SZÜLŐSÉG

Maga nem lehet terhes!

2008. június 22., vasárnap 10:00

Kábé 10 éve hallgatom az orvostudomány jeles képviselőitől, hogy ne is álmodjak arról, hogy nekem gyerekem lehet az ő (mármint az orvostudomány) hathatós közreműködése nélkül, ciklusom nincs, túlsúlyos vagyok, magas a vérnyomásom, valószínűleg PCO-m, endometriózisom van, amit meg kell műteni, de – a Kútvölgyi egy nagy presztízsű orvosa szavaival – „Amíg maga ilyen kövér, nem műthető, mert nem ér át a műszer a háján”. Ezzel gyakorlatilag el is vette a kedvemet az egész macerától, mondtam, okés, akkor majd. Ez jó darabig így is maradt.Aztán 2006 vége felé meguntam, és elhatároztam, hogy elmegyek a Kaáli-intézetbe, hogy csináljunk ciklust, esetleg, ha sikerül, akkor próbáljunk meg gyereket is csinálni, lévén az utolsó pillanatban vagyunk. A Kaáliban az orvos azt mondta, hogy rendben, de csináljunk előbb petevezeték-átjárhatósági vizsgálatot. Ezt viszont nem ők csinálják, hanem a Kútvölgyiben ajánlott egy fiatal orvost (nem azonos a fent idézettel). Mivel a Kaáliban decemberben voltam, jöttek az ünnepek, kis ez, kis az, lényeg, hogy 2007 január végén mentem el ehhez a kútvölgyis dokihoz. Ő bekukucskált, megvizsgált, és azt mondta, hogy nagyon szívesen megcsinálja a vizsgálatot, de előtte csináljunk egy vérzést, mert maga a vizsgálat is okozhat vérzést, de zárjuk ki a kétséget, hogy az esetleges vérzés a vizsgálattól van vagy menstruálok. Felírt Norcolutot, szedjem 10 napig, utána 10-14 napon belül meg kell jönnie a vérzésnek.

Beszedtem, nem jött. Nem jött két hét, nem jött három hét után sem, ekkor felhívtam kútvölgyis dokit, hogy mondjon valamit (március elején járunk). Mondta, vigyek friss, harmatos, reggeli első vizeletet. Vittem. Szerény egy óra alatt már sikerült is az általam hozott pisit leadnom a laborban. Eredmény: jövő héten. Okés.

Jövő héten telefonálok kútvölgyis dokinak: nagyszerű hír, van HCG a vizeletemben, 2800 körül. Kérdeztem, hogy ez mit jelent. „Hát azt, hogy valószínűleg terhes.” Tesséééék? „Valószínűleg terhes, de nagyon korai szakasz, csináljunk jövő héten is egy ilyen vizeletvizsgálatot.” Hűűűűű. Okés.

Jövő héten pisi visz, vár, telefon egy hét múlva kútvölgyis dokinak az eredményért: „Van HCG, 3000 körüli érték, nagyon lassan nő, de most nincs mit tenni, várni kell.” Ez volt az a pont, amikor apával először megosztottam a hírt, hogy esetleg talán apa lesz belőle. Reakciója a pánik és a hitetlenség között ingadozott. Jövő héten telefon kútvölgyis dokinak, hogy mi legyen: „Hát, jövő héten mondjuk szerdára jelentkezzen be ultrahangra, akkorra talán már látszik valami.”

Jövő hét mondjuk szerdán felvonultam ultrahangra, és néztem a különböző pocakmérettel illetve gyerekkel ott bolygó kismamákat, és gondolkodtam, hogy lehet, hogy hozzájuk tartozom, vagy fogok tartozni, vagy mi is van, és hogy ez egyáltalán lehet-e. Aztán behívtak ultrahangra. Kérdezi az ultrahangos doki, hogy akkor most mit is nézünk? Mondom neki, terhesség gyanúja, mert lehet, hogy esetleg terhes vagyok. Oké, akkor nézzük hüvelyivel. Fogja a porszívócsövet, bevezeti, de mintha a szekrény alá benyúlva ki akarná porszívózni a sarkokat, úgy. Morog: miért nem látok én itt semmit? Aztán hirtelen kirántja, lecsapja, felkapja a zselés tubust, rácsapja a hasamra és rádobja a hasi ultrahangos fejet is, majd felkiált: „Mi az, hogy gyanú, itt egy szép 23 hetes magzat!”

Tesssséééééék????

„Ez egy 23 hetes magzat, egészségesnek látszik, de most már nem érek rá, a viszontlátásra.”

Én ott fakadtam sírva az ultrahangozós ágyon, az asszisztens jött oda, hogy „remélem, ezek örömkönnyek”. Nem, feleltem, ez színtiszta pánik. „De hogyhogy, hát nem érezte, hogy mozog?” Most mit mondjak? Akinek évek óta azt magyarázzák, hogy esélye nincs teherbe esni, aki 8 éve védekezés nélkül éli a nemit és nem történik semmi, akinek nem voltak se reggeli, se másmilyen rosszullétei, farkasétvágya, libidója nem igazán változott és a súlya meg se nyekkent, az miért is gondolná, hogy az a fura csikizésszerű érzés a hasában nem csak egy újfajta hascsikarás, hanem egy egészen új, ám hagyományos fajta baba?

A kicsilány most 11 hónapos, békésen játszik és gagyog, jól van, természetesen a világ legokosabb, legügyesebb, leggyönyörűbb kicsi babája. Én meg megtanultam, hogy a magyar egészségügy bemondásra kezel, és önkiszolgáló. És hogy a babákat nem érdekli az orvostudomány: ha jönni akarnak, jönnek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.22 18:16:17hoel

  Elsőként: gratula a leányzóhoz!

  Másrészt: perszehogy nem volt ciklusa, hiszen 23 hetes terhesen már nem szok lenni:-))

  Harmadrészt: ha 8 év után jött össze a babus, csak van benne valami, hogy nem volt egyszerü mutatvány ez a teherbe esés!

 • 2008.06.22 18:20:07druantia

  Én 12 évig hallgattam azt különböző orvosoktól, hogy nem fogok teherbe esni soha, mert egy 17 évesen összeszedett csúnya gyulladás miatt (amit félrekezeltek), teljesen elhegesedtek a petevezetők, a méhet tartó szalagok pedig lerövidültek és megvastagodtak. Azt mondták, hogy ha mesterséges úton valahogy sikerülne egy terhesség, szinte biztos, hogy hamar elvetélnék, mert a méhszalagok teljesen rugalmatlanok. Próbálkoztam is babával néhány évig, aztán feladtam.  Akkor terhes lettem, de már az elején bevéreztem, begörcsöltem. Hosszú történet, az a lényeg, hogy minden nap azt mantráztam a bébinek, hogy jó helyen van odabent, maradjon szépen a kicsi seggén még egy ideig. Végül a 42. héten született meg, jelenleg két éves.  Viszont a szülésnél a doki kézzel tágította a méhszájat és annyira szét is kapta, hogy most meg ez okozna gondot, ha be mernék vállalni még egyszer az életben egy gyereket. Nem fogok merni... Már ha egyáltalán összejönne megint :).

 • 2008.06.22 21:16:02sirara

  "Azt írja hogy nem volt ciklus, nem lehet hogy azért nem volt cikluskövetés mert tudták (úgy tudták) hogy nincs ciklus??"  Annak, hogy nincs ciklus, általában hormonális oka van, már csak ezért is kezdik cikluskövető hormonprofillal, hogy megtudják, miért nincs ciklus. És ebben MINDIG benne foglaltatik egy uh.

 • 2008.06.22 22:58:24zoldborso

  Ez nem a tudomány egzaktságáról szól, hanem az orvosok általános kinyilatkoztatási gyakorlatáról.

  4 gyereket szültem, és még a harmadik terhességem alatt is előfordult, hogy közölték, hogy ha tényleg olyan betegségem lett volna, amilyen volt, akkor nem lehetnék terhes. (Majd viszakoztak, amikor megtudták a diagnózist felállító híres specialista nevét.)

  Az első terhességem elején orvost kellett váltanom, mert az orvosom egyszerűen nem hitte el, hogy terhes vagyok.

  A négy terhesség alatt fétucatnyinál több szülésszel volt dolgom, és egyik bunkóbb volt a másiknál.

  Tisztelet a kivételnek.

  Általában istennek képzelik magukat, vagy legalább mindenttudó jósoknak.

  Nagyon sok hasonló történetet ismerek.

  A meddő nők egy jelentős részénél nem sikerül felfedezni a szervi okot; a meddőnek diagnosztizált nők egy jelentős hányada pedig termékenynek bizonyul.

  Ez nem a tudomány hibája -- hiszen nem vagyunk mindenttudók --; hanem az orvosok jellemzően szerénytelen fogalmazási stílusának a következménye.

  Megint csak tisztelet a kivételnek -- olyanokkal is találkoztam, csak sajnos oly ritkák mint a fehér holló.

 • 2008.06.22 23:42:27Sue

  Az orvosok nagy részével az a gond, hogy ha valami olyan történik, ami nem úgy volt leírva a tankönyvben, egyből lehetetlennek veszik. Én is most jöttem vissza a kórházból és sokáig nem hogy azt nem tudták, hogy mi bajom, de el sem akarták hinni, hogy olyan fájásaim vannak, ahogy azt elmondtam nekik. Ha mondtam, hogy mire gyanakszom, egyből előjött, hogy a "laikus beteg ne mondja meg", ami érthető, csak hogy a beteg érzi a fájdalmat, nem az orvos és ez sok esetben nem úgy történik, ahogy az orvosi egyetemen tanították. Ekkor jön a megdöbbenés. Hányan haltak már meg úgy, hogy azt mondták nekik természetes, amit éreznek és ezzel hazaküldték őket? Én nem hagytam magam, aztán 3 hét múlva ők is belátták, hogy jól tettem, mert a hülye beteg érzi a fájdalmat, az orvos vagy elhiszi vagy nem, engem már nem érdekel. Nekik nincs joguk azt hinni, hogy szimulálunk. Elég durva is lenne azért fizetni...

 • 2008.06.23 07:07:27Labrador

  Gratuláció mindenkinek, akinek ilyen kellemes meglepetésben lehetett része.

  Engem ebben a történetben megint az orvos bunkósága fogott meg. Hogy nem műthető, meg, hogy maga nem lehet terhes.

  Az első terheségem méhen kivüli volt, már kézzel tapintható volt a 3,5cm púp a petevezetékemben. Az UH-os doki, kéthetente azt mondta ne lássunk már rémeket nem vagyok méhen kivüli terhes. Végül kifizettük a magán 4d-t,hogy okosabbak legyünk. Ott a doki felháborodott és megkérdezte, mire várnak még a kollégái. Kivették az egyik petevezetékem, a doki ennyit mondott- mit sír, van már lombik program.

  Második terhesség: 13 hét után ítélet, üres petezsák, műtéti befejezés. Sírásra- jaj magának még annyi gyereke lehet...

  Harmadik terhesség: 3 hónappal- 2 ciklussal a műtét után- megyek UH-ra

  Doki fahangon: van szívhang ( én belül lelkendezem, örülök, táncot járok) majd folytatja- túl korai volt ez, ez sem fog megmaradni...

  Most a 35. hétben járok:)

 • 2008.06.23 07:13:53undokmano

  Nekem a volt dokim azt mondta 5 éve, hogy van max 20-30 százalék esélyem, hogy ad1 teherbe essek ad2 ki is hordjam és megszüljem a gyereket. 3 éve ismertem meg a férjem, nem tököltünk sokat a gyerek témán, megbeszéltük, ha nem jön össze, akkor elkezdjük a kivizsgálásokat stb és ha akkor sem, akkor örökbefogadunk egy kisbabát. Első fiam azonnal megfogant. Szülés után 6 héttel megfogant a második (orvosi nyomásra volt a sietség). Kisebbik fiam most 16 hós. Szeptember óta próbálkozunk a 3. babával, de nem jön össze sajnos. Egyenlőre azt tudom, hogy októberben még volt peteérésem, viszont már áprilisban nem. A jelenlegi dokibácsim nagyon alapos, normális, azonnal elkezdtük csekkolni, hol a "hiba", és most irtó türelmetlen vagyok, mert ma megyek hozzá, hogy megbeszéljem vele az eddigi vizsgálatok eredményét, illetve a hogyan továbbot. Remélem, hogy hamarosan 2en leszek... :D

 • 2008.06.23 07:18:33undokmano

  Labrador. Ugye váltottál dokit??? Én anno hasonló korrekt infókat kaptam egy kollégámtól a volt dokimra, aztán ami végképp a váltás mellé állított, az az első terhességem 6. hete volt, egy helyettes doki azt mondta kérdésemre, hogy mit tudok tenni, mert görcsölök, hogy "ha nem vetél el péntekig, jöjjön vissza UHra, és megnézzük". És semmi normális infót nem kaptam tőle. Ez a volt BM kórház egyik nagytudásúja volt. Na akkor azt mondtam, anyátokat, itt se terhesgondozásra nem akarok járni, se szülni, mert mi van, ha végig ez lesz, és mi van, ha a dokim épp beteg, vagy nálam is félrenéz vmit UHn. Váltottam, megérte.

 • 2008.06.23 07:26:49Labrador

  Hű Undokmanó!

  Le a kalappal előtted, hogy szülés után ilyen hamar vállaltál még egyet és most meg a harmadikra készülődsz. Igen váltottam doki, de a Család és Nővédelmi Központba járok és ott az UH-ost nem mindig lehet megválogatni. Szerencsére találtam itt egy nagyon szimpatikus orvost és a mostani terhességem első Uh- ját leszámítva, már csak hozzá járok. Bár egyszer át akart küldeni a bunkóhoz- ( mert annak van valami egyéb szakvizsgája, és kellett egy genetikai UH az átlagosnál több magzatvíz miatt ) de azt mondtam, hogy inkább felmegyek Pestre, vagy elmegyek a világvégére, de ahhoz a dokihoz soha többé nem megyek. Szerencsére megértett.

 • 2008.06.23 07:46:55Meni

  Nagyon jó volt kora reggel ilyen boldog kis történetet olvasni, köszönet érte...  Bizonyos orvosok bunkósága nem ismer határokat. Komolyan úgy gondolom, hogy inkognitós vizsgálatokat kéne folytatni a témában az Etikai Bizottságnak, és akire egy bizonyos számú - bizonyitott, jegyzőkönyvezett - panasz érkezik, annak kemény pénzbirságot kellene fizetni. Hogy lehetnek már ilyen parasztok a betegekkel, hogy "maga hájas, ugyse fog teherbe esni"?  Családilag a csúcs, amikor a - hivatalosan is depressziós - anyukámnak az arcába vágta a kardiológus, hogy lehet hogy egy hete van hátra, lehet hogy tiz éve, ki tudhatja ezt előre? A másik kedvencem, amikor a tesómnak határérték AFP-t mértek, és amikor saját felelősségre nemet mondott a magzatviz-vizsgálatra, akkor az orvos felpattant, és odavágta neki, hogy "aztán majd ne jöjjön hozzám sirni, ha a gyereke egy majom lesz", majd kiviharzott a szobából. Mindkét nőcit meg tudnám folytani egy kanál vizben...

 • 2008.06.23 08:11:12trollkotze

  "a doki ennyit mondott- mit sír, van már lombik program"

  Ekkora faszt... Én is kétségbeestem volna, ha esetleg csak a lombikprogram fedőnevű tortúra árán lehet gyerekem. (Bocs, lombikosok - nem minősíteni szándékozom, sőt; gondolom, nem kellemes azzal szembesülni, hogy az örömteli szex helyett a műtőasztalon fogan meg a poronty; nem is tudom, hogy vállalnám-e, szerintem nem, és minden elismerésem annak, aki igen.)

 • 2008.06.23 08:53:22zitoka

  A "nagypresztizsű" (ezen behalok!!) orvos a Szabó, a fiatal a Gozár....szerintem..:) Úgy tippelem.:)

 • 2008.06.23 09:14:36szajberpiraty

  Nagyon jó volt olvasni a soraidat!

  Szerintem az orvosok sokszor könnyen mondják ki azt hogy nem lehet gyerek.  Az ismeretségi körömben van olyan házaspár, akinek az első gyerek után azt mondták, hogy soha többé nem lehet gyereke. Ez kb. 10 évig így is volt, aztán egyszer csak...  Jelenleg három gyermekük van. A természet okosabb nálunk, még a doktor uraknál is okosabb. • 2008.06.23 09:36:17anyamadár

  Kedves Posztíró! Sok boldogságot kívánok nektek! :)))

 • 2008.06.23 09:48:44míramira

  bumbus!

  Ha neked van egy 50 éves fiad és internetezel,az szuper!!

  nekem nem sikerült rávenni a nagyiékat!!!

 • 2008.06.23 10:40:10kele

  Igen, a természet nagyon okos!

  Van Szendi Gábornak (pszichológus) egy érdekes elmélete erről. Szerinte ha egy nő nem esik teherbe, akkor jobb időkre "tartalékolja magát". Vagyis a környezeti (stressz!!!), genetikai (nem passzoló társ) stb. tényezők nem a legjobbak, vagy nem elég jók neki. Ezért a sok sikertörénet. Megszűnik a hátráltató ok, jön a bébi:)

 • 2008.06.23 13:29:25akárki

  Ngayon gratulálok a babához, de azért halkan megjegyezném, hogy talán nem ártana a fogyásra utaló célzásokat megfogadni. Nem a posztíróra gondolok, de sokan csak legyintenek, ha ilyet tanácsol az orvos. Persze a stílust nem menti semmi.

 • 2008.06.23 13:53:25-Adrienne-

  Gratulálok! Sok sikert a babához! Az azért érdekelne, hogy hol (kinél) szültél..

  Cozumel! Nem értek 100%-ig egyet Veled, mert én is mindegyik tünetet produkálom, és a PCO diagnosztizálása után 4 hónappal már 2 csíkos teszttel mentem vissza az endokrinológusomhoz! :) Igaz, hogy ehhez kellett társuljon egy jó nagy adag szerencse is! :)))

 • 2008.06.23 14:15:13fici

  Sziasztok Sorstársak!  Elöször is gratula minden hányatott sorsú mamának!

  Nekem a drága szülöanyám mondta nászajándékként, hogy úgyse lehet gyerekem. Férjemmel mi is hosszútávfutásra készültünk, ehhez képest az elsö akcióból összejött Valaki, akinek az ottlétét megálmodtam. Vettem egy tesztet: pozitív! Irány a doki: "Üres a petezsák, ha nem vetélne el egy héten belül, jöjjön vissza és beutalom küretre!" Mit ne mondjak, életem legszörnyübb hete volt, egyfolytában bögtem és magamat hibáztattam. Egy hét múlva a kontrollon a kedves doktor úr közölte, hogy milyen szépen fejlödö kb. 6 hetes magzatot lát, szép a szíve, minden rendben - mintha egy hete semmit se mondott volna! Azt hittem, megfojtom! Késöbb azzal is ijesztgetett, hogy császár lesz, mert "ez már úgyse fog befordulni!" - naná hogy befordult és hüvelyi szülés lett. Nagylány 4 és fél éves, hugi 2 és fél... :)) Történt mindez Bécsben, egy jónevü szülész nögyógyász " áldásos" közremüködésével!

 • 2008.06.23 15:17:31verkaverka

  Azt hiszem az a baj, hogy az orvostudományban nincs olyan hogy száz százalék, és mégis úgy beszél egy csomó orvos mintha lenne. A fenti történetekből nincs is pl bajom azzal amikor azt mondják hogy van 20-30 százalék esélye, mert az korrekt tájékoztatás, ha utána bejött a gyerek az egyáltalán nem jelenti hogy ne lett volna rendben amit az orvos mondott. Viszont ez az "úgyis elvetél" "úgyse marad meg" "úgyse lesz gyereke" hát basszus ez az úgyis tökön rúglak kategória. MOndja azt, hogy ezért meg azért majd akkor lesz nyugodt ha ezt meg azt látja. Vagy azt se. De ijesztgetni már csak azért sem érdemes mert az önmagában rontja az esélyeket. Ki az a hülye stresszel egy terhes nőt???? Tessék őszintén megmondani ha nem tudnak valamit. Azzal van bajom mikor _biztosra_ mondanak valamit, kétségnek helye nincs, aztán kiderül hogy lótúrót. Na az baj.

 • 2008.06.23 15:25:33Vakmacska

  nekem van egy ötvenvalamennyi éves fogorvosom, ezer év gyakorlattal, és ő szokta azt mondani, hogy kérem, aki élő anyaggal dolgozik az készüljön fel mindenre, mert bárminek az ellenkezője is előfordulhat, és húsz év gyakorlat után is érhetnek meglepetések.  Hát igen, és mi lenne leginkább élő anyagnak mondható, mint egy "egészen új, de hagyományos fajta baba"? (ezen a definíción egyébként tegnap percekig röhögtem...)

 • 2008.06.23 15:59:03Haldir

  "Elég durva is lenne azért fizetni..."  FIZETSZ érte az istenért!!! Mikor jut már el az emberekig, hogy amit levonnak a fizetésből annak nagyrésze erre megy. Komolyan legyen már egy kis rálátásod.

 • 2008.06.23 16:06:18Haldir

  Gratulálok mindenkinek!

  Nálam is vannak gondok, de remélem, hogy mire gyereket szeretnék én is meggyógyulok/szerencsés leszek annyira mint Ti!

 • 2008.06.23 16:10:21Sue

  Haldir, ha alaposabban elolvastad volna a kommentemet, rájöttél volna, hogy arról írtam, hogy a szimulálásért nem fizetek, mikor privát betegként az végképp nem érné meg. Ezért nem értettem, hogy miért nem hitték el, hogy fájdalmaim vannak, hisz jó sok pénzt kapnak tőlem, legalább 3-szor annyit, mint egy német után. Szóval csak tartsanak bent és vizsgáljanak ki, de még ez is nehezükre esett. 3 hét kellett nekik, hogy rájöjjenek epekövem van, addig bebeszélték nekem, hogy ez csak terhességi húzódás és menjek szépen haza ergó azt hitték, hogy szimulálok...én erről írtam. Én azzal tisztában vagyok, hogy Mo-n a járulékból megy az eü ellátás, korántsem ingyenes, de ahogy leírtam, ez más téma és én amúgy sem ott lakom.

 • 2008.06.23 17:42:02sirara

  Most tényleg NEM kifejezetten a lehet gyereke/nem lehet gyereke témára gondolva bennem felmerült az is,hogy sokan és sokszor kritizáljuk az orvosokat azért, mert kategorikusan jelentenek ki dolgokat, pedig tudjuk, hogy még a legegyszerűbb betegség sem mindig "tankönyvi". De azért gondolkodjunk el azon is, miket tudunk mondani az orvosokra, amikor ezt beismerik,és nem mondanak elég konkrétumokat nekünk, akkor jön az, hogy és a hülye orvos azt sem tudta, mi bajom, és bizonytalan volt, és.......

 • 2008.06.23 17:47:34sirara

  Sokan és sokszor szidjuk az orvosokat, mikor kategorikusan jelentenek ki dolgokat, mikor tudjuk, hogy még a legegyszerűbb betegség sem mindig "tankönyvi". (Most NEM a lehet/nem lehet gyereke problematikára gondolok.) De azért gondolkodjunk el azon is, miket szoktunk mondani akkor,mikor mi a konkrét és biztos választ várjuk az orvostól, de ő beismeri, hogy ilyennel nem tud szolgálni, akkor jön a "hülye orvos, azt sem tudja, mi bajom van, mit tanult az egyetemen stb.)

 • 2008.06.23 17:49:06sirara

  Na, most jól elolvashatjátok 2szer ugyanazt, elnézést, az első hozzászólásom elszállt, aztán rejtélyes körülmények között visszatért:)

 • 2008.06.23 19:03:34Sue

  Sirara szerintem az orvos nem hülye, csak akkor mondja azt a betegnek őszintén, hogy nem tudja, mi a gond, hisz ő is emberből van és senki sem várja tőle, hogy mindent tudjon. Ne "álbetegségeket" találjon ki vagy azt mondja, hogy minden oké és azzal hazaküld. Engem csak ez zavar, mert aki nem érzi a fájdalmat, az nem tudja azt elképzelni, így nehéz helyzetben van maga az orvos is. Én jobban megelégszem azzal, hogy "nem tudom, maradjon, majd megtaláljuk a gondot", mint azzal, hogy minden rendben, menjen haza (közben meg gondolja, hogy csak eltúlzod az egészet és semmi bajod, csak hülye paranoiás a beteg).

 • 2008.06.23 19:43:15Paramami

  Milyen jó, hogy a gyógyszertől nem lett vetélés!!! Komolyan, akkorra már jól be lehetett ágyazódva a babóca, azért nem semmi, hogy hormonokkal próbálták meghozni a ciklusod, amikor már jó ideje várandós voltál! Én is gratulálok, nagyon örülhettek - ilyen bunkó orvosokat meg nem is értem, hogy lehetnek! Nekünk a 12 hetes UH-n nem volt hajlandó a doki betenni a videóba a kazettát, holott csak egy mozdulat lett volna, mert neki már rég a műtőben lenne a helye, nagyon siet, mit képzelek, hogy itt vacakolok egy kazettával. Négy hétre előre kértem az időpontot, de nyilván én tehetek róla, hogy ők kevesen vannak, vagy hogy egy fizetős betege pont az én UH-m időpontjában kezdett szülni!

 • 2008.06.23 20:17:20plussbirka

  a tortenet nehany apro reszlettol eltekintve nagyon ismeros.csak az en gyekocom mar 30 hetes volt mikor eszrevettek, pedig ne vagyok extrem tulsulyos sem. elsore sokk volt, szo mi szo. radasul doki egy paraszt volt, aki kozolte: oruljon, hogy nem rakja van! de a kisfiam most 8 honapos es a legjobb, ami valaha tortent velem.

 • 2008.06.24 07:23:32undokmano

  Hát... Lekarmolom az arcomat, amiket írtatok... Iszonyú. Amúgy a túlsúlyról és a lehetséges közlésről: tegnap dokibácsi adott bogyót, hogy csináljunk peteérést, aztán mondtam neki, hogy hoppáhoppá biztos ennyit szedjek be, mire röhögött, hogy jaj, nem, nem akarom, hogy hármasikrek legyenek, elég lesz egy is, na és azt kéne csinálni, hogy vagy 5 kilót fogyni, és akkor mondjuk saláta, ásványvíz, cukormentes tea, mert abba nem kell semmi, és kicsike párizsi, szóval a kenyeret és a tésztát ki kéne iktatni, vagy csak nagyon mutatóba, ha nagyon szükséges.

  Szóval így is lehet, nem bántott meg, ad1 nem úgy mondta ad2 elég régóta próbálok lefogyni - sikertelenül sajnos, de amit javasolt, az nálam tavaly 1 hét alatt 4 kiló mínuszt hozott. Szóval, inkább hallgatok rá. Pláne mivel azt mondta, ha összejön közben a baba, akkor sem lesz baja a gyereknek, ezen ne aggódjak. Úgyhogy örülök, hogy nem csak a traktoros dokikról lehet élménybeszámolni. :)

 • 2008.06.24 07:45:22Artemis

  Kedves szerző, ez itt messze a legjobb cikk, amit a Porontyon eddig volt szerencsém olvasni. Persze nem a dokik bunkóságának, hanem a végkifejletnek örülök ennyire. Az is jó, hogy a cikk alapján az olvasók megbeszélhetik az aktuális nőgyógyi jófej- illetve gyökérségeit. Kérjük a folytatást! :-)

 • 2008.06.24 07:59:55cseresznye

  Én még mindig -a terhességem 6. hónapjában- azon csodálkozom, hogy magándoki tudja, hogy egy új ember készül a világra, és ez a szülőknek fontos, sztk-s doki mintha csinovnyik lenne egy irodában.

  Ezúttal ugyanis sztk-s nődokihoz járok gondozásra. Korrekt, nem panaszkodom, de lélektelen. Azt nem tudom, akkor mi lenne, ha problémám lenne, vagy csak aggódnék, de szerencsére minden rendben.  A vérvételen bezzeg eddig mindkétszer volt egy-két kedves szavuk, pedig futószalagon megy mindenki vegyesen.

 • 2008.06.24 10:28:10druantia

  Cseresznye, igen, szerintem ez van mindenhol. Ha tényleg valami baja van az embernek, sokszor jobb kifizetni a magándokit. Én főleg akkor csinálom ezt, ha a gyerekemről van szó. A tanácsadós dokinénije nagyon aranyos, vele nincs is semmi gond, de most pl. az ortopédiára viszem a bébit, és hát az előzetes tapasztalatok miatt magándokihoz...

 • 2008.06.24 10:31:50druantia

  Egyébként én ismerek olyan csajszit (most jár a 32. hétben), akinek még _terhesség előtt_ azt mondta a doki, hogy hiába akar gyereket, készüljön fel rá, hogy legalább az első két-három terhessége vetéléssel fog végződni, mert az ilyen vékony nőknek nem szokott sikerülni egy terhesség kihordása. KÉpzelhetitek, szegény mennyit stresszelhetett. Amúgy semmi baja nem volt, csak tényleg vékony. Aztán rossz lett az AFP-je, az SZTK-s doki szokás szerint nem magyarázott meg semmit, csak előjegyezték amniocentézisre. Végül szegény annyira nem bírta már a megpróbáltatásokat, hogy elment egy pesti magánklinikára (ahol én is jártam annak idején, csak a tarkóredő miatt). Ott nagyon kedvesek, emberségesek voltak vele, és meg is nyugtatták, hogy semmi gáz a babával. Azért szegény csaj már kétszer volt 4D-sen, mert még mindig van benne egy kis para...

 • 2008.06.24 14:46:10Bizimama

  Csak most olvastam. Szivbol gratulalok! Meg jo, hogy a Norculut nem csinalt bajt. Veteles elosegitesere is fel szoktak irni nemkivant terhesseg idejen. Kiraz a hideg, hogy 1-2 orvos milyen bunko es felelotlen.

  Gratulalok!

 • 2008.06.25 18:35:12baxo

  Gratulalok!

  A baratnomnek egyebkent hasonlo tortenet volt, kutvolgyis orvos, valszeg az itt emlitett nagypresztizsu, mondta neki: maganak ugysem lehet gyereke, ne is szedjen fogamzasgatlot, teljesen felesleges...persze, h az elso ciklusban osszejott, nagy drama volt, h megtartsak-e, aztan persze megtartottak, nem bantak meg, mar 7 eves a nagylany...

  felhaborito, h egyesek mindentudonak gondoljak magukat... mondom ezt ugy, h en is a kutvolgyiben szultem pont egy hete, csaszarral, es meg vagyok elegedve a sajat orvosommal...

 • 2008.06.25 20:49:55Prinzessin Erbsen

  a gyerek Isten ajándéka, és a jó Isten nem nagyon szokott foglakozni azzal, hogy mit mondanak a dokik, meg a vizsgálatok.

  A gyermek egy csoda - ezt halljuk gyakran, de mivel nemnagyon hiszünk a csodákban, ezt nem szoktuk szó szerint venni.

  Tessék végre ez komolyan venni!

  Szerintem mindenki tud csodálatos teherbe esésekről, engem magam is kezeltek meddőség ellen, a végén már azt kértem az Istentől, hogy legyen elég ebből a gyerek seregből - na meg is kaptam: egy kezdődő méhnyakrák véget vetett a további terhességeknek.(tehát jobb ha az ő akarata legyen meg, nem amit mi akarunk, mert akkor ilyen melléfogás a vége)

  Amúgy gratulálok, örülök hogy a történeted elmodtad mindenkinek, biztos sok meddő asszonynak adtad visza a csodában vetett hitét.

 • 2008.06.25 21:34:18wish73

  simán azt hittem, h a terhesség biológiai kérdés, némi kémiával ötvözve. vagyis, h sejtek találkoznak, és megfelelő közegben osztódni kezdenek. megint valami újat tanultam. és, ha isten a gyerekáldást rákkal állítja meg, akkor itt valami nagyon el van cseszve.

 • 2008.06.25 22:34:40cozumel

  Wish  muszaj volt beszolnod, mi? Nem birod, hogy csak Vierre viselhesse a cimeres k.csog titulust a Porontyon :-)

  Valld be na, csupan az irigyseg beszel Beloled :-)

 • 2008.06.25 22:52:33Vierre_

  wish73 az én köcsögpajtásom, folyik az ereiből, nekem is, nem mindig van igaza, általában inkább nekem van :DDDDD de hát néha övé a babér...  Most is az ővé lenne az én szemembe, csak ott csúszik el, hogy sztem sem csupán biológia , ellenben behányok amikor Istent is behozzák a képben, semmi bajom azzal, aki hisz, de kérem szépen tartsa meg magának, ha ezt a hitet csak kijelentőmódban, ténykén- érted tény, egy ha tetszik ha nem egy ezoterikus gondolatsor- tudja artikulálni.  Nekem is vannak elképzeléseim, én is gondolok ezt azt, hiszek ezt azt, de szerintem soha nem toltam ide mint világmegváltó térítő és szeretném ha bármilyen hívő nem kényszerítene bele engem akaratomon kívül a világnézetébe, már pedig ilyen reagok pont ezt teszik.

  Az én világomban az én fiaim nem Isten ajándéka, itt csak pont Istennel és az Ajándékkal van bajom.  Köszönöm.

 • 2008.06.25 22:58:26wish73

  cozumel, bizony említettem a minap, h irigykedem.

  hát, nyilván a biológián kívül van még pár tényező, de isten max. Jézusnál került a képbe-legalábbis Mária ezt "artikulálta".

  az istenhittel az a bajom, hogy 50-50%, hogy van, vagy nincs, mégis sok ember tényként kezeli, és ezzel manipulál másokat, illetve emiatt nem veszi kezébe a saját sorsát. de mondom, a hsz-nak az a része ugratta ki belőlem a szunnyadó köcsögöt, amikor arról volt szó, h a rák isten ajándéka. nanemá.

 • 2008.06.25 23:08:13Vierre_

  wish73 dehogynem. Hogyne lenne az. Ajándék, hogy tanulj és rájöjj mit nem csinálsz jó, s amikor gondolataid építő jellegűekké válnak, a szeretetet képes leszel befogadni és átadni, a pozitív energiák átjárnak, akkor a ráktól kigyógyulsz és képes leszel ennek a tanulásnak a konzekvenciáit levonni, így áld meg téged Isten.

  Ha meg belehalsz, akkor a feladatot nem teljesítetted, majd meglássuk hová kerülsz.  Nah? Jó próféta lennék? És ez inkább Hitgyülis filing volt, amikor hihető spiritualizmust keversz az Istenhithez, okosak ám, ősi ezoterikus tanokat vegyítenek a keresztény tanokhoz és kész is az okosság, jó sok pénzt kaszálnak. Jeeeeee....  Im köcsög, de őszinte.

 • 2008.06.25 23:20:03wish73

  anyám kapcsán kénytelen vagyok azt gondolni, h a rák télleg lelki eredetű, mert az ő esetében semmi, de télleg SEMMI objektív okot nem tudnék felhozni. de már bocsánat, hogy nem ajándékként tekintek arra, hogy nem tudjuk, van-e még neki fél évnél több az életéből, és, hogy miylen szenvedések állnak mögötte és előtte. ha vki erre azt bírja mondani, hogy isten akarata, nopláne, isten ajándéka, akkor a legkevesebb, hogy kinyílik a bicska a zsebemben.

 • 2008.06.25 23:22:50cozumel

  Wish

  tudod, van az a duma, hogy azokat probalja meg igazan, akiket nagyon szeret....

  Erre szokta az en anyam kisse cinikusan azt mondani, hogy kicsit szerethetne mar mast is rajtunk kivul :-)

 • 2008.06.25 23:30:09Vierre_

  wish73 az én tanulmányaimban a rák a szeretet kérdéskörével áll összegüggésben, az én tanulmányaim szerint valóban feladat. De. Soha nem kérném tőled hogy ezt el is hidd.

  Ez a különbség. Apámból éves szinten szednek ki úgy agydaganatot, hogy egy mindig bent dekkol, egy meg mindig kiújul. 15 éve azt mondták, egy éve van hátra. Apám Halak, ha ez mond valamit, ha nem akkor rendkívül ragaszkodó érzelmileg-- főleg anyámhoz, akitől azonban úgy 10 éve vált el. De szerintem egyszerre szereti és gyűlöli, stagnál. Stagnál, ad és kap és ad és kap, és még is autista a maga módján érzelmileg... Stagnál a rákja is és szerintem ha egyszer felfogta volna az elmúlt 15 évet a maga súlyában, már rég meghalt volna, de nem fogja fel, nem gondolkodik, egyszerű ember.

  De. Még mindig. Nem kell ezt hinnie senkinek, soha nem vártam el, hogy az amúgy is rugalmas és állandóan formálódó világnézetem bárki magáévá tegye, egy egy dumálásra kiváló, amúgy meg had higgye már mindenki, azt amit akar.

  Ez a különbség szerintem a gondolkodó és a hívő között.

 • 2008.06.25 23:50:26wish73

  cozumel, Vierre,

  sógornőm mélyen vallásos, és, mikor kiderült mekkora szarság van anyámnál, kérdeztem, hogy egy ilyen sztorira milyen magyarázata van egy hívő embernek. nem rendülne meg a hite, ha közvetlen családtagját érintené? ő azt mondta, hogy ezt feladatnak kell felfogni. talán nem is elsősorban a betegé, inkább a környezetet teszi próbára. hát, én ezt is kihagynám, de legalább nem jött azzal a szöveggel, hogy direkte örülni kéne neki.

  de, hogy Isten a fogamzásgátlást rák formájában küldené, ez nekem több, mint bizarr. • 2008.06.26 00:06:22Vierre_

  hát pláne hogy szerintem nem ilyen lineális a dolog. Hanem pontosan ketté kell szedni és feltenni azt a kérdést, hogy miért vagyok rákos, mi a rák és miért nem lettem terhes.

  És Wish73 még mielött baromira elmélyülnénk a kézzelfoghatatlanban , rengeteg orvosról tudok, aki a rákos betegek gyógyításánál nem csupán technikai hanem életfelfogásbéli váltást is ajánl. Az élethez, az emberekhez, a jövőhöz való hozzá állásban egy csavart. Mert úgy látja immár a hagyományos orvoslás is, hogy valahogy ez is segít. Nah mindegy, nem elmélkedem itt tovább, tudnék én erről órákig, de már késő van.

  (szerintem amúgy, hangsúlyozom hogy szerintem, elsősorban azé a feladat, aki benne van, majd azoké akiket érint, nincs mértékbeli különbség.)

 • 2008.06.28 17:34:17-Adrienne-

  Egy kicsit elkanyarodtunk már az eredeti témától, de ez a rák-Isten összefüggés nekem sem passzol...Főleg úgy, hogy van az ismerőseim között egy 3 éves kisfiú, akinek rosszindulatú daganata van... Biztosan erre is van valami "isteni" magyarázat, de ez a tények tekintetében kur...ra nem érdekel... (Bocsi, ha durva voltam)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta