SZÜLŐSÉG

Kismama 2.0: Meleg-tüntetés

2008. július 2., szerda 09:25

28. hét

Jejj, már a cím is de szar, de nézzétek el nekem, megdöglök. Fekszem a rekkenőben, ölelem Szopit és pihegek. Átkozom azt a decemberi éjszakát, amikor magamra engedtem a pasimat! Pedig akkor olyan jó ötletnek tűnt. Asszonyok, soha, de soha ne szexeljetek védekezés nélkül november és január között, ne vegyen le a lábatokról a szeretet ünnepe, a kandallóban ropogó tűz és az ablak előtt táncoló kis hópelyhecskék!Hiszen még annyi lehetőség van egy évben! Áprilisban a legjobb szülni, erre esküszik mindenki. De a tél vége se olyan rossz, utólag most ezt mondom, mert maximum a kedvem volt rossz a szürkeségtől az utolsó pár hónapban, meg sok ruhát kellett a malactestemre gyömöszölni, de legalább nem ájultam el, mint a kánikulában.

Most meg csak ülök, és naponta megköszönöm Istennek a délutáni alvást, a mélyhűtőt és a dvd-t. Az alvást azért, mert délután kettőnél tovább egyszerűen nem tudok a nagyfiúval foglalkozni, és együtt ájulunk el egy-két órára-. A mélyhűtőt nemcsak a jégkockáért, hanem mert legalább nem kell mindennap főzicskézni neki. A dvd-t meg lásd délutáni alvás. Nem vagyok ám én ilyen rossz anya, de még mindig van ez a vérnyomás-para. Ezt csak az érti, aki már átélte, hogy milyen folyamatosan fáradtnak lenni, néha-néha elájulni, legalábbis úgy érezni, és semmi gyógymód nincs rá. Mármint terhesen. A kávé se megoldás, mert egy fél órával utána rosszabb, mint előtte. Tényleg, nincs valakinek valami jó ötlete, népi gyógymód, békafarka, homeopátia?

Na és ilyenkor megint előkerül a légkondi kérdés. Az érvek, hogy egészségtelen, rosszat tesz a világnak, csak tolja be a büdöset és nem utolsósorban egy csomó pénz, hirtelen újjáértékelődnek. Szerencsére mindig, mire eldöntenénk magunkat, szeptember lesz. Így hát marad a légkondicionált helyek: boltok, mozik, hentesipari hűtőkamrák gyakori látogatása, a nyaralóban meg a tesco gazdaságos élménymedence. De már csak 3 hónap…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.02 13:40:45dexterke

  na ez jó magyaros lett

  de azért értitek...

 • 2008.07.02 13:41:28Meni

  Én szültem már novemberben és júliusban is. A téli terhesség abszolút nem viselt meg, igaz itt nincs nagykabát, elég egy pulóver, és csak eső esett. Mondjuk a lakásba zártság para volt a nagyobbikkal, de túléltük. Amit utáltam, az a szoptatás. Ha két régetnél többet kellett lehámozni magamról, mire tejhez jutott a baba, akkor már szakadt rólam a viz, és tiszta ideg voltam...

  A nyár terhesség a meleg miatt nem volt egy leányálom, napi 33-36 fok légkondi nélkül. De túléltük azt is, és mondhatom bátran, hogy a gyereknek sokkal jobb volt az első fél évben. Nem kellett 20 percig öltöztetni mielőtt védőnőhöz indultunk, nem volt mindenki hulla beteg körülötte, és nem kellett elszendvednie a lakásba zártság élményét. Mire eljutottunk a téli napokra, már nem egy két és fél kilós kis csöpp volt, hanem egy 6 és fél kilós erős nagyfiú. Nem is lett beteg...

  Ja, és még valami: hasfájós volt a kispasi, ezért az éjszakai-hajnali séták (amik alatt elaludt) életet mentettek. A lányommal még ez a lehetőség sem létezett, hova menjek vele sétálni a tél közepén, éjjel?

  Szóval - bár nem szavazás - határozottan a tavaszi-nyári szülés hive vagyok... :)

 • 2008.07.02 13:45:25Meni

  Na akkor erre is élménybeszámolok: a fiam egy szobába aludt velünk, de külön ágyban. Három hónaposan átköltözött a saját szobába (végig légzésfigyelővel, én abban nagyon hiszek). Kb. ettől kezdve átaludta az éjszakát, mert nem zavartuk a mocorgásunkkal.

  A lányom az első három hónapban csak és kizárólag a mi ágyunkban, közöttünk volt hajlandó aludni. Annyira utáltam, hogy már előre nyügös voltam az éjszakáktól. Kényelmetlen volt, állandóan a mellemet kereste, ha kihúztam a szájából rögtön felébredt, uuuutáltam. DE gond nélkül át tudtuk költöztetni saját ágyba, a bátyja szobájába, amikor eljött az ideje. Mikor jött el az ideje: próbálgattuk, próbálgattuk, és amikor nem kezdett el azonnal üvölteni, akkor jött a saját ágy a gyerekszobában.

  Tanulság: aki szeret a babájával aludni, az tegye, mert állitólag tényleg jó a babának. De aki parázik, hogy ráfekszik (én soha), vagy utálja magát a tényt (én örökre), az kb. három hónapos kor után próbálgassa átrakni saját ágyba, saját szobába. Előbb-utóbb össze fog jönni

  ui: örömünnep a mai, ma aludta át az éjszakát kaja nélkül először....hét és fél hónapos :)

 • 2008.07.02 13:54:54sme

  Nekünk volt légzésfigyelő, mert külön szobában aludt a gyerkőc, viszont van amikor tévesen riaszt be, mert pl. amikor már tud forgolódni akkor "elmászik" az érzékelő lapocskákról.

  Aztán lehetett olyan 8 hónapos amikor elkezdett érdeklődni iránta és szépen szétszaggatta a vezetéket. Na onnantól kezdve már nem használtuk:-)  ruhakérdés: már valaki írta, hogy a csecsemősöktől megmondják majd, hogy mit kell ráadni.

  Én márciusban szültem és pont jó meleg volt 25-26 fok, volt rajta egy hosszú body, egy ujjatlan rugi egy kiskabát és egy vastagabb takaró. Ja meg egy sapi. A napocska jól bemelegítette az autót amíg apa várt ránk, és így nem volt gond.

 • 2008.07.02 13:56:00Cserkúti rém

  Én imádom a kisgyerekeket

 • 2008.07.02 14:10:53gjuci

  Én meg a rémeket, akiknek túl sok idejük van.

 • 2008.07.02 14:23:20verkaverka

  A sógornőm a terhesség előtt folyton mindent összeszedett az uszodában, terhesen viszont nem, sőt konkrétan az utolsó napig (túlhordás!) úszott. De neki az orvosa nem tiltotta. A védőnője neki is. :)  Ezt csak arra hogy nem automatikusan kap el mindent a terhes ha előtte is. Viszont azért saját felelősségre nyilván nem javasolt, nagyon konzultálni kell az orvossal, hátha van valami oka is hogy tiltani akarja, nem csak úgy szokásból.

 • 2008.07.02 14:28:29Meni

  Ruha-kérdés: azért azt tényleg figyelembe kell venni, hogy a baba sokkal (?) melegebben érzi jól magát, mint mi. Mármint pl. mint én, aki 28 fokig vagyok képes üzemszerűen működni a lakásban. A kisfiam simán hosszú ujjú bodyban, kisgatyában, sapkában és takaró alatt jött haza a kórházból, igaz, fontos tény, hogy koraszülött volt. Aztán napról napra kevesebb réteget tettem rá, és a második héten már ő is egy szál pelusban aludt a 29 fokos hálóban. De az a két hét aklimatizáció kellett neki...Szóval csak okosan... :)))

 • 2008.07.02 14:45:13loco

  szerintem sem kell az uszodaktol ennyire rettegni, a nagyforgalmu helyeket normalisan karbantartjak. a terhessegem elejetol kezdve (es mar azt megelozoen is) min. heti ketszer uszom. most vagyok 35. hetes, es addig szeretnem folytatni, amig jolesik es a mehszajam engedi. ugyhogy ha valaki szeretne, szerintem hajra! nem csak husit (ilyen idoben) es lazit, de kifejezetten ajanlott mozgasforma a terhesseg alatt.

 • 2008.07.02 14:51:00oreille

  cserkúti vadmajom! látom nagyon szorgalmas vagy! és cseles is! :-))

 • 2008.07.02 15:31:27peppermint

  Labrador, én azt javaslom, hogy tedd be a pakkba azt a maréknyi kis hosszú ujjú body-t meg rugdalózót. Ha "csak" 30 fok lesz is, az akkor is 7-8 fokos zuhanást jelent a pocakhoz képest. Aztán majd lassanként megszokja a pici. 4-5 hetesen már biztosan nem fog annyira fázni.  Piros.hu, ha félsz, akkor ne tégy önmagadon erőszakot. Dönts úgy, ahogy jobban érzed magad. Ha viszont aggodalmadat az új orvosod eloszlatja, akkor hagyatkozz rá. Én sajnos hasonlóan kerülöm a közös "dagonyázó" medencéket, az orvosom sem javasolta. A tenger és a Balcsi nem okozott gondot soha.

 • 2008.07.02 15:51:15Vierre

  Először szülőknek mondom, napi szinten látom azt a bakit, hogy szerencsétlen pár hetes baba sapkában, köntösben, bundában.

  A gyereket ugyan úgy kell öltöztetni mint magunkat, lehet hűvösebb a talpa meg a keze de ez nem azt jelenti hogy fázik. Ha neked meleged van, neki is, csak akkor adjál rá kötött pulcsit nagycsizmával, ha rajtad is az van.

 • 2008.07.02 16:05:00Piros.hu

  OK, Vierre koszom a magam neveben, mert az eslot varom, de akkor hol kell megnezni fazik-e vagy nem, ha a keze lehet hidegebb anelkul, hogy fazna?...az enyem pl. mindig hideg telen...

 • 2008.07.02 16:09:57Rio2003

  A babakat nalunk is tuloltoztettek a korhazban, en egy szal haloingben majd elajultam a melegtol, de az ujszulott babakon - body, pamuttipego, sapka, kardigan es pled volt!!! es igy is mertek mindig a testhomersekletuket. kell egy par nap mire szabalyzni tudjak testuk homersekletet.  legzesfigyelo, en akkor vennek ha a baba koraszulott lenne, vagy valami gond lenne vele. Az ember annyi mindenen parazik ezen nem vagyok hajlando. de nem vagyunk egyformak, ha valakit megnyugtat akkor vegyen.  nyari babak tema: nem tudok hozzaszolni, eddig oktoberben v. marciusban szultem, most december vegen fogok..... :) nem volt kulonosebben tervezve, nekem bejon hogy balnakent inkabb feloltozve jelenek meg, illetve hogy a szules utani alakomat is tobb reteg ruha rejti egy par honapig.

 • 2008.07.02 16:19:27Vierre

  Piros.hu

  pont úgy öltöztesd ahogy te érzed magad. Tudom hogy az első időkben nagy a kaki és jajajaj, de nekem ezt egy nagyon bölcs idős orvosbácsi mondta és valami csoda folytán a védőnők is ezt artikulálták. Ha hűvös egy kicsit a gyerek keze, lába segond. Persze ha jéghideg, akkor fázik. De az, hogy télen egy tonna, nyáron meg fél tonna van rajtuk az felesleges para. És nem jó nekik.

  Nyáron este könnyű pamut hosszú ujjú badyt ajánlok hálózsákkal, vagy vékony ujjatlan rugival. Nappal lehet bátran az ujjatlan bady, 25-35 fokban. Aki cidris, rátolhat egy vékony pamut rugit. De melegben elég a bady, akár zokni kombó, vagy anélkül. Nem kell sapka. Tök felesleges. Ősszel hosszú ujju bady , ujjatlan rugi, egy kis kardigán, rugira talán egy kiszokni, vékony pamut sapesz, az az alul összekötős. Télen úgy ahogy te. mondjuk: hosszú ujju bady, ujjatlan rugi, majd pulcsi, vagy kardigán, majd alulra még egy vastagabb nadrág, felülre vastag kabát, vagy anorák, vagy meleg hálózsák. Meleg sapka, esetleg takaró, ha nem akarjuk rommá öltöztetni szerencsétlent, vagy nagy a hideg, minuszok. Hangsúlyozom a minuszokat. Plusz 5 körül azért ne szibériára öltöztessük. Tavasszal ld összel.

  kb.

 • 2008.07.02 16:22:04Piros.hu

  Rio 2003: Na ez is egy szempont ez igaz. Bar eddig "csak" 8 kg-t hiztam, bar attol fugg melyik merlegre allok, Anyukamnal 8at mutat, Anyosomnal 10-et...ez mert lehet.

  Inkabb a csikokkal kuzdok, de nyilvan az is a hizas miatt van, pedig megelozo jelleggel is kentem oket. Igy nyaron legalabb a combomrol elmulhatnanak, a töbit ruha fedi. Hal Istennek...:)

 • 2008.07.02 17:14:41Krisz mami

  Vierre, totál egyet értek veled!

  Én úgy hallottam, hogy úgy kell őket öltözetni, mintha magunk öltöznénk fel + 1 réteg. Egyértelmű, hogy ez inkább a hüvősebb időkre szól.  Sosem tanultam sehol sem, ez inkább ösztön volt.  mivel a miénk téli baba, kint az utcán is csak annyi volt, hogy hosszú újjú body + ujjatlan rugi 8itt hamar rájöttem, hogy a plüss rugi baromi meleg és szerintem tök fölösleges, a sima pamut tökéletesen megteszi). Vastag sapi, és bundazsák. Így mentünk sétálni már a kicsi életének 2 hetében és lám semmi baja nem lett, még csak nem is fázott.

  Ha nagyon fújt a szél, akkor egy takaróval még betakartam, de ennyi.  Aztán a védőnőnél 2 réteg plüss rugi, + hosszú ujjú body + vastag pulcsi ,a tetejébe bundazsák és még be is takarták vastag polyeszter takaróval, és a fejébe húztak még 2 sapkát. Mi a szent szarnak?

 • 2008.07.02 17:15:39Krisz mami

  Hízás, én 14-et híztam, úgy, hogy eleve túlsúlyom volt.

  Már féltem lemenni a védőnőhöz, mert mindig szúrkált, hogy nem lesz ez így jó, meg hogy toxémiám lesz...

  Semmi bajom nem volt/nem lett, a gyerek pedig 3250/52 volt.

 • 2008.07.02 17:38:21Rio2003

  meg egy megjegyzes, a beoltoztetes szerintem csak az ujszulott babakra ervenyes egy par napig, amig megszokjak - egyebkent a nyakan neztek mindig a noverkek hogy fazik-e.  hizas - en eddig (14. het) csak fogytam - koszonettel roka komanak. Ja es a korhazban ket merleg is 2-3 kiloval kevesebbet mutat feloltozve a merleg, mint otthon reggeli elott naturan! :):):)  de persze a versenysulyomnal igy se vagyok sajnos a ket gyerkoc utan is kene fogynom 6-8 kilot... de hat most eppen megint baboka jon igy ellenkezo iranyba fog mozogni a merleg. :(  en viszont imadom az itteni dokikat es vedonoket - szerintem csak es kizarolag a korosan tulsulyos noket figyelmeztetik halal diplomatikusan, mert en meg itt senkitol se hallottam hogy urambocsa megszidott a noverke vagy a doki.... sot ha en panaszkodtam, hogy 1. a rokazastol nem hizok felidoig (a dokim a Buddha nyugalmaval mondta hogy ez normalis, ne parazzak mar 2. ha meg a vegen azon aggodtam hogy balnasodom (akkor meg plane nezett ram mint egy ufora... :)

 • 2008.07.02 17:41:27Rio2003

  illusztraciokent:

  1. bebi 68 kilorol indultam, ledobtam felidoig 7kilot, es 74 kiloval mentem szulni.

  2. bebi - sajna 74-rol indultam... es lement megint a standard 6 kilo, es 80 korul mentem szulni...

  3. bebi.... ize most a 14. heten vagyok 74... jo lenne most is 80 kilosan szulni.  Ilyen kilokkal nem cseszegetett az egeszsegugy itt. (Iro.)

 • 2008.07.02 17:42:55Rio2003

  ja es nem vagyok am magas.... 168cm... mielott valaki modellalkatnak hisz :)

 • 2008.07.02 17:49:40Rio2003

  meg valami mielott eldugulok - a terhes hanyosoknak: Lucozade Sport nevu energiaitalt ajanlom, nekem az orvos ajanlotta es a napi 4-5 hanyasomat levitte napi 1-re vagy 0-ra.

  lehet hogy ajulasra is jo, tenyleg felporget.

 • 2008.07.02 19:30:28gjuci

  Bocs lányok, de engem ettől a "bady"-tól ráz ki a hideg, hogy témánál maradjunk. Nem lehetne eldönteni: vagy használjuk a jó öreg "kombidressz"-t, vagy mondjuk azt, hogy "body". De ez a magyar-angol egyveleg... brrrr...

 • 2008.07.02 19:30:47Cserkúti rém

  NE HARCOLJ A HÁNYÁS ELLEN!  A hányás az egy természetes kiválasztó reakció, speciális hormon váltja ki!  Ezzel védekezik a magzat a számára mérgező, vagy súlyos károsodást jelentő anyagok ellen!  Ez nem vicc! Nagyon komolyan óvok mindenkit attól, hogy ilyen hülye szerekkel segítse elő a magzat szervi károsodását!!!  A terhesség eleve más hormonális állapot, saját eü. törvényszerűségekkel. A hányás lehet, hogy kellemetlen, lehet, hogy "ciki" de a magzat életét és egészségét menti meg a mama által bevitt máskor nem, de a magzatra veszélyes mérgektől!!!  NINCS LUCOZADE!!!

 • 2008.07.02 19:42:38Cserkúti rém

  Régebben kitalálták freudista pszichológusok, hogy a kismama azért hány, mert "taudat alatt elutasítja azt, ami a pocakjában van" és azt mintegy el akarja távolítani magából. Ez sok gondot okozott szegény kismamáknál, mert sokan gondoltak arra, hogy "-Hát ilyen rossz anya is vagyok én?" és harcoltak a hányás, hányinger ellen.

  Ebben az orvostudomány és a méregkeverők készségesen segítségére siettek szegényeknek, és hányinger-elvevő szereket kísérleteztek ki. Ez azt okozta, hogy a magzatok nagy része szervi, mentális sérüléssel jött világra, vagy sajnos meghalt születés előtt.

  Mára -Hála Istennek!!!- ismét felfedezték a hányás igazi szerepét, azt, amit fentebb már bemutattam.

  Szóval a Jóistenre kérem a Kismamákat, nehogy harcoljanak a hányás ellen, jó az, jót tesz!

 • 2008.07.02 19:44:16Cserkúti rém

  taudat=tudat  bocsi

 • 2008.07.02 19:50:31cosmo

  Együtt érzek Dexterke!

  bár még csak 13 hetes vagyok a másodikkal, állapotom dettó!  Piros.hu: első napokban tényleg nagyon érzékenyek a picik, enyém konkrétan kihűlt, mikor hazaértünk vele a kórházból, és novemberben nem volt felfűtve a lakás 32 fokra... Aztán persze beállt a hőszabályozása, és én sem öltöztettem túl sosem, pedig néhány hetes korától minden áldott nap mentünk sétálni a levegőre, télen is! Mindig a kis tarkójához benyúlva tudod megállapítani, hogy melege van-e, ez a legjobb módszer.  Légzésfigyelő: nekünk nem volt, 3 hós koráig aludt a szobánkban a saját ágyában, de persze nem vettük volna észre ha valami baja van. Én azért nem vettem, mert bár néha paráztam és hallgatóztam a kiságynál, úgy éreztem ha bármi komoly lenne, valódi légzésleállás, akkor sem tudnám, hogy mit kell csinálni, hogyan kell lélegeztetni egy újszülöttet????!!! Mert oké, hogy azonnal hívjuk a mentőket, de addig? Szóval csak újabb félelmeket keltett bennem.

 • 2008.07.02 19:50:37Rio2003

  Kedves Rem - ha jol emlekszem ferfibol vagy, ha nem akkor elnezest. A kerdesem voltal te mar valaha tengeribeteg? (jo kis imbolyog a vilag, hanyok napokig tipusu)

  vagy esetleg szedtel mar ossze valami belevalo hanyos virust??? - ha az elozo kettore netan igen a valasz, akkor ezt kepzeld el 24 oraban (igen ejszaka is volt hogy felebredtem hogy hanynom kell...) ja es cirka 18 hetig.....

  ha nem, akkor legyszives ne add nekem elo hogy tudatalatt elutasitom a mar 3. tervezett gyerekemet, es ezert hanyok. Olvasgattam en mar mindenfelet errol. Hanyok es kesz. Nem poen, 6-8 kilot fogyni par het alatt, mikor osszeesel a faradtsagtol, es mar a viztol is hanysz.... idezem volt olyan hogy a vizet is kihanytam. Es igen kozel voltam a kiszaradashoz, az idegi osszeomlashoz stb.

  nos es ezt 2 gyerek (3.5 es 1.5 evesek) mellett eljatszani, nem lehet sokaig. Konkretan lehetetlen. Tehat akkor mit is valasszak? Fektessem be magam a korhazba infuziora egy par hetre vagy esetleg igyam azt az italt, amit a foorvos javaslott. Elmondanam nem literszamra iszom naponta, es igy is segit.

 • 2008.07.02 19:55:14Rio2003

  ha esetleg van valaki aki ert valamilyen szinten az elelmiszerek osszetevoihez, akkor szivesen begepelem az osszetevoit - de egyebkent nem latok benne olyat amit masban mar nem fedeztem fel.

  megyek es mindjart osszehasonlitom a coca-cola osszetevoivel (mert hat az mint tudjuk az ordog muve)

 • 2008.07.02 20:19:56Ronja

  hanyadikara vagy kiirva Rio2003? en is decemberben fogok szulni. Nalam az a furcsa, hogy mostanaban kezdodtek a hanyasok, de rendszeresen...pedig mostmar a 4.hoban.

 • 2008.07.02 20:23:24baud

  Ügyeletes köcsög jelentkezik. :)  Megtaláltam az összetevőit a neten: Carbonated Water, Glucose Syrup (26%), Citric Acid, Lactic Acid, Flavourings (including Caffeine), Preservatives (Sodium Benzonate, Sodium Bisulphate), Antioxidant (Ascorbic Acid), Colour (Sunset Yellow).

  (forrás: www.energyfiend.com/caffeine-content/lucozade)  Van benne nátrium-benzoát (E211), amely - hosszú idézet következik: " benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben). Tartósítószerekként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelenkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik.

  Fennáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak." (www.e-szamok.hu/eszam)  Aztán van benne nátrium-biszulfát (E 514), ez a térfogatnövelők családjába tartozik. Használják: háztartási tisztítószerekben, ezüst tisztításánál, úszómedencékben lúgosság csökkentésére, állateledelekben, későbbi időpontban vizsgálandó földminták tartósítására, az élelmiszeriparban térfogatnövelőként, és stabilizálószerként, E514 néven alkalmazzák. Elsősorban rágógumikban, és színezékekben fordul elő. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva. Mellékhatása (élelmiszerek esetén) nem ismert. Mondjuk az utóbbi jó hír, bár még mindig nem értem, hogy miért kell térfogatnövelő egy energiaitalba...  A Sunset Yellow fantázianév pedig az E 110 nevű csodát takarja. Színezőanyag. "Narancsszínű ételekben, marcipánokban, instant levesporokban, felvágottakban, húsételekben előfordulhat. Allergiás tüneteket is produkálhat elsősorban az aszpirin-érzékenyeknél. Mellékhatásként előfordulhat még bőrizzadás, hasmenés, _hányás_, vagy egyéb emésztőrendszeri bántalmak. Norvégiában tiltott adalékanyag." (wiki) - az angol ennél jóval részletesebb.  Plusz van benne 68 gramm cukor (minden 12,85 unciában, vagyis megközelítőleg - ha jól számolok - 372 ml löttyben). És persze a jó öreg koffein.

  A WHO napi 40-48 gramm cukrot ajánl (2000 kalóriás étrend mellett). Ez terhesség esetén bizonyára változik, de ha valaki megiszik egy ilyent, az már jócskán bevitte az adagját.  Ettől függetlenül nem tagadom, hogy lehet jó hatása is a terhességi hányás ellen. Csak esetleg nem árt tudni, hogy az ember mit iszik meg vele. A kóla pedig nem az ördög műve, azt is lehet mértékkel. Bár én nem iszom. :)

 • 2008.07.02 20:26:46Rio2003

  Ronja, elvileg januar 1-re... :)

  de hat mindket leanyzo nagyon gyorsan jott, a ketteske az elso fajastol szamitva majdnem 1 oran belul megvolt, alig ertunk be a korhazba... es hatalmas mazlim volt, mert mindketszer este/ejszaka jott ram a szulhetnek es itthon volt a ferjem. Egyebkent valoszinu egyedul szultem volna, mert hat itt irhonban a mentok nem a gyorsasagukrol hiresek, es elegge a varoson kivul lakunk, a hegyek kozott.

  Full gazzal, hajnal kettokor rendori kiserettel is felora a korhaz... (ezt a multkor eljatszottuk, ezert tudom... :)

  szoval most ugy nez ki hogy ket unnep kozott meginditja a doki a szulest

 • 2008.07.02 20:35:11Rio2003

  Baud, koszonet az elemzesert, ennek felet sose tudtam volna kibogozni. Azt vontam le belole, hogy mertekkel fogom inni, max. 1-2 dl per nap es megprobalom elhagyni, ha mar nem vagyok rosszul.

 • 2008.07.02 20:46:14baud

  Rio, szívesen. Bár nem hiszem, hogy méreg volna, de azért izé... Sajnos nincs tuti tippem a hányás ellen, irtó rossz lehet. Ha én szoktam hányni (bár az nem terhességi), akkor úgy pótolom, hogy egy l (kicsit szénsavas) ásványvízbe belecsavarok 1-2 citromot (ki ahogy bírja), és kb. 1 kiskanál sót belekavarok. Ezt iszogatom, pontosabban evőkanállal eszegetem, mert mindig csak keveset kell belőle, nem pohárral tölteni bé. Ez pótolja a vizet és a sót is, a citrom meg a C-vitamint. Ha pedig nagyon kívánom az édeset, akkor egy kiskanál cukor vagy szőlőcukor (az gyorsan felszívódik). Hányást megelőzni sajnos nem tudok. :(

 • 2008.07.02 20:55:00Pelikan

  Rio, jol lattam, hogy Irorszagban laktok Ti is? Nekem is a Lucozade-t ajanlottak, biztos a gyarto tamogatja a korhazat...  Dexterke, te szegeny, gesztenye irta jol, panaszkodj jo sokat es gondolj ki jobbnal jobb cimeket :-) • 2008.07.02 21:52:34oreille

  Rio! gyömbért próbáltál már enni, vagy akár inni? nekem sokat segített anno, bár messze nem voltam ennyire hányós mint te.

 • 2008.07.02 22:29:38Vierre_

  Cserkúti rém  csak annyit, nem csak a Papa mondja ezt, szinte minden természetgyógy módszer mondja csak nem szoktam volt ezt hangoztatni itt. :)) Bezony anno még én is ezt tanultam. :)) de pszt. :))

 • 2008.07.03 07:41:58rózsab

  Dexterke! Én élveztem a nyári 2 terhességemet, főleg a másodikat. A nagylányommal fogtuk magunkat délelőtt és kimentünk a strandra, ő egésznap a pancsolóba volt én meg mellette áztattam a lábam, néha megfürödtem hogy lehüttsem magunkat.Hidd el jobb bármi, mint a házba lenni. Most két gyerekkel már nehezebb lenne, de manapság árnyékos játszótér délelött, jobb az étvágyuk délre kifáradnak, és 4-ig 5-ig alszanak. Közben én is pihenek. Ha hajnalban kinyitod az ablakokat, és mikor kezd meleg lenni. besőtétítesz, és csak bukóra hagyod vagy bezárod az ablakot, elvíselhetőbb lessz bent.Szia

 • 2008.07.03 07:55:38macskosz

  Mi ez a para az öltöztetéssel, születnek gyerekek Szibériában meg Kanadában meg Finnországban is és ott azért jóval hidegebb van....nekem decemberben született a kislány, három nap után otthon volt, és itt nálunk 19 foknál nincs melegebb, hülyeség, hogy bundában kell tartani a gyereket, két hosszú ujjú, dupla zokni és szevasz. Ja és jött sétálni amikor mínusz tíz fok volt, és semmi se semmi baja nem lett! Egyszer nyalt bevalami kis vírust, azt is tavasszal, na akkor két napig rosszabbul evett, de ennyi.

 • 2008.07.03 08:22:45háromnegyed

  hányás

  Hát én az első terhességemet végighánytam, még az utolsó héten is ölelgettem a porcelánt. Praktikusan nem segített semmi. A negyedik hónap végéig reménykedtem, hogy vége, de nem lett. Viszont mikor rájöttem, hogy ez már így marad, valahogy része lett az életemnek és nem is zavart annyira. Ha jött az inger, rohanás, utána fogmosi, pihegés, és ment minden tovább.

  De a szédülés-ájulás - alapjáraton is 90/60-as vérnyomással - az durva volt. Érdekes, hogy a hányással nem volt összefüggésben...

 • 2008.07.03 11:50:01Rio2003

  Pelikan, ezt a Lucozade dolgot most hallottam eloszor a dokimtol - pedig az elso ket bebi is nala szuletett, sot a noverkek/szulesznok is ugyanazok - de csak most mondtak. Pedig funek-fanak elmondtam hogy rosszul vagyok.

  Amit eddig a 3 terhesseggel kiprobaltam zero sikerrel: gyomberes keksz es udito, sot gyomberes tea (szornyu), sima keksz, keveset enni sokszor, szensavas udito/viz (ez hulye otlet volt mert a gyomrom is egett tole).

  Most a 3. terhessegnel volt talan a legrosszabb mert nemcsak hanytam hanem egesz nap szedelgett a fejem, mintha mindjart elajulnek de megsem... es csak hangyanyit segitett ha lefekudtem.

  Szoval nekem nem sikerult beleiktatnom a napirendbe a rokazast... illetve a kovetkezok voltak: autoban nejlonzacskok, az elsonel eppen masoddiplomaztam igy az eloadason az ajto kozeleben ultem hogy kirohanhassak, zero tarsasagi elet honapokig stb. stb.

  A kiscsajok most mar aranyosak a nagyobbik meg is jegyezte nemreg: "de Anya a WC-be hanyjal, jo?!" a 1.5 eves meg utanoz :(

 • 2008.07.03 13:26:09Labrador

  Hát ehhez a róka-koma dologhoz nem nagyon tudok hozzászólni, pedig az első héttől hányok, ma ebéd után ismét a nagy fehéret ölelgettem, pedig ez a 36. hét. Eleinte 1-1 falat hideg banán jött be, a középső harmadban semmi, most az utolsóban megint tökmindegy mert, ha sokat ficereg a Pockom, akkor megkönnyebbülés, hogy kijön minden.

 • 2008.07.03 13:27:15Cserkúti rém

  RIO!  Olvasni tudsz azért még???

 • 2008.07.03 13:27:21Cserkúti rém

  Tudod, én azt írtam, hogy freudista pszichológusok, nem azt, hogy én.  Apám? hol tart a mai generációk olvasási és szövegértési készsége??????????!

 • 2008.07.03 13:39:14Magenta

  Hű, de sajnállak titeket hányósok!!! :(  Nekem hihetetlen mákom van, kétszer hánytam a 28 hét alatt, mindkétszer ettem valamit, gyorsan visszaküldte és kész. Úgy tűnik, a kukoricát és a májat nem fogja szeretni.  El nem tudom képzelni, milyen pocsék lehet. :(

 • 2008.07.03 20:51:04-Adrienne-

  Én tavaly szeptemberben szültem az elsőt. A rekord kánikulában voltam épp "nagy terhes". Sok volt az eredeti súlyfeleslegem is, meg egyéb problémák is adódtak, így nem hízhattam. Ugyanannyival mentem szülni, mint amennyivel kezdtem a terhességet! És mégis jól bírtam a meleget! Most tervezzük aí következőt, Őt is szeptemberben szeretném majd szülni! :) Semmit sem csinálnék másképpen! :)

 • 2008.07.03 22:04:39zskoncz

  :-)

  valahogy sejetetem hogy ez a cim ezt takarja.

  kitartás!  de áprilisban tényleg jó volt szülni igaz nincs összehasonlitási alapom.

 • 2008.07.03 22:41:20wish73

  nekem van. az elsőt július elején szültem, de, ha időre jön, július végéig szenvedtem volna. másodikat áprilisban. hibátlan. terhesség szempontjából is, de a szülés utáni kezdeti időszakban is. már nem hosszabbak az éjszakák a nappaloknál, viszont még nincs kánikula, amikor elkezdünk kijárkálni. mire megtanul járni, újra tavasz, mire ehet mindenfélét, megérnek a gyümölcsök, zöldségek.

 • 2008.07.03 22:47:02Starlark

  Van pozitívuma ennek mostani pocakosságnak :)

  Az egész kismama ruhatárat megúsztam 2 hivatalos terhes nadrág vásárlással :) A többi vásári poló + lenge kínai :)

  Téli pocakkal ezt ennyiből biztos nem hozom ki.

 • 2008.07.04 14:54:27zskoncz

  wish73 ezek az okok nekem is teccenek! ezt számoltam hogy mire már ehet addirra jó sok lesz abból amivel kezdeni lehet(alma, krumpli, stb) mire a mindenfélét ehet tényleg ujra tavasz van, zsenge izékkal anyukám kertjében. nagyon jó időzités az április!  a kismama ruhatár tényleg könnyebb talán nyáron mint télen... nagyon untam a 2 váltás ruhámat! el is rongyolodott mire megjött a baba.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta