SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Abigél a rengetegben

2008. június 16., hétfő 08:10

Abigél Erdélyben járt, élete első nyaralásán, ami összességében nagyon jól sikerült. A múltkori poszthoz kapott kommenteket már csak utólag tudtam elolvasni, de jobb is így, mert csak még több mindenen izgultam volna, pedig izgultam így is épp eléggé. Hiszen úgy tűnt, Murphy nálunk is működik, Abigél az utazás előtt pár nappal torokgyulladást kapott, majd az út alatt, hiába cseréltem szorgosan, úgy kicsípte a pisi, hogy amikor este levettem a pelenkát, elbőgtem magam. Valószínűleg teljesen beleizzadt az autósülésbe, bár az orvos szerint a foga miatt van, ilyenkor ugyanis rengeteg lesz a nyáluk, és nagy része alul jön ki. Fájhatott is neki rendesen, ennek ellenére az egész nyaralást borzasztó vidáman nyomta végig.


Úgy tűnt, az új környezet nem bátortalanította el, Szovátán béreltünk egy kis házat, amit lelkesen trappolt körbe, felfedezte minden zugát, mire eljöttünk, már voltak kedvenc helyei, és kedvenc elfoglaltsága is, - például az üvegajtó ütögetése-, és egy fotel segítségével megtanult villámgyorsan, stabilan felállni. Volt napsütés, meg fű a kertben, meg hinta, szóval ideális hely egy kisgyerekkel, - Erdélyről egyébként is ezt tudom mondani, praktikus infók majd egy másik cikkben.

Összességében nagyon kellemes meglepetés volt nekem ez az út, a legjobban az autózástól féltem, el is számoltam magam rendesen, úgy gondoltam 7-8 óra alatt ott leszünk. Ezt nem tudom mire alapoztam, hiszen többször jártam már arra, és hát Romániában vezetni nem a legkellemesebb dolog. Végül 12 óra alatt sikerült odaérni, Abigélen látszott, hogy szenved és halálosan unja, de viszonylag jól bírta. Igaz ehhez kellet egy zsák játék, sok mesekönyv, Halász Judit cédék, meg rengeteg anya, aki lelkesen szórakoztatta a hátsó ülésen. Leghasznosabb dolognak egyébként a cumisüveg bizonyult, itthon ugyanis pohárból iszik, de az útra elvittem egy cumisüveget, gondolván milyen praktikus lesz. Hát inni azt nem tud belőle, viszont annyira lenyűgözte, mint tárgy, hogy több órát elvolt vele. Ütögette, rázogatta, és rájött, hogy ha a mutatóujjával lehajtja a cumit, az visszapattan és érdekes hangot ad ki. Ettől kész volt.Másik kellemes meglepetés, hogy milyen jól lehetett vele strandolni. Erre nem is számítottam, de mivel nagyon jó idő volt, bátortalanul bepróbálkoztunk a tóval, és végül rendszeresítettük a programot. Mi felváltva úsztunk, ő meg remekül elvolt a fadeszkás strandon, ami egyébként tiszta volt és gusztusos. Emellett sokfelé jártunk, de nagyon messzire nem merészkedtünk el, annyira megutálta ugyanis a kocsit az odaúton, hogy nem akartuk feszegetni a határokat. Meg is hálálta, mert visszafelé viszont egy nyikkanás nélkül nyomta le a 12 órát. Aludt, játszott, illetve megálltunk sokat sétálni, Kolozsváron szerintem nincs olyan templom, amit ne láttunk volna.

Szerencsére az esték is rendben teltek, pontosan ugyanakkor fektettük, mint itthon, egyszer kelt ott is, mint itthon, igaz az éjszaka második felét már inkább a mi ágyunkban töltötte, semmint az utazóágyban. Egy nehezebb éjszakánk volt, amikor ébredés után nem akart visszaaludni, viszont egy órán keresztül ordított.

Sokat gondolkodtam rajta, megéri-e őt elcipelni egy ilyen útra, de végül arra a következtetésre jutottam, hogy igen. Egyrészt a fényképeket nézegetve tűnt fel, hogy Abigél minden képen vigyorog és majd kiugrik a bőréből. És tényleg jól érezte magát, felfogta, hgy máshol vagyunk, és rácsodálkozott azokra a dolgokra, amiket eddig még nem látott. A tyúkok valósággal lenyűgözték, a patak gyors vizét pedig fél óráig bámulta és nem tudott betelni vele. Másrészt ugye ott vagyok én. Szülés előtt mi mindig mentünk, és bár most az úgy nevezett nyaraláson rendesen elfáradtam, maga a környezetváltozás annyira feldobott és feltöltött, hogy most egy darabig megint elműködöm. Főleg hogy lesz még egy utunk júliusban is.De azért tény, hogy néhány dolog megváltozott a nyaralás óta, vagy alatt, nem tudom. Egyrészt Abigél borzasztóan anyás lett, eddig is én voltam a kedvence az összes élőlény közül, most azonban tapad rám, mint egy matrica, nyújtogatja kezét, hogy vegyem fel, és képes hatalmas hisztit csapni, ha kicsit is távolabb kerülünk egymástól. Vannak bátrabb napjai, amikor akár 2-3 méterre is eltávolodik tőlem, de alapvetően mindig egy méteren belül vagyunk. Mosogatnom is úgy kell, hogy ő közben a nadrágomat rángatja, és a lábamat ölelgeti.

A másik hogy mióta hazajöttünk, nem alszik el egyedül az ágyában, pedig két hónaos kora óta mindig így volt, betettem, tíz perc múlva aludt. Nem tudom az utazáshoz van-e köze, mert, ott sose aludt napközben az ágyában, csak útközben a babakocsiban, vagy inkább ahhoz van köze, hogy most tanult meg rendesen állni. Ugyanúgy beteszem az ágyába, mint régen, betakargatom, majd pattan is fel állásba, sikkangat, ütögeti a falat, meg a kiságyat, és ha bemegyek vigyorog. Visszafektetem, és kezdődik előlről. Végül fél óra múlva megunom, kiveszem, megszoptatom, és azonnal alszik. Nem tudom, mit kellene csinálnom? Várjam meg, amíg elalszik, bármeddig álldogál is ott, vagy ne is húzzam az időt ezzel, nyugodjak bele hogy csak cicivel alszik és kész?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.16 08:42:41Orsóborsó

  Szerintem az alvásnál azért mindig próbáld meg hátha elalszik magától. De ha nem megy neki, akkor meg nyugodtan szoptasd meg. Nálunk is voltak dolgok amik megzavarták néha az elalvásban, de aztán pár nap alatt visszaállt a rend. Volt olyan is - amikor már nem szoptattam - hogy 3 napig úgy aludt el, hogy a babakocsiban ringattam és onnan raktam át az ágyába amikor már aludt. De babakocsizás előtt azért mindig próbálkoztunk az ággyal is. 4 nap múlva aztán újra hajlandó volt ott elaludni.

 • 2008.06.16 09:24:57sn

  imadom Abigelt es az abigeles sztorikat..:-)))

 • 2008.06.16 09:40:15gjuci

  ÉS mikor lesz Abigél Ábellel Berlinben? ;-)

 • 2008.06.16 09:42:07agaranty

  az én kislányom 1 hónappal idősebb Abigélnél. ha éjszaka felébredt cicvel altattam vissza. aztán 2 hete egy nap alatt leválasztotta magát, szerencsére azóta csak egyszer ébredt fel éjszaka, de mondanom sem kell, h cici nélkül a visszaaltatás nem volt zökkenőmentes.egyszóval az én véleményem, hogy amíg elfogadja és azt akarja, addig legyen cici!illetve mikor mi nyaraltunk és velem aludta az éjszaka második felét, nem az utazóágyban, nagyon hamar megszokta (2 nap), utána volt egy kemény éjszakám itthon (3-szor kelt, és követelte, h vegyem ki, végül megelégedett a fej és hátsimókával)mire eljutott a tudatáig, h itthon a saját ágyában alszik, egyedül, úgy, mint mindig.

 • 2008.06.16 11:01:36cseresznye

  Nagyon jó képek Abigélről!  És szimpatikusak a hordozóitok, így a kép alapján.

  Mary, tudnál írni arról, hogy mi az, amiben tényleg kényelmesen lehet hurcolni a babát egy ilyen túra alatt?

 • 2008.06.16 11:20:13nosztalgiafagyi

  mi augusztusban megyünk az akkor épp egyéves ábellel erdélybe, és gőzöm nincs, hogy hányszor álljunk meg (egyelőre két nap oda és két nap vissza utat tervezünk, d ehogy azon belül hányszor - valsz 2óránként fogunk), mert ugye ő már járkálgat és nem hiszem, hogy simán kibírná a 12 órát, pláne hogy én sem bírom ki...  de én pl a héten azt csináltam, amikor mindenáron felkelt a kiságyban és nem akart visszaaludni, hogy lekucorodtam az ágya elé a földre, betakaróztam és mutattam , hogy alvás van. 10 perc múlva úgy durmolt, hogy öröm volt nézni. próbáld meg te is.  viszont én scakazért is elmentem mellőle, amikor ilyen idős volt és koslatni kezdett utánam, mindig arrébb léptem, aztán megunta, és most már jól elvan akár többméteres távolságban is.

  amikor meg kapaszkodik, akkor legtöbbször tényleg csak felállni akar és nem azt, hogy felvegyem (szerintem általában ezt akarják a gyerekek, csak mi hisszük, hogy azt akarják hogy felvegyük, aztán látván, hoy felvesszük, tényleg elkezdenek azért nyaggatni stb.)  nekünk viszont viszonylag nehézkesen megy a pohárból ivás, mert vagy belefúj, vagy leszívja a vizet és aztán öklendezik és fulladozik, vagy úgy nyitja a száját, hogy nem marad benne semmi. az itatópohárral meg nem tudja mit kell csinálni (de a sűrű kaját pl meg tudja inni). szerintetek?

 • 2008.06.16 11:24:07oreille

  most már csak kéthetente van hétfő? mármint Abigélhétfő? :-(  MM! nálunk is nagyon nehézkes esténként az egyedül elalvás kb. 2-3 hete, pedig nem volt utazás. én sem értem az okát. most az a módszer, hogy szopi után a fotelben összebújva képeskönyvet nézegetünk, utána beteszem az ágyba, kicsit ottmaradok vele, beszélgetünk, játszunk, éneklek, aztán puszi és jó éjszakát és akkor feltérdel és sír. de én kemény szívvel kijövök és általában mire a nappaliba érek, csend van. (cicivel már régen nem alszik ál, ezt visszasírom gyakran)

 • 2008.06.16 11:25:45oreille

  ál = el

 • 2008.06.16 11:46:17kisbalas

  Én egyetlenegyszer próbáltam odakuporodni a kiságy elé a földre, és szunyát mímelni, egy másodpercen belül kinyúlt egy kis kéz a rácson, aztán kilógott mind a két láb is, majd lelkes "hata-hata" motyogás közepette megjelent egy vigyorgó fej... Azt hitte ez valami új játék, úgyhogy kapott egy tiszta pelust, 2 puszit, és pucoltam kifelé :D

 • 2008.06.16 11:56:05vercsimami

  Az én lányom egyidős Abigéllel és mi is nemsokára nyaralni megyünk. Tartok tőle, hogy fogja bírni Zsófi, de a fenti beszámoló nagyon felbátorított, öröm nézni a fotókat!!!

  Nálunk az elalvással ugyanez a helyzet, kb 2 hónapos kora óta néhány jóéjtpuszi után szépen elaludt egyedül, most kb 2 hete nem hajlandó, ha kijövök egy darabig forgolódik, utána sírni kezd. Csak úgy alszik el, ha mesélek vagy dúdolgatok és simizem a fejét. Én sem értem, nálunk nem volt semmi szokatlan esemény egyébként. Éjszaka is többször ébred és ugyanígy tudom csak visszaaltatni:(

 • 2008.06.16 12:15:46másutt  Mary: elalvas ugyben (8 honaposan, "visszaeses utan - eddig magatol elaludt)  en a "supernanny" megoldast alkalmazom:

  ott vagyok vele a sotet szobaban, a foldon ulok, de nem szolok semmit, nem simogatom, nem dudolok, NEM STIMULALOM semmivel.

  Szepen elalszik 10 perc alatt.  egyebkent amint meglatta a hatam (hogy setalok elfele) feluvoltott.

  egyre kevesebbet kell ott lennem!

 • 2008.06.16 12:33:06katakarika

  Az "egyidősek klubjából": mi a véleményetek vagy esetleg tapasztalatotok tengerparti nyaralásról?

  Tavasszal még hevesen tiltakoztam, hogy nem nekünk való, mert mit csinálok a forró homokban egy kúszó-mászó babával. Mostanra azonban kezdem félretenni a józan eszemet, annyira vágyódom utazni.

  Hozzáteszem télen voltunk síelni, de a helyzet akkor megfelelt egy négyhónapos igényeinek.

 • 2008.06.16 12:39:49Cobold

  A gyerekek a napi rutinok, rituálék mellett is változtatják szokásaikat, tapasztalatom szerint. Az én kislányomnak is vannak korszakai anyásságban, és önállóságban, illetve az esti altatás is változatosan megy. Van, hogy tudom az okát (pl. kórházban voltunk), van, hogy látsszólag nincsen semmi oka.

  VOlt egy 2 hónapos anyával egyek vagyunk korszaka, most nagyjából csak akkor kellek, ha segítség kell valamihez. Pl. mese.

  Volt már 2 órát szívós ágyban elalvós korszaka (cici nem kellett), most cicin alszik el, fürdés után.

 • 2008.06.16 12:56:55mormi

  Egy velemeny az "egyidősek klubjából": mi is voltunk 4 honaposan sielni (most 8 hos nalunk is a pocok). Az alvasa 5 honapos koraban romlott el, addig vagy cicin, vagy agyikoba beteve aludt el.

  Most viszont ott tartunk, hogy mar lassan csak cicin tud el es visszaaludni es ejjelente tobbszor ebred. Ha betesszuk az agyaba, ordit, nem lehet egyedul otthagyni. Baratoim radikalis lepesre biztatnak, mert szerintuk ha nem teszek semmit, akkor ez akar masfel eves koraban is meg igy mehet. Egyszer birtam 1 oran keresztul a setalgatast hajnali 3-kor, de ahanyszor kozelitettem a kis testet a matrachoz, azonnal razenditett. Feladtam, cici, 5 perc mulva mely alvas az agyikoban. Szoval szerintetek is annyira elvetemult dolog ez a cicin altatas, hogy radikalisan tenni kell vmit ellene? Megse lehet veletlen, hogy a termeszet igy alakitotta ezt, vagy tevedek?  Tengerpart ugyben: spanyol lakos leven megkerdeztem a doktornonket a strandolasrol es azt mondta, nyugodtan lehet. Persze 35-40-es faktoru napvedo, napernyo es ne a legmelegebb orakban. A tengerbe is be lehet menni nyugodtan. Azt is olvastam vhol, hogy a kisbabak kepesek a sos tengerben nyitott szemmel uszni, nem zavarja oket - bar ezt ha egy mod van ra nem szeretnem kiprobalni...:)

 • 2008.06.16 13:09:47másutt

  katakarika

  most jottunk vissza: Karib tenger, 1 het, 8 honapossal  szabalyok (nalunk)

  - a gyerek MINDIG ARNYEKBAN volt, napernyo alatt, 60-assal bekenve. IGY IS lebarnult, sajnos. :(

  a napra szigoruan tilos volt kivinni, meg seta kozben is. egy percre sem. reggeli felkeles utan azonnal bekenni napvedovel.  - vizet ne nyeljen.

  nekunk volt kis uszokank, ilyen:

  www.forparentsbyparents.com/mall/blooming_marvellous/baby/swimming/24367_baby_a_float_seat.html

  amivel bevittuk a MEDENCEBE, sos vizbe nem  -a strandra erdemes elvinni egy osszecsukhato utazo jarokat/kisagyat. mi ott szereztunk. a homokban sosem volt, a jarokaban csucsult AZ ARNYEKBAN.  tovabbi tippek privatban, ha kell. • 2008.06.16 13:17:37katakarika

  Alvásról: tudjátok, az bosszant, amikor "jó" alvó gyerekek szülei meg vannak győződve róla, hogy ez az extra bónusz az ő jószülőségük eredménye.

  Dóra lányom 4 hónapos korától átaludta az éjszakákat. Esténkét ima, puszi után behunyta a pici szemét és jóccakát! Becsuktam a szobaajtót és úgy 10 óra körül még odasomfordáltam gyönyörködni az egyenletes kis szuszogásában.

  A már lassan 8 hónapos Lizi menetrendje is hasonlóan alakul, DE minden éjjel 1-2 órakor felébred és szopizik. Nem csak úgy tessék-lássék cumizgatás, hanem teljes értékű bekajálás.

  Éjszaka szopik még?! el kellene döntenem, hogy ez most jó-e vagy normális?

  Be kell vallanom nincs ezzel kapcsolatban semmilyen elvárásom.

 • 2008.06.16 13:23:19katakarika

  Másutt!

  Köszi!

  Még egy kérdés: repülő, reptér, transzfer nem túl körülményes babával? attól tartok agyonidegelném a családot.

  ja és még egy: értem én, hogy aki tengerparton él annak egyértelmű, de pl. ti miért nem engedtéték/tettétek a sósba? /pácoljuk a picikét/

 • 2008.06.16 13:28:26kisbalas

  katkarika: saját tapasztalatom nincsen, de a nagynénémék rendszeresen jártak a picivel Görögországba (anyósa ragaszkodott hozzá, minden nyáron 2-3 hét a nyaralójukban). Ő óva intett minket a tengerparti nyaralástól amíg pici a gyerek, mert saját bevallása szerint sem ő, sem a kicsi nem élvezték. Csak kora reggel és este tudtak kimenni (igaz náluk az egész család nagyon fehér bőrű, könnyen leégős típus), napközben a házban aszalódtak, mert a hőséget árnyékban sem nagyon viselte a kisfia. Nyilván ez azért nagyban függ gyerektől, mamitól is, de szerintem lehet, hogy jobban járnátok más jellegű nyaralással (pl. hegyekbe menni, stb).

 • 2008.06.16 13:34:50másutt

  katakarika

  azert nem mehetett a nagy sosba, mert hullamos volt.

  az egy dolog, ha engem kepen nyal a hullam es egy nagyot nyelek, de egy 8 honapos feje velett jol atcsap.

  nem kellett a stressz. :D

  szemelyes dontes volt...  repteren ez volt:

  babakocsi mehetett a gepig, ott osszehajt, lekuld. sajnos csak a csomagkiadasnal kaptuk vissza. ezert eletmento volt a bebihordozo, ami a kezitaskamban volt addig.

  a gepre varakozni es a folyoson csigalassusaggal menni egy 9 kilos rugkapalo gyerekkel REMALOM lett volna egy testen logo bebihordozo nelkul. ugyanez amikor leszalltunk a geprol es ki kellett jonni a repterrol!!! megerte az arat aranyban!!!  egyebkent meg semmifele stressz nem volt... minden okes volt. a transzfer is jol ment.  es ugye az aranyszabaly: fel es leszallaskor a gyerek igyon, szopjon, ragjon!

  barmit: cumit, cicit, cumisuveget. az a lenyeg, hogy cuppogjon valamin.

  a szomszed sorban a csecsemot nem szoptattak felszallaskor, az 8 es fel oras utat vegiguvoltotte, nyilvan a fajo fule miatt. a mienk szepen aludt.  utolso aranyszabaly: a gyerek Teged figyel es toled varja, a megnyugtatast. Ha Te stresszelsz, a gyerek stresszel, sir, uvolt. Legy eros es nyugodt es mosolyogj a gyerekre es minden okes lesz!

 • 2008.06.16 14:37:04Pöttön

  Mi egy hónapja repültünk fapadossal, ott elvihettük a gépig a babakocsit, és leszállás után is ott várt a lépcső aljánál, nem csak a csomagkiadásnál adták vissza. Elvileg a bébihordozót külön fel kellett adni csomagként, de páran megcsinálták hogy rajta hagyták a babakocsin, a check-innél átengedték, a biztonsági ellenőrzésnél meg már nem szóltak semmit, úgyhogy meg lehet próbálni, és akkor nem kell külön szaladgálni utána a csomagkiadásnál (mert Frankfurt-Hahnban pl a bébihordozót külön kellett feladnom egy másik ablaknál, ahol a nagy csomagokat viszik be, mert a check-in pultnál nem vették fel, ez egy dupla kör szaladgálást jelentett a reptéren). Amúgy tényleg a felszállás/leszálláskori ivás/evés a lényeg, a többit a mi babánk is jól bírta, sőt, elég sok baba volt a gépen, ők is, nem volt nagy sírás-rívás.

 • 2008.06.16 14:42:50kisordog

  nehéz kérdés MM, ez is az egyik legkedveltebb vitatéma szerintem: hogyan altassunk este...2 gyerkő után azt mondom, mindegy, csak aludjon el, ha cici akkor cici. úgyis kétezerszer fogja még megváltoztatni az alvási szokásait (meg az evési, meg a mindenféle szokásait) mire megszoksz valamit, variál. ügyesek vagytok a nyaralással!!!

 • 2008.06.16 14:45:06fantomjegenye

  Mother Mary! Már nagyon régóta figyelem a naplódat, és vártam, hátha lesz végre egyetlen pici eltérés abban, amit Abigél és hét és fél hónapos Marci fiam csinál, de már nem bírom szó nélkül hagyni, hogy NINCS! Megdöbbentően egyezik a fejlődési tempójuk, a szokásaik, a viselkedésük! Kíváncsi lennék, hogyan reagálnának egymásra:)Talán egyszer majd az egyetemen kiderül ;)

 • 2008.06.16 15:20:07SGHV21

  Másutt megírta a legnagyobb igazságot, és ez mindenre igaz!!!

  "a gyerek Teged figyel es toled varja, a megnyugtatast. Ha Te stresszelsz, a gyerek stresszel, sir, uvolt. Legy eros es nyugodt es mosolyogj a gyerekre es minden okes lesz!"

  Ez igaz etetésnél, alvásnál, utazásnál, dokinál, a konyhában, a fürdőben...  A másik, Katakarikával egyetértek, hogy tényleg minden gyerek más, és más, és lehetünk mi a legnagyszerűbb szülők a világon, attól a gyerekünk még nem biztos hogy jó alvó-evő lesz. Persze mi is sokat számítunk ebben, de nem ettől jó szülő valaki.  Mi elég gyakran utazunk, és eddig nem volt gond, remélem ezután sem lesz. A napirend, és a megszokott dolgai mind megvoltak, csak most már semmit nem akar enni, de ezt az előbb elpanaszoltam egy másik témánál.

  Sőt mi úgy néz ki más városba kell hogy költözzünk, felköthetem a gatyám.  Szóval a gyerekek nagyon alkalmazkodóak, és találékonyak.  Na ez a hozzászólás kicsit szétszórt lett, bocsi.

 • 2008.06.16 15:35:09judit76

  Mi három hét múlva Balcsizunk az én Ábelemmel (8 hónapos). Eddig paráztam, hogy hogyan fogja kibírni a 3-4 órás utat (Nyíregyházáról), ugyanis nem mindig bír egy helyben ülni sokáig és az alvókája sem túl jó, de a fenti naplót és a kommenteket olvasva reménykedem, hogy meg sem kottyan majd neki.

  Alvás: nálunk cicin elalvás van. 6 hónapig átaludta az éjszakát, azóta felébred egyszer és csak a szopi nyugtatja meg, és nem csak cumikázik, hanem eszik rendesen. Remélem, azért előbb-utóbb elmaradnak az ébredések. Már alig várom.

 • 2008.06.16 15:53:27krivan1

  Van valakinek tapasztalata a magashegyi (2000-2500 m)túrákról babával? Van-e valami, amire különösen kell vigyázni? Pocakban már járt ilyen magasságban és a nyáron ismét készülünk ilyen nyaralásra. Szóval örömmel venném a jótanácsokat.

 • 2008.06.16 15:56:52anyany

  MotherMary! nagyon édesek a képek, Abigél gyönyörű!  nálunk a nyaralás megint elmarad. tavaly kórház, most a változatosság kedvéért a pici érkezése miatt. node sebaj, majd jövőre!

  :P

 • 2008.06.16 23:43:00Ariana

  sziasztok,

  szintén az egyidősek klubjából, hét végén lesz a fiam 9 hós. Már rengeteget utazott autóval, először két hetesen, átlag 8 órás utat nyom simán végig és mivel én vezetek, nincs szórakoztatás. Nagyon jól bírja 1-2 megállással, nagyjából akkor alszik és eszik amikor egyébként is, így tartja a saját napirendjét.

  Az altatáshoz nekem is az a véleményem, hogy ha téged nem zavar, hogy cicin alszik el akkor mi szólna ellene? :)

 • 2008.06.17 06:17:23Meni

  Krivan1, babával még nem jártam ilyen magasan (őszintén szólva nem is vagyok benne biztos, hogy jó ötletnek tartom a kifejezett túrázást ilyen korban, mert a hegyekben bármi előfordulhat, hirtelen vihartól az eltévedésig bármi), de ami fontos: nagyon ügyesen öltöztessétek, sok váltóruhával, mert az állandó erős szél teljesen áthűtheti, ne felejtsd el, hogy ő ücsörög és nem kirándul. A másik a napsütés. Sapka, jó minőségű krém a minimum, de érdemes beszerezni baba napszemüveget is, főleg ha hóhatárra vagy afölé mentek. Más most nem jut eszembe, de talán máshol, hegymászós, kirándulós oldalakon vannak tapasztaltak. Lécci irj majd posztot, hogy milyen volt, okuljak belőle, mi mindent be lehet vállalni babával :)

 • 2008.06.17 13:07:43krivan1

  Meni, köszönöm a tanácsokat! Apával mi már rutinos túrázók vagyunk. Természetesen babával csak kis túrákra megyünk (max fél naposakra). Előre jól megtervezett útvonalon, kizárólag turistaúton, így az eltévedés szinte kizárt.

  Sapkája, napszemüvege, 50+ napkréme (jónevű) már van. Azt hiszem, ezzel nem lesz gond, itt 130 méteres tengerszint feletti "magasságban" is nagyon ügyelek ezekre a dolgokra.

  Igazság szerint a kétségeim azzal kapcsolatban merültek fel, hogy van-e valamilyen esetleges negatív hatása a magasságnak a babákra.

  Most láttam, hogy újabb poszt nyílt a hova menjünk nyaralni témában, átlovagolok oda is, hátha van valakinek tapasztalata.

  Az élményeket pedig szívesen megosztom majd veletek is, néhány hét múlva alkalom is lesz rá.

 • 2008.06.17 15:04:03oreille

  van ötletetek, hogyan lehet a gyereken tartani a napszemüveget? (szigetelőszalag, gumipánt kizárva :-)

  eleinte szépen az orrán maradhatott, de most már leszedi és persze sikít a naptól :-(

 • 2008.06.17 15:10:15krivan1

  Hát, a szigetelő szalagos megoldás felettébb érdekes ötlet :)

  Szerintem a szemüveget célszerű előre többször "játékból" próbálgatni, hátha lesz némi eredménye. De szerintem a gumipánt hatékony tud lenni. Talán ha látja, hogy rajtad is van, könnyebben elviseli.

 • 2008.06.17 19:55:47csibutácska

  Ezt a napszümeg-dolgot nem először látom. Miért kell egy pici babának napszemüveg? Szerintem nem igazán tesz jót a szemének, mert kitágul a pupillája, viszont oldalról bemegy a fény. Célszerűbb egy nagy karimájú sapit szerezni.

 • 2008.06.17 21:47:02oreille

  optikusnál vettük a szemüvegét, nem a teszkóban. szóval nem gagyi, oldalról sem megy be a fény, elég jól "ráfekszik" a fejére és maga a lencse is meglehetősen nagy.

  a férjemnek komoly szemgondjai vannak gyerekkorából, az ő parája miatt vettünk elsősorban. illetve azért, mert a nagy karimájú sapi sem véd eléggé. gyerkőc viszont azonnal sikít, ha a szemébe süt a nap.  nem ringattam magam abba az álomba, hogy majd bőszen hordani fogja, de azért próbálkozom :-)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta