SZÜLŐSÉG

A gátmetszés növeli a repedés kockázatát a következő szülésnél

2008. június 19., csütörtök 09:00

Magyarországon első szülésnél szinte mindig alkalmazzák a gátmetszést a szülészorvosok, arra hivatkozva, hogy jobb vágni, mint repedni. A bábák harcolnak a gátmetszés rutinszerű alkalmazása ellen, szerintük számos kockázatot rejt, elfertőződhet, nehezebben gyógyul és nagyon fájdalmas. Egy friss amerikai tanulmány is őket igazolja: a kutatás eredménye szerint a gátmetszés problémákat okozhat a következő szüléseknél.


Az első szülésnél alkalmazott gátmetszés a következő szüléseknél nagyobb valószínűséggel okoz berepedést vagy szakadást a gáttájékon - állapítja meg Marianna Alperin és csoportja, az Obstetrics and Gynecology című orvosi szaklapban közölt tanulmányában.

A kutatók a Pittsburgh-i Egyetemen hatezernél több szülő nő adatait elemezték tízéves időtávot figyelembe véve. A nők közel felénél (47,8 százalékánál) alkalmaztak gátmetszést első szülésüknél, ezt követően második szülésüknél 51,3 százalékuknál jelentkeztek mérsékelt beszakadások. Ezzel szemben azoknál a nőknél, akik gátmetszés nélkül szültek első alkalommal, a második szülésnél a közepes mértékű gátsérülések aránya csak 26,7 százalék volt.

A súlyos gátsérüléseket tekintve ezek az arányok: 4,8 százalék a gátmetszésen átesetteknél és 1,7 százalék azoknál, akiknél nem alkalmaztak gátmetszést. A tanulmány szerzői felhívják a szülészek figyelmét, hogy korlátozzák a gátmetszés rutinszerű használatát.

Magyarországon az OSZNI 2004-es adatai szerint az első szülések 91,4 százalékánál végeznek gátmetszést, egyébként 77,4 százalék ez az arányszám. Az Egyesült Államokban csökken a beavatkozás népszerűsége, míg 1979-ben a szülő nők 56 százalékánál volt gátmetszés, 1997-ben már csak 31 százalékuknál, derül ki a Wikipedia által idézett kutatásból.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.21 11:51:10másutt

  verkaverka 100%-ban egyetertek Veled!  pontosan! itt fenn is tobben leirtak, hogy AZERT lett a gyerek rendben, mert gatmetszes volt.  bocsika, de loszart.  a gatban nem akad el gyerek, csak a medenceben. a gatmetszes az esetek nagy reszeben az orvos erdeke, mint ahogy a beontes es a borotvalas is.  meg egy par dolog, ami tortenelmileg KAROS esetleg halalos az ORVOSOK szerint: maszturbalas, oralis szex, 20 km/oranal gyorsabb auto, gyorsvonat, apas szules, szules gyerekotthonban vagy otthon, stb stb stb.  majd az ido eldonti. • 2008.06.21 14:08:04trachea

  másutt: hogy te mekkora gyökér vagy....

  tudod mit? szülj otthon és szedd ki magadbó Te a gyereket...

  de jobb lenne ha inkább nem szaporodnál

 • 2008.06.21 14:11:16trachea

  verkaverka:

  azért van annyi császár, mert

  1., normál szülésnél ha komplikáció van félnek h beperelik őket a drága szülök... ha már egy apró gond van inkább biztosra mennek

  2., sok nőnek kényelmesebb a császár, nem akarnak kitágulni, és MEGKÉRIK az orvost (ilyen-olyan ráhatással) h vágja fel őket...  csúnya gonosz orvosok

 • 2008.06.21 14:17:39monsterwoman1

  Trachea, "kedves"!

  A gyereket (az esetek nagy százalékában) nem kell kiszedni senkiből. A nő teste ösztönösen kipréseli magából, amikor a baba elindul.Emlékeztetlek, hogy a szülés Mo-on kb 60 éve lett kórházba "kényszerítve", mégsem halt ki az ember. Nem értem ezt a szubkultúr kirohanást, amit másutt-hoz intéztél...

  (én mellesleg irigylem azokat a nőket, akiknek az agyában nincs benne a mindent elsöprő félelem és kipróbálják az otthon szülést.Biztos nagyon sok előnye van a kórházi futószalag-rendszerrel szemben)

 • 2008.06.21 14:25:19cantaloupe

  Trachea,  A csaszaros gondolatmenetedbol kifelejtetted azt, hogy  -az orvosok beavatkoztak, gyorsitottak, a szuletendo baba meg meg nem keszult fel erre, leesett a szivhangja, es ennek folyomanyakent lett csaszar  Amugy senki nem az orvosok ellen kelt ki, mint fent lattad, van, akinek sikerult a gatmetszest is meguszni!

  Hanem a _felesleges_ beavatkozasok ellen. Amiket egyreszt a kismama nem kert, masreszt kockazatosak, harmadreszt nem a baba-mama, hanem a doktor urak kenyelmet szolgaljak.

 • 2008.06.21 16:11:30verkaverka

  Trachea biztos úgy gondolja hogy a gátmetszés aránya pl nálunk azért sokkal magasabb mint fejlettebb országokban, mert nálunk mindenkidirekt úgy pitizik gátmetszésért, nem?  A császárnál is nyilván azért mondják maguk az orvosok hogy túl sok a császár... mert miért is mondják? Csak nem azért mert tényleg?  ÚÚÚÚÚÚÚGy szeretem mikor valaki csak annyit lát hogy "nem szabad az orvosokról rosszat mondani" mert elvisz az ördög vagy én nem is tudom mi lesz. De szabad. Az orvosok közt van sok jó, lelkiismeretes, okos stb, ez tény. De nem vagyok hajlandó úgy csinálni mintha tökéletesek lennének, ha egyszer ők sem azok. . (De egyébként nekik sincs esélyük hogy jól csinálják ha a prof rájuk parancsol hogy minálunk márpedig vágás van, akkor jobb meggyőződésük ellenére is kénytelenek lesznek csinálni ami a szokás a munkahelyükön.) • 2008.06.21 16:13:12vivaevita

  Ez egy nagyon jó vita, csak kár, hogy nem mennek át az okos gondolatok! Pedig Másutt, cantaloupe, B- és még néhányan, igazán jó látni, hogy nemcsak áldozati bárányként álltok a szülés elé - és jöjjön aminek jönnie kell, hanem veszitek a fáradtságot és utánajártok dolgoknak, hogy döntésképesek legyetek.

  Sajnos, hogy fentartás nélkül mindent elhiszünk az orvosoknak, akik, ugyebár szintén emberek és olykor hibáznak, de hát ha a Doktor Úr ezt és ezt mondta, akkor így kell lennie. Ahelyett, hogy Doktor Úr elmondaná időben, hogy egy egy beavatkozásnak melyek az indokai és ugyanakkor azt is, hogy melyek a szővődményei, plusz, hogy ezek kb. milyen gyakoriságúak. Ez alapján nekünk, szülő nőknek lenne jogunk eldönteni, hogy mivel szeretnénk élni a felsorolt lehetőségek közül (gátmetszés, burokrepesztés, oxytocin, EDA....), hiszen a saját gyermekünkről és a saját testünkről van szó. Az is egyfajta jel, hogy a megalapozott kutatási eredményeknek sem hisznek sokan, hanem inkább a drága Doktor Úrnak (aki mellesleg soha se szült, nem is fog, és soha sem látott nőt normálisan szülni). A rajtakapott feleség esete jut eszembe, amikor férje váratlanul hazaér és döbbenten látja a szomszéddal a feleségét, mire a nő: "inkább a szemednek hiszel , mint, nekem???!!!"

  Valaki itt említette a svédeket, hogy mennyire gyakoriak a súlyos gátsérülések, a hazai valószínűleg azért nem sikerült hozzáhasonlítania, mert itthon nincs egyetlen korrekt statisztikai adat sincs egy ilyen "kis" szövődményről. Viszont, ha lenne, akkor lehet, hogy ledöbbenne!

 • 2008.06.21 16:45:15trachea

  cantaloupe

  "-az orvosok beavatkoztak, gyorsitottak, a szuletendo baba meg meg nem keszult fel erre, leesett a szivhangja, es ennek folyomanyakent lett csaszar"

  ezt nem én írtam....

  verkaverka:

  "A császárnál is nyilván azért mondják maguk az orvosok hogy túl sok a császár... mert miért is mondják? Csak nem azért mert tényleg?"

  igen, tényleg sok a császár... azt írtam le, miért.... sokszor a kismama kéri,... ennyi

  nyílván annak is megvan az oka miért csinálnak annyi gátmetszést... nyílván nem tudom biztosan miért, mert nem vagyok orvos... de nem rögtön azzal kezdem, hogy "biztos azért merthazamenne már",...  jah és amiért a kirohanás volt:

  "meg egy par dolog, ami tortenelmileg KAROS esetleg halalos az ORVOSOK szerint: maszturbalas, oralis szex, 20 km/oranal gyorsabb auto, gyorsvonat, apas szules, szules gyerekotthonban vagy otthon, stb stb stb."

  ezek a dolgok nem csak az orvosok szerint károsak hanem a dédszüleid szerint is... akkor utáljuk őket is?

  szerinted azt, hogy a maszturbálás vakságot okoz, orvosok találták ki?

  minden kornak megvoltak/vannak a maga hülyeségei, de ne fogjunk már mindent az orvosokra...  amúgy nálunk vannak szinte a legjobb gyerekkardiológusok, erről miért nem hallok sehol?

  és egyre több picit tudnak megmenteni, erről miért nem írnak?

  www.pulzar.hu/news/_plakatok/_2008/juni/meghivo1.pdf  a gátmetszéstől amúgy én is félek, és ha lehetne választanom én is a császárt választanám... (!én!...és nem az orvos!)

 • 2008.06.21 17:04:31vivaevita

  Magne-nek néhány anatómiai és élettani tény:

  1. Császármetszésnél a méh izomzatát átvágják. Több rétegből áll a méhfal, amelyek egymásra szinte merőleges lefutásúak. Nem lehet szétszedegetni. - Talán a patológián jutna rá idő. A hasizmokat kampózzák félre.

  2. A gát: a hüvely és végbél közötti inas terület. Itt nincs izomszövet, de ha elég nagyott vágnak akkor eléri az olló az izmokat is. Ahhoz, hogy a hüvelykimenetet bővítsék, konkrétan a hüvelybe vágnak bele, innen tovább a gát felé 2-6cm-t. (Ha hüvelymetszés lett volna a neve, lehet, hogy már előbb elszaporodtak volna a szükségességét megkérdőjelező nők, de a férfiak is.)

  3. A gátat soha sem lehet 100%-ban fertőtleníteni, talán segítene javítani az értéken, ha kicsupálnák a szőrszálakat és nem csak a bőr szintjén elvágnák - de ez hál' Istennek, még nem jutott eszükbe. Szóval, a borotválás azért kell, mert előre tudják, hogy itt majd beavatkoznak és így könnyebb varni.

  4. a gyerek koponyájára a csontos szülőcsatornában terhelődik a legnagyobb nyomás, nem a hüvelykimenetnél.

  5. A magzat immunrendszere az anya immunrendszeréből táplálkozik, már méhen belül is. Mindazok a baktériumok, amelyekkel szemben az anya védett, hatástalanok a babára is. Így a kaki sem okozna nagy gondott, ha történetesen a gyerekkel együtt jön.

  6. Beöntést csak az kérjen vagy fogadjon el, akinek a komfortérzetéhez ez szükséges. Ha a vajúdás ideje alatt adják, akkor ez nem biztosítja, hogy 2-3-4... óra múltán nem lesz ott újabb adag széklett, ami kibújhat.  Szerintem, ha nem sajnálnák a kismamák az időt a szülésfelkészítőkre, akkor ledöbbennének, hogy mennyire tudja a női testünk -lelkünk, hogy mit kell szüléskor csinálni. És megértenék azokat az összefüggéseket, hogy hogyan lehet eljutni a burokrepesztéstől a császárig, de akár a ctg felhelyezésétől is. És nagyon kevesen vennék be azt a maszlagot, hogy nem tud szülni, csak orvosi segítséggel.

  Elsősorban nem a kórházi felkészítőkre gondolok, amelyek elmondják, hogy hova kell feküdni és mikor mit fognak ezután velünk, a babánkkal csinálni a vörös kereszt égisze alatt.

  Ja, és a WHO Szülészeti adatai szerint a fejlett országokban növekedésnek indult az anyai halálozás, ennek okát a sok császármetszésben és epidurális érzéstelenítésben látják.

 • 2008.06.21 17:08:12verkaverka

  trachea, egyrészt bocs, de az az igazság hogy nehéz veled egyáltalán beszélgetni azok után hogy valakit legyökéreztél.  Másrészt az orvosok egyesével nem tudjuk miért császároznak de az orvostársadalom egyetért hogy túl sok a császár. Tehát mi is az orvosoknak hiszünk, csak nem egy darabnak, hanem több szem többet lát alapon az orvosoknak így együtt.  A gátmetszésről ugyanúgy az a vélekedés- az orvosoké, nem csak az anyáké- hogy túl sok.  Ezek után ha maguk az orvosok is azt mondják hogy csomó esetben felesleges a császár vagy a gátmetszés miért is lenne baj hogy mi is ugyanezt mondjuk???????????

 • 2008.06.21 18:00:41trachea

  mondjuk, persze, én is mondom... de ezért ne !csak! az orvosokat hibáztassuk...

 • 2008.06.21 18:36:33cantaloupe

  Trachea,  hat persze hogy nem irtad, azert tettem en hozza!

  Ugyanis nem hiszem, hogy a 30%-os csaszararany annak tudhato be, hogy veszhelyzet volt, vagy az anya programcsaszart kert. Ez a ketto volt a te erved, en csak hozzacsaptam a harmadikat, amit te "elfelejtettel."

  Amikor meg nem volt ilyen gyakori, akkor minden 3. ember meghalt? Ugye, hogy nem...  Mellesleg igaza van verkaverkanak, elismert orvosok, epidemologusok, kutatok allnak amogott, hogy jobb anyanak-babanak a sok felesleges beavatkozas, hamarabb regeneralodnak, jobban kialakul a kotodes, hamarabb beindul a szoptatas, kisebb a terhessegi depi aranya.  Minden sorodrol sut, hogy nagyon tajekozatlan vagy a temaban.

 • 2008.06.21 18:37:35cantaloupe

  elnezest, kimaradt egy felmondat:

  jobb anyanak-babanak a sok felesleges beavatkozas +nelkul szulni  Igy teljes a mondat.

 • 2008.06.21 19:27:53macskosz

  elszállt amit írtam :(

  akkor megint röviden  nem értem miért béntjátok tracheát, teljesen igaz amit ír, a jelenlegi magyar szülészeti gyakorlat nagyon defenzív, félnek attól hogy beperlik őket és ezért amint necces lesz a heélyzet már tolják is anyát a műtőbe. Azért ugyanis még senkit se nyomtak orrba a bíróságon, mert csészármetszést végzett, de azért már igen, amiért nem végzett. Mikövetkezik ebből? inkább vágnak.  AMi meg a kettes pontot illeti sokan nem akarnak hüvelyi szülést és "kérik" a császármetszést. A paraszolvencia meg virágzik, hiphopp talál anya olyan dokit aki x forintért megműti. Van kereslet rá egész egyszerűen. • 2008.06.21 19:31:25macskosz

  Lehet persze külföldi statisztikékat nézegetni hogy milyen baró ott minden, mert ott nem császároznak, persze, csak az nincs benne a statisztikában, hogy ott az orvosnak nincs belőle semmilyen anyagi előnye, ha császérmetszést végez, mert nem kap zsebbe lóvét...arról nem is beszélve hogy szövődménymentes szülésnél nincs is ott a doki csak a szülésznő. Meg olyan sincs, hogy valaki kéri a műtétet. Nem opció egész egyszerűen.

 • 2008.06.21 19:53:10cantaloupe

  Macskosz:

  Csak USA-rol beszelve, itt is sok a csaszar, a szulesek harmada vegzodik azzal.  Es a peres felelem itt el csak igazan az orvosoknal, mert itt komoly szankciok vannak.  DE gatmetszes pl. nincs rutinszeruen.  Arra meg legyszi irjal mar peldat, mikor utotte meg komolyan a bokajat egy nogyogyasz peres uton! A legtobb mogott ott a kamara, es maximum ejnyebejnyet kap es athelyezik egy masik korhazba.  Konkretan tudom, egy alkoholista rokonom nogyogyasz, hogy bar a jogsijat elvettek, meg mindig praktizalhat!

  Itt is volt arrol cikk, hogy H. Szabolcsot felmentettek, pedig bizonyitottan tulvallalta magat.  Szoval komolyan, a legkomolyabban kerdezem, hogy szerinted mi alapjan fel a beprelestol egy magyar nogyogyasz, milyen szankciokat kap ha hibazik?  Tracheanak meg a tudatlansagaval parosulo "gyoker" stilusa az, ami kiveri a biztositekot.

 • 2008.06.21 20:04:13yukikoka

  Szia Macskosz, szemi-kolléga:-) Bébi jól van?  Jól beszélsz. Igazából én is nagyon sokallom a császármetszések arányát, főleg néhány kórházban (mondjuk megyei kórházakban vagy klinikákon, ahol a problémásabb eseteket ellátják, indokolt a magasabb arány, de már maga az átlag is rengeteg). Tudom ugyanakkor, hogy ez nem feltétlen csak(!) az orvosok hibája, körülöttem többen is szülnek a közeljövőben és szültek a közelmúltban, és sokuk vért izzadt, hogy valami jó kis indokkal császárt kérjen magának (többnyire sikerrel)... persze remélem nem ez a jellemző, de sok anyuka van így. És nem minden orvos - szeretném azt hinni, hogy a kisebbség - bólint rá erre automatikusan, már csak a lehetséges szövődmények miatt sem. Az őket nyilván nem érdekli, hogy a gyereknek hogyan jobb megszületni, de felesleges komplikációt, amivel egy hasi műtét jár, csak nem akarnak...

  Ami a defenzív magatartást illeti, hát sajnos a (sok esetben indokolt) műhibaperek elszaporodása miatt ez érthető. Ugyanakkor szegény kismamák, akik gyerekük egészségéért aggódnak, könnyen befolyásolhatók a császár irányában, még akkor is, ha eredetileg hüvelyi szülésre készültek - nem állnak le vitatkozni a dokival, hisz nem tudhatják, hogy indokolt-e a beavatkozás, vagy csak "túlbiztosítás".

  És még valami: Mivel ilyen sok a csaászár, és sok komplikáció (pl ikrek vagy farfekvés) a legtöbb helyen a protokoll szerint ELEVE császárt jelent, nincs tapasztalatuk a komplikációk konzervatívabb kezelésében (pl. nem láttak sok faros szülést), így nem szívesen kockáztatnak ilyen esetben.

  Én mindkét gyermekemet hüvelyi úton szültem, bár egyik sem volt fáklyás menet (mindkettőnél korai burokrepedés, primer fájásgyengeség, oxytocin, kézzel tágítás, hasba könyöklés stb., elsőnél éretlne, zárt méhszájtól tágultam szinte folyamatos fájásokkal, brr.) Meg vagyok győződve róla, hogy ha nem kötik be olyan hamar az oxytocint fertőzésre, tartási rendellenességre, alkatomra meg mittudoménmire hivatkozással, akkor könnyebben - bár hosszabb idő alatt - és talán kevesebb fájdalommal tudtam volna világra hozni kislányaimat, akik azonban szerencsére makk egészségesek (leszámítva egy kis hypotóniát a kisebbiknél) De örülök annak, hogy egyik esetben sem választották orvosaim a "könnyebbik utat" és toltak be az első nehézségnél a műtőbe... mondjuk tudták, hogy ha lehet, a gyerekim érdekében elkerülném a császárt (persze a vészhelyzet az más. A férjem sebész, és ő sem rajong a császár ötletéért, de szerinte is alapvetően a lehetséges büntetőjogi következmények na meg elsősorban a paraszolvencia duzzasztotta fel a csaszik arányát.

 • 2008.06.21 20:06:02yukikoka

  Bocs mindenkitől a regényért

 • 2008.06.21 20:13:36verkaverka

  Hm, azért azt jegyezzük meg hogy az, hogy az anyák kérik a császárt NEM kene hogy azt jelentse hogy az orvosok végrehajtják. Nekik kéne kedvesen azt mondani hogy nem, orvosilag nem indokolt.  A gátmetszésnél ugye még ez sincs, ott nagyon kevés van aki önként kérné...

 • 2008.06.21 20:14:48verkaverka

  trachea esetében meg nem az a baj hogy nem ért egyet. Hanem hogy ilyeneket ír, hogy "xy te milyen gyökér vagy". Azóta se mondta hogy bocs...

 • 2008.06.21 20:35:10macskosz

  megint elszállt, de ügyes voltam és woerde irtam:  cantaloupe,

  Nem tudom ki az a H. Szabolcs, de nem ez a lényeg.  Az USA-ről annyit, hogy ott járja a mondás miszernt szüljön anyuka az ügyvédjénél….  Ami meg a Mo-i joggyakorlatot illeti, ha jól emlékszem, van az orvos büntetőjogi és polgári jogi felelőssége. Van még más is, de ne menjünk bele mert így is bonyolult. Büntetőjogi felelősség alá tartozik pl a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, hogy ezt meg lehessen állapítani ahhoz kell a szakmai szabályszegés, hogy ez veszélyeztesse a beteget, a kettő közötti okozati összefüggés és az orvos vétkessége. A szakértő az okozati összefüggést nézi, de a bíróság az, ami eldönti hogy fennállt-e a veszélyeztetés vagy nem. Ekkor, csakis ekkor figyel be esetleges büntetőjogi szankció.  Ami pedig a polgári jogi felelősséget illeti, (ez a pénzes rész) itt van az, hogy ha szabélyszegés történik, ami kárhoz vezet, ismét az okozati összefüggés, akkor ezt a nem vagyoni kárt számszerűsítik, azaz kérnek x millió forintot mert mondjuk meghalt a beteg. Csakhogy nem az orvosnak van személyszerint fizetési kötelezettsége, hanem az intézménynek, tehát hamegállípítja a bíróság, hogy a szabályzsegésből kifolyólag lett az egészségkérosodás és ez felróható, akkor az intézmény kifizeti a pénzt. Az máskérdés, hogy igyekeznek peren kívül megegyezni.  A kamara meg nem tudom hogy jön ide, az etikai eljárás az egy külön dolog.  Nincs az, hogy XY szülész eztmegezt csinélta és akkor őt karóba húzzuk, meg elszedjük a merdzsóját, el lehet ítélni foglalkozástól eltiltásra, adott esetben börtönbe csukni, de az őt foglalkoztató intézmény lesz az, aki a zsetont kiköhögi ha elbaltáz valamit.  Ezt a rendszert félreértés neessék nem az orvosok találték ki, hanem a parlament.

  AZtán lehet hogy tévedek és nem így van, de pár éve még így volt. • 2008.06.21 20:40:18kismica

  Én 2x szültem, mindkétszer gátmetszéssel. Spec. nekem szükséges volt :( Mindkétszer a varrás volt a szülés legfájdalmasabb része, addigra rettenetesen el is fáradtam, végig remegett mindenem a varrás alatt.... Én sajnos túl gyorsan szülők, hamar jönnek a tolófájások, először a vágás ellenére is továbbrepedtem. A másodiknál csak vágás volt (ikerszülés), össze sem lehet hasonlítani ezt a gyerekágyat az elsővel. Gondolom ugyanennyivel könnyebb a gátmetszés nélküli szülés...

  Szvsz azért sok a gátmetszés nálunk és azért varrnak még sok helyen nem felszívódó varrattal, mert varratszedéskor szokás "hálásnak lenni" :/

 • 2008.06.21 20:43:11cantaloupe

  Macskosz,  en nem elmeleti leirast kertem, hanem gyakorlati peldakat arra, hogy XY doktor hibat kovetett el, es lakolt erte a jelenleg hatalyos torvenyek szerint.  Egyetlen ilyen volt a kozelmultban, Gereb Agnes.  Ezek szerint a korhazban praktizalo orvosok mind hibatlanok, de jo nekunk! Csak akkor tudnam, miert nem vagyunk elso helyen a szulesi mutatokat, az ellatast, az anyak elegedettseget illetoleg.  Egyebkent en engednem a programcsaszart is, DE alairatnek a kismamaval egy papirt, hogy a sajat felelossegere keri, egeszsegugyi indok nelkul es a doktor tanacsa ellenere.

 • 2008.06.21 20:43:23macskosz

  szia yukikoka :)))

  bébibaba alszik, kis tündércicavirág, én meg mindjárt megyek star wars-t nézni és közben kutyát simogatni. :)

  Nekem is a hasamba feküdtek brühühühühü fájt mint a disznó aszittem ott halok meg, de szerencséer mégse. A kislány meg 9 napot ráhúzott a számolt dátumra, otthon ha kisírom kikapták volna előbb. Itt nem. SZidtam is a rendszert amikor már minden nap azt hittem, hogy na ez lesz a nagy nap aztán mégse az lett. Most már csak azon szurkolok hoyga tesók könnyebben jöjjenek, gond nélkül. • 2008.06.21 20:46:06cantaloupe

  Macskosz, ha erdekel, itt a Poronty linkje H. Szabolcsrol:  velvet.hu/poronty/search/?s=sztarszulesz

 • 2008.06.21 20:51:40macskosz

  Van nyilvántartás, ottlehet nézegetni hogy ki mit csinált és mit ítélt a bíróság.  Az elmélet meg nem árt senkinek, mert a legtöbben nőklapja szintű újságokat olvasva mondanak véleményt, nbe értsd félre, a nők lapja remek újság, csak éppen se nem orvosi se nem jogi szakfolyóirat.  Így aztán szeret mindenki orvosi műhibáról beszélni 1-1 eset kapcsán, holott ilyen jogi kifejezés csodák csodája, de nem látezik!  Mert a beteg akkor is meghalhat ha kezelik, egy levágott fej az élettel nem összeegyeztethető akérmilyen zseniális team kezeli, és ez nem szakmai hiba, ahogy az sem, ha adott tünetekből a kellő gondossággal eljárva téves következtetésre jut a doktor, ez kezeli de baj lesz. Itt ugyanis nem valósul meg a vétkesség, ami ugye a bűncselekmény fogalmi eleme...magyarul nőklapjásan: a diagnosztikus tévedés kellő gondosság esetén nem műhiba. • 2008.06.21 20:55:18yukikoka

  Gátmetszés: nekem elsőnél volt, jó nagy vágás. Sokáig tartott a kitolás, és a végén már alig voltam magamnál. Ott volt két doki és két szülésznő, és arra emlékszem, hogy sürgettek, hogy szüljem már meg, valószínűleg esett kicsit a lányom szívfrekije, nem tudom, de azt igen, hogy a gátmetszés után gyorsan kint volt. Utána sokáig gyógyult, csillagokat láttam...hetekig alig bírtam ülni, de nem lett semmi szövődmény, pl. inkontinencia. Kisebbiket másik kórházban, másik dokinál szültem, előre nem egyeztettünk, lesz-e gátmetszés, mert bevallom őszintén, kisebb gondom is nagyobb volt ennél - de végül nem vágtak, kicsit repedtem, kicsit varrtak, hamar gyógyultam, de maradt vissza kis probléma. Elméletben amúgy a vágott seb könnyebben gyógyul, mint a szakítás/repedés.

  Nem tudok állást foglalni gátmetszés ügyben, de azt nem bánom, hogy nem jutottam nagymamám és nagynéném sorsára, akik majdnem végbélig repedtek első gyermekük születése sorá

 • 2008.06.21 20:59:04macskosz

  elolvastam, hát az első fokú ítéletről tudja mindenki hogy annyit ér amenyit a papír amire nyomták...  ha meg van/lesz jogerős ítélet, akkor az van amit a bíróság mond és kész, nem lehet vitatni. (illetve lehet csak nem érdemes) persze a bíró is tévedhet lásd móri ügy. vagy őket ezért senki nem rúgja seggbe csak mindig mindenki a doktort? Hogy is van ez?????? • 2008.06.21 21:04:10yukikoka

  Macskosz:-) Tesók biztosan könnyebben jönnek majd. Én is bízok benne, hogy harmadik szülésem (nov. közepén) nem hasonlít majd az előző kettőre, már csk azért sem, mert ha megint fájások előtt reped a burok, nem megyek be rögtön, illetve pár órán belül a kórházba.

  Amúgy itthon is sok helyen engednek 10 nap terminustúllépést, és utána indítanak. van, akiből indítás nélkül kikapják, nem tudom, milyen megfontolásból, a vonatkozó szakmai protokoll szerint ugyanis zárt (sőt, éretlen) méhszáj mellett is meg kell próbálni az indítást (persze nem burokrepesztéssel, meg oxytocinnal rögtön orrba nyomni kismamit)  Műhibaperek: Kende Péter erről szóló könyvében volt egy doki, Zalányi Sámuel, aki végigámokfutotta fél Magyarországot, hátrahagyva néhány halott/sérült babát és nőt:-( na ő kapott a fejére, talán ül(t) is, de tényleg nem jellemző, hogy elmarasztalnák a szülészeket, ha pedig nincs büntetőjogi felelősség megállapítva, akkor adhéziós per sincs, következésképp kártérítés stb. sincs (persze azt egy hozzátartozó sérülése, halála esetén amúgy is a hajukra kenhetik)

 • 2008.06.21 21:05:14cantaloupe

  Macskosz,  dehogynem, en ugy gondolom, hogy ok is ussek meg a bokajukat, akik bizonyitottan rosszul itelnek!  Barmely mas munkakorben es van kovetkezmenye az osszecsapott, hianyos, rossz munkanak, de aki olumposzi magassagban tronol, es meg a szakma is osszezar mogotte, nehez szankcionalni. :/

 • 2008.06.21 21:10:00yukikoka

  Tegnap Népszabiban van egy cikk az orvosok diagnosztikus tévedéséről, illetve arról, hogy kellő gondosság tanúsítása mellett joga van tévedni az orvosnak. Szakmai protokoll hiányában azonban a bíróság feladata annak megállapítása, hogy gondatlanság vagy tévedés történt-e. (persze nyilván szakértők benyomásával, de a bizonyítékot akkor is a bíró mérlegeli)

 • 2008.06.21 21:42:25monsterwoman1

  Zalányi Sámuel a tőlünk 20 km -re fekvő kisvárosban évekig az osztályvezető főorvos jobbkeze volt. A laparoszkópiás műtétemnél asszisztált és néhány hónappal később borult a bili a viselt dolgaival kapcsolatban. Na akkor a hideg rázott.

  A jogrendszerről (úgy általában) nem vagyok valami jó véleménnyel (pedig egy időben nagyon vonzott ez a pálya). Néhány éve nagyot kellett csalódnom. Nem műhiba perben, csupán több százezer ft-tal átverve (egy meghiúsult ingatlan adásvétel miatt), bízva a bíróságban, pereltünk. Az ügyvédünk biztosra vette, a pert nem veszíthetjük el.Abszolút nyilvánvaló volt, hogy keményen átvertek bennünket. Ehhez képest addig csűrték csavarták a dolgokat, mígnem mégis vesztettünk. Bírói indoklás: nem voltunk elég körültekintőek, miért nem tájékozódtunk jobban, mielőtt kifizettük a foglalót. Mellékes volt, hogy az a pénz jogilag nem járt a másik félnek. Az arcunkba dörgölték:megbíztál valakiben, rácsesztél, sorry, viseld a következményeit. Bocs, hogy Off voltam, de akkor nagyon kiábrándultam, és bizalmat vesztettem.

 • 2008.06.21 21:49:49yukikoka

  mármint hogy szakértők bevonásával, nem benyomásával:-) • 2008.06.22 07:37:51macskosz

  szakma összezár mögötte....  nem értem hogy érted. Mondtam már hogy nem már orvos dönt arról hogy volt-e hiba vagy nem, hanem a bíróság, ott meg nem találsz orvost.

  Egyetlen orvos az orvosszakértő aki az okozati összefüggést vizsgálja.

  Amit szakmai összezárásnak hiszel, az adott esetben az lehet, hogy nincs okozati összefüggés, ergo nincs szakmai szabályszegés.

  Persze nehéz elfogadni, de 1x mindenki meghal és akkor is történhet tragédia ha senki nemhibázik. Csak mindig könnyebb hibátkeresnivalakiben mint ezt elfogadni. (és most kéretik nem személyeskedni hogy ha én/családom járna így akkor mit szólnék, jértam így, 2x műtöttek, 2x jutott ki kellemetlenség, ami nem gyakori, nálam bejött, ez van)  olümposzi magasság....egyre kevésbé jellemző. Egyébkéntmeg szabad orvosválasztás van, nem muszáj egy felfuvalkodott dokihoz menni.

 • 2008.06.22 07:41:15macskosz

  rosszul irtam, ha nincs okozati összefüggés, attól szabélyszgés még lehet, de nem lehet megállapítani a felelősséget

  azt meg nagyon várom mikor mondják ki, hogy XY bíró hibázott és ejnyebejnye

 • 2008.06.22 07:49:28macskosz

  a kende könyvét olvastam....meggyőződésem, hogy ő is része a gépezetnek, amelynek célja hogy ezzel a mocskos sajtóhadjárattal lejárassa a szakmát, egyrészt mert remek gumicsontot ad, amit lehet rágni, addig se azzal törődnek hogy hová tűnik a pénz az államkasszából, továbbánagyszerű ideológiai alapot ad az úgynevezett reformoknak ésezeket. mert könnyebb azt mondanihogy minden bajnak az okozói a nővérek, orvosok, ezt elcsócsálja a nép, közben meg nem veszi észre hogy hogy veszi őkethülyére a sajáét kormányuk amikor magánbiztosítókat emlegetnek és azt hiszik azok valamiféle jóságos szamaritánusok, véletlenül sem profitorientélt szervezetek.

  most ennyi így éhgyomorra. :)

 • 2008.06.22 07:50:02macskosz

  yukikoka,  remélem hogy minden rendben lesz a 3. törpével. :) most éppen rám is rámjött hogy kéne még vagy 2-3

  :))))

 • 2008.06.22 08:21:52yukikoka

  A bírókat nehéz nyakon csípni és felelősségre vonni. Ha ugyanis nyilvánvaló eljárásjogi hiba történik, azt viszonylag könnyű felismerni (még egy ügyvéd is képes rá:-)))) bocs nem bírtam kihagyni), és jogorvoslat is van. Azt viszont, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékokat hogyan értékeli, és ezek alapján hogyan dönt, már nehezebb eset. A vonatkozó törvény ugyanis többek között olyan dolgokat említ, mint pártatlanság, függetlenség, szabad belátás stb., ezek gumifogalmak, de nem lehet jobban körülírni egy bíró munkáját. nehéz eldönteni, hogy egy bíró, amikor a bizonyítékokat "szabad belátása" stb. szerint mérlegeli, és rossz döntést hoz, akkor rosszindulatú, pártos vagy gondatlan, vagy egyszerűen csak téved (lásd lelkiismeretesen, a protokoll szerint eljáró orvos diagnosztikus tévedése) Nagy a felelősségük, őket viszont legalább megfizetik (legálisan), nemúgy, mint az orvosok többségét, na de ez nem az a topic..

  Most kapott fegyelmit egy bíró, mert nem engedett ki művi abortuszra egy elzárás alatt lévő 10 hetes terhes nőt (prostituált, de ez tulképp. tök mindegy) így neki meg kellett szülnie gyermekét. nem vagyok abortusz párti, de ha egyszer joga van hozzá, akkor ne a bíró mondja meg erkölcsi mércékre hivatkozva, hogy mi legyen a baba sorsa. El lehetett - el kellett - volna végeztetni a beavatkozást, pl. a börtönkórházban, Tökölön. De a móri ügyben nem tudom, történt-e elmarasztalás.

 • 2008.06.22 08:28:04yukikoka

  OFF:

  Macskosz, hajrá:-))) Én többet már nem vállalok, 3 szülés és egy vetélés elég lesz nekem, meg aztán tudod, mivel nem akarom korán bölcsiben hospitalizálni gyermekeimet:-), régóta itthon vagyok, és phd ide, phd oda, kicsit unom néha (jujj), szeretném lassan a magam útját is járni.  Amúgy gyerekgyógyi vagy esetleg piciáter lennél? ez utóbbi nem valószínű, elég normálisnak tűnsz:-))) csak ha nem indiszkrét a kérdés... a férjem sebész. SOTE-n végeztél?

 • 2008.06.22 11:05:06verkaverka

  "esetleg piciáter lennél? ez utóbbi nem valószínű, elég normálisnak tűnsz:-))) "  Hmmmmmmmm.

 • 2008.06.22 11:21:50macskosz

  Mééééé mindig hülye a pszichiáter???? :)))

  Bár, ami igaz az igaz, vannak közöttük zseniálisak, meg olyanok is hogy ejha, aszittem ő a beteg.... :)  SOTE-n végeztem, nem sokkal az ezredforduló után. F2 csoportos voltam, ha a férjed is második évfolyamfeles volt és kb akkor járt oda amikor én akkor lehet hogy ismerem, de nem biztos. Bár amilyen kicsi a világ.

  Itt SVédországban a volt gimnáziumi osztályfőnököm lánya a kozmetikusom. :))  egyetemen neonatológus akartam lenni aztán amikor láttam hogy milyen kicsik azok a babák akkor meggondoltam magam és azóta inkább a depressziós, mániás, öngyilkolós, skizofrén, autista, ADHDs gyerkőcökkel foglalkozom. Válasz a kérdésedre. :)) • 2008.06.22 14:50:43yukikoka

  Macskosz, ne vedd már magadra, csak azért írtam mert látom, van humorérzéked:-) Meg mert gondoltam te is gyakran találkozol ezzel a sztereotípiával, ahogy én is - nekem sokszor mondták már ezt a mondatot (piciáter helyett pszichomókus), meglepett arckifejezéssel. Természetesen nekünk is van jó néhány pszichiáter és (többnyire klinikai) pszichológus ismerősünk, barátunk, remek emberek. Jogászként meg általában megkapom a "minden jogász bunkó, arrogáns, kukacoskodó" és "a bőre alatt is pénz van" nagy igazságokat.

  Nagyon szép hivatást választottál, le a kalappal előtted. A neonatológia valóban embert próbáló terület, de a tied sem kevésbé... És tisztellek, hogy sikerült az eredeti pályádon maradni. Én anno otthagytam a sote phd-t (neuropszichológiaát nyomtam, hypofrontalitás szkizofréneknél) és a kórházat. A jog elvégzése után ott phd-zok, mondjuk hogy interdiszciplináris területen.

  Te zsenge korú lehetsz, a férjem 1998-ban végzett, nem hiszem, hogy ismeritek egymást, de hátha. Ő sote klubos is volt.

 • 2008.06.22 15:02:40yukikoka

  Verkaverka, bocs, ha sértőnek találtad a beírásom, poénnak szántam, remélem Macskosz értette:-)

 • 2008.06.22 15:16:44verkaverka

  Tuuuuudom tuuudom. Gondolkodtam is hogy reagaljak-e, irtam fel oldalt arrol hogy mennyire talalnad jo poennak a sebesz ferjedrol hogy hany szobas hazatok van a szegeny nyugdijasok penzen, es mit csinalsz estenkent mikozben a ferjed hany. (Mert nyilvan penzt kovetel hogy normalisan mutson es alkoholista mint a sebeszek altalaban). Aztan inkabb nem irtam. :)))

 • 2008.06.22 15:40:48yukikoka

  Verkaverka:-) Sajnos valóban vannak ilyen sebészek.

  De nekünk nincs nagy házunk, bár jó lenne, csak rengeteg lakáshitelünk, mint mindenki másnak:-( Nem is lesz egy darabig, meg kocsink sem, csak egy kölcsönkapott 18 éves járgány. De remekül megvagyunk, boldogan várjuk a harmadik gyerkőcöt, és lottónyereményről ábrándozunk, bár nem lottózunk.

  Szóval a sebész sztereotípia is megdőlni látszik:-)))

  Találtál már valamit a beszoktatásról?

 • 2008.06.22 15:59:35verkaverka

  nem, de remelem irnak nekem valamit :) bar gyanitom majd nyar vegen

 • 2008.06.22 16:30:27yukikoka

  Mennyi idős lesz a gyerkőc szeptemberben?

 • 2008.06.24 01:15:23trachea

  "bocs"

  a tudatlanságomért is :D

 • 2009.03.30 12:55:49kozsu

  Minden jövőben szülő nő figyelmébe ajánlom ezt a cikket:

  A kutatások már régóta azt sugallják, hogy a gátmetszéssel járó kockázatok – beleértve a vérveszteséget, a fájdalmat, a duzzanatot és az esetleges fertőzést – messze meghaladják az eljárás állítólagos előnyeit. Mindezek ellenére egyes orvosok jóformán minden kismamánál alkalmazzák. Azzal érvelnek, hogy az egyenes vonalú vágást könnyebb „helyrehozni", mint a szabálytalan repedést. Ha viszont megfelelő tapasztalattal és türelemmel rendelkező segítő lehet mellettünk a szülés alatt, a baba kitolása közben esetleg kialakult repedések is villámgyorsan felgyógyulnak, és még összevarrásukra sem lesz szükség. Ritka az olyan repedés, amelynél több öltésre lenne szükség, mint egy átlagos gátmetszés esetében. A legtöbb repedés kicsi és egyenes. Varrásuk éppen úgy történik, mint a gátmetszés esetében. Előfordul ugyan, hogy a repedés varrása nagyobb hozzáértést igényel, mint egy vágásé, de gyakorlott orvosnak vagy szülésznőnek ez nem okozhat gondot.

  Több tanulmány is igazolta, hogy nincs jelentős különbség egy másodfokú repedés és a gátmetszés okozta seb között a szülés utáni időszakban érzett fájdalom szempontjából. Ugyanakkor kimutatták, hogy a gátmetszés hosszabb távú, néha akár több hónapig is elhúzódó kényelmetlenséget és fájdalmat okoz a szexuális életben. A kutatásokból az is kiderül, hogy repedések esetében a nők kevesebb fájdalmat éreznek, és a fertőzések is ritkábbak. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően szexuális életüket is hamarabb folytathatják.  Épségben maradó izmok

  A gátmetszés hívei szerint a kitolási szak rövidülésének és a szabályos, jól ellátható vágásnak köszönhetően jó állapotban maradnak a nők medencefenéki izmai. Ez megelőzi a későbbi hólyagsüllyedést, akaratlan vizeletcsepegést, hüvelytágulást – állítják. Ezzel szemben egyetlen kutatás sem igazolta, hogy a gátmetszés bármilyen módon is befolyásolná ezeket a tényezőket. A medencefenék izmainak állapotát sokkal inkább a rendszeres testedzés, az egyén öröklött tulajdonságai és az öregedéssel járó hormonális változások határozzák meg. A medencefenéki izmok sérülésének megelőzése szempontjából a segítők gyakorlata és felkészültsége a legfontosabb tényező. Az irányított és gyengéd nyomás kevesebb sérülést okoz az édesanya szöveteiben, mint az erőteljes nyomás. A szülésznő és az orvos rendszerint segítik a szülő nőt, és szólnak, mikor nyomjon, vagy mikor végezzen légzőgyakorlatokat a nyomás felfüggesztésének megkönnyítésére. Az anya szövetei akkor tágulnak fokozatosan, sérülésmentesen, ha a baba feje lassan, természetes ütemben halad át a szülőcsatornán. A gátmetszés nélkül zajló szülések negyven-ötven százalékában semmilyen sérülés sem keletkezik.  Továbbrepedhet a vágás

  A repedéseket súlyosságuk szerint szokás osztályba sorolni. Az elsőfokú repedéseknél csak a bőr és a nyálkahártya sérül. A másodfokú repedések esetében az izomszövet is károsodik. A sérülés mértékének szempontjából a gátmetszés ebbe a kategóriába tartozik. A harmadfokú repedéseknél a végbél záróizma, negyedfokú repedéseknél pedig a végbél nyálkahártyája is megsérül. A legtöbb természetes repedés első- vagy másodfokú. Harmad- és negyedfokú repedések rendkívül ritkán fordulnak elő olyan esetekben, ahol a szülő nőnél nem hajtottak végre gátmetszést, és a szülést sem gyorsították. Gátmetszés esetén azonban, különösen akkor, ha a kitolást mesterségesen gyorsítják (például vákuummal, fogóval, hasra gyakorolt nyomással), vagy a szülés magától is rendkívül gyorsan zajlik le, sajnos nemritkán továbbreped a bemetszés. Miért? Képzeljük csak el, mi történik, amikor egy lepedőt darabokra szaggatunk. Ha az anyag nincs előre bevágva, nehezebb eltépni, mint ha először egy kis vágást ejtenénk rajta. A magyarországi szülészeti statisztikák sajnos csupán a gátmetszés tényéről emlékeznek meg, a repedések, továbbrepedések számáról, valamint a gátmetszések szövődményeiről már nem. Ez megnehezíti, hogy a hazai helyzetet összehasonlítsuk a külföldi kutatási eredményekkel.  Nekem ott többet nem vágnak!

  (…) Volt időm gondolkodni a hosszú hetek alatt, míg se ülni, se állni, se feküdni nem bírtam a sajgó gátseb miatt. Fájdalomcsillapítón éltem, miközben kínlódtam az első gyerekem szoptatásával, az éjjeli ébredésekkel, el lehet képzelni. Akartam még gyereket, de úgy döntöttem, csak akkor, ha nekem ott még egyszer nem lesz vágás. Nem igaz, hogy a természet úgy tervezte a nőt, hogy normálisan ki ne férne ott egy gyerek, csak ha vérző sebet ejtenek rajta! Rá kellett jönnöm, mi volt a „hiba"

  B. E., Diósd  Amikor orvost választunk, kérdezzük meg, milyen gyakran alkalmaz gátmetszést. Kérjük meg, hogy sorolja fel a módszer alkalmazásának okait. Amennyiben nem kapunk hihető vagy számunkra elfogadható választ, lehet, hogy rossz helyen kopogtatunk. Ahol nem hagyják a kismamának, hogy maga válassza meg a testhelyzetét, ahol sürgetik, meggyorsítják mesterségesen a szülést, az mindig további orvosi beavatkozásokat generál, ilyen pl a gátmetszés is… Alternatív szülészeteken nyitottak a kismama igényeire, ott megvalósítható a gátvédelemben történő szülés, de hagyomásnyos kórházakban ne erőltessük a gátmetszés elkerülését, mert ha ott nem alkalmaznak gátvédelmet, csak rosszabul járhatunk.1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta