Négyévesek szexuális felvilágosítását tervezik Nagy-Britanniában

Négy éves kortól kellene bevezetni a kötelező szexuális felvilágosítást - véli két jelentős brit civilszervezet, amelyek szerint ily módon csökkenthető lenne serdülőkori abortuszok száma, valamint a nemi úton terjedő betegségek gyakorisága. A brit Családtervezési Egyesület, valamint a fiatalkorúak szexuális egészségével foglalkozó szervezet, a Brook szerint a korai szexuális felvilágosítás megóvhatja a fiatalokat a túlontúl korai nemi élettől - olvasható a BBC hírei között.



A négyéves gyermekeket meg lehetne ismertetni a különböző testrészek elnevezésével. A kicsik elsajátíthatják a kapcsolatokra vonatkozó alapismereteket is. A szervezetek meggyőződése szerint a kormány nem biztosítja annak a feltételeit, hogy a fiatalok kellő ismeretekkel vértezzék fel magukat. Simon Blake, a Brook vezetője szerint a fiatalok közül sokan kíváncsiságból bocsátkoznak kalandokba, vagy mert részegek, vagy mert barátaik is így cselekszenek, számol be az MTI.

"Ez nem méltó a fiatalokhoz. Magasabb mércét kell eléjük állítanunk, így ők is többet várnának el önmaguktól" - mondta. Simon Blakes kifejtette: minden azt bizonyítja, hogy ha a fiatalok korán, még a pubertáskor, a nemi vonzódás jelentkezése előtt részesülnek felvilágosításban a nemiséget és a párkapcsolatokat illetően, akkor később kezdik a nemi életet, és nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a fiatalok fogamzásgátlót használnak, vagyis a biztonságos szexre törekszenek.

A civil szervezetek szerint az iskolában, a tudományos tárgyak oktatása során kapott felvilágosítás nem elegendő. Meggyőződésük szerint a szexuális felvilágosítás és "kapcsolattan" a tananyag részét kell, hogy képezze az iskolai tanulmányok egész ideje alatt, ahogy ez más kötelező tárgy, például a matematika, vagy az angol nyelv esetében szokás, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek