Az otthon szülés még mindig nincs szabályozva

Az ígéretekkel ellentétben mégsem lépett hatályba rendelkezés július 1-jével az otthon szülés szabályozásáról. Az MTI úgy tudja, az egészségügyi tárcánál továbbra is dolgoznak a szabályozáson. Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter korábban több egyeztetést is folytatott az otthon szülés lehetséges szabályozásairól és azt ígérte, július elejével hatályba léphet a rendelkezés. Az otthon szülés jogi hátterének rendezése tavaly novemberben kezdődött a tárcánál, az Egészségügyi Minisztérium háromszintű szabályozásra készült (törvény, kormányrendelet, miniszteri rendelet).



A korábbi elképzelés szerint az anya választhatna, hogy szülésznő vagy szülész-nőgyógyász szakorvos legyen jelen gyermeke világra jötténél, illetve a kórházat értesíteni kell arról, hogy a szülés megindult. A kormányrendelet az intézményen kívüli szülés részletes szabályait tartalmazta volna. Ebben deklarálták volna, kik és milyen képesítéssel vezethetnek le otthon szülést. A miniszteri rendelet a megfelelő szakmai feltételeket rögzítené, vagyis azt, hogy milyen esetekben engedélyezhető a kórházon kívüli szülés, illetve azon eszközök listáját is tartalmazza majd, amelyek rendelkezésre kell, hogy álljanak.

Addig, amíg a jogi helyzet nem rendeződik, a szakmai ajánlások az irányadóak a kórházon kívüli szülésnél. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az otthon szülésről mikorra lehet jogszabály, az egészségügyi tárcánál annyit mondtak: a minisztérium vizsgálja a szabályozás szakmai és jogi lehetőségeit. A szaktárca álláspontja továbbra sem az otthon szülés megtiltása, hanem annak tárgyi és személyi feltételeinek biztosítása jogszabályi szinten. Tavaly ősszel több olyan eset is történt, amikor mentők segítségét kellett kérni otthon szüléshez. Szeptemberben egy otthon szülés az újszülött halálával végződött, néhány nappal később pedig kivérzett állapotban vittek be egy anyát a kórházba.

Magyarországon évente 500-600 gyerek jön a világra kórházon kívül. Az ügyben az ombudsman, a szakmai szervezetek, szakorvosok és civilek is megszólaltak a közelmúltban.
Oszd meg másokkal is!
Mustra