SZÜLŐSÉG

Szülés után 2. hét - szopunk vagy szoptatunk?

2008. június 30., hétfő 15:20

Nos, az első hét sokkja után talán már kezdi az agyunk felfogni, hogy megszültünk, s van egy (rendkívüli esetben kettő, három esetleg négy?) gyerekünk. Mostanra az alváshiányunk úgy érezzük, hogy tarthatatlan, az első nagyobb hisztin egészen biztosan túl vagyunk. Kiosztottunk legalább egy közeli rokont, valószínűleg kissé alaptalanul, legalábbis indulatosabban, mint kellene. Pedig milyen messze vagyunk még az igazi kialvatlanságtól, amikor hónapok óta nem aludtunk egyben 4 óránál többet, de erről még sejtésünk sincs, az aktuális problémánk a legnagyobb. Például ilyen (mármint baromi nagy) a mellünk.Álmaink kannáit viseljük, a sajnálatos tény csak az, hogy esélyünk sincs egy csipke melltartóra, csak valami praktikus darabra. Abban is öklömnyi betétekkel, egyébiránt eláztatjuk a szomszédot is. Amúgy meg mi az, hogy szexi? Mi az, hogy buja hancúrozás? Jó esetben eszünkbe jut a nevünk, a címünk, hogy gyerekünk van, az is, de ennél magvasabb gondolatokra ne is számítsunk. Ha pedig jöttünkben-mentünkben belesajog az alfelünkbe, azt is kilátásba helyezzük, hogy kedves párunk előbb dugja hímtagját a konnektorba, mint belénk. Azért ne csüggedjen senki, van remény.Lehetséges, hogy a kezdeti időzavar azt eredményezi, hogy gyakorlatilag összefolynak a napszakok. S kezdünk határozottan nyűgösködni, mert sokan ekkor maradnak először egyedül összezárva egy apró csomaggal, akinek minden nyílásából folyik valami, s nem mellesleg iszonyat hangos is. Mi pedig megállás nélkül etetünk, büfiztetünk és pelenkázunk, majd altatunk és fejünk, aztán pedig etetünk, büfiztetünk és pelenkázunk, majd altatunk és fejünk, aztán etetünk…

Erős hasonlóságot érzünk önmagunk és egy fejőstehén között, akinek semmi egyéb funkciója nincs, csak a táplálás. Szaporítunk, fejünk, grammokon problémázunk, s a világ leszűkül a szopás körüli mizériára. Ma hatvanat evett csak, pedig tegnap már kilencven grammot szopott, vajon nincs elég tejem? Ez lesz tehát a mottónk, s ezzel megkezdődhet egy ördögi játszma, mennyit evett a gyerek és miért nem annyit és mikor? S az örök nagy kérdés, hogy akkor most fejjünk-e egyáltalán, vagy ne? Ha fejünk, akkor beáll végül a gyerek igényei szerint, vagy szükséges szaporítani? A szoptatós tea szagáról, még ha nyugdíj után szimatoljuk meg valahol, akkor is a tejben ázó lepedő, hálóruha, izzadás, és hosszan tartó monoton fejés jut eszünkbe.

A mellünk amúgy ki van borulva. Aki azt mondta nekünk valaha, hogy a szoptatás a világ leggyönyörűbb dolga, páros lábbal passzolgatnánk a parkban. A mellbimbóink véresek is lehetnek, s amikor a baba rácuppan a cicire, némán potyognak a könnyeink. Életünket adnánk egy olyan krémért, ami végre használ is.

Néha úgy érezzük, hogy átcsapnak felettünk a hullámok, mert hát minden olyan bizonytalan. Életünkben talán először érezzük azt, hogy kiengedtük a gyeplőt a kezünkből, mert tőlünk függetlenül történnek az események. Most miért sír? Miért nem sír? Normális, hogy így tartja a fejét? Jaj, nézzük meg hogy vesz-e levegőt? Éhes? Nem éhes? S ezt sorolhatnánk az idők végezetéig.

Ekkor eljutunk arra a szintre, hogy internetes fórumon kérünk anonim, magukat nagyon jól tájékozottnak vélő nőktől tanácsot, akikről még az is kiderülhet, hogy sörhasú, negyvenes férfiak inkognitóban. De ne csüggedjünk! Ez a kezdeti káosz csak, s lassan, de biztosan, minden irányból gyógyulunk és kisüt a nap. A gyerek pedig tündér, bogár, pötty, akit megzabálnánk, s hamarosan lesz rendszer is az életünkben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.07.01 10:30:27Vierre_

  xs tiszteletbe tartva a véleményed teszem fel azt a kérdést, hogy neked van valami problémád az orális szexel? Mert ha már elmélkedünk, alapvetően pozitív a cím, mert anyai és házastársi kötelezettségünknek is eleget teszünk és ezzel nincs baj szerintem. Mert szopni jó. És szoptatni is. Vagy ha már belemélyedtem, akkor egész nap a gyerek, a szoptatás aztán este egy gyors himihumi... hol itt a gond? :)))))  És mi a reagom lényege?

  Hogy mi a faszért kell minden faszságon fennakadni, az. És az írói szabadság, hogy pont azt a címet adja az író amit akar. És van akinek ez akkor is vér szleng-szopás ha neked kedves Xs ez a szó problémákat okoz. Attól még a jelenség- így is- úgy is, létezik.  Lehet hogy azért nem tűnt fel eddig senkinek mert pontosan értette mindenki hogy Win mire gondol? Pfffff.

 • 2008.07.01 10:35:04Subbantósdi

  xs: bár nem tisztem és nem is kapok érte egy kanyi vasat sem :o) de azért szeretném megvédeni a topic szerzőjét. :o)

  Én nem éreztem ezt elbulvárosított címnek és általában ide szerintem nem olyanok járnak, akik agymosottan el vannak bulvárosodva, elég sok kritika éri itt a celebeket, a bulvársajtót és általában az ilyen "közkedvelt" dolgokat.

  Kicsit szigorú vagy szerintem a szerzőhöz, ami alapjábavéve persze nem gond, hiszen szólásszabadság van és véleménynyílvánítás szabadság is, de azért hidd el, sokunknak ez a nyelvezet, ami kicsit lazább, rugalmasabb, könnyebb, mint a szaknyelv, mivel hétköznapiabb és jobban közel áll ahhoz, ahogy talán mi is beszélgetünk egymás között, olyanokkal, akikkel ezt megengedhetjük.

  A szoptatás valóban magánügy, abból a szempontból, hogy én is rühellem, és ezzel kapcsolatban nem győzök sokszor kifakadni itt a topicokban, hogy úton-útfélen leállítják az embert az utcán, járműveken vadidenek, vagy akár olyan körben is, akikkel nem ilyen a viszonyod, mert nem közeli családtag vagy barátnő, barát és arról faggatják, hogy ugye szoptat, mennyit és sokáig fogja-e és hogy ugye eszébe sem jut abbahagyni vagy azt a csúnya tápszert kiváltani...

  Ezt igazán abba lehetne hagyni, de ha valaki szoptat, sajnos az igaz, hogyha úgymond intímen is tenné, nem tudja azt sok helyen, házon kívül, mert nem adnak rá módot, max. mehet a női wc-be.

  És hát hogy látunk szoptatós anyáról képet itt, akár bármely színes magazinban, könyvben, tévében, bárhol? Akkor azt mondhatnám, nem csak ez a topic, hanem csomó fórum is ilyen szabatos lett mára, szóval ez van, engem nem zavar, ha élőben látok szoptatni, ha képen látok, pedig nekem, és ezt nem is tagadtam sosem, vállaltan nem ment a dolog valójában.

  Azt gondolom, azt nem illő mutogatni, ha valaki önkielégít, vagy éppen mást kielégít, bárhol, bármikor, bármilyen formában, az már tényleg kérdéseket vet fel....

  Az meg, hogy mekkora hányadra igaz a cikk tartalma vagy hogy mekkora hányadunk képes azonosúlni a hangvétellel, a szóhasználattal, a szoptatós képpel, szerintem nem igazán van módjában senkinek sem átlátni, mert írunk ide páran, még többen csak nézik és sokkal többen nem nézik, de én biztos vagyok benne, hogy egyetértenek ezekkel,csak nincs módjuk vagy kedvük netezni, vagy máshova járnak fórumozni, így reprezentatív mintát itt nem lehet levonni, hogy most akik idejárnak, azok általában képviselik a kismama társadalom többségét vagy sem.

 • 2008.07.01 10:46:37Vierre_

  subb nem képviselik mert alig vagyunk kocsogok. :)))))) Pedig ennél több kocsog kisnyanya van, csak lehet, okosan, máshol kocsogolnek. :)))) És nem reprezentatív mert jóval több tökéletes és jóval kevesebb gyarló nyanyus van itt mint a való életben, de mind ezt tudjuk be az onlájnak.

  És baszki ha valakinek nem tetszik a cím, ne kattintson rá, sztem nem voltam ott a sátgánommal hogy kényszerítsem. És még mindig. A szopat az szleng, írhatta volna hogy szivat, bár az is ugyan azt jelenti, bár akkor nem lett volna ennyire frappáns- hozzá teszem, kicsit túlontúl is az, de hát kinek a papné :)))) ne essünk már kétségbe egy kis orális szex említésén, pláne ha nem is az a mondandó lényege. :)

 • 2008.07.01 10:46:56verkaverka

  Mi a fül baj van azzal ha egy gyerek eszik? A rohadt életbe, ne csinájunk már úgy mintha a szadomazo pornó meg a szoptatós kép egy kategória lenne.

 • 2008.07.01 10:49:09xs

  Vierre, igen lehet. Talán csak nem bírom ilyen téren felvenni az iramot a rohanó világgal, nem tudom. Persze, hogy nincs bajom magával az eksönnel (milyen kérdés ez? :) beugratós?)  Valszeg prűd vagyok, akkor viszont elnézést mindenkitől. viszont akarva akaratlanul a kedvenc mondásom ugrik be most: "ezer ember hallgatása sem nyomhatja el egyetlen ember üvöltését!"  Szerintem ez rontja a színvonalat és szerintem ízléstelen. szkuzimi

 • 2008.07.01 10:49:51háromnegyed

  xs

  szopunk vagy szoptatunk?

  szerintem az első szó, mint szleng és mint az orális szexre is vonatkozó kifejezés plusz a táplálás a cím végén egy összetett jelentéstartalmat hordoz.

  nekem jól leírta azt pár első hetet

 • 2008.07.01 10:53:11Macskacico

  Franciaorszagban lakunk. Azt tudom, hogy a kovetkezo gyerekhez itt tobb ido jar, de az elsohoz bizony-bizony csak 10 het a szules utan es 6 a szules elott.

 • 2008.07.01 10:53:32xs

  és hogy védjem magam egy kicsit:

  "Mindegy, a cikk tartalmával semmi bajom"

  Sem a nyelvezetével és nálam nagyobb támogatót keresve sem fogtok találni a természetes szoptatásra, szóval ismételem magam:

  A cikk címével és a képpel volt a bajom!! Nem a tartalmával és a nyelvezetével, nem kell ezt belemondani

 • 2008.07.01 10:54:14Atina

  És ha korábban szülsz a kiírtnál, mi lesz a 6 héttel? Megkapod szülés után?

 • 2008.07.01 10:56:35Subbantósdi

  xs: pedig nem ártana felvenni, mert a világ elrobog mellettünk, különben és csak szemlélődni és vesztesnek megélni a napokat, mert nem idomulunk és állunk kicsit rugalmasabban a dolgokhoz, nem lesz Neked jó.

  Nem vagyunk egyformák, én tolerálom, de azt is azért nem árt láttatni, hogy lehet, Neked is jobb lenne, ha kicsit lazább lennél.

  Azért, mert valaki prűd, még nem kell elnézést kérni, amúgy, egyfelől tiszteletreméltó, ha valaki erkölcsösebben éli a napjait és kicsit Elefántcsont-torony szerűen áll a világ csúfságaihoz, mert jó, hogyha megteheti és ezzel nem marad egyedül.

  De másfelől nem lehet teljesen kirekesztenünk magunkat a világból, amiben élünk. Nem kell mindennel azonosúlni, mondani kell, ha valami nem tudunk megemészteni, én is így teszek, sokan így tesznek itt is, de azért objektívan látni kell bedimenzionálnunk magunkat az egészbe.

  Amúgy szép az idézeted. :o)

  Én is sokszor érzem magamat fekete báránynak, de próbálok épp ezért rugalmasabb lenni, mert amúgy nem nagyon tudnék társalogni senkivel és az nem lenne jó.

 • 2008.07.01 11:02:53kicsitomi

  xs: ez egy marhaság.

  Mint rendszeres Index-olvasó, szerintem pár perc alatt találhatok sokkal trágárabb kifejezést. Mint valaki már írta, a címszöveg a napi szleng része, hogy sajnos vagy szerencsére, az egyéni ízlés kérdése.

  A szoptatós kép? Hát hol a nyavalyában legyen ilyen kép, ha nem itt?

  Nekünk mázlink volt, a gyerek egy hónapos korától végigalussza az éjszakát, a szextémát meg inkább nem feszegetem...

  :-(((

 • 2008.07.01 11:12:58B-

  Bocs, nem olvastam végig az összesen, csak azoknak írnék, akik még nem szültek, és megszeppentek kissé:  1, egyáltalán nem biztos, hogy minden krach beüt. Az én babám pl tök ügyesen szopizott, sosem okozott fájdalmat, kenőcsöt nem is vettem, csak amikor kibújtak a fogai, és akaratlanul dörzsölte velük néhány napig. Aztán megszokta, hogy fogacskákkal hogyan lehet szopizni.  2. Ezek a problémák tényleg eltörpülnek! Szélsőséges esetektől eltekintve persze. De a szülés után nem fog meglepni, hogy alul kissé érzékenyebb, nem kívánod a szexet, nem vagy szupernő, fáradékonyabb vagy, nem tudod mibe belegyömöszölni a kétszeresére nőtt csöcseidet stb. Szép lassan minden a helyére kerü, begyógyul, elmúlik stb. Ha az ember lehorzsolja a térdét, természetesnek veszi, hogy egy ideig húzódik, aztán viszket, a varr kilátszik a szoknya alól stb. Ugyanilyen természetes minden, ami a szülés után jön. Van, ami kellemetlen, de abban a helyzetben tökéletesen érthető lesz, és ugyanúgy megtanulsz hozzá alkalmazkodni, mint a lehorzsolt térdhez. És ugyanúgy egyre kevesebbet foglalkozol vele, ahogy gyógyul.

 • 2008.07.01 11:20:01B-

  ws: nekem nagyon tetszett ez a szoptatós kép! Csak pozitív éprzelmeket váltott ki belőlem. Ez az élet legszebb dolga, gyönyörű a kisbaba, és nem értem, miért kellene szégyelni egy női mellet?  Főleg a felülről fotózás miatt megidézte, amit én látok és élek át, amikor szoptatok. Igen, intim pillanat, de szerintem a kép is intim a látószögből és az anya eltakart arcából adódóan.

 • 2008.07.01 11:20:10B-

  xs, nem ws természetesen :-)

 • 2008.07.01 11:46:35Macskacico

  Azt hiszem, hogy ha elobb jon a baba akkor is marad osszesen a 16 het (tehat atteszed utanra ami az elobbrol megmarad), viszont ha kesobb jon, akkor is megkapom a 10 hetet. Viszont itt nem szokott kesobb jonni, tehat a megadott idopont nem ugy van, mint otthon. Az augusztusi datumom utan minden nap mennem kell a klinikara es max. 3 napot fogjak benthagyni a gyerkocot utana kotelezoen szulesmeginditas lesz... Hogy ez miert van igy azt nem tudom. Igy viszont a csalad magyar resze konnyebben tud repjegyet venni, nezzuk a praktikus oldalat. :-)

 • 2008.07.01 12:27:32Cobold

  2008.06.30 22:23:55 thais

  Sztem mázlista vagy szoptatás és fejés ügyén, én pl. fejni sose tudtam, pedig segítséget is kértem, se kézzel, se géppel nem ment soha. Akkor se, ha tele voltak a cicik, a lány meg pillanat alatt kiszívta.

  Nálam az emlőgyulladás nem függött össze a fejéssel, viszont mind3 alkalommal külső fizikai oka volt: 1. elaludtunk mindketten, ő rajta a mellemen, mire felébredtünk, elnyomta.

  2-3. kicsit vad gyerek volt szopásügyileg, belerúgott, tépte-szaggatta.  btw én átéltem a szopás gyönyörét és fájdalmát is. Bal mellből nagyon jó érzés volt mindig, jobb mellből szinte végig fájdalmas volt.

 • 2008.07.01 12:33:54monsterwoman1

  anyany!

  Halkan jegyzem meg, próbáld ki, hogy nem adsz cumit és gyakran teszed mellre. Nálam a nagynál bekavart a cumi, a kicsinél nem okozott gondot. Ilyen picinél viszont nagyon lehetséges, hogy ezzel van a probléma. Nem tudom, mennyire ragaszkodsz hozzá, én elvenném a cumit, aztán ha az sem vezet eredményre, visszaadhatod.

 • 2008.07.01 12:37:45Cobold

  2008.07.01 08:36:44 háromnegyed

  Me too,

  Én is az a típus vagyok, aki szeret előre tudni minden szart, mert akkor fel tudok készülni, és ki tudom hozni belőle a legjobbat.

 • 2008.07.01 12:52:48Cobold

  OFF

  2008.07.01 11:02:53 kicsitomi

  Pedig feszegethenéd a szextémát :P engem személy szerint érdekel, mi van a házasságotokkal...

  /OFF

 • 2008.07.01 13:23:25Kicsi Mini

  Szerintem a világ egyik legszebb dolga a szoptatás,de ebbe is bele kell rázódni,mint minden új dologba!1-2 gyerekkel semmi gond nem volt,3.baba nem akart szopizni,tápszeres lett.Marhára bántott,de a barátnőm azt mondta,hogy éhes gyereket meg Kell eteni!És innentől kezdve teljesen mindegy ,hogy mivel,mert szerintem egy egészséges,jóllakott baba biztos nem csinál patáliát nap-mint nap!A fenti kép szerintem nagyon szép!

 • 2008.07.01 13:27:25Kicsi Mini

  kicsit sok lett a szerintem!....

 • 2008.07.01 13:29:05mpbm

  Én zavarba jövök, ha szoptatós anyukát látok élőben. Pedig én is szoptattam kétszer is. De egy kép, az elég más.

 • 2008.07.01 14:06:54Coccinella Septempunctata

  bocsásson meg a világ, hol legyen publikálva egy szoptatós kép, hanem a porontyon??? könyörgöm, ezzel foglalkozunk, nem? teljesen helyénvaló, hogy egy babamamapapablogban, szoptatás témakörben egy szoptatós kép van fenn, nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát... nem álszentség kissé, hogy ezen akadunk fenn???  engem meg az zavar baromira, hogy a travel csennelen este 11 után a pofámba tolják a seggből faszmosás nélkül pinába meg szájba kúrós pornót, ami beillik egy súlyos testi sértésnek, nem "erotikának", ahogy reklámozni szokták...

 • 2008.07.01 14:19:39B-

  CS: totál igazad van! Engem is zavar egy pár dolog, ami reklám címszóval nem csak a nőket alacsonyítja le, de az egész emberiséget. Erre egyesek azon akadnak ki, ha egy nő a gyerekét táplálja a melléből? Bocsika, voltatok ma már utcán, láttatok óriásplakátot?  Talán emögött az az elgondolás áll, hogy a nők két csoportra oszlanak: van a kurva, akinek mindegy, ha főműsoridőben mutatják bugyi nélkül, meg a Tisztességes Nő (nyilván aki szoptat, az ebbe a kategóriába tartozik), de az a bokáját se villantsa ki.

 • 2008.07.01 14:37:24cozumel

  Tegnap irtam egy hosszut, de elszallt...

  Kozben sokan valaszoltatok helyettem, koszi :-)  Mindenesetre ket dolgot gyorsan hozzafuzok:  1. GJM

  Ha netan nekem szolt a kommented (feltetelezem, mivel kozvetlenul az enyem utan jon) mellelottel a b...gatassal. Nem kicsit, nagyon.

  Az elso hetek nehezsegeirol beszelunk, de nem minden kommentelo eli at jelen pillanatban ezt az idoszakot. Az en gyerekeim mar 3 es fel evesek, ugyhogy mellettuk van lehetosegem kommentet irni, hosszut is, rovidet is. De ha Teged megnyugtat, akkor elmeselem, hogy az elso 7 honapban gepet is alig lattam. Talan 4X ultem le, fenykepet kuldeni a rokonoknak, baratoknak. Sot, ezalatt az ido alatt moziban se voltam, vacsorazni a ferjemmel kettesben sem, szoval fel percet nem forditottam magamra, remelem, mostmar leulhetek, nem buktam meg, elnezest es koszonom a kioktatast tanito neni.  Szoval nekem nem masztal a lelkembe, de ha netan ezt egy 6 hetes baba mellol olvassa valaki, aki most eloszor netezik a szules ota, es a post aktualitasa kapcsan elmondana, hogy neki most eppen annyira nem vattacukor es diznivilag az egesz, annak az utolso ubercinikus mondatod rendesen belelepne az erzeseibe.

  2. Orulok, hogy megitn sokan plecsnit nyomtak a sajat mellukre, mert nekik ez nem volt nehez idoszak.

  Egy icipici fantaziaval nem lehetne elkepzelni, hogy az elso hetek utan sokminden nem AKARAT, hanem ADOTTSAG kerdese? Vagy a fantazia megvan, csak a joindulat hianyzik?  3. Mindenki tudja, hogy a terhessegel es a gyerekvallalassal alapvetoen megvaltozik az eletunk. Egy valtozasnak mindig vannak negativ es pozitiv kovetkezmenyei. Nyilvan a pozitiv dolgok uberelik a negativakat, maskulonben nem vallalnank gyermekeket. De azert szabad targyilagosan beszelni a negativakrol, ugye?  Ha egy kismama megijed a beirt posttol es kommentektol, akkor nem az a helyes valasz, hogy "aaaaaa, ne aggodj, ugysem lesz ilyen, nekem sem volt", hanem valami olyasmi, hogy "ne aggodj elore, jo ha tudsz ezekrol, de tudd azt is, hogy a problemakat lehet kezelni, es mindent tul lehet elni, mert idovel egyre konnyebb lesz".  Ahogy mellesleg, a poszt iroja maga is egy abszolut pozitiv zarogondolattal fejezte be az iromanyat.  Na most is hosszut irtam :-)

  (ha valakit erdekel, az en gyerekeim ebben az idozonaban meg alszanak :D )

 • 2008.07.01 14:47:31madz

  húha, elég szakaszosan tudok ide benézni, és mostanában mindig kifogok valami jó kis összezördülést...

  szóval a cím szerintem kurvajó. akár Esterházy is írhatta volna (bizony, szokott ilyet). ezt hívják szójátéknak. hogy kicsit pajzán? hát igen, ettől lesz még jobb. az internet meg már csak ilyen...

  hogy kicsit on is legyek: Albiépp egy hónapos, és eddig a seggem vertem örömömben a földhöz, annyira jófej volt. a poszt maximálisan igaz rám is, de valahogy eddig nem éltem meg nehezen. ezen a héten viszont már megy az esti sírás, a nonstop evés miközben már visszafelé jönne, meg a többi. valahogy túléljük.

  de ha valaki tényleg ott ül egyedül kétségbeesve az első hetekben, annak kicseszettül jól tud jönni egy ilyen cikk, mert legalább látja h nincs egyedül és nem ő a szar anya. meg nemtom észrevettek-e olyan dolgokat a kritizálók a cikkben, mint humor meg önirónia. az is nagyon segít néha, szóval bocs, ez nem vattacukor. persze ugyanakkor fantasztikus, mikor a tejtől maszatos pofácskáját rádemeli nagy elégedetten, de ne legyen már kötelező jól érezni magunkat az első hetekben, oké?

 • 2008.07.01 15:39:34Kicsi Mini

  Cozumel!

  Azt a mindenit,de tök jól írtad!

 • 2008.07.01 15:40:49thais

  Tény, hogy nem tömör rózsaszín felhő az első hat hét. Pláne ha az ember gyereke a negyedik császárja után van otthon, a hassebe bármikor kinyílhat, mert még nem forrt be rendesen. El kell látnia egy hattagú családot segítség nélkül. Mellesleg éjszakázik. De akkor is csodálatos dolog, hogy egy kisember teljes élvezettel kortyolgatja tejet és a végén békésen elalszik. Fantasztikus illata van és olyan jó, hogy VAN. Nekem sajnos, már ebben nem lesz részem, max. unokát láthatok csecsemőnek, ha megélem. Egyet már "elpuskáztam", remélem, a következő megmarad. Sőt én még abban az élményben is részesülhettem volna, hogy szoptathatom az unokámat, de ez, sajnos, nem történt meg. Élvezze ki mindenki, amíg teheti a szoptatást, a fájdalmak és a vele járó egyéb kellemetlenségek ellenére is. Bár nekem sosem fájt.

 • 2008.07.01 15:48:32cozumel

  Thais  fogsz Te meg unokazni, hat miert ne erned meg? :-)

 • 2008.07.01 15:48:37thais

  Az én harmadik gyerekem nem volt hajlandó semmit elfogadni az anyatejen kívül. Elég zsíros volt, nem éhezett. Mindenki bántott az elején (védőnő, orvos), de a fejlődése meggyőzte őket. Azóta is alig beteg. Az iskolából alig hiányzik, esze mint a borotva. A bárányhimlő alig viselte meg, nagyon erős az immunredszere. Szóval úgy gondolom, a jó alapozás hozzájárult. Persze, ha valaki nem tudja kizárólag szoptatni ennyi ideig nem baj, de legalább kapjon anyatejet lehetőség szerint. A mellétáplálás is lehet jó és szükséges. Neki nem kellett.

 • 2008.07.01 15:51:42thais

  Azért gondolom, mert mire egyetemre megy a lányom, már öregecske nyugdíjas leszek. A fiaim talán nem akarnak fiatalon házasodni, majd kiderül. A nagylányom inkább egyelőre ne szüljön, mert csak fájdalmat okoz vele. Nőjön be a feje lágya, találjon egy normális apát a gyerekének, majd utána. Tartok tőle, hogy ez egyhamar nem fog bekövetkezni.

 • 2008.07.01 16:49:42yukikoka

  Véleményem szerint - amelyet, úgy látom, a többség oszt -, igenis fontos írni az első időszak esetleges nehézségeiről (nem feltétlenül 6 hét, nekem az első 3-4 hónap volt nagyon nehéz mindkét csemetémmel). Ez nem riogatás, és nem is kell minden szót véresen komolyan venni. Ha valaki emiatt lemond a gyerekvállalásról - amit őszintén szólva kétlek - , akkor talán még korai erre gondolnia... Én a magam részéről nosztalgiával, valamint harmadik kislányom születésének közelgő dátuma (november közepe) okán némi félelemmel vegyes vágyakozással olvastam a cikket, amelynek stílusa elnyerte a tetszésem. A cím nekem is szemet szúrt először, - a képpel semmi bajom, sőt -, de ha elolvassuk utána a szöveget, szerinte koherens egészt alkot - és akinek nem volt szerencséje rózsaszín felhőben megélni az első időszakot, az érti is, mire gondol a cikkíró.

 • 2008.07.01 17:02:27yukikoka

  Tapasztalataim szerint valóban sok múlik a szerencsén. Nekünk két irdatlan sírós (gyerekorvosok szerint igazi kólikás, hasfájós) babánk született, ez persze csak az első hónapokban volt így. Nehéz volt, és bizony az igény szerinti szoptatás sem működött - azt ugyanis elfelejtik az "okosok", hogy a nagyon sírós babák jelzéseit nehezebb fogni, mint az eszik-alszik típusú babócákét. Minden létező szert kipróbáltunk, jó esetben kisebb sikerrel, de igazából az első 3-4 hónap után rendeződött a helyzet (átmeneti laktóz-intolerancia, amit az emiatt hasfájós babák mohósága tovább ront), és volt utána rózsaszín bárányfelhő meg minden ami kell:-) A fejés szerintem is zsákutca, nagyon időrabló tevékenység, de ez csak az én tapasztalatom, meg hát rá is kényszerülhet az ember lánya.

  Van nem egy olyan ismerősöm, aki az első 6-8 hétben nagyon ráért, mert csak szoptatott és pelenkázott, nem kellett éjjel-nappal hurcolásznia a fetrengve síró kisbabát. Ilyen is van, szóval fel a fejjel, minden lehet és annak az ellenkezője is. meg aztán, tényleg ne gondolja senki, hogy egy vagy több gyerekkel gyarapodva az életünk ugyanolyan lesz, mint előtte. nem. Szerintem jobb, de ez nem sétagalopp, és jó, ha előre felkészülünk.

  szoptatás: a világ egyik legtermészetesebb dolga kéne, hogy legyen, és szerintem másképp intim, mint a szex. Én nem szoktam nyilvánosan szoptatni, mert engem feszélyez (ez az én bajom) de természetesnek veszem, hogy más ezt megteszi. Azt meg felháborítónak, de legalábbis furcsának tartom, hogy ha egy nő köldökig dekoltált ruhából lógatja ki kebleit, azt meggusztálják, ha pedig egy kismama szoptatja gyermekét nyilván jóval kevesebb nyilvánosságot kívánva, azt elítélik.

 • 2008.07.01 17:47:29cozumel

  Yukikoka  en is ugy gondolom, hogy ha valaki lemond a gyerekvallalasrol, mert lehet, hogy fajni fog a gatsebe es ejszaka sokszor kell majd kelni, az inkabb meg ne vallaljon gyereket.  Amikor igazan akarunk gyereket, akkor ezek az "aprosagok" mar nem tantoritanak el.

  Amikor mar IGAZAN szeretnenk.

 • 2008.07.01 17:50:58zelzele

  Irigykedve olvaslak titeket! En nagyon szerettem volna szoptatni, de csak kb 8 hetig ment. Nem volt eleg, vagy nem tudom, ugyhogy attertunk a tapszerre, de az nem olyan bensoseges mint a cicicucc.no sebaj, next one!

 • 2008.07.01 17:53:27zelzele

  offos kerdes: mikor kezdtetek a szilard kajat? Arvin most 17 hetes.

 • 2008.07.01 17:58:30cozumel

  Zelzele  iranymutato:

  www.lll.hu/szfuzet/hozzataplalas

 • 2008.07.01 18:03:59smucilimu

  OFF anyanynak  Jó ötlet, hogy ne add oda a szopi után cüvegben a tejet, de arra vigyázz, hogy ebben az esetben hagyd addig szopni a babát, ameddig csak akar. Az első ilyen esetben, és az utána következő szopiknál is. Ha nem hagysz neki időt, nem biztos, hogy elég gyorsan tud alkalmazkodni. A köv szopinál bepótolja elméletet óvatosan kell kezelni. Példa rá az egyik bnőm, bár az ő esete kicsit más. A védőnője a látogatáskor sokallta a szoptatási időt, azt tanácsolta neki korlátozza 20 percre, majd a kövnél bepótolja szintén rövidebb idő alatt. Ennek örömére a gyerek nem hízott, mert nem tudott annyit enni a megszabott idő alatt, és csak azért nem lett tápszer belőle, mert még idejében felkeresett egy szoptatási tanácsadót. Elmélet elvetve,minden vissza az eredeti felállásba. Adj a babának időt, lehet, hogy nem lusta, csak lassú. Hiszen még csak 10!! napos. Ha lassú, akkor lassú, és egyen akár 45 percig. Fő a türelem. Persze, ha már nem kell neki, akkor hagyjad,és fejd le a maradékot. Lehet, hogy már nehezebb dolgod lesz, mert megszokta a cici után az üveget, és bár nem lakott jól ,nem akarja folytatni a szopit, mert már a cüvegre feni a fogát... Próbáld ki, az is megeshet, hogy könnyen átáll az új rendszerre. Egyébként szerintem ,ha valaki szoptat, akkor a cüveget max akkor érdemes használni, ha nem tud a gyerekkel lenni hosszabb ideig, és valaki más ebben adhatja neki a lefejt tejet. Ahogy én tapasztaltam, sokszor a gyerekem csak beindította a tejemet aztán már csak ennie kellett, mert jött, vagyis inkább "lövellt" magától, és csak néha kellett neki rásegíteni. Esetleg szopi előtt fejhetsz egy kicsit, de csak annyira, hogy meginduljon a tej, aztán a gyereké a pálya. Lehet, hogy így könyebben beindul (mármint a gyerek).

 • 2008.07.01 18:56:42baud

  Ööö, az a gyerek a képen eszik. Táplálkozik. Kajál. Engem ennél sokkal jobban zavar a pornóújság minden újságosnál meg a szexista reklámok, amelyekben gyakorlatilag a női testet egy darab húsként kezelik. A gyereket pedig hagyni kell, hogy egyen. Könyörgöm, hova a frászba tegyenek szoptatós képet, ha nem erre a blogra?

 • 2008.07.01 19:00:57baud

  Pontosítok: a gyerekét szoptató nő látványa nem zavar.

 • 2008.07.01 19:07:42Cobold

  2008.07.01 18:03:59 smucilimu

  Az én lányom 40-80 perceket szopott az első hónapokban. Később, mikor már nagy és erős volt, és a tej is jobban dőlt, szinte furák voltak a 10 perces szopik, és akkor is jóllakott. A védőnő sztem mondjon le.

 • 2008.07.01 21:34:19sony

  anyany: Próbálj ráérezni a gyerek ritmusára. Az én első bébim úgy szopizott mindig, hogy először 10 percet aktívan, utána pihent 10 percet, majd szopizott még 10 percet. Nálad is lehet, hogy ez van, és boldogan szopizná ki a természetes forrásokból a 70 ml-t :) A második már az elején aktívan kitermelte az adagot, de neki már bejáratott tejcsarnoka van :)

 • 2008.07.01 22:04:27Vierre_

  Fejéshez, nekem vákusmos manuális fejős cuccom volt, nagyon fontosnak tartom két okból

  1: a cici ne robbanjon be, a tej termelődjön

  2: lefagyasztani és bizony, ha a nyanya besokall, mert besokall, akkor menjen el otthonról egy kicsit és a papus adja üvegből. Nem fog rászokni, mert nem rendszeres a dolog, ellenben a nyanya is kiegyensúlyozottabb lesz, a papus pedig kicsit még közelebb kerül a kiscsicskához. :))))))

 • 2008.07.02 07:02:33Subbantósdi

  zelzele: tápszeres babáknál négy hós kor, máskor hat hós kor, de látszik is, hogy a baba már éhes és másra, mint a tej, pl. lesi,hogy mit esztek az asztalnál és érdeklődik.

 • 2008.07.02 14:31:30baxo

  anyany, nalunk is ez a problema, csak par napja jott ra a baba, hogyan kell rendesen szivni, pedig ma ket hetes, eddig fejtem, es megkapta cumisuvegbol, de annyian riogatnak, h a cumi az ordogtol valo, ugyhogy most poharkaval probalkozunk, az sem az igazi, mert a feletol megfullad szegenykem, a masik felet meg kikopi, es megy a pocsekba...a vedono nekem is azt javasolta, h adjak neki ketorankent 30 percig, es ha ehes marad, majd legkozelebb jobban igyekszik, hat sztem ez tok hulyeseg, ha egyszer nem megy neki, akkor ehesen miert menne jobban, csak idegesebb szegenykem, es jobban ordit, en nekem meg megszakad tole a szivem...a megoldas, amig meg nyugis, addig lehet probalkozni, ha meg mar nem lehet megnyugtatni, jojjon a lefejt tej...ugy nez ki, mostmar kezdunk egyre jobban belejonni, csak az egyik cicin jobban megy, a masikon meg nehezebb, most ugy dontottem, atallunk az igeny szerinti szoptatasra, a vedono meg mehet a sunyiba...:) kivancsian varom, mukodik-e az elgondolasom... jah, es jo ez a poszt, szeretem, ha vki kepes az onironiara, nem kell minden szavat komolyan venni... es jo, h szo van a neheszsegekrol, azelott nem tudtam volna elkepzelni, mennyire nem egyszeru ez az elso par het...es tenyleg, naprol-napra konnyebb...bar elegge osszemosodnak a napok, mondhatnank inkabb, hetrol-hetre...:)

 • 2008.07.02 14:53:32cozumel

  Subi,

  ez egy tevhit, hogy tapszeres babaknal 4 honapos kor...

  A tapszeres babak meg kevesbe vedettek az allergenekkel szemben, hiszen nem kapjak meg az anyatej termeszetes vedelmet.

 • 2008.07.02 17:34:17dokineni

  Másodjára minden könnyebb. Nem beszélve a harmadikról. már észre sem veszitek, hogy van még egy gyerek is, annyira leköt a másik kettő, a háztartás, az újonc meg belesimul a napirendbe.

  REmélhetőleg.:D De az első, az kérem, az ilyen.

 • 2008.07.02 17:37:33dokineni

  Baxo, hajrá, hajrá, menni fog! bújjatok össze, próbálkozzon a baba, hidd el, ráéreztek majd.

  De ne legyen lelkifurdalásod a cumisüvegtől sem, azért enni kell, vagy így vagy úgy. Majd írd meg, hogy haladtok.

  próbálj esetleg pár percig fejni szopi előtt, azért, hogy a fejő kicsit megformázza a mellbimbót és a baba jobban be tudja kapni, illetve már eleve nem kell küzdenie percekig, hanem jön a tej rögtön. nekem ez segített.

 • 2008.07.03 01:14:39Vierre

  nagyon fontos hogy a mellbimbó nem elég. Ez nagyon lényeges. Ekkor van az, hogy a gyerek nyamnyog, cumizik aztán nem értjük miért robban a cicink három nap után

  A bimbóudvar egy részét is be kell kapnia. És. ha már annyira feszes a mell, hogy túl kemény, iszonyú fájdalmak árán is, de meg kell nyomkodni, maszírozni, hogy ahogy a dokinéni mondta, felpuhuljon egy kicsit.

  Ha úgy kapja el a kicsi, hogy a bimbóudvar is megvan, onnantól vagy sinen.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta