SZÜLŐSÉG

Négyévesek szexuális felvilágosítását tervezik Nagy-Britanniában

2008. július 6., vasárnap 09:00

Négy éves kortól kellene bevezetni a kötelező szexuális felvilágosítást - véli két jelentős brit civilszervezet, amelyek szerint ily módon csökkenthető lenne serdülőkori abortuszok száma, valamint a nemi úton terjedő betegségek gyakorisága. A brit Családtervezési Egyesület, valamint a fiatalkorúak szexuális egészségével foglalkozó szervezet, a Brook szerint a korai szexuális felvilágosítás megóvhatja a fiatalokat a túlontúl korai nemi élettől - olvasható a BBC hírei között.A négyéves gyermekeket meg lehetne ismertetni a különböző testrészek elnevezésével. A kicsik elsajátíthatják a kapcsolatokra vonatkozó alapismereteket is. A szervezetek meggyőződése szerint a kormány nem biztosítja annak a feltételeit, hogy a fiatalok kellő ismeretekkel vértezzék fel magukat. Simon Blake, a Brook vezetője szerint a fiatalok közül sokan kíváncsiságból bocsátkoznak kalandokba, vagy mert részegek, vagy mert barátaik is így cselekszenek, számol be az MTI.

"Ez nem méltó a fiatalokhoz. Magasabb mércét kell eléjük állítanunk, így ők is többet várnának el önmaguktól" - mondta. Simon Blakes kifejtette: minden azt bizonyítja, hogy ha a fiatalok korán, még a pubertáskor, a nemi vonzódás jelentkezése előtt részesülnek felvilágosításban a nemiséget és a párkapcsolatokat illetően, akkor később kezdik a nemi életet, és nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a fiatalok fogamzásgátlót használnak, vagyis a biztonságos szexre törekszenek.

A civil szervezetek szerint az iskolában, a tudományos tárgyak oktatása során kapott felvilágosítás nem elegendő. Meggyőződésük szerint a szexuális felvilágosítás és "kapcsolattan" a tananyag részét kell, hogy képezze az iskolai tanulmányok egész ideje alatt, ahogy ez más kötelező tárgy, például a matematika, vagy az angol nyelv esetében szokás, írja az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.06 09:11:27kn

  az én 5,5 éves fiam még nem érdeklődik mélyebben az ilyen témák iránt, akkor miért is kéne az arcába tolni erőszakkal? a különböző testrészek neveit régóta tudja. amikor 3,5 évesen meglátta az újszülött kishugát, rácsodálkozott, h hol a fütyije. azóta a már 2 éves hugica is tudja, h kinek mije van. a kapcsolatokra vonatkozó alapismereteket szerintem a gyakorlatban sajátítja el, látja hogyan élnek a szülei, más párok a családban. hiszem, h így válik belőle józan serdülő, a központilag szervezett felvilágosításnak ebben az életkorban semmi értelme.

 • 2008.07.06 09:30:13anyamadár

  Szerintem ezzel sajnos nem lehet helyettesíteni amit a prűd vagy a nemtörődöm szülők kihagynak a gyereknevelésből... :(

  A kapcsolattan jól hangzik, de sajnos szerintem nem segítene a jelenlegi helyzeten. Hiszen az sem segít, hogy a fogamzásgátlás ingyen van (még az óvszer is akár)...  (Angliában a legmagasabb a leányanyák száma nemcsak a mértéktelen italozások miatt esnek teherbe, hanem mert anyagilag megéri nekik...)

 • 2008.07.06 09:36:46hitomi

  ez most valami vicc?...

 • 2008.07.06 10:00:37Kolompár Winettou

  10 éves koromig engem sem érdekelt a téma, emlékszem.

 • 2008.07.06 10:01:58AnniPanni

  Nem tudom lányok, ti hogy vagytok vele, de lassan kezdek telítődni a brit tudósok, érdekvédők, akárkik újabb kutatásairól, ötleteiről, megállapításairól szóló posztokkal. Más európai, urambocsá nem európai országban nem történik valami, ami bekerülhetne a porontyba???  De hogy "ON" legyek: ha esetleg a brit család (nem a dada, a bentlakásos iskola, meg a védőnő), konkrétan apa, anya foglalkozik a gyerekkel, akkor az együttélés során hogy a fenébe nem ismeri meg a kölök idejekorán a testrészek nevét, aztán sorban a többi dolgot??? És hogyhogy megismeri a piát, a szexet, meg az abortuszt??? Talán otthon ez van? Vagy otthon nincs senki? Akkor mér' van gyerek?

  Hiába, ezek a britek...

 • 2008.07.06 10:12:28vinyi

  4 éves kortól? Na ezek se normálisak...

 • 2008.07.06 10:30:19SH4RK

  Tisztára South Park. Gratulálunk, britek!

 • 2008.07.06 10:33:31stefan75

  A brit családban apa és anya nem foglalkozik a gyerekkel, ők élik az életüket. A gyerek kap egy sittert, amúgy meg nevelje fel az iskola.

 • 2008.07.06 11:01:30druantia

  Nekem azért két dolog nagyon tetszett a brit gyerekekben: az, hogy piszok önállóak voltak és láthatólag nem voltak problémáik az önbizalommal.  A felvilágosításról: minden gyerek felvilágosítható a korának megfelelően, de tényleg jobb, ha inkább a felmerülő kérdésekre válaszolunk (szintén a koruknak megfelelően). Feltételezem, azért a britek sem arra gondoltak, hogy négy éveseken bevasalják a Kámaszútrát...  Az én gyerekem (két éves) már érdeklődik kicsit a téma iránt. Ő még csak arra volt kíváncsi, hogy hol és hogyan nő a baba, és hogyan szeretgettem meg őt, amikor megszületett. Ismeri és nagyon szereti a Sehány éves kislány c. könyvet, van sok terhes/frissen szült ismerősünk. Azt tudja, hogy kórházban született, a doktorbácsi segített neki kibújni és a mami is ott volt. Aranyos volt a múltkor, mesélte anyámnak, hogy "...és akkor megszületett a lábam, mondtam, hogy oá-oá, aztán anya megszeretgetett és szopiztam". Neki még ennyi elég.

 • 2008.07.06 11:03:56anyóca

  Aztán, ha nem jól neveli az iskola, akkor mehetnek a pereskedések, meg a tanárverések. Miért kell koravén gyerekeket "csinálni"??? Egy gyerek, maradjon gyerek, ameddig csak lehet. Aztán eljön mindennek az ideje!

 • 2008.07.06 11:06:08eternity

  Van nektek gyereketek?

  Voltatok ti gyerekek? És emlékeztek is rá?

  Csak mert igen, lehet és kell a szexuális kérdésekről beszélni 4 évessel. Természetesen másképpen egy 8 évessel, egy 12 évessel, egy 16 évessel. Minden korban megvan az az ismeretmennyiség és minőség, amit a gyermek a saját szintjét befogadni képes. A 4 évesnek nem menstruációról, koituszról, fellációról, kunnilunguszról kell beszélni, hanem barátkozásról meg simogatásról, meg kicsi magocskákról.

  Nincs ebben semmi extrém.

  Az extrém az, h én 11 éves koromban, mikor megjött az első vérzésem, azt hittem, meg fogok halni, mert fogalmam sem volt, mi történik.

  És az is extrém, h 12 évesen még azt hittem, a gyerek a csókolózástól lesz. (1982!)

  Én igenis folyamatosan mesélgettem ezekről a dolgokról a lányomnak, mert nem csak ciki ennyire tudatlannak lenni, de iszonyúan veszélyes is. Lányom 14 éves, és bizonyos lehetek abban, h nem sieti el az aktust, h nem fog részegen egy idegen srác kardjába dőlni, amikor szerelmes lesz, fogja tudni, hogyan kell az óvszert használni.

 • 2008.07.06 11:12:26anyamadár

  Kedves Eternity, de hiszen itt mindenki ezt mondja, hogy a gyereket a szülőknek KELL felvilágosítani.  A nagyobbikam négy éves, szeptembertől kezdi az iskolát és az ő érdeklődési szintjén mindent őszintén megválaszoltunk neki és tisztában van mindennel - még a mensest is ismeri. Nem hiszem, hogy szüksége lenne egy nemi felvilágosító órára a suliban. :)

  Inkább szomorú, hogy más gyereknek szüksége van ré, mert otthon nem kap válaszokat...

 • 2008.07.06 11:21:09anyamadár

  Egyébként nagy szerencsémre az én szüleim is egészségesen és természetesen kezelték a témát. Nem volt "gólyamese" meg egyebek :)))

  Hétévesen már nagyon felvilágosult kislány voltam és tízéves koromtól nagyon vártam az első menstruációt. :)))

  Nekem az a család extrém ahol tabu minden ilyen téma...

  :)

 • 2008.07.06 11:24:24anyamadár

  Druantia hát azért lehetnének egy kicsit gyámoltalanabbak :) el tudnám viselni ha kevésbé nagyszájúak és kevésbé talpraesettek lennének...

 • 2008.07.06 12:06:09Pinty-ponty

  anyamadár, hogy kezdted el? Bocs, de komolyan érdekel. Nekem most lesz 8 éves a lányom, és nagyon sok mindent tud már, de főleg arról, hogyan fejlődik a baba, sőt egy BBC által készített szülésről szóló filmnek a részleteit is megmutattam, az akkor 6 és 3 éves lányaimnak, és nagyon tetszett nekik. Persze nekik is az a fő téma, hogy hogyan születtek. De valahogy soha nem tudok belekezdeni a minket a párommal érintő technikai részletekbe. Mennyit mondjak el neki, hogy az ne legyen ijesztő? Engem az osztálytársaim 7 évesen világosítottak fel erről, és én olyan undorítónak találtam, hogy biztos voltam benne, anyuék nem így csinálják. :) Szeretném, ha a lányom lehetőleg tőlem hallana erről konkrétumokat, de nem tudom, mennyit és hogyan mondjak el.

 • 2008.07.06 12:18:23anyamadár

  Pinty-ponty a nagyobbikam még "pici" 4 éves, a "gyerekkészítésről" annyit tud, hogy szeretkezéssel lesz ami két felnőtt szoros ölelkezése. Többet még nem kérdezett erről főleg a technikai részletek még nem érdeklik. Azért azt már tudja, hogy a csókból nem lesz gyerek :)))  Én mikor 7-8 éves lehettem a kezembe került a nővérem "Gólya hozza?" című könyve és volt egy könyvem az "Így működik a tested" amiben volt a papagép meg a mamagép :)))

  Nekem sosem volt ijesztő a szexuális aktus, nem volt olyan gyerekkoromban, hogy na most leülünk és megbeszéljük, hanem ha eszembejutott egy kérdés kérdeztem és a szüleim a koromnak megfelelően válaszoltak rá, de sosem hazugsággal...

 • 2008.07.06 12:56:31Pinty-ponty

  Könyveket én is néztem már, de nekem még eddig egy sem tetszett igazán. Ez a mamagép és papagép sokkal szimpatikusabb, mint amikor azt írják, hogy: a papád fütyije bemegy a mamádon lévő lyukon...:) Őszintén szólva, lehet, hogy túl érzékeny vagyok, de azt szeretném, ha előbb megbarátkozna a gondolattal, és csak utána kezdene el az általánostól a konkrét felé haladni. Bár lehet, hogy túl érzékeny vagyok. Na és biztos, nekem is jutott prüdériából. :)

 • 2008.07.06 13:06:26baud

  Már megint a britttt tudósok meg a dugás. :)

  Örökzöld téma, hehe... :)))

 • 2008.07.06 13:14:38Galaxya

  Ezzel a cikkel egy "probléma" van. Nem tér ki arra, hogy pontosan hogy is képzelik el. Szerintem egy 4 évesnek ez még korai, annyinak elégnek kéne lennie, hogy anyu vagy apu vagy mindkettő felvilágosítja egy picit a korának megfelelően, tehát ne kapjon sokkot a gyerek, ha rájön, hogy bizony más van a lányok és a fiuk lába között. Ha meg kérdez a gyerek, akkor pedig az ő életkorának megfelelően, de őszintén kell válaszolni a kérdéseire. Szóval azért az alapismeretekről a szülőnek kéne gondoskodni. Csak szomorú tapasztalat, hogy néha a szülő sem tudja, mit mondjon egy gyereknek (jobban mondva nem is érdekli), hogyan is hívják azokat a testrészeket. Köpni-nyelni nem tudtam, mikor ismerős gyereke (kb. szintén 4 éves) elvonult a fürdőszobába, majd mikor megkérdeztük, mit csinált, közölte, hogy megmosta a p*csáját... Én inkább azt mondanám, hogy az ilyen jellegű oktatás a suli első osztályától kezdődjön, de mondjuk egy életmód nevű tantárgy keretében. És ne csak erről legyen szó,hanem pl. az egészségmegőrzésről, mert az is fontos, hogy a gyereket korán megtanítsuk arra, hogy a chips és a csoki nem tartozik a tápláló étel kategóriába, és a számítógépes sportjáték nem helyettesíti a valódi mozgást. Tehát valami összefoglaló tárgy kellene szerintem, ahol változatos témákat beszélnének ki. 10 éves kortól viszont én mindenféleképpen kötelezővé tenném a szexuális felvilágosítást. Egy közösségi oldalt vezetek és ennek következtében elég sok gyereket ismertem meg az utóbbi 1 évben. Szomorúan tapasztalom, hogy több 12-13 éves gyerek már túl van az első alkalmon, és a 14 évesek körében sok helyen már egyenesen ciki, ha valaki szűz.

 • 2008.07.06 13:23:12Edinbogyo

  A South Parkban Garison tanar ur vilagositja fel az ovodasokat...

  Minket 6. osztalyban "vilagositottak"fel, de nekem anyukam mar addigra elmondott sok mindent, mivel amikor rakerdeztem, elmagyarazta, nem jott a mehecskekkel.De azert nem 4 eves koromban...szerintem 10-12eves korig a gyerekekben ez max a terhes nok miatt merul fel, az meg a szulo feladata, hogy elmagyarazza.En legalabbis ugy gondolom, tolem hallja, ne egy idegentol elsokent.

 • 2008.07.06 13:26:57Cobold

  Nna most a 4 éves korra nem reagálnék,

  DE,

  ott van például az a típus, aki valami miatt gátlásos, és nem mer kérdezni, akkor sem, amikor már érdekli a téma - a kérdések belülről őrlik. Én ilyen voltam. Anyum meg csak várta, várta, hogy majd csak kérdezek, mert addig biztos nem érdekel a téma.

  Sztem, ha a gyerek nem hozza otthon szóba, pedig már ideje lenne, a szülőnek szóba kell hoznia a témát. A központosított felvilágosítás - nos, az egy szükséges rossz, sztem, amíg a családban nincsen helyén kezelve a szexualitás témája.

 • 2008.07.06 13:28:58Cobold

  amúgy druantiával és eternityvel értek egyet.

 • 2008.07.06 14:12:26szövetszöcske

  En ugy gondolom, hogy az iskolanak nem csak alap lexikalis tudast kellene a kolykokbe nyomni, hanem mindenfele dolgot amivel eligazodhatnak az eletben. Mert van egy csomo troger csalad ahol ezekrol nincs szo. Most nem csak a szex, hanem kik azok a politikusok, beszopjuk-e a reklamokat, butak-e a down korosok, kell-e felni toluk, mekkora melo egy kisbabat ellatni, barmi amivel talalkozni lehet a vilagban, es kell hogy valamiyen velemenyunk legyen rola.  Minden kolyoknek eletkornak megfelelo szinten, annyi ami hasznos neki.

  Attol hogy par pedansan nevelt kiskolyok nem talalkozik a szexszel az eletben, azt gondolom a legtobben igen. Felvonulnak a homokosok a varos kozepen, allnak a ribik az ut szelen, a tevebol, ujsagokbol, par ovodas-kisiskolas tarsbol aki este tevet nezett valahol omlik a szex. Apanak szeretoje van, anya pikansakat karomkodik rola otthon. Cukrosbacsi-veszelyrol nem is szolva.  A szexualis felvilagositas kifejezesrol nekem is az jut eszembe, amikor 16 eves koromban az 50 eves matektanernoknek kellett ilyen osztalyfonoki orat tartani, annyira kellemetlen volt meg hallgatni is, hogy a golyoim felugrottak a hasuregembe az eloadas vegere. Na ez nem kell, nem csak 4 eveseknek nem, de 16 evesen sem:) De nem feltetlen ilyennek kell lennie. Azt egy negyeves is megertheti, ha ilyen cimen mondjuk elmagyarazza valaki neki, hogy mit tegyen ha a cukros nagybacsi fogdosni kezdi, vagy hogy normalis az is ha valakit nem zavar a meztelenseg, es az is, ha valaki prudebb, senkit nem kell kirohogni, egyaltalan barmilyen tabuoldo jellegu beszelgetes. Es nem feltetlen az a felvilagositas, hogy most akkor a kisfiuk hogy akaszthatnak be a kislanyoknak, meg hogy mi az a fogamzasgatlo ez persze, hogy atlaggyerkocot ovodaskorban rohadtul nem foglalkoztatja, nem is talalkozik ilyesmivel az eleteben...

 • 2008.07.06 15:00:03yukikoka

  Nagyobbik lányom lassan 5 éves lesz, remélem, még nem késtünk le semmiről...:)

  Véleményem nagyrészt egyezik azzal, amit Druida, Eternity és többen leírtak. Szövetszöcske gondolatai is tetszenek, rengeteg mindent meg kéne tanítani a gyerekeknek a nemiségen kívül - de nem feltétlenül csak az iskolában. Az a baj, hogy bármiről van is szó, mindig az jön elő, hogy a hülye óvoda/iskola nem tanította meg a gyereket az alapvető udvariassági normákra, az evőeszköz használatra meg a szexuális élettel kapcsolatos ismeretekre... a szocializáció elsődleges színtere a család, ott kell elkezdeni. De ott sem úgy, hogy "nakisfiam/kislányom ülj le, beszédem van veled". Az ismeretszerzés egy folyamat, és nem előre megkomponált monológok sorozata. 4 évesen én még nem kezdeném el a koncepcionális felvilágosítást, ilyenkor szerintem még a gyerek irányít. Nagyon gyerekfüggő, hogy ki mikor mit kérdez, mire kíváncsi, milyen részletes magyarázattal éri be - és azon nem kell túllépni óvodáskorban, mert nem minden gyerek akar ilyenkor még a nemiségről hallani. Ha kérdez, arra válaszolni kell, de ha a 4 és fél éves lányomnak még nem jutott eszébe megkérdezni, hogy ment be kistesó a pocakomban (hehe, alig várom a kérdést), akkor nem fogom leültetni és elmagyarázni neki elejétől végéig. Amire kíváncsi, arra választ kap, és azt semmiképp sem szabad éreznie, hogy valamit titkolunk előtte. Szerintem inkább a szülőknek kellene felvilágosítást tartani arról, hogyan lehet a születés, halál és egyéb fontos kérdésekről életkornak megfelelő választ adni annak érdekében, hogy elkerüljük a zavart torokköszörülést, méhecskézést, és különösen a "fiam te ehhez még túl kicsi vagy" jellegű sommás kijelentéseket.

  ja igen, lényeges, amit Cobold írt: Vannak keveset kérdező gyerekek, bár szerintem többségük inkább a folyamatos kérdezősködéssel tartja karban szülei mentális állapotát:) A figyelmes szülő észreveszi, ha valami izgatja a gyereke fantáziáját, és akkor beszélgetést lehet vele kezdeményezni a témában, de semmiképp sem konfrontatív módon.

 • 2008.07.06 15:52:19cozumel

  Furcsa ez a felvilagositosdi...

  A multkor kertem a konyvtarban a gyerekeim koranak megfelelo konyveket ebben a temakorben.

  Talaltam par nagyon egyszeru, szep kepeskonyvet (3 es fel evesekrol beszelunk), ami kezdte a kiskacsak/kiskutyak szaporodasaval, majd eljutott az emberig.  Es volt egy marha jopofa konyv, ami nekem nagyon tetszett, meg jokat is rohogtem rajta, de valahogy gyanus volt, hogy nem ekkora gyerekeknek valo....

  A konyvben karikatura szeru kepeken abrazoljak a nenik/bacsik kozotti kulonbseget, majd jon egy oldal, ahol a bacsi kukijatol a neni puncijaig egy nyil vezet, a nyil alatt a felirat "ez ide pont belefer".

  Majd a kovetkezo oldalakon vicces rajzok arrol, hogy a nenik es bacsik hogy csinaljak, milyen pozokban.

  A konyvet a 4-7 eves korosztalynak ajanljak.

  Rovid kozvelemenykutatast vegeztem barati blogon, es ugy dontottem, NEM. Ezt meg nem...

 • 2008.07.06 16:00:15eszmerálda

  igazából az a gond, hogy aki a porontyot olvassa meg komolyan foglalkozik a gyerekneveléssel az el se tudja képzelni, hogy van olyan család ahol a gyereket tényleg annyira elhanyagolják, hogy az még a legkisebb gond hogy nem kap szexuális felvilágosítást, mivel csomó szülő a gyereke életkorát se tudja (komoly), reggel odanyomják neki a kis zsebpénzt aztán mehet ahova akar. És ilyen helyzetben sajnos az iskolára hárul a felvilágosítás, amit ti is mondtátok, hogy elég korán, az alapoknál kell elkezdeni. Botrányosan sok 15 év körüli lányt láttam babakocsit tolni az UK-ban.... ezzel tényleg muszáj lenne valamit kezdeniük...

 • 2008.07.06 18:21:52babesz

  Én mindig próbálok értelmes választ adni arra, amit a nagyobbik lányom (3,5) kérdez. Sok minden felmerült, amíg a kisebbikkel voltam terhes. Mi is a Sehány éves kislánnyal oldottuk meg a dolgot. Igyekeztem úgy csinálni, hogy minden kérdésére válaszoljak, de feleslegesen ne traktáljam semmivel. Például nekem az nagy dilemma volt, hogy beszéljek-e arról, hogy császárral is lehet születni. Ez nálunk azért fontos, mert ők mindketten így születtek. Végül úgy döntöttem, hogy ezzel még ráérek.

  A későbbieket én sem tudom, hogy csináljam. Velem anyu letudta annyival, hogy neki mindegy, csak terhes ne legyek. Hát..., én másképp szeretném, de nem igazán tudom, hogy mikor mennyit. Remélem, mindig fogom érezni, hogy mennyire érettek, mikor mivel kell már tisztában lenniük.

 • 2008.07.07 10:15:54Zsákos ember

  en "kenytelen" voltam felvilagositani a 4 eves gyereket, mert azzal jott, hogy eleg az anyuka, mert annak a hasaba no bele a baba. viszonylag konnyu volt, mert mar sok videot nezett a youtube-on arrol, hogy mibol es hogyan fejlodik a baba. eredetileg csak annyit akartam hozzatenni, hogy az apuka spermajanak, ami olyan kukacszeru ize, be kell menni a sejtecskebe, mert csak akkor kezd el belole baba fejlodni. mivel nem tunt tul biztosnak, es mert amugy is bevett gyakorlat, kerestem neki egy animaciot a youtube-on. nagyon tetszett neki, meg ertette is, csak ahogy gattingatott, jott egy olyan animacio is, amikor az animal futyi betolodott a punciba, es kieregette a spermakat. szoval gyorsan ezt is el kellett magyarazni neki, de konnyen vette, igazabol szerintem igy lett teljes a kep nala.

  az anyja persze kiakadt, amikor a gyerek nagy szemekkel rohant vissza, hogy "az apuka belogatja (sic!) kukijata punciba, beleereszti a spermakat, azokat a kis kukacokat, az egyik pelemegy a petesetjbe (nem tud s betut mondani, csak sz-t :)) ), es elkezd noni a kisbaba!". A kezdeti sokk utan azon aggodott, hogy majd elmondja az oviba, es mit szolnak :) aztan par nap mulva mondja a gyerek, hogy elmondta az evaneninek, hogy hogy lesz a kisbaba. nem rugtak ki, szoval ugy tunik megusztuk.

  mindebbol latsztik, hogy egy 4 eves teljes egeszeben kepes megerteni a lenyeget, es neki ez meg nem szex, csak egy kis termeszettudomany. azota nem tema kulonben ez otthon. mi tul vagyunk rajta, nem kell ezentul hulye valaszokat adnunk, amivel megzavarjuk, szoval en orulok, hogy igy alakult.

 • 2008.07.07 10:16:56Zsákos ember

  animal futyi = animalt futyi :)))

 • 2008.07.07 11:38:36boszorsi

  Szerintem nem lehetetlen az ilyen jellegű kérdések szervezett formában történő feldolgozása. Van az a forma, amit Magyarországon "drámapedagógia" névre kereszteltek. Sajnos kevéssé használják. Lényege az eljátszva-átélve-megjelenítve tanulás. Az emberi kapcsolatok rendszere, lényege, működése, pont az a téma, amit ezzel a módszerrel nagyon jól, korosztálynak megfelelő tartalommal lehet feldolgozni. Persze nem 30 fős osztályban, hanem 10 fős csoportfoglalkozáson. És ez sem helyettesíti a szülőt, de jó módszer arra, hogy a gyerek feldolgozza és rendszerezze a külvilágból (filmek, szomszéd gyerek, szülők, akármi...) összeszedett infókat. Ha a szülő nem foglalkozik a kérdéssel, akkor is csak valamilyen bizalmon alapuló kapcsolatban lehet ilyenről hatékonyan egy gyerekkel kommunikálni.

 • 2008.07.07 11:39:55boszorsi

  Nyilván nem arra gondolok, hogy az 5-6 évesek eljátszák imitálva a emi aktust...

  :DD

 • 2008.07.07 11:40:11boszorsi

  emi=nemi

  bocs.

 • 2008.07.07 11:47:38boszorsi

  yukikoka, annyira igaz, hogy a szülőket kellen felvilágosítani...

 • 2008.07.07 12:58:39Cobold

  2008.07.06 15:00:03 yukikoka

  én kifejezetten kérdező típusú gyerek voltam, kivéve a szexualitást, meg más cikisebb témát, ezért hitte azt az anyum, hogy biztos szóba hozom, ha érdekel...

  ilyen is van.

 • 2008.07.07 15:08:29ShadowPhrogg32642342

  Szekszuális Zaklatás P-Panda :P

 • 2008.07.07 20:04:11trollkotze

  szövetszöcske

  Ezt rendesen elbaltázták az iskoládban; alap, hogy a lányokat nő, a fiúkat férfi világosítsa fel, _külön_ csoportban.

 • 2008.07.08 02:19:59aPró

  4 évesen talán még felvilágositás lenne belőle. Emléxem suliban 13 éves koromban volt felvilágositás, tanár végig sem mondta, mert 27 gyerekből 25 ledőlt a székről a röhögéstől, ahogy magyarázta...

  Végülis, tanlás nem volt legalább...

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta