22 hetes magzaton végeztek műtétet Ausztráliában

Ausztrál orvosok egy mindössze 22 hetes magzaton hajtottak végre méhen belüli műtétet, és ezzel megmentették a még meg nem született kislány lábát. Tudomásuk szerint a világon még sehol sem végeztek ilyen korai méhen belüli operációt. Ezt az érintett melbourne-i Monash kórház jelentette be hétfőn.


Általában csak a terhesség 28. hete után végeznek méhen belüli műtéteket, mert korábbi beavatkozásnál rosszak a magzat túlélésének esélyei. Az ausztrál orvosok úgy nevezett amnionköteg-szindróma miatt döntöttek a műtét mellett. Ez a tünetegyüttes akkor lép fel, amikor a magzatburok belső felszínéből rostkötegek alakulnak ki, amelyek elszoríthatják a magzat végtagjait, ujjait vagy más testrészeit, számol be a Független Hírügynökség.

A rostkötegek a végtagokon csonkolásokat, a test más részein, például az arcon, a mellkason, a hasfalon hasadékokat idézhetnek elő. Okozhatnak olyan tartási deformitásokat is, mint a veleszületett csípőficam vagy a dongaláb. Az ausztrál magzat esetében fennállt a veszély, hogy mindkét láb amputálódik még a terhesség alatt.

Az orvosok az anya hasán keresztül 2 milliméter vastag teleszkópos tűt vezettek be a méhbe, ezen át lézerrel és elektromos árammal vágták át azt a rostköteget, amely a magzat bal lábát szorította le. A jobb lábhoz azonban már nem is mertek hozzányúlni, annyira rossz állapotban volt.

A műtét tavaly év végén volt, amikor a magzat 15-20 centméter hosszú volt, januárban pedig megszületett a kislány 1,63 kilós súllyal. A jobb lábat a születés után operálták meg, és az orvosok biztosak abban, hogy a kislány képes lesz járni vele, írja a Független Hírügynökség.

Az amnionköteg-szindróma 15 ezer szülésből egyszer fordul elő.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek