SZÜLŐSÉG

Ultrahang - a kíváncsiság ára

2008. július 15., kedd 14:50

Hogy mennyire kíváncsi az ember a születés pillanataira, azt a szülésvideókból készült összeállításainkból is láthattuk. Véres, fájdalmas, ráadásul kevesen juthatnak közel a szülőszobához, hacsak nem éppen szül vagy a párja szül. Ha kicsit magasztosabban akarunk fogalmazni, fellebbentik nekünk olyankor a függönyt, s bekukucskálhatunk a teremtésbe. De hogy állunk az előtte és utána történő dolgokkal? Kevés unalmasabb dolog létezik annál, mint amikor ötszáz képet kell a szomszéd Jancsikáról végignézni, ahogy közelről és távolról lefényképezték.

A szülés előtti kukucskálás kicsit macerásabb, egyrészt a lyukon mégsem lehet benézni (lehet, csak nem látunk semmit), másrészt, ha a saját gyerekünket szeretnénk megcsodálni akárhány D-ben, sokszor borsos árat kell fizetnünk érte. Ráadásul nem is biztos, hogy látunk a gyerekből a kezein és hátán kívül egyebet, de hát becsüljük meg, amink van, legalább megszámolhatjuk az ujjait.Azon kívül, hogy nagyon hasznos orvosilag az ultrahangvizsgálat, nagyon izgalmas is. Bepillanthatunk egy olyan titokba, amit csak néhány évtizede láthatunk. Az ultrahangot először a hadiiparban használták, miután a Curie-testvérek felfedezték az ultrahangok gerjesztésének és kimutatásának elvét 1880-ban. A gyógyászatban csak jóval később, a 40-es években alkalmazták terápiás célokra, majd 1957-ben Ian Donald használta először magzati elváltozások vizsgálatára.

Tehát, mindössze kicsivel több, mint 50 éve leshetjük ki a még meg sem született gyermekeink titkait, merenghetünk azon, hogy mi a különbség a 3D és a 4D között (plusz egy dimenzió, a 3D csak kép, a 4D-n pedig már a mozgása is látható). Szerencsére a legtöbb kismama valóban csak mozizni megy el egy korszerűbb ultrahang-vizsgálatra, a kötelező 2D-n kívül, s a legnagyobb parája az lehet csupán, hogy lát-e valamit majd a lábak között, avagy nem, vagy látszik-e a baba arca egyáltalán. Magyarországon a terhesség alatt négy kötelező ultrahangvizsgálat van előírva, ennyit fizet a TB. Az első, amikor a szívhangot észleli az orvos, a következő a 12. héten a tarkóredő vastagságának vizsgálatakor esedékes. A 18. héten a főbb szerveket vizsgálják meg, végül a 32-36. héten súlyfejlődést és a lepény állapotát, valamint áramlásmérést végeznek.

Kérdés lehet az is, hogy mikortól érdemes színes-szagos csoda-ultrahangra menni. Sokan úgy gondolják, hogy a terhesség előrehaladtával egyre kevésbé látványosabb, mivel nem fér el a képen a magzat, így a 25-32. hét között javasolják általában.

Vannak, akik legszívesebben hetente ellenőriznék, hogy minden rendben van-e odabent, ám a gyakori ultrahangozást nem támogatja egy orvos sem. Zavarhatják ugyanis a babát a hanghullámok, melyek a füllel hallható tartomány feletti rezgésekből származnak.

Sokan azon is hezitálnak, hogy megéri-e az átlagosan tízezer forintos vizsgálat, vagy hallgassanak inkább a pénztárcájukra, a kíváncsiságuk helyett, hiszen 9 hónap elteltével éjjel-nappal csodálhatják a gyermeküket. Az pedig már csak filozófiai kérdés, hogy illik-e egyáltalán kilesnünk őket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.15 14:58:23Atina

  Mi csináltattunk 3D-s felvételt, mert kiváncsiak voltunk. Persze, a gyerek mindig jó üzlet. Nem sajnáltuk azt a 10E Ft-ot, mert az első gyerek, mert a pofiját muszáj volt látni, stb.

  Ezáltal majd a második gyereknél is fogunk csináltatni, hiszen az elsőnél is készült US felvétel.

  Amúgy a gyakori ultrahangnak nem vagyok híve, pont azért, amiért Win leírta - zavarja a picit.  Amúgy nagyon sok szülő így gondolja, s ezt tudják a marketingesek minden téren. Pont ezért lehet egy csomó hülyeséget eladni. Pont ezért drágábbak a gyerekholmik, mint a felnőttek. Pont ezért soha sincs a Tupperware-nél a gyerekcuccokra akció, mert azt a szülő úgyis megveszi a csemetének, ....

 • 2008.07.15 15:14:22AnniPanni

  Sziasztok!  Mi is csináltattunk, de főleg azért, mert a kórházban a 2. genetikai ultrahang 45 másodperc volt (felvetettem videóra, onnan tudom, nem volt közben leállás, tényleg ennyi volt).

  Én úgy gondoltam, nincs az a zseni, aki ennyi idő alatt megnéz mindent (nem is, csak péntek volt, és sietett a doki)

  Így hát, igen, fizettünk, de jó volt látni, minden rendben, végtagok, ujjacskák a helyükön, stb... És - végre biztosan megtudtuk a nemét - onnantól vhogy jobban rá tudtunk hangolódni.

  Többször nem akartuk, szerintünk is zavarta a Babát, de ennyi belefért.  HA most lennék várandós, egyből a fizetősre mennék, és azt a leletet vinném az orvosnak, így megspórolnám a várakozást, és a felesleges vizsgálatot (persze, azt is lehetne, hogy a kórházban, tb-re csinálják meg normálisan, de, ez már-már utópia..)

 • 2008.07.15 15:21:03páratövis

  Az első gyereknél nem mentünk "babamozira", semmi különösebb elv, csak valahogy nem igényeltem.

  Második babánknál (még belülről dörömböl...) viszont az AFP eredmény miatt a 21. héten elmentünk egy csuda-UH-ra, de itt sem a 4D-mozi volt a lényeg, hanem a nagy felbontás, és az alapos vizsgálat (egyébként ez alapján nincs gond vele).

  Szóval mi pl. nem a látványosság miatt mentünk - ami ki is maradt végül, mivel a kis huncut végig aludt a méhlepény mögé bújva. :)

 • 2008.07.15 15:26:02Atina

  AnniPanni, nálunk is a kórházban készült ultrahangot egy kb. 40 éves ruszki csodával készítették, az orvos hunyorgott is rendesen, meg hümmögött. Nem tudom látott-e valamit azon a monitoron. Ja, és persze sietett is, mert sok a dolga.

  Ugyanehhez az orvoshoz jártam magánrendelésre, ott nagyon készséges volt.

  Én is kérdeztem, hogy nem lehetne-e az itteni eredmény alapján beírni a leletet az ottani gépbe. Mondta, hogy nem, mert kellenek a pontszámok a kórháznak. Tehát ott is kell a vizsgálat.

 • 2008.07.15 15:37:02mirka

  mi is elmentünk egy nagyon ajánlott helyre 4d ultrahangra. mindenki ódákat zengett arról a szonográfusról. tényleg normális volt meg minden, bár ennyi pénzért ez a minimum. mi igazából csak a baba nemére voltunk kíváncsiak, mondta, hogy fiú, én meg vártam, hogy akkor megmutatja valamikor, de nem. végig azon küzdött, hogy megmutassa a ded arcát (néha sikerült is), a többi részével nem is foglalkozott, pedig én megnéztem volna a kezét, lábát, mindenét. de egyszercsak vége lett a vizsgálatnak.

  hát jó, többet nem is megyek oda.

  az meg már az én bajom, hogy a kis arc a monitoron teljesen olyan volt, mint az összes többi kis 3d-s babaarc, amit a neten, vagy akár a rendelőben kirakott képeken láttam. szóval én semmilyen egyéni vonást nem tudtam felfedezni, és nem tudtam felfogni, hogy az ott az én gyerekem. ha lesz még egy gyerek, biztos nem a 26. héten megyek ilyen ultrahangra, ha megyek egyáltalán, hanem kicsit később, úgy több lenne a látnivaló.

 • 2008.07.15 15:40:57Atina

  Mi a 30. héten mentünk, s az arcvonásai teljesen felismerhetőek voltak. Van nekem egy jellegzetes hunyorításom, s az egyik képen a pici is pont úgy grimaszolt, ahogy én szoktam, ha nagyon koncentrálok. Most is megvan neki ez a grimasz, ha szopizik.

 • 2008.07.15 15:41:59Starlark

  Hmm mindenhol ez az UH-s protokol?

  Nekem is 4 kötelezőt írtak elő, de a 12, 18, 30 és 36. hétre.

  A kórházi gép jó és rendesen vizsgáltak rajta eddig mindig, az ággyal szemben a falon pedig lehet nézni az egészet egy nagy tv-ben. :)  Voltuk 4D-n is a 25. héten. A fiatalúr végigszunyálta a fejét fogva:) de sikerült elkapni jól az arcát, már akkor látszott hogy tiszta apja és hogy fiú lesz :)

 • 2008.07.15 15:47:47vikimanka

  Mikor az első gyerekünket vártuk még nem volt nálunk 4D-s uh. Tavaly a picivel elmentünk. Nagyrészt megnyugtatásul, hogy minden rendben van vele. Az első alkalommal nem sikerült, nagyon belebújt a lepénybe. Kaptunk másik időpontot. Akkor már nem kellett újra fizetni, csak egy üres dvd lemezt kellett vinnünk. Az már sikerült. Én akkor mondtam, hogy ugyanolyan, mint a tesója. Volt aki hülyének nézett ezért. Mikor megszületett ugyanaz a pofi nézett rám, mint mikor a nagyot megláttam először. Még most is nagyon hasonlítanak egymásra.

 • 2008.07.15 16:38:01zskoncz

  mi nem voltunk csoda-kukucskálós uh-n. :-) sajna nagyon költöztünk és egy vasunk sem maradt erre.

  de a kötelező uh-kat végigcsináltuk és 2 havonta a dokinál is, de a gyerek nálunk nagyon utálta. elbújt és lerugdalta a műszert a hasamról. legalábbis a doki mondta hogy nagyon tiltakozik ellene. :-)

  de nem bántam meg hogy nincs ilyen 3d-s felvételünk.

 • 2008.07.15 17:12:07Frambuesa

  Nekünk sincs egyik gyerekről sem (az egyikről még lehetne akár, mert még csak a 33. hétben vagyok). Viszont elmentem mindkettejükkel az Istenhegyi útra a 12. és 18. héten is. Engem az nyugtatott meg, arra rászántam az akármennyit és úgy gondoltam, hogy ennyi UH-zás elég is lesz nekik.

  Különben is olyan jó a szülőágyon rácsodálkozni a kis arcára! Már nagyon várom...

 • 2008.07.15 17:15:47Frambuesa

  ...persze nem tudom, kibírtam volna-e 4D UH nélkül, ha akkor a 18. héten nem derül ki, hogy kukisok....:-)

 • 2008.07.15 17:17:32Mickó

  Mi is csináltattunk 4D felvételt a babánkról, két okból. Egyrészt amíg pociban volt a kisasszony, nekünk és a nagyszülőknek óriási élmény volt, hogy láthattuk, az öregek ekkor láttak ilyen felvételt életükben először. (Érdekes, hogy mióta megszületett, egyszer sem vettük elő.) Másrészt a kicsi is meg tudja majd nézni ha nagyobb lesz. Ez is egyfajta emlék lesz neki, hasonlóan a rengeteg fényképhez, ami róla készül.

 • 2008.07.15 17:59:05mormi

  Mi is csinaltattunk 4D-t es nekunk nagyon tetszett. Egyreszt megtudtuk, hogy fiu, amivel ugye eleve kizartuk a lanynevekben gondolkodas terhet:) Megnyugtato volt, ahogy vegignezte a doktorno az osszes szervet, meg a sziv kamrait is ki lehetett venni.  Masreszt nekunk erzelmileg is sokat segitett abban, hogy felfogjuk, hogy szulok lettunk/leszunk. Kulonosen a paromon lattam, hogy sokat jelentett neki, hogy latta a fiat.

 • 2008.07.15 18:15:38undokmano

  Nagyon tudok fogalmazni... bocsi... :D

 • 2008.07.15 18:16:55undokmano

  Nekem a második fiammal voltunk 4Dn. Fogta a fejét, mint aki erősen gondolkodik... :D

 • 2008.07.15 18:17:34undokmano

  He? Fordítva ment fel??

 • 2008.07.15 18:20:41Krisz mami

  Mi kétszer voltunk 4D-n a terhesség során, a 18.-ik héten és a 27.-ik héten.

  Az elsőn még kis ufó volt, a másodikon pedig már gyönyörűszépen látszodott, hogy a kis homlokát kitől is fogja örökölni :)  Viszont nagyon sajnáltam, hogy a gép valahogy nem tudta visszaadni a 3 dimenziós képet róla, többek között azért sem, mert a kisasszony befúrta magát a méhlepénybe és még a kis kezecskéjét is maga elé tette.

  Így csak 2D-s képeink születtek a 30 percekből, de így is csodaszép volt végignézni, ahogyan kinyitja a száját, ásít egyet és kortyolgat a magzatvízből.  Viszont, ha egészségpénztárral szerződtetett az a hely, ahová megy a párocska "babamozizni", akkor érdemes számlát kérni és egészségpénztárnál elszámoltatni, mi ezt tettük.

 • 2008.07.15 20:21:41magne

  en tegnap voltam:) 19 het vege, apuka ott es akkor latta eloszor... csak csendben fogtuk egymas kezet es hol meghatottan bamultuk a kepernyot, hol konyekkel kuszkodve hallgattuk a pici szivet... a mi kisfiunk:)

  a videot megmutattuk a nagyszuloknek... elso unoka, csendben neztek vegig, csak neha egy JÉÉÉ az ott a ... keze/laba/szaja/orra/kukija stbstbstb:) elso unoka... nekunk elso baba... ha nem mentunk volna el, valami nagyon 'jo' dolgot hagytunk volna ki

  (ui. ma volt genetika, tegnap 4D mindket helyen alaposan megneztek, megis eltero eredmenyek szulettek a bebi kulonbozo mereteirol... tegnap nem lehetett leloni a babat ossze-vissza mozgott mint egy perpetum mobile, ma ugy kellett felebreszteni, h mozduljon mar meg:D)

 • 2008.07.15 23:14:28hinta-palinta

  AnniPanni, a "genetikai UH " fogalma valójában nem létezik, a 18. heti UH a fejlődési rendellenességek kizárása miatt (is ) készül. Egy gyakorlott, megfelelő jogosultsággal rendelkezö orvos v. szonográfus ( azt hiszem C kategóriás papírral rendelkező)45 mp alatt is meglátja, amit kell...laikus anyuka teljesen másként éli meg a vizsgálat rövidségét, ez igaz.A 3-,ill 4D-s vizsg nem mond többet a magzatról, mint a 2 D-s, nézd meg a 4D-n kapott DVD-t v. videót. A magzati méreteket, szervek vizsgálatát 2D-re átkapcsolva végzik akkor is.

  Mirka, lehet ám, hogy foglalkozott más részével is, nem csak az arcával, ne bántódj meg, lehet hogy csak te nem vetted észre, ő meg nem kommentálta mindig, mit néz éppen.Ha a nemét elmondta, az is látszik a felvételeken, nézd vissza, ha ő látta az rajta kell legyen a felvételen...

 • 2008.07.15 23:37:29Vierre

  Annyira furi hogy egy ilyen cikk után senki nem írja hogy simán kiváncsi volt hogy milyen is az :)) és én vagyok olyan köcsög hogy nem hiszem el, hogy elsősorban nem az motiválta a nyanyákat, hogy deizgi, látni fogjuk, jujdefuri, menjünk és csak utána jött a-persze-csak-azért-hogy-tudju-minden-rendben-van.

  :))))  Nos én baromi kiváncsi voltam, az elsőnél még nem volt, a második képe a falamon, 10 rongy volt, a gyereket nem legenda hogy zavarja, dübörög neki bent az ultrahang, a dokim mondta, hogy neki bent hangos. De egy képet megért, itt van előttem a pofija a falon és bennem fel sem merült hogy jajajaj mert tuti akkor utána hogy egészséges... simán látni akartam. :))))

 • 2008.07.15 23:40:21cozumel

  Vierre  en is latni akartam, de oszinten, akkor meg nem volt occso mulatsag, legalabbis ott Mexikoban nagyon nem, legalabbis azon a szigeten, ahol eltunk, nagyon-nagyon nem....szal fajo szivvel, de lemondtunk rola.  Bar az ikrek miatt nekem lenyegesen gyakrabban volt uhum, szoval azert volt alkalmam lesekedni. De a 25. het utan mar nagyon nem lattam mi hogy van, eleg nagy volt benn a kavarodas :-)))

 • 2008.07.15 23:53:37Vierre

  cozu nekem ha ikrekről beszélsz olyan mint ha ufóról legendáznál :)))) el sem tudom képzelni. Még az is nehéz volt hogy egy gyerek, ha ezt kettővel szorzom, négy láb, azt se tom melyik hol nyom és kié? Hogy hogy férnek el, hát még egynek is egy idő után szűkös, hogy hogy nem ütik meg egymásba egymást, pedig úgy hallottam egypetéjüeknél már bent megy a helyezkedés meg a szerelem :)))) nekem az ikres történet az elejétől a végéig másvilág :))))) két gyerek jön, majd kettőt szoptatni, kettő kel, kettő kakál be, kettőnek nyílik a csipája, kettő kezd el ülni, mászni, enni, maszatolni, törni zúzni, állni menni, futni, esni... júhhhhúúúúúúúúú brutál. :)))))))) Az én idegrendszerem nincs az ikres életre integrálva. :))))

 • 2008.07.16 00:50:31Magenta

  Vierre, hát mi csak "játszásiból" mentünk el 4D-sre, mert addigra (29. hét) már bőven tudtuk, hogy minden rendben vele, azt is, hogy kislány lesz.

  Csak látni akartuk közelebbről. :)

 • 2008.07.16 01:33:19Vierre

  Tudjátom mi a 4D? Az idő. Nos ebben az a furcsa, hogy a 3D a tér. Nahmost kérdem én. Akkor mi a faszt látunk mi a 4D ultrahangon, ha a negyedik dimenzió az idő? És mivel az idő nem lineális, ellenben jelentősége mindenképp csak a 3D-óval együtt értelmezhető, mivel az anyag generálja az időt. Így a tudósok már nagyon rég rájöttek, hogy tér és idő nincs külön és téridővel számolnak, téridővel dolgoznak.

  Akkor mi is a 4D ultrahang azon kívül hogy kurva jól hangzik? ;))))))))))))

 • 2008.07.16 01:50:10Vierre

  dönölű meszeszép elütéseim után úgy döntöttem hogy most húzok el a vérbe aludni, de sose feledjétek a nagy örök igazságot, amit a Hegyi Öreg mondott még akkor, amikor Ő úgy gondolta.  -Attól még, hogy 4D -nek hívják, csak hogy sok pénzért zakatoljanak a gyerek fülibe és a te kiváncsiságod ki légyen elégítve, valójában ez vagy 3D-s ultrahang, vagy pedig hívd merészen téridős leképzésnek. :)))))

  cuppppp

 • 2008.07.16 03:49:35cozumel

  Vierre  Neked mi farasztotta le igy az agyad? siman a normal napi rutin? :D:D:D

 • 2008.07.16 09:35:29sirara

  Hihi, a 4D-kifejezés tényleg csak jól hangzó.

  Egyébként lehet, hogy én is UFO vagyok, de a hagyományos 2D-n többet látok. Igaz, én is ikreket várok (31. hét), és ezért a "4D-n" nálunk semmi nem látszott normálisan. Kisleányaim ugyanis összedugták a fejüket, és a kezeik is ott voltak a fejek környékén, szóval fura kavalkádszerű képek lettek (tulképp semmi értelme nem volt az egésznek), míg a 2D-n tök jól ki lehetett venni minden tagjukat. Szegény szonográfus mit küzdött! Mi meg nem győztük bizonygatni, hogy hagyj a csudába, az a lényeg, hogy szép méreteket mondott.  És egyetértek,a a4D semmilyen diagnosztikai jelentőséggel nem bír, minden fontos dolgot 2D-n mérnek le.

 • 2008.07.16 09:37:58sirara

  Vierre!

  A Te idegrendszered is az ikres létre lenn integrálva ha ikreid lennének:)))))

  Mer mit tuccc tenni?:)

 • 2008.07.16 10:03:10B-

  sirara: szerintem is jobban látszott a 2D-én a gyerkőc. Nem véletlen, hogy azon mérik az adatokat.  Ahová én jártam, ott a kötelező UH-kat kombinálták babamozival (magánrendelés), de orvos csinálta, szóval teljesen szakszerű volt a dolog. De a gyermek olyan de olyan csúnya volt ezeken a képeken!! Mindig úgy jöttem haza, hogy nem baj, azért szeretni fogjuk, mégiscsak a mi kutyánk kölyke. Aztán olyan gyönyörű gyerek lett!! És ezt nem csak én, az objektív és teljesen elfogulatlan anyja mondom, hanem rendszeresen megállítanak az utcán vadidegenek, hogy milyen szép gyerek :-)

 • 2008.07.16 12:51:11Subbantósdi

  Mi a lányomról készítettünk 4DUH-t, a fiamról már nem, mert ezt sem nézegettük azóta és mert amúgy amikor mentem a kötelező UH-kra, akkor volt lehetőség a gépen pár percre átkapcsolni 4DUH-ra, és hát egyszer sem találtuk olyan pózban a babát, hogy igazán érdemes lett volna nézegetni.

  Általában oldalról van és a karjával mindig takarja az arca nagy részét.

  Ez volt a lányomnál is, szóval aki szerencsés, annak jó felvételek jönnek össze.

 • 2008.07.16 13:01:26Vierre_

  sirara, csak annyit hogy mantrázom, hogy nem-kell-több-gyerek és szedem a fogamzásgátlót. :))))

  És mit tehettem volna- múlt időben? Semmit, ellenben nekem nem lehettek ikreim. Én nem az az ember vagyok. Ki lett ez jól találva. Még lányom sem lehetett, mert nem az az ember vagyok. :)))) Én szólós fiús vagyok, egyértelműen és kizárólag egyenként legyártva őket. Áldom is a sorsot, hogy se ikreim se lányom nem lett. :))))))))  És ne hívjuk már 4Dnek, amikor az nem 4D :)))))))

 • 2008.07.16 17:11:12sziszmo

  Vierre_, én kíváncsiságból mentem. Imádtam a felvételeket, volt olyan nap, hogy többször megnéztem, egészen a szülésig tartott. Szerintem megérte.  A 4D meg egy jó marektinghúzás, mert olyan hightech módon hangzik. Ráadásul -a fenti fejtegetéseddel egyetértve- mennyit agyaltam rajta, vajh' mi lehet a negyedik D?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta