SZÜLŐSÉG

Véres, visítós, viharos szülések

2008. június 15., vasárnap 16:00

Újabb videókat válogattunk különféle szülésekről. Véres császár, szülés gátmetszéssel, fekve, vízben, otthon, patkószéken és az ikea közepén.

Császármetszés

Négyperces videó császármetszésről. Szörcsögés, vér, kórházi eszközök, csak erős idegzetűeknek. Akik nemrég ettek vagy terhesek, ne nézzék meg. A bébi a videó felénél sír fel, rendbe teszik, majd kikapják a méhlepényt és varrnak.Gátmetszés

Anya fekve nyom, baba feje megjelenik, a doki előkapja az ollót és már nyisszant is. Ismét véres jelenet, ám megnyugtatok mindenkit, hogy ebből az anya nem sokat érez. Bizarr néhány másodperc következik, a baba feje a nő lábai között, a szülésznő törölgeti az arcáról a vért. Néhány csavarás, húzgálás után végre kibújik a baba, anya megkönnyebbülten vigyorog.Szülés vízben

Hatásvadász videó vízben szülésről Bryan Adams leghíresebb zenéjére. Fények, nyugalom, hátmasszázs, szemérmes nyüszítés, kicsusszan a bébi, boldogság, örömkönnyek. Így is lehet.Otthonszülés

A félperces videó a holland otthonszülést népszerűsíti. Pont, ahogy az ember képzeli: nyugis otthon, apa öleli anyát, gyerek seperc alatt kint van, mindenki boldog és elégedett.Visítva

Miközben közelről látjuk, ahogy a gyerek feje tágítja a hüvelynyílást, vérfagyasztó sikolyok hallatszanak, mintha csak egy gyenge amerikai filmben lévő szülést néznénk. Mifelénk azt tanítják, hogy ne kiabálj szülés közben, mert akkor a sikítozásra megy el az energiád és nem lesz erőd nyomni. Ha behunyjuk a szemünket, a hangokból akár szexfilmre is gondolhatunk. Csak annak a végén nem sír fel a gyerek.Patkószéken

Kicsit bizarr, ahogy a kismama patkó alakú széken ül, előtte térdelnek az orvosok, majd megjelenik a gyerek feje. Ahogy kicsúszik, azt hinnénk, hogy le fog esni szegény, de a dokik szerencsére elkapják.Viharos szülés az ikeában

Előfordul olyan is, amikor a gyerek néhány perc alatt megszületik, és nincs tekintettel arra sem, ha anya épp az ikeában szeretne konyhabútort venni.Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.16 13:15:41Tjuca

  Másutt!  Erről már volt szó. Én pl. akkor érezném kellemetlenül magam, ha minden alkalommal másik szülésznő vizsgálna.  Azt hiszem a kiszolgáltatottságot valaki feljebb kifejtette, hogy azt érti alatta, hogy egy idegen előtt kell feltárnia az intim zónáját, függetlenül, hogy az hogyan teszi, nő vagy férfi. Ilyen értelemben, aki szül, és nem csak maga van, az kiszolgáltatott.  Lostris!  Majd kívánom, hogy jókat nevetgélj amnioszkópia közben. :-) Én nem tudtam. Azért ez nem a legfincsibb élményem, bármennyire is óvatos orvosom van. ha meg magán a módszeren nevetsz... az kb. mintha azon röhögnék, hogy nyelőcsövet végülis végbélen keresztül is lehet nézni hihihi.  Ne haragudj, számomra furcsán jött ki a megjegyzésed.

 • 2008.06.16 13:17:29másutt

  sokba kerult. :( es kulfoldon volt.  tudom, hogy kivaltsagos helyzetben voltam.

  de elofordulhat, hogy Mo-on szulok meg... meglatjuk.  nem akarom jartatni a nagy szamat.

  de a "kiszolgaltatottsag normalis" megjegyzest nem birtam annyiba hagyni.  rajtunk, nokon is sok mulik. aki ugy megy be, hogy semmit nem tud semmirol es a doki a "feherkopenyes isten" az kiszolgaltatott lesz, kulfoldon is, Magyarorszagon is.  Ott, ahol en szultem, ugyanabban a korhazban is lehet kiszolgaltatott, aki nem tudja mi is tortenik vele, nem kerdezi mi van es csak "hagyja magat".  tudom, hogy nagyon sok fugg a rendszertol. de a kismamatol is. sokan ugy mennek szulni, hogy tobbet tudnak arrol, mi tortent a kedvenc szappanoperajuk elozo adasaban, mint hogy mi is van egy szules alatt es mik a leggyakoribb komplikaciok.  egy ismerosom szult Mo-on 1 eve, csaszar lett a vege, amirol semmit nem tudott, azt se, hogy mivel jar, mi van utana stb. es termeszetesen kiszolgaltatottnak erezte magat.

  ha raszan 5 percet a dokijaval meg terhesen, hogy megbeszeljek a komplikaciokat, a csaszart, mit miert, stb, nem erezte volna olyan rosszul magat.  a kiszolgaltatottsag, amikor az embernek fogalma nincsen, mi folyik a sajat testevel.

 • 2008.06.16 13:19:35zskoncz

  sztem csak a feszültségoldás miatt mondta ezt a nevetgélés- viccelődös dolgot. nálunk is bejött amikor a férjem röhögtettett szülés közben -az elején kellett és jó volt.

 • 2008.06.16 13:19:55anyatájger

  "a szenvedés kiszolgáltatottá tesz.Ez természetes" - ezt idéztem. És nem kell megszokni, valóban. De ez valszeg az én hibám is. Én igenis kiszolgáltatottnak érzem magam, amikor szenvedek, legyen szó fogfájásról, hasfájásról, lázról, szülésről. És most a szenvedés miatt vettem egy kalap alá a szülést és a kül. betegségeket, mielőtt bárki megkövezne. Én még a repülőn is kiszolgáltatottnak érzem magam, basszus! Ilyen vagyok.

  Örülök, hogy te nem ismered ezt az érzést!

 • 2008.06.16 13:22:49Lostris8102

  Tjuca

  Nem haragszom,azért van ez a beszélgetés,hogy minél többet megtudjunk.Én nem tudom milyen szülni,mert még sosem csináltam,azt sem tudom,hogy néz ki az az amnioszkópia,így csak elképzelésem van,valami homályos dolog...de ha leírod,mindjárt okosabb leszek.Azért írogatok ide,mert szeretnék többet megtudni a szülésről,hogy ne féljek majd tőle annyira,és itt ti sokkal emberibben írjátok le a dolgokat,mint eddig bárhol olvastam,hallottam ,kérdeztem rokontól.

 • 2008.06.16 13:24:09anyatájger

  Ja, ez másuttnak szólt.

 • 2008.06.16 13:33:08szeszter

  lostris: az amnioszkópia valóban nem a legkellemesebb, nekem is csinálta a doki, mert 1 hetet túlhordtam (más kérdés, h a szülés végén valóban belekakált a fiam a vízbe:(( ).

  A lehjobb az egész alatt az UH. Na az nem fáj.

  A méhszájat amúgy normál esetben 2 óránként ellenőrzik vajúdás közben.  anyatájger: belegondoltam ebbe a kiszolgáltatottság-fájdalom összekapcsolásba. Hasonlóképpen működöm, ahogy utánagondoltam.

 • 2008.06.16 13:39:41Lostris8102

  szeszter  Oké,de pontosan mit csinálnak amnioszkópia??

 • 2008.06.16 13:40:24Lostris8102

  Bocs...lemaradt a"közben" szó... :-D

 • 2008.06.16 13:53:35szeszter

  dokibácsi egy kis szerkenytyűvel (talán a kacsához hasonlít - nem láttam, lényeg hogy behelyezi a hüvelyedbe, amin keresztül felvezet egy kis csöves lámpát, amin gondolom lehet egy "távcső" (bocsi nem tudom, minek nevezzem) is. Ezzel szépen bekukucskál a lábad között, egészen be a nyitott méhszájon keresztül a magzatburokba. A magzatburok ugye áttetsző, ezért ha tiszta a magzatvíz, akkor no para, ha zöldes, "koszos", na akkor irány szülni!!!  Az igazság az, hogy nem láttam konkrétan a műszert, mert vhogy inkább a plafont néztem közben, meg különben is a hasam miatt csak periszkóppal láttam volna oda, de kb. így képzelem az eszközt.  Esetleg ha lenne itt vmi szakemberféle, pl. egy szülésznő akkor ő biztosan pontosabban le tudná írni.

 • 2008.06.16 13:58:11Lostris8102

  Köszönöm szeszter.

  Minden esetre épp annyira szörnyű,megalázó,kiszolgáltatott dolog,mint amennyire viccesként is fel lehet fogni.A hüvelyi ultrahang is undi szerintem...sokminden undi,de ha megpróbáljuk vicces oldalát nézni,akkor talán kevésbé érezzük kiszolgáltatottnak magunkat.

  Lehet,majd egyszer szülés után máshogy fogok nyilatkozni...addig még hagyom kavarogni a kellemetlent a viccessel.. :-)

 • 2008.06.16 14:03:25szeszter

  lostris: igen így innen nem terhesen viccesnek tűnhet, viszont, amikor ott fexel, és azon izgulsz, hogy "Úristen csak ne találjon semmit! Legyen rendben minden!" akkor bizony cseppetsem lesz majd vicces.  minden esetre, ha minden ok, utána roppant poénosan elő lehet adni egy szüléstörténetet. Én is ezt csináltam, pedig az elsőnél képes lettem volna a 10 körmömmel leszedni a csempét a falról.

  (bár ez is attól függ ugye, kinek meséled)

 • 2008.06.16 14:04:16Tjuca

  Lostris!  www.netdoki.com/morbus/index.phtml?pid=210010&lapid=0&dg_l=m&dg_nev=&ddg_id=42635&lab_id=1749&mode=labor  Nekem idő előtt volt a toxémia miatt.  A szülés szerintem egyáltalán nem horror, nincs sok vér. Nekem egy erős menstruációs reggelen balesetkor jobban elázott az ágy, mint a szülésnél amennyi vér jött. Ezt a férjem mondta, mert én nem láttam. Szóval ez az én rosszul vagyok a vértől sem annyira tétel. Persze van fájdalom (ki mennyire viseli jól), de van EDA is, ha kérsz, és egy szülést a mai nők többsége 2-3 alkalommal él át.  És oké, hogy tudjon az ember dolgokat, de erre inkább azt javasolnám, hogy ha választasz majd szülésznőt, akkor vele beszélgess a kérdéseidről, a félelmeidről, hogy anyukád, hogyan engedett el, mit mesélt a születésedről stb. A fórum erre szvsz annyira nem jó, mert itt vagy rémsztorik lebegnek, vagy ugyan már, bementem, szültem, kijöttem és passz sztorik.  Minden szülés más, mindenki máshogyan éli meg, a cél az, hogy Te jó élményekkel hoz világra azt a gyereket, akit vártok.  Nekem spéci nagyon szép emlék a szülésem, és a 1,85 terhességem is, holott egyik sem könnyű a toxémia miatt. :-)

 • 2008.06.16 14:15:00Lostris8102

  Tjuca, szeszter  Köszönöm kedvességeteket.Természetesen ha eljön az ideje,fogok majd az orvosommal is beszélni...(már ha találok normálisat,ami eddig nem sikerült),de addig is felhívnám főleg Tjuca figyelmét arra,hogy azért kérdezek ennyit,és itt,mert pont hogy nem a rémsztorik hódítanak.Ha rémsztorik lettek volna,nem írogattam volna.Úgy láttam ez egy színvonalasabb fórumra sikeredett!Dícséret érte mindenkinek!Anyukámmal meg nem fogok ilyenekről beszélgetni,nem vagyunk olyan viszonyban.Az ő előadásában mondjuk úgy undorodom az egésztől.

 • 2008.06.16 14:24:45zskoncz

  Lostris8102  csak megerősiteni tudom Tjucat és szesztert. a szülésznő meg a doki is sokat tud segiteni.

  spec. nekem ők segitettek sokat meg unokatesóm aki olyan mintha a tesóm lenne. mert anyukám a "nem emlékszem már csak arra hogy fájt" kategóriába tartozik! :-)

 • 2008.06.16 14:34:43Lostris8102

  Ezt én mind értem,de egy orvos a kötelező dolgokat mondja el,ti pedig a saját élményeiteket,amiket inkább elhiszek.Pl mikor kicsi voltam mindig azt mondta a védőnő a szurira,h csak egy szúnyogcsípés,mégis az összes gyerek üvöltött a fájdalomtól...Hát ez a különbség az orvos kötelessége,és a ti saját tapasztalataitok között.Nekem így kevésbé rémisztő.Az orvostól meg majd úgyis megtudom a többit.. :-D

 • 2008.06.16 14:38:08zskoncz

  én ilyen gyakorlati dolgokat -mint kockáztaok, vizsgálatok, vagy mit egyek, mit ne , stb... kérdeztem a dokitól. de minden elvetemülten idióta kérdésemre készséggel és türelemmel válaszolt. ezekben nem nagyon tud más segiteni.

 • 2008.06.16 14:43:40Tjuca

  Lostris!  Bizony ezt írtam, hogy milyen élményed van, mit mesélt anyukád, látod lehet az negatív is, ezért kell erről beszélni pl. a szülésznővel, mert lehet eleve ez egy erős behatás, amivel indulsz.  Nekem szerencsére anyu és anyósom is szép élményként élte meg a születésünket. Nem ragozták túl a dolgot, tömören elmesélték a szüléseiket, de úgy "állítottak" pályára, hogy semmilyen rossz gondolatom nem volt.  Sajnos ilyenekre az orvosok többsége nem tér ki (az enyém rákérdezett :-)) pedig ez legalább olyan fontos lenne, mint a vizsgálatok, és annyira nem is sok idő.  Nagyon nem mindegy, hogy valaki milyen előzetes élményekkel megy oda, és adott esetben az orvso nagyon sokat tud oldani egy ilyen feszültségen.  Azért írtam, hogy rémsztori, mert a szüléstörténetek közt is van azért meredek, meg az előző posztoknál is volt hajmeresztő. Én éppen ezért nem is szoktam leírni, mert ez az én élményem, másnak úgysem úgy lesz, sőt nekem sem úgy lesz 1-1,5 hónap múlva, mint az első volt. :-)  Én egyébként nem vagyok az a tantramantragyertyamasszázskádwellness szülő típus, de az nagyon sokat jelentett, hogy a fejemben minden rendben volt, és biza ebben része volt a férjemnek, a dokinak, a szülésznőnek, és a szüleinknek is.  Ha valaki fejbenrendben van, annak szvsz bármilyen vizsgálat van, vagy borotválás, vagy beöntés stb. azok tényleg eltörpülnek a mellett a tény mellett, hogy megszületett a gyereke, és ugyanúgy eltörpül, hogy ülve, állva, fekve, rugózva szült-e vagy volt- e zene meg effélék. De ismétlem ez csak az én véleményem. :-P

 • 2008.06.16 16:59:22fatyol11

  Nincs idom vegegolvasni mindet, de Baudra reagalva:

  A " regen" idomeghatarozasnal mire gondolsz? A szocrealos idoszakra? Mivel elotte meg az volt a normalis, hogy szules eseten a csalad notagjai bent segitettek a szulo no korul, azaz egy szules latvanya abszolut nem volt idegen olyannak sem, aki sohasem szult.

 • 2008.06.16 17:40:27Pandita

  Hoel: az amnioszkópia és az amniocentézis nem ugyanaz.

  Akinek a szülés, vagy terhesség vagy bármi is úgy általában "undi", az minek nézeget ilyeneket? Vannak exhibicionista népek, akik szinte BÁRMIT és BÁRHOL megtesznek, mert ők ilyenek, őket se kötelező nézni, de ez a szülésekről készült videókra nem érvényes, mert ezek a videók igenis lehetnek hasznosak azoknak, akik megnézik. Ezredjére is hadd írjam, hogy NEM MUSZÁJ megnézni.

 • 2008.06.16 17:50:14Pandita

  Tjuca: Neked is igazad van. Az ember nemcsak innen szerzi be az élményt. Jobb esetben az anyja is tud mesélni - nekem nem tudott, végig altatásban lévén a születésemkor, ezért nálunk a családban kezdettől fogva az "úgysem fogod tudni megszülni a gyerekedet, már anyád se tudta!" szövegek jöttek nekem.

  Meg hát az emberek ha meglátnak egy pocakot, azonnal mindenki ontja magából a bölcsességet, jóformán semmi kivétel nincs ez alól! Úgyhogy nem az a baj, hogy nincs honnan tájékozódni, hanem hogy árad már a hülyeség is a csapból, és a pocakosnak magának kell szelektálni, mi igaz, mi nem. Egy ilyen videó ezért is hasznos. Itt legalább egyenesben látszik minden, nincs körítés, nincs maszlag - aki nem bírja a nyers valóságot, ne nézegesse :)

 • 2008.06.16 19:20:30baud

  fatyol11,

  bocs, de szerintem összetévesztesz valaki mással. Végignéztem a hozzászólásaimat, de nem találtam ilyent nálam. Amúgy én teljesen normálisnak tartom, hogy a nőtársak segédkezzenek a szülésnél (sokkal inkább, mint egy férfi), de tudtommal nem szült lányokat nem igazán engedtek be ilyen alkalmakra. Bár ez biztosan változó volt a népek szerint.  Közben rájöttem, hogy mi volt az "igazi" oka a kibukásomnak. Egy ismerősöm körlevélben küldte körbe a szülésvideóját (az elején még egyéb képek voltak), és ez eléggé izé... Annyira nem tartozik rám, nemhogy a férfiismerőseire... Na, azt valóban az arcomba tolták, ráadásul úgy, hogy nem tudtam, mit fogok megnézni, mert csak annyi volt a levélben, hogy "nézd meg, a mi kis picikénk". Hát eről nem asszociáltam arra, hogy ebből mi is lesz... :) Aztán persze kiderült.  A nyers valósággal pedig semmi bajom, írtam már fennebb, hogy volt részem néhány "nyers valóságban." Engem az zavar, hogy ezt főoldalra teszik ki, nem pedig a poronty "belső" oldalára. Mert pl. egy hétéves lehet, hogy nem bírná...

 • 2008.06.16 19:48:45Pandita

  Ezt értem, Baud... Gyereket nem csak úgy, vaktában a netezéssel kell nevelni, szerintem.

 • 2008.06.16 19:56:46fatyol11

  Akkor valszeg felreertettelek. Hogy kiket engedtek be, az minig az adott szitutol fuggott... kire volt meg szukseg. Egyebkent en sem szeretem nezni mindig, azaz az altalad emlitett esettol en is hulyet kaptam volna. Mas valagat az ember csak bizonyos helyzetekben, es indokokkal akarja latni meg akkor is, ha azon eppen egy gyerek bujik ki. Ezen a blogon szerintem helye van, itt az ember felkeszul akar erre is, bar nekem videstop van a bongeszon, azaz meg kep is csak akkor lathato a videobol, ha en rakattolok.  hozzateszem, az elmeny telitodik egy ido utan, azaz kulonleges eseteket OK szivesen megnezek neha, pl: a "gatmetszes" video nekem idegen szemmel surolta az exhibicionizmus hatarat.

 • 2008.06.16 19:57:37fatyol11

  azaz az a video abszolute nem tetszett. A csaszaros erdekelt, mivel ateltem.

 • 2008.06.16 20:06:46verkaverka

  Hát nem tudom, én mint írtam feljebb pont megnézettem a gyerekkel is az egyiket, pont azért hogy velem lássa és az maradjon meg neki hogy jajdejó születnek a kisbabák és ne negatív szósszal leöntve halljon lásson ilyet először. Akinek a hétévese meg szabadon barangol a neten annak nagyon el kéne gondolkodnia.

 • 2008.06.16 20:08:23baud

  Pandita, akkor mondok 14 évest. Azt már elég nehezen ellenőrzöd, hogy mit hol néz meg. De sokkolni még mindig sokkolhatja. Mert persze tudja (tudja?), hogy mi történik, de az azért nem ugyanaz, vagy hogy is mondjam... Amúgy egyetértünk, a net/tv stb. elé való leültetés szerintem sem jó.

 • 2008.06.16 20:17:29verkaverka

  Semmi baja nem lesz a 14 évesnek ha szülést néz. Mutatnak egyébként szüléseket a tévében is, én ott láttam először. Délelőtt, valami babás sorozatban. Ha valaki tök szabadon engedi a gyerekét, bele fog szaladni az mindenbe, és szerintem ebből nem a szülésvideó a veszélyes.

 • 2008.06.16 20:18:24verkaverka

  Nem jól fogalmaztam, szóval igen, a 14 éves óhatatlanul barangolni fog már mindenfelé, és bele fog szaladni mindebe stb

 • 2008.06.16 20:26:33baud

  Ebben alapvetően igazad van, csak kérdés, hogyan dolgozza fel, mit ért meg belőle, van-e kivel megbeszélnie stb. Ez persze vonatkozik minden más internetes tartalomra is.

 • 2008.06.16 20:32:57verkaverka

  A meg kell vele beszélni az tényleg amúgy is vonatkozik az egész életre is és ezt most nem azért mondom hogy jól hangzik hanem tök komolyan.  Egyébként egy okkal több hogy velünk lássák a gyerekek az első ilyen felvételeket, azzal hogy a kisbabák születnek, nem azzal hogy hú de horror.

 • 2008.06.16 20:37:55Macaroon

  Én pl még nem szültem megnéztem és csodálatosnak találtam (tényleg, nem túlzok) még akár azt is mondhatom, hogy kedvet kaptam...

 • 2008.06.16 21:11:15evaandrea

  Másutt,

  a kiszolgáltatottság szerintem az, ha másokra szorulsz, ha kénytelen vagy intim helyzetben láttatni magad, Anyatájger engem idézett, és nem olyan értelemben értettük a kiszolgáltatott szót, mint Te.

  Magyarországon szültem, állami kórházban, négyszer. Mindenféle extra nélkül, fájdalomcsillapító nélkül, amit nem bántam meg. Hálás vagyok az orvosoknak, szülésznőknek, nővérkéknek, akik minden külön pénz nélkül tették a dolgukat és persze azóta is nap mint nap, hogy új életeket segítsenek a világra. De ők bármennyit is segítenek, az ember egyedül van a fájdalmával. A szenvedésével. És ez természetes, sőt megkockáztatom, van benne valami gyönyörű.

 • 2008.06.16 22:11:00druantia

  Evaandrea, akkor te biztosan megérted, hogy számomra miért volt gyönyörű a fájdalomcsillapítás nélküli szülésem :). Így volt tökéletes, és annak ellenére, hogy természetesen fájt, minden pillanatára szívesen emlékszem vissza. Ha a saját szülésemre gondolok, akkor nagyjából ezek a címszavak: teljes befelé fordulás, csend, hatalmas energia és nevetés. Hihetetlen tapasztalat az, amikor hullámokban jön a fájdalom és az ember átél valami nagyon ősi élményt. A legjobban az a pillanat maradt meg bennem (a gyerekem tényleges megszületésén kívül), amikor a tolófájások között egy íróasztalra támaszkodva valami űrlapot olvasgattam és azzal piszkáltam anyámat, hogy mondja már meg, mi az a molaterhesség, mert itt olvasom, hogy van ilyen. Szóval nem volt szörnyű :).

 • 2008.06.16 22:31:13verkaverka

  Olvastál a tolófájások közt???? Mázlista :)))))

 • 2008.06.16 22:32:17druantia

  Verkaverka, nem vagyok mázlista, csak mániás :). Egyszerűen annyira fel voltam pörögve, hogy muszáj volt valamibe kapaszkodnia a szememnek is :).

 • 2008.06.16 22:33:36druantia

  Ha lehetne még egy gyerekem, a szülésre egész biztosan vinnék be valamilyen könyvet. Mondjuk egy rövid idézeteset, amiben egy-egy idézeten két másodperc alatt végigfut a szemem :).

 • 2008.06.16 22:56:42evaandrea

  Druantia,

  így van, hasonlóan éltük meg a szülést, bár nekem több volt, és mind más, de egy közös.

  Hiába fájt, én nem cseréltem volna el a fájdalmas szülést. Szerintem valamit megértettünk a világból. Egy titkot.

  És lehet hogy hibásan gondolkodom, de az az igazán értékes, amiért megkűzdünk. A szenvedés, ami előre visz.Ez is az élet része.

  Ha nem tudtam volna szülni, örökbefogadott gyerekeim lennének, és nem hiszem, hogy kevésbé szeretném őket...de én gyerekbolond vagyok.

 • 2008.06.16 22:58:52druantia

  Én nem jelenteném ki, hogy amiért meg kell szenvedni, az értékesebb, de azzal egyetértek, hogy valami nagy dolgot tanultunk. Transzcendentális élmény volt a szülés, kábé úgy, mint a gyerek "legyártása" :))).

 • 2008.06.16 22:59:21lilkó

  KEDVES ANYUKÁK!Nagyon köszönöm nektek hogy megosztjátok itt a tapasztalataitokat!Bár még messze vagyok a szüléstől,jó ezekről olvasni,rengeteg dolgot tanultam már az elmúlt 2 napban is.Megéri itt olvasni,tényleg nagyon köszönöm :)

 • 2008.06.16 23:01:34druantia

  Lilkó, vigyél majd be könyvet :)! Meg Labellót :).

 • 2008.06.16 23:14:21Vierre_

  Sztem tökre nem gondolkodtok hibásan csupán ti ott találtatok valamit ahol én nem és én bizony elcserélném a fájdalmas szülésemet mert nekem sem transzcendentális, sem misztikus sem felemelő nem volt, csak fájdalmas fájdalmas és fájdalmas kín és pokol.

  Nem tanultam meg semmit és nem gondolom hogy kellett volna tanulnom bármit is a szülésem alatt, volt kétszer hat olyan órám amit az ellenségemnek sem- már ha lenne olyanom ;)))))))))

  A végeredmény nyilvánvalóan egy szerelem, de maga az út addig amíg kipréseltem magamból a kiscsicskákat egy sima egyszerű pokoljárás.

  Kár hogy nem volt epim. Akkor lehet hogy lett volna kedvem szárnyalni a misztikus magasságokban--- így valahogy nem volt. :))))

  De azért örülök hogy vannak olyanok akik nem cserélnék le a fájdalmas szülés és a többi, tényleg. Nagy dolog az. Én lecserélném. :)))))

 • 2008.06.16 23:21:44druantia

  Vierre, nekem lehet, hogy azért nem úgy maradt meg a szülés, mint neked, mert én _előtte_ iszonyatosan be voltam tojva. Harmincnyolc hetes terhesen még rettegtem a szüléstől. Aztán amire a 42. héten már huszadjára beindultak a fájások, már nem vettem őket komolyan. Visszafeküdtem aludni, hogy majd elmúlik most is. Aztán amikor elpattant a magzatburok, akkor csak sóhajtottam egyet, hogy bakker, ma éjjel sem alszom. Onnét kezdve meg már tette magát a természet. Lehet, hogy azért éltem meg úgy az egészet, ahogy megéltem, mert már piszok fáradt voltam amikor egyáltalán elkezdődött, és olyankor kicsit lebegős az ember amúgy is. Én csak vigyorogtam, mint a tök, meg hagytam magam fájni :). Még a perces fájások között is aludtam egy-egy másodpercet. De persze amint megszületett a gyerekem, annyira feldobódtam, hogy akkor meg már azért nem tudtam aludni. A következő éjjel meg a kőkeményre duzzadt mellemim akadályoztak meg. Azóta sem pihentem ki magam rendesen, és ha itt ülök a gép előtt még ilyenkor is, soha nem is fogom :))).

 • 2008.06.16 23:23:25druantia

  Elgépeltem a melleimet.

 • 2008.06.17 00:29:39Vierre_

  Hát dru azok után hogy elgépelted a melleidet most mit mondjak? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD  Amúgy meg simán csak azért nem éltem meg semmilyen magasságos mennyei izét, mert annyira kurvára fájt és annyira kurvára rettenetes volt, hogy abban semmi magasztosat nem találtam, csak az önkívületi- legyenmárvége mert ittpusztulok meg hangulat meg a visítások, ami nálam pont erőt adott nem pedig elvett.

  Persze mivel hánytam is, meg aztsetudtam mivan, szerintem elég szánalmas lehettem kívülről ahogy agonizálok :))))))) de ez engem akkor valahogy csöppet sem érdekelt. :))))))

 • 2008.06.17 01:27:40Kiddy

  holdudvar.babahaz.hu/gatmetszes.htm  Értekezés a gátmetszésről. Olvassátok végig! De tényleg végig! Nagyon érdemes.

 • 2008.06.17 07:25:14bohar

  amikor megneztem a fenti videokat, azt ereztem- kozben es a vegen, jaj de jo, hogy tulvagyok mar rajta, pedig nekem az elso, a legfajdalmasabb, legszenvedosebb, leghosszabb tenyleg felemelo volt a vegere, nagyon katarzist eltem at, es azonnal megszuletett a nagy szerelem is a kisfiam irant, es honapokig lebegtem ebben az erzesben,

  a masodik rovidebb szules volt, a katarzis sem volt olyan hatalmas, es a tobbi erzes sem, a nagy szerelem a baba irant is kicsit kesobb, maskepp kapott el, de ez talan a masik posztba kellene

  a harmadiknal EDAt kertem, a katarzis elmaradt szinte, tompa voltam, es az egesz lebegosseg helyett egy enyhe kis szules utani depi jott,

  nem tudom, hogy a fajdalom mennyisege, a szenvedes allt e aranyban a boldogsagerzetekkel, vagy az, hogy elso, masodik es harmadik szules?! hm. ezt sose tudom meg

  a fenti szuleseket nekem rossz volt nezni, de a vizben szulos az jo, jonak nez ki

  en olyan helyen szultem ahol megkerdeznek a gatmetszesrol, borotvalasrol, beontesrol, akkor adnak, ha kersz, en nem vagyok egyiknak sem ellene,

  en inkabb a vagasra mint a repedesre szavazok

  mindent elhiszek amit irtok, de asszem van akinek szuksege van gatmetszesre, es az en vagyok

 • 2008.06.17 08:46:05Lostris8102

  Hát én még mindig szívesen olvasom a szülésről az élményeiteket,sokkal kultúráltabban adjátok elő,mint máshol mások.

  Pandita-nak viszont üzenem,ha nem nézem meg a videókat,akkor is találok undi dolgokat a szülésben elmondások alapján,tényleg nem kötelező ezeket megnézni,de én nem is magukra a videókra értettem az undi kifejezést,hanem úgy anblokk az egészre.De megnéztem,mert kíváncsi voltam,és nem érzem úgy,hogy nem kellett volna,most már látom,hogy hogyan történnek a dolgok,és ha oda jutok,bár undinak tartom,kevésbé fogok féllni.Mint ahogy korábban írta valaki,a kiszolgáltatottság abból is adódik,hogy tudatlanok vagyunk,nem tudjuk mi fog velünk történni.Én most már tudom,így magáról a szülésről konkrétabb elképzelésem lesz,hogy mit is akarok,mi is a jobb nekem.Egyébként nem vagyok biztos benne,hogy jobb-e,ha egy nő gyerekkel a pocakjában szülés előtt sokkolja magát ilyenekkel.Na ha akkor néznék meg ilyeneket,tuti a rossz érzés maradna bennem,és paráznék.

 • 2008.06.17 09:26:45bohar

  en is a kiszolgaltatottsagrol, nekem a nogyogyaszati vizsgalat maga az

  de! szulesekkor egyszersem ereztem magam annak, ahol szultem a hely ugyanaz, harom kulonbozo ev, team, es ezert aprobb kulonbozosegek mellett, egy ugyanaz volt valahogy a kezemben ereztem a dolgot, ugy tortent minden ahogy nekem jo volt mintha en iranyithattam volna, talan mert mindenrol megkerdeztek, elmondtak informaciokat, es a donteseket en hozhattam meg, meg ha nem is bababarat mar, megha mas is a neve azert ez most is megvolt

 • 2008.06.17 20:08:12evaandrea

  Gyerekkoromban többször is volt vesekövem.

  Az a fájdalom egyenértékű a szüléssel, viszont a görcs nem múlik, ill nincs a végén egy gyerek, akit oly rég szeretnél megölelni...

  Szóval ezért is, a szülés jó fájdalom, máramennyire jó lehet az, ami fáj. Az eredmény miatt.Mind a négyszer valahogy úgy éreztem, semmi baj nem történhet, a természet tudja, mit akar, pedig fájt rendesen.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta