Egészségesek a fagyasztott embriókból született babák

A fagyasztott embrióból született babák súlya nagyobb, a születési rendellenességek kockázata pedig nem nagyobb náluk és legalább annyira egészségesek, mint friss embrióból fogant társaik - számoltak be dán kutatók eredményeikről az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság konferenciáján.


    Az embriók lefagyasztásával elkerülhető, hogy a nőknek többször át kelljen esniük azon a folyamaton, melynek során érésre késztetik és kinyerik petesejtjeiket.     A koppenhágai egyetem kutatói megvizsgálták mind az 1267 gyereket, akik 1995 és 2006 között fagyasztott embrióból születtek Dániában, és összehasonlították őket azzal a mintegy 18 ezer gyerekkel, akik ugyanezen időszakban friss embrió beültetésével fogantak.     A dán nemzeti regiszterből származó adatok azt mutatták, hogy a fagyasztott embrióból született bébik átlagos születési súlya mintegy 200 grammal nagyobb volt, koraszülés és kis súllyal születés ritkábban történt - közölte az Anja Pinborg által vezetett kutatócsoport.

    Nem találtak több születési rendellenességet a fagyasztott embrióból születettek közt, sőt kevesebben kerültek közülük az újszülött intenzív osztályra, írja az MTI.

    A néhol jobb egészségügyi adatokat azzal magyarázzák az eddigi legnagyobb ilyen összehasonlító vizsgálatot lefolytató kutatók, hogy a fagyasztáis eljárást vélhetően csak a legerősebb embriók élték túl.
Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek