SZÜLŐSÉG

Anyák, húzzatok vissza dolgozni - vagy más húzzon máshova?

2008. június 18., szerda 10:40

Az anyák csak sírnak, hogy kevés a gyes, még több bőrt akarnak lehúzni az államról: legyen több pénz, több bölcsi és maradhassanak otthon még tovább a gyerekkel. Pedig senkinek sem jó, ha sokáig lebzselnek otthon: a gyerek antiszociális lesz, az anya tudata beszűkül és apa is csak egy mackónadrágos asszonyt kap, olvasható egy korábbi posztunkban. A cikkre Vakmacska nevű olvasónk reagált, aki saját blogjában számokkal bizonyítja, hogy mégiscsak jobban jár mindenki, ha anya otthon nevelgeti a porontyait.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.19 15:31:32anyamadár

  Szia Másutt :)

  Nyilván nem a bölcsödén múlik az, hogy valaki tiniterhes, vagy bünőző lesz-e.

  Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy Anglia pont nem jó példa és nem követendő, mert itt szinte hagyománya van a gyerekkel nem nagyon törődésnek. Csak kapjatok elő egy Mary Poppins könyvet, vagy akár a Peter Pan-t...  (Amit pedig a saját bőrömön tapasztalhattam eddig kint a játszótereken és egyéb helyeken az mind elkeserítő...) • 2008.06.19 15:32:40anyamadár

  Másutt komolyan mondom annyira jó, hogy ezeket írod, mert mi is azon vagyunk, hogy mielőtt a gyerekek tízévesek lesznek elhúzzunk innen, mert ezt nem akarjuk...

  Másik oldalról meg baromi szomorú, hogy ezeket te is a magad bőrén tapasztaltad meg :(

 • 2008.06.19 15:37:46anyamadár

  Szövetszöcske és ha lenne adókedvezmény és nem lennének ilyen eszméletlenül magasak a befizetendő járulékok, akkor hosszabb távon jobban megérné a munkáltatónak is a valós fizetést bejelenteni, és több lenne a befizetettjárulék is, mert otthon szinte mindenki minimálbérre van bejelentve...

 • 2008.06.19 15:39:05Tori

  Nyilván nem egyedül a bölcsi tehet róla, de ez is egy fontos adalék. Ahogy nyilván idehaza se a gyesen nyaraló kismamák tehetnek az ország gazdasági helyzetéről, de nyilván nem is közömbös a teljes kép megalkotásakor.

 • 2008.06.19 15:41:47Tori

  Na, a gugli a barátom.

  velvet.hu/poronty/2007/02/14/az_angol_gyerekeknek_a_legszarabb/

 • 2008.06.19 15:44:52szövetszöcske

  anyamadár: Az állam nem hülye, ha mondjuk fele ekkora adószintnél befolyna ugyanekkora adóbevétel, akkor feleennyi lenne az adó. De ez azert nem így arányos, hogy amennyivel kevesebb az adókulcs, pont annyival többen kezdenek adót fizetni, hogy az akció nullszalldós legyen.

  Ha pedig kevesebb a bevétel, akkor valakinek kevesebb jut. Na, ez az, amit senki nem nyel le, Magyarországon mindenki aki az államtól kapja a munkabérét túlterhelt, meg alulfizetett, mindenki akit az állam valami pénzzel támogat kevesli a pénzt, minden intézet amit az állam tart fent a csőd szélén táncol, esze ágában sincs bárkinek bármiről lemondani, főleg nem a mások javára (és pont ugyanígy vannak vele a politikusok is, bár a rájuk költött állami pénz csak csepp a tengerben). Ha az állam bárkinek kevesebbet akar adni, az kimegy az utcára tüntetni, vagy elzárja traktorral az utakat, aztán végül marad minden a régiben. Valahogy mindenkinek jobb a zavaros...

 • 2008.06.19 15:49:26csepke

  szöcske. Valahol olvastam hogy fel lehet rajzolni egy görbét (van valami neve is de nem emlékszem) ami arról szól hogy mekkora adókulcsnál mekkora a befolyt adó, van ennek egy tetőpontja ahonnan csökkentve növelve az adó mértékét csökken(adócsalás nő) vagy nő(fehéredik a gazdaság) az állam bevétele. Csak azt nem tudom voltak-e erre valami féle egzakt vizsgálatok hogy mi a görbén hol helyezkedünk el pontosan a jelenlegi helyzetben.

 • 2008.06.19 15:52:49csepke

  na ez jó zavaros lett. nem futok neki mégegyszer. a lényege, hogy az adó csökkentéssel egy darabig nőhet a bevétel, utána csökken értelemszerűen.

 • 2008.06.19 15:53:35másutt

  uhum, anyamadar, en nagyon szeretek EGYES angolokat (pl ma voltam a vedononel, aki szuper kedves volt es 1 teljes orat rank szant es a legbutabb kerdeseimet is igaz mosollyal es turelemmel megvalaszolta, olyan, mint egy fenylo gyemant a szemtdombon.)

  de az orszag nagyon nagyon beteg. sajnos.

  mindig kicsit beteg volt, de ami itt az elmult 10 evben tortent az iszonyatos.  reszben azeret vagyok itthon a bebivel, mert nem akarnam a picit a tobbi gyerek kozott tudni. tudom, hogy ez szornyen hangzik, de ez igy van.

  ha utaznatok velem egyetlen megallot a buszon delutan 2-kor, amikor a gyerkocok jonnek ki a sulibol es dol a vulgaritas es agresszio a 7 evesekbol...

 • 2008.06.19 15:53:54Vakmacska

  Szöcske, szerinted miért? Erre tanult rá a jónép tizenév alatt. Ha elvesznek valamit, akkor nem kapsz cserébe mást. Vagy ha igen, azt olyan hülyén kommunikálják hogy nem is veszik észre.  Itt adó, járulék tizenöt éve tán egyszer volt csökkentve, vagy kilenc hónapig. Az áfacsökkentés is hülyeség volt, lenyelte a legtöbb kereskedő. A támogatott gázárak rendszerét ki magyarázta el a jónépnek? Parasztvakítás ment sokáig, én úgy vettem a házat hogy dupla gázárat még ki bírjunk fizetni, nahát, most már majdnem pont annyi.  Én nem tartom hülyeségnek a kormányzati kommunikációt, ha arról szól, ami van, és nem választási fényezés. És bizony néha lépni kell, akkor is ha traktor áll a balrament előtt, meg ha van akinek épp nem tetszik amit meglépnek. De ez a kettőt előre hármat vissza ez tök értelmetlen, a hatásvizsgálat nélküli előrerontás (a vakegér semmi ehhez képest) dettó ugyanaz. És ha nem a megfelelő elefántra lövünk - számomra ez a hirtelen előkerült gyeskérdés fiskálisan ilyennek tűnik - akkor az is boríthatja a hitelességet.

 • 2008.06.19 15:54:39csepke

  másutt, te milyen környéken laksz? az ott átlagos?

 • 2008.06.19 15:55:41szövetszöcske

  csepke: Szerintem ha az okosok megmondanák a tuttit, hogy pár százalékkel kevesebb adó meg járulékterhelésnél legalább ugyanennyi lenne a bevétel, rögtön lenne adócsökkentés (a politikusok nem hülyék, ha ingyen lehetne hozni egy népszerű intézkedést, akkor meghoznák). Az a fő gáz, hogy bár valószínűleg minden eddigi adóemelésnél nőtt a bevétel, arról szó sincs, hogy ebből a plussz adó meg járulékbefizetésből mindenki kivette volna a részét.

 • 2008.06.19 15:55:59anyamadár

  Szövetszöcske: szerintem befolyna ennyi adó csak az a baj, hogy hosszútávon jönne csak el a "jóidő" a gazdasági kifehéredés na és ezt nem bírja senki kivárni.

  Meg tudod - asszem ez majd jó demagóg lesz - de az adófizetők az olyan szarokat is fizetik, mint többmilkáért újrafényezni egy szolgálati kocsit. Eltartja ez a kis ország ezt a halom képviselőt is, mikor feleennyi elég lenne...:S

 • 2008.06.19 15:56:24Vakmacska

  Csepke, Laffer-görbe (Laffer Curve) keress rá a neten, iszonyat irodalma van pro és kontra, én személy szerint a Drazsénak magyarázgattam uszkve 12 éve a szerencsejátékok kapcsán. Nem értették meg, csak kb. 4 év múlva.

 • 2008.06.19 15:57:38anyamadár

  Másutt mi még egy viszonylag jó környéken lakunk, de én is félek, mert a lányom szeptembertől kezdi a sulit...:S

 • 2008.06.19 15:59:46csepke

  Vakmacs tényleg!!! Hehehe én értem, pedig mosogatás közben hallottam fél füllel a rádióban. Legyek én a miniszter!! :)

 • 2008.06.19 16:00:16csepke

  vagy olvastam. félfüllel :)))

 • 2008.06.19 16:03:39szövetszöcske

  anyamadár: Én azt gondolom, hogy a képviselők jól reprezentálják a lakosságot, és nem valami külön gonosz és önző kaszt. Ha egy átlagembert beteszel fontoselvtársnak a minisztériumba, gyanítom 10-ből mondjuk 9 a szolgálati merdzsóba rendelné a bőrkormányt és nem idealistaként nekirontana rendet vágni az apparátusban, meg a rendeletek között (aki meg esetleg idealistának bizonyulna, jönne a Rokonok-effektus, rögtön kiszivárogna róla valami kompromittáló)

 • 2008.06.19 16:04:49egyanyuka

  Valaki valamit félreértett. Én nem azt mondtam, hogy valaki ne szüljön egyetem alatt. Én a cikkírónak válaszoltam, az ő felfogására, hogy azért ő se gondolja, hogy az ő adójából fizetik az én itthonlétemet. Hiszen én is adóztam keményen évekig, és akkor az megint valakinek a szociális, gyes, gyed, stb-be megy. Én tudomásul veszem hogy egy ilyen rendszer, csak akkor más se háborogjon rajta, hogy most mennyire ingyenélnek az anyák.

 • 2008.06.19 16:07:00anyamadár

  Szövetszöcske nem is arra gondoltam, hogy ők valami randa élősködő szörnyeteg, csak arra, hogy kevesebb is elég lenne belőlük :)))

 • 2008.06.19 16:07:57csepke

  azért én remélem az átlagember még mindig normálian gondolkodik, csak valamiért már sokkal korábban elkaszálják, v. megunja az értelmetlen hadakozást, v. kiköltözik normálisabb fertályára a világnak, vagy befordul és törődik a saját családjával...stb. mielőtt akármilyen döntéshozói pozícióba jutna. sajnos.

 • 2008.06.19 16:15:27gurur

  Ismétlem önmagam, mert úgy tűnik kell.

  Amíg nem tud az egyik szülő részmunkaidőben dolgozni, addig ne csökkentsék a három évet kettőre. Kegyetlen dolog egy 2 évest 9!!! órára bölcsibe benyomni. Szegényke! Hacsak tényleg nincs más megoldás, végső esetben.

  Akinek kell, úgyis visszamegy dolgozni. Máshonnan nem lehet lefaragni, pont szerencsétlen gyerekeket kell rongálni?

 • 2008.06.19 16:16:41szövetszöcske

  Én meg azt mondom, hogy akkor lesz normálsi politikusgárda az országban amikor mondjuk 10-ből 9 átlagember ha felajánlanák neki a szolgálati merdzsót azt mondaná, hogy köszönöm, de vegyetek az árából iskolatejet, amúgy is van otthon autóm, minek erre pazarolni, vagy hogy kösz, de a merdzsó sokat füstöl,jó lesz a szolgálati BKV bérlet is... Ha most itt körbenézek a munkahelyemen (pedig itt diplomaviselt emberek melóznak), ha meginterjuvolnám őket, majdnem mindenki azt mondaná, hogy ha adnak szolgálati autót, akkor jöhet, be a zsírba de azonnal...

 • 2008.06.19 16:19:26anyamadár

  Gurur, teljesen elfogadható és normális igény a rendes részmunkaidős meló.

 • 2008.06.19 16:25:06anyamadár

  Na elszállt amit írtam...

  Szöcske teljesen igazad van arról amit írtál és ez baromi szomorú is.  Én utálom a merdzsókat, bringa és gyalogpárti vagyok városon belül mindenképpen - szükség esetén BKV...

  Ráadásul nem tudok azonosulni ezzel a - számomra nevetséges - harácsolós gondolkodásmóddal. :)

 • 2008.06.19 16:26:24anyamadár

  nem arról - hanem: abban amit írtál...

  igazából örülnék neki ha nem lenne igazad, csak épp rossz helyen dolgoznál, hülyék között... :)))

 • 2008.06.19 16:44:57cozumel

  Szocske,  annyira igazad van...

  Tavaly otthon toltottem 5 honapot a gyerekekkel, mindenhova busz/metro/villamos/vonattal kozlekedtunk.

  Pesten elo baratnom kozolte, hogy tenyleg, mekkora elmeny lehet a gyerekeknek a villamosozas, az o gyerekei (2 es 4 evesek) meg sosem utaztak tomegkozlekedessel...  Ennel van meg egy szebb fokozat: amikor le is neznek azert, mert Te igen :-((((

 • 2008.06.20 08:59:49Sájgec

  Anyukám gondozónő egy belvárosi bölcsődében. Az én véleményem egyezik sok már előttem szólóval (túl sok a 3 év, viszont nincsenek meg a feltételei annak, hogy érdemben csökkenjen az ennyi időt otthontöltők száma), ezért megkérdeztem, ő hogy látja a dolgot. Hát így:

  A gyermek 2 éves kora körül érik meg arra, hogy bölcsődébe kerüljön. Mindenképp fokozatoságra van szükség, előtte érdemes már 1-2 óra játszóházazás, vagy bölcsődei ismerkedés (náluk -állami bölcsi- van erre lehetőség, ez még nem a beszoktatás, csak be lehet menni szülőstül játszani). Beszoktatás után ideális a 4-6 óra, aztán lehet 8, ezzel lassan el is értük az óvoda-érett kort.

  Véleménye szerint a gyermek igényeit 2 éves kora körül már nem elégíti ki a játszóterezés, kell neki olyan közösség, amely bizonyos szabályok szerint működik. Kialakul a napirend, ami sok gyereknél anya mellett nincs, viszont fontos, mert a gyermeknek kiszámíthatóságra, keretekre van szüksége. Így az óvodába is sokkal könnyebb lesz a beilleszkedés.  A nagyi havi nettó 76 ezerért + 10 ezer kajajegyért vigyáz 8-10 gyermekre egyszerre, ezért a lóvéért ők festik le a hintákat, csiszolják, mázolják a székeket is, hogy mást ne említsek. Igaz nyáron 2 hónapra bezárnak, amikor mindezt kipihenheti. Imádja a munkáját, a gyermekeket, egyébként a gyermekek is őt. De van olyan kollégája, aki már besavanyodott, durván bánik a gyerkőcökkel, fegyelmit is kapott nemrég, de ez sovány vigasz annak a szülőnek, akinek a picinye miatta nem akar bölcsibe járni.  Nekem egyébként rohadt nagy mázlim van, mert a bölcsibe (ahol hosszú várólistát vezetnek) bármikor bekerülhet a gyermek a nagyi révén. Ha a babám 1 éves lesz, akkor apu eljön gyesre, és én visszamegyek dolgozni. Többet kerestem nála, mielőtt tgyás-gyed-re jöttem, másrészt ő azon ritka kivételek közé tartozik, aki ki szeretné próbálni a skandináv modellt. Ha fél év után menekülne vissza melózni, akkor a nagyi jön el gyesre, mert ezt is lehet. (Furcsa, hogy ezt miért nem alkalmazzák többen...) Nekem mondjunk a melómmal is szerencsém van, mert nagyrészét csinálhatom itthonról majd. 2 évet dolgozom, aztán jön a tesó. • 2008.06.20 09:26:57Sájgec

  Anyukám idejében egyébként még nem volt automata mosógép, eldobható pelenka, mosogatógép, mikrohullámú sütő, motoros hinta stb., de soha nem hallottam annyit rinyálni, mint egyes anyatársaimat. Egy 9 hónapos babám van, de nem sz*rom össze magam a fáradságtól. Persze fáradt vagyok, csak ez más típusú fáradság mint amit meló mellett él meg az ember.

 • 2008.06.20 09:37:17Coccinella Septempunctata

  tényleg ekkora luxus lenne a társadalmunknak, hogy egy nő eldönthesse, hogy mit akar tenni a testével: meg akarja-e szülni a gyereket, vagy inkább abortuszra menne, vagy szülés után visszamenjen dolgozni, vagy inkább otthon maradjon? tényleg ekkora luxus, hogy a BÁRHOGYAN is döntő nőket a társadalom támogassa???  szerintem a társadalom kötelessége lenne, hogy a nőket bármely döntésük esetén maximálisan támogassa. akinek az a jó, hogy visszamegy dolgozni, annak legyen lehetősége bölcsit-ovit igénybevenni (most hallottam gyakorló kismamától, aki visszajött hozzánk dolgozni, hogy mennyibe kerül a bébiszitter, mert ugye bölcsi nincs, oviba még nem adhatja, nagymama beteg - óránként 700, havonta kb. 132.000-ra jön ki, és ez még az olcsóbbik változat...)

 • 2008.06.20 09:55:41kriszi

  CS,

  na ez az, ami a mai magyar rögvalóságban idealizmusnak neveztetik...sajnos.

  Babaszitter egyébként stimmel, én is tájékozódtam, jön a nyári szünet oviban-bölcsiben...  Sájgec,

  a magam részéről az első kölök mellett 2 évig (!) nem aludtam át egyetlen éjszakát sem. Neeeem, nem arról van szó, hogy kevesebbet lehetett aludni, hanem hogy minden áldott éjjel átlag 3 alkalommal fel kellett kelni hozzá. Nem, nem volt alvászavaros, lelkibeteg, nem volt "elrontva", nem hisztizett - egyszerűen ilyen típusú gyerek. Most is (5 és fél) kevesebbet alszik, mint én. Szóval két évig full zombi voltam. A végén mondjuk már terhes is :)  Most dolgozom két kölkec mellett. A napi logisztikában 2.5 órát visz el, hogy közösségbe meg hazahurcolom őket. Van egy passzentos blogbejegyzésem erre, itt:

  tavmunkasno.blogspot.com/2008/05/munkba-jrs-ideje-mennyit-is-tltnk-vele.html

  Igen, fáradt vagyok. Duplán. De az biztos, hogy ezt a változatot nem tudtam volna megcsinálni a kölök kétéves korában (ami nem azt jelenti, hogy az itthonlét alatt nem dolgoztam - csak nem alkalmazottként, nyolc órában, hanem másképp, sőt javarészt önkéntes munkában, ingyen).

  Tisztelet-becsület édesanyádnak, sok ilyen gondozónéni kellene, komolyan! De azért a kontraszt kedvéért itt: www.babafalva.hu/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=736 , az ötödik kommentben egy óvónő szólal fel, aki nem egészen ugyanezt mondja...

  Nem vagyunk egyformák - szerintem nem meglepő, hogy a gyerekeink sem azok :)

 • 2008.06.20 10:09:25Vakmacska

  Kriszi ezt a te blogodra szántam, de számomra ismeretlen id-ket követel:  Hát igen, nem véletlenül dolgozol te otthonról, és nem véletlenül sűrítem az effélét én is.  Nekem napi Kőbánya-Budaörs, a szerencsém az, hogy viszonylag rugalmas a kezdés-befejezés, nagyi el bír menni az oviba a gyerekért és csak egy gyerek van, apa 15 percre dolgozik a viskótól, ő viszont dolgozik hétvégente. Szerencsére tudunk kocsival menni kétfelé, de a költségekről inkább ne beszéljünk, hiába hogy Apáé céges.  És nincs idő általában SEMMI másra, csak hétvégén, meg ha bírok otthon dolgozni.  Lövésem sincs mások hogy csinálják, ahol pontosan kell munkát kezdeni, nem lehet előbb elmenni (mert mondjuk te vagy a boltban az eladó) és nincs aki helyetted hozza-viszi a kölkeket...

 • 2008.06.20 10:41:54kriszi

  Vakmacs,

  meg kell már reparálnom azt a blogot, senki nem tud normálisan kommentálni... vagy át kell vinnem máshová.  A slusszpoén, hogy azóta valóban beálltam a sorba közelmunkában gályázni, és szó szerint így csinálom :(  (A távmunka meg marad éjjelre, nem vagyok bolond, hogy feladjam, de nem tudom, meddig fog ez így menni.)  Amúgy meg Pécsett (!) élek, csak nem autózom.

 • 2008.06.20 10:59:53kismica

  Sájgec, az a nyári 2 hónapos bezárás a családoknak elég nehéz feladat... Nekem csupán annyi bajom van a bölcsivel, h alig rajzolnak, szit semmi mese/mondóka/ének. Ami jó, h sokat vannak kint, és több gyerek együtt, de pl. volt hét, mikor minen nap véres karmolással, harapással jött haza a fiam. Mikor rákérdeztünk, mégis mia aszösz tőrtént, akkor hirtelen eszükbe jutott, h hát tényleg x megkarmolta, de miért nem védi meg magát.. Xkének pedig válnak a szülei, legyünk megértőek. Nem vagyok megértő, Xkét foglalják le és neveljék le erről, ne a többi 7-8 gyereket rá a "védekezésre", mert nem normális arra számítani, h 8-10 kicsi pankrátor egymást veri védekezés címén. Valahogy nem így képzelem a szocializásciót...

 • 2008.06.20 11:27:34csepke

  Vakmacs"Lövésem sincs mások hogy csinálják, ahol pontosan kell munkát kezdeni, nem lehet előbb elmenni (mert mondjuk te vagy a boltban az eladó) és nincs aki helyetted hozza-viszi a kölkeket..." ez én vagyok. Na nem a bolti eladó. Az ovi iskola a munkahelyemhez a legközelebbi van választva, együtt jövünk 8-ra járok, együtt megyünk, 5ig dolgozom. A gyerek félnyolckor gyerekintézményben lerak, 5kor felszed. Hát így. Mindennap. Hazafele boltban bevásárlás, este főzés, fürdetés, mese. Nincs autóm. Élünk.

 • 2008.06.20 12:21:25kamilka

  Egy ilyen újságíró és Dobrev Klára ne mondja már meg nekem, hogy mi a jó az én gyerekemnek!

  Inkább azzal foglalkozzanak, hogy hogyan lehetne a megélhetési szülést megakadályozni, mert az ilyen gyerekek az "antiszociális kisköcsögök"!

 • 2008.06.20 12:36:39Vakmacska

  CSepke, ez pölö egy jó megoldás, volt olyan munkatársam aki Solymáron lakott, a Deák térre járt melózni, apa sokat volt külföldön na ők azt találták ki, hogy a Solymár-Deák tér tengely felénél laktak a nagyszülők, gyerek oda járt oviba-általánosba (most már nagy ló, nem kell kísérni)  És képzeld el mennyire fel...ta az agyvizem akkor amikor megint elkezdték lebegtetni hogy a szegregálás és az esélyegyenlőtlenség miatt majd megint kötelező legyen a körzeti iskolába járni. Akkor még nem volt blogom, de fejben azért erről is írtam egy okosat, hogy biztos ezt is olyan találta ki, akinek bébiszittyó viszi a kölkét az amerikai alapítványi iskolába, 4x4 terepjárón, testőrrel....

 • 2008.06.20 12:47:34kismica

  Vakmacska, hát igen. Elvben én is támogatom az esélyegyenlőséget, csak ne a gyerekem intézményébe vezessék be. Akik kitalálják is hasonlóan gondolják, csak őket valahogy ez nem érinti. Sohasem felejtem el az előző szoc. min. csajszit, aki mindig belőtt hajjal és szoc.segélyből nem megvásárolható ruhákban, smuffban lement az egyik kis faluba, h majd jól megmutatja, hogyan kell toleránsnak lenni. Ott a helyi kisebbség kicsit letámadta a kérdéseivel és hirleten megsértődött és elment...

 • 2008.06.20 13:00:59emma

  Vakmacska

  Erre a hírre a férjem is felkapta a vizet.

  Majd javasolta, hogy akkor minden politikus, aki szerint ez a megoldás, vegyen magához egy... hogy is mondjam...egy szines bőrű családot, és majd akkor talán ők is megtapasztalják, ennek a társadalmi rétegnek a mentalitását. Biztosan mindeggyik úgy gondolná, hogy jobb lett volna csendben maradni.

  Nem vagyunk rasszisták, gazdagok, de ez a döntés, hogy hová járatom a gyerekem, maradjon már meg nekem, nem az állam döntse el helyettem.

 • 2008.06.20 14:04:33Fazekas Valeria

  masutt:

  a franciak NEM rakjak 6 het utan bolcsibe a gyereket

  van az elso gyereknel negy honap fizetett szulesi szabi, amit a tobbi szabiddal megtoldva siman otthon lehetsz fel evet. A masodik gyereknel pedig egy ev fizetett szabi jar! Ezek a franciak!!

 • 2008.06.20 14:19:32Borcsika

  Kamillka: Dobrev Klára egyébként se mondjon semmit! Nincs hozzá joga. Éljenek egy hónapot átlagfizukból, de inkább néhány évet, és akkor esetleg meghallgatom a véleményét. Ki ő, hogy bárkinek a nevében ezt ki merje ejteni a száján.

  Körzeti közintézmény? A gyerekem októberben lesz 3 éves. Bölcsődés. Nem vették fel a körzeti óvódábe! mert nincs hely! No hát akkor miről is beszélünk? A polgármester jóindulatán múlt, hogy a bölcsiből nem rakták ki.

 • 2008.06.20 14:33:38yukikoka

  Sájgec,

  Jó hallani, hogy van ilyen szívvel-lélekkel dolgozó gondozónő is, mint édesanyád, és én is felháborítónak tartom, hogy ilyen nagy felelősséggel és rengeteg odafigyeléssel stb. végzett munkát - sok más munkához hasonlóan - nem fizetnek meg kis hazánkban.

  Én amúgy nem tapasztaltam nagyobbik gyermekemen két éves korában, hogy unná a játszóteret vagy egyéb gyerekprogramokat, és a 21 hónapos kisebbiken sem, de nekünk azért mindig is volt napirendünk (ha nem is óramű pontosságú), és rengeteg helyre jártunk/járunk. Amikor nagyobbik lányom majdnem 3 és fél évesen oviba ment (húga augusztus végén, ovikezdés előtt született, így csak januárban adtuk be), 1, azaz 1 nap alatt beszokott úgy, hogy ő könyörgött, hadd aludjon bent. Igaz, jártunk ott előtte néhány alkalommal (mikulás, gyereknap). Tehát bár nem volt bölcsis, hamar beszokott. Ugyanakkor az igaz, hogy a legtöbb gyereket be lehet adni - ahogy írtad, fokozatosan - 2 éves kortól, persze vannak kivételek.

  Amúgy nagyon jól csináljátok szerintem saját gyerkőcötökkel, amit leírtál, az irigylésre méltó.

  Nagyi gyes kérdés: persze járható út, nekem heti rendszerességgel vigyáznak nagyszülők a gyerekekre (nem dolgozok, de phd-zek, a jobb jövő reményében), de nem hiszem, hogy szeretném őket minden nap, 8-10 óra erejéig igénybe venni. Felneveltek ők már bennünket, elfáradtak, hadd ne kelljen nekik egész nap "gályázni".

  Ami pedig a fáradtságot illeti, valóban gyerekfüggő is. Persze felmenőinknek sokkal nehezebb volt, ezzel egyetértek, de azért az sem mindegy, hogy az adott gyerek pl. mennyit alszik (lásd Kriszi kommentjét), mennyit sír (az enyémek az első 3-4 hónapot gyakorlatilag végigordították), mennyire eleven (a kisebbik lányomnak épp monoklija van meg néhány horzsolás az arcán, hihetetlen mozgékony és sajnos elég vakmerő is, rengeteget esik stb.)  Ja és nálunk nem azért van 3 év korkülönbség, mert így terveztük a gyed-gyes miatt ...kevesebbet akartunk, így jött össze.

 • 2008.06.20 14:41:34yukikoka

  Ja és persze a kicsit esélyem sincs bölcsibe adni, kilóméteres várólista van. A pocakomban lapuló kistesót valószínűleg már a születésekor várólistára vetetjük, hogy ha úgy alakul, két éves korában legyen ott helye. Hogy a reggeli-délutáni logisztikát hogy fogom megoldani a gyerekekkel, én sem tudom, hacsak nem találok rugalmas munkaidejű állást a mostani helyett, nálunk sem tud apa egyáltalán gyereket hozni-vinni, kiszámíthatatlan a munkaideje, az ügyeletekről nem is beszélve.

  Na erre varrjon gombot Dobrev Klára (akit pénzügyi jogi tudása miatt amúgy nagyon tisztelek, de innen üzenem neki, hogy a gyerekeim nem ingerszegény környezetben nevelkednek, én pedig némi képzéssel próbálok tenni a monotónia ellen).

  Nem kell emelni a gyes összegét - különösen nem a "megélhetési gyerekvállalók miatt" - , de legyenek meg a családbarát munkavállalás feltételei, ahogy azokban a külföldi országokban többnyire megvannak, amelyekre sokan bőszen hivatkoznak.

 • 2008.06.20 16:45:52cozumel

  Sajgec  Miert kell kijelenteni, hogy egy 2 eves gyereknek EZ KELL?

  tovabbra sem ertem, miert kell oket homogen masszakent kezelni.  Ezektol a sommas megallapitasoktol nekem elszall neha a hajam...

  Foleg, miota a gyerekeim szepen racafoltak nem egyre, de nem is kettore :-)

  "a kisgyerekek jot alszanak a babakocsiban" -nalunk soha egy budos percet sem

  "a babakat megnyugtatja az esti furdes" -hat honapig vegiguvoltottek az egeszet  sorolhatnam, de minek, ertitek...

  Ket es fel evig minden ejjel minimum 3X, de legtobbszor 5-6X keltem az ikrekhez (az utolso felevben mar tenyleg csak 2-3X).

  Olyan faradt voltam, mint SOHA a 12 eves munkaviszonyom alatt.

  Pedig dolgoztam nonstop 3 hetet, napi atlag 11 orat. Volt muszakom, ami reggel 4kor ert veget, es de. fel9 kor mar megint munkaba alltam...De legalabb 4 orat megszakitas nelkul aludtam vegig, es ez baromi nagy szo.  Persze annak, akinek van egy viszonylag konnyen kezelheto babaja (eszik-alszik-szarik rendesen, nem siros), annak nehez megmagyarazni, hogy mi a faraszto ebben.

  Na meg 9 honaposan, meg nem szedi szet a lakast, nem kell konstans lesben allni, hogy merre fut, mit vesz a szajaba, kinek veszi el a kislapatjat a homokozoba, mikor torli az orrat az ingebe, mit vesz le a polcrol a boltban........

 • 2008.06.20 17:53:57Sájgec

  Conzumel: bocsánat, rosszul fogalmaztam, természetesen nem KELL, hanem jót tesz és a gondozónő anyukám szerint, tehát ez csak egy vélemény.

  Kismica: Ez a bezárás tényleg kegyetlen, még általános iskolásokkal is szenvednek a szülők a nyári szünetben, nemhogy bölcsissel, ovissal.

  Kriszi és Cozumel: nekem se játékbabám van, 9 hónaposan már mászik, ül, áll, lassan el is indul, olyan mint egy tank. Nincs szívem betenni járókába, mert ott zokog és szétüti magát, úgyhogy állandó figyelmet igényel. Éjszaka átlag 2-szer kel fel, igaz csak megszoptatom félálomban és ő is azonnal visszaalszik. Mondjuk nálunk a párom -napi 9 órát dolgozik- bevásárol, felkel fél6-kor a gyerekkel, hogy kipihenhessem picit az éjszakai szoptatás fáradalmait, ő is pelenkázik, mos, tereget, felporszívozik stb. Mosogatógépünk van hála a mindenhatónak, főzni meg imádok. Szóval nálunk valódi munkamegosztás van a két fél között, szerintem ez az, ami sok helyütt hiányzik, és kiborítja az anyukákat. Jaj, apu megérdemli a mosott inget, meg a kocsmát munka után, meg a meleg vacsorát a tévé elé, mert egész nap gürcölt. Egy frászt! Mindketten dolgozunk egész nap, csak ő jelenleg két helyen. Hamarosan én is két helyen fogok majd. Ennyi. Harcolni kéne kicsit legalább otthon az esélyegyenlőségért!

  Egyébként kalapom emelem az ikres anyukáknak, a kétgyermekes anyukáknak, de azoknak akik még emelett dolgoznak is melóhelyen, duplán emelem. Nekem nem lesz lelkiismeretfurdalásom attól, hogy visszamegyek egy év után és apára hagyom a gyereket. Nem lesz ettől sérült. Ha maradék frusztrált lennék, itt panaszkodnék a fórumon, hogy jaj de ki vagyok purcanva, és ez hatással lenne a gyermekemre is. Szerintem negatív hatással. DE nekem van lehetőségem, több is, úgyhogy ezek szerint tényleg mázlista vagyok.

  Ja, és a nagyszerű párom 8 hónaposan került bölcsődébe. Az anyjával nagyon jó a kapcsolata, és úgy emlékszik csodálatos gyermekkora volt...

 • 2008.06.20 18:35:40yukikoka

  Sájgec, ez így mind remek és irigylésre méltó. Sajnos nem minden családban van ez így, és nem feltétlen anya vagy apa hibájából. Vannak apák- sokan -, akik nem 9 órát dolgoznak egy nap, hanem többet, esetleg hétvégén is. Anyák, akiknek nem két félálomban eltöltött szoptatást kellene reggel kipihenniük, hanem több órányi virrasztást egy sírógép mellett, hónapokon keresztül, de erre nincs lehetőségük, mert ugyan apa 6-kor felkel, de el is húz mondjuk 7-re dolgozni. Bevásárolni nem tud hétköznap, mert nem ér haza időben, és nincs 1-2 órája arra, hogy a családja helyett a tescoban töltse az idejét. Arról nem beszélve, hogy bizonyos foglalkozások mellet nem lehet apa kialvatlan (pl. az enyém), mert ezzel veszélyeztetheti mások életét, akkor meg jön a hőbörgés, hogy pl. miért aludt el a doki szikével a kezében, kit érdekel, hogy kisgyereke van. Nem folytatom, tudod, miről van szó. Félre ne értsd, én nem panaszkodom, még a gyes összege miatt sem, annál is inkább, mert gyed-en vagyok:-) Csak minden családban mások a körülmények. Én pl. inkább a tanulás miatt vagyok/voltam kipurcanva, gyerekek mellett az sem piskóta, de én választottam.

  Én is tisztelem minden szülőtársam, függetlenül attól, hogy dolgozik vagy otthon van-e. Attól, hogy egy nő visszamegy dolgozni, nem feltétlen végez dupla annyi melót, amint aki otthon van a gyerekeivel, hisz ugyan a munkaidő után hazamegy és „gyerekezik”, de pl. nem kell minden nap főzni, nem ő látja el a gyereket napközben, csak este apával stb, és az egész nap „otthon „ levő anya vagy apa is ugyanúgy „gyerekezik” és „házimunkázik” este, mint más, nincs több szabadideje.

  De ennek már nem sok köze van a gyes-hez... lapozzunk

 • 2008.06.20 18:37:36yukikoka

  Ha az édesapjával marad otthon a csemetéd, mikor visszamész dolgozni, az szvsz jó megoldás, miért is lenne lelkiismeret furdalásod. Jó helyen lesz, hisz az apjával is szoros a kapcsolata, és már 1 éves lesz akkor. Nyilván nem véletlen, hogy nem bölcsibe adod 1 évesen, azt azért lehet, hogy attól függetlenül megsínylené, hogy a párodnak nem származott belőle hátránya (ritka kivétel… én páromat 10 hónaposan adták be, de majdnem kórházban végezte, totál kiborult stb, ki is vették – neki is szép gyerekkora volt, nem erről szól a dolog. Hanem arról, hogy megtanul-e bízni az anyjában (apjában), illetve hogy ez a kötődés és bizalom nem sérül-e, ha egyszer csak ott hagyják egy számára – a beszoktatás ellenére is – idegen közösségben, ahova nincs olyan kötődése, mint a szüleihez, következésképp talán nem érzi ott biztonságban magát. Ez lehet későbbi problémák gyökere, de szerintem senki nem fogalmazza meg magában expressis verbis, hogy „ez azért van mert bölcsis voltam „stb, különösen mert ezek nem tudatos folyamatok.

  Édesanyád véleménye nyilván nagy tapasztalaton alapul, és szakmailag is elfogadható, azzal, hogy azért sok gyerek nem beszél két évesen, és a preverbális korban azért nehéz megmagyarázni egy gyereknek, hogy anya/apa nem tűnik el örökre, visszajön.

 • 2008.06.20 19:09:56verkaverka

  Azert gyerekkorunkban nem volt meg rendes bolcsis beszoktatas, meg nem volt olyan hogy elviszem ebed utan. Legalabbis csomo helyen nem.

  A beszoktatas egyebkent szerintem nem arrol kene szoljon kicsit szokja a gyerek a gondolatot, hanem mondjuk ket hetig szulovel egyutt naphosszat, utana indulhat a kicsit otthagyom. Pont mert az kell hogy addigra szeresse mar azokat akikkel ott marad. Ket nap alatt nem fog senkit megszeretni. Tenyleg, volt mar beszoktatasos poszt????

 • 2008.06.21 17:28:31cozumel

  Sajgec  kepzeld, nalunk is igazi munkamegosztas van.

  Nem ertem, hogy jon ez az egesz eszmefuttatasod a kotodeshez...

 • 2008.06.22 13:51:28kriszi

  Sájgec,

  kalap van rajtad? A lányom (tudod, ő a nemalvós) egyéves kora óta dolgozom (még zombiként kezdtem). A második terhességem alatt végig vagy tanultam, vagy dolgoztam - itthonról (bár ennek jó része önkéntes munka volt). Eleinte alkalmanként, majd egymást érő projektekben, most már főállásban. A fiam 0-1 éves korában kimaradt egy év (leányzó kettő és fél éves volt, fiúcska csecsemő, segítség nuku), de azután újra kezdtem.

  Munkamegosztást én is részletezhetném, de csak röviden: Apjok keresett szakmában van, mindig sokkal többet fog keresni, mint én, per pill. napi minimum 10 órát dolgozik, gyakran utazik, néha befigyel a hétvége, itthoni éjszakai munka is - ezzel együtt ő nagybevásárol, javarészt ügyintéz, hurcolja a kölköket reggel (amikor nem utazik el hajnalban), rendszeresen tereget, mosogat, és amikor csak kell, beugrik másba is. A kölkök ellátását nem említem külön, ezt egyhetes koruk óta műveli, csak a szoptatást nem tudta megtanulni :) (Ennek köszönhetem, hogy az itthonlét alatt dolgozni tudtam, illetve van egy fél doktorim, egy jogsim, meg egy új végzettségem.)

  Szóval van rajtad kalap ebben a hőségben? Praktikus, ráadásul lehet emelni :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta