Az elhízott férfiaknak rosszabb minőségű a spermájuk

Köztudott, hogy az elhízott nők nehezebben esnek teherbe; a legújabb kutatások szerint az elhízás a férfiak termékenységére is rossz hatással van. A túl zsíros étkezés nemcsak a derékbőségen látszik meg, hanem az ondósejtek minőségében is negatív változásokat okoz, állapították meg skót kutatók.


Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság találkozóján ismertették az Aberdeeni Egyetem kutatói eredményüket, mely szerint a kövér férfiak spermája gyengébb minőségű, mint átlagos testsúlyú társaiké, számol be az MTI. Ghiyath Shayeb és munkatársai ötezernél több, Skóciában élő férfi ondómintáját elemezték, majd az eredményt összehasonlították a férfiak testtömegindexével (BMI, a magasság és a testsúly hányadosából képezett arányszám).

A kutatók úgy találták, hogy az optimális 20 és 25 közötti BMI-értékkel rendelkező férfiak spermája jobb minőségű volt, mint az ennél nagyobb testtömegindexű, túlsúlyos társaiké. Az elhízott férfiaknak 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel volt kevés az ondója, valamint 40 százalékkal emelkedett a rendellenes spermiumok kockázata Shayeb vizsgálatai szerint, írja az MTI.

Az elhízás káros hatását az okozhatja, hogy a zsírszövetek befolyásolják a nemi hormonok lebontását, ezáltal az ondósejtek képződést - vélik a kutatók. A test hőmérséklete is hatással van a hímivarsejtek termelődésére: a legkedvezőbb számukra a normál testhőmérsékletnél két Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet, a zsírszövetekben viszont több hő termelődhet. A kutatók hangsúlyozták, hogy a férfiak fittsége és egészsége egyértelmű összefüggést mutat termékenységükkel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra