SZÜLŐSÉG

Phytophotodermatitis, újabb para a mamiknak

2008. június 9., hétfő 09:00

A nyári hónapokban a phytophotodermatitis gyakori megbetegedés a napimádók, kisgyermekesek, illetve a kertészek között. A kórkép gyakorlatilag bárkinél előfordulhat, aki fűben játszik, napozik, esetleg simán csak baráti társaságban piknikezik.

A legtöbb növény tartalmaz olyan anyagot, mely fototoxikus. Ilyen esetben a növény bizonyos része, pl. nedve, levele, a bőrre kerülve napsugárzással kombinálva súlyos bőrtüneteket okozhat.


Mely növények okoznak a leggyakrabban ilyen panaszokat?
A teljesség igénye nélkül felsorolok párat.

Umbelliferae Ernyősök
Daucus carota vadmurok - vadrépa
Heracleum sphondylium - medvetalp
Pastinaca sativa - pasztinák
Apium graveolens - zeller
Rutaceae Rutafélék
Citrus bergamia - bergamottnarancs
Citrus maxima - óriás narancs
Dictamnus albus - nagy ezerjófű
Moracea Fügefélék
Ficus carica füge
Leguminosae Hüvelyesek
Psoralea corylifolia - maláj tea

 Mik is ezek a bőrtünetek?

A képen is látható, hogy piros, gyulladt alapon jelennek meg feszes falú hólyagok, gyakran nagy ijedtségre adva okot. Leggyakrabban az arcon, karokon, lábakon fordulnak elő a tünetek, tekintettel arra, hogy ezek a területek vannak leginkább kitéve a növények illetve a napsugárzás hatásainak. A hólyagok elhelyezkedése lehet vonalas, de bizarr alakot is ölthet. Másik klasszikus alakja a betegségnek, hogy égési sérüléshez hasonlóan egy sötéten pigmentált vonalas alalkot látunk.

Mit tehetünk?

Megelőzésként elmondhatom, hogy ne üljünk bele az ezerjófűbe napozni :) , de ha már kijöttek a tünetek kenjük be kortikoszteroiddal, illetve súlyos esetben égésként kezeljük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.09 10:00:26Yakamoz

  De vajon jó ötlet-e szteroidos krémmel kenegetni a kismamákat?

 • 2008.06.09 10:15:17zskoncz

  maláj tea és óriás narancs él mo-n? és bergamott narancsis?

 • 2008.06.09 10:21:12zskoncz

  ja nekem a parlagfű okozott hasonló tüneteket, csak még viszketett is. egy alapos mosakodástól és hideg viztől csillapodott. de el meg mult.

 • 2008.06.09 11:16:24vkorsi

  így helyből kontikoszteroid???

  önhatalmúlag?  bőrtünet --> bőrgyógyász, nem???

  (a szteroidok meg eleve helyből receptkötelesek ma Mo-n)

 • 2008.06.09 12:01:18Ildiko

  Bocs. Kortikoszteroidot csak orvos írhat fel, ergo előtte meg kell mutatnod valakinek.  Yakamoz: nem emlékszem, hogy azt írtam volna, hogy kismamákat. A kismamák egyébként se menjenek napra. DE ha kell, akkor kisterületen be lehet kenni szteroiddal az ő bőrüket is, tekintve, hogy nem szívódik fel, vagy csak elhanyagolható mértékben.

 • 2008.06.09 12:28:30Subbantósdi

  Umbelliferae Ernyősök

  Daucus carota vadmurok - vadrépa

  Heracleum sphondylium - medvetalp

  Pastinaca sativa - pasztinák

  Apium graveolens - zeller

  Rutaceae Rutafélék

  Citrus bergamia - bergamottnarancs

  Citrus maxima - óriás narancs

  Dictamnus albus - nagy ezerjófű

  Moracea Fügefélék

  Ficus carica füge

  Leguminosae Hüvelyesek

  Psoralea corylifolia - maláj tea

  Kérdés: ki járkál ilyenek között?

  Én pl. sosem.

 • 2008.06.09 12:51:22Yakamoz

  Ildiko: nem írtad, csak érdekel a téma, mert fémallergiám van és alapból sokszor kell szteroid tartalmú krémet használnom. Jövendőbeli kismamaként ez csak egy a paráim közül. :)

 • 2008.06.09 13:12:54mimama

  Bocsánat, ez sem teljesen idevág, csak szintén nyári, nappal kapcsolatos és aggaszt: napkiütésről mit lehet tudni? ami egy budapesti, valóban a déli órákban történt rövid szmogbeli mászkálás (15 p maximum) után piros, kidudorodó, számtalan viszkető pici ragyában nyilvánul meg a karon, mellkason, fül peremén? (semmilyen kozmetikum nem volt rajtam, sajna naptej sem)

  Lassan elmúlogatnak, és nem is ez aggaszt, de lehet ez valaminek a jele? Mert a neten olyanokat olvastam, hogy hormonális hatás is lehet (ez nálam talán lehet a szoptatás?), vagy hajlam, de akár rákot megelőző állapotot is jelezhet (igaz ez? világíttassam át magam??) Ezen kívül: mi a teendő? ne menjek többet napra? ez konkrétan egy nappal a vízparti nyaralás előtt bírt történni :( Szóval ez mennyire aggasztó vagy általános?

  A nagymamámnak, jóval túl a hatvanon és rengeteg átnapozott nyár után lett ilyesmi, de sokkal csúnyább, no és szegény végül tényleg rákban halt meg (nem bőr), de vajon van-e itt összefüggés? Ráadásul neki jól barnuló, szép bőre volt, én meg egy hókadt szőkés nő vagyok

  -aki mindenkitől elnézést kér az elmeháborodott eszmefuttatásért, csak nagyon várja a bőrgyógyász (remélhetőleg megnyugtató) válaszát...

 • 2008.06.09 13:35:43Ildiko

  mimama: ez leginkább napallergiának tűnik. Szerintem, amikor látszik, mutasd meg bőrgyógyásznak. Ha lehetséges.

 • 2008.06.09 14:02:00zskoncz

  Yakamoz! nekem csak pollen- por allergiám van egy kellemes kis asztmával tunnigolva. de a terhesség alatt elmúlt.... ugy 2 éve nem szedek bogyokat, de nem is kell.

  :-)

  csak biztatásbol mondom...

 • 2008.06.09 14:30:47Yakamoz

  zskoncz: hű, de boldog lennék! :)

 • 2008.06.09 14:43:47zskoncz

  én is mesének hittem de van benne valami

  ha el nem is múlik teljesen de sokat javul!

  :-)

 • 2008.06.09 15:20:00kores

  Május elején szereztem ugyanezt a kinézetű sérülést. (Égési sérülésnek gondoltam, habár nem emlékeztem arra, hogy megégettem volna magam). Panthenolt fújtam rá oszt kész.

  Mostanra jött rendbe, de elég csúnya barna volt egy darabig.

 • 2008.06.09 22:45:58Mille38

  Ildiko, én is várnék egy választ, már máshol is próbálkoztam tanácsot kérni, de elmaradt: a felső szemhéj lehet nap-allergiás? A dolog egy szemfestékkel kezdődött, még tavasszal, de a napsütés benne lehetett akkor is a dologban - aztán szteroidos krémre elmúlt (mincurit kentem a szemhéjamra), de a napsütésben megint előjön immár szemhéjfesték nélkül is. Szemészhez menjek vagy bőrgyógyászhoz (a kenőcsből alig tudok már kipréselni egy lencsényit)? NAgyon köszönöm a választ.

 • 2008.06.09 22:47:20zs_d

  OFF mimama: nekem nap allergiám van annyira nem súlyos nem leszek hólyagos, csak sebes papír száraz lesz a bőröm és nagyon viszket. voltam vele bőrgyógyásznál és annyit mondott hogy 40 faktoros napkrém és hogy ne menjek a napra.nem adott rá semmit sem, semmilyen nyugtató krémet :S (gyógyszertárban kevernek ki tusoló krémet azt hiszem hidrofil a neve, az nagyon jó a kiszáradt bőrre)

 • 2008.06.10 08:15:02Ildiko

  Mille38: ez egy fotokontakt folyamat volt (rákented a szemfestéket plusz jött a nap, kész az allergiás reakció). Sajnos így reagált a bőröd és ezt a reakciót megjegyezted. Szinte mindegy ilyen esetben, hogy kihez fordulsz bőrgyógyászhoz vagy szemészhez. Ha előjön kendd szteroiddal meg gyógyszertári hidratáló kenőccsel.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta