SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Abigél nem alszik el a cicin

2008. július 14., hétfő 09:35

Abigél már nem alszik el este a cicin. Tudtam, hogy egyszer el fog jönni ez a pillanat, de azt hittem jóval később, valamikor egyéves kor fölött, nem gondoltam, hogy ilyen hamar. Eleinte még reménykedtem, de most már hetek óta minden este ez van, ugyanúgy csinálunk mindent, mégsem. És ez meglehetősen rosszul érint, és nem csak azért, mert úgy sokkal egyszerűebb volt minden, hiszen elaludt, én meg betettem az ágyba és kész. Érzelmileg visel meg a dolog, hiszen ez volt a mi kis esti szertartásunk. Fürdés után már csak ketten voltunk, bebújtunk a nagy ágyba a kislámpa mellé, zenét hallgattunk, karácsony óta mindig ugyanazt a Kispál cédét, ugyanazokkal a dalokkal, aztán Abigél egyszer csak elaludt. Imádtam nézni, ahogy alszik, teljesen megváltozik az arca, - a gyerekem apja mondta is valamelyik nap, hogy mindig csak ébren látja, ezért néha bemegy a szobájába, meglesni, ahogy alszik. Aztán betettem az ágyába, hasra fordult, odabújt a takaróhoz, és aludt.Hát most ez már nincs. Szopik, aztán elkezd össze-vissza forgolódni, minden érdekli, menne játszani, hiába simogatom, énekelek, nem nyugszik meg különösebben, a romantikus estéknek sajnos vége. Azt gondolom, mesélni még nem lehet neki, így hát az énekléssel próbálkozom, szereti a dalokat, meg ha közben simogatom a hátát, de mihelyt abbahagyom már pattan is föl. Így aztán egy idő után ott hagyom az ágyban, és vagy elalszik, vagy sírdogál. Én meg feszült vagyok ettől az egésztől, minden este egy kicsit még reménykedem, hátha elalszik.

Aztán eszembe jutott, hogy a következő az lesz, hogy teljesen abbahagyja a szopást, és nagyon kiakadtam. A gondolattól is pánikba estem, hogy Abigél nem fog többet szopni, egyszerűen elképzelni sem tudom. Nem, nem gondolom, hogy még óvodás korában is szopnia kéne, de úgy érzem, hogy még nem jött el a pillanat, hogy abbahagyja, illetve nekem nem jött el a pillanat, őt őszintén szólva már nem különösebben érdekli. Minden más kajáért viszont teljesen odavan, ha beültetem az etetőszékbe már kurjongat örömében, teljesen izgalomba jön, már attól is, ha mi eszünk valamit.

Az egyetlen alkalom, amit kikövetel, az a reggeli szopás, mihelyt meglát már tépi le rólam a ruhát, de napközben eszébe sem jut, és hát már az esti sem az igazi, elfogadja, de nem izgatja. Éjjel még mindig felkel egyszer szopni, de nappal csak egyszer szopik, uzsonnára. Szóval szerintem már csak pár hónap van hátra, aztán végleg elválunk, ő meg én, Abigél és anya.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.14 14:05:25buborék

  Meni! Ez a módszer nálunk is bevált (2 nap elég volt)és hiába tukmálom a 2 éve nem alvó barátnőmre, nem mer belevágni, mondván, ő a gyereke érdekeit nézi. Tök álmos mindkettő egész nap és tuti, hogy egy hát alatt sikerülne - 3x szoptatja a 18 hónapost éccaka. Én is 13 hónapos koráig így voltam de most a következővel előbb bele fogok vágni. Nem egy sétagalopp az tény.

 • 2008.07.14 14:20:52buborék

  Sziszmo!

  Nekem vicces de egy tápszerezős barátnőm tanácsa vált be: minden héten kisebb adagot kapjon Egy hónapig tartott,konkrétan lecuppantottam a mellemről x mperc után, úgy, hogy felültettem, majd vissza az ölembe és azonnal be az ágyába. Teljesen úgy élte meg, hogy ő most eleget szopizott. Nekem sem csomósodott be, a végén 15ig számoltam, majd 5ig. Egy hétig, hülyén hangzik, de csak bekapta a mellbimbóm, én kivettem és ennnyi. Mondjuk az is segjtett, hogy szopizza az ujját és mindjárt bedugózta amagát, de nulla sírással lezongoráztuk, 16 hónapos volt akkor.

 • 2008.07.14 14:23:29buborék

  Amúgy a duplavacsi sem hülyeség, 7kor kapott klasszik vacsit, majd 8kor sinlacot, fürdés és azután szopi. Ennyi mindentől kénytelen volt aludni...És nem lett belőle mangalica...

 • 2008.07.14 14:33:49B-

  buborék: húú, nálunk, ha hamarabb tenném be a kiságyba, mint hogy ő végzett, olyan hangos ordítozás kezdődik, amit még akkor se produkál, ha megüti magát :-) Ő nagyon jól tudja, hogy mennyit akar szopizni :-)

 • 2008.07.14 14:42:50verkaverka

  A harapós korszak minden gyereknél jön. De mi kivártuk míg elmúlik (kemény hetek voltak), azóta _soha_ többet nem harapott, ennek több mint egy éve. :)  A gyereket otthagyni sírni nem jó módszer az altatásra. Persze, megtanulja hogy nincs segítség, és egy idő után nem is kiabál segítségért. Nem kell ahhoz énekelni táncolni etetni itatni szórakoztatni hogy tudja a gyerek hogy nem hagyod cserben, elég jelen lenni, elég fogni a kezét, elég hozzábújni ilyesmi. Akkor már tudja hogy lehet hogy nincs színes szélesvásznú műsor de magára hagyva sincs. Ha viszont kimész viszlát becsukod az ajtót akkor azt érti meg hogy nem számíthat rád.

 • 2008.07.14 14:48:23buborék

  B-, mekkora a páciens? Másfél évesen merészeltem ezt elkövetni ellene - duplavacsi után.

 • 2008.07.14 15:10:16B-

  14 hónapos, szóval nem ezzel lakik jól (szerintem) :-)

 • 2008.07.14 15:16:40buborék

  Akkor hasonló kor, nekem nem volt kedvem már terhesen szoptatni, jó egy kis szünet... Legalább lesz némi hajam és fogam amire megszületik a kettedik gyerök! Amúgy tehéntejet adtam neki azután, hogy abbahagytuk mert sem a tápszert, sem a babatejeket nem fogadta el, de 17 hónaposan nem túl korai talán - imádja.

 • 2008.07.14 15:25:06bexi7

  sziasztok, az én kisfiam 9 hónapos koráig aludt el a cicin, és addig is szopizott. Egyszer csak többet nem kellett neki, nehéz volt elfogadnom, de így döntött. Azóta egyedül, a lehető legkisebb ceremóniát megtűrve alszik el a saját szobájában. Igazi önálló kispasi lett belőle :) Addig (9hónapig) folyton mindenkitől azt hallgattam reggeltől estig (ez most komoly!), hogy tinédzserkorában is az anyjával egy ágyban fog aludni. Ehhez képest most.. Rossz belegondolni, hogy mi lett volna, ha hallgatok az okosokra. Most kimaradt volna az a csodás összebújós időszak, amire szívesen emlékszem vissza. Szóval a lényeg, tegye mindenki azt, amit a szíve diktál (még ha kicsit közhelyes is így). Egyébként pedig van élet a szopi után (vagy nélkül) is.

 • 2008.07.14 15:37:07vikimanka

  Mostanában azon gondolkodtam, hogyha netán már nem akarna a bébim szopizni és a tápszert sem inná meg akkor mit fogok csinálni. Az igaz, hogy eszik pépet, zöldséget, gyümölcsöt, de mi fogja a tejcsit helyettesíteni. A nagy elfogadta annak idején a tápszert szopi után 7 hónaposan, de a kicsi szerintem nem fogja meginni. Azért gondolom, hogy nem, mert régebben egyszer beteg voltam és tápszert kellett volna adnom neki, amíg meg nem gyógyultam, de nem itta meg.

 • 2008.07.14 15:43:37verkaverka

  Állítólag ha lehet úgy kell kezdeni hogy tápot anyatejjel keverni, akkor megisszák, egyre nagyobb arányban a tápot.

 • 2008.07.14 16:34:57cozumel

  Vikimanka  szerintem mar nincs min aggodni, ha eszik szepen pepeset, akkor tejtermeket lehet fokozatosan bevezetni, vagy a tapszert belekeverni kulonfele pepekbe...

  A folyadekigenyt meg vizzel elegitsd ki szerintem.

 • 2008.07.14 16:44:45vikimanka

  Még nem aggódom, mert szopizik, csak már napközben csökkent a lelkesedése.

  A tejtermékeket mikortól kezdtétek bevezetni? Már én nem emlékszem, hogy csináltam a naggyal.Meg nekünk a nagy nagyon rossz evő gyerek és nem szeretném ha a kicsi is az lenne.

 • 2008.07.14 17:44:51mormi

  Nagyon jo tema, ez az en egyik fo aggodnivalom.

  Az en kisfiam is cicin alszik el. Korabban elaludt onalloan is, aztan egyre inkabb cicinalvo lett. A baj inkabb az, hogy a korabbi ataludt ejszakakat felvaltottak a gyakori ebredesek, olyannyira, hogy a korabban mindig a sajat agyaban alvo pici fiu ujabban minden ejjel a mi agyunkban landol es persze cicivel alszik vissza. A baratnoim ijesztgetnek, hogy ha nem teszek radikalis lepeseket, meg masfel evesen is ez lesz.  En sem vagyok hive a sirni hagyasnak, ugy gondoljuk a parommal, hogy varunk meg par honapot es ha nem alakul a dolog magatol, akkor megprobaljuk a dolgokat kis rahatassal valtoztatni. En nagyon szeretnem, ha o donthetne el, mikor van elege a cicibol, csak nagy a nyomas rajtam - ugyebar a sok mindent jobban tudo jotanacs:) Szoval szerintem is nagyon szerencses vagy MM.

  Ja es nalunk ugy tunik, meg messze van ez az Abigel fele lekattanas, mert a kukac nem nagyon veti ra magat az egyeb kajakra, 8 honapos koraban jutottunk el oda, hogy 2-3 kanallal hajlando volt megenni beloluk, most sem mindig hajlando enni. A hozzataplalas kezdete elott en is szomorkodtam, h vege lesz az intim osszebujasoknak, de arra nem szamitottam, hogy a kisfiam is ugy gondolja, hogy ennek meg nem jott el az ideje.

 • 2008.07.14 18:17:50vercsimami

  Pinpili, Meni köszi a kommenteket.

  Igyekszem elfogadni, hogy nálunk így alakult a szopi - vagyis nem alakult, csak mikor ilyen összebújós, szopizós történeteket olvasok, azért még mindig rámtör a hüppögés

 • 2008.07.14 18:24:19verkaverka

  Ne hüppögj, öszebújni szoptatás nélkül is lehet, és a összebújás a lényeg. Pedig én a százhúsz évig szoptatós kategória vagyok, de szerintem is a bújás a lényeg, az meg szabadon választható. :)))

 • 2008.07.14 18:44:34AnniPanni

  SZiasztok!

  Nálunk is szopi volt éjjel-nappal. Semmi mást nem fogadott el a Gyermek (még a lefejt tejet se nagyon).

  Elaludni viszont nem csak cicin tudott, szerencsére (ha Apukája dajkálta, akkor ugye...). Az északai szopi után egyből visszaaludt, de már elég fáradt voltam. Lassan kezdtük a hozzátáplálást (5 hónaposan, éppen sütőtök-szezon volt), és szerencsére imád enni,pohárból inni.

  10,5 hónaposan torokgyulladása volt, este még szopott, éjjel már nem, mert fájt Neki. 2 nap alatt felgyógyult (homeobogyó-hegyek), de azóta nem érdekli a cici, sőt, megvetően néz, mi a fenét akarok. És azóta átalussza az éjszakát!! Minden ismerős azt mondta, csak sztrájkol, de nem, 1 hónapja "nagylány", már nem kis cicifüggő. Továbbra is imád enni-inni (és mintha elfelejtette volna a szopit, rá se néz a cicimre, pedig sokáig nem apadt el a tej, folytathatta volna, de lefejve se kell Neki), és alszik éjjel! Este felpörög, ugrál, aztán mellémbújik, és amikor már az alvás határán van, hasrafordul, és kész.

  Én örülök, hogy ilyen egyszerű volt (amennyit szopizott, nem gondoltam volna, hogy 1,5-2 éves kora előtt leszokik)

  És én is megkaptam, kedves ismerőstől, hogy mér' nem szoptatom tovább????? Azt nem tudta megmondani, hogy a fenébe, ha egyszer nem kell NEki...

 • 2008.07.14 19:52:01míramira

  Mormi!  Nem lesz ez hidd el!

  A lányom a 8.hóban fogadott el először kaját.

  Előtte is kóstoltattam vele ezt azt de nem kellett neki.

  16 hónapig aktívan cicizett,kb 10-12 leállt az éjszakai rácuppanok dologról.Kb:18-25-hónapos koráig reggel napközben egyszer kétszer és este cicizett még kérte alkalmaztkodnom kellett hozzá kicsit,de természetesen mindent evett.Aztán már csak az esti volt az állandó.Napközbe is rácuppant néha de pár korty és futás játszani.  Igazából 10 hónapos volt mikor először normálisan evett főzeléket.

  Most 33 hónapos tehát Októberben tölti a hármat és 4 hete nem kér többet köszöni szépen a cicit.

  Van viszont egy szomszéd babácska aki kibérelte (ingyééér)és jajj de jó babázni szopiztatni aztán vissza adni anyájának.

 • 2008.07.14 20:15:24verkaverka

  miramira te szoptatsz egy nemsaját gyereket??? Mesélj már, ez nagyon izgalmasan hangzik, hogyhogy?

 • 2008.07.14 20:21:19Normi

  Én is ezt akartam kérdezni!!Szomszéd gyereket? Milyen érzés? Nincs olyan, hogy vissza sem akarod adni őt? :))

 • 2008.07.14 21:02:04Vierre_

  Nagy tiszteletem miramirának hogy más gyerekét szoptatja, én is megtenném, de azt is tudom, két gyerek után, hogy én már személy szerint nem szoptatnék két- három éves gyereket. Én a másfél évessel kiegyeztem , tudom tudom vannak olyan törzsek ahol ez még hat évesen is megy, nah én nem. :))) Nekem a két-három éves gyerek ne cicizzen. :))

  Ez nem kritika , vélemény, annak akinek ez jó, tegye. :))

 • 2008.07.14 21:12:47csibutácska

  "bár ha már megérti, biztos bevezetjük a mesélést is"

  Miért pont a mesét nem értené, ha érti azt, hogy akkor most háromra felemellek, és aztán lemegyünk a viz alá, vagy hogy most leszedem a pelust, vagy hogy most ne köpd ki a céklát, mert a nagyi frászt kap????

  Na de most komolyan, hány éves kortól érti meg a gyerkőc a mesét? Itt nem a nagy Grimm vagy Andersen mesékre meg Harry Potterre gondolok, hanem mondjuk egy kisvakond és a tavaszra, vagy a három kiscicára. Az én kismacskám kéthónaposan sajátköltésű meséimre aludt el - aztán persze ez változott, most majdnem fél évesen, hogy napközben kevesebbet alszik, estére annyira kifárad, hogy bealszik a cicin. De ha kivételesen nem, nagyokat vigyorog a kiságyában, ha rákezdek egy mesére.

 • 2008.07.14 21:26:26verkaverka

  Nálunk versekkel meg mondókákkal kezdtünk, meg mesékkel arról hogy vele mi történt aznap, ha mást nem a szereplőket nagyon hamar felismerik, hogy akkor itt most az apjáról van szó amott a nagyapjáról meg a cicáról. • 2008.07.14 21:28:35babesz

  Nekem a kicsi másfél éves, cicifüggő. Tej- és tojásallergiás. Az aptamil tápszert ihatná, amit köszöni, de nem kér. Az allergiák miatt nekem ugyanazt a diétát kell tartanom, mint neki, vagyis semmit nem ehetek, amiben akárcsak nyomokban is van tej vagy tojás. Sőt húsokból sem lehet mindent. És még ő is kel éjjel is és kéri a cicit, bár ebben már a sarkamra álltam, és az utóbbi időben hajnali négy előtt nem kapja meg. Időnként olyan jó lenne már lazítani ezen a függőségen egy kicsit. Ugyanakkor az orvos kitartásra biztat, hogy ameddig tudom csináljam. Ráadásul az a fajta vagyok, aki a szoptatás alatt fogy (a nagyobbikkal is így volt), már több kiló mínuszban vagyok a terhesség előtti súlyomhoz képest, ami eleve nem volt sok.

  Mivel az anyatej nemcsak a legjobb, hanem az egyetlen, amit egyelőre kaphat, kitartok

 • 2008.07.14 21:29:09míramira

  Úgy hogy a lépcsőházban van egy nőci,akivel nagyon unszimpik voltunk egymásnak.

  de mikor megszült és mivel felettem lakik,állandóan hallottam hogy sokat sír a kicsije.

  Nagyon fáradt volt a nőci fájt neki a gátvarrat nagyon mert repedt mindenfelé.

  Mikor bement aszülni,megfogadtam hogy koma tállal várom haza.

  Párját nem engedték szabira a 6-napossal egyedül volt itthon.

  Szóval felvittem a kaját ő meg csak sírt sírt és sírt.igen ám de a baba is.

  mindennap felmentem ahogy a lányom kisidőre biztos helyen tudtam.vittem kaját,aztán párnap múlva ajánlottam hogy fizessen elő arra amit szeretnek.No nem azért mert teher volt nekem de mégis csak nem tőlem függ.11 napos kora óta szopiztatom a babát,segítek neki itthon,naponta többször felszaladok,illtve kora este lent sétálunk.na az tulzás mert szegény csajnak nagyon fáj.Nincs neki egy csepp tejcsije sem.

  Ilyet elképzelni sem tudtam mielőtt ezt nem láttam.Újra iszom az alkoholmentest meg a laktoherb teát van tejcim is de ez az utolsó év hogy csöcsönlógót etetek.

  de úúúúgy imádom a kis pöcsöst.

  Hogy anyájának milyen érzés???

  sztem neki most ajándék ha csend van.

  de sose kérte hogy vigyem le hozzánk vagy sétálni,szóval szereti meg mindenmááás.  Engem meg hülyének nézett a védőnő nem akarta megengeni,mondjuk kérdésemre hogy hogy akarja meakadályozni csak nééézett.

  de betartok mindent.kajaügyileg.

  semmi alkohol stb...

 • 2008.07.14 21:42:35míramira

  Babesz én is fogytam a szopi alatt.

  Most vagyok 63kg meg 178 cm

 • 2008.07.14 22:07:07vikimanka

  Ez nagyon szép tőled Miramira.Azóta már jóban vagytok legalább?

 • 2008.07.14 22:15:10míramira

  Persze.

  Legalábbis remélem így marad.

  csak néha nehéz megállni hogy ne osszam az észt.

  Persze jóindulatból.

 • 2008.07.14 22:41:11verkaverka

  De miért nem tudott a csaj szoptatni? 11 naposan még épphogy alakul a dolog...

 • 2008.07.14 23:19:01mormi

  miramira: nagyon koszi, ilyenkor egy kicsit megnyugszom, amikor ilyen tortenetet hallok.  Csak a tendenia aggaszto. Valo igaz, volt mar par olyan este, amikor odafekudtunk melle egy matracra es ugyan beletelt vagy 2 oraba, de vegul megiscsak a sajat agyaban aludt el, de ez meg nagyon ritkan sikerul igy.

  Azt lenne jo tudni, miert ebred ilyen sokszor ejjel, amikor korabban ataludta az ejszakat. Persze egyszerre jon most 3 foga, megtanult felallni, jott a kanikula - sokmindenre lehet fogni, de kicsit tartok tole, nem en rontom-e el, hogy ejjel is ahanyszor felriad, mindig cici kell neki az onallo visszaalvas helyett.

 • 2008.07.14 23:39:16Vierre_

  Én ezt nem teljesen értem :) Szerintem tök normális hogy alszik aztán ahogy kinyílik a csipája, már nem alszik annyit. :))) Alszik éjjel aztán nem. Nem fél a sötéttől aztán kinyílik a kis fantáziája és de. Magától. Nem lát semmi szörnyest és mégis. Szerintem ez tök normális. Semmi különleges nincs abban hogy ha egy darabig alszik aztán már nem alszik. Van hogy fordítva van. Nem egy programozott robot. Változik, ingerek, élet, fények, filingek ilyenek.

 • 2008.07.15 09:39:52agaranty

  Saját tapasztalatomat tudom csak leírni, h az én "ősszopó" gyermekem, aki 6 hónapig anyatejen kívül még vizet /teát/gyümölcslevet sem ivott 8 hónaposan 1 nap alatt úgy leválasztotta magát, h azóta rá sem pillantott a cicire. de az ember hamar alkalmazkodik és mostmár van új rituálé, amit (ha éppen nem túl anyás és elég fáradt a kölök) apa is tud csinálni:)nálunk is a vakargatás-simóka ezerrel jött be. a szopin kívül pedig nagyon sok romantikus-összebújós pillanatunk van, azóta is!

 • 2008.07.15 10:11:35míramira

  Mormi!  Szerintem tellyesen jó hogy egy ilyen pici gyerekhez mész ha hív vagy kell neki valami.  Én még mindig használom a bébiörzőt és ha hallom hogy valami nem oké megyek.Megsimizem meg itatom lehet hogy pisilnie kell stb...

  Szóval nem tudom én sem elképzelni hogy sírni hagyni és??

  És mi van aki alszik tovább??

  Muszáj megnéznem mivan ha lázat produkált???

  Volt olyan hogy 3-4 -et köhécselt nem reagáltam.De aztán szólt hogy aaaanyaaa mentem és a gyerek minden különösebb hang nélkül összehányt mindent.

  de volt már olyan is hogy beszorult a keze a leesésgátló és az ágy közé.

  Az meg hogy nem mindig alszik illetve felébred normális kettő és féléves volt a lányom mikor először emlegetett manókat.azt mondta elvitték a papucsát és megakarták harapni az ujját.

  Nem handabandázott,mert azóta is emlegeti.

  Tényleg álmodnak rosszat is.

 • 2008.07.15 10:12:09míramira

  Szóval nem tudom én sem elképzelni hogy sírni hagyni és??

  És van aki alszik tovább??

  Ezt akartan írni.

 • 2008.07.15 11:03:44mormi

  Vierre es miramira:

  idezek 3 gyakran hallhato okossagot:  1. Egy 9 honapos gyereknek mar at kell tudnia aludni az ejszakat.

  2. Ha arra tanitod, hogy cicivel aludjon el, akkor ejjel is csak ugy tud visszaaludni, ha felebred.

  3, Minel idosebb a baba, annal jobban rogzulnek a "rossz szokasok", egyre nehezebb lesz majd ezekrol (ejszakai cicizes) leszoktatni.  Na ezek miatt nincs nyugalomban a lelki vilagom. Nekem nem lenne bajom a jelenlegi helyzettel, ha nem taplalnak azt belem az okosok, hogy valamit nem jol csinalok.  Az termeszetes, hogy ha hiv, megyek, akarmikor, ejjel-nappal, csak azt nem nezik nehanyan jo szemmel, hogy ilyenkor cicivel nyugtatom meg. Cumija nincs (en adtam volna de nem fogadta el), megnyugtatos jatekot pedig meg nem valasztott maganak.

 • 2008.07.15 11:25:49B-

  Mormi:  1, egy 9 hónaposnak egyáltalán nem kell átaludnia az éjszakát. Az enyém 14 hónapos, és még mindig felkel egyszer szopizni hajnalban.  2, Hogyan lehet arra "tanítani", hogy cicivel aludjon el?? Amíg kicsi, természetes, hogy a nagy szopizásban elalszik. Most akkor ébresszem fel? Jó, hogy ne verjem meg rögtön. Ettől még nem marad úgy. Aztán ahogy nagyobb lesz, egyre több dolog kelti fel az érdeklődését, pont, mint Abigélét a cikkben. A gyerekek változnak.  3, Bármi, ami rögzül, nagyon hamar ki tud törlődni. Egyszerűen azért, mert a gyerek változik, méghozzá iszonyatos sebességgel. Nő a teste, ami az egyik nap kényelmes volt (fekve szopizás), az a másik nap már kényelmetlen vagy zavarja, hogy passzív pozíció. Inkább ülve szopik, nézeget, váltogatja a cicket stb. Az agya is állandóan fejlődik, egyre több inger kell, ami tegnap jó volt, az ma már halál unalmas. Így nehezen tud igazán megcsontosodni egy-egy rossz szokás.  Nálunk volt minden: ringatva elaltatás amíg csöpp volt. Amikor már nagyobb lett, ez neki is kényelmetlen volt, nem igényelten. Cicin elalvás - most már attól, hogy teli a hasa és hozzámbújik, nem alszik el. Éjjel háromszor-négyszer kelés - minden leszoktatási kísérlet nélkül lement 1-0 felkelésre. A gyerek rugalmas, képlékeny, változó. Sokszor úgy érzem, nem is tudom követni az ütemet, még ringatnám egy kicsit a tejszagú újszülöttemet :-), de már rohannom kell, mert kitotyogott a kukához egy kicsit guberálni. Új életkor, új kihívások - minden héten más :-)

 • 2008.07.15 11:42:50szajberpiraty

  Mormi: A gyakran hallható okosságokra ne adj túl sokat. Minden gyerek egyedi.  Az én agyamban külön terület van már, hülyeségek cimkével, ez tartja nyilván az okosságokat. A másik terület (ami lényegesen kisebb) tartja nyilván azt, ami tényleg használható...  A mamák nagyon tudják mondani, csak bizony az ő tudásuk az - öltöztetést leszámítva - elavult...  A védőnő mondta: a sebészetben sem a 30 évvel ezelőtti dolgok az irányadóak...  Ha olyat teszel, ami a babának jó, akkor nem teszel rosszat.  A mi családunkban két olyan gyerek is van (párom testvéréé), akit az anyja cicivel nyugtatott, még másfél évesen is, és mindkét gyerek szopizott két éves koráig (leginkább a megnyugtatás miatt).  Ne aggódj emiatt, nyugodtan nyugtass cicivel!  Ha ezt valaki rossz szemmel nézi, arra záródjon rá a budiajtó!

 • 2008.07.15 12:38:16mormi

  B-, szajberpiraty:

  jaj de jo ilyen velemenyeket olvasni!

  Es igen, nagyon sokan bizonygatjak azt, hogy igenis fel kell ebreszteni a babat, ha nem az agyaban aludt el es hogy higgyem el, az neki nem rossz...hat en nem hittem el, mert amikor a siro hasfajos picit barhogy sikerult megnyugtatni/elaltatni, szerintem az tenyleg feler egy kinzassal, ha valaki megint felebreszti, hogy aludj el, ahogy tudsz...es en is azt gondolom, a termeszet nem veletlenul alakitotta igy ki, hogy a szopi altat.

 • 2008.07.15 12:45:32hernyo-pillango

  Én mindig felébresztettem (nem felráztam és nem drasztikusan) csak legyen egy kicst magánál vagy félálomban, de tudatában legyen, hogy beteszem a kiságyba. Ha elaludva tettem bele mindig felriadt és elkezdett sírni, mert nem ott ébredt fel ahol elaludt. Ha meg félálomban vagy ébren tettem be szépen elaludt és nem volt több gond vele. Persze egy hasfájossal örülünk, hogy végre megnyugodott és nem fáj a pocija.

 • 2008.07.15 12:56:29Normi

  Mormi, szajber, B- csatlakozom...

 • 2008.07.15 13:43:13míramira

  Soha nem fogom megérteni miért kell végigaludni az éjszakát.

  Én ébredek azért mert pisilni kell mert szomjas vagyok.

  Szoktam azért is mert ÉHES!!!!

  Tej vagy kakakó kenyér illtve pár falat kuglóf és már fekszem is vissza.  Visszatérve:gügyögsz hülye hangon a bébinek mert csipi ezt a frekvenciát,de iskolába már nem így fog beszélni.

  Szopja az ujját?Nem láttam még érttségin diákot úgy.

  Ciciző elsőst viszont már igen!!!!!!!!!  Mindig változnak ezek a manók.

  Én annyira hogy bár most már elképzelni sem tudom de a terhességemig rágtam a körmeimet!!  Aztán abba maradt.

  Ja!!

  Nem tudom mi a neve de szuper!

  Kipróbáltam ugráltam a koreográfiára és jujj de jó volt.

  Sí cipő félét felhúzól és az ajján olyan valami van amivel tudsz ugribugrizni.  nah jól elmondtam de hátha tudjátok mi a neve.

  Nagyon jó.

 • 2008.07.15 14:10:23baud

  miramira,

  én láttam olyan érettségizőst, aki szopta az ujját. Így koncentrált. És negyedikes lányt is.

  Bár valószínűleg szopni azért nem akart már egyik sem ekkora korban. :)

 • 2008.07.15 14:48:49vikimanóm

  sziasztok! Jó ilyeneket olvasni, mert az én lányom 10 hónapos és cicizik még éjjel. Az orvos szerint már 6 hetesen le kellett volna szoktatnom róla.

 • 2008.07.15 15:30:33mormi

  Es arrol mi a velemenyetek, hogy amikor a pici alszik, meg az ajtokat is igyekszem finoman becsukni, mert konnyen felebred a zajokra? Az okosok szerint hozza kellene szoktatni ahhoz is, hogy tudjon zajban is aludni.

  En viszont ugy erzem, en alkalmazkodtam hozza es nem elrontottam. Szuletese utan par honapig ugyanis meg korbe is tudtam porszivozni az agyat, mikozben o edesdeden aludt benne, de aztan egyre konnyebben felebredt minden zajra. Velemenyem szerint ez is eletkori sajatsag lehet.

 • 2008.07.15 15:33:30szajberpiraty

  vikimanóm : Az állatorvos mondta, hogy a 6 hetes pici ne cicizzen éjjel? :) Mert ha állatorvos mondja, akkor neki el lehet nézni...  10 hónaposan csak cicizzen nyugodtan.  Szerintem az első évben nem érdemes szabályrendszereket alkotni a gyereknek.  Mi csak annyit teszünk, hogy ügyelünk arra, hogy egyedül is játsszon minél többet, de nem hagyjuk fél órát üvölteni, ha nem akar egyedül lenni.  Este, ha elaludt, megy a kiságyba, de hajnalban, ha kér akkor nem rakjuk vissza azonnal, ha evett.  A mi babánk vízszint kapcsolóval született, ha lerakjuk, akkor a vízszint kapcsoló rögtön bekapcsolja a sírásprocesszort, de ez szerencsére valamilyen játékkal könnyen kikapcsolható :)

 • 2008.07.15 15:36:34vikimanóm

  Ez érdekes dolog, mert az én lányom 10 hónapos és elég zajos környéken lakunk. Ha a szobában alszik, minden kis neszre felkel, de az udvaron, ahol zaj van a sok kocsi miatt, képes órákat aludni.

 • 2008.07.15 15:37:31szajberpiraty

  Mormi: Ezzel az erővel hozzá lehetne szoktatni a fejjel lefelé lógva alváshoz is...  A felnőttek is felébrednek bizonyos zajokra, szerintem nincs olyan ember, aki "tud" zajban aludni. Maximum nagyon fáradtan, de akkor sem biztos, hogy ebből pihentető alvás van.  Teljesen természetes, hogy nem csapkodom az ajtót, nem kiabálok, amikor a gyerek alszik. Ezzel nem rontom el.

 • 2008.07.15 15:40:21vikimanóm

  Sajnos gyerek orvos tanácsolta, de ennek ellenére, még mindig szopik. Szerintem mindegy ki mit mond, minden gyerek más. Ez a vízszint kapcsoló nálunk is működik.

 • 2008.07.15 15:49:35cozumel

  Mormi  akkor az orvos jojjon el, es szoktassa a gyereked a zajhoz...:-)

  En is olvastam ezt egy okoskonyvben, aztan amikor rajottem, hogy ja, ha mukodik, akkor nagyon jo elv, ha viszont nem, akkor inkabb labujjhegyen, csak aludjon mar valamennyit a kolyok :-)

 • 2008.07.15 16:39:41mormi

  vikimanóm: ez nalunk is igy mukodik, az utcan seta kozben gyonyoruen alszik a nagyvarosi zajban, ha a zajszint allando. A kilengesek - elhuzo nagymotor - felebresztik. Ennek megfeleloen a csendes lakasban a hangosabban becsukodo ajtokra is felebred.

  Ez egy jo nap, csupa megnyugtatot irtok:)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta