SZÜLŐSÉG

Szülés után 4. hét - többek között szoptatunk

2008. július 14., hétfő 12:40

Eltelt az első 28 nap, azaz az első négy hét, vagyis az első hónap. Bontsunk egy gyerekpezsgőt és ünnepeljünk az első hó fordulón, talán, mondom csak talán, a nehezén túl vagyunk, az első hónapot megugrottuk. Ejnye, de gyorsan szalad az idő! Mire kettőt csuklunk, gyermekünk borotvát kap a nyúltól, vagy egy karton intim betétet.Ne szaladjunk még azért ennyire előre, egyelőre van egy stabilan fekvő babánk. Na jó, szakértő szemek már látják, hogy az a baba a kiságyban már nem is az a baba. Mert a szemei kezdenek huncutok lenni, néha véletlenül oldalra tud pöndörödni, s a fejét egészen szépen ki tudja már ünnepnapokon nyomni, ha hason tároljuk őt. Sőt, ezekben a napokban elcsípjük az első mosolyt is, ami nem a pukinak, pisinek, kakinak szól, hanem szerény személyünknek. Bizony.


Van már valamilyen inci-finci napirendünk is, így kisakkozhatunk magunknak is egy fésülködésnyi, Népszabadságnyi, ÉS-nyi, Kutyák és Lovak-nyi, ….hu-nyi, szemhunyásnyi időt is, amire fixen számíthatunk. A napi rendszeres sétának köszönhetően ismerünk már a környéken minden kutyás és babakocsis sorstársat, fejből vágjuk, hogy hány lépés egy háztömb sétája és valamiért ezekhez a sétákhoz, ha esik, ha fúj, körmünk szakadtáig ragaszkodunk.

Ejtsünk néhány szót a szoptatásról is, hát persze, mint mindig. De most arról, hogy milyen kirekesztő és megsemmisítő érzés, amikor a két kis citromnyi mellből elfogy a kaja. Tételezzük fel, hogy a kezdetektől volt tejünk, nem sok, nem tudtunk egy egész anyaotthont ellátni vele, de volt. Meg fejtünk is mellé, nem sokat, de a lelkiismeret mindig kifejette a majdnem üres mellekből a maradékot. Aztán egyszer csak egyre kevésbé volt elég a gyereknek a kaja, s mi ott álltunk egy estére kiéhezett és ordító gyerekkel, aki minden igyekezetünk ellenére sem hízik. Kétségbeejtő, s kit hibáztathatunk mindezért? Persze hogy magunkat. Pedig fejünk, szoptatunk s közben magunkba döntünk legalább két lavórnyi szoptatós teát, és bennünk van már egy fél patika homeopátiás bogyó is, de még mindig semmi. Amikor aztán először összekeverjük este a tápszert, miután már legalább egy hete nem aludtunk, mert másfél óránként etettünk, a bizonytalanság és lelkiismeret furdalás kettős érzésével etetjük meg a gyereket. Aki aztán boldogan alszik egész éjjel, mert végre szegény jól lakott.

Soha nem értettem a szoptató nők keresztes hadjáratát a szoptatni nem tudók (vagy nehezen tudók) ellen. Bizonyára kétszer annyi kárt okoznak a keresetlen és vádaskodó tanácsok, megjegyzések, mint mondjuk egy jókor bevetett tápszer. Ha pótlást adsz, és mesélsz róla, tuti fix, hogy legalább két mondatban magyarázkodsz. A gyógyszertárban, a parkban a séta közben, a védőnőnél a rendelőben, az anyósodnál, a barátnőknél, egyszóval mindenkinek szabadkozol, hogy miért teszel így, mintha nem éreznéd magad teljesnek. Pedig már kerek egy hónapja, négy hete, vagyis huszonnyolc napja teljes vagy. Kár, hogy sokaknak nem ez a lényeg.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.15 01:46:13trinity 65

  Kicsit idősebb vagyok nálatok:( , így más aspektusból tudom megerősíteni a hozzátáplálni korán, vagy csak anyatej ill. szükség esetén tápszer problémakörét....  1. lányom 20 éves, 3 hónapos korban költözködés, stressz, hasfájós,türelmetlenül szopó, visszabüfizős baba : a kor szellemének megfelelően korán kapott gyümölcsöt délelőttönként ( banánt, narancsot is ) és tápot, de tehéntejet is higítva 1 éves kor előtt. Akkor a doki ezt tanácsolta....

  Ő a mai napig elég csúnya ekcémával küzd 2 éves korától fogva, meg ronda allegiás ugató köhögés is gyötri néha ( még nem asztma, hála istennek )  2.lányom 6 hónapig kizárólag anyatejen élt , volt elég... No tea, no viz, nem is kívánta....Hozzátáplálás 6 hó után főzelékfélékkel, óvatosan. Tehéntej és gabonaféle csa 1 éves kora után.

  Nincs allergiája!  3. kisfiamnál nem volt elég a tejem szinte a kezdetektől kapott pótlást a szopi mellett, de csak tápot!!! Tehéntej és egyéb allergének csak 14 hó után...

  Ő sem allergiás....  Lehet, sokan azt mondják, véletlen...

  Szerintem nem az!

 • 2008.07.15 01:48:19trinity 65

  Bocs, csak egyszer akartam elküldeni:(

 • 2008.07.15 06:51:19mucika

  Hali mindenkinek!

  Teljes mértékben OFF leszek, de amint közeleg a szülés ideje egyre bizonytalanabb leszek.

  Tegnap anyukámmal elindultunk ágyneműt venni. Ki is néztünk egy jónak tűnőt (hippoalergén párna és paplan), amire én azt mondtam, hogy ok, de egy újszülöttnek nem túl nagy ez? Én arra gondoltam, hogy hálózsákba teszem majd a picit (októberi lesz), és arra adok majd egy vékony plédet. Az eladó szerint ez nem elég, szerinte hálózsákra is kell paplan. Nem lesz az úgy túl meleg?

  Sajnos a babakelengye listánál nem találtam erre választ, anyukám meg egyre bizonytalanabb, az eladók marhára tudják befolyásolni.

 • 2008.07.15 08:15:00iberka

  Mi nagyon fázós emberek vagyunk, tehát mi is takarnánk, hálózsákolnánk minduntalan, de meglátod, lerúgja magáról a felesleget. Nagyon nyűgösek, ha melegük van, legalábbis az én Csillagom az. Ha bizonytalan Vagy kérdezt a védőnőt, nekünk a márciusi gyerek esetében azt mondta elég a hálózsák.

 • 2008.07.15 08:32:20kele

  Mucika!

  Az eladó minél több cuccot el akar nektek adni, ez a dolga!!! De egy újszülöttnek nem kell paplan-párna-stb. Nehéz és túl meleg neki. Arról nem is beszélve, hogy ha belefúrja a kis fejét, fulladást is okozhat...

  Szóval: összehajtott pelus a feje alá, és egy hálózsák. Ha nagyon meleg van, egy sima rugi is elég. Takaró csak hűvös időben, de van, aki akkor is csak vastagabb hálózsákot ad a bébire.

 • 2008.07.15 08:37:09Pandi

  Mucika

  Mi is megvettük a csodálatos "Lucky Dog" fantázianévre hallgató ágynemű garnitúrát, melyből azóta is csak a rácsvédőt használtuk, a párnát, takarót nem.

  Egyrészt párnát nem is szabad az elején, de a garnitúra takarójánál is találtunk sokkal finomabb, puhább plédet, amit a gyerek minduntalan le is rúg.:)

  Mi eleinte hagyományos pólyában altattuk a dedet, mert annyira picurka volt, később jött a nem túl vastag ujjatlan hálózsák, szükség esetén meg egy pléd (ami mindig lekerült róla).

  Egyébként nekem úgy rémlik, hogy a babakelengyés posztnál a kommentek között is lehet találni erről mások személyes tapasztalatait, ami neked is hasznos lehet.

 • 2008.07.15 08:46:21mucika

  mindenkinek köszönöm a válaszokat. akkor marad az eredeti elképzelés - hálózsák és szükség esetén pléd

 • 2008.07.15 09:12:43kele

  At eredeti témához: érdekes, hogy meg sem szólalt itt kizárólag szoptató anya, nemhogy észt osztott volna a tápszeres mamáknak.  Mégis mindenki egyből védekezett. Szomorú, hogy így állunk. Sajnos bármilyen témáról is van szó, aki sikeres (jól szopik a baba, jól alszik, nem hisztizik stb) sokszor azt hiszi, bárkit kioktathat, mert ő tudja a tutit. De az ellenkezőjére is sok példa van!  Az LLL-re is kiabálnak hideget-meleget. Nekem nem sikerült a kizárólagos szoptatás, konzultáltam szoptatási tanácsadóval, aki a kikérdezés után azt mondta, tényleg mindent megtettem, ne legyen lelkifurdalásom, amiért tápszert is adok. Ilyen is van.

 • 2008.07.15 09:25:49zskoncz

  OFF

  mucika! mi kaptunk egy hálózsákká alakítható takarót. eddig bevált és nagyon jó volt. most hogy izeg-mozog álmában már ezt is simán lerúgja. a hálózsák volt eddig a legjobb. de párna nem kell, elég tényleg egy kis pelus a feje alá.  zs

 • 2008.07.15 09:29:42hernyo-pillango

  Nekem sosem volt büntudatom, hogy nem szoptattam és tápszert kapott. minek marcangoljam magam. Az én családomban senkinek nem volt teje. Nekem sem, így a család is egyből mindenben támogatott a férjemmel együtt. És a fenti hozzászóló, hogy makacs és még azért sem adott a gyereknek tápszert. Hát nem is tudom, hadd éheze a gyerek nem?. Sokkal nagyobb h..., mind aki szídtok, hogy hozzátáplál már főzelékkel stb... 5 hónapos babát.

 • 2008.07.15 09:32:04hernyo-pillango

  Ja és megvan attól, hogy nem szoptattam köztem és a babám közt az összhang és az összebújás.Imásdjuk egymást. És visszagondolva a barátnőim elmeséléseiből, nekem könyebb gondom is van a tápszerrel mind nekik a szoptatással. Én sokkal több helyre mehetek és sokkal lazább az életem. Amelett mindenem a babám és mindenben a neki legjobbat nézem.

 • 2008.07.15 09:32:41hernyo-pillango

  könnyebb dolgom

 • 2008.07.15 09:36:53háromnegyed

  OFFhoz

  a baba feje alá ugye azért kell a textilpeélus, hogy ami esetleg kijön, az arra menjen. de akármilyen kicsi a baba gyerekbiztos biztosítótűvel szépen kifeszítve kell alárakni. ugyanis már a pár napos baba és mozog valamennyit és simán pont az arca alatt gyűri össze.

  inkább biztosra menni, mint egy ilyet kockáztatni!

 • 2008.07.15 09:39:12verkaverka

  Azért ne essünk át a ló tudoldalára, az se hülye aki megpróbál mindenképp szoptatni és elkerülni a tápszert. Mégiscsak a szoptatás az igazi.

 • 2008.07.15 09:45:54kele

  Hát igen, a szoptatás az igazi. De ha nem megy (peidg mindent megtettem, ami tőlem telt), akkor ne kelljen már magyarázkodni.

 • 2008.07.15 10:01:02verkaverka

  Kele könyörgöm olvasd el ki mit írt. A ló túloldaláról beszéltem. Persze hogy nem kell magyarázkodni.

 • 2008.07.15 10:07:16kele

  Akkor egyre gondoltunk:)

 • 2008.07.15 10:12:18yukikoka

  "Azért ne essünk át a ló túloldalára, az se hülye aki megpróbál mindenképp szoptatni és elkerülni a tápszert" - maximálisan egyetértek. És nemcsak azoknak sikerül, akikkel tej szempontjából kegyes az anyatermészet.

  Mint említettem, nagyobbik lányomat 6, kisebbiket 5 hónapos koráig kizárólag anyatejen "nevelgettem", de mivel nem gyarapodtak tovább hetek óta, muszáj volt hypoallergén (igen, én paramami vagyok, mert látom, mit szenvednek családom allergiás tagjai:) tejpépet adni, a nagyobbiknál meg egyben a gyümit, főzeléket is elkezdeni, hisz már 6 hónapos volt. Utána 17 hónapos korukig szopott mindkettő. De: nem volt könnyű, különösen mert az első szülés elég nehéz volt, sok vért vesztettem, egy ideig nyúzták a picit az intenzív osztállyal meg különböző ultrahang vizsgálatokkal, az első fél napot és éjszakát nem tölthettük együtt (mindezek ellenére makk egészséges, vaklárma volt), és a csecsemős nővérek is mind mást mondtak, kezdve attól, hogy nincs tejem és nem is lesz (no comment) egészen addig, hogy a gyerek ügyetlen, nem tud szopni. Egyedül a gyerekorvos meg egy kedves nővérke biztattak, hogy a szülés nagyon megviselt mindkettőnket (burkolt kritika a kollégáknak), ezért volt adaptációs zavara a kislányomnak, engem meg jól lecsapoltak, szóval nyugodjak meg stb. lesz ott tej, de ha nem, lesz tápszer. És a harmadik nap estéjére lett tej, másnapra úgy néztem ki, mint Pamela Anderson:), igaz, végig rajtam lógott Dóri. A kisebbik lányom születése után sokkal könnyebb volt, és a fejést sem csináltam, de mivel mindkettő nagyon sírós, kólikás baba volt, az igény szerinti szopi nehezen ment, és halálra frusztráltam magam azon, amit korábban a Kismama magazinban olvastam erről. Sosem voltam egy tejcsárda típus, dokinéni meg védőnéni szerint a súlyom miatt, de szerintem ez hülyeség. Mindenesetre próbálkoztam, és sikerült, szerencsém is volt. De nem adták ingyen.

  Szerintem ha minden kismama megkapná a megfelelő segítséget a kezdetek kezdetén, meg nem vinnék el a gyerekeket sok kórházban azzal a felkiáltással, hogy "anyuka pihenjen" (pedig de jó is lett volna:), továbbá ha a gyerekorvosok nem néznék árgus szemekkel a tankönyvi görbéket, és írnák fel rögtön a tápszert a nem pont a szerint gyarapodó gyerekeknek, többen tudnának szoptatni. És amúgy meg ne legyen már körügy, hogy ki szoptat és ki nem, itt is csak azért van róla szó, mert ez a téma. Ne kérdezzen rá a boltos néni, a postás meg tudjaistenkicsoda, mert semmi köze hozzá, magyarázkodni meg különösen ne kelljen. A múltkor pl. egy anyuka is furcsán nézett rám, mikor mondtam, hogy a lányaimat "csak" 17 hónapos korukig szoptattam. Azon kaptam magam, hogy elkezdtem magyarázkodni...

 • 2008.07.15 11:18:42B-

  Tök fura, tőlem soha nem kérdezik, hogy szopik-e még. Maximum közeli hozzátartozók, akiktől nem bánom, meg akik amúgy is figyelemmel követték az addigi történéseket, úgyhogy el tudom képzelni, hogy tényleg érdekli őket, most hol tartunk épp.  Ez olyasmi lehet, hogy ha fájó dologra kérdeznek, kettő alkalom is úgy tűnhet, hogy mindenki állandóan ezzel zaklat. Ha meg mindegy, akkor elfelejted könnyen, hogy megkérdezték mondjuk négyen.

 • 2008.07.15 11:29:11hernyo-pillango

  Nekem sosoem vetették a szememre miért nem szoptatok. Ha kérdezték is (volt párszor a közértesig és postáson át) elfogadták és egyszer sem néztek rám ferde szemmel. Elfogadták, hogy így vagy úgy a gyereknek enni kell. És az is természetes ha egy anyának nincs teje, mert nem vagyunk egyformák. Az orvos is mondta

 • 2008.07.15 12:11:06kéksárga

  Én, mint tudatos antiszociális, kérdezem, miért is kell a postásbácsival, közértesnénivel arról értekezni, hogy az emberlánya szoptat-é vagy sem? Mondjuk én egyébként se vagyok az a beszélgetésbe keveredő fajta, de tőlem még soha, tényleg soha, senki nem kérdezte ezt meg. Aki közeli családtag/barát az úgyis tudja, tőlük a kiosztott tanácsokat vagy megfogadom vagy nem. Másnak meg semmi köze hozzá.

 • 2008.07.15 12:29:27yukikoka

  "Én, mint tudatos antiszociális, kérdezem, miért is kell a postásbácsival, közértesnénivel arról értekezni, hogy az emberlánya szoptat-é vagy sem?" - szerintem sem kell. Csak többen írták, hogy boldog-boldogtalan megkérdezi, és erre írtam, hogy semmi közük hozzá. Amióta gyerekem van, kezdek én is kicsit aszociális lenni, nem veszem már észre a megrovó pillantásokat, ha ordít valamelyik gyerkőcöm az utcán vagy a boltban, ha szóvá teszi idegen, hogy miért nem öltöztettem fel őket rendesen stb. Első lányom születése után elég gyakran megkérdezték tőlem, szopik-e a baba, és bár nem fájó pont, mert szopott, én is idegesítőnek találtam az érdeklődést tök idegen nénikék részéről. Ma már tudok úgy nézni, hogy nem merik megkérdezni, de még megszólítani sem:))))

 • 2008.07.15 12:56:58macskosz

  Szerintem se kell ilyen "szopik-e vagy nem" beszelgetesekbe bonyolodni senkivel, senkinek semmi koze hozza. Tolem egyszer kerdeztek, mondtam hogy nem es visszakerdeztem hogy hogy is van a neni macskaja. Szopastema lezarva, az oreglany se merte ismet megemliteni :))))

 • 2008.07.15 13:28:08Este

  Jajj..tudjátok, az én fiam már 2 és fél éves és még mindig szopna. Na jó, néha ki is könyörgi. Múltkorában megérdeklődtem tőle, hogy van e még tej? :) Azt mondta van..bár szerintem csak cseppekben mérhető a dolog. Onnan tudom, hogy mostmár nem kell bosszankodva fejnem, ha esetleg ellógunk valahová apával kettesben a hétvégére. Hurrá. Nekem a "fülemen" jött ki a sok tej, pedig semmit nem tettem érte. A Srácnak mindegy volt mit ettem előtte, csak nyakalta..Higgyétek el, van amikor már ez is nyűg tud lenni :) A lányomat viszont csak 5 hónapig tudtam szoptatni anno, pedig mindent, de mindent megtettem azért, hogy több tejem legyen. Az ötödik hónap már amúgy csak olyan próbaféle volt, már a 3. hónapban kapott tápszert és nagyon szerette. Én soha nem magyarázkodtam senkinek a patikában, vagy a drogériában. Nem hittem akkor sem, és ma sem, hogy a tápszer jobb, (komoly lobby van a gyártók részéről azért, hogy jól fogyjon a termék), de ha nincs más, akkor ez a kaja. Éhesnek lenni sokkal roszabb lehet..Egyszóval, két gyerek, két különböző tejmennyiség után csak azt tudom mondani, hogy ez megintcsak nem a szoptatásról szól igazán, hanem arról, miért gondolják az emberek, hogy mások felett (elő)ítélkezhetnek? Hajrá Win! :) Ne hygad éhezni a bébit :)

 • 2008.07.15 13:50:09míramira

  Este!

  Én 32 hónapig szoptattam a lányomat 4-hete hagyta abba.

  Kívánom hogy nálatok is könnyen mennyen a leszoktatás.

 • 2008.07.15 14:03:12Este

  miramira :) Gratula..Én feladtam a leszoktatási kisérleteimet. MAjd leszokik. Éjszaka pl sosem kel fel, van, hogy kéri, megkapja, aztán 20 másodperc után közli, hogy elég volt. Végül is úgy tűnik nem marad örökre így a kissrác :) ÉS jót mosolygok, amikor furán néznek rám, hogy még mindig? Úristen..mi meddig? És mi lesz igy a gyerekből? Őszintén? Egyikre sem tudom a választ..

 • 2008.07.15 14:32:28Normi

  Fentebb írta valaki, hogy sokkal kényelmesebb elmenni ide-ode a babával, ha tápszeres. Ezen meglepődtem. Nekem szerencsére sosem kellett tápszert adnom gyerekeknek, így én úgy képzelem, micsoda nyűg annyi mindennel felszerelkezve elmenni bárhová is, meg ,melegíteni, kimosni-sterilizálni, stb. Én csak cicire raktam, és kész. Ennél kényelmesebbet el sem tudtam volna képzelni. Persze néha meg kell keresni az erre megfelelő helyet. Ennyi.

 • 2008.07.15 14:39:16baud

  Normi, nem lehet, hogy arra gondoltak, hogy a tápszert bárki odaadhatja? Tehát nem kell felpakolni mindent, mert apa/nagyszülő/bébiszitter/szomszédasszony is oda tudja neki adni.

 • 2008.07.15 14:51:07fülemüle

  Normi, érdekelne, hogy hol találtál szoptatásra alkalmas helyeket. Én tudom magamról, hogy túlzottan szégyenlős vagyok, de nekem ez mindig gondot okozott. A WC-ben nem szívesen szoptattam volna.

  Tudom, hogy sokan autóval beülnek az autóba szoptatni. Nekünk nincs autónk. Így kb 9 hónapig nagyon korlátozottan mozogtunk csak. Kb akkorra volt el 5-6 órát cici nélkül.

  Jön a második így nagyon érdekelnek az ilyen irányú tapasztalatok.

 • 2008.07.15 14:56:08hernyo-pillango

  Baud igazad van. Valóban arra gondolok, hogy cicidet nem tudod ozzhon hagyni a nagyinak vagy bárkinek. A cumit és a tápszert igen. Olyan jó volt apával néha kimozdulni. És kövezettek meg, de mikor féléves volt a baba elmentünk egy wellneess hétvégére. És azóta is egy, kéthavonta egy két napot romantikázunk. Szerintem ez is kell hiszen felnött emberek vagyunk igényekkel. És nem csak a sexre gondolok. Persze végig telefonkapcsolat volt a nagyszülökkel. De olyan jó volt és igen utáljatok, de sokan rabszolga sorba kergetik magukat a mindenféle elvárások miatt. Apával azóta jobb a kapcsolatunk mind valaha és a baba egy angyal. Persze hogy az mert az enyém :d

 • 2008.07.15 14:56:52cozumel

  Szerintem a tapszer sokkal macerasabb. Foleg ejjel....mit nem adtam volna a cici kenyelmeert!

  Az mindig rogton keznel van :-)

 • 2008.07.15 15:37:38Atina

  Most én is azon gondolkodom, hogy hol szoptassan a picit, ha megyünk vissza augusztusban Pécsre kontrollra.

  Mert utazás alatt az autóval félre tudunk állni, de mi van, ha pont a váróteremben lesz éhes? Annyi ember elött kicsit fura lenne.

 • 2008.07.15 15:45:26hernyo-pillango

  Okoska, ja ha el akar utazni egy hétvégére akkor keményen kell fejnie és fagyasztania, hogy legyen annyi tej hogy 2-3 napig etethesse a nagyanja.Ja és az anyatej ha nincs lefagyasztva mondjuk ebben a melegben nem biztos hogy bababarát. Ugynaúgy romlik mind a sima tej. Mivel nem pasztörözött :D

 • 2008.07.15 15:47:34hernyo-pillango

  Atina nekem a barátnőm, mivel kénytelen volt, mert Mo. még nincs felkészülve lekileg a szoptatós anyák látványára, hogy egy vékony kendőt a vállára tett és azzal fedte a dedet és a mellét. Ja egyébként a nyugatiak is nagy parasztok a Lufthanza járaton jött az egyik ismerősünk amerikából és nem engedték a mosdóba pelenkázni a fél éves babát.

 • 2008.07.15 15:48:18cozumel

  Okoska  ezzel csak az a bibi, hogy sok cicifuggo baba egyszeruen NEM fogadja el a cumisuveget...se a csoros poharat, se a presszos poharat, szoval semmilyen alternativat.

 • 2008.07.15 15:50:24Atina

  hernyo-pillangó, köszi a tippet. Ez lesz.

 • 2008.07.15 15:58:52vikimanka

  Még mikor a nagyot szoptattam nekem is problémát jelentett, hogy hol és hogyan fogom megetetni a gyereket. Fekve szoptattam őt is és most a kicsit is. Most a kicsivel már lazán kezelem a dolgot. Mondjuk én az autóban szoktam szoptatni.Hátul sötétített üvegek vannak. Most hétvégén elutaztunk, nem okozott gondot a dolog. Mondjuk már pépeset is eszik. Most úgy csináltam, hogy mikor megérkeztünk a kijelölt célhoz, a parkolóban megszoptattam. Utána meg pelenkázótáskában volt péppor, babavíz, kistálka, kiskanál, szakállka és kutyultam egy pépet és evett. Vagy gyümölcsös bébiételt adtam amit nem kell melegíteni. A vasárnapot így csináltuk végig a vidámparkban.

 • 2008.07.15 15:59:12vikimanka

  Máskor meg Aggteleken töltöttünk egy napot. Ott elvonultunk egy üres padhoz, faridzsekit szétgombolva hagytam és pont ott takart ahol kellett.

 • 2008.07.15 16:01:08vikimanka

  Atina! A lényeg az elöl gombos felső, szoptatós melltartó. A baba feje meg takarja a cicit/pedig az enyém nem kicsi/.

 • 2008.07.15 16:13:09cozumel

  Okoska  pedig van cicifuggo, ajajjj!

  Ket baratnom is van, akik a lanyaikat meg 10 honaposan SEMMIFELE hozzataplalasra sem tudtak ravenni.

  A babak amugy gyonyoruen nottek, fejlodtek, minden OK volt veluk, de egyszeruen minden igenyuket kielegitette az anyatej, megpedig annak a cicibol folydogalo valtozata.  Monnyuk mindketto kivolt mar kisse, mert az ilyenfajta fuggoseg tenyleg lekorlatoz...de hiaba probalkoztak (pl. nagyival, vagy apaval hagytak a babakat) a gyerkoc csak uvoltott, uvoltott, de nem fogadott el senki mastol kajat semmilyen mas formaban.

  Allitolag tul lehet azert elni :-)))

 • 2008.07.15 20:43:01Normi

  Már nem szopik a kicsi hónapok óta, de még nem tudtunk elmenni egy éjszakára sem a férjemmel, és ahogy eddig kinéz, nem is fogunk mostanában... Nagyobbik sem hajlandó nagyszülőknél aludni, pedig győzködjük... szóval ettől nem vagyunk szabadabbak.  Az meg, hogy ki hol tud szoptatni? Nem tudom, szerintem ezerszer egyszerűbb megoldani, mint sokan gondolják. Persze van, akiben zsigeri ellnállás van azzal kapcsolatban, hogy máshol is elővegye a cicit, nem csak otthon. Persze nem szimpatizálok azokkal a roma nőcikkal, akik mindenütt előkapják a kétévesnek az egész berendezést, ha csak valami egyéb gondja van a kicsinek, de azért nem riadtam vissza attól, hogy pl egy parkban keressek egy csendes kis részt, stb. És természetesen mindent takarva. Megoldható.

 • 2008.07.15 21:44:55Vierre_

  Én az elsőt csak fektetve tudtam szoptatni, úgy elég necces előkapni a csöcsit :))) CSöööpppppet körülményes hogy úgy mondjam noh :DDDDD

 • 2008.07.15 21:51:55Banán Kamran

  épp errol beszéltünk mostanában néhány friss anyukával - érdekes, hogy a kívülálló embereknek csak a cicimutogatás jut eszükbe a szoptatásról, nem egy éhes csecsemo... (az anyukának meg, jobbik esetben, szinte csak az utobbi.)

  persze nem állítom, hogy egy éve nem jöttem volna zavarba én is mondjuk egy a repülon mellettem szoptató mama láttán, na de mostmár, én vagyok a legnagyobb szoptatós gerilla!  itt, a prud briteknél törvény van arra, hogy hol lehet szoptatni: középületekben, de csak 6 hónapos korig... haha, na és mi van, ha sorban állok az okmányhivatalban, és a csöpp épp elmúlt 6, de naggyon éhes? odajön egy egyenruhás, elkéri a szül.anyakönyvét és letépi rólam??

 • 2008.07.15 21:53:35vikimanka

  Vierre! Írtam, hogy én is csak fekve tudtam a nagyot szoptatni. Most a kicsit ha muszáj, akkor ülve is megszoptatom, de nem megy olyan jól, mint fekve. Valamit valamiért.

  Elképzeltem, hogy bárhol lefekszem és indul a szopi.))))

 • 2008.07.16 06:24:00Normi

  Vierre. vikimanka! Miért csak fekve? Nagyon kicsik még?

 • 2008.07.16 07:41:48vikimanka

  Egyszerűen esetlennek érzem magam mikor ülve szoptatom. Már nem kicsi annyira, 7 hónapos lesz. Valószínűleg azért sem kényelmes ülve, mert elég nagy cicim van, jobban tud a kicsi is helyezkedni ha fekszünk. Amíg kisebb volt, addig nagyon ficánkolt szopi közben, húzgálta a lábacskáit, így dolgozta ki magából a pukit.

 • 2008.07.22 22:02:30SGHV21

  Most olvasgatom a két hét anyagát, és ez az az írás, ami ránk totál jellemző volt. Ugyanígy "jártunk" mi is már az elején. Tápszer? Na és? Egy ideig sok szánalmas pillantást kaptam, hogy nem szoptatok, de mára már nem érdekel. Most lesz 1 éves a lányom, ma voltunk tanácsadáson, és "lábon" kihordott valami vírust, ami után már "csak" a hólyag maradványok látszanak a torkán. 1 nap volt lázas egy picit, meg nyűgös, amit persze a fogakra fogtunk, ennyi. És kb. 1 hónapig látott anyatejet. Jó kis csaj:-)

  Szóval fel a fejjel, a tápszer nem az ellenség. Ha nem megy, nem megy, ettől még jó anyák vagyunk!!!!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta