SZÜLŐSÉG

Édességautomata helyett gyümölcsgépeket az iskolákba!

2008. június 13., péntek 10:00

Iskolagyümölcs-programjának keretében az Európai Bizottság szeretné elérni, hogy az EU-tagországokban az iskolákból kikerüljenek az édességeket és kevésbé egészséges termékeket árusító automaták, és helyüket gyümölcskínáló alkalmatosságok vegyék át.


Az unióban éve óta gondolkodnak az összes országot érintő iskolagyümölcs-program bevezetéséről. Magyarország ennek mindig lelkes támogatója volt, az iskolaalma-programmal a lehetőségek bemérésére alkalmas nemzeti tesztet is végrehajtott.

Mariann Fischer Boel agrárbiztos júliusban ismerteti hivatalos javaslatát a témában, és a rendszer a 2009-ben kezdődő iskolaévtől léphet életbe. Az EU évi összesen 90 millió euróval támogathatja az iskolagyümölcs-programot, írja az MTI.

A bizottság adatai szerint az EU-tagországok nagyobbik hányadában a lakosság nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt. Tavalyelőtti adatok szerint csak nyolc EU-tagállam (Görögország, Dánia, Hollandia, Ciprus, Portugália, Spanyolország, Franciaország, Olaszország) éri el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolta napi 400 grammos mennyiséget gyümölcs- és zöldségfogyasztásban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.13 13:21:57katicaboglarka

  siegmund: ebben csak akkor lehet bízni, ha nem lesznek átlátszóak az automaták, akkor lesz puszilgatás tuti:D

 • 2008.06.13 13:46:31Normi

  Hát, biztos nem lesz olcsó, ha almát vesznek automatából. De ha nem lesz csoki, chips (gondolom, ezek is 100-200 ft-ok), akkor megveszik a gyümölcsöt, egy db-ot mondjuk egy százasért, és nem csak ócska kaját esznek.

  Reggelente ki is akadok, hogy a diákok többsége, aki betér ugyanabba a boltba, már nem otthonról viszik ugye az uzsonnát, hanem kapnak xszáz forintot, amiből csokival leöntött kakaóscsigát vesznek, hozzá egy kis csokikát, chipset. Ezt én nem akarom!!!

  Szerettem azt a pösze angol szakácsot nézni a Spektrumon, aki igyekezett megreformálni egy-egy iskolát, ahol ócska ebédeket etetnek a diákokkal, akik ilyen szarokat visznek uzsonnára is. Ehhez képest még le vagyunk talán maradva.

 • 2008.06.13 14:18:42B-

  Én is attól tartok, hogy egy automatába romlandó ételt betenni nem biztos, hogy jó ötlet...  andie: világszerte élelmiszerválság van, az EU éppen minden erővel azon van, hogy a magas élelmiszerárak mellett ne támogassa az ugaroltatást meg a kis hozamot, szóval itt messze nem arról van szó, hogy a feleslegesen megtermelt gyümölcsöt valahogy elpasszolják.  Normi: hát én a Jamie Olivert látva pont azt gondoltam, hogy az angoloknak is van mit tanulniuk tőlünk. Nem mondom, hogy ízletes lenne a menzakaja, de az, hogy egy gyerek minden nap sült krumplit egyen rántott halrudacskával egy éven át, a magyar iskolai étkeztetésben elképzelni sem lehet. Ennél azért mi sokkal jobbak vagyunk, sokkal több a zöldség, a változatosság és sokkal-sokkal kevesebb a sütőolaj (zsír) a magyar iskolai menűkben.

 • 2008.06.13 14:18:49B-

  Én is attól tartok, hogy egy automatába romlandó ételt betenni nem biztos, hogy jó ötlet...  andie: világszerte élelmiszerválság van, az EU éppen minden erővel azon van, hogy a magas élelmiszerárak mellett ne támogassa az ugaroltatást meg a kis hozamot, szóval itt messze nem arról van szó, hogy a feleslegesen megtermelt gyümölcsöt valahogy elpasszolják.  Normi: hát én a Jamie Olivert látva pont azt gondoltam, hogy az angoloknak is van mit tanulniuk tőlünk. Nem mondom, hogy ízletes lenne a menzakaja, de az, hogy egy gyerek minden nap sült krumplit egyen rántott halrudacskával egy éven át, a magyar iskolai étkeztetésben elképzelni sem lehet. Ennél azért mi sokkal jobbak vagyunk, sokkal több a zöldség, a változatosság és sokkal-sokkal kevesebb a sütőolaj (zsír) a magyar iskolai menűkben.

 • 2008.06.13 14:19:14B-

  Bocs, elsőre úgy tűnt, hogy elveszett.

 • 2008.06.13 14:19:30anyany

  a gyümölcs finom, egészséges és rettenetesen drága...

  sajnos...

  mindegy. a gyümölcs kell. a zöldség ugyanúgy kell. nyersen, főzve, akárhogyan.

  ha rajtam múlna, mást sem ennék egész nap, de hát...

  az iskolákban pedig jobb is lenne a chips helyett inkább a gyűmölcs, a gyerekek fejlődő szervezetének nagyon kell az a sok értékes tápanyag, ami bennük van.

 • 2008.06.13 14:34:27Normi

  B-, persze, én is így értettem, hogy le vagyunk maradva: iróniával...  Szerintem az, hogy automatában megrohadhat, stb., tény, de szerintem ha változást akarnak, akkor máshogy is megoldható, egyszerűen kiteszik a nasis automatát a sulikból, büfé gondolom van a legtöbb helyen, ott is árulhatják...  Az, meg hogy drága... igen az, de nem drágább, mint ami helyett kapnák.

 • 2008.06.13 14:35:48szövetszöcske

  Gondolom, ez az automatás árusítás, olyasmi lesz, mint ahogy néha nyugati benzinkutaknál lehet kapni gyümölcsöt. Egyenként a gyümölcsök műanyag-dobozba vagy tálcára csomagolva, lehetőleg védőgázban és csakis a rongyá nemesített, ízetlen, de nem romló fajták, a hatalmas, csillogó és vízízű földieper (ami állhat nagy melegben és akkor sem löttyed meg), az ütődésképtelen óriási zöldalma (szintén ízetlen), meg a kemény körte...

  Mindegy, ezek a szupergyümölcsök is jobbak mint a csipsz, ráadásul a szemét kaja sem olcsó, és ugyanannyi műanyagot meg papírt pazarolnak el a csomagolásra, szóval azt gondolom inkább örülni kellene hogy lesz gyümölcsautomata.

 • 2008.06.13 14:48:19siegmund

  andie, katicaboglarka: :D

  Akkor kitolok szegényekkel, ha egy finom, szőrös őszibarackot választok? :)

 • 2008.06.13 14:57:42andie

  "andie: világszerte élelmiszerválság van, az EU éppen minden erővel azon van, hogy a magas élelmiszerárak mellett ne támogassa az ugaroltatást meg a kis hozamot, szóval itt messze nem arról van szó, hogy a feleslegesen megtermelt gyümölcsöt valahogy elpasszolják."  Ezt most igazán értem: nem arra gondoltam, hogy elpasszolják, hanem, hogy piacot csinálnak a gyümölcsnek, inkább kifizetik központilag a gazdáknak a gyümit, ez egy újabb szubvenciós forma, ami valamilyen szinten mesterséges beavatkozás, és hát igen, védik a belső piacot az olcsóbb EU-n kívüli árutól, csak jótékonykodásnak van beállítva (nem az automata, hanem az ingyen gyümi az angol cikkben)  egyébként gondolom hűtve tárolnák az automatában a gyümit, mint a túrórudi automatában a rudikat. :-)

  de tény, hogy sok a "felfújt" áru, ami ízetlen, meg tele van vegyszerrel, és szegény szervezetünk megint ott van, ahol part szakad, mert nem arra használja a gyümit tápanyagait, hogy egészségesebbé tegyen, hanem hogy legyőzze a gyümivel bevitt vegyszart. :-/  Ja, persze, járjunk biopiacra, ami még drágáb...

  És egy utolsó gondolat, aztán igyekszem eldugulni:

  szerintem ott a bibi, hogy a gyümölcsöt csak kiegészítőként esszük, és pluszban kell megvenni minden, egyébként megvett kaja mellé, ezért drágálljuk. de ha kiváltanánk vele kajákat, akkor lehetne spórolni.

  Én pl. reggelire, vacsorára símán el tudom képzelni csak a gyümit vagy zöldséget, kinek mi jön be.

 • 2008.06.13 14:59:55andie

  siegmund: KIWIT! :-DDD

 • 2008.06.13 15:19:42siegmund

  Igaz! :D Kiwit vagy... ananászt! :DDD

 • 2008.06.13 15:36:16B-

  andie:

  "inkább kifizetik központilag a gazdáknak a gyümit, ez egy újabb szubvenciós forma, ami valamilyen szinten mesterséges beavatkozás, és hát igen, védik a belső piacot az olcsóbb EU-n kívüli árutól"

  Pont az a lényeg, hogy az élelmiszer drága. Az eu-s gazdák már nem szorulnak rá, hogy központilag kifizessék a gyümijüket, mert jó áron el tudják adni. Az eu-n kívülről sem veszélyezteti annyira a mezőgazdasági termékek ára a piacot, mert az eu-n kívül is nagyon megugrottak az élelmiszerárak. Számos helyen tüntetések, zavargások vannak, mert az emberek nem tudják megfizetni a kétszeres-háromszoros árat az alapvető élelmiszerekért. Plusz bejátszik még a magas üzemanyagár, ami szintén "védi" az uniós piacot a külső (távoli) hatásoktól. (Épp ma hallottam a rádióban, hogy Törökországban hirtelen megugrott a kereslet a szamárra, mert a gazdák ezzel akarják kiváltani a traktort.)  Amit írtál, néhány évvel ezelőtt igaz lett volna, de most pont fordított a tendencia :-)

 • 2008.06.13 15:58:11andie

  B:

  akkor újra el kell olvassam a cikket, ami találtam. Ha lenne időm, talán le is fordítnám. na, majd meglátom, esetleg az olasz-román meccs közben. :-)

 • 2008.06.13 17:12:20oreille

  szerintem ez egy jó ötlet. bár osztom Szövetszöcske aggodalmát, hogy vajon milyen gyümölcs kerül ezekbe a masinákba... bár ha optimistán állunk hozzá és feltételezzük, hogy a gyerekek minden nap üresre eszik, akkor kerülhetnek bele akár érzékenyebb fajták is.  nem ismerem részleteiben ezt a kezdeményezést, de jó lenne, ha a lehetőségekhez mérten a regionális termelők cuccaival töltenék fel a rendszert. és még egy unalmas alma is jobb az édességnél.  vajon ez a támogatási összeg csak magára a gyümölcsre vonatkozik, vagy az automatákra is, meg arra, hogy Józsi, vagy José naponta (?) odaszállítsa az árut (autóval ugye) és bepakolja? • 2008.06.13 17:22:44nagyleany

  ez a gyumolcs automata annyira hulyeseg!! minden gyerek vigyen otthonrol kis muanyag dobozkaba gyumolcsot, vagy amit szeretne, ez nalunk nemetorszagban is igy mukodik. es ez mar az ovikban is elkezdodik, es gyerekeknek van igenyuk a gyumolcsre. ja es nem kell mindig halal draga dologra gondolni, alma, korte, kiwi, narancs.....ez nem tobb, mint ha a szulo cigire vagy sorre kolt...

 • 2008.06.13 17:24:29nagyleany

  ja , es a lanyom 3 eves koraig sosem akart almat enni, eloszor az oviban cserelt a tizorainal valakivel. azota o is megeszi, tehat a jo peldat lehet az ovikbol, iskolakbol hozni....de nem kell a temat tullihegni

 • 2008.06.13 17:26:03andie

  nagyleany, abszolút veled és a német gyakorlattal értek egyet :-)

 • 2008.06.13 17:27:11nagyleany

  koszi andie:)

 • 2008.06.13 17:31:39oreille

  én is egyetértek nagyleannyal, de szerintem ez a kezdeményezés talán azoknak a gyerekeknek is juttatna gyümölcsöt a szájába, akiknek a szülei hmm.... nem ilyen gondoskodóak, hogy minden nap dobozka...

 • 2008.06.13 17:35:27andie

  oreille, igen, gyanítom ebben benn van egy nagy adag szemlélet alakító szándék is, hiszen sokszor nem a gyereket, a szülőt kell edukálni.

 • 2008.06.13 17:35:33nagyleany

  nalunk nincs ovodai etkeztetes, tehat MINDENKI dobozkat visz. valaki tobbet , kevesebbet.a gyerekek cserelnek, oket ez nem zavarja. es az a szulo ,itt is van olyan aki cigire piara tobbet kolt, koteles kajat pakolni a gyerekenek. ezt igy csinaljak, mindenkire vonatkozik. miert ne lehetne ezt bevezetni? nem hiszem, hogy az automata modszer jobb lenne. foleg ha belegondolunk, vajon ki csinalja ezeket a gepeket...valakinek biztos hogy meg fogja erni.

 • 2008.06.13 17:38:00nagyleany

  egy erdekes pelda erre , a csere berere...a lanyom a multheten a boltba szolt, hogy vegyunk kis ivo jughurtot, de tobbet mint eddig, mert a baratjanak is ad az oviba, mert az o anyukaja olyat sose vesz. es elmeselte hogy o meg mindig vajas lekvaros kenyeret kap csereb.jot mosolyogtam, mert otthon sose enne kenyeret....

 • 2008.06.13 17:39:56thais

  Nálunk az iskolában van ilyen automata. Miniatűr nagyságú almák horribilis összegért. Inkább adok nekik otthon egy piacon vásátolt normális méretűt. A szendvicset is mi csomagoljuk. Csináld magad és ne gazdagítsd az automatást.

 • 2008.06.13 17:41:03nagyleany

  thais, ez dicseretes akkor , hogy mar mashol is lehet igy csinalni.

 • 2008.06.13 17:41:40thais

  Az ivójoghurt pancsolt termék. Színezék, tartósítószer stb. Sosem venném meg, bárhogy kéri. Nem is egészséges. A vajas-lekváros kenyér oké.

 • 2008.06.13 17:43:03nagyleany

  natur ivojoghurt....

 • 2008.06.13 17:43:33thais

  Én ice-tea-t is szoktam csinálni. Gyümölcsteából (NEM filteresből!) és 100%os gyümölcsléből, lehűtve. Garantáltan nincs benne semmi aroma és egyebek. Érdemes kipróbálni.

 • 2008.06.13 17:44:44thais

  A natur az más. Lehet belekeverni turmixolt gyümölcsöt. Gyümölcsös joghurt lesz belőle.

 • 2008.06.13 17:45:37nagyleany

  ez jo otlet, fogom ajanlani az ovinkba is....

 • 2008.06.13 17:46:49nagyleany

  marmint a gyumolcsles ice teat....ugyanis az innivalot is mi visszuk .

 • 2008.06.13 17:48:56nagyleany

  mi gyumolcsos natur jughurtot szoktunk palcikas formaban lefagyasztani, ez a fagyi:)

 • 2008.06.13 18:46:47MsDoki

  itthon nem tudtok ilyen ovit?:)

 • 2008.06.13 19:15:46thais

  A legegyszerűbb módszer: kevés csipkebogyót "leforrázni" kb. 40 C fokos vízzel. Reggel leszűrni, beleönteni a gyümölcslét. Lehetőleg ne narancslét, nagyon savanyú lesz. Szükség esetén egy kevés mézzel. Hűvös helyen kell tárolni, könnyen romlik melegben.

 • 2008.06.13 19:16:38thais

  A turmixolt gyümölcsöt lehet kefírbe is keverni. Egy kevés mézzel, úgy szívesebben megették.

 • 2008.06.13 21:01:07thais

  Az ételallergiás gyerekek esetében kérik is, hogy te vidd be az ennivalóját. A bölcsödében kifizettették volna velem az étkezést úgy, hogy nem vettem volna igénybe az étkezést, csak a gondozást. Inkább be sem adtam oda. Az alma/gyümölcs automata amúgy nagyon jó ötlet lenne, ha nem élnének vissza sok helyen az ötlettel és nem ezen akarnának hamar meggazdagodni. Engem az italautomaták sokkal jobban zavarnak. Az a sok vegyszeres vacak, aminek semmi köze a csokoládához és egyebekhez, szintén nem egészséges. Néha eléggé csúnyán néznek rám, mikor elmagyarázom, mi van benne, más meg ott iszogatja.

 • 2008.06.14 01:06:55sony

  A mi ovinkban a gyerekek tízóraira mindig gyümölcsöt kapnak. A gyümölcsöt a szülők viszik be, minden nap más, és a dadus pucolja meg és vágja fel. Nagyon szeretik a gyerekek, és mindig elfogy a gyümölcs. Mi itthon nagy gondot fordítunk arra, mit egyenek a gyerekek, de az ovi előtt csak megette a leányzó a gyümölcsöt, most kéri. Hozzászokott :)

  (állami ovi, Magyarországon)

 • 2008.06.14 08:33:21babesz

  Nagyobbik lányom márciusban kezdte az ovit. Számomra döbbenet volt, hogy ha azt akarjuk, hgoy a gyerek egyen gyümölcsöt, akkor arról nekünk szülőknek kell gondoskodnunk. Ezzel szemben a menüben hetente legalább háromszor szerepel édesség, ebből kétszer csoki. Persze megértem, hogy a tészta alcsóbb, mint a zöldség vagy a gyümölcs, csak így már a kezdeteknél elrontja a közétkeztetés azt, amit a szülő az első három évben felépített.

 • 2008.06.14 08:45:41summarygloss

  Erről a Super Size Me c. film jut eszembe. Ott volt egy iskolaétkeztetéses jelenet. Az igazgatónővel interjú, nagy hangon dicséri,a konyhát, mondván ők 'egészségesen választani' tanítják meg a gyerekeket. No, lássuk, igazatónővel karöltve le az étketdébe: a kínálat főtt kaja, meg édességek, chipsek, pizza, hamburger, üdítőautomata, előre csomagolt szenyók. Beáll a sorba a filmkészítő faszi, hogy na, akkor nézzük, mit esznek a gyerekek. Leszólít egy kislányt: mi az ebéded, mutasd? Dobozos tej és chips. Lehet, hogy nem magának veszi, habog az igazgatónő. Magadnak veszed? Igen, ez az ebédem, így megvan a vitamin (mutat a tejre) és a zöldség is (mutat a chipsre). Az igazgatónő arcáról lefagy a mosoly. Kicsit még habog, hogy ugyan, ez egy eset, a többség igenis a főtt kaját választja.  Snitt. Problémás gyerekek speciális iskolája, menza. Csupa párolt, frissen főtt kaja, üdítőautomata kitiltva, a kínálatban sehol előre csomagolt kaja, a desszert is gyümölcsös. Igazgatónő elmodja, hogy egy speciális pályázaton nyerték a lehetőséget, kísérleti étkeztetés folyik. Az interjúkészítő faszi mondja: sehol nem látni nyomát, hogy egy problémás viselkedésű gyerekek átnevelő intézete, a gyerekek nyugodtak. Az igazgatónő mondja: amikor áttértek a zöldségevésre és kitiltották az üdítőautomatákat, egy csomó fegyelmezési problémájuk megszűnt, mert nem pörögnek a kölykök a cukortól.  Szóval érdemes ebben gondolkodni. Az biztos, hogy nehezen kivitelezhető, de ha a menzák minőségét és az iskolai büfék kínálatát akár pályázati úton nálunk is efelé terelnék, biztosan jobb lenne.

  Már az is elég lenne, ha az iskolákban nem lenne kóla, hanem csak gyümölcslé-automata.

 • 2008.06.14 09:21:33undokmano

  Mi a férjemmel az elrontott nemzedékhez tartozunk, imádjuk az édességet és bár eszünk züldséget sé gyümölcsöt is, azért nem vagyunk szuperegészségesen táplálkozó fajták. Ami érdekes, hogy nálam a terhességeim változtattak sokat az ízlésemen, és sokszor eszem salátákat (régebben kizárólag csak tojás, kukorica majonézes hülyeséggel ment, ma már tényleg szinte mindent imádok, nem kötelező, hogy majonézes-trutyis legyen, sőt!!!), férjem röhög, amikor az esti filmhez beviszem a hatalmas tál görög salátámat, plusz közli, hogy hízlal... :D

  A kisfiunk 15 hónapos múlt, és a bevásárlás úgy néz ki, hogy a joghurtos résznél, meg a zöldséges résznél a boltban gyorsítanom kell, ha éppen nem akarok onnan vinni semmit. Ugyanis kiveri a balhét, ha bármilyen joghurtos vagy annak tűnő dobozt meglát, illetve, ha banánt lát. Egy időben az almáról nem lehetett lepattintani, most egy ideje a banán a favorit. De olyan szinten, hogy ha megkérdezed, hogy éhes vagy? akkor annyira nem jelentkezik még ebédidőben sem, hogy jajdenagyonéhesvagyok, ellenben, ha azt kérdezem, hogy kérsz banánt? akkor mint egy kis zombi, elindul a hűtő felé és veri az ajtaját. És csodák csodájára, kíváncsi a zöldségre, gyümölcsre, kunyerál az eperből, ha látja, hogy eszem, a múltkor elvett a tányéromról egy darab paprikát, hogy megkóstolja, a vöröshagymát is imádja nyersen... Néha röhögök rajta, és eléggé kiakadtam, amikor védőnőtől kaptam olyan tanácsot, hogy adjak neki tejbeeztazt, meg karamellás tejet, kakaót... Minek kell elrontani a gyereket édességgel, ha szívesen eszik gyümölcsöt, joghurtot, zöldséget?? Merthogy az idétlenem odavan a brokkolis, karfiolos kajákért, szívesen eszi a főzelékeket is...

  Szóval, szerintem jó ötlet lehet az automata, még ha nem is kifogástalan a benne lévő cucc. :)

 • 2008.06.14 12:40:12mqqq

  Automatákkal foglalkozom, úgyhogy van némi rálátásom a dolgokra. Engedjétek meg, hogy ezeket megosszam veletek:  Az üzemeltető oldala:

  Gyümölcsautomatát önerőből üzemeltetni veszteséges. Kicsi a szavatossági idő, nehéz a tárolás, kevés az ilyen automaták tárolókapacitása, ezáltal logisztikai nehézséges is felmerülnek, ergo az életben nem fogja kitermelni a költségeket.  A vevő (gyerekek) oldala:

  Ha - a fenti okok miatt - drága, nem veszi meg. Hozzátenném, akkor se, ha olcsó. Számos kísérlet volt a témában, önköltségi vagy az alatti áron, se fogy úgy a gyümölcs, ahogy elvárható. A gyerekek inkább kimennek a boltba, vagy hazafelé be a McDonaldsba. Ebből következik, hogy nem így kell szabályozni a kérdést, hanem otthon kell helyes életmódra nevelni.  Az iskola oldala:

  Az iskolának jó az automata. Egyrészt mert bérleti díjat szed utána, amit hasznos dolgokra tud fordítani, másrészt mert egy szolgáltatást nyújt, mondjuk a büfé nyitvatartási idején kívül is (már ahol van egyáltalán büfé). Nem csak a gyerekeknek, hanem az értük menő fáradt felnőtteknek, dolgozóknak is. Egy gyümölcsautomatánál képtelenség olyan céget találni, amely hajlandó bérleti díjat fizetni, de még ingyen se nagyon. Ismételném magam, teljesen veszteséges.  -----------  Az egyetlen lehetőség erre, egy állami/EU támogatás rendszere, amely mind az ilyen automatát befogadó iskolának fizetne a bérleti díj kiesését kompenzálva, mind az üzemeltetőt a nyereség elérésére. Nem tudok pontos összeget mondani de ez automatánként összesen kb 100ezres kiadás lenne (havonta!). Ez óriási pénz, ha ezt felszorozzuk az iskolák számával, rengeteg gyümölcsöt lehet osztani akár ingyen, vagy egészséges életmódra nevelő tanfolyamokat lehet tartani - ha már otthon a szülők nem teszik meg.  A fent leírtak nem csak az én véleményemet tükrözik, hanem általánosságban az automata üzemeltetők egységes álláspontját.

 • 2008.06.14 12:48:48Moira

  Nálunk pár éve a gimiben(5-6 éve, még a törvényszabályozás elött)az igazgató kitiltotta a kólát, chipset a sulibüféből. igaz, ogy édes péksütiket, cukrozott műzli/csoki szeleteket, és ice tea-t lehetett venni. Mondtuk, hogy OK, de akkor lehessen venni gyümölcsöt. Válasz: hát az ÁNTSZ, KÖJÁL stb nagyon szabályozza, macerás, meg plusz pénz, úgyhogy NEM.

  Ezért a köjkök mentek a sarki boltba a mindenféle szemét kajáért.

 • 2008.06.14 12:55:22mqqq

  Moira, sok suliból ki vannak tiltva, de semmit nem ér, mindenhol kimászkálnak a boltba...

 • 2008.06.14 13:51:09sony

  Babesz, vannak ovik, ahol cukros lötyiket és tejszeleteket adnak tízóraira, mert egyszerűen osztható, a gyerekek is szeretik, csak nem valami egészséges. Én örülök, amiért nálunk ez a rendszer van. Így a gyerekek tuti biztosan kapnak gyümölcsöt, és nem nagy megterhelés egy családnak sem, ha hónaponta egyszer kell venni pár kiló gyümölcsöt.

  Igazából soha nem értettem meg azokat, akik olyan dolgok miatt sírnak, amiken lehetőségük van változtatni. Nekünk kell bevinni a gyümölcsöt, igen, de ők vállalják a macerát, hogy megtisztítják, odaadják. Tiltakozhatnánk, hogy miért nekünk kell a gyümölcsöt bevinni, akkor akár el is érhetnénk, hogy az oviban a gyümölcs-tízórai helyett a kenyér vagy csoki tízóraira szokjanak rá a gyerekek. Jó lenne persze, ha államilag adnák a gyümölcsöt, de akkor olyan is lenne, savanyú alma, éretlen szőlő, rohadt penészes narancs, túlérett banán. Az majd jól meghozza a gyerekek kedvét a gyümölcsevésre. Ha utópiában élnénk, nyilván gyönyörű gyümölcsöket vennének a gyerekeknek az állam pénzén, de nem élünk utópiában, viszont rajtunk áll, hogy melyik oldaláról nézzük, hogy nekünk kell gyümölcsöt vinni az oviba. Arról az oldalról, hogy milyen jó, hogy a gyerekek hozzászoknak a gyümölcshöz, vagy arról az oldalról, hogy miért nekünk kell bevinni.

  Összehasonlításként csak annyit írnék, egy szintén jónevű bölcsibe járt a nagyobb lánykám egy évet, szerencsére nem teljes időben. Ott a túró rudira szoktatták rá, abból is egy bizonyos márkára :S

 • 2008.06.14 15:20:10babesz

  sony, félreértettél, vagy én nem jól hangsúlyoztam a problémámat. Nem azzal van a gondom, hogy nekem kell gyümölcsöt bevinni, szívesen teszem, tenném többször is. Inkább azzal, hogy minek kell az ebédhez harmadik fogásként csokoládét adni a gyerekeknek hetente akár többször is. Nem hiszem, hogy egy átlagos - nem feltétlenül hű, de egészséges - ebéd részét bármilyen formában kellene, hogy képezze.

 • 2008.06.14 15:54:56sony

  Látod, ebben egyetértünk. Én is majd elszálltam, amikor a gyerek hirtelen 'pöttyöset' kezdett követelni a boltban, holott addig joghurtot, kefírt kért mindig. De ez a gyümölcsözés nálunk tényleg nagyon jó. Beszéljetek össze az anyukákkal, és próbáljátok rávenni az ovit, mert nagyon sokat számít :)

 • 2008.06.14 20:37:42evaandrea

  Meggyőződésem, hogy a gyerekek ízlését igen pici korban lehet elkezdeni formálni. Az anyatej után az első bevezetett étel a gyümölcs. Rengeteg féle van, sőt keverni is lehet, és minden baba nagy gyönyörűséggel cuppogja be. De ha elmulasztjuk a megfelelő időt a bevezetésre, annyira rögzül az édes íz(anyatej), hogy felmerülhetnek problémák az elfogadással.És ez persze a további táplálkozási szokásokra is kihathat.

 • 2008.06.14 21:52:32fehérvirág

  Jaj, az első gyermek utálta az almát, majd most, 13 éves már, gyümölcs és csoki a minden. A másik pedig egyáltalán nem él vele, kizárólag az epret eszi.

  Az iskolában pedig azt látom, hogy a gyerek az almát ismeri, meg a szőlőt, egyáltalán nem az iskolán múlik, eszik-e a kölök gyümit! Otthonról jön, az otthoni szokások az elsődlegesek.

 • 2008.06.14 21:59:51fehérvirág

  Most lehet engem utálni, de nekem is voltak elveim, hogy miket egyen a gyerek, meg miket nem. Nem így műkődik a dolog. A lányom gyümin él meg sütin, húst nem eszik, vagy alig. A fiam nem eszik gyümölcsöt, olykor, estleg, húst fal, tésztát, s a vércsoportjuk azonos. anno kibotultam , amikor hetekig csak tojást volt hajlandó enni. Már tudom, nyilván arra volt szüksége. Kár beszabályozni ezeket, nincs esélye a sulinak, ha otthon nem lát mást, mint zsírt. és ez is hülyeség:a gyerek jól műkődik, tudja, mi kell neki. Az anya meg apa abban segítsen, hogy nem mértéktelenkedik és nem használ soha semmi élvezeti szert a kölök előtt (cigaretta, alkohol, más drogok). A mintát a mama és papa adja.

 • 2008.06.14 23:40:58evaandrea

  Fehérvirág,

  még talán azzal egészítenélek ki, a szülőn múlik, mit mutat meg a gyereknek a világból, milyen ételekkel kínálja meg. Minél szélesebb a választék egészséges ételekből, annál valószínűbb, hogy valami ízleni fog.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta