SZÜLŐSÉG

Elkerülhető a kövér kismamák császármetszése

2008. június 23., hétfő 12:00

A kövér terhesek a normál testsúlyúakhoz képest gyakrabban szorulnak császármetszésre, de ez talán elkerülhető koleszterincsökkentő gyógyszer szedésével. Az érdekes lehetőséget egy előadásban angol kutatók vetették fel. Sue Wray professzor asszony évek óta foglalkozik az emberi terhesség és szülés kérdéseivel. Munkacsoportja 4000 várandós asszony vizsgálata alapján azt találta, hogy az elhízott terhesek közül minden ötödiknél a szülés császármetszés útján történik. Ez négyszerese a normál testsúlyú kismamák esetén szükséges beavatkozásnak.A kutatók arra voltak kíváncsiak, mi a magyarázata annak, hogy a túlsúlyos fiatal terheseknél a szülés megindulását követően az anyaméh összehúzódó képessége gyakran olyan gyenge, hogy a szülés folyamata nem tud természetes úton lezajlani. A szülést vezető orvos ezért ilyenkor a baba és az édesanya érdekében kényszerül a császármetszésre.

Wray és munkatársai azt is tapasztalták, hogy a kövér kismamák a szülés után kétszer olyan gyakran szenvedtek súlyos, vérzéses szövődményeket is, mint azok az asszonyok, akik nem híztak el a terhesség során. Ez ugyancsak annak következménye volt, hogy a méh izomzata és az erek a baba megszületése után sem húzódtak össze olyan erélyesen, hogy ne következzék be vérzés, írja az MTI.

Az orvosok a császármetszés során szövetmintákat is kaptak az anyaméhből és ezeket az izomrostokat igen részletesen tanulmányozták. Kiderült, hogy az ilyen méhizomzat sokkal gyengébben működik, mint általában az anyaméhből származó izom. Azt találták, hogy a kövér terhes asszonyok méhizomzatába nem került elégséges kalciumion ahhoz, hogy az anyaméh gyorsan és erősen összehúzódjon.

Feltételezésük szerint ennek oka az, hogy ezeknek a fiatal asszonyoknak igen magas a vérkoleszterinszintje és ez akadályozza meg az izomösszehúzódáshoz szükséges kalcium bejutását a sejtekbe. Wray fölvetette, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban az ilyen túlsúlyos kismamák koleszterincsökkentő tablettát szedhetnének és ezzel csökkenthetnék a császármetszés gyakoriságát.

Megkérdezett szülészek véleménye viszont az, hogy a vérkoleszterin emelkedése a terhességgel törvényszerűen együttjáró jelenség és valószínűleg szükség van erre a baba fejlődéséhez. A koleszterincsökkentők szedésének esetleg több kára volna, mint haszna.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.23 15:31:45tollseprű

  bocsánat, kétszer ment véletlenül

 • 2008.06.23 15:35:45lindalight

  Kamille,

  bocsánat ha megbántottalak nem volt célom senkit megsérteni és pont ezért nem is "okoskodtam" csak a saját (látott) tapasztalotak írtam és le és pont azért mert kíváncsi voltam, hogy másnál ez hogy ment.  biztos érzékeny vagy most és pont beletrafáltam, hidd el nem ez volt a cél.

  és tényleg semmi ok az idegeskedésre én is le fogom szarni, hogy mennyit hízok tőlem hízhatok 30kg-ot is csak egészséges legyen a picim. nem "tervezek" semmit előre.  és anyukám is 65kg-al ment szülni, és szptatás alatt már 45 volt úgy lefogyott pedig se előtte, se alatta, se utána nem csinált semmit másképpen:)  küldeném ezt a számot, minden kismamának és babázónak:)  youtube.com/watch?v=CH7J3G7Qtt0

 • 2008.06.23 15:36:55Tjuca

  Én csak kérdeztem. :-)  Linda!  Csak egy kis stat. Eslő gyerekkel indultam 67-ről (picit több, mint a normál), szültem 90-el, hazajöttem 4. nap 65-el, és szoptatás alatt kb. 60 voltam.  Másodikkal indultam 66-ról (úgy, mint yukikoka, hogy valójában 62-ről), most a 35. héten vagyok 80.  20. hétig vészesen hánytam: napi min. 5-6*. És miért nem csesztetnek? Azért, mert toxémiás vagyok/voltam. De ha egy bokáig érő lajbi van rajtam meg nem mondod, hogy mennyi a víz, és mennyi a háj. Ezért utálom az ilyen kijelentéseket. Amikor még nincs op viz. normál a vérnyomás, és minden törpös, de hetente feljön több, mint egy kiló, a legtöbb védőnő sápog, meg rosszall, ahelyett, hogy gondolkodna. Aztán jön az ödéma, és jön az op. viz. és vakarják a kobakot, hogy jaaa, hát nem is zabált kismami, hanem baja van. :-( Ez annyira ciki, na meg a partról bekiabálók...  Rakok egy tegnapi képet, hogy mit jelent a 170cm/80 kiló, meg egy ijesztgetős bikinist, kb. egy hónappal ezelőttről. És őszintén kérek mindenkit, hogy az igazat írja, hogy dagadtnak lát-e vagy sem. Mert én magamat nem látom dagadtnak. :-) Pedig a 80 kiló az bizony nyolcvan, és nem nagykabáttal, csizmával! :-)  www.babanet.hu/tarsalgo/attachments/1214207616.293.jpg

  www.babanet.hu/tarsalgo/attachments/1214124050.6651.jpg  Ja és elsővel a 8. hónapig dolgoztam, amikor a doki azt mondta, ha nem állok le, akkor nem vállal. Most pedig van egy kétévesem, aki keményebb edző, mint bármely fitness lédi. :-P

 • 2008.06.23 15:37:21lindalight

  hopp kicsit megkavarodtak a szavak:)

 • 2008.06.23 15:42:55lindalight

  Tjuca!  nagyon csini, én is szeretnék ilyen kismama lenni minimum:)  és köszönöm a stat-ot, mint szociológus ebből értek:D hehe

  na igen, erről beszéltem én is, hogy mindezt a 10kg sok-ot a szülés UTÁNra értettem s pici, a víz a minden "cucc" nélkül, ami tisztán marad az anyán. és mint Te is írtad, lement 65-re tehát nem maradt rajtad 10kg plusz, 60-ra meg szoptatáskor szoptatáskor az még mínusz 7 is. tehát Te nem híztál.

  így látszik mire gondoltam és nem arra hogy valaki a szülés előtt egy nappal hány kg.

 • 2008.06.23 15:43:03cidre

  huh, a képeket nézve azért örülök, hogy nem a mostani kánikulában vagyok terhes (Tjuca, ez nem a látványnak szól, csak eszembe jutott a tavalyi nyár, mikor a 42 fokban úgy éreztem magam, mint egy partravetett bálna).

 • 2008.06.23 15:45:28cidre

  lindalight, lehet szülés után is 10 kg, s az is könnyen távozhat pl. a szoptatás befejezésével, ismerek olyat is, aki csak akkor tudott fogyni, amikor nem szoptatott. A természet sokféle variánst állított elő, s nem kell elítélni azt sem, akinek tényleg van súlyfeleslege szülés után.

 • 2008.06.23 15:46:37Sue

  Tjuca, szerintem abszolút nem vagy kövér a képen! Igazából a has sokat rátesz az összeképre, ez pedig minden terhes nőnél természetes. A végtagjaid alapján egyáltalán nem tűnsz kövérnek. Azt megkérdezhetem, hogy az első baba után hogy ment le pár nap alatt a súlyod 67-ről 65-re? Ez valami elképesztő csodának tűnik számomra és ha ez így volt az első babáddal, most is így lesz, szóval ne aggódj a súly miatt. Sajnálom a toxémiádat, az elég súlyos lehet. :(

 • 2008.06.23 15:47:01Tjuca

  Linda!  Hehe, csak azért volt olyan szülésznő a terhesgondozóban, aki lesápadt, mikor meglátta a 90-et a mérlegen!!!  Ezek mind számtani adatok csupán. A 10 kiló rajtamarad mamiknál sem biztos, hogy állandósul, és van olyan, akinek ez még a hasznára is válik, hiszen előtte egy gebe volt. 8)  Tehát ez a hízás mértéke sztem nagyon egyénre szabott, és senkinek sem szabad keseregnie, ha nem eszik többet, de beszólnak okkal vagy ok nélkül, mert oka van.  A másik kedvencem: majd valaki tán a 3. terhességemnél elárulja hogyan kell tudatosan válogatottan kajolni vészes hányás mellett ;-P

 • 2008.06.23 15:50:04cidre

  engem is ilyen praktikus tudnivalók érdekelnek: a harmadik terhességnél hogyan lehet pont jó méretű pocakot növeszteni, hogy ne kapjam meg állandóan azt, hogy eeeekkora a hasad (ti. nagyon nagy)?

 • 2008.06.23 15:50:34yukikoka

  Van, aki sokat hízik, és nagy része víz, másoknak (pl. Verkaverka) nem. Nekem sem. Az első terhességnél felszedett 11 kilóból 4 bizony egy ideig fent maradt (baba 3500 gramm), de azért nem volt vészes az 59 kg sem:-), tehát rajtam nem volt túl sok víz, pedig úgy tűnt, mintha sok lenne, ...

  Másodikkal 56-ról indultam, de 54-et mért először a védőnő (hánytam), 62-63-al mentem szülni, kb. 1-2 kiló maradt utána (baba 3200 gramm).Most 55-ről indultam, majd meglátjuk, de már érzem, hogy kicsit vizesedem, persze nekem szerencsére nem volt és remélem nem is lesz toxémiám. Amúgy Tjuca esete mutatja, hogy a közvélekedéssel szemben nem feltétlenül a túlsúlyos kismamik betegsége a toxémia.

  Csini vagy, Juca.

 • 2008.06.23 15:52:48kamille

  linda - semmi baj, tényleg érzékeny vagyok, főleg erre a súly témára. ;)

  meg hát mindenhol össze-vissza írnak erről, hogy ennyi meg annyi a jó ja és mindenki mást mond (doki szerint hát ez elég sok, most már nem kéne, védőnő szerint tök jól nézek ki majd lemegy) szóval én bocs a kiakadásért!

  tjuca - szerintem minden rendben veled, jól nézel ki és bátor is vagy hogy így kiteszed a fotód! :)

 • 2008.06.23 15:55:58yukikoka

  cidre, ez engem is érdekel

  Most vagyok 57 kg a 172 centimhez 19 hét 3 naposan, de a hasam akkora, mint az első terhességnél kb 28 hetesen (pedig a harmadik baba előtt is rendszeresen edzettem, izmos a hasam). Eleinte ilyeneket kérdeztek, hogy ugye ikrek (frászt kaptam, nem szeretnénk harmadikra ikreket, persze ez nem kívánságműsor), aztán meg hogy ugye pár hónmapon belül szülök, nem lett-e elszámolva stb. Mostani sláger: biztosan nagy abba lesz (persze, 19 hetesen, hehe, ilyenkor egy átlagosnál nagyobb baba is csak néhány dekával nagyobb esetleg, ha egyáltalán:-) De a tuti kedvenc: "nem sok a magzatvíz?"

 • 2008.06.23 15:58:03kamille

  yukikoka - én is ezektől kaptam/kapok már frászt: 1. jézus mekkora a hasad! 2. ikrek? ez a magzatvizes még kimaradt szerencsére. :)

 • 2008.06.23 15:59:32cidre

  kamille, majd lesz az is, a kétterhességnyi keserű tapasztalat beszél belőlem. :)

  Tjuca, előbb nem írtam, de jó látni egy ilyen vidám és fitt kismamit!

 • 2008.06.23 16:03:55Labrador

  Tjuca!

  Én is 170 cm vagyok 65-tel kezdtem és most, ha vizes vagyok- ez kezd állandosulni akkor verem a 80-at.Meglátjuk mi lesz pár hét múlva. A pocaknagysághoz annyit, hogy az emberek így kérdezgetnek:

  1: ikreket vársz?

  2:már csak pár hét, ahhoz képest pici a hasad.

  3: még pár hét? és már ekkora?

 • 2008.06.23 16:07:43Tjuca

  Köszi!  Azért raktam fel, mert ha azt mondom 80 kiló vagyok 170 centihez, akkor alapból mindenki azt mondja bálna vagyok.  Yukikoka!  Én az 57 kilót keveslem, pláne, hogy ha én 57 kiló vagyok, akkor már rákérdeznek, hogy ugye nincs valami baj, válság stb... De biztosan tök normális, csak életben ugyanúgy, mint én, máshogyan festesz, mint két számadatból elképzelve.  Hülye kérdésekre csak hülye válaszok léteznek.  Pár sztereotípia: biztos, hogy csak egy, mondom nem, a múltkor azt mondták másfél. :-)

  Olyan fiús/lányos. Igen egyik fiú másik lány. De csak egy lesz.

  Ha sötét a mellbimbód lány lesz. Apjok lány lesz? Hát egyik sötét, másik rózsaszín. Akkor nem jutottunk előrébb. Ha van linea negra lány lesz. Jaj akkor az fut végig a hátamon. stb.

  Mi már fel vagyunk készülve a frusztráló kérdésekre, abszolút frusztárló válaszokkal.  Amúgy nem tudjuk, hogy lány vagy fiú, meglepi, és teljesen normálisak a melleim, hasam, lineám, és sztem a pocakom is. :-P És még csak nem is érzem meg:-P  Eddig a president a témában egy 50-es fickó volt, aki megkérdezte, hogy nem lehet kitapogatni, hogy fiú vagy lány? Mondtam próbálja meg. Erre úgy elvörösödött...  De ha megkapjátok a bölcsek kövét, légyszi passzoljátok már nekem is! :-P

 • 2008.06.23 16:07:51kamille

  valaki azt mondta, hogy azért mondogatják ezt az ikres dumát, mert más nem jut az eszükbe meg mert viccesek akarnak lenni, hát NEM VICCESEK. :) én már próbálok csúnyán nézni meg mindenféle nem bántó megjegyzéssel lereagálni, de valaki már másodszor próbálkozott ezzel a dumával: biztos nem ikrek? grrrrrrr...

 • 2008.06.23 16:11:55Tjuca

  A másfeles válasz bejön. Utána nem is kérdeznek többet. :-P

 • 2008.06.23 16:14:03Tjuca

  Egyébként nekem kezdetben volt rémisztően nagy hasam. Én is meglepődtem.

 • 2008.06.23 16:16:55Tjuca

  13+6-on  files.homepagemodules.de/b125769/f12t801p114184n1.jpg  ezen azért jómagam is ledöbbentem. És nem felpuffadt a hasam, hanem, csak szimplán nagy. :-P  Úgyhogy ez a hasméret perverzió tényleg csak egy kommunikációs eszköz, sztem nincs tökéletes has, mert mind túl kicsi/túl nagy/lúl kerek/túl hegyes/túl fönn van/jajjj de leszállt már stb.

 • 2008.06.23 16:23:49Sue

  Tök cuki hasad van, nekem már most 20 hetesen ugyanekkora, nem tudom, hogy a végére kidurranok-e, mert nekem még jóval több van hátra. :)) Nálam az volt az érdekes, hogy szinte semmi sem látszott és hirtelen a 18-dik hét környékén nagyon elkezdett nőni.

 • 2008.06.23 16:30:46Subbantósdi

  Na én akkor most minek számítok:

  első terhesség, kezdeti súly: 62 kg, végső súly +15 kg (37. hét, akkor szültem).

  második terhesség, kezdeti súly: 65 kg, 34. héten vagyok súly +9-10 kg.

  Kiváncsi vagyok a tippekre, szavazatokra. :o)

 • 2008.06.23 16:31:44Labrador

  Tjuca!  Én is a 35. hetet taposom:) A hasméretem egyébként 102cm, ami nem mondható brutálisan nagynak. Sötét a mellbibóm, van csíkocskám is és állítólag lányunk lesz. A kövérséghez pedig annyit, hogy múltkor terhesgondozáson, vérnyomásméréskor ámuldozott a nővér, hogy milyen vékony a karom...

 • 2008.06.23 16:39:26Tjuca

  107 cm :-) most mértem, eddig sosem.

 • 2008.06.23 17:24:49bohar

  en se mertem sose a haskorfogatot

  de ugy latszik hogy itt most foleg a terhesseg alatt nagy pocakuak csevegunk szemben a trendi nem is latszik-stilussal, nekem is mindig a fenti szovegek jottek, hogy milyen nagy, es hogy ikrek e stb. az elsonel meg buszke is voltam ra vhogy aztan a masodiknal fogtam fel, hogy ez sokaknak negativ, hisz nem ez a divat

  visszaterve meg a szules elotti utani sulytemahoz, en nem vizesedtem szerintem egyaltalan legalabbis nem vettem eszre, megis az elso terhessegnel, amikor a korhazbol hazamentem 10 kiloval voltam kevesebb mint szules elott (hogy ez hogy lehet? nem tudom, a baba 3300 gr. volt)

  ja engem az ikrek emlegetesen kivul az oriasbebi is idegesitett, szerintem amugy ez alkati kerdes lehet, hogy a hasban hogyan es milyen a meh, es hol tapad meg es ilyenek

  az en testem egyertelmuen uzente a 9honapban az ovek- a babake a testem az o erdekukben mindent, utana ugyanez igaz a szoptatas erdekeben gondolom felhasznal mindent es igy fogyok le, valami ilyesminek erzem lelkileg

 • 2008.06.23 17:34:21Boci6

  ÓÓÓ de jó a téma :) Én 16 kilót híztam a fiammal, de abból 8 kiló 4 hét alatt jött fel, szóval tuti víz volt..pedig rajtam se látszott...védőnénéhez már nem mentem méretkőzni, mert már csak suttogta az eredményt :)))( azért vérnyomit, meg vizeletet néztek, még mielőtt felelőtlennek tűnök :) )

  Szülés utáni napon MIND a 16 kiló hipphopp eltünt.. Szóval ne aggódj kamille!!!!:) és nem ríni ilyenen :)  Amúgy ez a kiló dolog is abszolut testalkat meg magasság függő én 180 cm vagyok és most 75 kiló. Nem mondom hogy nem lehetne kevesebb, de emiatt mikor a szülőszobán lemértek szintén ájuldoztak egy jót a szülésznők, hogy jéééézus 91 kiló...Hát azért az nem mindegy, hogy ez 165 centihez társul vagy többhöz nem? :-/

  Tjuci szerintem is abszolút normális, csini terhes vagy ;-) persze hazabeszélek mert kb. én is ilyesforma voltam :)

 • 2008.06.23 17:40:30Boci6

  Ja és ezek a dumák..hát hiába ez már csak igy lesz, amíg világ a világ :) nekem elég kicsi hasam volt (a magasság miatt is volt hova helyezkedni a bébinek gondolom)és hátul volt a lepény, valamint amúgy is hátrahajló a méhem (akkor állitólag később látszik meg a poci és nem is lesz olyan nagy) . De kaptam én is mindent,"mindjárt szülsz és még csak ekkora a hasad? Biztos nem fejlődik jól"

  De a kedvencem az volt, mikor a helyi turiba bementem és az eladó csajszi( nagyon duci kategória) párja mondja nekem (egy pasi mióta szólit meg terhes nőket??? nekem ez olyan feminin dolognak tűnt) hogy húú mekkora a hasam, mikorra vagyok kiirva (ekkor még csak 7-8 hós voltam)Mondom még 2 hónap...ott szörnyülködött, majdnem t.kön suhintottam :)))

 • 2008.06.23 19:38:42macskosz

  Óóóóó, ez az örök téma, ki mennyit hízott.

  A plusz súly egy része, ami pl "víz" volt, az legkésőbb a gyermekágy végére kiürül. A nem hormokon miatti plusz súly (zsír) az, ami sajna nehezebben megy le. Többek között ezért jó nem elhízni, akkor nem kell fogyókúrázni utána.

 • 2008.06.23 20:20:57yukikoka

  Macskosz,

  Vizet miért tetted idézőjelbe? Egy része tényleg folyadék (a nem is tiszta h2o) Amúgy én is azért vagyok csak 57 (na jó, bevallom, talán már 57,5) kiló, mert nagyon odafigyelek, na nem éhezem, bár nem szoktam jóllakottan aludni térni... de azt észrevettem, hogy a hormonok tuti dolgoznak, mert egyébként ha ennyit eszek, általában stagnálok, plusz mozgással meg fogyok is, most meg szép lassan gyarapszom (ami rendben is van). Tudom, hogy az 57 kevésnek hangzik 172 cm-hez (ezt nem te írtad), de tényleg nem tűnök alultápláltnak.(szokták mondani, hogy könnyűek a csontjaim, hát nem tudom) és mindkét lányomat 17 hónapig szoptattam, remélem kistesót is sikerül minél tovább, szóval van tartalék, csak nem sok:-)

  De ismerek mamikat, akik nem zabálnak stb, és mégsem tudják a súlygyarapodást az orvos/védőnő által előírt keretek között tartani, ismerek olyan egészen vékony (sovány) nőt, akit folyamatosan cseszegettek a várandósság alatt, hogy nem kéne hízni, szülés után meg ijedten figyelmeztették, hogy na most aztán tessék enni, mert elfogy...

 • 2008.06.23 20:39:02szivecskevirág

  Én 185 cm vagyok. Az első gyerekemmel 20 kg jött. Az én nőgyógyászom- miután minden vizsgálat remek eredményt mutatott, a magasföldszinti 4. emeletre is, ahol laktunk, gond nélkül jártam, valamint napi 5km- t gyalagoltam oda-vissza a munkahelyemre, mert rosszul voltam a buszon, azt mondta , hogy nagy gyerek lesz és nem piszkált.Mellesleg 4,65kg volt és "simán" 5 óra alatt megszületett.A lányommal 17-et híztam és szintén sima szülésem volt. Ő "kicsiként" 4kg-val érkezett. Mind a két gyereket sokáig szoptattam, addig nem mentek a kilók. Viszont utána fogyókura nélkül leszaladtak.

 • 2008.06.23 22:11:23Vierre_

  csajék.  Én kibaszott kövéren szültem mind kettőt. Mind a kettőnél harminc, azaz 30 kilót híztam úgy, hogy az első után maradt még rajtam 10 tehát a versenysúlyomtól cirka negyven kilóra voltam.  Egy percig fel sem merült hogy császárral szüljek, meg sem említették, a cukrom ok volt, vérnyomi rendben, vizesedtem nahbumm és annyi. Teljesen meglepődtem ezen a cikken, mivel csak saját példámat ismerve valahogy még jelzés szinten sem volt felém nyomva a császár.

 • 2008.06.23 22:12:41vikimanka

  Én már eleve túlsúllyal indultam. Az első gyerekkel 9, a másodikkal 8 kg-t híztam. Nagyon jól éreztem magam az utolsó napig. Cseppet sem vizesedtem, az eredményeim jók voltak. A dokim nem is csesztetett a súlyom miatt. Az első gyerek 4 óra alatt lett meg. A végén mondtam a dokinak, hogy szedje már ki belőlem. erre azt mondta, hogy még megfogom köszönni, hogy nem császároz meg, mert amúgy is mindjárt meglesz a baba. Igaza volt. a másodiknál már eszembe sem jutott ilyet mondani, 2 óra alatt kint volt a bébi. Azén dokim tényleg csak akkor császároz ha már máshogy nem megy. Mindkétszer hamar összeszedtem magam a szülés után.

  szóval rám nem igazak a fent írtak.

 • 2008.06.23 22:12:53Vierre_

  ui: nálam nem szaladtak le a kilók, husibogár-tundérmucus-édibébi vagyok :DDDDDDD meg egy kocsog is :)))

 • 2008.06.23 22:17:37macskosz

  yukikoka,  mert nem igazi víz hanem valamilyen szövetközti izébizé folyadék, mér én se tudom milyen :)))

 • 2008.06.23 22:26:34yukikoka

  Oké Macskosz, igazad van:-) Veled nem vitatkozom:-))) A köznyelv amúgy ezt hívja vizesedésnek. Úgy emlékszem, amikor a PMS-ről tanultam anno, ott is volt szó vízvisszatartásról, ödémáról. de a lényeg ugyanaz, ami nem zsír, az hamar ürül.

 • 2008.06.23 22:27:49yukikoka

  Vierre:-)))

  "husibogár-tundérmucus-édibébi vagyok :DDDDDDD meg egy kocsog is :)))"  Na erre gzp mit mondana?:-)))

 • 2008.06.23 22:57:21verkaverka

  Azért ezek érdekes adatok. Ötből egy , ami négyszerese a nem túlsúlyosakénak. Ezek valami döbbenetesen más adatok mint akár az itthoniak akár amit én tudok úgy általában a világátlagról Pontosan milyen adatok is ezek???

 • 2008.06.23 23:03:14verkaverka

  Megtaláltam az eredeti cikket. Aha, szóval nem arról van szó hogy ennyi a császár hanem hogy ennyi a császár gyenge összehúzódások miatt. Ez mondjuk rohadtul nem ugyanaz.

 • 2008.06.23 23:04:51verkaverka

  Tehát nem minden ötödiknél a szülés császárral történik mint a poszt írja, hanem minden ötödiknél történik gyenge fájások, nem haladó szülés miatt a császár.

 • 2008.06.23 23:05:56yukikoka

  Na igen, Verkaverka, nekem is feltűnt. Szép is lenne, ha a 20% átlag feletti arány lenne, de sajna 30% az átlag a kismama populációban (mármint a császármetszések aránya)

 • 2008.06.23 23:07:12yukikoka

  Hú, mármint Magyarországon. Kint nem tudom...

 • 2008.06.23 23:08:46yukikoka

  Na, most így figyelmesebben elolvasva, hülyeséget írtam. Pedig jó voltam matekból. Asszem rám fér az alvás:-)

 • 2008.06.24 11:14:31pirosalma

  Érdekes volt olvasni a cikket.  Egyik rokonom túlsúlyos és neki is császár lett, mert nem volt rendes összehúzódása és sajnos szegénynek szintúgy volt vérzéses szövődménye, intenzívre is került.  Akkor ez lehet a túlsúly miatt volt??  Ő egyébként szinte alig hízott a terhesség alatt, jóformán semmit. Csak ugye alapból több kiló volt rajta.  De tündéri kis babája lett!!:)

 • 2008.06.24 14:25:36mazsola84

  Kövér vagyok viszont a koleszterinszintem normális (az alsó határértéken), vérnyomásom normális, cukrom szintén. Na vajon császármetszésem lesz-e majd?

  Áh, hülyeség ilyeneken túráztatni magát az embernek előre.

 • 2008.06.24 14:35:00kszisz

  Én 53 kg indítottam a terhességet, 17 kg híztam (pedig semmivel nem ettem többet mint előtte) a gyerek császárral "érkezett" 4700 g 59 cm-el. Szülés után 6 héttel már csak 4 kg volt rajtam.

 • 2008.06.24 15:11:42verkaverka

  Mazsola, nem érdemes aggódni. Lehet hogy ez a probláma pont gyakoribb tulsúlyosaknál, de én pont olyat tudok, hogy kövér ismerősnek szóltak hogy majd siessen a kórházba, mert a kövérek gyorsan szoktak szülni, és valóban nagyon gyorsan és simán szült, állítólag a kövérek nagyon jól tágulnak.

 • 2008.06.24 15:42:10yukikoka

  Mazsola, szerintem se aggódj, rendben lesz minden. Ez csak statisztika... persze szükség van kutatásokra, de ne agyalj rajta előre.

  Ezek meg ilyen-olyan népi meg mittudoménmilyen (tév(hitek), hogy ki milyen gyorsan szül, fiús vagy lányos a hasa stb., a falnak megyek tőlük:) Én mint írtam inkább vékony vagyok, mégis nehezen szültem mindkétszer - állítólag én ilyen "fájásgyenge" típus vagyok, tudja valaki, hogy ez mi a fenét jelenthet?. Előtte nekem is sokan mondták, hogy biztos könnyen szülök majd, mert magas vagyok, meg sportolok, meg barna a hajam meg épp sapka van rajtam stb, még orvos is mondott ilyeneket. Hát nem jött be. Igaz, volt, aki az ellenkezőjével ijesztgetett (volt szülésznő előre látni vélte, hogy én, mint az "ilyen alkatú nők" általában, nehezen szülök majd). én úgy mentem be burokrepedés után a kórházba, hogy na, ide azzal a gyerekkel, kipottyantom pár óra alatt könnyedén...nem jött be. Nem baj, majd a harmadikat.

 • 2008.06.24 16:10:52mazsola84

  Ja a félreértések elkerülése miatt: nem vagyok terhes, csak azt akartam mondani, hogy a faszért, kell még ezzel is buzerálni a (kövér) nőket.

 • 2008.06.24 18:11:45monsterwoman1

  Mazsola!

  Azért, mert a kövérség önmagában káros lehet az egészségre! Nem jó! Mondom ezt úgy, hogy örök harcban állok a kilókkal, hormonális problámáim vannak,soha de soha nem ehetnék egy szelet kenyeret sem. Próbálkozom, küzdök, tornázom,de az ideális testsúlyomat szerintem soha nem fogom elérni. Viszont nem akadok ki, ha egy doki azt mondja: fogyni kéne. Igaza van.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta