Hétvégi programok: strand, vagy egyéb

Nem fog esni az eső, halljátok, ígérem! Ha meg de, az pont jól fog esni (haha), mert baromi melegünk lesz. Elő hát a kánikulabugyival (a helikopter nadrággal is) és irány a strand, vagy folyópart, vagy Kenya. S aki még nem vette volna észre, kitört a szünidő is, ami sajnos a saját dolgos hétköznapjainkat egyáltalán nem befolyásolja (hétvégéinket pláne), csak úgy nosztalgiából lehet a vakációra gondolni. Sírószünet.



Aki azonban nem akar úszógumik és napozó emberhurkák között időzni, az nyugodtan programozhat, mi ebben csak támogatni tudjuk, mert továbbra is fő a kultúra (meg a fejünk) és a kézműveskedés, s éljenek a nyári szünetben dolgozó főiskolás, egyetemista fiatalok, akik gyerekeinkkel fűzik az agyagmacskákat meg a vattamalacokat szerzetesi alázattal. Mi meg hajoljunk el jól egyik este, hiszen az értelmiségiek előtt amúgy is két út van csak: Az egyik az alkoholizmus, a másik pedig járhatatlan.


Gyerek Sziget Adjuk meg az esélyt a szigetnek ismételten, hogy bevállaljuk az agyonázás veszélyét is, mert remek programokkal találhatjuk magunkat szemben megint. Kicsik és nagyok is órákat tölthetnek a különböző foglalkoztató, fejlesztő (azért sem írom le azt a szót, ami k-val kezdődik) és szórakoztató sátrakban, s még a mi agyunkat is megtornáztathatjuk talányos logikai játékokkal. A kreatív szülők pedig együtt munkálkodhatnak a gyerekeikkel hosszan, s még annál is hosszabban.

Júius 21. (szombat) 11:00-13:00 óra között a Trambulin Színház: Manóolimpia zenés mesejátéka alatt szusszanhatnak egy picit a látogatók, 16:00-18:00 óráig a Szigony zenekar táncházán rázhatjuk fel ismét magunkat. Vasárnap (júni 22) 11:00-13:00-ig Bölöni Réka társulata: Tündérbál mesejátékát nézheti meg minden érdeklődő, 16:00-18:00-ig pedig Szalóki Ági Cipity Lőrinc koncertjén ugrálhatunk (inkább a gyerekek). A Vándor Vurtsli Színpadán szombaton (júni. 21) Majoros Ágnes Bábszínháza lesz 13:00-15:00 óráig, vasárnap pedig (júni. 22.) a Kard Rendje, kedvcsináló haditorna bemutató lesz látható ugyanekkor.

Hogy ne hagyjuk szó nélkül a Poronty –találkozót sem, el kell hogy mondjuk, ismét tanultunk valamit. Teljesen érthető, hogy egy programokkal teli helyen a kutya nem kíváncsi a mi szélfútta fejünkre, hát mit tudunk adni mi nektek a cikkeinken kívül? Mondjuk lemaradtatok egy rakás finom esküvői süteményről, amit Tündéékkel jól megettünk, így most jó dagadtak is vagyunk. Legközelebb gyertek el. (Én csak egy-két pogácsát ettem! - Tünde) 

Múzeumok Éjszakája , már ötödik alkalommal várja a látogatókat Budapesten 71 Múzeum, s több tucat vidéki város számos múzeuma egész éjjel, mert ez az éjszaka más, mint a többi… De nappal sem kell programok nélkül maradnunk, szombaton 14:00 órától Szulimán Színtársulat előadásában Porkoláb Anna elrablását tekinthetjük meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, 15:00 órakor pedig a Magyar Elektrotechnikai Múzeumban, "Kísérletezz és játssz velünk!" elnevezésű foglalkozás várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Magyar Természettudományi Múzeum: forró nyomok és Hideg-lelés , szombat, június 21. 10:00 órakor, ha már nagyon melegünk van, nyugodtan térjünk be egy kicsit hűsölni, mert a Múzeumba beköszönt a jégkorszak. A nyári koripálya nyújtotta sikamlós élményeken kívül, Micimackó és barátai segítségével fedezhetik fel az Északi-sarkot! Aki intellektuálisan is föl akar töltődni, időutazást tehet a Didergő Föld történetében és megtudhatja, mi zajlott a szuperjégkorszakok idején, 600-700 millió évvel ezelőtt.

Művészetek Palotája - Ludwig Múzeum: Képzőművészeti műhely keretében próbálják közelebb hozni és megismertetni a legkisebbeket a kortárs művészet kiemelkedő alkotásaival júni 21-én, szombaton 10:30 órától. A műhelyt Kun Zita médiaművész és Miklós Hajnal festőművész vezeti.

Nyár a Lánchídon - Hídünnep , június 21., szombat. a Lánchíd szülinapján számos egyéb program mellett, gyerekjátszóval, kézműves programokkal ( 11:00-tól Gyerekszemmel ) és gyermekelőadással várják a kicsiket és nagyokat egyaránt (12:30 órakor Kolibri Színház).

Holdudvar a Margitszigeten , A Holdudvar Galéria ezen a szombat ( júni. 21.) délután is várja a gyerekeket, különböző alkotó foglakozásokkal 14:00 órától. (Este meg lehet bulizni a szalma szülőknek.)

Családi zöld vasárnap a Vizek évében: Klebelsberg Kuno Művészeti és Kulturális Központ (és környezete), vasárnap, június 22. Egész nap várja a zöldeket és lélekben zöldeket a fesztivál vásárral, játszóházzal, érdekes előadásokkal, miközben igazi bioételeket kóstolhatunk kedvünkre.

Gasztro Fesztivál: június 20-22 között az V. kerületi Városháza Parkban rendezik meg az első budapesti Gasztro Fesztivált, melynek mottója: egyen egy nagyot, igyon egy rövidet! A fesztivál a nemzetközi gasztronómia, a különböző égtájak konyháinak, és a bennük dolgozó, szakmájukat művészi szinten művelő shéfek ünnepe. Vasárnap ( júni. 22. ) 14:00 órakor A Négyszögletű Kerek erdőt nézhetik meg a gyerekek Pomázi Zoltán gyerekműsorában.

VIDÉK

Győr: Kisalföld Music Fest, 2008. június 19. - 2008. június 22. Pénteken (ma még elcsíphetitek), azaz június 19-én 15:00 órakor lép fel az Alma Együttes, szombaton 15:00 órakor Vitéz László bábjáték lesz, vasárnap pedig a Hétszínű Búzaszem című színdarab lesz látható a Kolibri előadásában az Elektromos sporttelepen.

Nőtincs: A Seholsziget Élménypark az erdő alján, a Lókos patak partján szeretettel vár minden kedves odalátogatót, mini állatkerttel, élményvasúttal, simogatóval, lovaglással, kosárhintával.

Veszprém: A Kabóciádé Gyermekfesztivál június 20. és június 22. között rengeteg színes programmal várja az érdeklődőket. Számtalan színvonalas bábelőadást láthat majd a tisztelt nagyérdemű, melyek közt igazi kuriózum is akad, hiszen ellátogat Veszprémbe a híres-neves Vitéz László játékos, a világot is megjárt Kemény Henrik, aki mint vásári mutatványos immár 77 éve játszik kedves bábjaival. Érkezik előadás Kolozsvárról is, és a IV. Országos Gyermekszínházi Szemle fődíjas előadása a Tintaló Társulás Nem akarok többé boszorkány lenni című darabja is megtekinthető lesz.
Lesz Kolompos koncert is pénteken (júni. 20.) 19:00 órakor, valamint játszóház, tűzzsonglőr, cirkusz is.

Sopron: Békebeli idők mulattató játékai címmel lesz rendezvény a Fő téren június 21-én egész nap.Vidám vásári komédiázás várja a piciket és a nagyokat egyaránt.

Szombathely: Szentivánéji Vigasságok gyerekprogramjai várja a látogatókat az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ mesejátszóval kreatív foglalkozásokkal, valamint csillagászati kiállítással és játékos ismeretterjesztővel. Szombaton és vasárnap a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban Óriásvár építésre hivatalos mindenki 10-16 óráig.
Debrecen: Igen, végre itt is ajánlhatunk programot, a Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivál személyében, amit a Csapókerti Közösségi Házban rendeznek meg szombaton (júni. 21) 15:00 órakor. A fesztivál célja: közel hozni és megélhetővé tenni az ünnepet a fiatalok és a polgárok széles rétege számára; a magyar népi kultúra értékeinek megőrzése, bemutatása elsősorban a Csapókert városrész polgárai, fiataljai számára.

Csabdi: Az Alma Együttes itt is felbukkan, méghozzá a Templomkert Játszótér megnyitó ünnepségén június 22-én, vasárnap 10:00 órakor.

Pécs: A Kioszk előtt Bolondlakodalom - dramatikus népi játszóház énekkel, tánccal, zenével mesével kerül megrendezésre óvodásoknak és kisiskolásoknak vasárnap 15:00 órától.

Kazincbarcika: Kaláka koncert lesz az Egressy Béni Művelődési Központban vasárnap, június 22-én 11:00 órakor.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Ha lemaradtunk a Bad Religion  vagy a Tankcsapda múlt heti koncertjéről, egyrészt sírjunk, másrészt menjünk ki a Zöld Pardonba vasárnap 20:00 órakor Alvin és a Mókusokra, ami nem ugyanaz, de legalább punk. Ha pénteken Esztergom magasságában járunk, ugorjunk be egy kicsit Belgát (20:20) és Kispál és a Borzot (20:40) hallgatni a Fesztergom Kőszínpadához pénteken. Szombaton ugyanitt 21:30-kor Hooligans lesz. Ha valaki amúgy még nem tudná, az új őrület a Kiscsillag , ami azért elképesztő, mert Lovasi képes több évtized után feltámadni. Mit feltámadni, fent maradni. S ha az kellett hozzá, hogy a Kispál tagjai külön is szeressenek zenélni, hát így jártunk, mindenesetre meghallgathatjuk az MR2 Nagyszínpad, Panoráma Campingben, Orfűn szombaton, 0:10-kor. Amúgy előtte is lesz itt mit hallgatni, Például Kispál pont előtte 22:00 órakor, vagy pénteken Quimby 20:00 órakor.
Ha valaki tudja, hogy mikor lép fel a Magashegyi Underground Bocskor Bíborkával szóljon, mert minden héten ajánlanám a szeplős vállat , de mindig lecsúszom róla. Nos, most pihenjen egy picit a fületek, vigyázó szemetek pedig tartsátok továbbra is az EB-n, a latin férfiak ugyanis továbbra is szépek labda ide, vagy oda! (Hajrá, olaszok! - Tünde)
Oszd meg másokkal is!
Mustra