SZÜLŐSÉG

Nem veszélyesebb otthon szülni?

2008. július 4., péntek 10:15

A tervezett, szaksegítséggel kísért otthon szülés semmivel sem veszélyesebb mint a kórházi szülés, amennyiben a várandósság alacsony rizikójú volt, (vagyis az esetek 80 százalékában), jutott erre az eredményre valamennyi epidemiológiai tanulmány. Amiben jelentős különbség van a két szülési helyszín között, az az orvosi beavatkozások és szövődmények aránya, azokból ugyanis statisztikailag jelentősen több fordul elő kórházban, mint otthon. Ezeket a tudományos tényeket mutatták be a közelmúltban a 16. Szülésznői Konferencián Debrecenben, korábban pedig tájékoztatták a minisztert, illetve a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot (SZNSZK) is, mondta el a Porontynak Dr. Lobmayer Péter az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért egyik kezdeményezője és a Nemzetközi összefogás a tudományos igazságért és a szülés szabadságáért Magyarországon egyik kezdeményezője.Az erről szóló, a miniszternek írt nyílt levelüket számos nemzetközi hírű szakember is aláírta, például Marsden Wagner professzor, szülész-nőgyógyász szakorvos, a WHO korábbi, szülészeti kérdésekben illetékes programigazgatója is. "Habár a tudományos igazságokban nem a rangok és nem is a támogatók száma dönt, mégis a nagyszámú külföldi és hazai szakember támogatása mutatja, hogy nem egy elszigetelt, csak néhány ember által elfogadott véleményt képviselünk - pontosabban hogy nem mi vagyunk azok, akik a tudomány mai állásával szembenálló véleményt fogalmazunk meg." - mondta Dr. Lobmayer Péter korábbi otthon szüléssel kapcsolatos cikkeinkre reagálva.

Az otthon szülés továbbra sincs szabályozva, a minisztérium annyit határozott meg, hogy ki az ideális otthon szülő nő.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.09 21:45:54bbence

  huhhh

  "Örülni fogok neki, ha nemcsak azok nézik át a protokollokat és hivatkozásokat, akik írják, hanem mások is. A kórházit és az otthonit is. Mert szerintem éppen az a jó, ha van kontroll. Mindkét oldalon. Ez ellen bizonyára egyik félnek sincs kifogása. Jól tudom?"  Én már most örülök, mert találtunk egy pontot, amiben egyetértünk.

  Továbbá annak is örülök, hogy nem vitatod azt, hogy nem voltak tudományosan korrekt protokollok mostanáig Magyarországon.

  Az is öröm számomra, hogy azt sem cáfolod, miszerint a kórházi protokoll nyilvánossá tétele közügy, ami mindannyiunkat érint, míg az otthoni csak az azt választókat, illetve a hatóságot, aki az engedélyt kiadja.  „És az sem én vagyok, aki angolna módjára folyamatosan kibújik a konkrét válaszok elől.”  Szisztematikusan végigböngésztem a beírásaidat és mindenre válaszoltam.

 • 2008.07.09 21:46:26huhhh

  Monsterwoman :)) Vödröt, kádat, lavórt... ez jó... :)) Vizuális alkat vagyok, most magam elé képzelem Pandit a vödreivel. :))

 • 2008.07.09 21:50:08Pandi

  Ááá, tényleg, a babakádat már úgyis kinőtte a gyerek, ide is készítem.

  (Ha tudom, hogy hajózunk, meg nem eszem azt a sertés mcfarmot!)

  :)))

 • 2008.07.09 21:59:49huhhh

  Nem, bbence, egyáltalán nem válaszoltál mindenre, de tényleg hagyjuk. Megint sikerült kiforgatnod, amit mondtam. Azt mondtam, hogy kell a kontroll (ismét megjegyzem, mindkét oldalon), nem pedig azt, hogy nem voltak tudományosan korrekt protokollok. Szerintem nem volt nagyon bonyolult mondat, meg aztán nem is kellett volna sokat visszalapoznod, ha értelmezni akarod. Nem sikerült.  "Az is öröm számomra, hogy azt sem cáfolod, miszerint a kórházi protokoll nyilvánossá tétele közügy, ami mindannyiunkat érint, míg az otthoni csak az azt választókat, illetve a hatóságot, aki az engedélyt kiadja."  Hát ebben nagyon-nagyon tévedsz. Az otthonszülés protokollja pontosan annyira közügy, mint a kórházi. Korrekt tájékoztatás, tudod. Éppen azért, mert a dolognak nem úgy kéne történnie, hogy valaki előbb döntse el, hogy otthon szül, aztán majd betekinthet a szupertitkos dokumentumokba, hanem úgy, hogy alaposan tájékozódik, amibe az otthonszülési protokoll megismerése éppen úgy beletartozik, mint a szövődmények, statisztikák megismerése. És persze az előnyöké is, aminek kicsit többnek kéne lenni, mint annak ecsetelésének, hogy micsoda horrornak néz elébe, aki kórházban szül. Aztán ha mindezeket megismerte (például azért, mert nem gondolod azt, hogy az otthonszülési protokoll megismerése kizárólag az otthonszülést választók kiváltsága) akkor majd szépen eldönti, hogy akkor most otthon vagy kórházban. Csak hagyni kellene dönteni. És nem kellene mindenáron helyette gondolkodni.

  Amíg ezt nem érted meg, addig sajnos ki kell ábrándítsalak, egyetlen pontot sem találtunk, amiben egyetértünk. Ugyanis éppen az általad most megfogalmazott szemlélettel van nagy bajom.  Nem történt különben már, mint hogy most sem találtam meg azt az embert, akivel érdemben lehet beszélgetni a témáról. Sebaj, túlélem.  Most pedig, ha nem haragszol, inkább tovább beszélgetnék Pandival és monsterwomannal holmi vödrökről és lavórokról, mert annak legalább van valami értelme.

 • 2008.07.09 22:01:17huhhh

  már = más

 • 2008.07.09 22:01:48Pandi

  Huhhh, a hajón lehet zenét hallgatni?

  Ha igen, az egyik LGT nótát szeretném, valahogy úgy illene ide:

  "Nem adom fel, míg egy darabban látsz

  Nem adom fel, míg életben találsz":)))

 • 2008.07.09 22:03:58huhhh

  Pandi, nem stimmel a szöveg. Én éppen most adtam fel...  "a kórházi protokoll nyilvánossá tétele közügy, ami mindannyiunkat érint, míg az otthoni csak az azt választókat, illetve a hatóságot, aki az engedélyt kiadja" - pffffff, hát innen tényleg nehéz.

 • 2008.07.09 22:06:45Pandi

  Nem is rólad jutott eszembe, de tényleg ne menjünk bele (pedig az idézett részleten nekem is megakadt a szemem, de gyorsan be is csuktam).  Akkor válassz te nótát.:)

 • 2008.07.09 22:09:53huhhh

  Háát... mondjuk: "Szeressük egymást gyerekek"... vagy valami ilyesmi. Vagy a "Hull a a hó és hózik, Micimackó fázik"... most úgyis éppen aktuális. :))

 • 2008.07.09 22:11:55huhhh

  Vagy esetleg: "Én kérdezek, te nem válaszolsz"... igaz, hogy ilyen szám egyelőre nincs, de majd írok egyet. :))

 • 2008.07.09 22:13:25Pandi

  Megdumáltuk.:)

  Bár lassan nekem a "Jó éjt, gyerekek, búcsúzik a Füles mááááára" lesz aktuális.:)))

 • 2008.07.09 22:13:45monsterwoman1

  Lányok!

  Ladánybene27! Babylon cirkusz című album.

  Arról is az "oroszlán" C. szám. Hallgassátok meg, ha módotokban áll. Aktuális kedvenc! Nekem írták minden sorát, az tuti! Dumáljuk majd meg, kinek, hogy tetszett. Nálam nagy favorit az egész album.

  Na megyek, átteszem az alfelemet a szobabicajra. Zene a fülbe, relax!

  Jó éjt mindenkinek.

  Holnap este jövök!

 • 2008.07.09 22:15:45Pandi

  Na, megtaláltam a tutit:

  "Hogyha befogod a szemem, jobb, ha befogom a szám

  Mert a vakvilágba nem beszélek, ne haragudj rám"

  Na?:)))

 • 2008.07.09 22:16:29huhhh

  Jó éjt, nekem ugyan van még egy kis dolgom, de ti azért aludjatok jól!

 • 2008.07.09 22:19:04Pandi

  Ok, monsterwoman, rákeresek holnap.:)  Jó éjt még egyszer mindenkinek.:)

 • 2008.07.09 22:38:41cantaloupe

  Huhhh,  azert nem csodalkozom nagyon, hogy megerted Glad-et, hiszen te sem vagy epp otthonszules-parti, igy nyilvan vele pendulsz egy huron, legalabbis ebben a temaban.  En nem siklottam angolnakent a valaszadas elol, nem is kerdojelekkel valaszoltam. Ezt a reszet, mint latom bbence-vel rendezed-rendezted.  Az OSZ propagalasarol annyit, hogy szerintem csak annal hatasos, akinek mar alapbol szimpatikus volt a ba'ba jelenlete, a gyenged szules, mert olyan embert, aki ezerfele kompliacio folyamataban latja a szulest, gyozkodhet akar szaz ember ezernyi ervvel, akkor sem fog otthon szulni.  Van tobb szempont, de most mar sokadszorra csak erintolegesen beszelek mindegyikrol.  1) szabalyozottsag: ez valoban hianyzik az otthonszulesnel, torveny altal elfogadotta kell tenni, mert igy nincsenek iranyvonalak azugyben, hogy mikor-mit-kinek kell tenni, hol a felelosseg stb.

  DE hozzatennem, a korhazak protokollja sem egyseges es nyomonkovetheto.  2) Rizikofaktorok

  Ez kabe dontetlen, a korhazban is kabe egy ezrelek, mint Gereb Aginal.

  De ha itt tartunk, erdekelne, hogy miert az egy, otthon szuletett es beszorult baba eseterol ertesul csak a jonep, mikor evente 5 ilyen eset van, tehat 4 beszorulast a korhazban sem mentenek meg. En arrol is szeretnek tudni, orvos, korhaz neve...ez miert nem mediahir?  3) A szules minosege

  Ha komplikacio van, nyilvan nem erdekel, milyen ramaty a vece, hany latogato jon es milyen kismamakkal fektetnek ossze, mert nem ez a lenyeg.

  De ha nincs, akkor szerintem osszehasonlithatatlanul jobb egy olyan kornyezetben magadhoz olelni a babat, ahol ismerosok veszik korul, nem szurkalnak, szondaznak, ebresztenek, csesznek le aprosagokert.  Az en konkluziom az, hogy bar korhazban, de maganszobababan, minel termeszetesebben szeretnem ezt megelni. Es ha az allaspontom valtozik is a magam ugyeben (pl. nem birom a fajdalmat es kerek csillapitot), az otthonszuloknek megszavazom, hogy tudjak, mit csinalnak. Nekem az a tapasztalatom, hogy a legtobbuk jobban tudja, milyen komplikaciok lephetnek fel es milyen mellekhatasa van a beavatkozasoknak mint a korhazba keszuloknek.  Ami erdekelne, az a tapasztalatod. Ismersz -orvosknet- nogyogyaszokat? valoban igaz, hogy sok szulesznot ellehetetlenitenek ferfi kollegaik, kiutaljak, foleg ha kiderul, hogy gyenged szules-partiak?

  Milyen konybol tanulnak es mit, annak fenyeben, hogy a legvaskalaposabb OSZ-ellenzo szerint is lezajlik 80%-ban a szules, megsem csak a maradek 20-nal avatkoznak kozbe?

  Erdekelne a valaszod...ha meg van benned szufla. ;)  Na, kozben latom a Gereb Agis hirt...be merjek oda nezni? ;)

 • 2008.07.09 23:21:55huhhh

  "azert nem csodalkozom nagyon, hogy megerted Glad-et, hiszen te sem vagy epp otthonszules-parti, igy nyilvan vele pendulsz egy huron, legalabbis ebben a temaban."  Cantaloupe, ezzel a felütéssel majdnem sikerült elérned, hogy ne is válaszoljak, mert tőled ez elég méltatlan kezdés volt.  "Az OSZ propagalasarol annyit, hogy szerintem csak annal hatasos, akinek mar alapbol szimpatikus volt a ba'ba jelenlete"

  Hát nem. Ezt is leírtam már, egy csomóan vannak olyanok, akik egyelőre a kórházi körülmények elutasításáig jutottak, ahonnan megfelelő tájékoztatással kerülhetnek akár az egyik, akár a másik csoportba.  Szeretném megkérdezni, honnan veszed, hogy nem vagyok otthonszülés-párti. Nyugodtan olvasd vissza az ős-"otthonszülő" posztokat, mindenhol azt írtam (mert meggyőződéssel így is gondolom), szüljön mindenki ott, ahol szeretne. De kapjon hozzá megfelelő ismereteket, ismerhesse meg a protokollokat (mégpedig mindkettőt, nem pedig úgy, ahogy bbence képzeli, hogy az otthonszülési protokoll csak annak "jár", aki már eldöntötte, hogy az otthonszülést választja), legyen tisztában az előnyökkel és hátrányokkal. Az előnyök alatt nem kizárólag a kórházi szülés borzalmait értve. Legyenek átlátható szabályok, szakmai kontroll (melynek keretében nem kellene feltétlenül úgy gondolni, hogy GÁ-en és csapatán kívül mindenki hülye a kérdésben, azért aztán ne is dumáljon bele, hogy otthon mit hogyan), legyen átláthatóság, nyomonkövethetőség és számonkérhetőség. A zavarosban halászás nem az édesanyák érdekét szolgálja. Ha ezt végiggondoltad, akkor rájössz, rosszul gondolod, hogy "nem vagyok éppen otthonszülés párti". Mert éppenhogy otthonszüléspárti vagyok. És kórháziszülés-párti. De inkább anya- és még inkább gyerekpárti.

  Ezért aztán mindkét fél részéről megengedhetetlennek tartom a csúsztatásokat. A fentieket természetesen mindkét oldalra értem.

  Megengedhetetlennek tartom továbbá, ha valaki a kórházi statisztikákkal való riogatást marketing célra használja, miközben a maga adatait hét lakat alatt őrzi.  Ha csak egyvalaki észreveszi, hogy az egyik fél éppen úgy csúsztat, mint a másik (miközben folyamatosan csúsztatást kiált a másikra), akkor már megérte. Ha csak egyvalaki belegondol, hogy reális képet kap-e a döntéséhez, ha az egyik oldal minden érvét és állítását megkérdőjelezi, miközben a másik fél összes állítását kétkedés nélkül, "bemondásra" elhiszi, már megérte. Ha csak egyvalaki veszi a fáradságot, hogy ne csak a hívek részéről szerezzen információkat egyik vagy másik alternatíváról, hanem urambocsá meghallgassa az "ellenség" véleményét is, már megérte. Ha csak egyvalaki elég kitartó ahhoz, hogy előráncigálja a szőnyeg alól a "kontra" érveket otthonszülés ügyében is, mielőtt dönt, már megérte.

  És igen, megértem gladet, mert ő is valami ilyesmit szeretett volna, de egyszerűbb volt "á, megint egy kórháziszülés-párti" felkiáltással elhajtani.  Az utolsó kérdésedre a válaszom: azt hiszem túl sokat újat nekem nemigen tudnak mutatni a magyar egészségügyben, úgyhogy látom a hibákat is (ezért is írtam, hogy mindkét fél nyugodtan söprögethet a maga háza táján is), de azt is látom, hogy nem ez a többség. És ha valaki mégis ezt próbálja elhitetni, akkor valami hátsó szándékot kezdek sejteni mögötte. Amiben persze lehet, hogy nincs igazam. Úgyhogy ilyenkor kérdezni szoktam. Sokat. Konkrétan. Aztán vagy kapok rá választ, vagy nem. Ha nem, az is válasz.  A válaszadás alól kisiklást nem rád értettem, mert - már ne haragudj - egyedül bbence tűnt olyannak, aki érdemben tudott volna válaszolni ez irányú kételyeimre, úgyhogy a válaszokat sem tőled vártam (volna).

  Ez ügyben csalatkoztam, de túlélem. • 2008.07.10 01:04:38cantaloupe

  Huhhh,  kerdezed, szerintem miert nem vagy OSZ-parti. Hat a masik topikon irtak alapjan (pl. elcelodesed azzal, hogy nana, hogy a korhazakban a legnagyobb az egy negyzetmeterre juto halalozasok szama) igy jott le.  Glad maga akart kiszallni a vitabol, ne haragudj, de ezt ne kend ram. En nem hajtottam el senkit, ez egy nyilvanos forum, s nem vagyok moderator. Addig irhatott volna, amig jolesik neki.  A temahoz annyit, hogy nehez PC-nek maradni benne. Mert hiaba irjak le sokan, hogy szerintuk szuljon mindenki ott, ahol akar, ha utana ott van a DE szocska, nem is egyszer.

  Pl. most irtad, hogy a legtobb korhazzal nincs gond, nincsenek durva hibak. A szamok viszont mast mondanak, pl. meg mindig gyakori sok rutinbeavatkozas, joval felette a WHO ajanlasanak.

  Mert azert ebben a temaban mindenki objektiv, te meg ugy is az vagy, hogy ismered az egeszsegugyet. (Ami megjegyzem, nem biztos hogy takarja azt, hogy ismered az osszes korhaz osszesitett kimutatasat, statisztikajat.)  Akinek hidegrazasa van a korhaztol, az az otthonszules fele hajlik, aki meg nem erzi magat biztonsagban orvosos hada es muszerek nelkul, az nyilvan nem otthon szul.  Viszont a statisztikak, az otthonszules vitathatatlan elonyei, es az iranta valo erdeklodes minimum azt jelzi, hogy van a dolognak letjogosultsaga, es tobbet er vele mindenki, ha kiepitik a torvenyes utjat-modjat ennek.

 • 2008.07.10 07:35:42huhhh

  "A temahoz annyit, hogy nehez PC-nek maradni benne. Mert hiaba irjak le sokan, hogy szerintuk szuljon mindenki ott, ahol akar, ha utana ott van a DE szocska, nem is egyszer."  Mert azt szeretném, ha mindenkinek felvillanna a fejében sok-sok DE, mielőtt dönt, bármelyiket is választja.  "Pl. most irtad, hogy a legtobb korhazzal nincs gond, nincsenek durva hibak. A szamok viszont mast mondanak, pl. meg mindig gyakori sok rutinbeavatkozas, joval felette a WHO ajanlasanak."

  Attól függ, ki idéz és milyen számokat. Arra kérdek, hogy ne csak az egyik oldal által szajkózott statisztikákat nézd meg, hanem a másik oldalét is. Ha ennyire bízol a számokban a "pro" oldalon, akkor ne én legyek már az egyetlen, aki a másik oldal számaira is kíváncsi. Hogy eldönthessem végre, hogy akkor azok a "pro" vagy "kontra" oldalra billetik-e a mérleg nyelvét. Te is úgy jelented ki, hogy a "számok bizony mást mondanak", hogy csak az egyik oldalt ismered, pedig az ilyen kijelentésnek csak akkor van értelme, ha valamit valamihez hasonlítasz, egyébként csak üres proparanda. Vagy tudsz hazai otthonszülési adatokat? Mert akkor oszd meg velem, nagyon kíváncsi vagyok rá.

  Azt pedig, hogy egy kórház mit és mit nem számol el, már többen leírták. Hogy miért számol el többet, most messze vezetne, te tény, hogy így van.  "Ami megjegyzem, nem biztos hogy takarja azt, hogy ismered az osszes korhaz osszesitett kimutatasat, statisztikajat"

  Ha ez mindkét fél érvei esetén eszedbe jut, akkor nincs baj.  "Akinek hidegrazasa van a korhaztol, az az otthonszules fele hajlik, aki meg nem erzi magat biztonsagban orvosos hada es muszerek nelkul, az nyilvan nem otthon szul."

  Nem mindegy, milyen információk alapján.

  Nekem az otthonszüléses honlap egy "picit" tendenciózusnak tűnik és mint ilyen nálam nem fér be az objektív tájékoztatás kategóriájába, dehát ez az én bajom.  "Viszont a statisztikak, az otthonszules vitathatatlan elonyei, es az iranta valo erdeklodes minimum azt jelzi, hogy van a dolognak letjogosultsaga, es tobbet er vele mindenki, ha kiepitik a torvenyes utjat-modjat ennek"

  Szerintem a fenti mondat: "Az otthonszülés iránti érdeklődés minimum azt jelzi, hogy van létjogosultsága, ezért mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy a statisztikák, az otthonszülés vitathatatlan előnyei és a kórházi szülés vitathatatlan előnyei ismeretében, felesleges és alaptalan riogatások nélkül eldönthesse, mit szeretne, és tobbet ér vele mindenki, ha kiépitik a törvényes útját-módját ennek.  A kórházakról idézett kijelentésem pedig arról jutott eszembe, hogy előszeretettel titulálják "halálgyáraknak" a kórházakat, de ezt ott és akkor meg is magyaráztam, ha jól emlékszem. • 2008.07.10 09:43:36háromnegyed

  megnéztem GÁ-ék honlapját. egyrészt szimpatikus, másrészt protokoll-féle tájékoztatást nem találtam. statisztikát sem.  szerintem az osz mozgalomnak tennének jót, ha közzétennék mind a kettőt.  ahogy beszámolnak a rosszul elsült esetekről.  ?

 • 2008.07.10 10:23:39magne

  csak abba gondoltam bele, h ha veletlenul itthon szulok meg, akkor hol? nem is a sterilitas, hanem az a rengeteg 'trutyi'... melyik agyat aztassam szanaszet, ki fogja azt utannam eltakaritani? a kadunk kicsi, a zuhanyfulkeben meg csak nem szeretnek...

  aki mar szult otthon, az hogy oldotta meg? vagy aki szeretne, az hogy kepzeli el?

  (total laikus kerdes, de erdekel)

  csak azt ne irjatok, h nincs is annyi, eddig akarhany szulest lattam mindig volt, es nem is keves...

 • 2008.07.10 10:37:53nardaj

  Hát, ha véletlenül szülsz otthon akkor úgyis kihívod a mentőket, akik bevisznek babástul.

  Ha szaksegítséggel szülsz, akkor ők igyekeznek "védeni" a berendezést és feltakarítanak a végén. A remegő lábú apukának csak be kell tenni a lepedőket a mosógépbe, meg egy nagy kukászsákot ki kell vinni a kukába.

 • 2008.07.10 10:46:18nardaj

  háromnegyed, itt a Napvilágosok által javasolt protokoll

  szules.hu/index.php?id=1928&cid=28904  A statisztikáról valaki már írta, hogy egyelőre szabálysértés otthonszülést kísérni. Van rá példa, hogy szülészek feljelentették a bábát, aki otthonszülést kísért majd komplikáció miatt kórházba ment az anyával. Ennek fényében kissé álságos, ha kórházi szülészek azt kérik számon a bábákon, miért nem publikálják tevékenységüket szakmai lapokban és konferenciákon.

 • 2008.07.10 10:50:23magne

  de hogy vedik? muanyag lepedorol is lefolyik a cucc, vagy nem? mindegy, ez meg nem elegitette ki a kivancsisagom

 • 2008.07.10 11:12:27háromnegyed

  nardaj

  köszönöm.  nekem ugyan nem tetszik néhány kockázati tényező besorolása (megbeszélést, átgondolást igényel), illetve, az orvosi konzultáció kezdeményezésének mikéntje elnagyolt. de el lehet olvasni, lehet gondolkodni, akik értenek hozzá, azok vitázhatnak érdemben.  benne van a protokollban, hogy a bába dokumentálja az eseményeket, úgyhogy lehetne statisztikázni. • 2008.07.10 11:23:28háromnegyed

  közben rájöttem, hogy tegnap valaki a régi honlapot linkelte be valahol, ez meg új.

  (ezért nem találtam a protokollt)  lehet, hogy még gumicsont-statisztikámat is megtalálom, ha jobban figyelek?

 • 2008.07.10 11:34:52Yuki

  nardaj, utánam elég sok takarítani valója lett volna a bábának... 38-as kobakja volt a kislányomnak, úghogy már a hüvelyben is megpattantak húrok, és volt gátmetszés is (megkérdeztek, hozzájárultam, nem akartam szanaszét szakadni, a gátvédelem meg elsőre, ekkora fejnél elég esélytelen). Férjem mondta, hogy lavórba fogták fel a véremet és egyéb, belőlem kifolyó dolgokat. Úgy gondolom, a spéci gerinckímélős ágybetétünknek ez betett volna :)

 • 2008.07.10 11:40:55Yuki

  A háborítatlan szülés párti szülésznőm véleménye ebben a témában: létezik több, előre nem jósolható komplikáció, pl. a köldökzsinór előreesik és a baba feje elszorítja a szülőcsatornában. Ilyenkor elmondása szerint kb. 10 perc van a baba életének megmentésére. Az anyukát úgy tolják át a pár méterre lévő, előkészített műtőbe, hogy az orvos vagy szülésznő két ujjal tartja vissza közben a baba fejét. Nem tudom, milyen gyakorisággal történik ez meg, de én nem kockáztatnék. A mi házunkban a földszintre sem tudnának levinni 10 perc alatt.

 • 2008.07.10 11:42:08nardaj

  magne,

  ha ennyire naturális érdeklődésű vagy, van egy dekubitusz lepedő nevezetű dolog, aminek egyik oldala nedvszívó papír, a másik meg nylon. Illteve, rengeteg papírvattát használnak. Folyton mászkálnak amerre a vajúdó megy, és pakolásszák alá a dolgokat. A baba érkezésekor meg frissre cserélnek mindent (ahogy a khban is, csak ők nem vesznek maszkot).

  Gondolom, ez se elégítette ki a kíváncsiságod.

 • 2008.07.10 11:52:39yukikoka

  Látom, felmerült egy újabb, a vita érdemi eldöntésére potenciálisan alkalmas részlet, a "mi lesz azzal a sok vérrel" kérdéskör. Nos, ha én otthon akarnék szülni, ez engem nem tartana vissza, nyilván megoldható. Első szülésem során nagyon sok vért veszítettem egy kis placenta gond miatt, de fél órával később a szülőszoba teljesen tiszta volt.  Nardaj, köszi a belinkelt protokollt. Még nem rágtam át, de szemem megakadt az újszülött újraélesztésben jártas doulán, mint a segítőként jelen lévő másik független bába vagy szülésznő "kiváltására" alkalmas személyen... ebbe azért hadd kössek bele, léééccciiiii-léécciii:) A többit elolvasom még, érdekel.

 • 2008.07.10 11:58:39magne

  nalunk a fosulin van dula tanfolyam, de csak vedono hallgatok es vedonok jelentkezhetnek ra... elmeletileg tehat a csecsemoujraelesztesben jartasabbak...

 • 2008.07.10 12:10:55yukikoka

  Igen, elméletileg (bár a protokoll nem határozza meg, milyen végzettséggel rendelkezzen a dúla, márpedig dúla akárkiből lehet). Mitől lesz valaki JÁRTAS az újszülött reanimációban? Amúgy lehet, hogy egy szülésznő illetve független bába jártasabb, mert sok szülésnél ott van, de ha olyan kevés probléma adódik osz közben (ami örvendetes), akkor honnan a jártasság?

 • 2008.07.10 12:27:23nardaj

  Az újszülött újraélesztésről van valami kurzus, nem tudom pontosan ki és hol szervezni (neonatológus szakemberek tartják szülészeknek, szülésznőknek). Bes3 írta régebben, hogy ez csak akkor jelent valamit, ha a tanultakat évi 20-30 esetben gyakorlatban is tudja alkalmazni, ennyi minden bábának biztos nincs (esetleg GÁ-nak).

  A Napvilágos bábák ezen úgy igyekeznek segíteni, hogy évente újra járják a kurzust. Ami nem ugyanaz, mint a gyakorlat, de jóval több, mint a semmi.

  (A védőnők egyébként szerintem nem jártasak a csecsemő újraélesztésben.)

 • 2008.07.10 13:08:45magne

  jartasak, nem jartasak, kotelezo tananyag... egy gyerekorvos mennyivel jartasabb?

  akkor inkabb mar a mentosoket vegyuk elo:)

 • 2008.07.10 14:08:51yukikoka

  A terhességi hormonoknak a hangulatomra kifejtett nyilvánvalóan kedvezőtlen hatásain túl, amiért mindenkitől elnézést is kérek:), azért kötöttem bele a dúla szülésznővel és bábával "egyenértékű" említésébe, mert szerintem csak akkor lehet a dúlát szakemberként kezelni (úgy tudom alapvetően nem ez a feladata, persze nyilván nagyon tájékozott, ezt nem vonom kétségbe), ha van szülésznői képzettsége (még ha nem is kell független bábának lennie). Szakértelmére ugyanis szükség lehet (nemcsak újraélesztésnél, csak megakadt ezen az a kritikus szemem)

  Szerintem úgy általában véve a gyerekorvosoknak sincs babaújraélesztésben sok tapasztalatuk, ez igaz, védőnőknek meg talán semennyi. A mentősöknek sajna igen, de belátom, nem állhat minden szülő nő mellett egy mentős, pláne nem egy neonatológus.

 • 2008.07.10 14:29:03cantaloupe

  Huhhh,  koszonom a valaszt.  Igazad van: az otthonszulesnel is van egy csomo "de". Es tokbbek kozt ezert is kotelezo tanfolyamon reszt venni, hogy ezek mind szoba keruljenek.

  Velemenyem tovabbra is az, hogy az otthonszulok nagy tobbsege tudja ezeket, informalodik. Mig a korhazban szulok nagy resze szinte passzivan vesz reszt a szulesben, mert a koztudatban az el, hogy azt orvosok "vezetik le", a kismama csak mellekszereplo benne-tisztelet a kivetelnek!

  Gatmetszesnel maradva, mas forumok vitain a hozzaszolok 99%-a azt mondta, hogy vagni jobb, mint repedni. Ok milyen forrasbol vettek ezt? :O  Temanal maradva, en a WHO-t nem "egyik oldalnak" latom, hanem "az igazsagnak". Megiscsak a vilag legnagyobb, fuggetlen, globalis egeszseggel fogalkozo szervezete. Semmi kozvetlen hasznuk nem szarmazik abbol, amit kijelentenek.

  De te orvoskent talan tudsz jobbat, fuggetlenebbet...ha igen, kerlek, oszd meg, mert utana fogok olvasni.  En nem titulalom halalgyarnak a korhazakat, rengeteget koszonhetunk a modern medicinanak. Csak azt gondolom, hogy azert, mert feltalaltak a liftet, nem kell mindenhol lebontani a lepcsoket, sot, neha gyorsabb a lepcso, ha beragad a lift. Remelem, ertheto igy a metafora.  Szep napot! :)

 • 2008.07.10 22:22:18bbence

  huhhh  Ragaszkodom hozzá, hogy egy ponton egyetértünk. Legyenek mindkét félről nyilvános, tudományosan korrekt statisztikák, protokollok.  Sokszor leírod, hogy sokan nem azért fordulnak az Alapítványhoz, mert otthon szeretnének szülni, hanem pusztán a kórházitól félnek. Én sok száz otthonszülést választó anyukával beszélgetek egy levelező listán, illetve sokukkal személyesen is, de nem tudnám felelősen meghatározni, hogy sokuk miért választotta ezt, miért fordult az Alapítványhoz.

  Többször kértél, hogy kezeljelek felnőttként. Én azt kérem tőled, hogy az általad említett sokakat, akik szerinted kiszolgáltatottak az egyoldalú tájékoztatásnak, kezeld felnőttként. Bízz bennük! Nem csak a tanfolyam lehet előszűrője a döntésnek. A honlap meg pláne nem arról szól. A tanfolyam előtti ingyenes információs esten sok fontos dolog elhangzik. Lehet kérdezni, lehet szakirodalmat venni. Azokból a könyvekből, amiket ekkor (vagy bármikor) meg lehet vásárolni, kiderül, hogy mire számíthat az, aki az otthonszülés mellett dönt. A tanfolyam anyaga is ezekre épül. Bár rögtön hozzáteszem, hogy az információs esten az is elhangzik, hogy a döntés esetenként az utolsó pillanatokra marad. Magyarán vannak, akik az otthoni vajúdás során döntenek arról, hogy inkább bemennek kórházba, és olyanok is, akik abban kérnek segítséget, hogy az otthoni vajúdásukban ne legyenek szaksegítség nélkül, de mindenképpen kórházban szeretnék megszülni gyermeküket. Azt pedig már sokan, sokszor leírtuk, hogy az első elhangzó mondat a bemutatkozást követően az, hogy az eddig előfordult eseteket mindenki olvassa el a honlapon, illetve tájékozódjanak minél több forrásból a döntésük előtt.

  A bábáknak nem az az érdekük, hogy minél többen járjanak a tanfolyamra és fizessék be a tanfolyami díjat, mint erre utaltál egy hozzászólásodban (ha kevesen jönnek, akkor a költség is kevesebb), hanem az, hogy akik eljöttek és az otthonszülés mellett döntenek, azok mind informálisan, mind pedig lelkileg a lehető legalaposabban felkészüljenek.

  Amikor a tavaly őszi tragédia történt, akkor elmentem a legközelebbi információs estre. Ott egy érdeklődő azt kérdezte Ágitól, hogy miként befolyásolja a működésüket az, ami a médiában folyik ellenük. Azt válaszolta, hogy a tapasztalataik szerint, amikor a sajtó hasonlóan foglakozik velük, akkor kevesebben jönnek a tanfolyamra, de arányában kevesebb a szülés közbeni beszállítás is.

  Miután néhányszor végigböngésztem a hozzászólásaidat, hogy mindenre válaszoljak, egy aránytalanságra szeretném felhívni a figyelmedet. Azon kívül, hogy rendszeresen megemlíted a pártatlanságodat, azt, hogy nem vagy az otthonszülés ellenzője, amikor konkrétumokról van szó, szinte mindig az évi 250 családot érintő otthonszülés hiányosságairól beszélsz. Ilyen részletességgel és intenzitással nem jelenik meg az írásaidban az évi 92 000 kórházi szülést érintő anomáliák. Érvelésedben nem jelenik meg a két fél közötti egyenlőtlenség, az erőviszonyok nyilvánvaló egyoldalúsága. Egy kispénzű Alapítvány próbál életben maradni 18 éve az SZNSZK tiltó állásfoglalásainak, az abból eredő hatósági üldöztetésnek, a sajtó egyoldalú tájékoztatásának, és ami a legfontosabb, a minisztérium cinikus hozzáállásának ellenére.

  A minisztériumi egyeztetésen elhangzott egy mondat az egyik orvos szájából. Azt mondta Geréb Ágira utalva, hogy „könnyű üldözöttnek lenni”. Ezt már akkor sem értettem. Mi a fene a könnyű abban, ha rendszeresen házkutatást tartanak nálad, állandóan idézéseket kapsz, a kollégáid hazugságokat terjesztenek rólad, a családod a híradóban lát vádlottként, az utcán önkéntes igazságosztók üvöltenek rád, stb. Miközben, amit teszel, azt más országokban elismerik, támogatják.

  Lekapcsolom a lámpát magam után.

 • 2008.07.11 03:07:04cantaloupe

  Kedves huhhh,  remelem, lesz valasz a kerdesemre a kozeljovoben. Erdekel, mivel alairom, hogy te diplomaztal ebbol, en meg csak olvasgatok rola.

  Remelem, ezuttal nem leszel a kezbol kicsusszano angolna...

 • 2008.07.11 08:38:46huhhh

  Nem egészen pontosan értettem, milyen meg nem válaszolt kérdésre gondoltál, mert tudomásom szerint válaszoltam. Aztán végigfutottam a másik otthonszülős poszt hozzászólásait.

  "Amugy egy masik orvost, huhhh-ot is kerdeztem, hogy mutasson olyan fuggetlen kimutatast, ami szerint a korhaz biztonsagosabb az otthonszulesnel."  Hát ezzel bizony két baj is van. Az egyik, hogy én ilyet soha nem állítottam, de lécci idézd már nekem, ha mégis így lenne. Nyugodtan visszamehetsz a régi otthonszülős posztokhoz is, hátha ott sikerrel jársz (nem fogsz, de megpróbálni azért szabad).  2. Válaszoltam a kérdésedre, csak nem figyelsz, úgyhogy az angolna továbbra sem én vagyok (nem is te, mielőtt magadra vennék):

  2008.07.10 07:35:42 huhhh

  "Te is úgy jelented ki, hogy a "számok bizony mást mondanak", hogy csak az egyik oldalt ismered, pedig az ilyen kijelentésnek csak akkor van értelme, ha valamit valamihez hasonlítasz, egyébként csak üres proparanda. Vagy tudsz hazai otthonszülési adatokat? Mert akkor oszd meg velem, nagyon kíváncsi vagyok rá."  A fentiek miatt nem állítottam soha, hogy egyik vagy másik szülés biztosnágosabb lenne, ne adj már a számba olyat, amit nem mondtam. Szerintem te sem ismersz mindkét oldalról hazai statisztikákat (ebben hasonlítunk egymásra), ennek ellenére mégis levontad a maga következtetését (ebben viszont alapvetően különbözünk egymástól).  Arra szeretnélek kérni továbbá, hogy ne citálj oda egy olyan posztra, amihez nyilvánvalóan nem akarok hozzászólni. Újabb vitára adhat okot, hogy valóban így van-e, de nekem ez valahogy ütközik az íratlan fórum-etikettel, de lehet, hogy csak nem értem a kor szavát. (Nosza vitassuk meg, hogy így van-e, a dolog lényegi részét már úgyis kimerítettük.)

  Köszönöm szépen.  Ui: Utálom a kopizott hozzászólásokat, de most megalkovó leszek, és ezt szépen odakopizom a másik poszthoz is. Előre szólok, hogy ez nem azt jelenti, hogy a továbbiakban bele szeretnék folyni a vitába, mert nem szeretem a tökéletesen felesleges köröket. Márpedig ha az eddigi hozzászólásaimból csak az jött le neked, hogy szerintem a kórházi szülés biztonságosabb (miközben - érveid fogytán - a legutolsó hozzászólásaidban csakis azt lebegteted most már többedszer, hogy mi mást is gondolhatnék, hiszen orvos vagyok - ráadásul ez nem is igaz), akkor bizony ez egy teljesen felesleges kör, úgyhogy hanyagolj légyszíves. Egy felületes szemlélőnek ugyanis esetleg úgy tűnhet majd a dolog, hogy lám, cantaloupénak biztosan igaza van, mert huhhh csak lapít és nem válaszol, pedig igazából a fentiek miatt gondolom azt, hogy ezer hasznosabb dolgot csinálhatok ennél, mint hogy neked írogatok itt.

  Legyen szép napod! • 2008.07.11 08:40:38huhhh

  "hiszen orvos vagyok - ráadásul ez nem is igaz"  Bocsi, ez félreérthető. Azt nem vállalom, hogy valaha is azt mondtam volna, hogy a kórházi szülés biztonságosabb, a mondat másik felét természetesen igen. És még csak nem is szégyellem magam érte.

 • 2008.07.11 13:32:06cantaloupe

  Huhhh,  azert gondoltam, mert tavaly volt az a poszt az oltasokrol, ahol irtad, hogy sok ertelmetlen halalt lattal mehnyakrak-ugyben.

  Innen gondoltam, hogy az egeszsegugyben dolgozol, orvos vagy.  Ha nem igy van, megkovetlek.  Viszont beidezem neked, amire szerintem meg nem valaszoltal:  ***"Akinek hidegrazasa van a korhaztol, az az otthonszules fele hajlik, aki meg nem erzi magat biztonsagban orvosos hada es muszerek nelkul, az nyilvan nem otthon szul."

  Nem mindegy, milyen információk alapján.

  Nekem az otthonszüléses honlap egy "picit" tendenciózusnak tűnik és mint ilyen nálam nem fér be az objektív tájékoztatás kategóriájába, dehát ez az én bajom.***  Konrektan erre voltam kivancsi, hogy te milyen forrasokbol tajekozodsz, mikor megfogalmazodik benned a korhaz kontra OSZ biztonsag, meg a sok aprocska "de", meg amirol beszeltunk.

  Remelem, most PC, nem azt akartam sugallni, hogy szerinted a korhaz biztonsagosabb.

 • 2008.07.11 18:21:43bbence

  huhhh

  Egy anyuka talált kórházakról szóló adatokat. Ha nem tudtál róla, és ezért nem közölted velünk, akkor most belinkelem, hogy tanulmányozhassuk mindannyian.  www.oszmk.hu/dokumentum/S2006/jelent06.xls  www.oszmk.hu/dokumentum/A2007/1506_sz%FCl%E9szetadatlap_2007.xls  Valamint pótolnám a Dr. Martini Jenő általam említett tanulmányát is.  www.orvos-jogasz.hu/docview.aspx?r_id=3135323438&web_id=&mode=1

 • 2008.07.11 18:29:12bbence

  Ja, és ez is érdekes:  www.oszmk.hu/dokumentum/S2007/Tauffer_2007_stat.pdf

 • 2008.07.11 19:59:50huhhh

  "huhhh

  Egy anyuka talált kórházakról szóló adatokat."  Bbence, HAZAI OTTHONSZÜLŐS adatokat kértem, tényleg ennyire nehéz ezt megérteni??? És lehetőleg egy picit részletesebbeket annál, hogy "3000-ből 3 gyerek meghalt, na bumm, ennyi a kórházakban is meghal", mert mindketten tudjuk, hogy a felelősségteljes véleményalkotáshoz és döntéshozatalhoz ennél egy kicsit árnyaltabb képre van szükség.

 • 2008.07.11 20:33:54huhhh

  Cantaloupe, most hogy sikerrel abszolváltuk a szövegértési példát, akár rá is térhetnénk a dolog érdemi részére. Bár tulajdonképpen magam sem tudom, miért bajlódom még ezzel, mert az a bizonyos "mindenki tudja, hogy nem vagy éppen otthonszülés-párti" indítással megrezegtetett lécet azóta kemény és szívós munkával sikerült teljesen leverni nálam.

  Kár, mert eddig valami egészen más képet alakítottam ki rólad, dehát ez van...  Mert mi történt?

  ELbeszélgettünk itt mindenféléről, kérdeztél és én válaszoltam, többször is egyértelművé téve, hogy milyen szülést pártolok (most már tudom, hogy gondjaid vannak az ilyesmivel úgyhogy segítek: 2008.07.09 23:21:55 26-30. sor).  Így zártuk a beszélgetést:

  2008.07.10 14:29:03 (cantaloupe): "Köszönöm a választ", majd folytattad hosszabban, amiből egy szóval sem az derül ki, hogy elégedtelen lennél a válaszokkal.

  Ezzel én megválaszoltnak tekintettem a kérdéseidet és lezártnak a beszélgetésünket. Egészen ma reggelig, amikor tök véletlenül benéztem erre az éppen halódó posztra, és mit látok?  "Kedves huhhh,

  remelem, lesz valasz a kerdesemre a kozeljovoben. Erdekel, mivel alairom, hogy te diplomaztal ebbol, en meg csak olvasgatok rola.

  Remelem, ezuttal nem leszel a kezbol kicsusszano angolna..."  Mi vaaaan? Elég hüyén éreztem magam, hogy fogalmam sincs miről beszélsz. Aztán szerencsére gyorsan végigfutottam még a legeslegújabb otthonszülős poszt hozzászólásait, és nicsak-nicsak:

  "Amugy egy masik orvost, huhhh-ot is kerdeztem, hogy mutasson olyan fuggetlen kimutatast, ami szerint a korhaz biztonsagosabb az otthonszulesnel. Azota nem erkezett valasz. pedig istokuccse elolvasnam."  Ha ez így neked kerek, és belefér a korrekt kommentelés szabályai közé, akkor nincs mit mondanom, de azért még utoljára:  "Konrektan erre voltam kivancsi, hogy te milyen forrasokbol tajekozodsz, mikor megfogalmazodik benned a korhaz kontra OSZ biztonsag, meg a sok aprocska "de", meg amirol beszeltunk."  Nem hiszem, hogy túlságosan bonyolult lett volna az eddigi mindandómból leszűrni, de azért még egyszer leírom (nem kiabálok, csak hátha így felfogod végre): NEM FOGALMAZÓDOTT MEG BENNEM A KÓRHÁZ KONTRA OSZ BIZTONSÁG, mert ahhoz mindkét oldalról kellenek (kellenének) információk, hogy kijelethessem, hogy egyik bizonságosABB a másiknál. Emlékszel, nyelvtanórán is azt tanultuk (belátom, rég volt), hogy a melléknév középfokú alakja mindig két dolog egymáshoz való viszonyát fejezi ki.

  Ezért válaszoltam neked erre ezt (tehát - másik poszton tett állításoddal szemben - erre is válaszoltam):  "Ha ennyire bízol a számokban a "pro" oldalon, akkor ne én legyek már az egyetlen, aki a másik oldal számaira is kíváncsi. Hogy eldönthessem végre, hogy akkor azok a "pro" vagy "kontra" oldalra billetik-e a mérleg nyelvét. Te is úgy jelented ki, hogy a "számok bizony mást mondanak", hogy csak az egyik oldalt ismered, pedig az ilyen kijelentésnek csak akkor van értelme, ha valamit valamihez hasonlítasz, egyébként csak üres proparanda. Vagy tudsz hazai otthonszülési adatokat? Mert akkor oszd meg velem, nagyon kíváncsi vagyok rá."  Honnan veszed, hogy nekem nem elég jók a WHO kimutatásai? OK, nekem aztán tök mindegy, miért ne legyen pont a WHO?

  Láttál te már valaha olyan "pro" érvet a MAGYAR otthonszülés mellett, hogy milyen borzalmak történnek HOLLAND vagy NÉMET kórházakban? Nem? Akkor valószínűleg a MAGYAR kórházi adatokat kell majd összehasonlítanunk a MAGYAR otthonszülés adataival, remélem, ebben egyetérthetünk (és lehetőleg annál egy picit nagyobb részletességgel és komolysággal, hogy "3000-ből 3 újszülött halt meg otthonszülés kapcsán", de ezt az imént már bbencének is írtam). Most, hogy eddig ilyen szépen eljutottunk, arra szeretnélek kérni, linkeld be nekem a WHO otthonszülési adatait a magyarországi esetekre lebontva. Nekem elég macerás lenne előbogarászni, neked viszont biztosan megvan, hiszen az alábbi mondat is a te billentyűzetedet hagyta el:  "Viszont a statisztikak, az otthonszules vitathatatlan elonyei, es az iranta valo erdeklodes minimum azt jelzi, hogy van a dolognak letjogosultsaga" - különös tekintettel a mondat első felére. Nosza, elő ezekkel a statisztikákkal, de előre szólok, hogy magyart magyarral akarok összehasonlítani, nem pedig magyart hollanddal vagy hollandot némettel.  Köszönöm, hogy végigolvastál, semmit nem kell rá válaszolnod (sőt ismét arra szeretnélek kérni, hogy ha csak ilyen szinten tudsz velem eszmét cserélni, akkor hanyagolj lécci), elég egy link. A magyarországi otthonszülésekről. Nem a magyar kórházi szülésekről és nem is a holland otthonszülésekről. A magyarországi otthonszülésekről. Előre is köszönöm, mert így legalább lesz végre miről beszélni.

 • 2008.07.11 22:19:50cantaloupe

  Jol van, huhhh, mar en sem akarom tovabb fuzni a vitat, mert belefasultam. Ugy erzem, hogy a felreertesek mellett (ami az en hibas is) en tiszteletteljesen es erdeklodoen viszonyultam a dolgokhoz, ezert sem ertem, miert tette be ez nalad a gyufat.  De mindegy, kerdesedre a valasz: en nem tudok hivatalos magyar otthonszulesrol szolo adatbazisrol.

  Ha jol tudom, az indexen irogat neha egy doula nicknevu szemely, talan ot meg lehetne kerdezni, van-e ilyen. Mas otletem nincs.

 • 2008.07.11 23:15:56bbence

  huhhh

  "Bbence, HAZAI OTTHONSZÜLŐS adatokat kértem, tényleg ennyire nehéz ezt megérteni??? És lehetőleg egy picit részletesebbeket annál, hogy "3000-ből 3 gyerek meghalt, na bumm, ennyi a kórházakban is meghal", mert mindketten tudjuk, hogy a felelősségteljes véleményalkotáshoz és döntéshozatalhoz ennél egy kicsit árnyaltabb képre van szükség."  Látom, nem értékelted, hogy magam linkeltem be a 2006-s kórházi statisztikákat. Pedig így nem lehet már mondani, hogy nincsenek ilyen jellegű nyilvános adatok. Igyekszem, de hiába.

  Miután már leírtam, hogy most folyik az adatbevitel, remélhetően őszre elkészül a magyar osz statisztika. Természetesen vannak összesítések minden évre, de az általad "hogy a felelősségteljes véleményalkotáshoz és döntéshozatalhoz ennél egy kicsit árnyaltabb képre van szükség."-nek megfeleljenek, még szükség van egy kis időre.

  Biztos elfelejtetted, hogy válaszoltál már egy erről szóló levelemre. Nem hiszem, hogy direkt nem veszel tudomást, már általam leírt dolgokról. Például erről a rövidről:  "huhhh  Ragaszkodom hozzá, hogy egy ponton egyetértünk. Legyenek mindkét félről nyilvános, tudományosan korrekt statisztikák, protokollok.  Sokszor leírod, hogy sokan nem azért fordulnak az Alapítványhoz, mert otthon szeretnének szülni, hanem pusztán a kórházitól félnek. Én sok száz otthonszülést választó anyukával beszélgetek egy levelező listán, illetve sokukkal személyesen is, de nem tudnám felelősen meghatározni, hogy sokuk miért választotta ezt, miért fordult az Alapítványhoz.

  Többször kértél, hogy kezeljelek felnőttként. Én azt kérem tőled, hogy az általad említett sokakat, akik szerinted kiszolgáltatottak az egyoldalú tájékoztatásnak, kezeld felnőttként. Bízz bennük! Nem csak a tanfolyam lehet előszűrője a döntésnek. A honlap meg pláne nem arról szól. A tanfolyam előtti ingyenes információs esten sok fontos dolog elhangzik. Lehet kérdezni, lehet szakirodalmat venni. Azokból a könyvekből, amiket ekkor (vagy bármikor) meg lehet vásárolni, kiderül, hogy mire számíthat az, aki az otthonszülés mellett dönt. A tanfolyam anyaga is ezekre épül. Bár rögtön hozzáteszem, hogy az információs esten az is elhangzik, hogy a döntés esetenként az utolsó pillanatokra marad. Magyarán vannak, akik az otthoni vajúdás során döntenek arról, hogy inkább bemennek kórházba, és olyanok is, akik abban kérnek segítséget, hogy az otthoni vajúdásukban ne legyenek szaksegítség nélkül, de mindenképpen kórházban szeretnék megszülni gyermeküket. Azt pedig már sokan, sokszor leírtuk, hogy az első elhangzó mondat a bemutatkozást követően az, hogy az eddig előfordult eseteket mindenki olvassa el a honlapon, illetve tájékozódjanak minél több forrásból a döntésük előtt.

  A bábáknak nem az az érdekük, hogy minél többen járjanak a tanfolyamra és fizessék be a tanfolyami díjat, mint erre utaltál egy hozzászólásodban (ha kevesen jönnek, akkor a költség is kevesebb), hanem az, hogy akik eljöttek és az otthonszülés mellett döntenek, azok mind informálisan, mind pedig lelkileg a lehető legalaposabban felkészüljenek.

  Amikor a tavaly őszi tragédia történt, akkor elmentem a legközelebbi információs estre. Ott egy érdeklődő azt kérdezte Ágitól, hogy miként befolyásolja a működésüket az, ami a médiában folyik ellenük. Azt válaszolta, hogy a tapasztalataik szerint, amikor a sajtó hasonlóan foglakozik velük, akkor kevesebben jönnek a tanfolyamra, de arányában kevesebb a szülés közbeni beszállítás is.

  Miután néhányszor végigböngésztem a hozzászólásaidat, hogy mindenre válaszoljak, egy aránytalanságra szeretném felhívni a figyelmedet. Azon kívül, hogy rendszeresen megemlíted a pártatlanságodat, azt, hogy nem vagy az otthonszülés ellenzője, amikor konkrétumokról van szó, szinte mindig az évi 250 családot érintő otthonszülés hiányosságairól beszélsz. Ilyen részletességgel és intenzitással nem jelenik meg az írásaidban az évi 92 000 kórházi szülést érintő anomáliák. Érvelésedben nem jelenik meg a két fél közötti egyenlőtlenség, az erőviszonyok nyilvánvaló egyoldalúsága. Egy kispénzű Alapítvány próbál életben maradni 18 éve az SZNSZK tiltó állásfoglalásainak, az abból eredő hatósági üldöztetésnek, a sajtó egyoldalú tájékoztatásának, és ami a legfontosabb, a minisztérium cinikus hozzáállásának ellenére.

  A minisztériumi egyeztetésen elhangzott egy mondat az egyik orvos szájából. Azt mondta Geréb Ágira utalva, hogy „könnyű üldözöttnek lenni”. Ezt már akkor sem értettem. Mi a fene a könnyű abban, ha rendszeresen házkutatást tartanak nálad, állandóan idézéseket kapsz, a kollégáid hazugságokat terjesztenek rólad, a családod a híradóban lát vádlottként, az utcán önkéntes igazságosztók üvöltenek rád, stb. Miközben, amit teszel, azt más országokban elismerik, támogatják.

  Lekapcsolom a lámpát magam után." • 2008.07.12 08:22:53csutkababa

  bbence  az őszre elkészülő statisztikákra én is kíváncsi lennék.Feltételezem,hogy a nemzetközi elvárásoknak mindenben megfelelő, utánkövethető, bármikor akár tudományos feldolgozásra is alkalmas végeredmény születik,hiszen ez GÁ érdeke is, ha valóban szabályozni akarjuk az osz-t.

  Ha figyeltél, nem elmlítettem a Te tendenciádat, ami számomra azt sugallja,hogy eleve gyászos végeredményű statisztikát jósol a kórházi szüléseknél: anomáliákat vélelmezel eleve.

 • 2008.07.12 08:27:39huhhh

  "Látom, nem értékelted, hogy magam linkeltem be a 2006-s kórházi statisztikákat. Pedig így nem lehet már mondani, hogy nincsenek ilyen jellegű nyilvános adatok. Igyekszem, de hiába."  BBence, ne csináld már, lécci-lécci-lécci, mert ez már kezd komolytalanná válni. Elismerem, hogy jó hosszú hozzászólást írtam a neked írt hozzászólás után, de talán nem lett volna nagy fáradság használni egy picit az egered görgetőgombját, ha nem emlékszel pontosan a tartalmára... De nini, biztosan emlékszel, mert éppen a hozzászólásom erre vonatkozó részének idekopizásával kezdted a kommentedet:  "Bbence, HAZAI OTTHONSZÜLŐS adatokat kértem, tényleg ennyire nehéz ezt megérteni??? "  Amire idelinkeltél nekem néhány kórházi szülési statisztikát. Mert azokról szerinted állítólag úgy nyilatkoztam, hogy nincsenek (hazudtam, na, ne szépítsük, csak ezt te egy picit körülírtad).

  Valójában pedig ezt írtam:

  "A kórházi szülésekkel kapcsolatban biztosan vannak statisztikák, már csak azért is, mert el tudod képzelni, hogy pont erről ne lennének? Most nem állok neki megkeresni, ha nem haragszol, de bbence olyan meggyőződéssel hivatkozik a lesújtó kórházi adatokra, hogy neki biztosan csak egy mozdulat lesz, hogy idecitáljon neked egy remekbe szabott kórházi szülési statisztikát. :))"  Megmagyarázom, mert úgy látom, nemcsak cantalope küzd kihívásokkal e téren: A fenti idézet azt jelenti, hogy szerintem BIZTOSAN van KÓRHÁZI statisztika, de most nem fáradok vele, hogy keressek egyet. Viszont pár hozzászólással később ígéretet tettem arra, hogy ha végre mondasz egy otthonszülőset, akkor bizisten veszem a fáradságot, és azonnal nekiállok keresni egyet.

  Hol van ebben az, hogy szerintem nincs kórházi statisztika?  Nincs üldözési mániám, ezért nem gondolom, hogy tendencia van abban, hogy direkt félreértelmezed a kéréseimet (arra számítva, hogy sokan nem fognak utánanézni, hogy tényleg azt mondtam-e, amit a számba adsz), ezért annyiban maradtam magammal, hogy egyszerű értelmezési problémával állunk szemben.  Viszont deja vu érzésem van, mert te viszont tényleg azt állítottad a kórházi szülési protokollokról hogy nem léteznek, míg egy órával később már azt is tudtad, hogy van, de nem hivatkozik tudományos forrásokra, és bizony a ti szakembereitek is át fogják nézni azokat (amire írtam később, hogy szerintem nagyon helyes). Mindenesetre dicséretesen rövid idő alatt sikerült eljutnod a semmitől odáig, hogy úgy sz.r az egész, ahogy van. Ebben viszont nem fogok vitatkozni veled, mert nem vagyok szülész, nem az én tisztem megítélni, lehet, hogy sz.r, lehet, hogy nem, de ennek eldöntését (veled szemben) inkább azokra víznám, akik a témához is értenek, nemcsak a hangzatos frázisok pufogtatásához. de ez is írtam már.  Bocsi, ha eddig kicsit indulatosnak tűnik a válaszom, igazából nem szántam annak, de éppen minden ok nélkül lehazugoztál itt mindenki előtt, amit egyrészt nehezen viselek, másrészt túl sok hozzászólás született már itt ahhoz, hogy ne bogarássza őket végig a tényleges válaszok után kutatva az, akinek most azt állítod, hogy tagadtam a kórházi statisztikák létezését.  Ami a leveled másik részét illeti, nem direkt nem veszek tudomást dolgokról (alapjában véve optimista és jóhiszemű ember vagyok, ezért megint próbálok nem feltételezni rosszindulatot a megfogalmazásod mögött), gondosan végigolvastam az összes válaszodat, és véleményem is lesz róla (meg fogsz lepődni, mert biztosan lesz benne pozitív és negatív egyaránt), ha látom végre azt az oly rég készülgető statisztikát. Én persze azt gondoltam, hogy a számítógépek korában egy statisztika folyamatosan készülget, és nem telik túl sok időbe, hogy bizonyos szűrési szempontok megadása után kiköpje a megfelelő listákat, dehát naív voltam, ne szépítsük. Ha már több év óta várom, akkor ezt a kis időt őszig már biztosan kibírom.

  Ha eddig még nem tűnt volna fel, minden hozzászólásomnak ugyanis éppen az a lényege, hogy szeretnék egy ilyet látni, mert addig tulajdonképpen nincs miről beszélnünk, aztán viszont nagyon szívesen.  Legyen szép napod! • 2008.07.12 08:45:09csutkababa

  bbence

  Érdekelne, a helyszínen milyen adatfelvétel történik, milyen dokumentációt vezetnek,milyen egységesített adatlap alapján történik meg most 10 év osz-enek statisztikai feldolgozása.

  Vö. mentők esetlapja, szabványosított formanyomtatvány, illetve kórházi kórlap, zárójelentés.

  Várom a válaszod.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta