SZÜLŐSÉG

Szülés után 3. hét - észrevettük, hogy gyerekünk van

2008. július 7., hétfő 13:00

Lépjünk egy picit túl a szülésen, s a magunk nyavalyáján, hiszen már három hete történt az egész, úgyis kezdünk helyre jönni, s csak ritkán érezzük magunkat egy katasztrófa túlélőjének. Fókuszáljunk a babára, ugyanis napról napra helyesebb, gömbölyödik, formásodik, határozottan kisbaba formája van már. Hol van már a kezdeti öregember fizimiska, a szottyadt bőr alatt jócskán van husi, gyarapodnak a kis hurka-gyűrűk a csuklónál és a lábon is. A szemeit ha kinyitja - s egyre gyakrabban tartja tartósan nyitva bandzsítás nélkül- már nem csak ufó nézése van, hanem érzünk benne egy kis célirányt is, de 30 cm-nél messzebbre még nem lát tisztán. Éppen ezért, dugjuk a fejünket hozzá közel, ha gügyögni akarunk (akarunk?), mert már jól megnéz minket. Sőt, ha arcot lát, határozottan megnyugszik.Lassan már azt is megtudjuk, hogy milyen fából faragták a gyerekünket. Ha mákunk van, akkor nyugisabb darabot dobott a gép, ha nem, akkor már most érzékeljük, hogy a baldachin alatt egy igazi sajtkukac tekereg. Hiába várjuk azt, hogy a babánk majd órákat durmol egyhuzamban, legnagyobb döbbenetünkre alig alszik, pedig nekünk mindenki azt ígérte. Akiknek pedig nagykönyv szerint alszik és eszik a babája, most rebegjen el egy csöndes imát hálája jeléül.

Persze ez a tekergés és szenvedés közel sem biztos, hogy az izgága természetétől van, ugyanis lehet, hogy egy pocakfájós babánk született, ami egyrészt nagyon rossz neki, másrészt nekünk is. Ott egy tekergős kis csomag, aki szemmel láthatólag nagyon szenved, húzogatja a lábait nyög, röfög és sírva gázosít. Ilyenkor több kört is futhatunk, a gyengéd masszázstól és tornáztatástól kezdve, a köménymagos teáig és a különböző hasfájást csökkentő, orvos által felírt készítményekig (ezek 6-8 hetes kortól adhatóak). Sokat segíthet, ha rendesen megbüfiztetjük, s figyelünk arra, hogy a szopás közben minél kevesebb levegőt nyeljen (muhaha, ez aztán a jó tanács). Sok babának határozottan segít, ha hason van, ezt is érdemes kipróbálni.

A harmadik hétre a legtöbb babának már leesett a köldökcsonkja, így ismét egy parafaktorral kevesebb van, miszerint vizes lehet-e vagy nem, vérezzen avagy inkább nem és hasonló nyalánkságok. Még nagyon sok reflexe működik, ha az ujjunkat beletesszük a tenyerébe, erősen belekapaszkodik. Néha csak úgy, hirtelen kitárja a karját és nagyon megriad, ha valami inger éri, ez a Moro-reflex . Hogy okosodjunk egy picit, tudjuk meg, hogy mi is ez: Ez az első reflex, ami már az anyaméhben kialakul az 5. héten, vészjelző és életmentő szerepe van. Két fázisból áll, s a szakértők szerint a bölcsőhalált az okozhatja, ha a két fázis között fennakadás keletkezik és a kilégzést egy másik reflex gátolja. De mi ezen ne aggódjunk, a babánkkal nem lesz semmi baj!

Velünk is történik egy kis változás, kiszabadulunk a lakásból, ugyanis, ha az idő engedi, a második héttől kivihetjük a csemetét a levegőre. Bizony! Elő a fésűvel és a sminkkészlettel, préseljük bele magunkat egy sátor méretű ruhába, mert nagy esemény elébe nézünk, eljutunk akár a lakásunktól 100 méterre található vegyes kereskedésig is.

S ugyan kis lépésekkel haladunk előre, ha nagyon szerencsések vagyunk, talán meg tudunk nézni egy híradót is egészben a nélkül, hogy belebólintottunk volna. Mi viszont ne aggódjunk, hiszen éjjel újult erővel vizsgálhatjuk a szomszéd ablakát, hogy vajon miért ég nála a villany hajnal 4-kor, ugyanis biztosan ott szoptatunk majd üveges szemekkel, továbbra is 2-3 óránként. De legalább már ez olyan, amilyennek elképzeltük, kicsit sem fáj.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.07 15:34:21zskoncz

  persze nem mindegy hogy hol lakik az ember! itt csepelen én se vinném ki a parkba egy hetesen sétálgatni!

 • 2008.07.07 15:34:31cidre

  Szerintem császár után 5-6 hétig nem is nagyon szabad emelgetni, mert ez egy hasi műtét, vagy mi a szösz. Úgyhogy aki nem emeli le a babakocsit, annak ne legyen már lelkiismeretfurdalása! (megjegyzem, rendes szülés után sem ajánlott egyébként 6 hétig túl nagy súlyokat felemelni.)

 • 2008.07.07 15:34:38anyany

  jók ezek a cikkek WIN!

  kb egy héttel előz meg minket, mert mi bő két hete vagyunk kettőben. legalább nem érnek egyes dolgok felkészületlenül...

  a kislányom az éjszakákat két 4órás részben alussza át. délelőtt- délután alszik, egyébként nem nagyon sírós, csak ha időnként fája hasa, vagy unatkozik. ha unatkozik, olyankor beszélni kell hozzá, miközben ő hadonászik, jár keze lába, formálja a száját, néha kicsi mosoly is kiszalad, és nézelődik.

  a párom szerint zombi vagyok, de az első hét volt pokol, mostmár tök jól vagyok!!

 • 2008.07.07 15:34:46Ditke

  Hát nincs köze hozzánk, az tutter. Azt még a sarki újságos is tudja, hogy a gyerek szeme kék és milyen szépen jár. Nehéz az ilyesmiket titkolni, ha naponta kétszer lenn vagyunk, ugye. :) Csak azért haragszom rá, mert neki az lenne a dolga, hogy ne csak ezeket tudja a fiamról. Ugye. Ezért kapja a fizetését. Avagy adjuk a fizetését az újságosnak! :D:D:D  Tényleg nem egyforma fontosságú a levegő és a szoptatás. Bár az a gyanúm, hogy a szoptatás is kicsit túl lett dimenzionálva. Mondom én ezt most már a partvonalról. Néha megkérdeznek, hogy szopik-e még? Nem. Néznek furán! Ő döntött így. Na erre még furábban. Pedig ez a helyzet, ő döntött, én sírtam kicsit és elfogadtam.

 • 2008.07.07 15:39:00Ditke

  Másutt, a nyóckerbe én se sétáltatnám a gyerekemet. A budai hegyekben meg nem anyuka sétáltatja, hanem a bébiszittyó. :)  Bár mostanában a közeli parkba mi se megyünk, amióta megtámadtak egy babakocsis anyukát a suhancok.... Pedig nem nyócker, vidéki városi park. Pici korában pedig naponta arra sétáltunk, igaz ő még nem értette, miért, én se, mert aludni nem volt hajlandó, csak ha mozgott alatta a jármű. Pedig milyen vágyakozva néztem a padon olvasgató anyukákat, akiknek a gyerekük békésen szendergett a babakocsiban! :)

 • 2008.07.07 15:41:27Ditke

  Ja mostanában forgalmas helyekre járunk sétálni. Kiskukist ugyanis minden érdekli, ami gurul, motorja van és legalább 4 kereke. Tudom, nem friss levegő, de a friss levegőzésre ott a játszótér. A legjobb hely a környéken, kézenfogva megyünk (cipelve hozom el, mert hiszti van, hogy haza kell jönni). És oda nem kell vinnünk, a szomszéd vödre sokkal szebb, érdekesebb, mint a miénk. Tény, a szomszédnak meg a mi vödrünk lenne szebb és érdekesebb...

 • 2008.07.07 15:46:29Krisz mami

  baxo, nálunk is az volt, hogy elaludt a cicin, elaludt a vállon, karban. Na de mikor leraktuk az ágyba...5 perc és percre pontosan visított fel.

  Kellett majdnem egy hét, mire kiderült, hogy még éhes...ööööö...én tiszta depi lettem tőle, mármint, hogy nincsen elég tejem neki, ő meg ordított tovább. Ígyvágtunk bele az év utolsó napjának, hogy apa rohant tápiért az ügyeletre, viszont megvolt az első nyugodt pár óránk, amikor aludt a csöppség.

 • 2008.07.07 15:48:24zelzele

  Mi is ket hetes koraban avattuk fel a bebi babakocsijat. Teleraktuk a pelenkazotaskat egy hetre valo felszerelessel: pelenka, stb stb. pedig csak a haztomb korul setaltunk kb 20 percet. Akkor ugy tunt minden kell majd, most meg rohogok, hogy mi a sz@rnak...Mellesleg en azota minden nap kiviszem a gyereket, szerintem mindkettonknek jot tesz, ha nem tennem valszeg bediliznek otthon.

 • 2008.07.07 16:01:05dokineni

  Háromnegyed, mér lenne rossz anya???:D

  De figyelj, a császársebed is fáj még? rendesen FÁJ? nem hívod fel a dokid? két hét elvileg már nem kéne frankón fájnia, az egyéb nyavalyák, mint pld hát-derék-fej-nyak-kisujj fájás belefér:D

 • 2008.07.07 16:33:54Hűbele

  Hát, az én császársebem sajnos nem tudott róla, hogy 2 hét után már nem kéne fájnia:-))

  3 héttel a szülés után jutottam el oda, hogy betegyem a babát a hordozóba és úgy kivigyem az erkélyre. Na, ezután a pár lépés cipekedés után 1 hétig az ágyból is alig bírtam kikelni, úgy fájt ismét:-( Nekem kb. 6 hét után múlt a fájdalom.

  Nyilván a babának és a mamának is jó a friss levegő, de baromira nem múlik semmi azon, hogy 1 vagy 4 hetesen sétál először. Szerintem:-))

 • 2008.07.07 17:04:42RaveAcE

  Köszi az emlékeztetőt! Jólesett nosztalgiázni. Ennek már 4 ill. 6 éve. De az éjszakai felkelés igazán elmúlhatna végre.

 • 2008.07.07 17:10:43háromnegyed

  dokinéni

  a császárt csak példaként írtam, szerencsére nem tapasztaltam. de két hüvelyi-, gátmetszésmentes szülés után több héttel is voltam elég gyenge, ebből azt a következtetést vontam le, hogy akinek nagyobb beavatkozása volt, lehet rosszabbul.  de a sétatémára választ kaptam :)

 • 2008.07.07 17:15:15baxo

  nemtom mitol fugg ez, nekem is csaszarom volt, de ot nap utan mar nem nagyon fajt a seb, max ha nyomta a bugyi szele... szerencsem volt?

 • 2008.07.07 17:43:44onixbeata

  Mi pont most vagyunk a harmadik hétben Tülinnel. Kicsit félve merem leírni (nehogy elkiabáljam idő előtt), de egyelőre gyanúsan jól mennek a dolgok: a leányzó jól szopizik, gyarapodik, éjszaka alszik olyan 5-6 órát egyfolytában, napközben is többet alszik, mint ébren van, de ha ébren van is általában békésen nézelődik. Párszor volt talán hasfájós, de akkor sem a sírásig el, inkább csak nyekergés, kézzel-lábbal kalimpálás, de legtöbbször csak társaságért, odafigyelésért kiabál. A gátsebem szépen begyógyult, pár napja esett ki az utolsó kis cérnadarab. Tegnapelőtt vettem a bátorságot és meg is néztem: jobb, mint amire számítottam (alternatív módon ugyan, de már volt szex is a hétvégén). Múlt hét kedd óta minden nap sétálunk, járkálunk kicsit. A baba nagyobbrészt békésen alszik a babakocsiban, inkább az én lelkemnek van szüksége arra, hogy mást is lássak a lakáson kívül. Elég könnyedén mozgok, tornázgatok is már, de hogy írjak valami negatívat is: van rajtam ugyan plussz 8 kiló, amitől enyhén szólva nem érzem magam csábosnak. És a dolgok időzítése: naphosszat egyedül vagyok a babával, mert apja pont azon a héten kapott végre munkát, amikor megszületett, ráadásul külföldön élünk, senki rokonság a közelben és az összes barátom, kollégám elment nyaralni -

  Összességében véve azért nem panaszkodom, sőt reménykedünk, hogy így mennek tovább a dolgok...

 • 2008.07.07 17:56:36nyuszómuszó

  Mármint a Tülin a keresztneve a babátoknak, onixbeata?

  Külföldi a párod, vagy csak bújjak el, hogy még sosem hallottam ezt a nevet?:)

 • 2008.07.07 18:02:33onixbeata

  Tülin Nóra a neve a babánknak. A párom magyar, én is (de én nem vagyok magyar állampolgár), most Finnországban élünk, de októbertől várhatóan Jordánia következik. Elég sokat vándorolunk még és egy muszlim ill. egy keresztény szülőként többféle kultúrához is van közünk. Ennek köszönhető, hogy a Tülin nevet választottuk a babánknak, ami török név és holdfényt jelent. Nem kell elbújni, a török barátainkon kívül nem ismeri senki a Tülin nevet :D

 • 2008.07.07 20:44:58Ditke

  Baxo, IGEN.  Kb. 5-6 hét volt nekem is, mire azt mondhattam, hogy nem fáj egyfeszt. Csak a hirtelen mozdulatoknál, súlyos emeléseknél és a többi. Mondjuk lábtól lábig vágtak...  Nekem még fantomfájás is van, nagyobb viharoknál és időváltozásoknál. 15 hónapja szültem és ez sose múlik el.

 • 2008.07.07 20:45:11Ditke

  Szép név ez a Tülin. :)

 • 2008.07.07 21:21:57kaktuszvirág

  Nagyon szuper ez a sorozat, mi pont ebben az időszakban vagyunk, ma két és fél hetesen :-)

  Van valakinek arra ötlete, hogy hogyan lehet egy babát az éjszakára szoktatni? Mert nulla napirendünk van egyelőre, csak annyi, hogy rendszeresen eszik (kb 3 óránként). De valahogy éjszaka élénkebb, nehezebben alszik vissza, mint nappal. Vagy túl sokat akarok egy ilyen édes pici babától?

 • 2008.07.07 22:12:46SKata

  Kaktuszvirág,én 4hónap után vettem észre,hogy van napirendünk:)!DE az az érzés leírhatatlan volt:)!Addig percről-percre,szopitól-szopiig éltünk,szó szerint:)!Ő majd alakítja magának,ne sürgesd szerintem!!!Nálunk amúgy a hajnali 3órai szopi után volt mindig haddelhadd,aztán ez is elmúlt valahogy.

 • 2008.07.07 22:46:06onixbeata

  Örülök, hogy tetszik Ditke :) Igazából fiúra és Mózesre készültünk, sokáig nem tudtunk megegyezni semmiféle lánynévben. A Tülin-t a férjem találta és én elfogadtam azzal a feltétellel, hogy Nóra is lesz. Elején inkább barátkoztam a névvel, most már egészen tetszik, illik a leányzóra.

  A leányzó egyébként épp most szopizik (szopipárna az ölemben, rajta a kiscsaj, előttem a notebook). Ilyen éjfél fele szokott, aztán meg reggel hat körül legközelebb.

 • 2008.07.07 22:52:25SGHV21

  Az én babám 11 hónapos.Az első két hét arról szólt, hogy üvöltött, mert nem volt elég a tejem. Se éjjelünk, se nappalunk nem volt, borzasztó volt, szinte csak szoptatásból állt az élet. Aztán kapott tápszert, amit pohárból kellett volna, de nem ment, aztán kanállal, de annál türelmetlenebb volt, úgyhogy feladtam. Megivott cumisüvegből egy adagot, végre jóllakott... Szegény. Úgyhogy onnan már simábban mentek a dolgok. Kezdett körvonalazódni valami. Megszokta, hogy aludni is kell, van kis ágyikója, összeszoktunk szép lassan. És aztán a napirendje is meglett. Én azt mondom, hogy mi is alakítottunk, ahogy nekünk jó, és ahogy neki is. (lehet ez nem mindenkinek tetszik) Így aztán nagyon hamar egy boldog, mindig mosolygós, vidám kisbabánk lett. Imádnivaló.

  Szóval aki most van az elején annak azt mondom kitartás. Az első három hónap a tényleg nagyon nehéz, embert próbáló (persze nem mindenkinek), aztán jobb lesz.

  Mi már a legelejétől vittük sétálni Virágot, nem vártuk a 2 hetet, meleg nyár volt, esténként jól esett egy kis séta hármasban.

 • 2008.07.08 08:03:46Ditke

  Kaktuszvirág, enyém 15 hónapos, és a napirendünk 0. Mindig 0 volt. Még a szopi időket se tartotta, egyszer két óra múlva enni kért, máskor meg 6-ot elvolt cici nélkül. Vannak ilyen gyerekek, akiket az istennek nem lehet napirendre szoktatni. Én próbáltam rengetegszer, hiába. Most is minden napunk más. Nem kényszerítem rá semmire, mert nem is hagyja magát. Egy darabig stresszeltem rajta, aztán elfogadtam, hogy ilyen és kész. Azóta nyugodtabbak vagyunk mindketten.

 • 2008.07.08 08:07:41Ditke

  Oxinbeata, szopipárna.... jajjjjj de jó is az! Mi még most is használjuk, játéknak meg gyerek-kordonnak: így nem esik le a nagy ágyról, mert csörög és az egy kicsit felhívja a figyelmet a határokra. :)  A Mózes se csúnya. Enyém is bibliai, Dávid. :)

 • 2008.07.08 10:33:40Laluna

  Tényleg jó ez a sorozat, különösen hogy nem cukormázas, rózsaszín ködbe burkolózós mint általában az ilyenek. A múlt hetit különösen jónak tartottam. Két éve mikor a lányom született, valahogy nem nagyon voltak ilyen reális beszámolók, így hiába olvastam rengeteg könyvet, újságot, netet szülés előtt, sokként ért a rádöbbenés hogy az én gyerekemnél nem működik olyan simán az evés-alvás üzemmód. És hogy a nehéz az valójában milyen nagyon nehéz. Nagyon nehéz volt. Kb. mint amit SGHV21 ír, annyi különbséggel hogy nálunk senki nem támogatta a tápszerezést (védőnő, doki szerint eleget hízott, még ha nem is sokat, és higgyem csak el hogy az a tej meg fog indulni), pasim meg egyenesen nem engedte. 3 hónapos elmúlt amikor végül mindenki azt mondta hogy ok, akkor kapjon tápszert kiegészítésként, viszont addigra már nem nagyon akarta elfogadni a cumisüveget (csak néha, ha nagyon éhes volt), ráadásul a tápszertől még szorulásos is lett, hiába próbáltuk ki akármelyik hiperszuper ilyenolyan emésztést segítő blabla fajtát. Nálunk akkor lett könnyebb az élet, amikor elkezdett szilárdat is enni.

  Érdemes lenne még egy szót ejteni a cumisüvegről, mert mindenki csak azzal riogat hogy ha rákap a cumisüvegre majd nem kell neki a cici. Ez nem feltétlenül van így. Simán előfordulhat az ellenkezője is, mint a mi esetünkből is látszik, csak erre egyáltalán nem készítik fel az embert. Ami nem fair szerintem.

  Most már én sem emlékszem a részletekre, csak rózsaszín ködön át látom azt az időszakot (is), viszont így szüléshez közeledve jó hogy Win visszarángat a földre.

 • 2008.07.08 11:47:50hópihe

  Kaktuszvirág! Az elején rendesen pelekáztam éjjel is és nem értettem, miért olyan kis vidám éjjel. Persze, ert közben volt kis ciróka-maróka. Aztán egyszercsak - még az elején nem tettem tisztába, nem szóltam hozzá, csak magamhoz öleltem és egyszercsak rájött, hogy éjszaka csend van. Egy próbát megér. Ikres barátnőmnél két hét után beállt, pedig másfél hónaposak az ikrek. Éjszaka csendben, minimális zajjal és fénnyel szerintem meg lehet próbálni rávezetni a babát, hogy ilyenkor csönd van. Jó, lehet szerencsém volt.

 • 2008.07.08 12:16:15Anura

  Én a császár után 3-4 héttel megemeltem egy bazi nehéz mikrosütőt, mert útban volt. Gyönyörűen elkezdtem vérezni úgy, de úúgy... én marha. És a seb most is érzékeny, 3 hónap után. Ilyen is van, meg olyan is, hogy valaki kipattan az ágyból egy nappal műtét után.  Tényleg.. hogy lehet kivitelezni, hogy a baba ne nyeljen sok levegőt szopás közben? Ez engem nagyon komolyan érdekel. Az én fiam úgy nyikorog szopás közben, mint a kenetlen kocsikerék, szörcsög, röfög, kapálózik, tekereg, rág, tépdes, rángatózik, és persze glugyog. Már próbáltam különböző helyzeteket, ülve, ülve fordítva, fekve. Próbáltam, hogy szopás közben felvettem, amíg nem böfögött, nincs tovább, akkor ordított, és ugyanúgy szenvedett a hasfájástól később is.

  Természetesen kipróbáltunk többféle csodalöttyöt, egyik sem használt, az édesköményt meg azzal etetném meg nagy mennyiségben, aki kitalálta, hogy jó erre.

  Úgyhogy lassan már csak azt várom, hogy ahogy a doki mondta, eljöjjön a 4-5 hónap, amikor a máj enzimjei beindulnak, és kevésbé lesz gázos a gyerek. Mert a disznó módon szopás az még mindig megvan.

 • 2008.07.08 14:04:41Anura

  Aham, Okoska,én is hason lóbálom.:) Abban valóban elcsendesedik, elhenyélget.

  De arra az egyszerűen elmúlásra már nagyon kíváncsi vagyok, annyira várom.. :)

  Csak hülye elsőszülőként nem igazán tudtam lakonikusan elfogadni, hogy jó, hát a gyerek bőg, mert hasfájós, majd kinövi.

 • 2008.07.08 14:12:32SGHV21

  Nálunk is volt egy spéci ringatózós póz amit apa nagyon jól tudott csinálni, azt nagyon szerette. Ha éber volt mosolygott, ha fáradt, elaludt közben. Ez megnyugtatta az biztos. Tuti minden gyereknél más ez a póz.

  Nálunk egy darabig úgy volt a tápszerezés, hogy előszür szopi, aztán tápszer, meg fejtem, ittam a csodaszereket, semmi. Aztán már csak a cumisüveg kellett, de nem érdekelt, mert legalább tudtam, hogy mennyit eszik, hogy jóllakott, nem stresszeltem agyon magam, mint az első két hétben. Így aztán nyugalom volt itthon. És ettől a baba is nyugodt volt és békés. Hála a jónak nem volt hasfájós, óriási szerencse.

 • 2008.07.08 15:31:00kaktuszvirág

  Azt hiszem tényleg sokat akarok tőle, már a kb 3 óránkénti evésektől is boldog kellene hogy legyek :-)

  Azt kezdem észrevenni, hogy talán az esti szoptatást inkább mókának használja, nem evésnek, így lóghat ott akármeddig, nagyon keveset eszik, inkább csak bealszik. Aztán persze ahogy lerakom, ordít. És ezt játszhatjuk a következő szopi időig, ha hagyom. Ha meg nem, marad a sírás, vagy az üvegből hozzáetetés. De ha megetetem üvegből, félek, hogy rászokik, mert egyszerűbb...

 • 2008.07.08 15:54:32madz

  nálunk az apja csinált neki egy kis függőágyat pelenkából :) abban mindig bealszik. meg a hordozókenső is jó, csak meleg.

 • 2008.07.08 15:55:06jilly

  Anura, az én fiam is hasfájós volt, és igazából tényleg csak az idő segített, addig meg maradt a sírás-rívás:( Viszont némelyik csodaszer egy kicsit enyhített a panaszokon. Ami szintén nem finom, viszont használhat az az ánizstea. A kamilla akár tea, akár homeós bogyó formájában (chamomilla vulgaris CH 15) szintén hatásos lehet. Ami nekünk még segített valamelyest az a Viburcol nevű homeopátiás kúp, és a hajszárítózás. hátha....

 • 2008.07.08 16:09:33Anura

  jilly, köszi, de ezeken nagyon jót mosolyogtam. A kamillás homeobogyó hatása sehogyse volt érzékelhető. A babamosoly nevezetű "csodateá"-ban van ánizs, szerintem ugyanolyan fingadozást produkált tőle, mint a köménymagteától. Hajszárítótól megijed, a kapormagolajat nem komálja, dettó nem szereti az Infacolt sem. Igazából még a baromi illatos cseresznye-málna ízesítéső köptetőt is az én szemembe köpte. Neki ezek nem jönnek be. :)

  Akkor várok még egy fél hónapot.. hátha, hátha.. vagy másfelet..

  Azért nagyon meg fogok lepődni, amikor egyszercsak elmúlik.

 • 2008.07.08 18:08:28jilly

  látom nálatok sem egyszerű a helyzet....

  babamasszázskrém? az is büdös és nálunk nem igazán használt, de nálatok hátha beválik. még az espumisant próbáltuk, csak hamar hozzászokott.  amúgy én is meglepődtem, amikor egyik napról a másikra elmúlt:) kitartás!

 • 2008.07.08 20:02:46Cobold

  2008.07.07 21:21:57 kaktuszvirág

  A napirend, az egy nagyon lassan kialakuló dolog. Tracy Hogg 4E módszere elég jó tud lenni, ha tervezni akarsz (eszik, ebren, edes alom, en), a kezdeti idokre, de igazi, stabil napirend nem feltetlen lesz azonnal. Ikres anyáknál fontos erőltetni, különben anyu megőrül, de egyébként ... hónapok.

 • 2008.07.08 21:00:17hópihe

  Anura! Nekünk a patikában kapható Gripe Water segített és nagyon hamar elmúlt a hasfájás. Szóval, én a második babánál már ezzel fogok kezdeni. Beletettem vagy a tejbe (cumisüveges használat volt) vagy a tápszerbe és nagyon bevált. Próbáljátok ki, bár nem olcsó sajnos. :( Az embernek annyi pénze elmegy arra, hogy kipróbálgasson dolgokat. :-( Persze nem számít, hogy mennyi, csak ne szenvedjen az a kis emberke. Ha belegondolok, hogy 1 hónap múlva indul a második projekt, azért kicsit stresszelek, hogy tényleg újra akarom kezdeni. A nagylány már olyan ügyes, okos... De persze, hogy akarom ám, ha hasfájós lesz (mint a nővére volt), ha nem. :-)))

 • 2008.07.08 21:07:39Ditke

  Anura, enyém gyereknek azoktól a dolgoktól fájt a hasa, amiket én ettem-ittam. Első körben, a legkeményebben a kávé volt a baj, főképp a tejeskávé. A tejtől pöttyös is lett. Ezeket félre tettem. Időnként bepróbáltam, hogy hátha már ihatok kávét, de nem és nem. Kb. 3 hónapos koráig kellett róla lemondanom. Pocsék volt, de megérte, mert így meg nem volt hasfájós.

 • 2008.07.08 21:09:18Cobold

  2008.07.08 16:09:33 Anura

  A fingadozás jó, mert mindkettő tea szélhajtó. Kinek segít, kit jobban megkínoz, de minden csodaszernek pont a puki a célja. Azt figyeld inkább, hogy jobban szendved, vagy kevésbé, vagy semmi értelme.

 • 2008.07.08 21:10:35miramira

  Gripe Water!!

  Tényleg jóóó!

 • 2008.07.08 21:12:57Cobold

  A teákat amúgy én ittam, tejen is átmegy, és ha néha kihagytam, mert elegem volt, mindig szívtunk. Az Infacol újszülött kortól jó, de a Gripe Water csak 1 hónapos kortól!!! Hópihe, addig ne add majd neki. Tapasztalatunk szerint az Infacol segített egy darabig, de kb. 2 hónapos kortól semmitse. Onnastól Gripe Water, télleg jó.

 • 2008.07.08 21:13:42hópihe

  Ja, persze, Cobold! Köszönöm, én tudom és valóban ezt elfelejtettem írni.

 • 2008.07.08 21:15:08hópihe

  Nekünk különben az Espumisant ajánlotta a gyerekorvos. De nem vettem észre, hogy nagyon használt volna. Ezért tértünk át 1 hónapos kora után a Gripe Water-re, amit a patikusnéni ajánlott.

 • 2008.07.08 21:16:41miramira

  Espumisan ujszülöttnek???

  csecsemőnek??

 • 2008.07.08 21:28:08hópihe

  Igen, a cseppet. Nem sokáig adtuk neki, nem volt szimpi. Talán két napig. Lehet adni. Megnéztem.

 • 2008.07.08 21:31:30hópihe

  De már olyan régen volt. Most gondolkodok rajta, hogy mikor adtuk, lehet már elmúlt 1 hónapos vagy 2... Tényleg nem emlékszem már. Olyan hamar elfelejtünk dolgokat...

 • 2008.07.09 11:10:53buborék

  Nálunk a sima tóparti édseköménymag tea jött be - én ittam szopi előtt reggel és este és emígy kapta a gyerök.

  Az onfacollal is próbálkoztam, csak a narancs ízt nem értettem, hogy mi a francnak. Öklendezett tőle.

 • 2008.07.09 11:11:03buborék

  infacol

 • 2008.07.09 13:19:46zelzele

  az en gyerekem is ugy ahogy van visszahozta az infacolt. en sem ertem, h hogy csinalhatjak olyan edesre.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta