SZÜLŐSÉG

Hejesírási képtelenségek

2008. június 20., péntek 10:30

Kedves porontyos olvasótársak kértek meg nemrég, hogy írjak egy cikket a diszlexiáról, de ne szigorú szakmai szempontból, hanem szabadabb és közérthető elbeszéléssel, hogy milyen is gyerekként és felnőtt fejjel megélni a diszlexiát. Épp ezért előre elnézést kérek, ha szakszerűtlen megállapítást tennék, és ha valakit mélyebben érdekel a téma, akkor böngéssze át a www.diszlexia.lap.hu oldalt.


A diszlexiám által számos konfliktusom és problémám adódott, ami főként embertársaim tájékozatlanságán és szinte már hiper-helyesírási-érzékenységén múlt. Általában az a tendencia, hogy a „zsigerből” helyesírók a kevésbé toleránsabbak, és a témát jobban ismerők a megértőbbek. Valamelyest mellettük szól az, hogy nem egyszerű a téma, ugyanis a diszlexia elég sokrétű és szinte nincs két teljessen egyforma eset, így leírni is nehezebb.

Ahhoz hogy a diszlexia mechanizmusát jobban megértsük, elsőként azt kell tudni, hogy normális esetben hogyan is működik a szövegértésünk és írás folyamata. Korábban használtam a „zsigerből” kifejezést és az esetek nagy részében ez valóban így is működik. A milliószor látott és hallott szót minden különösebb odafigyelés nélkül írjuk le, jobb esetben jól és sokszor ez inkább tehetség, mint tudás kérdése. Ha valaki ezt erős meghatározásnak találja, akkor megnyugtatom, hogy nem saját véleményem ez, hanem kedves főiskolai tanáromé.

Nos, a diszlexásnál pont ezzel a „zsiger” képességel van a gond. A diszlexiás számára nehéz megtanulni az olyan dolgokat bizonyos témákban, amihez nehéz logikus tartalmat kötni vagy ami a „azért van ez így, mert…mert így van és kész!” kategória. Nem könnyű kérdés adott esetben a diszlexiásnak, hogy melyik a jobb meg a bal, és az sem, hogy a D betű most előre vagy hátra domborodik. A szövegmagolás sem az erősségünk, főleg, amikor a szavak sorrendje is kötött.

És ott van még az a fránya koncentrációs nehézség, mert ami folyamatos koncentrálást igényel, abban gyakran hiba csúszik, így ha például egyenes sorba kell rakni valamit, az egy diszlexiás esetén biztos, hogy görbülni fog.

Gyermekként talán ez okozta az első problémákat, hogy a folyamatos figyelemhiány miatt hamar a „rossz magatartású és a rossz tanuló” kategóriába soroltak. Alapvetően (magam nevében szólva) bármennyire is szörnyűnek tűnhet ez kivülről, én alapban nem éreztem rosszul magam ezekkel a problémákkal, egészen addig, amíg az iskolába járáskor nyakamba szakadt egy csomó megoldhatatlan elvárás, ami vegyült a megnemértéssel.

A diszlexiás nem rosszabb képességű, mint normális társai (sőt!) és ez idővel kezdett megmutatkozni. A mindennapi problémákra különböző megoldás-startégiákat dolgoztam ki automatikusan, minden külső segítség nélkül (más diszlexiás ismerősömnél is hasonló dolog zajlott), ami csökkentette a nehézségeket.

Sajnos a régi iskolarendszerben ha egyszer megbélyegeztek, akkor nem volt visszaút, így kellett tennem pár felesleges kört, amíg a diplomáig eljutottam. Felnőttként már inkább csak a kellemetlen vicc kategóriát súrolja a diszlexia hatásai, például a bankban mindig értelenkedik az ügyintéző hogy nem tudok kétszer egyformán aláírni.

Azt tapasztalom, hogy a helyesírási problémák nélkül élők igencsak hajlamosak, hogy a helyesírást emocionálisan és szubjektíven kezeljék. Ezen kívül nem egyszer láttam (itt a porontyon is és nem csak rajtam), hogy valaki, ha egy vitában nem bír a másikkal, akkor hajlamos arra, hogy a helyesírását kritizáva próbáljon fogást találni a másikon, igyekezve könnyű győzelmet aratni.

Figyelmébe ajánlom az illetőknek, hogy MTA nyelvészei véleménye megegyezik abban, hogy a helyesírás nem törvény és indokolt esetben akár ettől el is lehet térni. Már látom előre, hogy vita lesz ebből.

Végezetül két teszt a diszlexiáról:

Felnőtteknek

Gyerekeknek

Glad

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.20 14:18:39Békanőci

  Nyuszómuszó! Anyum is az eltévedés gyakorlott művelője! Elképesztő volt, mikor utaztunk Keszthelyre( tőlünk Siófok, majd balkanyar,déli part végig), és kb. Fonyódig a bal oldalon kereste a vizet... De az is megesett vele, hogy Bp.-n nem tudta megmondani, hogy a Duna melyik ldalán vagyunk.

  Térképolvasás nulla. Ráadásul rengeteget autózik, sikeres üzletasszony! De ha utazik, rendszeresen rácsörgök, hogy megvan-e még?

 • 2008.06.20 14:25:45Zsákos ember

  Findel Mundro: a "feled/felem" dolgot en is szoktam alkalmazni navigalasnal :)) a terkepen meg ne aggodj, a parom sem boldogul vele, mar meg sem szoktam ra kerni. a terkep ertelmezese a fiuk agyanak kedvez, mert ok jobban tudnak fejben forgatni illetve iranyokkal (vektorokkal) kombinalni. (a nok tipikusan azt csinaljak, hogy a terkepet aszerint forgatjak, hogy az az ut, amin eppen haladnak, fuggoleges alljon a kezukben. a fiuk tobbnyire ezt meg tudjak csinalni fejben) ez persze nem azt jeleni, hogy a fiuk okosabbak, csak a terkep eppen jobban kedvez nekik, ugyanugy, mint az allvapisiles.

 • 2008.06.20 14:28:26Zsákos ember

  borcsika: az altalad emlitett idegrostok (kergestest) pont a nokben fejlettebb, tehat ha ezen mulna, akkor a nok jobban tajekozodnanak, mint a ferfiak. :)

 • 2008.06.20 14:36:27madz

  eltévedés nálam is bejátszik, egyszer pár hétig külföldön laktam, és a második héten, mikor mentem haza, megesküdtem volna, hogy még életemben nem jártam abban az utcában, amiről később kiderült, hogy minden reggel végigmentem rajta...

 • 2008.06.20 14:42:01druantia

  Zsákos Ember, igen az a fenti mondatom csak részben igaz :). Szerintem vannak alkalmak, amikor illik helyesen írni, vagy legalább keményen próbálkozni azzal, hogy helyesen írjunk. Mondjuk ha hivatalos iratot töltünk ki, ha önéletrajzot írunk. Ha ilyenkor mégis eltoljunk, abba sem hal bele senki, de azért igyekszünk. Viszont ha újságcikket vagy könyvet adunk ki a kezünkből, akkor azért jó, ha odafigyelünk, esetleg többen odafigyelnek. Satöbbi. Persze, az ember próbál igényes lenni egyébként is saját magával szemben még ebben is, de vérkomolyan venni pl. itt a Porontyon a helyesírást... Kivéve mondjuk, ha mi írtuk a cikket... :)  Egyébként is, így, neten keresztül úgysem tudom megmondani senkiről, hogy ő diszlexiás, ő maga alatt van, ő meg fáradt, vagy csak figyelmetlen. Mindennek megvan az oka, az ember olyan, amilyen.

 • 2008.06.20 14:45:01anyany

  kiváncsiságból megcsináltam a tesztet, és nincsen gond.

  térképet tudok olvasni, ha ismeretlen helyen elindulok valamerre, mindig vissza kell mennem, mert kiderül, hogy a másik irány a helyes. :)

  nagybetűket azért nem használok, mert lusta vagyok a shiftet lenyomni gépelés közben.

  és nagyon gyorsan megtanultam olvasni folyékonyan, olyannyira, hogy azért kaptam a fekete pontokat, mert nem követtem az ujjammal a sorokat, mint a "normál" gyerekek.

  nekem inkább a szememmel volt a baj, kancsalság, letakaró, agyi gondok...

  de ennek ellenére imádok olvasni, csak azt kell tudnom, hol a határ.  a párom sem dislexiás, neki valami olyan agyi kapcsolási gondja van, hogy időnként az agya rosszul rakja össze a mondatokat. elvileg van rá valami gyógyszer, de nem tudja szedni, mert allergiás rá. szerencsére nem fordul elő túl gyakran nála.

  viszont kitűnő a nyelvérzéke, nagyon jól számol, és teljesen jól tud olvasni, meg írni is.

  de lehet, hogy majd megcsináltatom vele a tesztet...

 • 2008.06.20 14:47:32Borcsika

  Zsákos ember: mint tudjuk ez nem így van :))) A férfiak legnagyobb bánatára. Bár az én férjem se piskóta. Ő a Sugárban nem találja meg a patikát. Pedig nem nagy ördöngősség, és már legalább 2x volt ott. Soxor úgy veszem észre (nemcsak nála), egyszerűbb balfékeskedni, hátha megunom magyarázni, és elmegyek helyette én. De hallottam már én is olyanokról, akik majd lesz valahogy alapon elindulnak. Irigylem őket a merészségükért. Én jól tájékozódom, de volt olyan, hogy útba igazítottam egy házaspárt, és megadtam nekik a mobilszámomat (vadidegenek" voltak, hogy hívjanak, ha baj van, illetve, ha odaértek. Ők tipikusan a "vak vezet világtalant" kategóriába estek

 • 2008.06.20 14:55:17anyany

  borcsika! nekem anyukám ilyen. csak a már ezerszer kitapasztalt utakon mer egyedül végigmenni autóval. tud ugyan térképet olvasni, s ha van nála, nem téved el, de egyébként jól felhúzza magát és érte kell menni...

 • 2008.06.20 14:57:05Zsákos ember

  druantia: igen, kb en is igy gondolom. amugy ugy veszem eszre, egyre kevesebben akadnak ki a netes helyesirasi hibakon. tiz eve pl rendszeresen beszoltak az ekezet nelkuli hozzaszoloknak (vagy a shift-et nelkulozoknek), most pedig mar egyaltalan nem jellemzo. volt egy "reform idoszak" par evvel ezelott, amikor a mediaban is tema volt az emailek igenytelennek tuno formaja, hogy milyen dolog mar egy soros emailt irni koszones meg korbenyalakodas nelkul. aztan ez lecsengett. engem kicsit idegesitett akkor, hogy sajat teruleten (informatika) meg akarja mondani valami bolcseszfajta, hogy hogyan kell hassznalni az eszkozoket, foleg ugy, hogy azt sem tudjak, milyen volt annak idejen egy ibm terminalon megszenvedni egy emailt nehany baud-os adatatvitel mellett. szerencsere vesztett csata lett, es az emberek egyre inkabb elfogadjak egymas stilusat.

 • 2008.06.20 15:13:42Zsákos ember

  Boricska: az altalad emlitett pelda a noknek kedvez, mert ok tereptargyak alapjan tudnak jol kiigazodni. pl ugy, hogy a "fagylaltos mellett elfordulok, akkor szembe lesz a dohanybolt, es kettovel mellette van a gyogyszertar". a fiuk az utvonalat probaljak megyjegyezni, iranyokkal. emiatt jobbak terkeppel a kezukben. ha egy plazaban a kirakott alaprajz szerint kell megkeresni egy boltot, az inkabb a fiuknak megy jobban. persze ez mind csak altalanossagban, es elofordulnak kivetelek, illetve a kulonbsegek sem egetveroen nagyok. legalabbis amennyire en tudom.

 • 2008.06.20 15:17:21mirka

  jó a téma. mindig zavart, ha szörnyű helyesírással találkoztam, pasiknál kizáró ok volt a rossz helyesírás, egészen addig, amíg egy diszlexiással/diszgráfiással össze nem hozott a sors :D

  azóta is együtt vagyunk, nemsokára megszületik a gyerekünk, és inkább jókat röhögünk, hogy milyen furán működik a párom agya :) az egy dolog, hogy kétszer ugyanúgy nem tud aláírni semmit, az űrlapok kitöltése kínszenvedés, gyorsan feljegyezni dolgokat nem tud, mesét valószínűleg nem fog felolvasni a gyereknek, majd mond fejből stb, de nála van egy olyan dolog is, hogy néha nem a megfelelő szó jut eszébe. néha mellényúl, és egy nagyon hasonló értelmű, de azért mégis más jelentésű szó ugrik be neki, és ez azért tud vicces lenni :) mi jól megvagyunk így, sok mindenben nagyon jó, van, amiben kiemelkedően tehetséges.

  azért hozzátenném, hogy ő maga jött rá, hogy diszlexiás/diszgráfiás, mikorra már elvégezte az iskolái nagy részét. ő volt a hülyegyerek a családban, akinek nem ment a tanulás, pedig pedagógus családról van szó. óvónők, tanárok...  egyébként van, amikor azrt tényleg durvának tartom, ha a szöveg hemzseg a helyesírási hibáktól. jogi szövegekben kifejezetten gáz, pedig sajnos mindennapos, de jegyzetekben, tankönyvekben is több, mint ciki, pláne úgy, hogy egy jó pár ember elolvassa, mielőtt nyomdába kerül az anyag. • 2008.06.20 15:23:44mirka

  ja, a jobb és a bal oldal megkülönböztetése nekem is problémás. amikor azt mondom, hogy a második utcánál forduljunk balra, simán lehet, hogy igazából jobbra akarok fordulni, ezért általában ilyenkor mutogatok is, így nincs is nagy baj ebből.

  viszont ennek ellenére nem tévedek el sehol, térképpel meg pláne, csak a két irány megnevezése ill. név alapján történő azonosítása megy nehezen. :)

 • 2008.06.20 15:59:09csigamami

  A fiamnak beszédészlelési zavara van. Nem érzi a hoszzú magán- ill. mássalhangzókat sem. Régebben megtanultuk a 'szójegyzéket' a nyelvtankönyv végén, így sikerült a tollbamondás. Van rá 2 fejlesztő könyvünk, abból gyakorlunk, de nehéz neki nagyon. Későn kezdett beszélni, aztán átmeneti halláscsökkenés megnagyobbodott orrmandula miatt, logopédus, stb. Rajta látom, mennyivel nehezebb így írni, mint pl. nekem, akinek nen voltak ilyen gondjaim. Nem irigylem. Lehet, hogy valamennyire örökletes? Az apjának, tanult, sokat olvasó ember létére is borzalmas a helyesírása.

 • 2008.06.20 17:45:23Pearl.79

  Ha már ott tartunk, hogy valaki lehet-e intelligens diszlexiásan, hát lehet. 130-as IQ-val és diszlexiával vagyok "megáldva". De amikor még én voltam diák csak annyival foglalkoztak, hogy 4-re tanultam meg hangosan olvasni. Most óvodapedagógus- tanítóként csak bíztatni tudom a szülőket, hogy ez még nem azt jelenti, hogy a gyerek elmebeteg.

 • 2008.06.20 18:20:59Dexter68

  Nem vagyok ugyan érintett, de nemrég olvastam erről a könyvről:

  Dr. Gyarmathy Éva: DISZLEXIA, A SPECIFIKUS TANÍTÁSI ZAVAR - Tankönyv

  www.lelekbenotthon.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=194

  És az alapvető hozzáállása tetszett. Hogy nem tanulási zavarként kezeli, hanem tanítási zavarként. Kiderül, hogy aki diszlexiás, az nem képtelen arra, hogy megtanuljon „normálisan” írni, olvasni, csak másképp közelíti a témát és ez nem fér bele a tantervbe. Rettenetesen gáz a helyzet oktatási téren (is).

 • 2008.06.20 18:52:40kicsibuta

  Sziasztok!

  Belekotyognék kívülállóként. Én ugyanis nem vagyok édesanya, csak egy olyan (nő)személy, akinek elég jó a helyesírása. Egyszerűen apám helyesírási érzékét örököltem. (Anyám még az "anyu"-t is hosszú ú-val írta. Nagyon sok függ a génektől.)

  Ezzek csigamamit szeretném "megnyugtatni": igen, genetikai eredetű is lehet a rossz helyesírás.

  Szintén csigamaminak: a halláscsökkenés, még ha átmeneti is, gyakran szintén gátja a jó helyesírásnak. Gondolj bele, mennyi bonyolult hasonulás, összeolvadás van a magyar nyelvben! Ezekkel egy kisgyerek, aki (még) nem képes arra, hogy egy szót kisebb elemeire bontson, nem tud mit kezdeni. (Így lesz pl. a mosdóból mozsdó. A gyerek nem feltétlenül köti a "mosdó" szót a "mos" szóhoz. Hogy ejtjük? Zs-vel. Azzal is fogja írni...)

 • 2008.06.20 19:22:37Starlark

  Nekem is diszlexiám van, iskolában marhára nem foglalkoztak vele. Nem voltam rossz tanuló és imádtam olvasni mindig is.

  Hangos olvasásnál viszont folyton javítgattak és jött a "ne költs!, Mégegyszer! Mi van oda írva?"

  Helyesírásom katasztrófa, sajnos. Folyton stresszeltettek miatta, "Mit szól a tanítónéni, nagyanyád magyar tanár és nem tudsz írni..." Szerintem annyit kisiskolás korában senki nem gyakorolta a helyesírást mint én, mégse megy. Fel is adtam.

  Egy egyenes folyosón képes vagyok eltévedni. Nem, emlékszem a filmekre amiket néztem, a kötelező olvasmányokat nem olvashattam el nyáron mert mire vettük már a szereplők nevét homály fedte, max képekre és az esemény fő fonalára emlékeztem.

  Nyelvtanulás eleve kudarcra itélve, külföld 1 évig végre lenyelvizsgáztam.  Nagyon félek a gyerek örökölni fogja :(( Hálisten az apja nem dislexiás, van remény :)

 • 2008.06.20 21:03:56Normi

  Na, hát én megcsináltam a poszt végén lévő második belinkelt oldalon a tesztet (óvodás fiammal kapcsolatban), el is küldték az eredményt... Nem diszlexiás valószínűleg, de ha mégis... esetleg..., akkor mégis..., ők majd teljeskörű, stb stb., ismerjük a dörgést, biztos mindenkinek a gyerekén lenne egy kis csiszolnivaló jópénzért. Mert ez erről szól.

 • 2008.06.20 21:21:55moj

  én alapvetően jó helyesírású vagyok,persze van,hogy rosszul írok le valamit,gépelve gyakrabban (elütések), mint kézzel írva.

  sokszor előfordul,ha az ember full helytelenül leírt szöveget lát, hogy arra gondol, az írója egy tanulatlan tajparaszt-ami nyilván nem szép dolog.

  elég sok dyslexias ismerősöm van (jómagam pedig a dyscalculiával harcoltam végig a gimnáziumot és eddig 2 év közgázt..) és szerintem valamilyen szinten lehet foglalkozni a dologgal, lehet fejleszteni az írást és olvasást.

  valaki írta, hogy a helyesírás egyáltalán nem fontos dolog,ami szerintem nem igaz;nyilván mindenki hibázik, van, akinek nehezebben megy,de szerintem az általános műveltség része.  bennem az ég világon semmiféle előítélet nincs azzal szemben,akinek rossz a helyesírása (főleg hülyén venné ki magát,mivel én meg számolni nem tudok:)), abban az esetben, hogy a fogalmazásán, szóhasználatán,stb látszik, hogy foglalkozik a dologgal.

 • 2008.06.20 21:31:37Vowel

  hehe, én is ebbena betegségben szenvedek! olyan jó látni, hogy mások is vannak rajtam kivül! ;) (tényleg)

 • 2008.06.20 22:15:47missparaszt

  Csatlakozom a klubhoz, én is dyslexiás vagyok, sőt a hugocskám is. Mindkettőnk beszél két és fél idegen nyelven, tudunk helyesen írni (többé-kevésbé) és rengeteget olvasunk, sőt zongorázunk is (pedig ott aztán tényleg nem mindegy, hogy jobb vagy bal...). A teljesség kedvéért azonban meg kell jegyezni, hogy az én jófej tanítónénim észrevette, hogy "te jó ég, ez a gyerek nem tudja megkülönböztetni a b-t a d-től", és délutánonként leült velem külön tanulni. A tesómnál a tanítónénije csak legyintett, amikor mondták neki a szüleink, hogy "de Marika néni, ez a gyerek harmadikos és nem tud olvasni", erre Marika néni mondta, hogy "nem baj, csak lassabban fejlődik". Aztán anyukám kiművelte magát a témában, és megtanította a kisebbik lányát olvasni egy fél év alatt, érettségire meg két másik nyelven ugyanezt el lehetett érni (éppen ma tett előre hozott érettségit a csajszi angolból és németből, az egyik max. pontos lett, a másiknál levontak kettőt...). Szóval ma már odafigyelésen múlik az egész. Tényleg. Többen írtátok, hogy megcsináltátok a teszteket a poronytok nevében. Akár kritikus lett az eredmény, akár nem, mindenképpen azt mondom, minimális odafigyeléssel ki lehet szúrni a problémát, ha tényleg létezik, és segíteni is lehet rajta, akár saját magunk, akár egy tanár közreműködésével, és utána sokkal-sokkal könnyebb lesz a gyerkőc élete. Legfeljebb suli után ti rajzolgatjátok a gyerekkel a hatalmas köröket krétával a járdára (most balra a jobb kezeddel, aztán jobbra a bal kezeddel, aztán egyszerre), meg esti mese helyett szótagoltok. Megéri.

 • 2008.06.20 23:44:38wish73

  nem azért van ennyi dys-es, mert a szülők nem érnek rá, stb., hanem, mert jól diagnosztizálható, kézzel fogható dolog lett belőle, míg az öcsém úgy töltötte az ált. isk. éveit a 80'-as években, mintha félhülye lett volna. szóval régebben lehet, h betolták a kisegítőbe a gyereket, ma meg lobogtatja a szakértői véleményt, komplex terápiára jár. ég és föld. és persze ma már mindenki írhat tankönyvet. hiába -meglepő módon- egységes a szakma az olvasástanítási mdsz-eket illetően, mégis tanítanak mindenféle rettenetből, ami áldyslexiához vezet, és normál részképességek mellett is kihozza a gyerekből az olvasási zavart. amíg szótagolás volt, nem költötte a gyerek a szó végét, most meg beblöfföli, ha a feléig eljut.

 • 2008.06.20 23:52:07glad az egyetlen

  :-)  Örülök, hogy ilyen jó kis társaság jött össze ebben a topicban.

  A korábbi helyesírással kapcsolatos viták miatt kicsit tartottam tőle, hogy nem így lesz, de jó látni, hogy tévedtem.

 • 2008.06.21 00:05:13Banán Kamran

  a jobb/bal probléma nekem is ismeros.. csak azzal tetézve, hogy amióta NB-ban lakunk, a baloldali vezetés miatt (pedig nem is vezetek!) még jobban összekeveredett.

  azóta navigációnál, mert a jobb/balnak már semmi értelme nincs (néha eltalálom, néha nem), kis íven/nagy íven kifejezést használom. de ha én vezetek, a kanyarodás így meg néha a szemközti sávba sikerül.  emellett a számsorokkal küzdök, meg elofordul, hogy írásban kihagyom az elso szótagot, és néha tükörképben olvasom le az órát. ez vajon diszlexia?

  (amúgy helyesen jól írok, csak nincs hosszú ö-m és ü-m)

 • 2008.06.21 01:23:51Vierre_

  remélem sn olvassa a cikket :)))))))))))))  igen igen, tudom- ez könnyű győzelem lenne ;DDDD

 • 2008.06.21 03:40:21cantaloupe

  Szerintem mindenkinek vannak erossegei es gyengei is.  Ami nem oke, az az, hogy letudjuk a helyesirasi hibakat egy legyintessel, "a, ugyis ertem, muszaj vagy muszaly-tokmindegy."  Hat nem tokmindegy.  Gondoljatok a matekra. Ha valaki alapdolgokat elteveszt, nem tudja, mennyi a visszajaro es mit jelent a 33%-os leertekeles, nehez lesz a mindennapi elete, becsaphatjak lepten-nyomon.  En is human beallitottsagu vagyok, de megtanultam kasszat kezelni.

  Orientacioval nekem is problemaim voltak, de kidolgoztam strategiat, es az utobbi felevben nem hasznaltam GPS-t.  Valaki kerdezte, mi az, ha testileg benazik valaki, tehat nehezen tanul meg mozdulatsort, keveri a jobb/bal oldalt: ez nekem is van, dyssynergia a latin neve. Aerobik es tanc segit rajta sokat, meg a koncentracio.

 • 2008.06.21 04:11:51glad az egyetlen

  cantaloupe  Helyesírás vs. matek  Hát azért ez egy csúsztatott példa.

  A minden napok praktikumaiban azért egy reál tárgy elöbb bizonyul hasznosnak, mint egy humán. De hát ez ugye lényegükből adódik.  Sose gondoltam, hogy összetörik a világ ha "ly" helyett "j" használok. :)

  Sőt inkább támogatom a "ly" eltörlésének törekvését csak hát még sokan makacsul ragaszkodnak hozzá.

 • 2008.06.21 05:20:47sony

  olvir:

  Ha én diszlexiás lennék, és erről tudnék, mindig használnám a Word vagy akár a Mozilla Firefox automatikus helyesírás ellenőrzőjét, pusztán azért, hogy arra figyeljenek, amit írok, ne arra, ahogy. Nem az emberi gonoszság miatt, hanem mert erre simán, ingyen lehetőség van, és úgy gondolom, ha valamihez hozzászólok, akkor megérdemlem (és embertársaim is megérdemlik) hogy helyesen tegyem. Mert miért bélyegezzem meg magam, ha nem muszáj :)  Egyébként egy időben a muszáj-t annyian írták helytelenül, hogy kénytelen voltam megnézni szótárban, hogy írják valójában, hátha én emlékszem rosszul :)  A helyesírás ellenőrző az ilyen programokban arra is jó, hogy szép lassan az ember megtanul hibátlanul írni, mert csak annyi a dolga, hogy átolvasásnál észrevegye a piros aláhúzást. Még javítási javaslatok is vannak :)  Remélem nem voltam sértő, tényleg remélem! Írhatnám, hogy nem zavar a rossz helyesírás, de sajnos nem igaz, zavar, mert a sok rossz helyesírással megjelent írás rossz mintát ad a gyerekeknek, ami összezavarja őket. El tudom fogadni, hogy valakinek nem megy jól, de azért jobban örülnék, ha kijavítanák.

 • 2008.06.21 07:16:17fecske

  A szülőknek nagyon résen kell lenniük, mert a pedagógusok még mindíg nehezen ismerik föl a dislexiát, ha egyáltalán felismerik. Tanítottam angolra egy kislányt, 12 éves volt, állandóan egyeseket kapott angolból, mert hibásan írt. Nekem tünt fel, hogy itt másról van szó, nem arról, hogy nem tudja. Tudja, de mélgsem tudja leírni helyesen az esetek nagy részében. Én szóltam a szülőknek is, és aztán kiderült, hogy tényleg. Nem értem, hogy egy tanárnak hogy nem tűnik fel a dolog.

  Egyik ismerősömnek meg a kislányáról nem sikerült észrevenniük az óvónéniknek, hogy komoly fejlesztésre lenne szüksége. Szóval, kedves szülők, a mi dolgunk időben felfigyelni a dislexiára/disgrafiára,

 • 2008.06.21 08:04:48glad az egyetlen

  sony  Nos az a nagy helyzet, hogy kezdetben így tettem, de ez a gyakorlatban egyrészt nem mindig megoldható, (főleg ha pörös a fórum), másrészt felmerült bennem, hogy miért is fektessek többlet energiát abba, hogy mások azon szépérzékét gyönyörködtesem, amit magam néha már túlzónak találok.

  :)

 • 2008.06.21 08:42:46Starlark

  Cantalupe: aerobic?:) Ez jó :)Kb 1 éve nyílt egy jó hely itt ahová végre eljárhattam és kipróbáltam a stepaerobicot gondoltam futáshoz milyen jó lesz, no meg a társaság is bejött. Aztán jött egy óra ahol vmi átfordulásos mozdulatsort kellett volna csinálni. Az óra végéig nem bírtam rájönni hogy hogyan van, mert a bemutató úgye szemből van. Mindenkinek ment másodjára haramadjára én meg ott bénáztam :) A gyakorlás meg abbamaradt bébibogyó érkezése miatt. :)  Sony: A word helyesírás ellenőrzőjével lehet ám tényleg cifrákat írni :)) Néha jó nagy baromságokat javít be. A szókincse meg kicsi. Az elgépeléseknél viszont tényleg jó.

 • 2008.06.21 11:28:01sony

  Starlark: Viszont halálprofi a muszáj/muszály témakörben, avagy a leggyakoribb hibák és társai ;) Felül is lehet bírálni, ha nem tetszik.

 • 2008.06.21 15:26:53cantaloupe

  Glad,  nem rad gondoltam, es azokra, akik diszlexiaban szenvednek. Bocs. :)  Inkabb arra, hogy a helyesiras es a szohasznalat sokat elarul az emberrol: hogy milyen korokben mozog, mit olvas (ha egyaltalan), mennyire igenyes.  Gondoljunk arra, hogy megirjuk eletunk elso szerelmes levelet, hemzsegve hibaktol...a legszebb gondolat is lelombozokent hat.  Jo, igaz, a matek hasznosabb, gyakorlatiasabb, es a mernok jobban keres, mint a nyelvesz.  Megis, szamomra ugyanolyan altalanos muveltseghez tartozik a helyesiras, mint a fejszamolas, legalabb alapszinten menjen jol.

  Ehhez hozzatartozik a jo kozpontozas, fogalmazas.  Tudom, nem mindenki virtuoz ebben, tehetseg es nyelverzek fuggvenye is. En mindig otos voltam, a padtarsam, akivel orakig gyakoroltattak, ujsagbol diktaltak neki, meg maximum harmas. (Matekbol meg forditva.) :)

  Es ugy adta a sors, hogy kesobb is osztalytarsak lettunk, hat a szemem golyozott, hogy leirta a "csinkvecsentot", a "Riselio"t" igy, fonetikusan.

  Ja, ma tanarnokent dolgozik, informatika-matek szakon. :)

 • 2008.06.21 18:45:33hunterx

  Sziasztok!  Én is megcsináltam a tesztet! Vigyázzatok átverés másodszorra nem töltöttem ki, csak megadtam az email címemet és ettől függetlenül azt küldték, hogy nagyon rossz pontszámnot értem el. pontosabban a gyerekem, de megrendelhetek egy fejlesztő csomagot 9000-forintért............Durva jóhiszemű szülők kitöltik és mindegy a gyerek akkor is dixleksziás

 • 2008.06.21 22:27:36wish73

  kedves hunterx, lehet, h dys-es nem vagy, de a logikád elég gyenge. ha nem töltöd ki, nyilván nem tudja értékelni, ezért felajánl. én kitöltöttem, és azt a választ kaptam, h semmi gondom, pedig nem mindenhol a legjobbat jelöltem.

 • 2008.06.21 22:29:10wish73

  aki üresen küldi el, arról feltételezik, h nem képes kitölteni, ergo kell neki a fejlesztés, nemdebár? de.

 • 2008.06.21 23:38:49hunterx

  TÖLTSED KI ÜRESEN TÖBBSZÖR MINDIG MÁS PONTSZÁMOT AD

 • 2008.06.21 23:40:04hunterx

  A FELNŐTT TESZT JELZI, HOGY NEM ÉRTÉKELHETŐ ÜRESEN, DE OTT NEM IS AKARNAK RÁDSÓZNI FEJLESZTŐ CSOMAGOT, DE A GYEREK TESZT ÁTVERÉS

 • 2008.06.21 23:41:16hunterx

  Kedves wish na ezt nem gondoltam,hogy matematikusként megkapom egyszer.-))

 • 2008.06.22 19:00:46zskoncz

  :-)

  azt mondja a teszt hogy voltak gondjaim a diszlexiával!

  nagyon jót derültem a dolgon!!!!  szóval fura ha gyerekkent diszlexsziás voltam akkor hogyan végeztem el mindent amit csak lehet? és nem is rosszul! csak heylesen irni nem tudok! de az kitérdekel!  mindenesetre a teszt érdekes volt!

 • 2008.06.22 20:59:49wish73

  na, elvacakoltam a gyerekteszten egy sort. egyesével néztem,hol vált a szöveg. sokáig azt írja, h ez nagyon jó eredmény, nyilván elfogult vagyok. aztán egy ponttal többért már azt írja, hogy nem a legjobb, de kérjek csomagot. tehát a szülő vag ymagának vagy a szakértőnek hazudik, vagy dys-es a gyerek. más variáció nincs.

  ettől függetlenül tök érthetőnek tartom,hogy üres teszt mellett marketing jön, azt már kevésbé, hogy kétségbe vonja a gyerekre vonatkozó ismereteimet.

 • 2008.06.22 21:02:42wish73

  hogy lehet a gyerek-tesztet nem kitölteni? én az iskolás, de nem nyelvtanulóst nyitottam meg, ott mindig vmelyik karikában virít a zöld, csak mozgatni tudtam. biztos én is zavart vagyok.

 • 2008.06.22 21:52:41Starlark

  Miért kell rögtön ordibálni?

 • 2008.06.23 02:02:42Sue

  Én Cantaloupével értek egyet, akinél egy "Riseliő"-féle írásmód nem véletlenül veri ki a biztosítékot, mert tényleg nem mindegy, hogy ki hogyan ír. Ez olyan, hogy ha mindenben engedünk, a végén már semmiben sem lesz szabályszerűség és a nyelvtani szabályokat azért találták ki, hogy ne legyenek félreértések. Pár éve kitalálták, hogy az angol nyelvet tanítsák az iskolákban második nyelvként eleve olyan hibákkal, amelyeket a nyelvtanulók szoktak véteni és tanuljanak külföldi akcentusú tanároktól. Komolyan van értelme ilyesmiket csinálni? Ha meg sem próbálja megtanulni, akkor sosem fogja tudni. Nem hiszem, hogy attól, hogy kevesebb nyelvtant tanul valaki, majd jobban fejlődik a többi érzéke. Mindennek lennie kell egy bizonyos szinten, különben nem lesz közös kommunikációs csatorna. Szerintem az ilyen "nem kell a nyelvtan" elméletek a lustaságon és a kényelmességen alapulnak, ami megbosszulja magát felnőtt korban és nemcsak azért, mert mások ki fogják nevetni a helyesírása miatt.  Azt hiszem Subbantósdi írta (ha nem akkor bocsi), hogy problémája van/volt az ékezetes betűkkel. Úgy tudom, hogy ennek nem feltétlen van köze a diszlexiához. Nekem volt egy oszt. társam, akinek ugyanez volt a problémája és olyan helyre felvételizett, ahol nagyon megnézték a helyesírást. Elment egy szakemberhez, aki azt állapította meg, hogy ez a hallással van összefüggésben és ki lehet küszöbölni pár beszédpedagógia órával. Nagyon sokat fejlődött pár hét alatt és fel is vették. Soha többé nem volt ezzel gondja, szóval talán érdemes megnézetni amennyiben zavaró, mert könnyű rajta segíteni.

 • 2008.06.23 10:37:18zskoncz

  "például a bankban mindig értelenkedik az ügyintéző hogy nem tudok kétszer egyformán aláírni."  most komolyan, tényleg létezik ember aki kétszer teljesen ugyanugy le tudja irni a nevét? • 2008.06.23 10:50:49Békanőci

  Három napja nézegetem ezt a posztot de most esett le, hogy miért fura: a címben a "hejesírási" az nem helyesírási?

  A címben minden benne foglaltatik, Glad, ez betalált! :)

 • 2008.06.23 10:53:42Békanőci

  Három nap után esett le, hogy mi a fura a címben: a "Hejesírási" az nem heLYesírási?

  Glad, ez betalált! :))

 • 2008.06.23 10:54:50Békanőci

  Elsőre nem jelent meg, oszt itt okoskodok...

  irulpirulronggyáég..8((

 • 2008.06.24 13:25:49glad az egyetlen

  Na igen, amikor leadtam a porontynak a cikket direkt figyelmeztettem őket, hogy az az egy hiba az szándékos, hagyják benne. :-)

 • 2008.06.24 13:29:28glad az egyetlen

  zskoncz  Úgy letudom, hogy értelmileg (betűszerint)természetesen, de szignószerüen bizonyhogy nem.  Az alapvető jegyek megvannak persze, szóval egy írás szakértő látná hogy ez egy ember, de ha egy hét múlva vagy másnap írom alá a nevem akkor már egyes betük máshogy "kunkorodnak" (hosszabb, rövidebb, jobban balra, stb.)  Ezzel sok diszlexiás így van, nem egyedi eset.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta