodák, nagyon szívesen átálltam erre és bizony, nekem ez kikapcsolódás.

  És lehet, hogy nekem ebben mégis az a jó, hogy valóban, mást csinálok, mert nem csinálom pl. a házimunkát, mindent megcsinálnak helyettem és én megvallom, szeretem a kényeztető szolgáltatásokat, élek is ezekkel rendszeresen.

  Most lehet aztán rámszórni a szentendrei szigeti homokot. :o)

  A másik meg a városnéző utak, azokat is min. háromcsillagos szállodák beiktatásával.

  Ez van, utolsó sátoros élményem egyfajta gólyatábor volt 14 éves, a gimnázium első osztályát megelőző nyáron, zuhogott az eső, az összes sátor állt a vízben, reggelre a sártengerben és hidegben, mert az idő is lehűlt, az idióta gimisek ellopták a sátor elé tett cipőinket és vagy 100 cipőt össze-vissza kötöztek, párjuktól elválasztva, a közösségi kisházban, aztán keresd meg a sajátodat.

  Na akkor nekem ebből a "közösségi élményből" elegem lett.

  Utána csak egyszer voltam Balatonon camping-ben, de bungalóztunk, viszont így is nekem elég lesújtó volt a közös vizes helyíség, úgyhogy alig vártam, hogy hazamenjünk már, pedig a társaság jó volt és az akkori szerelmemmel voltam, ráadásúl, és már majd 25 évesen, szóval felnőtten, de nekem ezek az élmények valahogy eddig sem jöttek össze, amiket Win ír, és eztán meg pláne nem is fogok ezekkel próbálkozni.

  És tényleg ki tudok kapcsolódni, testileg-lelkileg kisimultan és optimistábban tudok hazajönni egy ilyen wellness-szállodából, hiába hangzik hihetetlenül...

 • 2008.07.19 11:37:01Subbantósdi

  Ja és rettegek a kullancsoktól, volt bennem egy, fertőzött területen, a nyakamba és már mászott a fejem felé, úgyhogy majdnem bekómáltam félelmemben, azóta nem megyek erdő közelébe. Nem ajánlom ezt az érzést senkinek, míg volt a társaságban valaki, aki értett a szakszerű kiszedéshez, szerencsére és volt célszerszáma is, utána meg megbizonyosodtam, hogy nem kaptam semmilyen kórt ettől a kis dögtől.

 • 2008.07.19 11:38:52háromnegyed

  2008.07.19 11:31:03 Kira:)))

  ?

 • 2008.07.19 11:41:08KIRA

  mert szarul vagyok ,de mosolygom!

 • 2008.07.19 11:49:59háromnegyed

  Kira

  a mososlygás jó, hátha visszafelé is hat és jobban leszel :)  boxzsák, régi fényképek rituális tépkedése, égetése feszültséglevezetésként? (persze, csak amíg a kicsi nincs otthon) de leginkább legyél különlegesen csinos, mire a láthatás végén gyerekátadás-átvétel van!

  (kicsinyeskedések ezek, tudom. de hátha egy cseppet feldobnak)

 • 2008.07.19 12:54:10cantaloupe

  Subbantosdi,

  igazad van, nem mindenkinek jon be a taborozas.  Nekem nagyon bejott, mi a Mosoni-Duna partjan taboroztunk, szulok es gyerekek. A higieniat ugy oldottuk meg, hogy lemosakodtunk a tusfurdovel Dunavizben.

  Akkoriban ketfajta tusfurdo volt a piacon, Lux es Fa...tehat valaszthattal, hogy lukszagu leszel vagy fa...szagu. :D

 • 2008.07.19 15:50:24kajánkodó

  miért van az, hogy 10 kommentből 9,5 elszáll az éterbe???!!!!! nem irom újra, csak annyit: Subbantósdi, sajnállak, mert nem tudod, milyen plusz-élményeket jelent a sátras-vadkempingezős-patakban mosakodós kiruccanáás! fontos szempont lehet a kényelem, a kiszolgálás, node kivonulni a civilizációból néhány napra... az igazi élmény!

 • 2008.07.19 19:58:14Subbantósdi

  kajánkodó: ízlések és pofonok, én élvezem a civilizáció adta lehetőségeket. :o)

 • 2008.07.20 11:48:28melcseee

  Kira:)))  "boxzsák, régi fényképek rituális tépkedése, égetése feszültséglevezetésként? "  amíg nincs otthon a kisgyerek, barátnővel mindez? mint a jóbarátokban :) csináltok este egy koktélt és együtt égetitek a fotkat...hátha megismersz te is egy csinos kis tűzoltót... :P  v mozdulj ki és flörtölj kegyetlenül, mert akkor bombanőnek érzed magad és jobban leszel, hidd el...  v menj el egy idegen kozmetikushoz és vmi kamukezelés mellett sírj ki mindent neki....úgysem találkozol vele soha többé, és jót fog tenni, ha vkinek csak úgy elmondod...

 • 2008.07.20 11:49:39melcseee

  hupsz, fotókat, bocsi.... • 2008.07.20 15:27:22mókus

  subbás: ha tudnád mennyire nem vagy egyedül, lol.

 • 2008.07.20 15:39:34Vierre

  egyszer már megírtam de kidobott, aztán elmentem életemben először lekvárt főzni, aztán annyira rágörcsöltem hogy végül úgy csináltam ahogy kigondoltam. Fasza csajé vagyok. Kijelentő módban. Tényként.  Nahszóval.  Én most voltam egy kölcsön tégla házban a Szentendrein. Kétszer lemértem, pont fél óra volt a rév a gyerekekkel az erdőn át, plusz a rév két perc és hová? Szentendre belvárosába lyukadtunk ki, pont fél órára az otthonunktól amúgy. Másik irányban 10 percre egy olyan partszakasz, ami kihalt, sekély, homokos, alig kavicsos szemben egy cuki kis szigettel.

  Maga volt a kánaán. Nagy kert, négy szoba, konyha vécé.  Én 11 évet táboroztam balatonon, gyerekként, mindig faházban , közös hatalmas étkező és fürdő ahogy az kell ezekben.  Anyámékkal sosem sátraztunk, mivel tanár volt és mentem vele táborba már másodikos koromtól kezdve.  Aztán úgy 18 éves koromtól 22ig vizitúráztam, nomádoztunk, meseszép volt, soha nem volt vele semmi bajom, bokorbaszarás, sátor, fürdés a folyóba, bogrács.  Viszont. Én kényelmes ember vagyok. Kurvára nincs kedvem a gyerekekkel sátrazni meg szötyögni. Én imádom a csendes, nem wellneszes hoteleket, ahol nem kell főznöm, ahol kinyalják a seggem vagy csak félig nyalják ki. :))))) Szeretem hogy nem a hétköznapokban vagyok és csak lógatom a lábam.

  De elvagyok egy faházban is, ahol van fürdő és konyha.

  Dedede- nem-fogok- egy négy és egy hét éves szargombóccal sátorozni, nem vagyok én önkinzó. :))) Úgy tervezem, majd ha a kicsi kilenc éves lesz kb, akkor. Vagy nyolc, majd meglátjuk.  Én ilyenkor pihenni szeretek és nem vagyok híve az aktív pihenésnek :)))) Ha gyerekkel megyek, akkor minimálisan akarom magam a nyaralás alatt megterhelni, ha gyerek nélkül, akkor meg semmit de az ég világon semmit nem szándékozom tenni, csak feküdni, aludni, olvasni, feküdni, aludni, aludni, szexelni és aludni. :))))))

 • 2008.07.20 18:55:03korall1

  A világ legjobb helye! Menjünk még az idén! Igény vóna rá... :-)))

 • 2008.07.21 07:53:32bohar

  En meg nem ismerem a Szentendrei-szigetet, de nagy kedvem volna a gyerekekkel satorozni, nem tul messze Budapesttol, hol lehet konkretan satrazni a szigeten?+milyen az a kornyek?

 • 2008.07.21 09:20:45háromnegyed

  a Szigeten a csúcs környékén nagyon jól lehet sátrazni. kimész Kisorosziba, ott eligazítanak a "kemping" felé. de egyébként csak menni-menni, és egyszercsak ott vagy.

  én vagy a csúcsot, vagy a Nagydunaágat javaslom. a Kiság iszapos és fürdésileg rosszabb. a nagyág szelesebb (és így mindig kevesebb a szúnyog), délelőtt árnyékos a part.

  a csúcson vigyázni kell, ahol a két ág szétválik, gyakoriak az örvények, máshol ilyentől nem kell félni.  Kisorosziban bolt, étterem, kocsma, cukrászda, kb 2 km séta a csúcstól. (azt nem tudom, hogy idén éppen nyitva van-e a "kemping" előtti büfé.) ivóvíz a kútról (vigyetek elég kannát), tüzifa a helyszínen.  az egész a fővárostól 40 percre.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta