Ha a gyerek leég a napon

Itt van, sőt javában tombol a nyár. Bőrgyógyászként ilyenkor mindenkinek fel kell hívnom a figyelmét a napsugárzás okozta károsodásokra. Az évek során „összegyűjtött” UV-sugárzás hatásairól most nem szeretnék hosszan beszélni. Ennek ellenére tudnunk kell, hogy a 18 éves kor előtt elszenvedett UV-sugárzás, illetve a napégés kiemelkedő szerepet játszik a bőrrákok kialakulásában. Felelősek vagyunk gyermekeink bőréért. Már piciként meg kell tanítanunk a nap elleni védekezésre.

Mit is jelent ez? Mit tegyünk, hogy ne égjünk le?

Mindenki tudja, hogy 11 óra és 15 óra között nem ajánlott napozni, strandolni. De kevesen tudják, hogy akkor is érdemes magunkat fényvédő krémmel bekenni, ha kiszaladunk a boltba, vagy a megjelölt időszakon kívül tartózkodunk a napon.

Milyen fényvédőket érdemes használni?

Alapvetően azt szoktuk javasolni, hogy gyógyszertárban kapható gyári készítményeket alkalmazzunk, minimum 30-as fényvédő faktorszámmal. A gyermekek számára készített fényvédő krémekben általában csak fizikai szűrő van, kémiai szűrővel nem ellátottak.

A fényvédő szerek mellett nem árt nagy karimájú kalapot, napszemüveget is viselni. A lenge, hosszú ujjú ruhákat részesítsük előnyben. Fontos tudni, hogy az UV-A sugárzás, mely a bőr korai öregedéséért felelős, átmegy az ablaküvegen.

Mi a napégés?

Latinul dermatitis solaris, tehát alapjában véve a bőr akut gyulladása, mely a rövidhullámú UV-B sugarak hatására alakul ki. Nem kell órákig a napon tartózkodnunk ahhoz, hogy leégjen a bőrünk. A fájdalmas bőrpír, gyulladás a napozás után kb 1 órával kezdődik, és 24 órán át erősödik. Mélységét illetően különbözik az egyéb típusú égésektől, általában I. vagy II. fokú.

Mit tehetünk, ha már leégtünk?

Ha csak enyhe napégésben szenvedünk, akkor kövessük a következő tanácsokat:

1. húzódjunk árnyékba
2. nedves borogatás, hűvös zuhany
3. bőrnyugtató testápolók, napozás utáni krémek használata, dexpanthenol

Ha erősebb napégésben szenvedünk:

1. a fentieken kívül vegyünk be fájdalomcsillapítót

Mikor forduljunk orvoshoz?

1. hólyagok megjelenése
2. láz
3. fejfájás
4. tarkókötöttség
5. hasmenés

Mindenkinek kellemes nyarat kívánok, remélve, ha betartja a megfelelő fényvédelmet, akkor nem lesz szüksége a fenti tanácsokra.



dr. Kondorosi Ildikó, a Poronty bőrgyógyásza

Oszd meg másokkal is!
Mustra