SZÜLŐSÉG

Geréb Ágnes öt évet is kaphat

2008. július 9., szerda 13:38

Foglalkoztatás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének elkövetésével vádolja az ügyészség Geréb Ágnes szülésznőt és három társát, akik egy otthon tervezett ikerszülést akartak levezetni 2003 decemberében. A szerdai tárgyalást a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tartották.Az első tárgyalási napon az ügyész ismertette a vádiratot, amelyből kiderült, milyen cselekmények miatt emelt vádat. Eszerint az orvosok 2003 elején ikerterhességet állapítottak meg B. Andreánál, az egyik sértettnél. Ő a szülésznőhöz fordult, aki azt mondta neki, az ikerterhesség nem akadálya az otthonszülésnek. A nő úgy döntött, otthon szüli meg az ikreit, közben a terhesség 36. hetéig rendszeresen eljárt az előírt terhesgondozásra és a Geréb Ágnes otthonszülés-tanfolyamára. Az orvosok és a védőnők közben le akarták beszélni a tervről, de hiába. A szülésre egy Geréb Ágnes által szerzett lakásban került sor 2003. december 24-én, amelynek levezetésében a többi vádlott, Király Ágnes szülésznő, Frigyes Júlia pszichiáter és Németh Mónika általános orvos segédkezett. Az első csecsemő komplikáció nélkül világra jött, Geréb Ágnes ekkor figyelt fel arra, hogy a másik magzat szívhangja gyengül. A szülésznő egy szülést gyorsító injekciót adott a nőnek és pár perc múlva megszületett a második, nem lélegző gyermek, számol be az MTI.

Miközben Geréb Ágnes az édesanyát látta el, a segítők a kisfiút próbálták újraéleszteni, de a spontán légzés nem indult meg. Ezután kihívták a Cerny újszülöttmentőt. A vádirat szerint Frigyes Júlia nem közölte a mentőkkel, hogy ikerszülés történt. A második kisfiú ekkor még mindig oxigénhiányos állapotban volt és ki is hűlt. A csecsemőt a SOTE klinikájára szállították. A gyerek a szülés során olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy szellemileg és testileg is súlyosan visszamaradt volna. A kisfiú 2004 júliusában meghalt, de a szakértők nem mutattak ki okozati kapcsolatot a szülés eseményei és a halál bekövetkezte között. A vádirat szerint Geréb Ágnes és társai több jogszabályi előírást is megszegtek. Például ikerterhesség esetén szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak a helyszínnek, ahol a szülés megtörténik. Így készenlétben kell állnia két szülésznek, két neonatológusnak és egy jól felszerelt műtőnek is. Valamint akkoriban a tervezett otthonszülés sem volt engedélyezett, ugyanis a szakmai kollégium 2002-ben elvetette ennek lehetőségét. Ennek ismeretében, ezek ellenére mégis vállalkoztak a szülés levezetésére - ismertette a vádiratot az ügyész.

A tárgyalás során az egyedül jelen lévő Geréb Ágnes - társainak ügyvédje megbetegedett, ezért ők eltávoztak - nem kívánt vallomást tenni. Viszont a bíró ismertette a nyomozati anyagban szereplő vallomásainak egyes részeit, amelyeket fenntartott. A vádban szereplő bűncselekmény miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a vádlottakat. A következő tárgyalási napot október 16-ára tűzte ki a bíróság. A szülésznő ellen nem ez az első vád. 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta Geréb Ágnest a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt. Valamint 2007 szeptemberében szintén közreműködött egy otthonszülésnél, ahol meghalt az újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de nem gyanúsították meg a nőt, írja az MTI.

Az otthonszülés szabályozása miatt számos vita alakult ki az esetek kapcsán, az otthonszülést szabályozó jogszabály kialakítása pedig folyamatban van.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.18 22:23:06csaksemmicicó

  Régen született egy családban akár 8-10 gyerek is, és ebből sok esetben több is meghalt az otthonszülésnél, ahol logikusan inkább az anyát mentették, ha lehetett! Ezzel jönni ostobaság...

 • 2008.07.18 22:45:21csutkababa

  VKH

  Ez igen!

  Csak kissé kevésbé zavarosan fogalmazz,kérlek!  "ezen nem gondolkoztál azzal a hangyányi agyaddal, amit a természtetanya az ősösztönök (evés,alvás,kaki-pisi) elvégzésére engedélyezett neked mégiscsak az én leépülésemre, he????"  Erre gondolok...gyöngyök...hehe...  És nekem GÁ, csakazértis!:-))

 • 2008.07.24 12:38:38Szusy

  Igyekeztem átolvasni teljes egészében a fórumot, de sajnos még mindig nem értem a végére. Egyrészt azért olvasgattam itt napok óta, hogy ne hozzak fel már ezerszer megvitatott témákat, másrészt, hogy megismerjem az embereket és az álláspontjukat.  huhhh:

  szinhaz.hu/index.php?id=1927&cid=27021  vannak ezen a honlapon olyan történetek, amiket te kerestél. Kórházban szülés, csodálatosan megélve. (A látszat ellenére ez a szules.hu )  Mindenki:

  GÁ-ék egyyébként nem ítélik el a kórházban szülőket, nem az a céljuk, hogy mindenkit befolyásoljanak a demagógiájukkal, hogy márpedig otthon szüljenek, hisz kórházban szülni egyenlő a pokollal. Ahogy olvasgattam az eddigi hozzászólásokat, azért sajnos elég sokan voltak olyanok, akik hallanak valamit, és eszükben sincs normálisan utánajárni, esetleg elmenni egy beszélgetésre, felhívni az alapítványt, de azért véresszájúan nyomatják az ellenkampányt, anélkül, hogy konkrétan utánajártak volna. Ditkének is azt ajánlom, hogy menjel el egy ilyen beszélgetésre, ahol elmesélheti az ő császáros történetét, mert ezzel csak bátorítaná a kismamákat. Egyébként meg GÁ-ék valóban nem azokat a császáros eseteket "szidják", amikor indokolt volt a beavatkozás.  yukikoka

  A magán bőrgyógyász azért kérte el a tajkártyádat, mert csak akkor írhat fel neked receptet, ha tudja a tajszámodat.

 • 2008.07.24 13:11:04Szusy

  Azt hallottátok, hogy nem lehet már szülésznőt választani? Valamelyik nap volt a híradóban.

 • 2008.07.24 13:43:54kéksárga

  Szusy! EGY, azaz 1 kórházban nem lehet! Ez már a második poszt,a hol ezzel jöttök! Mielőtt elkezdtek valami körül pörögni, legalább olvassatok:

  index.hu/politika/belfold/aek0722/

 • 2008.07.24 13:54:09Szusy

  kéksárga  Mondtam, hogy még nem olvastam végig, de becsülöm magamban, hogy vettem a fáradtságot rá. Egyébként köszi az infot. :)

 • 2008.08.12 01:50:45am68

  Teny, hogy vannak orszagok ahol az otthonszules torvenyes keretek kozott mukodik. A dologban semmi ordongosseg , magia, csoda, felelotlenseg, stb. nincs. Tehat sem a hatosagokat sem a laikusokat nem ertem, mit kell ezen vitazni, miert kell egy ertelmes, tehetseges doktornot meghurcolni egy egesz tarsadalom, vilag elott. Gereb Agnes vegzi a dolgat, tapasztalatbol tudom 2 gyereket szultem nala OTTHON, hogy pelda nelkuli az ahogyan o a kismamakkal es azok hozzatartozoival banik. Azt is mindenki tudja, hogy a korhazban is halnak meg gyerekek, sot meg anyukak is. Vagy lehet, hogy Magyarorszag a nok maskent mukodnek es az orvosok sokkal okosabbak, tudnak valamit amit sehol mashol a vilagon es az otthonszules valoban veszelyes??

 • 2008.08.12 02:31:18Vierre_

  am68 elfogult vagy. És az elfogultság nem érv. :)

  Lehet valaki lelkes és elhivatott de ettől és a te élményeidtől nem válik tökéletessé.

  Ott és akkor történtek olyan bakik, melyek egy korházban is megeshetnek, ellenben a korházban ott a korház.

  Senki nem állítja, hogy korházban nem halnak meg nők és gyerekek.

  Viszont Magyarországon nincs meg a feltétele annak, hogy hogyan lehet a legbiztonságosabban otthon szülni. Az, hogy neked minden ok volt, nagyon szép dolog. CSak hogy melletted van még pár asszony. És Gerébnek, akiről én is csak jót hallottam eddig, de ettől még nem esem abba a hibába, hogy azt gondoljam, hibátlan, tudnia kell, hogy nincsenek meg a feltételek.

  Lehetne társadalmi harc.

  Lehetne mozgósítás.

  Lehetnek orvosokat maga mellé állítani.

  Kűzdeni azért, hogy a feltételek adottak legyenek.

  Én személy szerint azt aki ma itthon otthon szül mindenféle személyeskedő felhang nélkül felelőtlennek tartom.

 • 2008.08.12 17:18:15am68

  Valoszinuleg igazad van Vierre_, elfogult vagyok, de szerintem nem jobban mint Te. Sot en tudom, hogy az otthonszules mukodik, nem azert mert en atestem a proban, eleve azert vallalkoztam ra mert biztos voltam benne. Ettol fuggetlenul tokeletesen elfogadok masokat akik a korhazi utat valasztjak. Az en szemelyes elmenyeim valoban csak nekem es nem utolsosorban a csaladomnak jelentettek sokat, a mi eletunk ettol tokeletesebb lett, mase meg attol tokeletes mert a szamara biztonsagos korhazban adott uj eletet. Ezek szubjektiv dolgok, orakon, napokon keresztul tudnek erveket folhozni masok ellenerveivel szemben, de amit Gereb Agnessel csinalnak az gusztustalan. Gereb Agi egy alternativ szulesi modot kepvisel, nem konkurencia. Eldonteni pedig, hogy ez veszelyes vagy biztonsagos nem a Te es az en dolgom. Azon csodalkozom, hogy mas orszagok egeszsegugye mas allast foglalt, valoszinuleg megalapozottan, Magyarorszagon pedig az otthonszules arrol szol, hogy Gereg Agnes alol probaljak kihuzni a talajt, mert amit o csinal az buncselekmeny. Ha o nem lesz, mert a hatosagok egyszer ugy tekerik csavarjak a paragrafusokat, lesz mas. Nem tudok masra gondolni, csak arra, hogy a szulesz-nogyogyaszok feltik a penzuket. De ez rohej!!

 • 2008.08.12 17:58:18glad az egyetlen

  "...Nem tudok masra gondolni, csak arra, hogy a szulesz-nogyogyaszok feltik a penzuket..."  Na igen ez tipikus álláspont. Miután felvezeti egy kórház szülőpárti a fő indokát miszerint nem akar az az ezerből egy lenni aki koplikáció mentesnek indul, de aztán beüt a baj, akkor a tipikus otthonszülő párti ezt elbagatelizálja vagy nem akarja meghallani/megérteni. Ha pedig ezen átsiklik akkor persze kell keresni valami indokot ami lehetőleg persze negatív "hogy nem tud másra gondolni" mint egy oltári baromságra.

  Azt hogy ez a pénz dolog miért fals azt itt már kitárgyaltuk.  "...Ha o nem lesz, ... lesz mas..."

  No igen ezt már felvetettem, hogy nagy igény lenne otthonszülő pártiak részéről több orvosra, de éredekes mód ennyi év alatt más ezt így nem vállata fel.

  Elgondolkoztató. Szóval én azért nem lennék ebben olyan biztos, persze ki sem zárható.  "...Eldonteni pedig, hogy ez veszelyes vagy biztonsagos nem a Te es az en dolgom..."

  Már pedig nagyon is az anya dolga, hisz gyermeke sorsáról dönt!

  Másrészt nem kell ahhoz orvosnak lenni, hogy az időtényező problémáját felmérd, azaz ha otthon vagy és baj van akkor 15 perdenbelül nem kerülsz műtöbe, pedig néha már az 5 perc is sok.

  Mindenesetre írt ide orvos is aki ilyen esetek hez is kiszált, de lehurrogtátok, mert nem azt írta amit látni szeretetek volna.

  GÁ pedig volt néhány megkérdőjezhető döntése amiből aztán tragédia lett, és mint egyedüli képviselője a témának persze hogy előveszik.

  Nem mintha nem kellen ilyenkor a korházi orvosokat is...

 • 2008.08.12 20:09:59am68

  Kago, tokeletes egyetertek veled!

 • 2008.08.12 20:55:14am68

  Glad az egyetlen,

  Nem olvastam at az egesz topikot, tehat elkepzelheto, hogy olyat irtam amit mar kitargyaltatok.  A tipikus szerintem az, hogy a korhazra eskuszok el sem birjak kepzelni, hogy letezik masik alternativa is. En eu. dolgozo vagyok, ennek ellenere, meg talan pont ezert mindket allaspontot megertem es en el tudom fogadni.  Megfelelo korulmenyeket kell teremteni az otthonszuleshez Magyarorszagon is, mint annyi mas helyen. Velemenye pedig mindenkinek lehet, errol meg beszelni, vitatkozni es lehet, szerintem ez egy teljesen egeszseges dolog, de akkor mond meg Te, hogy szerinted mi all az egesz mogott. Miert merul ki az otthnszules tema abban, hogy Gereb Agnest tamadjak, miert nem probalnak fejlodni a temaban.

 • 2008.08.12 23:12:26glad az egyetlen

  "...szerinted mi all az egesz mogott..."  Magyrországon még(már) nincs meg a kulturája az otthonszülésnek és nincs is ennek megfelelően kiépített rendszer, mert lássuk be még csak egy elég vékony réteg az aki igényli ezt.

  Geréb Ágnes pedig egy kipítetlen rendszerben végez nem megfelelő feltételek között szüléseket. Persze ha a szülés problémamentes végig akkor nincs is gond (az esetek többségében), mert akár szakasszisztencia nélkül is meg van a gyerek, na DE ha probléma van akkor GÁ csak abban reménykedhet hogy elég gyors a mentő.

  Eddig többször nem volt az és tegyük hozzá mit sem tudunk maradandó sérült szenvedet, de életben maradt csecsemőkről.  Azért személyszerint nekem az otthonszüléses rendszerrel vannak úgy általános fentartásaim az időtényezős probléma miatt szóval szivem szerint a kórházi szülés körülményeit javítaná.

  Figyelemre méltó az is, hogy habár a magyar szülési statisztikák siralmasak és otthonszülés témában a holland példát szokás előrángatni érdekes mód világ viszonylatban ők elég gyengén szerepelnek és pl csehek viszont dobogósak ahol nem hinném hogy sokkal több otthonszülés volna.

 • 2008.08.12 23:14:00glad az egyetlen

  Okoska  "...Kár, h. ezt nem tették fel ide is..."

  Felteheték volna, de otthonszülős témában ez nem oszt nem szoroz.

 • 2008.08.13 00:50:48cantaloupe

  Glad az egyetlen,  irod, hogy Gereb Agira mutat minden ujj, hisz o a magyar otthonszulesek fo-fo kepviseloje. Irod, hogy nincs kiepitve az otthonszules, nem megfeleloek a feltetelek.  Kerdesem az, hogy a sajat magaddal valo ellentmondas nem tunt fel? Konyorgom, hogyan fejlodjon valami, ha azt az egy uttorot, aki probalkozik, is csirajaban fojtjak el?  Annak azert szivbol orulok, hogy a korhazi orvosoknak is a kormere koppintanal, ha hibaznak. Haladunk. :) • 2008.08.13 00:55:01cantaloupe

  Amugy lehet, hogy a "penzsovar nogyogyaszok" egy tipikus sztereotipia.  De az is tipikus az ellenoldalrol, hogy azt szajkozzatok, az otthonszulesnek nincsenek feltetelei, kesz-passz, ez maradjon is igy.  Ezzel a mentalitassal korhazak sem lehetnenek, meg mindig szakocat pattintgathanank a Neander-volgyben.  Mas orszagokban megszervezik a korhazi-es az otthonszulest, nalunk miert KOTELEZO korhazban szulni? Magyarorszag a vezeto orvosi hatalom, nekunk a legjobbak a statisztikaink, hogy igy monopolizaljuk a szulest?

 • 2008.08.13 03:01:29glad az egyetlen

  "...Mas orszagokban megszervezik a korhazi-es az otthonszulest, nalunk miert KOTELEZO korhazban szulni?..."  Erőssen kétlem, hogy ez a köztes helyzet csak nálunk alakult ki.

  Valószinüleg a post kommunista országokban hasonló a helyzet (pl a kórházi statisztikában éllovas csehek), de kultúrától adódóan máshol is ez lehet eltérés (pl nem tudom mu a helyzet távol-kelet fejlet részein mint Japán, Dél-Korea, stb).  Szóval ismeretek hiányába ne tegyünk ilyen kijelentéseket.

 • 2008.08.13 03:09:49glad az egyetlen

  "...Kerdesem az, hogy a sajat magaddal valo ellentmondas nem tunt fel? Konyorgom, hogyan fejlodjon valami, ha azt az egy uttorot, aki probalkozik, is csirajaban fojtjak el?..."  Lehet uttörösködni, de ésszel.

  Direkt elvonatkozatott példa hogy ne legyen vita:

  Ha valakinek eszébe jut az repülőből kiugrás gondolata, és ezt ejtőernyővel teszi az az uttörö.

  Ha valaki ezt ejtőernyő vagy bármely védőeszköz nélkül ugrál az felelőtlen.  Ma Magyarországon a problémamentes szüléshez adott a feltétel (mint bárhol), de a ha baj van nincs ("ejtőernyő") védő rendszer még kialakítva.

  Ennélkül pedig felelőtlenség.

 • 2008.08.13 03:29:11glad az egyetlen

  Amúgy az is elgondolkoztató amit ugye az általad lelaikusozott (az amúgy vicces volt), orvos fórumtársunk írt, miszerint Gerébéknek az otthonszülésnél elemi eszközök hiányoztak baj esetére, mint például az orrszonda. Egyszerű eszköz és ha szükség van rá gyakorlatilag perceid vannak csak erre.  Vajon akkor miért hiányzik egy ilyen eszköz?

  Nos a GÁ és sok otthoszülőpárti nem csinál titkot belőle, miszerint az hogy az újszülött torkán/orrán lenyomjanak bármit is az ellenkezik a háboritatlan szüléssel.

  Na erről ennyit! :(

  Hogy várjátok el az államtól a feltételek megteremtését ha Ti (otthonszülő pártiak) se teszitek meg az amit megtehetnétek és ami kellene?  Vajon mi a garncia, ha kialakitanak egy rendszert és egy protokolt, hogy azt betartjátok majd ha éppenségel nem lesz tetszetős az elveiteknek?

 • 2008.08.13 04:16:21cantaloupe

  Az ejtoernyos peldad azert nem jo, mert ha ernyo nelkul kiugrom tobbszaz meter magasbol, akkor nagy valoszinuseggel kinyiffanok-mig a legotthoszulesellenesebb orvos, aki itt megnyilatkozott is belatja, hogy a nok 80%-a megszul a kukoricasban....errol ennyit.  Az osszehasonlitas ugy lenne helyes, hogy te eliteled a bungee jumpingot, mikozben te ejtoernyos vagy. :)

  Mindegyik extrem sport, a maga kockazataval.  Mellesleg nem jol figyeltel: epp emlitett orvos (Csutkababa) nevezet laikus mozgalomnak az otthonszuloket. Erre irtam, hogy o is laikus, hisz nem szult otthon es szakmaja sem szuleszno...na meg amit irt, azt en orvosi diploma nelkul is meg tudom allapitani, hogy objektiv erteke nulla.  Rosszul tudod- Gereb Agiek, es minden szuleszno is tisztitja a legutakat, szemet stb.-HA szukseg van ra. Nem rutinszeruen, az igaz, mert abban hisznek, hogy a gyereknek nem feltetlen jo, ha ezerwattos lampafennyel es szipkaval, furdetessel, vegbelszondaval akarjak akklimatizalni.  A tobbes szamot nem ertem (elvarjatok, betartjatok), mivel en nem akarok otthon szulni-csak mastol nem sajnalom a lehetoseget. • 2008.08.13 20:41:48glad az egyetlen

  cantaloupe  "...Rosszul tudod..."  Mert Te aztán tudod!  1, Az orszonda nem váladék tisztitásra való.  2, Ha már szóba került viszont a váladék kiszívása:

  Ha GÁ-nek volt megfelelő(!!!) eszköze váladék szívásra akkor ugyanmár hogy fordulhatot elő, hogy egy babát a háborítatlan szülés jegyében lassú halálra itéltek (lehet felháborodni, de ez a tény) és amikor GÁ realizálta hogy baj van, akkor utólag miért nem pótolta a váladék kiszívást ha már szondája nem volt(!).

  Ennélkül az újraélesztésnek semmi értelme.

  Akkor ez most hogy is van???  3, Értem és értjük, hogy te nem vallod magad otthonszülőnek, de lépten-nyomon megnyilvánulásod gyakorlatilag a pártolásról szól részre hajlóan. Ezért hagyta eddig mindenki figyelmen kivül hogy hogy állítod be magad.  4, Végül; sokaknak nem tetszik, de azt amit GÁ művel otthonszülés néven az így a bajra való felkészületlenség nélkül oroszroulette.

  Tudom ezt is kikérte már magának (megmaradva az 1000-ből 1 példánál) 999 olyan nő aki gyakorlatilag minden segítség nélkül egy szántófőld közepén is megszült volna (ahogy Ti is példáztatok).  Kérdem ismét:

  Milesz a garancia ha lesznek olyan ésszerű szabályzatok, otthonszülésnél kötelező lesz váladék tisztitás, vagy nem lehet ikerszülést otthon levezetni. Akkor mi lesz? Mert az eddigi hozzáállás alapján GÁ és követői nem tartják be ezeket.

  Lehet újjal mutogatni az államra, de itt lenne az idő hogy saját házuk táján kezdjenek söprögetni!  A laikuságra megjegyezve:

  Csutkababa nem laikus:

  - Ha kórházban kell szülni.

  - Ha kórházon kivül kell szülni (akár otthon vagy a búza földön).

  - Ha otthon vagy a kórházban probléma merül fel amivel egy bába nem tud mit kezdeni.  Akkor most miben laikus? A GÁ féle bóhóckodásban? Ja igen hát csutkababa nyilván balfék lenne ha lenruhát kellne venni szüléshez vagy gyertyát.

  Szóval a GÁféle otthonszülés kényelmi szempontjaiból valóban laikus, bár kövezetek meg, nekem nem ez a lényeg.

 • 2008.08.13 21:48:54Magenta

  "2008.08.13 04:16:21 cantaloupe

  a legotthoszulesellenesebb orvos, aki itt megnyilatkozott is belatja, hogy a nok 80%-a megszul a kukoricasban....errol ennyit."  Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy viszont 20%-nál kell valamilyen orvosi beavatkozás, rásegítés, bármi.  Nemrég volt egy poszt az amniocentézisről és nagyon sokan hörögve tiltakoztak, hogy mekkora felelőtlenség elvégeztetni, mert akár 1% is lehet a vetélés esélye.  Ha nekem azt mondja valaki, hogy akár csak 1-2% az esély arra, hogy otthonszülésnél bármi gond történik, már nem is kockáztatom meg!  Két gyerekemből egynél kellett beavatkozás születéskor. Ez eddig pont 50%. • 2008.08.13 21:57:03cozumel

  Magenta  viszont ket gyerek sehol nem statisztikai alap :-)

 • 2008.08.13 22:09:02Magenta

  Dehogynem, nálam! :)  Ugyanis ezért SEM merném bevállalni, hogy a harmadikat itthon szülöm meg.

 • 2008.08.13 22:22:49cantaloupe

  Magenta,  en egy szot sem szolnek, ha a szuleseknek csak 20%-aba szolnanak bele, illetve csak akkor, ha a kismama kulon keri a beontest, epiduralt.  Marpedig ez meg itt, nyugaton sincs igy, van egy protokoll es annak megfeleloen zajlik le a szules. Persze orvosa valogatja, van, amelyik igyekszik a termeszetre bizni es a hatterbol segiteni, megint mas hamarabb nyul a muszerekhez.  Es meg igy, muszerekkel sem jobb a korhaz statisztikaja, ami azert elgondolkoztato...es eppen ezert nem tartom veszelyesebbnek normal szulesnel az otthonszulest. Mindegyik helyszinen mas a riziko: otthon az, hogy valami muszer kene hirtelen, a korhazban az, hogy az inditas, beavatkozas okoz bajt.

  Es persze van a harmadik kategoria, pl. a levalt placenta, amire nincs segitseg....  Inkabb buntetnem azokat a kismamakat, akik dohanyzonak a terhesseg alatt, azzal latod bizonyitottan kockazatot vallalnak. Ja, csak abbol (meg a korhazi szulesekbol) van az allamnak bevetele, az otthonszulesbol meg nincs...  Amugy semmi bajom nincs a velemenyeddel, az anya szava szent-ha korhazban erzed magad biztonsagban, szulj ott. Szep szulest kivanok! :) • 2008.08.13 22:40:52Magenta

  Nálam olyasmi volt a gond, amit nem lehetett előre látni, szülés közben kellett beavatkozni.  Nálam ezt jelenti a saját 50%-om. :)))  De tiszteletben tartom, ha valaki otthon szeretne szülni, Geréb Ágnest pedig valójában csak tisztelni tudom azért, hogy megpróbál úttörő lenni, ami nem egy könnyű feladat.  Szép szülést? :) Köszönöm, de nekem ez most császár lesz, egy betegség miatt. :(

 • 2008.08.13 23:05:44glad az egyetlen

  :)

  "...meg a korhazi szulesekbol) van az allamnak bevetele, az otthonszulesbol meg nincs..."  Miért is? Éppen hogy ellenkezőleg!

  Az államnak a kórházi szülés egy kiadás, mert a befizetett TB-ből a kórházaknak fizetnek térítést, szóval apad a költségvetés.

  Ellenben az otthonszülés anyagilag jó az államnak, mert náluk marad ez a pénz.  Szóval az állam anyagi érdeke a minél több otthonszülés (ebben a formában).

 • 2008.08.13 23:26:59cantaloupe

  Magenta,  megfelelo ellatassal, szemelyzettel a csaszar is lehet szep-onnantol kezdve mindenkepp, mikor megmutatjak a bebidet! :)

 • 2008.08.13 23:30:05cantaloupe

  Glad,  azert az AlterNatal alapitvany koltsegvetesebe nehezebb benyulni az allambacsinak, mint a TB-ra aldozott penzhez, ugyanis utobbi esetben nem kapsz kimutatast, hogy mire hasznaltak...igy ertettem.

 • 2008.08.13 23:40:34glad az egyetlen

  Tb-be belenyulni az egy dolog (szépen ezt költségvetési átcsoportosításnak hívják), de kórház szülésen keresztűl sumákolni max a kórház tud, nem az állam.

  Volt is példa rá hogy a kórházak túlszámláztak az állam kárára, de igazából elitélni se tudom őket ezért, mert ezek a kórházak az életbenmaradásért csaltak és nem azért hogy új Audi A8-as legyen a vezérnek.  Szóval ez a kiszólás sehogy se fekszik, max degradáló kisérlet volt arra, hogy magyarázatott találjatok a szakma otthonszülés ellenállásának.

  De ez is sántit.

 • 2008.08.13 23:56:05cantaloupe

  Nem degradalok en, ha rajtam mulna, mindenhol csilivili korhazak lennenek a legujabb muszerekkel, es az orvosok olyan fizetest kapnanak, hogy a halapenznek meg a gondolata sem merulne fel.

  Minden legalisan mukodne, mindenki a maximalis legjobb ellatasban reszesulne es ezert szivesen fizetne.  De sajnos nem igy van.  Tisztelet a kivetelnek, de szerintem is sok orvos felti a jovojet, halapenzet, illetve azert nem ismeri el az otthonszules letjogosultsagat, mert a tankonyvben a 2000 oldalbol van vagy 20, ami azt taglalja.  Biztos vannak a korhazon belul is olyanok, akik szimpatizalnak a termeszetes szulessel, ugye sok helyen van mar alternativ modszerekre lehetoseg, lassan beszivarog azert a jo oldala a dolognak...csak az a baj, hogy ennek a kisebbsegnek is a munkahelyi protokollt kell kovetni, illetve a tobbseg gondolkodasanak alavetni magat.

 • 2008.08.14 00:04:04glad az egyetlen

  "...Tisztelet a kivetelnek, de szerintem is sok orvos felti a jovojet, halapenzet,..."  És ismét a szokásos kiindulási ponthoz értünk! :-)

  "...csak az a baj, hogy ennek a kisebbsegnek is a munkahelyi protokollt kell kovetni..."

  Már pedig protokoll kell. Nem is olyan rég pont ezt hiányolták néhányan ebben a fórumban.

  Ha szabályozzák az otthonszülést akkor is lesz nyilvánvalóan protokoll arra is amit be kellene tartani!

  Félek hogy sokaknak nem tetszik majd....

 • 2008.08.14 17:31:18cantaloupe

  Glad,  mar nem akarok sokat kommentelni, mert azt latom, hogyha te eldontotted magadnak, hogy az otthonszules felelotlenseg, nincs letjogosultsaga, Magyarorszagon lehetetlen megvalositani, akkor nem itt leszel meggyozve.  Ugy erzem, en rugalmasabban gondolkodok a temaban, pl. megertem azt is, akinek programcsaszar kell orvosi okokbol, vagy aki sima es kockazatmentes terhessegevel is korhazba kivan vonulni.

  En becsulom az osszes korhazat es orvost, akik meximalisan ellatjak a kismamat es legjobb tudasuk szerint vezetik le a szulest.  Az, hogy te csipobol elutasitod, hogy mindenfele muszer nelkul is lehet szulni, az a te veszteseged, nem az enyem...szukebb a latokor.

 • 2008.08.14 20:07:38glad az egyetlen

  cantaloupe látom bencéhez hasonlóan, neked is kellet némi idő amig agyaltál rajta hogy ne kelljen válaszolni néhány kényes kulcs kérdésre.

  Nem nagy meglepetésemre azonban sikerült őt alul múlnod (vagy "felül", nézőpont kérdése).

  Szóval ezek a jelzők rám:

  "...Az, hogy te csipobol elutasitod..."

  "...te eldontotted magadnak,....akkor nem itt leszel meggyozve..."

  Különösen érdekes egy olyan ciklus után amikor is kijelentetted, hogy a nőgyógyász szakma nagyja pénz éhes és anyagi érdekből tesz keresztbe az otthonszülőknek, majd amikor bizonyítani próbáltad igazad akkor nem hogy csak rendre mellényultál hanem olyan érvet is sikerült felhoznod ami pont ellenkezőjét igazolná.

  Mindez nem akadályozott meg abban, hogy némi felesleges körbefutás után minden alap nélkül ujfent kilyukadj a szokásos mantrádhoz:

  "...Tisztelet a kivetelnek, de szerintem is sok orvos felti a jovojet, halapenzet,..."

  Miért is? Mert megtudod indokolni?

  Nem, hisz pont elötte pár hsz-ben buktál bele. Hanem azért mert TE "...eldontotted magadnak...", hogy "...sok orvos felti a jovojet, halapenzet..."  Akkor hogy is van ez?

  Hát az a helyzet drága cantaloupe hogy neked betonbiztos énképvédő mechanizmusod van, ami szükség esetén akár az igazságtól is megvéd (ahogy azt már láthattuk a szándékos szöveg félreértelmezéseidnél korábban).

  Na de azért harc nélkül nem megy ez nálad, mert jól láthatólag az orditó ellentétekkel azért megküzdesz és megpróbálod elhitetni magaddal:

  "...Ugy erzem, en rugalmasabban gondolkodok a temaban..."

  "...nem az enyem...szukebb a latokor..."

  Mantrálod hátha így igaz is lesz akkor is ha közben pont nem így csinálsz.

  De sajnos habár néha odafigyelsz mit írsz le, azért csak elő jön igaz éned újra és újra és soraidben ott viritanak az előitéletek és túlzások, csak úgy mint legutoljára.

  Amikor is próbáltad igazolni, hogy a rutin szerü váladék leszívás felesleges (és nem mellesleg GÁ-nél ennek hiányában halt meg az egyik baba), de mivel lássuk be ez így nem ilyen hangzatos, hát hogyan is jellemezted?

  "...ezerwattos lampafennyel es szipkaval, furdetessel, vegbelszondaval akarjak akklimatizalni...."  Na ennyit a Te "szukebb a latokor"-ödről.  Megmondom így utólag, hogy habár néha fárasztó voltál legalább annyira érdekes is számomra akit érdekel a pszichológia. Életem folyamán rajtad kivül csak egy emberrel találkoztam korábban aki ennyire képzavarban lett volna azzal (szintén túlfejlett énkép védelemnek köszönhetően), hogy korábban mit írt/mondott majd pszichéjének köszönhetően a következő pillanatban azzal ellentéteset reagáljon.

  Érdekes volt...

 • 2008.08.14 20:24:49cantaloupe

  Hat persze, glad.  Mindenki, akinek kiforrott az allaspontja, hujje es pszichologiai eset, meg kepzavarban szenved.  Meg jo, hogy te vagy itt a feny az ejszakaban. :)

 • 2008.08.14 21:42:13monsterwoman1

  Bocs glad, de merész dolog azt állítani, hogy egy baba G.Á. mellett azért halt meg, mert nem szívták le a váladékot a légzőrendszeréből. Nem tudom, ezt az alaptalan baromságot honnan vetted, komolyan kíváncsi vagyok.

  Fölöslegesen futod ugyanazokat a köröket, mert ezt a problémát te egyszemélyben itt a porontyon nem fogod megoldani. Érvelni, vitatkozni lehet, de fölösleges a másikat válogatott sértésekkel a földbe döngölni. Hidd el, egy felnőtt nő, főképp, ha netán szült is már kórházban, elég érett rá, hogy megválassza a saját maga számára helyes utat. Nem az oviban vagyunk, ahol az óvónéni majd jól megmondja, hogy a Mancika ki mellé ülhet és ki mellé nem. Évezredekig születtek emberek kórház nélkül. A világ számos országában kultúrált módon megoldották, hogy kielégítsék a nők természetes szüléshez, otthonszüléshez kapcsolódó igényét. Bízzunk benne, hogy egyszer talán Mo-on is így lesz, és ne kiáltsunk ki senkit felelőtlen idiótának, aki műszerek nélkül szeretné átélni ezt a sok szempontból nagyon meghatározó élményt.

 • 2008.08.14 22:41:43glad az egyetlen

  "...de merész dolog azt állítani, hogy egy baba G.Á. mellett azért halt meg, mert nem szívták le a váladékot a légzőrendszeréből. Nem tudom, ezt az alaptalan baromságot honnan vetted, komolyan kíváncsi vagyok...."  A kiváncsiság elöbbre visz. Nesze:  index.hu/politika/bulvar/szl1026/  "...Ekkor észlelte, hogy a gyermek a klinikai halál állapotában van. A mentők kiérkezéséig megpróbálta lélegeztetni a gyermeket, a mentőorvos pedig azt állapította meg, hogy a gyermek egyik orrjárata egyáltalán nem, a másik csak a legkisebb szondával volt átjárható. Az újszülöttet kórházba szállították, de az oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.

  ...

  Az orvosnő korábban azt állította, tudatosan nem tisztította meg a gyermek orrnyílását és garatját, mert nem tartotta szükségesnek. ..."

 • 2008.08.14 23:26:11glad az egyetlen

  A fentiekhez talán még ezt emelném ki:  "...A bíróság szerint tehát a vádlott tudatosan nem tett eleget a szakmai szabályoknak, több foglalkozási szabályt megszegett és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a csecsemőt. ..."  Az csak halkan jegyzem meg monsterwoman, hogy ezt már egyszer belinkeltem pont ebbe a fórumba korábban.  Tudod ha rajtam múlna én nem futnám azokat a fölösleges köröket, ha egyesek hajalndóak volnának logikusan vitatkozni és nem újra és újra megkérdezni/megvitatni azt amit már egyszer kibeszéltünk.

 • 2008.08.14 23:40:09Vierre_

  Egyszerűen azokon kívül akik elfogultak, mert GÁ-val szültek és tőlük nem is várok választ, nem értem hogy a többi hol nem fogja fel a "felelőség" szót, és azt a három napot, amit rosszabb esetben korházban és jobb esetben - baba-mama-barát filingen ugyan csak korházban kell tölteni, nem beszélve arról, hogy megszülhetsz korházban és saját felelőségre egy nap után haza mehetsz ha nincs gond.

  Nem látom át, hogy hol van itt a vita, nem látom át, hogy mit kell ezen moralizálni, a szülés nem az anya kényelméről szól elsősorba ha hiszti jön ez után a kijelentésem után, ha nem. Ha az én kényelmem velejárója annak, hogy nincs körülöttem az a környezet, ami segít abban hogy egy problémamentesnek induló szülésből problémás lesz és azt megoldják, akkor kérdem én, mi itt a kérdés?

  Az anya feladata, hogy keressen egy számára szimpatikus, orvosilag megbízható dokit- akit annak hisz, egy baba mama barát korházat, ha van a településén ilyen és a lehető legkényelmesebb módon álljon neki a szülésnek ott, ahol ennek a feltétele adott.  Szarok én arra a fostalicska demagógiára hogy de régen még a pincében is potyogtak a gyerekek, most nem régen van, most most van és régen haltak meg csecsemők rendszeresen, most az a cél hogy ez ne történjen meg.

  Minden más körítés.  Ha a feltételek adottak lennének , lehetne otthon szülni de Mo nem adottak, innentől kezdve az, aki ma Mo otthon szül az én szememben egy felelőtlen, önző, álandörgránd, álalternatív baromarcú.

  És hogy ezzel most jujdesok embert megsértettem?

  Szarok a sértettségükre, az, aki vállalja azt az x százalékot, mert pl olyanok történnek mint a fentebb belinkelt és kopizott történet, azok nekem liheghetnek.

  A "mi történhetett volna" általában nem foglalkoztat, ebben az egy témában meg igen.

  És van olyan ismim aki két gyereket otthon szült, és lehet hogy ha mentő állna az ajtóm elött, a szobámba lenne egy defibrilátor, lennének vészhelyzetre eszközök a lakásban és a mentőben lenne inkubátor, akkor meg merném kockáztatni a dolgot, de nincs.  Ez nincs így aki nem korházban szül 2008-ban Magyarországon egy már említett felelőtlen önző szutyok az én szememben.  Inkább azon tessék harcolni hogy a feltételek adottak legyenek, ne pedig állandóan a kamu morális fellengzős magyarázat legyen a személyes döntéssel, mert te, kedves anyuka eldöntheted hogy mit csinálsz magaddal de vajh milyen morális alapon vállalod a döntést a születendő gyereked helyet?  És lehet hogy kemény köcsög geci a hangnemem, de kivan a faszom ezzel a témával már tényleg.

 • 2008.08.14 23:53:05cozumel

  Vierre  azert alapvetoen, szules kozben, ami jo a mamanak az jo a babanak is

  Ami rossz a mamanak, az rossz a babanak is.  Innentol kezdve nem arrol szol a kenyelem, hogy fujj de szar a korhazi agy a sajat matracommal szemben, hanem ennel komplikaltabb dolgokrol.

  Monnyuk, ha stresszel valami (a kornyezet), akkor leallnak a fajasok, leallnak a fajasok, johet a csaszar...nem mennek bele melyebben, mert tenyleg vegigragoztuk.  Es hiaba mondod, hogy "birja ki a harom napot", a stressz nem ugy jon, hogy en hivom, vagy valasztom.

  Kb. annyi ertelme van ennek a "birja ki a harom napot" dumanak, mintha megprobalnal rabeszelni, hogy szeressem a toltottkaposztat. De ha egyszer utalom vazze :-)))

 • 2008.08.14 23:58:01Vierre_

  szerintem meg csöppet sem összetett a dolog.

  Meg akarjuk szülni azt a gyereket?

  Igen.

  Biztonságban?

  Igen.

  Kellő feltételek mellett?

  Igen.

  Lehető legnagyobb nyugiban?

  Igen.  Erre az otthoszülés jó? Nem. Mert ott a baki, hogy nincs kellő feltétel.

  És nem minden jó a babának, ami a mamának. Pl ugye a cigi , csak hogy magam ellen fricskázzal.

  Plusz a pia és a drog.

  És csomó mindent csinálna egy csomó kismama, amit szeretne, de nem lehet, mert ágynyugi kell, mert ez kell, az kell.

  Kurvára nem az a lényeg első sorban, hogy a mamának kurva fasza legyen.

  A lényeg, hogy a gyerek minnél nagyobb biztosnágban szülessen meg és erre itthon nincs lehetőség, így aki itthon az otthon szülést választja az ami. • 2008.08.15 00:00:22Vierre_

  Ha van rá módja, keressen baba-mama barát korházat, van egy pár már, ha pedig nincs, markáns fellépéssel, határozott stílusban, önérdekképviselettel irányítsa a szituációt és az orvost, ne pedig bólogasson mint egy bólogató kutya a kocsi elején ,utána meg sírjon hogy így volt úgy volt.

  Akkor kialakítható a viszonylagos nyugalom is.

 • 2008.08.15 00:13:21cozumel

  Jo, Vierre, en ehhez faradt vagyok...folyamatosan egyhelyben futni, nekem az csak a futoszalagon jon be, egy tema kivesezesenel nem.

  Mivel a felveteseidre mar mind volt valasz, igy en inkabb nem ismetlem onmagam (es sok mas embert).

 • 2008.08.15 00:24:44Vierre_

  Az én szemszögemből nincsenek érvek az otthon szülés mellett Mo. Egyszerűen nem látom be, hogy hol van itt a szépszólam és hol van itt az elsődleges anyaérdek.

  Az én szemszögemből kurvára arról szól a történet, hogy hol van a legnagyobb esélye a gyerekemnek élve és épen születni. Ez pedig az általam jónak tartott korház és nem az otthon, ahol nem szívják ki a gyerek váladékát mert azzal megzavarják a nyugalmát. FAszom a nyugalmába. Már maga a szülés is megzavarja, nem kicsit. Szerinted milyen nyugalom az, ahol egy anyahméhből kell magad kipréselni és még nem is te akarod, hanem a méh amely a görcsökkel erre inspirál?

  Kibaszottúl nem érv nekem a mantrás otthon szülés az anya nyugalma végett.

  Tessék ellent mondani a beöntésnek, a borotválásnak, a felesleges oxitocinnak, az orvos fejét leüvölteni ha kell, de korházban, ahol a szomszédban ott van minden, ha a nagy szent nyugod szülés horrorrá fajul és életmentő beavatkozásra van szükéség. Ennyi.

  És igen is három napot mindenki kibír.

  Ez még ebből a szemszögből bőven balkán, kibaszottúl nem kisérletezgetni kell, hanem társadalmi akciót kezdeményezni de közben a realitásokat tudomásul véve amíg a feltételek nem adottak, korházban szülni.

 • 2008.08.15 09:06:40gurur

  Az ikrek esetében szerintem elég egyértelműnek tűnik, hogy mi történt. Az első megszületett, a másik szívhangja gyengülni kezdett. Korházban átrohantak volna anyukával a műtőbe és pár perc alatt kikapják a babát. A lakásban nincs műtő, adtak egy injekciót, aminek a hatása ki tudja, hogy mikor, hány perc alatt jelentkezett, anyuka kikínlódta a babát, ki tudja megint mennyi idő alatt, és szegény baba halva született. A szívhangok gyengülése utáni események a kórházban töredék idő alatt lezajlanak, a lakásban biztos, hogy hosszabb idő alatt. Persze ha már a baba nagyon bent van a szülőcsatornában, lehet, hogy nem is lehet csak úgy kiszedni..., de azért a fenti két eseménysor között hatalmas a különbség, ezt remélem mindenki érzi. Geréb Ágnes biztos mindent megtett, de minek otthon szülni, ha kórházban is lehet, akár Geréb Ágnessel.

 • 2008.08.15 09:29:24Kísérletinyúl

  hiába beszélsz nekik Vierre_,gyöpösek mind..

  vszínüleg azóta a cikkben szereplő anyuka is meggondolta és nem talál semmi vonzót az otthonszülésben

  csakhogy már késő,meggyilkolta a saját gyerekét,aki azt sem kérte h a világra jöjjön!

  nyugodtam köpködhettek,akkor is ez az igazság,még ha nem is meritek kimondani,otthonszülés-pártiak!

 • 2008.08.15 10:22:13wish73

  azt hiszem, ebben a témában már újat nem lehet mondani. én sem ígérek ilyesmit. a végéhez azért annyit hozzátennék a káposztás és a jó a mamának-jó a babának- gondolathoz, hogy amikor úgy döntünk, h gyereket vállalunk, akkor számolni kell azzal, hogyez bizony áldozatokkal, lemondással jár. nem aludhatunk reggel 10-ig szombaton, pedig, ha nekem jó, a babának az mé nem jó? mert mások az igényei. ez a kórház-para az alterosság kifejezési formája,próbált volna meg valaki ideológiát gyártani 30 évvel ezelőtt a kórház szülésre gyakorolt negatív hatásairól. (inkább hordanának tarisznyát)

  az,h régen mindenki otthon született, megint nem érv. hogy a szülés nem betegség, nem igényel kh-i ellátást? hosszú évek tapasztalatai alapján felmerült az igény, szükség arra, h mégiscsak bevonuljanak a kh falai közé. valamiért, ha frizurát akarok csináltatni, nem megyek kh-ba, pedig eljuthattunk volna oda is. de nem. mert feltehetően a búra alatt ritkán éri a nőket olyan hatás, ami miatt ellátásra szorulnának.

  az intelligens megoldás számomra kórházfóbia esetén az, h eljárok a terhesség alatt szakemberhez, megtanulom a relaxálás, külvilág kikapcsolásának technikáját, és veszek egy nagy levegőt, lebabázom, aztán, ahogy Vierre is mondta, ha minden ok, másnap aláírom a saját felelősségre távozást. ha meg nem, akkor összeteszem a két kezem, h helyben van a segítség.

 • 2010.10.09 20:29:04Aino

  Geréb Ágnes nemcsak szülésznő, hanem szülész nőgyógyász szakorvos. Ezt érdemes lett volna helyesen írni a cikkben. ORVOS, Dr. Geréb Ágnes

 • 2010.10.09 21:33:01Annipanni

  Aino

  Elvettek az orvosi diplomajat!!!! Szoval NEM orvos.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta