SZÜLŐSÉG

Anyák, hagyjatok minket apának lenni

2008. július 18., péntek 11:20

„Közhely”, hogy a gyerek születésével az anya is megszületik. Apa is megszületik, csak másképpen, és nem is biztos, hogy akkor és ott. Aki általánosban figyelt biológiaórán vagy van saját gyereke, az tudja, hogy a szülői szerepre való felkészülés a lányoknál egészen másképp megy, mint a férfiaknál. A 20 hónapos lányom már követeli a babáját, beteszi az ágyába, vetkőzteti, dédelgeti. Nem tudom más férfiak hogy vannak vele, de én tudom, hogy egészen huszonéves korom végéig katasztrófahelyzetként élt bennem a gondolat, hogy mi lenne, ha most gyerekem születne (azaz: az aktuális barátnőm terhes lenne). Ki nem állhattam, ha az étteremben üvöltött valakinek a gyereke, ha a strandon futkározó gyerek ráfutott a törölközőmre, nem bírtam a hipermarketben a kasszánál „bénázó” anyukát, sajnáltam a kétgyerekes kollégámat, amikor mesélt, és még sorolhatnám – talán sokaknak ismerős szinglikorukból.


Aztán egyszer csak azt vetem észre, hogy valami megváltozott: arra a gondolatra, hogy az aktuális barátnőm bejelentené, hogy terhes nem vert ki a víz, nem kezdtem pánikolni, sőt… érdekelni kezdett a gondolat. Rámtört, hogy családot szeretnék. Összeházasodtunk és egy évre rá megszületett a lányunk. Azóta el nem tudom képzelni az életemet nélküle, kissé patetikusan: új értelmet nyert az „életem értelme” kifejezés. Nyilván vannak olyan férfiak, akik gyerekkoruk óta készülnek az apaszerepre és az első randin azon tanakodnak, milyen színű lenne a közös gyerek szeme, de szerintem a többség nem ilyen. Van egy elméletem, miszerint tudat alatt működik a férfiakban is a párkiválasztó ösztön, amely mindaddig nem aktiválja az „apa akarok lenni hormont” amíg nem találkozik azzal a nővel, akivel ez ideális lenne (a nőkben szerintem ez sokkal erősebben működik). Ráadásul fel kell hozzá nőni, meg kell érni szellemileg is az apasághoz. Az elméletem szerint azok a férfiak, akik „lelépnek” vagy nem értek meg még a dologhoz, vagy nem aktiválódott az „apahormon”, vagyis nem volt ideális a kapcsolatuk. Vagy egyszerűen tényleg csak sötét bunkók, de legyünk annyira jóindulatúak, hogy azt mondjuk: ez a lelépett apák elenyésző töredéke, ugyanis általában kiderül, hogy lelépés után egy másik nővel új családot alapítanak, ahol mintaapák lesznek, ami persze nem vigasztalja az előző kapcsolatban elhagyott anyát és gyereke(ke)t.

Az elméletem folytatása szerint ha aktiválódott az „apahormon”, akkor a legnagyobb szoknyapecérből is mintaapa válhat-válik, pláne az átlagférfiból. A női szerep megváltozásával az apaszerep is megváltozott az elmúlt évtizedekben. Kultúráltabb országokban (kicsit már Magyarország is ilyen, de még sehol nem vagyunk) már nem nézi le senki azt az apát, aki otthon marad a gyerekkel és anya hozza haza a pénzt, vagy nem ciki ha apa teszi tisztába a gyereket – ez utóbbinak biztos jele, hogy egyre több helyen látom: a pelenkázó nem a női mosdóban van hanem külön helységben vagy éppenséggel a férfimosdóban is van. Úgy gondolom, hogy a feminizmussal párhuzamosan beindult egy „maszkulizmus”: míg a nők kérnek helyet a munkahelyen, az életben, a szórakozásban, a tanulásban, a politikában addig egyre több férfi kér helyet a gyereknevelésben és a háztartásban. Szerintem ez nagyon helyes: nem szabad ragaszkodni a konvencionális szerepekhez, az az ideális, ha egy családban/kapcsolatban mindenki megtalálja a maga feladatait, mindenki részt vesz a munkában képességei és igényei szerint segítve ezzel a másikat. Én pl. gyerekkorom óta szeretek főzni (az első „szakácskönyvem” a Gombóc Artúr szakácskönyve volt, amiből hamburgert sütöttem – anyám nem dicsért meg érte, ugyanis a rántott húsnak szánt húst daráltam le). Anyai nagyapám, akiről a családi legendában a „hétfogásos kínai vacsora” szól azt mondta: minden intelligens férfi tud főzni. Szingliként is főztem magamra, és a saját családomban is az én feladatom a főzés. A feleségem is tud és szokott is néha, de az én FELADATom (sok egyéb mellett).

Amióta aktiválódott bennem az „apahormon”, azóta tudom és lehetőségeim szerint törekszem is rá, hogy a lehető legteljesebb módon részt vegyek a gyerekem életében. Szeretem tisztába tenni, szeretem fürdetni, szeretem etetni (bár ezt már nem hagyja mert ő akar enni) – ha csak egy mód van rá, én csinálom (nyilván nem annyiszor, mint a feleségem). Nemhogy nem érzem cikinek vagy férfiatlannak – épp ellenkezőleg. Szerintem egy férfi nem attól férfi, hogy szellent a konyhában, büfög a sörtől és a kanapén üvöltve nézi a focimeccset miközben a felesége egyik kezével takarít, a másikkal ebédet főz a harmadikkal pedig gyereket nevel. Egy férfi attól férfi, ha apa (hiszen „bizonyítéka” van rá, hogy a szó biológiai értelmében is potens férfi) és minden ezzel járó feladatot elvégez, részt vesz benne – mert részt AKAR venni, hiszen apa, vagyis: szülő. A nőtől „elvárják”, hogy legyen nőies, házias, anya és persze szerető (a férjéé, természetesen). Szerintem egy férfitól is elvárható, hogy férfias maradjon (a sörhas, zsíros haj, borosta, izzadtságszag és sörszagú lehelet nem az), apa legyen, szerető (a feleségéé, természetesen) és részt vegyen a gyerekről való gondoskodásban, felnevelésében és segítsen, gondoskodjon a családjáról amibe a házimunka is belefér.

Nem akarom fényezni magam, nem vagyok a férjek-apák gyöngye. Néha én sem bírom türelemmel a lányom hisztijét, eleinte ha kaki volt inkább szóltam anyának, hogy tegye tisztába, én is sokszor érek későn haza, gyakran nem kérdezem meg, hogy milyen napod volt, gyakran rendelünk inkább pizzát… De azt nem tudom elképzelni, hogy ne akarjak a lányommal lenni, hogy ne lássam minden nap, hogy ne szeressem és ne akarjak gondoskodni róla nem tudom elképzelni. Arra a gondolatra, hogy valaki esetleg bántaná, ökölbe szorul a kezem és horkant az apatigris. Arra a gondolatra, hogy egyszer ő is szül nekem egy unokát, bepárásodik a szemem. Azt szeretném, ha örökre én lehetnék neki „Apucccíííí” akihez gyerekkén odabújhat ha fél, odafuthat ha bántják, kinézhet rá a sportpályáról, megkérdezheti a matekleckét, titkos megbeszélést folytathat arról a bizonyos fiúról, odakacsinthat neki diplomaosztón, panaszkodhat neki a főnökéről, a karján vonulhat az oltár elé és ott meri hagyni nála az unokáját.

Lehet, hogy nem így lesz, hogy nem ilyen rózsaszín lesz de azt tudom, hogy mindent el akarok követni, hogy így legyen. Az apaság egy életre szól. Nem csak az újszülöttel pózolás a családi képen, hanem feladatok is járnak vele. Aki férfi, el tudja végezni. Aki apa, el akarja végezni. Kedves anyák: légyszíves, hagyjatok minket apának lenni.

Han Fastolfe

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.19 01:08:51verkaverka

  melyikben? A rejtomuveltsegem hianyos. van, de hianyos. :)

 • 2008.07.19 01:15:20whale

  Pontosan már nem emléxem, de mintha Fülig Jimmy mondaná. Vagy Piszkos Fred. Talán a Tizennégykarátos autóban? Nem emléxem, itt az ideje újraolvasni.:)

 • 2008.07.19 01:22:24whale

  Vagy Gorcsev Iván...?

 • 2008.07.19 06:45:16kisordog

  kedves posztíró apuka,

  tök jó, hogy megírtad, tök jó, hogy ilyen vagy. gondolom számítottál rá, hogy kapasz hideget-meleget. szerintem felesleges állandóan visszajönni védekezni és reagálni a beszólásokra. leírtad, aztán csámcsogjanak rajta. ha még hetedszer is nekifutsz, hogy megvédd a véleményedet, azzal sem lesz másabb a véleményük, kár a gőzért. éljen minden rendes apuka (köztük az én lányaim apukája :-))

 • 2008.07.19 08:01:29drybone

  kisördög, nem ezért van a fórum?

  Szerintem a gyerekek érdekében fontos, hogy változzon a régi családmodell ami nyilván már nem működik, Magyarország kicsit ebben is le van maradva, ezért fontosak a fórumok...

 • 2008.07.19 08:30:10Cheyenne

  elment a beirasom, ha elokerul, szorri. As volt benne, hogy nem tudom, hogy a trinity 65 hol olvasta azt amire azt irja, hogy "most olvasom", ha meg nem olvasott ilyet, akkor miert irja, hogy olvasott.

  a tobbieknek annyit irtam, hogy arra mar korabban is utaltam, hogy rosszul fogalmaztam, a lenyeg amit ezzel a poszttal kapcsolatosan kozolni akartam es akarok, hogy a poszt szamomra a legjobb romantikus fuzetek hagyomanyait idezo erzelgos (a trinity-fele szovegerto-bajnokoknak: nem erzelmes, hanem erzelgos) klisekbol all es az erzelgos szamomra sosem ferfias, a klise pedig sosem oszinte. Persze mint erzelgos klisetomeg, ertheto, hogy nagy nepszerusegre tett szert es egesz kis nemzeti poronty garda alakult a kep es a poszter vedelmere, a masik oldarol viszont tobben ellenerzeseiknek adtak hangot es ezt is termedzetesnek tartom.  Hat ennyi, sut a nap, lanyok (incl. whale es a doktor), menjunk ki a kertbe!

 • 2008.07.19 09:02:36kriszi

  Cheyenne, te még SOSEM gondoltál/éreztél "kliséset"? Csak csupa olyat, amit mg soha senki? Ez biztos? Mert én biza szoktak kliséket érezni, és bizony ez nagyon jól tud esni. És bocsássa meg a világ, de nem átallom ostobán klisés érzéseimet néha a világ elé is tárni. És bezony, a párom is csinál ilyeneket. Értem, mire gondolsz, vannak olyan típusú férfiak, akik az átlagnál jobban kimutatják az érzéseiket, és van, akit ez zavar. És vannak olyanok, akik az átlagnál is kevésbé mutatják ki az érzéseiket, és van, akiket meg ez zavar. Nők is vannak mind ilyenek, mind olyanok. Nem mindenki szeret mindenkit. Nem vagyunk egyformák. Ámen.

  (Nekem tetszik a poszt. A párom, ha szeretne leírni ilyeneket, vsz. hasonlókat mondana, azzal az eltéréssel, hogy nekünk a kismacska mellett van egy még kisebb, pukkancs törpeharcsánk is.)

 • 2008.07.19 09:03:36kriszi

  Amúgy meg tényleg süt a nap. És a madarak is csicseregnek :)

 • 2008.07.19 09:35:18huhhh

  Nem fogjátok elhinni, de ezt a témát is kikutatták már az okos tudósok :)), akit érdekel:

  www.medicalnewstoday.com/articles/109489.php  Szerintem sem félresikerül férfi, aki így áll a gyerekneveléshez, sőt. Nekem is van belőle egy itthon.

  Ami viszont ennek formába öntését illeti, hááát... Biztosan nem haragszik ezért rám Dr. Han Fastolfe, hiszen így utólag ő is úgy látja, hogy a vége "kicsit" sziruposra sikerült, ahogy tegnap este írta.

  Nekem sokkal jobban tetszett például, ahogy szajberpiraty fogja meg a dolgot (2008.07.18 22:25:19). Szajberpiraty, nem akarsz te is írni valamiről apaszemmel? • 2008.07.19 09:38:22KIRA

  Azt nem értem,ha ennyi sok tökéletes pasi van, akkor mért van ilyen nagyszámú válás Mo-on???

 • 2008.07.19 09:41:51huhhh

  Kira, mert van legalább ugyanennyi nem tökéletes pasi is. :))))

 • 2008.07.19 09:43:22huhhh

  Na meg azért, mert senki nem mondta, hogy az ilyen pasik minden másban is tökéletesek, így már jobb a lelkednek? :))

 • 2008.07.19 09:44:18huhhh

  Jujjj, ez félreérthető volt... nem ARRA gondoltam, nagyon is nem. :))

 • 2008.07.19 09:49:42KIRA

  huhhh:

  attól hogy nekem szar, más "tehene" még ne dögöljön meg...  enyém apa sem volt ilyen, sőt minta volt, mint fentebb a cikkben, csak elrontottuk..

 • 2008.07.19 10:00:09huhhh

  Kira, nem akartalak megbántani, csak azért válaszoltam, mert ez már a második hozászólásod, amiben mintha kétségbe vonnád, hogy léteznek egyáltalán ilyen apák. Attól, hogy neked nem ilyen jutott (sajnos), még nyugodtan elhiheted, hogy vannak szép számmal (szerencsére)... és megnyugtatlak, ők sem tökéletesek mindenben (Dr. Han Fastolfe sem állítja magáról, hogy mindenben tökéletes lenne), és ez így van jól. Nagyon is fárasztó lenne együttélni egy szupertökéletes pasival.  Ha félreértettelek ("én most senkinek nem hiszek el semmit", illetve "ha ennyi sok tökéletes pasi van..."), akkor bocsi.

 • 2008.07.19 10:13:54KIRA

  huhh: nem bántottál meg, és igen most savanyú a szőlő esete van, de 1,5 évig apánk ilyen volt! Mintarendes pasi... meg előtte 16 évig....

  aztán elrontottuk....

  de azért néha érdemes más szemmel is nézni a világot....

 • 2008.07.19 10:19:54huhhh

  Kira, szerintem is érdemes más szemmel nézni a világot, mert így talán nem esünk magunk is ugyanabba a hibába. Nekem is van egy csomó olyan dolog a gyereknevelésben, amiről biztosan tudom, hogy azért csinálom így vagy úgy, mert nem akarom úgy csinálni, ahogy otthon láttam gyerekkoromban. Nem nagy dolgok ezek, mert alapvetően nem voltak komoly problémák nálunk sem, de mégis vannak dolgok, amiket azért kerülök ki tudatosan, mert még emlékszem rá, hogy nekem az úgy nem volt jó. Szerintem mindenki így van ezzel.

 • 2008.07.19 10:22:14huhhh

  Ja, és tökéletes nő SINCS. :)) Más kérdés, hogy olyan pasi viszont van, akit én tökéletesnek LÁTOK, cserébe ő is tökéletesnek LÁT engem. :))

 • 2008.07.19 10:22:49huhhh

  Tökéletes pasi pedig NINCS, pont ezért szeretjük őket. :))

 • 2008.07.19 10:26:16huhhh

  Juj, ezt hogy csináltam? A második hozzászólásom az első elé került. Most már kíváncsi vagyok, hogy ezt a harmadikat hová sorolja be a rendszer? :))  (Jut eszembe, ahogy olvasgatom, mostában ez másnak is probléma. Tünde, nem lehetne tenni valamit a megszüntetésére?)

 • 2008.07.19 10:28:50KIRA

  huhh:

  írd meg egyben:))  Én csak néha úgy látom,hogy nagyon sok mamatárs elvakultan hiszi,hogy ez a Danone-világ miylen tökéletes..

  Aztán jön a pofára esés...  Igen,meg kell tanulni értékelni azt amink van, és nem túlérétkelni önmagunkat. • 2008.07.19 10:32:32huhhh

  "huhh:

  írd meg egyben:))"  Az a baj, hogy miután elküldöm, mindig eszembe jut még valami. :)) De akkor majd ezután elküldöm darabokban, aztán az egészet kronológiai sorba rendezve megírom újra. :))

 • 2008.07.19 10:40:48KIRA

  számozd be:))

 • 2008.07.19 10:52:56huhhh

  Kira, megvárom, amíg egyszer a vitaindító poszt ELÉ sorolja be a rendszer valamelyik hozzászólást. :))

 • 2008.07.19 10:58:58Vierre_

  HÁt baszki én kurvára nem értem azokat akik szerint nyálka a cikk, komolyan közhelyeskedni fogok, de ha megy a vér meg a dráma az ok ha meg éppen valami jó van az gáz? Nem tolódott el kicsit a világ a fos felé? Ha azt mondom utállak ok, ha azt mondom szeretlek nyálas vagyok?

  A Doki ezt csinálja. Ha tényleg így megy ez, nincs ezzel semmi gond.

  De szerintem van olyan maszkulin férfi, aki amikor éppen felszed minket, akkor nagyon vonzó, de valóban túlteng benne annyira a tesztoszteron, hogy csak olyan nőknek ajánlott, akikbe annyira bele lett nevelve, hogy a háztartás és a gyerek a nő dolga, hogy nem zavarja a faszija totális "férfiassága"  Én úgy tapasztalom, hogy a legtöbb férfi egyszerűen képtelen abból a sémából kilépni, hogy azzal, ha segít és ezt még természetesnek is érzi, továbbá közel azonos módon kiveszi a részét a gyereknevelésből, ezzel valamit elveszít, valami hím dolgot, valami kemény férfiasat. "Nővé" válik, ettől retteg és ha megrugdosod sem képes megmozdulni, annyira fél ettől a veszteségtől.  Ebben az az izgalmas, hogy amikor hímet választ egy nő, akár milyen hablattyal jön, azért tudatalatt férfit választ, férfipéldányt, egy nyámnyila, tutyimutyi, határozatlan valaki jóval nehezebben talál nőt, mint a "hódító", amikor viszont jön a gyerek, pont az, ami miatt kellett nekünk nem jó. Akkor már nem a hódító kell, hanem a kevésbé férfias.  Ezek azt gondolom, nem csak társadalmi berögzülések, ez bőven az őskortól így lehet, de akkor szerintem, bár nem voltam ott, a férfi valóban nem vette át a női dolgokat.  Ellenben eljött a tudatosság és az emancipáció korszaka, amikor bizony a nők ki akarnak lépni ebből az évezredek óta tartó szerepből és segítséget várnak- jogosan.  De ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Ez nem egy negyven éves történet, amikor a szerepek nagyon rég óta és nagyon sokáig ki voltak osztva, a túlélés okán.  Így ha most van olyan férfi, aki képes valód társként és férfiként is létezni mellettünk, azt ne csöpögős nyálkaként éljük meg, hanem örüljünk. Mert ott a maszkulin és szerintem igen erős kockán felülemelkedik az ember és a tudat és az több mint amit általában 2008-ban produkál az ember.  Ezért el kell viselni szerintem, ha elbassza, ha bénán pelenkáz, ha fürdésnél a nagyszobában is ömlik a víz, ha nyáron pucéran rohangál a lakásban vele a gyerek és nincs kötelezőkiszokniban, hogy egy két poháron ott marad a kosz, hogy felporszívóz de azért a sarokban morzsa hegyek, hogy össze pakol és büszke te megy suttyomban még két órát rászánsz és akkor van rend és még folytathatnám.  Nem azért mert lúzer, hanem mert másképp van kódolva de igyekszik. És az a nő aki kedvesen és bájosan, de kioktatja, hogy ezt nem így kell, nem úgy kell, nagyon hibázik, mert a férfi nem ő. A párja másképp csinálja és ha nem tetszik akkor ne várjuk el tőle hogy csinálja... és bőven megtanulja az évek alatt, hogy amit csinál azt végig csinálja és rendben , tisztán, de akinek ez nem volt benne az életében, attól ne várjuk hogy olyan legyen mint mi.

  És ne higgyük el, hogy csak mi tudjuk mi a jó a gyereknek. Mert ők is tudják. Nem ők szülték, de ott a kapocs, ott a sperma, ami nélkül nem lett volna a kiscsicska.  Tehát szerintem vagy hagyjuk hogy úgy csinálja ahogy ő tudja és szép lassan kialakul az aranyközépút vagy ne baszogassuk ha idegesít és csináljunk mi mindent.

 • 2008.07.19 11:07:56KIRA

  ja, és ha oroszlánba szertünk bele, ne csináljunk belőle nyulat!

  (nem kínai horoszkóp, s nem csilalgjegyekről van szó)

 • 2008.07.19 15:12:16katibogár

  Nem olvastam végig a kommenteket, de el kell dicsekednem: a párom, aki igen gazdag előélettel, x*sok-sok skalppal dicsekedhetett anno, huszonévesen, először (és nagyon remélem: utoljára) nekem mondta ki a "szeretlek" szót, s mondogatja-mondogatjuk azóta is, és nem csak megszokásból...  És amikor - házasságkötésünk után 4 évvel - megszületett a lányunk, ő az első másodperctől kezdve APÁVÁ minősült - a pelenkázás-szembepisilés-büfiztetés procedúráját a világ legtermészetesebb módján vállalta, mint ahogy az éjszakai szuszogás-ellenőrzések minim. 50%-át is.. Csak úgy, önkéntesen...  Mai napig szuper a kapcsolatuk, ha nem is napi-, de legalább heti rendszerességgel bújnak össze, hogy ki- és megtárgyalják a viág dolgait, avagy megpróbálják kibogozgatni a csemete éppen aktuális érzelmi válságának okait...

  18 éves múlt a lányunk.

  Azt hiszem, szerencsés embernek mondhatom magam! És nagyon boldog vagyok velük!

 • 2008.07.19 15:27:44whale

  "sut a nap, lanyok (incl. whale es a doktor)"  igazán kedves, de mi a doktorral nem bírunk inkluzíve lányok lenni, mivel van valamink, ami hiányzik belőled...:)  egyébiránt szívesen mennék a levegőre, de előreláthatólag a hétvégék jórészét munkával töltöm az elkövetkező 1-2-3-4 évben, hogy anya otthon bírjon maradni a kis tökössel és még éhen se haljunk.

  Mert nem csak tökéletes és hibátlan apa vagyok, hanem önfeláldozó férj is. :D

 • 2008.07.19 15:32:18whale

  "Kira:

  Azt nem értem,ha ennyi sok tökéletes pasi van, akkor mért van ilyen nagyszámú válás Mo-on???"  Mert legalább annyi tökéletlen nő is van.:))

  Egyébként a válások nagyrészét (80%?) nők kezdeményezik, a hajléktalanok nagy része (90%?) viszont férfi.

  Hát nem érdekes egybeesés?:))

 • 2008.07.19 15:39:08yukikoka

  Vierre,

  ebben a témában tökéletesen egyetértek veled, minden soroddal (kivéve a baszki meg a kurvára szavakat, de ez most tényleg mellékes:) Én ugyanígy látom.

  Lehet, hogy van, aki azért nem, mert az a bizonyos szőlő savanyú, van, aki meg azért nem, mert egyszerűen más az ízlése, nem tudom, nem vagyunk egyformák.  Amúgy meg nem a cikk stílusa a lényeg, hanem a tartalma, ez nem egy irodalmi mű, amit elemezgetni kell, és nem is cukrászköltemény, hogy méricskéljük rajta a cukromáz mennyiségét. Van, aki édesszájú, van, aki nem, de nassolni majdnem mind szeretünk:) Éljenek a pasik, akik nem féltik a férfiasságukat a pelenkától és a bevásrálószatyortól!

 • 2008.07.19 16:50:05szövetszöcske

  Az az igazsag, hogy en nem latom, hogy konkretan mirol vitatkozunk. Szerintem a cikk tartalmaba lenyegileg meg eddig senki sem kotott bele. Akik koszorultek a szovegen a nyelvuket (peldaul en), azoknak szerintem a stilus volt a bajuk. En azert eleg sok csaladapat ismerek, ilyen szoveget meg senki sem nyomott le nekem (max. akkor ha no is volt a helyszinen es igazibol neki szolt a monolog). Szoval ha valaki ezt eloben ugyanigy elmondana, akkor vagy keresnem rajta a lehallgatokeszuleket amit a zasszony szerelt a hatara, vagy kamu szovegnek tartanam. De nincs ezzel gaz, ha en irnek ide, valoszinuleg en is kiherelnem vegul a szoveget meg elkuldes elott... mar ezert is jobb kritikusnak lenni.

 • 2008.07.19 17:04:14katibogár

  OFF:

  segitség! mi a teendő, amikor az ember lányának mondanivalója akadna, de egyetlen (Porontyos) témába sem illik bele??? Nem blogolok, nem is áll szándékomban - hol és hogyan lehet közreadni a fellelt "kincset"?

  ON

  és kösz

 • 2008.07.19 17:10:53katibogár

  nagyon OFF: erről lenne szó (ártatlannak tűnő recept, de lapul benne egy jókora kakukktojás). Kvizkérdés: mi az? Pluszkérdés: hogyan/miért van ott, ahol van? :))  Gundel-palacsinta  Hozzávalók a töltelékhez: 1,5 dl 50-60 fokos rum, 40 g mazsola, 20 g cukrozott narancshéj, 180 g dióbél, 1 dl tejszín, 120 g cukor, törött fahéj, 12 db palacsinta, 50 g vaj (pirításhoz)  Hozzávalók a csokoládémártáshoz: 2,5 dl tej, vanília, 30 g cukor, 100 g csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 80-100 g cukor, 50 g kakaópor, 15 g liszt, 5 dl tej  Elkészítés: Előző napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszínt felforraljuk; hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rum felét valamint az ondófolyadékot. Ezután 12 palacsintát sütünk, a töltelékeket egy-egy csíkban rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd meleg helyen tartjuk. A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. A tejszín közé szintén keverhetünk spermát, ha még maradt, vagy képesek vagyunk újabb adagot produkálni. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.

 • 2008.07.19 17:12:46anyamadár

  Van Poronty-off topic :) Jobboldalt a "haszno" alatt találhatod. :)

 • 2008.07.19 17:12:56anyamadár

  hasznos alatt

 • 2008.07.19 20:33:47Vierre

  valaki vicces akart lenni, nem értem mi itt a dráma. Faszkalapkodik a receptíró, van ilyen. Milyen szép is az internet. :)))

 • 2008.07.19 20:42:45hallohallo

  katibogár, az a kakukktojás (höhö) azért van benne, mert recept innen van:

  pasinet.tuti.hu/keret.cgi?/faneraszt/konyha2.htm

  nem gombóc artúr szakácskönyve :)

 • 2008.07.19 20:47:46Vierre

  amúgy a gombóc artúr szakácskönyve nekem e poszt miatt ugrott be és én imádtam, nagylánynak érzetem tőle magam... kár hogy már nincs. Jányok azt bárhol, antikvárium, akármi lehet még kapni vagy meg marad örök emléknek? :)))

 • 2008.07.19 21:08:12yukikoka

  Vierre, regsiztrálj az antikvarium.hu-n (ha még ez a neve), és szólnak e-mailben, ha megvan valahol, meg tudod venni.

 • 2008.07.19 21:15:52zskoncz

  Vierre az antikvárium .hu csodákra képes. regisztraálj és elképzelhető hogy lesz. vagyis előbb utóbb biztosan lesz. hihetetlen miket meg lehet onnan szerezni!  imádtam ezt a könyvet! tényleg olyan nagylányos volt. még megvan valahol a polcon. :-)

 • 2008.07.19 21:38:26huhhh

  Vierre, csatlakozva zskonczhoz és yukikokához: ha éppen nincs nekik, akkor elő is jegyeztetheted, értesítenek, ha beérkezik belőle egy példány, és az értesítés után bizonyos ideig (1-2 napig) nem is veheti meg más, csak te. Nekem már sikerült így megszerezni egy könyvet, igaz, hogy kb. egy-másfél év múlva jött az értesítés, hogy megvan. Dehát ez lutri, lehet, hogy neked hamarább szerencséd lesz.

 • 2008.07.19 22:18:06Vierre

  nem is hallottam erről de annyira könybuzik vagyunk a faszimmal hogy szerintem ihajjba regelek is náluk, köszönöm csajék. :))

 • 2008.07.19 23:29:46huhhh

  Vierre, ha érdekel az ilyesmi, van még egy nagyon jó: www.konyvkereso.hu, ahol több internetes könyvesbolt kínálatában (új és antikvár könyvek között is) kereshetsz egy kattintással, nem kell egyenként végiglátogatnod az összes könyvesbolt és antikvárium oldalát.

 • 2008.07.19 23:31:27huhhh

  Most látom, hogy ha csak rákattintasz az előző hozzászólásomban kikékített címre, akkor nem jön be (szerintem azért, mert a vesszőt is hozzáveszi a végén), úgyhogy inkább írd be a címsorba.

 • 2008.07.19 23:57:56Vierre_

  megnéztem, beírtam hogy Kurvapecér, és A kurvapecér, csak hogy mit hoz ki, de rájöttem hogy én ezzel nem tudok keresni mert nem adott ki semmit :))))) gyökér vagyok? O.o :)))))

 • 2008.07.20 00:58:27wish73

  írd be a gugliba, eg ycsomót kiad pl ezt is  www.regikonyvek.hu/book.php?id=15101 • 2008.07.20 09:37:46huhhh

  "de rájöttem hogy én ezzel nem tudok keresni mert nem adott ki semmit :)))))"

  Vierre, MINDEN könyv azért náluk sem található meg, márpedig ilyenkor nem ad ki semmit. :)) Ez van. :))

 • 2008.07.20 13:12:22Vierre_

  nah de huhhh, a Kurvapecér az egy kult könyv, annak meg kell lennie :)))) Ha nincs, akkor trágya az oldal, hát ilyet :))))))

 • 2008.07.20 14:15:44eino.

  2008.07.19 10:58:58 Vierre_  Klassz, 100%. • 2008.07.20 21:37:28KIRA

  jééééééééé,nekem sincs emg ez a könyv!

  Akkor ezért nem vagyok sikeres!

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta