SZÜLŐSÉG

Ha apám az anyám lenne

2008. július 10., csütörtök 14:00

Az elmúlt hetekben, napokban a szülést rágtuk csontig, végül is miről csámcsoghatunk mi, egy rakás nő együtt a tyúkólban, ugye? Na jó, egy csomó másról is, egy aspektusát azonban még nem rágtuk velőig: vajon ha apán múlna a szaporodás, üres lenne-e a föld?
Nem régen ontotta ránk a bulvár, hogy lányt szült a férfivá operált nő , ami sokkal jobban hangzott volna, ha úgy írják, hogy lányt szült a férfi, de hát azt nem lehet. Miért? Mert olyan aztán tényleg nincs, hogy a pasi szül, sajnos. Ugye milyen kár? Mert ha ezt a nemes feladatot, mondjuk két gyerekenként átvállalná apa, egészen biztosan többen lennénk. Én például simán belemennék a harmadik gyerekbe, ha nem nekem kellene megszülnöm, de ugye más „karóját” verni a csalánba nem ér.- Én biztosan nem szülnék- nyilatkozta a Remek Ember, akinek volt szerencséje két gyereket végignézni, ahogy kiverekedik magukat a szülőcsatornából.

No, akkor lehet, hogy mégsem lennénk többen, hanem kevesebben? Ezt a mondatocskát mindenesetre bátorkodtam elismerésnek is venni. Ki tudja, mi lenne az emberiséggel, ha tényleg a férfiakra hárulna a föld benépesítése, hiszen némely pasi képes egy náthától elhajolni a heverőn, míg a nők teherbírása ismert. Jól ki van ez találva, nem véletlenül a mi feladatunk, de álmodozni azért lehet. Mert ugye milyen kiszúrás, hogy a pasiknak az egészből az élvezet marad, mi meg majd meghalunk? S minő csavar, a nők nagy része mégsem válna meg az anyaságtól, minden kínjával együtt.

Kedves anyukák, nők, lányok, asszonyok, gondoljunk most azokra a férfiakra, akik falfehéren omlanak össze a szülőszobán és egy egész orvosi team támogatása kell ahhoz, hogy összeszedjék magukat a gyerek érkezésére. Kell nekünk ennél nagyobb elismerés? Jó, nyilván kéne, mondjuk félévente egy mondatban összefoglalva a nélkülözhetetlen mivoltunk, de hát ne legyünk olyan telhetetlenek!

Én például az utolsó percig reménykedtem, hogy valahogy csak megúszom, s talán megszüli helyettem a gyereket valaki. Az utolsó hetekben, minden SMS hangnál összerezzentem, hogy de jó lenne, ha arról kapnék üzenetet, hogy megszültem.

Ha már említettem a más izéjének a csalánosba veregetését, felmerült egy másik morális kérdés is. Hogy a Remek Embert nem űzhetem a szülőszobáig az tény, de mi van azokkal, akik tényleg csak szülnek, szülnek, mert édesapa nagy családot szeretne, pedig anyának tele van már az összes púpja az egésszel, de nincs kettőnél, háromnál megállás. Nos, az ő izéjüket jól beleverték a szúrós gazba, de hát a sok gyerek alapvetően jó dolog, s a mi anyai szívünket meglágyítja egy idő után minden. Mert jótékony homályba vész a gátmetsző olló hangja, a villámcsapás sújtotta derekunk, egy milliméteres lukon kipréselődő dinnye emléke, és még megannyi élmény. Valószínűleg ezt mind a fajfenntartás ösztönének köszönhetjük. És ugyan Nagy László versében teljesen másról van szó, én mégis állítom, hogy igen, mi visszük át a szerelmet a túlsó partra, amíg a génsebészet egyszer csak közbe nem szól…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.10 20:46:57Zsákos ember

  fortisszimafingusz ha az embert hergelik, akkor agressziv lesz, igy a te viselkedesed, ha olyan, amilyennek leirtad, akkor ertheto. ugyanakkor en ugy latom, hogy sok feminista muff (hihihihi) direkt keresi a kakan a csomot, hogy ramutasson, hogy a dog ferfiak milyen ocsmanyak. vannak olyan feminista filozofusok, akik meg a tudomany nemtol teljesen fuggetlen teruletein is ezt keresik. pl ki vannak akadva, hogy a szilard testek teren elert eremenyek mennyivel elorebb tartanak, mint a folyadekok teruleten levok. es ezt kepesek azzal magyarazni, hogy azert, mert a szilard testek a ferfiakat jelkepezik a folyadekok meg a noket, es lam, itt is hatranyban vannak :))) jo, ez kirivo pelda, de erezteti mire gondolok.

 • 2008.07.11 07:02:05Meni

  Üdv mindenkinek! Na, végre sikerült végigolvasnom egy posztot és a hozzászólásokat is, hónapok óta először. Nem jól választottam. A poszt maga nem túl izgi nekem, alapból nem vágom, hogy miért jó azon járatni magunkat, hogy mi lenne ha a férfiak szülnének. Mi lenne, ha az ég nem kék lenne, mi lenne ha a nap éjjel sütne. Mi lenne ha nagyanyámnak kereke lenne...  Szerintem ha a férfiaknak lenne lehetőségük szűlni, pont úgy és pont annyi esetben tennék meg, mint a nők. Lenne aki vinnyogva, lenne aki néma csöndben, lenne aki sokat, lenne aki egyet sem. Nyilván a lelki berendezkedésük is más lenne, és sokuk össze-vissza sirná a bajszát az egész terhesség alatt azon, hogy a szomszéd hörcsöge elpusztult, vagy hasonló drámai dolgon.  Mi nők meg kaphatnánk hisztirohamot attól, hogy mitől ilyen ingerlékeny a kedves, és már megint miért kéri az alkoholmentes sört az uborkával, mikor a múltkor is hányt tőle. És persze pont úgy nem szólnánk egy szót sem, csak nyelnénk nagyokat, mint ahogy most a Remek Emberek nagy többsége nyel és nyel, mert tudja, hogy ott és akkor igenis minden kivánságunkat teljesiteni kell.  És igen, nem állom meg, de annyira irritál CS stilusa, hogy muszáj megjegyeznem: lenne köztünk olyan nő, aki aztán úgy kiosztaná a terhes pasiját, hogy csak na. Akiben nincsen tisztelet a férfi nem iránt, akiben olyan erős prekoncepciók élnek minden iránt, amit a férfiak tesznek, vagy mondanak, hogy képes másfél napot fröcsögni és nekiállni faszozni és köcsögözni egy xy félig-vicces hozzászólásán.  Kedves CS, téged valaki (gondolom férfi) olyan szépen megnyomoritott lelkilet, hogy őt kéne megkeresned, jól pofánvágni, és kész. A többieket viszont hagyd békén. Legalábbis az én nevembem (mert én is nő vagyok, és mint ilyen, én is beletartozom a nyavagós muffok csoportjába, akiket védesz) ne baszogasd a férifakat úgy "en bloc". Mert én szeretem őket, a hülye humorukkal együtt. Sajnálom, hogy te nem szereted, tiszteled őket. Csak azt, aki maximálisan megfelel a Te elég magas elvárásaidnak. Az összes többi fasz. Én nem szülnék neked gyereket, mert baromira félnék tőled...  Szép napot mindenkinek, CS-nek és Zsákos Embernek is...

 • 2008.07.11 07:28:55Zsákos ember

  baud, fortisszimafingusz  tegnap nem volt idom rendesen reagalni (mert az elnyomott felesegem vasalt, es ilyenkor engem nyaggat a gyerek, hogy jaccunk)  szerintem jokat mondtok, korulbelul abban lehet elteres, hogy ti fokozottabban latjatok a meg meglevo problemakat, mint en. ez valahol ertheto, nektek nokent biztos jobban feltunik, ha a noket hatranyba helyezik, mint nekem.

  en is latok statisztikakat, amibol az jon ki, hogy a noknek nincs mindenhol annyi eselye (politika, cegek felso vezetese, fizetesbeli kulonbsegek). de nem vagyok benne biztos, hogy ez kozvetlenul mind a gecz ferfiak miatt van. ha egy felsovezetonek nagyobb nyomast kell elviselnie, erosebb termeszetunek kell lennie, es a ferfiak inkabb rendelkeznek ezzel a tulajdonsaggal, mert ugy nevelik oket ("ne hagyd magad, fiam!!!"), nyilvan tobb ferfi felso vezeto lesz. ti is emlitettetek a nevelest. ez viszont mar legalabb kozos ugy, sot, ha a ferfiak tesznek a gyereknevelesre, mint ahogy azt paran gondoljak, akkor inkabb a nok sara. masik oldalrol, meg erdemes megvizsgalni, hogy tenyleg gazos e, hogy a fiukat es a lanyokat maskeppen nevelik? en nezt nem latom gondnak. miert problema az, hogy egy fiubol probaljak kinevelni, hogy bogessel reagaljon le dolgokat, es ezt a lanyoknal nem eroltetik annyira? miert problema, hogy egy lannyal babasat jatszanak, es kb beleeg kiskoraban, hogy hogyan kell veluk banni? igen, lesznek kulonbsegek felnott korban, ami bizonyos teruleteken hatranykent jelentkezik. ugyanakkor lesznek elonyei is. ha valami baja van a gyereknek, nem hozzam jon bujni, hanem az anyjahoz. nem ertem miert, amikor jatszani szinte mindig velem akar. nyilvan van valami az anyjaban, amit en eszre sem veszek, es ez kell a gyereknek olyankor. ha genetikailag tud valamit attol, hogy no, akkor nincs min vitatkozni, en megszivtam. ha beleneveltek, akkor pedig nem latom hatranynak, hogy az anyak tudnak valamit, amit az apak nem, mert belejuk van nevelve. igy biztos, hogy majd mindegyik szuloparban az egyik (es hat akkor az mindig az anya) tud valamit, ami ebben a helyzetben kell.

 • 2008.07.11 08:32:47anyatájger

  Meninél a pont! Mondjuk engem nem irritál egyikük stílusa sem :)  Tegnap este megkérdeztem a férjem, elvállalná-e (ha lehetne) a köv. gyermekünk kihordását és megszülését. A válasz egy határozott NEM volt.

  És ez így van rendjén...

 • 2008.07.11 08:44:45Apafarkas

  Coccinella, az amit itt csinálsz remek példája a "nyavajgós muff" kategóriának...

  :-))))

 • 2008.07.11 09:20:54Pinpili

  Nem tartózik a témához, de hogy lehet új posztot gyártani? Valaki esgítsen

 • 2008.07.11 09:35:58Real World

  "Real World-ot is csak sajnalom egy picit, hogy ennyire rossz emleku a felesege terhessege (az ugraltatas miatt), de remelem, hogy nem is, es csak tulzott egy picit." - Pelikan  Egyáltalán nem kell, sarkítottam, és csupán arra céloztam, hogy tudtam hol a helyem, és azt, hogy ugrottam, ha kellett :D  Sok szépsége volt annak az időnek, emlékszem, esténként hülyéskedtem a pocaklakónak, bökdöstem és megtárgyaltam vele az élet nagy dolgait. :)

 • 2008.07.11 09:45:18Real World

  Meni, a hosszú post-od szerintem teljesen emberi (a szélsőségektől eltekintve) én is hasonlóképp érzek és viszonyulok a szebbik nemhez.  Sőt, néha tök jól esik, ha kiszolgálhatom bizonyos igényüket önként és dalolva (vásárlás, vagy épp a kölyök pörgetése, míg anya nézelődik, sorolhatnám...) Egyszerűen így működik, máshogy nem.

 • 2008.07.11 09:47:19Real World

  .. de mivel itt a "poszt" a cikket (blog vagy istentuggyami bejegyzést) takar, így Meninek nem a posztját, hanem a hozzászólását méltattam.

 • 2008.07.11 10:04:37Real World

  anyatájger, azt kérdezd meg tőle, hogy bevállalná-e ha te nem tudnád. :)

 • 2008.07.11 10:09:13Zsákos ember

  na elolvastam a feminista szocikket a wikipedian. innen nezve mar nem is olyan egyszeru a helyzet. van egy rakas iranyzata, nemelyik szimplan hulyeseg, nemelyiknek van jogos alapja.

 • 2008.07.11 10:26:18cena

  Én nő vagyok és nőpárti is, minden tiszeteletem a magamé, hogy szültem és nevelek ma is. Viszont ha a férfiak szülnének, szerintem nem halna ki az emberiség, csak elnyerné a "leghősiesebb tett" címet, amit egyébként most is nagyon megérdemelne. (A Himaláját megmászni egy nulla ugyanis egy jó kis húszórás vajúdáshoz képest, ezt bizton állíthatom.)

  Nem értem, Coccinella, a nagylöttyös indulatot. A fiúk csak hozzászóltak, nem is durván.

 • 2008.07.11 10:55:27szövetszöcske

  Szerintem nem a feminizmusban van a hiba, azzal nem lenne gáz. Vannak sokan, akik belezakkannak valamibe, aztán keresik a nagyvilágban a célpontot, hogy minek vagy kinek lehet nekiugrani. Aztán ezt az egészet felcímkézik, hogy ők a hímsovinisztákat rühellik, vagy a homokosokat, a kommunistákat, a vallásosokat, a cigányokat vagy a nőgyógyászokat, így aztán megvan a filozófia a másik kiosztásához, nincs miatta lelkiismeretfurdalás, megérdemli. Könnyű hímsovinisztát találni, csak keresni kell, beférkőznek ezek mindenhová, csak figyelni kell lankadatlanul:)

  Nem a feminizmus elveivel van a baj, hanem azzal, hogy ez sokszor csak címke mindenféle frusztráció levezetéséhez.

 • 2008.07.11 11:04:39Zsákos ember

  szovetszocske: hat azert nehany aga a feminizmusnak eleg furcsa iranyt vett. pl ha olvasol angolul, erdemes ranezni erre a linkre:  en.wikipedia.org/wiki/Separatist_feminism  persze nem mondom, hogy ez alapjan le kell leirni az egesz feminizmust, minden teruleten talalni szelsoseges elemeket.

 • 2008.07.11 11:11:52szövetszöcske

  Zsákos: Na jó, igazad van, nem csak felesleges aggressziót/frusztrációt kiélni szándékozó emberek bújnak ilyen mozgalmak mögé, hanem mindenféle egyéb zakkant is:) Az a baj, hogy gondolkodási irányzatokat nem lehet levédetni, hogy öncélúan ne használhassa senki fedezéknek.

 • 2008.07.11 11:22:15anyatájger

  Na végre, ezazinternet...  Real: meg fogom kérdezni, de sztem így, hogy már van egy pöp(p)ike és a szülést is együtt kínlódtuk végig, nem hiszem, hogy belemenne, de azért kitudja.  A cikkhez: amennyiben a férfiakat is megáldották volna a szülés és gyermekkihordás képességével valszeg már a neveltetésben előjönnének a "lányos elemek". A gondoskodásra, a gyengédségre ösztönzés, stb.

  De akkor vajon lennének férfiak és nők egyáltalán?  Ha csak a férfiak szülnének, elképzelem a köv. párbeszédet:

  -Hallottátok, hogy a Józsit meg felcsinálta vmi elvált spiné?  vagy:

  Szegény Julika reggeltől estig dolgozik oszt még a férje is állandóan nyavajog. Tudjátok, most van a terhesség elején, ilyenkor állítólag teljesen meghülyülnek a férfiak! • 2008.07.11 11:31:04Zsákos ember

  anyatajger: vagy panaszkodna az egyik no a masiknak:  "huu de szar estem volt, faradt volnam, csak bambulni akartam a tv-t, ugyhogy csak tomondatokban valaszoltam a Jozsinak, hatha egy idoutan csonbemarad. De nem, elkezdett lelkizni, hogy mar beszelgetni sincs kedvem vele, meg egyebkent is mi a bajom vele. Ezutan vegiggyanusitott vagy tizenot elmelettel, kezdve onnan, hogy biztos az a bajom, hogy mar mas nore vagyok, pedig csak 2 eve vagyunk egyutt es tuti majd elfogom hagyni, egeszen odaig, hogy csak a szexre kell nekem, egyebkent meg csak maradjon csondben. hat bazzeg ezek a ferfiak..."

 • 2008.07.11 11:33:24Zsákos ember

  elrontottam: "biztos az a bajom, hogy mar mas ferfira vagyok"...

 • 2008.07.11 11:34:27anyatájger

  Zsákos :) az enyém után lehagytam

 • 2008.07.11 11:48:46baud

  zsákos,

  "ha egy felsovezetonek nagyobb nyomast kell elviselnie, erosebb termeszetunek kell lennie, es a ferfiak inkabb rendelkeznek ezzel a tulajdonsaggal, mert ugy nevelik oket ("ne hagyd magad, fiam!!!"), nyilvan tobb ferfi felso vezeto lesz"  Mert ezzel újratermelik ugyanazokat a szerepeket, és ez már a mai világban egyszerűen nem működik. Amúgy a kérdés nem ilyen egyszerű: a kétgyerekes családapát azért vesznek fel, mert azzal érvelnek, hogy tudja, mi az a felelősség. A feleségét (vagyis a kétgyerekes családanyát) pedig azért nem veszik fel, mert attól tartanak, hogy folyton hiányozni fog. Miért is nincs itt olyan rendszer, mint Svédországban? (sóhaj)  Az erősebb természet nem függ attól, hogy ki férfi és ki nő. Van egy halom férfi és nő, akik alkalmasak volnának felsővezetésre, de érdekes módon túlnyomórészt férfiak kapják a nagy pénzeket. Mert még mindig él az az elképzelés, hogy a férfi a kenyérkereső.  "en nezt nem latom gondnak. miert problema az, hogy egy fiubol probaljak kinevelni, hogy bogessel reagaljon le dolgokat, es ezt a lanyoknal nem eroltetik annyira? miert problema, hogy egy lannyal babasat jatszanak, es kb beleeg kiskoraban, hogy hogyan kell veluk banni?"  Miért is kellene kinevelni valakiből, hogy az érzelmeit kinyilvánítsa? Mert az nem "férfias"? Bármit is jelentsen ez a szó... A sírás ugyanúgy része az életünknek: van olyan, aki szinte soha, mások gyakrabban stb. Miért volna ez szégyen? A babázáshoz: említetted, hogy "beleég". Na igen. Vagyis arra kondicionálják, hogy amikor majd nagy lesz, akkor szüljön gyereket. És ez megint nem jó, mert aki akar, szüljön. Aki meg nem, azt ne tartsák utolsó genetikai hulladéknak. Bár szerintem te tudod már, hogy én melyik kategóriába tartozom... :)  Amúgy a szélsőséget - mint minden másban - a feminizmusban sem szeretem.

 • 2008.07.11 11:49:19baud

  zsákos, freudi elszólás? :)

 • 2008.07.11 12:48:22Normi

  Nekem van egy négyéves fiam, itthon senki sem próbálja kinevelni belőle belőle az érzelmei kimutatását, és ő igenis nagyon érzékeny kisfiú, de van egy másik oldala is, ami kb 1,5 éves kora óta látszik (amióta tudatosult benne, hogy ő fiú, apja a minta, stb.), hogy kis macsó, akiben óriási versenyszellem van, macsóskodik, főként, ha nézőközönsége van, az oviról nemigen mesél, hiába kérdezgetem, nem sok mindent tudok kihúzni belőle, magától is igen elvétve, ellnben a kislányokról köztudott, hogy nem így működnek.

  Szóval én úgy érzem, ez genetikusan is benne van a fiúkban (jó, persze az óvodában is kapják az ilyen jellegű lökéseket, ez tiszta sor), szóval szerintem nem véletlenül alakult ez így, hanem mert alapvetően ilyenek a férfiak (kivételek persze vannak), esetleg fokozzák még ezt a társadalmi elvárások.

 • 2008.07.11 12:58:37Zsákos ember

  " Van egy halom férfi és nő, akik alkalmasak volnának felsővezetésre, de érdekes módon túlnyomórészt férfiak kapják a nagy pénzeket. Mert még mindig él az az elképzelés, hogy a férfi a kenyérkereső."  Szerintem ez nem emiatt van igy. mondjuk en nem vagyok felsovezeto, de abban a korben, ahol en mozgom, a fizetesi igenyt en mondom be. ha ugyanarra az allasra a nok valamiert kevesebbet mernek mondani, a munkaltato meg nem olyan hulye, hogy feltornazza az arat, hat arrol nem a ferfiak tehetnek.  " A babázáshoz: említetted, hogy "beleég". Na igen. Vagyis arra kondicionálják, hogy amikor majd nagy lesz, akkor szüljön gyereket."  szerintem ez ne jelenti, hogy arra kondicionaljak, hogy gyereket szuljon. ez arra jo, hogy el tudja latni az anyai feladatait. (tudom, "az anyai feladat" is feminista trigger) nekem is tanitottak tortenelmet meg magyar irodalmat, feltetelezem nem azzal a cellal, hogy majd tortenesz legyek.  "Miért is kellene kinevelni valakiből, hogy az érzelmeit kinyilvánítsa?"  hat en szemely szerint orulok annak, hogy nincs boghetnekem olyan dolgoktol, amitol sokaknak (noknek) van. Annak is orulok, hogy sok problemat kisebbnek latok, mint a korulottem levo nok, ha pedig a problema nagy, akkor sem a para lesz rajtam urra, hanem a torekvesi vagy, hogy megoldjam. megmondom azt is, hogy tetszetek a "tokos csajok" akik ugyanigy mukodnek, tehat a feminizmus vonatkozasaban kicsit orulnek neki, ha a noket is igy nevelnek. egyszeruen ezek az emberek hatekonyabbak, mivel a vilag sajna tele van problemas helyzetekkel.

 • 2008.07.11 13:10:04baud

  zsákos, én sok feministát ismerek, akik egyben anyák is. :) Nevezhetjük akárhogy, anyai feladatnak vagy kondicionálásnak, a lényeg az, hogy a kislánynak valamilyen céllal adnak babát a kezébe. Tőlem az oviban az óvónéni elvette a kisautót, mert "az a fiúknak való". Babázni nem akartam, úgyhogy gyorsan megtanultam olvasni. :)  Nincs azzal semmi baj, ha valaki szeret babázni. Ismerek olyan kisfiút, aki szeretne, de nem engedik neki. Na, hát ez a hülyeség.  Ami az állásinterjúkon zajlik, arról meg szerintem az itteniek is tudnának egy-két dolgot mondani. Nekem is van néhány élményem, és ezek hatására döntöttem úgy, hogy csak akkor leszek alkalmazott valahol, ha iszonyú nagy pénzt hajlandóak fizetni érte. Addig maradok szabadúszó.  Hogy kinek mitől van bőghetnékje, megint változó. Sokan leírják, hogy egy kisgyerek látványától is hüppögni tudnának. Én nem tudnék, de ez van. Engem más érzékenyít el vagy háborít fel. A "tökös csajokhoz": ebben a szókapcsolatban is látszik, hogy milyen elvárások vannak a nők felé: ha kemény, akkor legyen olyan, mint a férfi. Tökös. Hát nem, én inkább puncis maradnék, mindenféle értelemben. Nekem ez a tökösség az agresszióról szól, és abból kösz, nem kérek.

 • 2008.07.11 13:24:31Zsákos ember

  >>"tökös csajokhoz": ebben a szókapcsolatban is látszik, hogy milyen elvárások vannak a nők felé: ha kemény, akkor legyen olyan, mint a férfi. Tökös.  Szerintem te is erzed, hogy ez csak egy elnevezes. vannak toketlen ferfiak, akinek nyilvan van tokuk, de nem rendelkeznek azzal a tulajdonsagokkal, amit a "tokos" alatt altalaban az emberek ertenek. ez kb olyan, mint a "skot" ha smucig vagy a "zsido" ha anyagias.  nekem a tokosseg nem az agressziorol szol. bennem a tokosseg kb strapabirosagot jelent, aki nem torpan meg az elso akadaly elott, erot tud venni magan. emiatt szamomra egy no is lehet tokos, es en ezt jo tulajdonsaganak erzem.  nezzuk pl az alkalmazotti/vallalkozoi dolgot. en ehhez pl toketlen vagyok, mert nem bizok abban, hogy olyan munkakat tudok szerezni magamnak, amibol megkeresnem azt, amit most alkalmazottkent. megtorpantam attol az akadalytol, hogy nincs meg a biztonsagos havi fix. bar nem ismerem a korulmenyeidet, feltetelezem, hogy te ettol nem torpantal meg, igy ebbol a szempontbol te tokosebb vagy mint en. erted?

 • 2008.07.11 13:41:08baud

  zsákos, én azt érzem, hogy az elnevezésben benne van az elvárás. A nyelvet a társadalom alakítja, és az képeződik le egy-egy ilyen szóhasználatban. A másik két példád sztereotípiákra épül. Ha jól belegondolsz, akkor a kitartást, erőt, bátorságot elsősorban a férfiakkal asszociálják. A nők ugye gyengék (lásd: a gyengébb nem), érzelmiek stb.  Vagyis a tökös nő azt jelenti tulajdonképpen, hogy úgy illeszkedik be egy közösségbe, hogy tulajdonképpen férfiasnak hirdetett tulajdonságokat vesz fel. Én pedig nem úgy szeretnék érvényesülni, hogy közben "tökös" (értsd: férfias) leszek. Nem hasonulni akarok a férfiakhoz, hanem egyenragú lenni velük. Ez nem azt jelenti, hogy leordítom a fejét, ha előreenged az ajtóban, de nem várom el. Ha siet, én előreengedem, nem érzem, hogy ettől most ájultan kellene összeesnem. :)

 • 2008.07.11 13:54:25Zsákos ember

  baud: akkor te azt szeretned, hogy pl egy felso vezeto eseteben a noknek ne hatarozottsagot, kockazatvallalasi keszseget, gyors dontesi keszseget kelljen produkalni, hanem a "jujj, mi lesz ha" noies attituddel vegyek fel, raadasul ugyanannyi penzert (bar igy nyilvan nem termel ugyanannyi hasznot)? Csak az egyenjogusag neveben? es ki fedezze az ebbol adodo karokat? legyen egy alap amit az adofizetok penzelnek, es megkapjak a cegek, akik figyelnek az 50%-os ivararanyra? :) mert ha te noiesen akarsz minden helyzetben egyenrangu lenni, az nem megy karok nelkul...

 • 2008.07.11 14:04:25baud

  Nem zsákos, nem érted. Pont erről beszélek, hogy a "jajistenem, mi lesz?" NEM nőies attitűd, és a "megoldom, mert ügyes vagyok" NEM férfias attitűd. Tanulható dolgok részben, de alapvetően egyénenként változik. És nem függ attól, hogy férfi vagy nő vagy.  A kockázatvállalási készség, döntés stb. nem inkább jellemző a férfiakra. De arra kíváncsi lennék, hogy szerinted mi az, hogy "nőies". Mert szerintem ez definiálhatatlan. Ahogyan az is, hogy "férfias".  Én nem nőiesen vagy férfiasan akarok egyenrangú lenni, hanem "csak" egyenrangú akarok lenni. Ha egy sürgős helyzetben elvesztem a fejemet, akkor az nem azért van, mert nő vagyok, hanem azért, mert ezzel a helyzettel nem tudok megbirkózni. Tehát nem vagyok odavaló. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi van a lábam között. :)

 • 2008.07.11 14:17:22Zsákos ember

  ahh asszem ertem. szoval a te bajod az, hogy a ferfiak kisajatitottak a jo tulajdonsagok egy reszet, a rosszakat meg raragasztottak a nokre. es emiatt ha egy ficko elbogi magat, akkor "ne bogjel kislany, hahaha" ugratas van a haverok reszerol, ha egy no bekerul egy intezmeny vezetosegebe akkor pedig "tuti hugyozni is allva hugyozik van". te azt szeretned, hogy ezek teljesen nemtol fuggetlen tulajdonsagok legyenek az emberek fejeben.

  de szerintem ez nem fog menni. azert, mert szerintem a ferfiak es nok kozott nem csak neveltetes beli kulonbsegek vannak. ha ezt sikerulne is kiiktatni, akkor is volnanak olyan tulajdonsagok, amelyek inkabb ferfiakra, es olyanok, amelyek inkabb nokre jellemzoek. es az embereknek jo erzekuk van ahhoz, hogy ezeket utana altalanositsak, es a tulajdonsagra "noieskent" meg "ferfiaskent" gondoljanak. emiatt soha nem lesz minden teren egyenloseg.

 • 2008.07.11 14:31:26baud

  Általánosítás mindig is volt, ezt én is tudom. Én csak annyit szeretnék, hogy pl. ne kérjenek fényképes önéletrajzot olyan munkahelyre, ahol nem kell emberekkel foglalkoznom, hogy állásinterjún ne kérdezhessék meg, hogy van-e gyerekem, akarok-e stb., hogy ne azért léptessék elő az ugyanolyan beosztású férfit csak azért, mert férfi, és hogy ne várják el, hogy a gyereknevelés legyen az álmaim netovábbja.  Meg azt is szeretném, ha a férfiakat sem

  nyomorítanák meg az örökös elvárásokkal (akár állami szinten sem, mert pl. nem mehet hosszabb ideig gyesre), és azt is, hogy ne nevessék ki, ha elsírja magát valami miatt (legyen az haláleset, egy felemelő klasszikus koncert, vagy akár az, hogy a gyereke megteszi az első pár lépését).  Tudom, utópia. :)

  De a nők szavazati joga is annak tűnt egy időben. Meg az is, hogy tanulhassanak. Úgyhogy nem vagyok nagyon pesszimista. :)

 • 2008.07.11 15:00:18Coccinella Septempunctata

  meni,

  nem mondod, hogy a "nyavalygós muff" és a "szülés" asszociáció neked nem viszi fel az agyvizedet?... Úgy látszik csak én vagyok ilyen "nyavalygós muff", hogy ez érzékenyen érint.  egyébként abban igazad van, hogy egy férfi nyomorított meg lelkileg, ennek ellenére (váó!) mégsem utálom az összeset. érdekes módon a legtöbbel nagyon jól kijövök, és szeretjük egymást. csak épp nekem megvan az a devianciám, hogy ha valami nem tetszik a másik nem tagjaiban, vagy viselkedésükben (ebben az esetben a "nyavalygós muffozás"), akkor azt ki szoktam mondani, és ugye a kritikát nem bírja mindenki, ezért rendszeresen (ha tudnátok, hányadik alkalommal kapom meg...) leférfigyűlölőznek. hát ez van. eddig az összes beszélgetés forgatókönyve így zajlott, nem pedig úgy, hogy "hú baszki, lehet, hogy ezt mégsem kellett volna, ezt a nyavalygósmuffozást... bocs." szóval a sémát ismerem. és ha valaki annyira, de annyira kurvára szereti a nőket, és tiszteli, meg minden kutya fasza, az képes a fenti mondat leírására, és egy kis saját lélek vizsgálatra. de sajnos nem ez az ábra, hanem legtöbbször "én szeretem-tisztelem a nőket, DE..." és jön, hogy tudják hol a helyük, biológiai szerepleosztás, stb... blablabla. mint feljebb is olvasható.  de tényleg tökmindegy...

 • 2008.07.11 15:14:59Zsákos ember

  kezdjuk ott, hogy en nem a szules koruli mizeriara mondtam a nyavajgos muffot, hanem a belinkelt kutatas eredmenyeire, miszerint a nok a ferfiaknal gyakrabban jelentenek fajdalmat. es mint mar korabban is leirtam, mindezt azert mert elotte heveron haldoklo ferfiakrol volt szo. tehat ha csak ez bantott, akkor feleslegesen dolgoztattad a szived, es okoztal tulnyomast az agyadban :)

 • 2008.07.11 15:24:05Coccinella Septempunctata

  baud,  tudod milyen jó látni, amikor az apuka munkavállalóim elmennek egy teljes hónapra segíteni a gyerekágyas anyukának? (oké, meg kell oldani arra az időre a munkát, én vagyok a munkáltató, megoldom...) és tök jó látni, amikor apuci behozza a kölköt egy kicsit randalírozni apa dolgozójába? (még az idióta csíkszemű górék is vigyorognak rájuk...) és milyen szar nekik azt mondani, hogy oké, most aztán nincs tovább hávájdizsinapszemüveg, mert ezzel felhasználtad az egész éves szabidat?  és tök jó férfiakat látni, amikor beszélgetünk a közelgő szülésről, és látom a szemében a könnyet, mert félti a csaját, meg a kölköt, és ugyanúgy fél, hogy beteg lesz a gyerek, mint mi lányok... (ezt nem értem, a férfiak ezek szerint csak nekem merik megmutatni a "feminin" lényüket, más pasik előtt szégyellik?)  a legjobb barátom (fiú, esküvőszervező) esküvőjén a leghangosabban az a srác bőgött, akit két perccel korábban ismertem meg (barátnőm vőlegénye), és aki most fog angliában üzleti vállalkozást indítani abból az ötletéből, hogy ő képes volt a barátnőm kezét tök romantikusan megkérni, viszont az angolokból mindenféle érzékenység és romantika hiányzik. az én párom, amikor romantikázni akar, akkor elmeséli, hogy nyuszi és maci kitakarítottak, elmosogattak, és elmostak... és ágyba hozza nekem a kávét. és sír, ha eszébe jut az édesanyja. és kimutatja mindenki előtt, még a hímsoviniszta faszkalap haverja előtt is, hogy mennyire szeret... és elviseli érte a baszkolódásokat.  miért nem lehet az ilyet elfogadni? változó társadalmi szerepek korát éljük, fel kell venni a ritmust, alkalmazkodni kell a változásokhoz. ha görcsösen ragaszkodunk idejétmúlt rendszerekhez, szerepekhez, egy idő után elviselhetetlen világban fogunk élni, ahol senki nem boldog.

 • 2008.07.11 15:28:09Coccinella Septempunctata

  egyébként kedves zsákos, nem vagy te véletlenül egy másik fórumról deansdale? annyira sokat emlegeted a többirányzatos feminizmust, és annak vadhajtásait...

 • 2008.07.11 15:47:34Zsákos ember

  csak ide szoktam irogatni. regebben (kb 8 eve) rendszeresen forumoztam mashol, de soha nem volt andgol hangzasu nevem. szerintem az bena... a feminizmust meg ma reggel olvastam el a wikipedian (az angol szocikk a teljesebb, a magyar csak par sor), illetve az "intellektualis imposztorok" cimu konyvben olvastam nehany kepviselojukrol, ahogy a fizikaba probalnak bemagyarazni dolgokat (voltak idezetek is, termeszettudomanyos diplomaval szetrohogtem az agyam, a tudomanyoskodo bolcseszeket senki nem mulhatja felul (illetve alul)). nyilvan ez egy szelsoseg, es nem gondolom, hogy mondjuk te az o nezeteiket osztod.

 • 2008.07.11 16:01:43baud

  "tudomanyoskodo bolcseszeket"

  Na, ez az elevenembe vágott, úgyhogy most magyarázkodni fogsz. :)

  Úgy érted, hogy a bölcsészet nem tudomány?

 • 2008.07.11 16:16:31Apafarkas

  baud: most sem kérdezhetik meg a hatályos jogszabályok szerint, illetve sem fizetésben, sem máshogy nem lehet diszkriminálni hivatalosan. Itt az utolsó szón van a hangsúly.

  Viszont logikus is munkaadói részrről, hogy ódzkodnak a nőktől (főleg a szülőképes korba érőktől) Persze mindig van kivétel, de statisztikailag még minidg nagyobb a kockázata, hogy a nő marad otthon, és ez jelentős többletkiadás a cégeknek.  Nem mellesleg a férfiak (nagy átlagban) agresszívabbak, mint a nők (nagy átlagban) ezért van az, hogy magasabbra verekedik fel magukat (nagy átlagban) Ha meg fent már több a férfi, akkor a hasonló a hasonlóval elv alapján nem fognak tőlük idegent választani maguk közé, ha nem muszáj.

 • 2008.07.11 16:25:46baud

  Apafarkas, tudom, hogy _hivatalosan_ mit nem lehet. Csak ugye nemhivatalosan egészen másként néz ki a dolog. Értem én a munkaadói részt is, de ez akkor sem tiszta helyzet. Arról nem nyilatkozhatok, hogy nem szülök gyereket x évig, mert nem szabad. Ő nem fog felvenni, ha nem muszáj, mert fél, hogy kitolok vele. De ez így patthelyzet. Más országokban azért ezt is megoldották, át lehetne venni néhány működő sémát. Már megint a svédek... :)  A férfiak azért (is) agresszívabbak, mert erre nevelik őket. A nőket meg nem. Persze nagy átlagban.

 • 2008.07.11 16:34:05trollkotze

  "akkor is volnanak olyan tulajdonsagok, amelyek inkabb ferfiakra, es olyanok, amelyek inkabb nokre jellemzoek"

  Perszehogy. A "tuti állva hugyozik" viszont ettől még színtiszta sztereotip tahóság.

  Épp erre mondtam, hogy az rendben van, hogy vannak általános női tulajdonságok, de egy munkahelyen az _egyéni_, s nem az "általános" teljesítményt kell figyelembevenni, mert az egyén attól egyén, hogy egyéni-egyedi mértékben felel meg vagy nem felel meg ezeknek az általánosságoknak.

 • 2008.07.11 16:39:22trollkotze

  "pl egy felso vezeto eseteben a noknek ne hatarozottsagot, kockazatvallalasi keszseget, gyors dontesi keszseget kelljen produkalni, hanem a "jujj, mi lesz ha" noies attituddel vegyek fel, raadasul ugyanannyi penzert"

  Hm...

  Nekem ugyebár nem lehet olyanom, hogy határozottság meg gyors döntési készség, mert "a" nők gyengék és határozatlanok, ergo én csak ne akarjak ilyen pozícióba kerülni.

  Ja, hogy mégiscsak határozott vagyok és gyorsan és jól döntök?

  Akkor biztos szőröslábú, férfigyalázó leszbikus vagyok. Vagy pedig "felszoptam" magam a pozícióig.

  Na, erről van szó... Hogy előítélettel állnak hozzám, és nem hagyják, hogy bizonyítsak, s ha mégis sikerül, akkor rögtön antinő vagyok, vagy kurva, hogy ezzel bizonyítsák az előfeltevésüket.

 • 2008.07.11 16:53:24trollkotze

  "hat en szemely szerint orulok annak, hogy nincs boghetnekem olyan dolgoktol, amitol sokaknak (noknek) van"

  Nem csak bőghetnék van ám a világon. Én speciel agylobot kapok az olyan férfiaktól, akik nem hajlandóak kimutatni a szeretetüket, szerelmüket sem ("dógozok, hozom haza a pénzt, az elég szeretetnyilvánítás, nem?" hát nem), mert az nem férfias... Nem, ne vörösrózsahalmokra meg romantice vörösboros-gyertyafényes nyáladzásra gondolj, hanem egy-egy spontán simogatásra. Van, aki ráadásul még el is húzódik asszonya simogató keze elől.

  Ha az én emberem csak akkor lenne hajlandó hozzámbújni vagy megsimogatni, amikor dugni akar, már rég kiadtam volna az útját, s nem elsősorban a spontán simogatások hiánya miatt, hanem azért, mert ily módon fényezi férfiegóját és összekeveri a gyengédséget a gyengeséggel. Nekem ilyen álmacsó nem kell. Mert - szvsz - az igazi macsó tisztában van vele, hogy a szerelme kinyilvánítása nem ejt csorbát a férfiasságán.

  Van az a filmekből is jól ismert ideál (melynek sok kisfiú és férfi próbál - tudatalatt - megfelelni), a maximálisan férfias keménymacsó, aki megfeszült arcizmokkal, de könnytelenül réved a távolba lemészárolt családtagjai teteme felett... Egyedül van, mint az ujjam, de azért nem ejt egy csepp könnyet sem, mert az nem volna fééérfias. Na, ez az, ami már röhejes.

 • 2008.07.11 16:58:58trollkotze

  "miert problema, hogy egy lannyal babasat jatszanak, es kb beleeg kiskoraban, hogy hogyan kell veluk banni?"  Akkor baj, ha ráerőltetik. Mert vannak lányok, akik nem _akarnak_ babázni. Ilyen voltam én is. Kortársaim hurcolászták naphosszat a babáikat, én pedig nem értettem őket, még meg is kérdeztem - tőlük és a felnőttektől is -, hogy mi ebben a jó. Nem vonzottak a játékbabák, sőt némelyik kifejezetten taszított (egyszer állítólag megjegyeztem, hogy "olyanok, mint a halottak" - hogy honnan tudtam, milyenek a halottak, nagy kérdés).  Az ilyesmi rendszerint jelez valamit a későbbiekre nézve is. Az ilyen lányok, nők inkább szembesülnek az erőltetés káros hatásaival, mint a többiek.

 • 2008.07.11 17:11:35trollkotze

  Ja, hogy hogy is kellene akkor nevelni... Hát úgy, hogy ráhagyják kisfiúra, kislányra egyaránt, hogy mivel és hogyan játszik, illetve később azt, hogy mi érdekli, s nem pedig belepasszírozzák a skatulyába.

  Természetesen a lányok jó része ekkor is babázna, a fiúk jó része pedig kisautót tologatna, de a lényeg az, hogy a "maradék" is azt tehesse, amire vágyik.

 • 2008.07.11 21:05:10Zsákos ember

  fortisszimafingusz, vegulis igazat beszelsz.

 • 2008.07.11 21:12:34Zsákos ember

  baud van bolcsesztudomany es termeszettudomany. bar a nevuk hasonlo, teljesen masrol van szo. a termeszettudomanyos modszerek nem hasonlithatoak a bolcsesztudomanyhoz. a termeszettudomanyoknal sokkal kisebb lehetoseg van hulyesegeket beszelni. ha valaki mond valamit, nagyon jol ellenorizheto. ott sem mindenben ertenek egyet a tudosok, de ertik egymas allaspontjat, es ami fontosabb, meg tudjak hatarozni az utat, hogy hogyan tegyenek igazsagot (tovabbi kiserletekkel, stb).

  a bolcsesztudomanyokban sajnos lehet baromsagot beszelni. mivel nincsen olyan szigoru keretrendszer, nincsenek olyan stabil viszonyitasi pontok (pl mint a termeszeti torvenyek), nehez igazsagot talalni. raadasul divat bonyolultan ertheto zagyvasag mode dugni az ures mondanivalot. szamos bolcseszt hallottam mar baromsagokrol vitazni, valoszinu ismered ezt a jelenseget, ha te is bolcsesz vagy. az intellektualis imposztorok cimu konyv pedig olyan bolcseszektol csemegez, akik a termeszettudomany teruleterol akartak elemeket kolcsonozni, es ezzel toltak a blablat. csak az a problema, hogy egy kis venaval ezeket a szovegeket mar lehet kovetni, es lehet rohogni rajta, hogy mekkora agyatlansag.

 • 2008.07.13 02:29:09Vierre_

  Én tele voltam faszi ismikkel és azt kell mondjam minden önajnározás nélkül, hogy ha össze kötöttem volna őket egy kupacba, akkor is én bírtam volna jobban a fájdalmat. Annyi nyavajgós, hisztis picsával, mint ahány pasi sírt nekem eddig mindenféle apró vagy kevésbé apró faszsággal, Dunát lehetne rekeszteni. Azt a rinyát amit képesek levágni... hihhhhhetetlen:)))))))  Nem bírjátok ti azt baszki, se a vérvételt :))))  Ellenben ha fáj a fejem dobok egy algót, azért lássuk be, a hősködésnek is van határa :)))  ezzel pedig :  "de hát a sok gyerek alapvetően jó dolog,"  vitatkoznék, :))))) a gyerek alapvetően jó dolog, de nekem ne legyen sok :)))))

  És hiszem, hogy azt a fájdalmat, amit én éltem át mind a két szülésem alatt, ha átpasszolnám egy zsák-marék pöcsinek, nem bírná el a válluk, lenne ott bazdmeg sírás rívás...

  És ki nem szarja le :)))) Férfiak rulez. A faszi nem bírja a fájdalmat, ellenben sokkal jobb barát :))))))))))) (szerintem ;D)  És azt elhiszem, hogy ebbe a dologba bele élni magát egy hímbilimbis sem tudja, de szivesen megfogom először az egyik, majd a másik herezacsiját az egyednek aki kiváncsi, rátolok egy egy zsineget, majd oda adom Sárinak és Julinak a végüket, oszt a harmadikat a kukacra csomózom és én fogom. Eközben jön meg a Géza. Fogom a stoppert, a géza elkezdi alhasba rugdosni a "kísérletező kedvű" alanyomat, én húzom a kukit előre, de nneeeeem, nem úúúúgy hanem nyújtom, és beindul a Sári és a Julcsi is, akik egy egy kötél véget rángatnak meg mondjuk percenként markáns bikasággal.  Ezt tessák négy és huszonnégy órán át elviselni. És akkor, akkor lehet azzal jönni, hogy ez milyen is valójában... :)))))  De még mindig. Én ilyet nem tennék. Én imádom a faszikat. De megfejelem azt aki azt mondja a szülésre hogy lószar. Sőt azt is aki csak mer rá célozni. :))))))))))))))))))  smárlávcupp.

 • 2008.07.13 11:19:20whale

  "...de szivesen megfogom először az egyik, majd a másik herezacsiját..."  Elöljáróban egy kis anatómia:) Herezacsi egy azaz 1 db van, aranybogár. Abból ha kettőt fogsz egy faszin, ott valami nem stimmöl:) Mielőtt okosat írol, kerülj képbe először, pl. tekints meg egyet élőben.:)  Ami a szülést illeti. Öt gyereket gyártottam le eddig-ebből három él-két anyától, mindegyik szülésen ott voltam az elejétől végéig és mindegyik "vemhes kancám"-ahogy magát nevezte az egyik-azt mondta, hogy sokat segítettem, számított és jó volt, hogy ott voltam. Mondjuk pl. amikor a vajúdásnál-kitolásnál azt se tudták, hogy hogyan vegyenek levegőt...

  És nem, egyikünket sem kellett felmosnia smmilyen "team"-nek sem:))

  Egy tragikusat leszámítva mindegyik szülésünk remek jó élmény volt-mind a kettőnknek-amit a világ legtermészetesebb dolgaként éltünk meg. Pl. a szülőszobáról, a szülést követő 1 órás megfigyelést követően a saját lábunkon mentünk le kezünkben a gyerekünkkel. Mert amennyire az egyik legfelfoghatatlanabb csodája az életnek a szülés-születés, annyira az egyik leghétköznapibb és legmagátólértetődőbb is egyúttal. Mint ahogy az is , ha néha-sajnos-meghal egy gyerek, vagy anya. Egy kicsit úgy érzem, hogy mi itt a civilizált világban egy cseppet mintha túlspiláznánk ezt is, mint annyi mást...  velvet.hu/poronty/2008/01/26/szulesvideo/  A legutolsó videót nézzétek! Erről beszélek.

 • 2008.07.13 17:54:28Vierre_

  whale csillagom, az, hogy két herezacsi, valóban beleköthető, érdekes, hogy amúgy nem értetted mire gondolok, akkor leírom neked külön. Megfogom a zacsódat, szétválasztom a két golyódat és külön külön rájuk kötöm a kötelet. Mesélj nekem arról, hogy a kötekedésen kívül valóban nem értetted azt amit írtam? :))))  És gyártani én is tudok ám dolgokat, viszont én nevelem is őket. Egy apától. És ha kettőtől lenne, akkor is én nevelném őket.  Nincs itt semmi túl spirázva. Nektek mennyei felemelő élmény volt a szülés, én viszont veled ellentétben Szültem is :))) Én tudom milyen érzés, Én éltem át, tehát az Én élményeimet Neked, egyherezacsis haverom kétségbe vonni több mint dőreség. :))) És ha én azt mondom neked, kétgolyós cimborám, hogy pokol, akkor nyilván az is - volt nekem. :)))) És a végterméket én nevelem. ÉN szültem én nevelem. Ebben mi a lófaszcsoda van? Semmi. Ellenben egy fokkal több számomra mint a legyártás és szülés közbeni elszállás hogy ez demilyenfantasztikusdolog, majd aztán a nem-én-nevelés.  Bocccccccs. :)

 • 2008.07.14 12:23:00whale

  Húha, te aztán nő vagy a javából. Kár, hogy a legrosszabb fajtából...:)

  Őszinte részvétem a gyerek(ek) apjának.:)

 • 2008.07.14 13:18:26Vierre_

  whale kedvesem külön gratulációm ha az emberismeret művészetét ilyen magas fokon űzöd, hogy te tudod, milyen is vagyok én :))) átadom a részvétnyilvánítást.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta