Hétvégi programok: A focitól a könyvekig

Ismét eltelt egy hét, s a táblán a suliban már Ó!-nál tartanak, a programok sűrűsödnek, mi pedig hol megázunk, hol a bugyinkból csavargatjuk az izzadtságunkat. Én speciel veszem kalapom és elhúzok délre, s Somogyországig meg sem állok, vigyázat balatoniak, arra rontom az időt!



Ugyan nagymértékben belezavarhat gyermekeink hétvégéjébe (és úgy egyáltalán a feleségekébe is) a Foci EB szombati kezdete, vegyük fel a fapofát és inkább mi is legyünk focirajongók! Menjünk kerthelyiségbe, ha lehet olyanba, ahol a szomszédban van egy játszótér, vegyünk a gyereknek egy bambit, igyunk mi is egy hűsítőt és drukkoljunk, valamint legeltessük a szemünket a tesztoszteronbomba focistákon. Aki pedig nem száll bele Európa labdacsatájába, nyugodtan vegye a nyakába a várost, gyerekkel és esernyővel és pihenjük ki a hét fáradalmait aktívan!


Gyerek Sziget Figyelem, a Hajógyári szigeten van, a félreértések elkerülése végett. Szombaton (jún. 7. 11:00) Istipisti zenebohóc, délután pedig (16:00) Gryllus Vilmos lép fel, Biciklizős dalok című előadásával. Vasárnap (jún.8. 16:00) pedig a Makám miatt érdemes a nagyszínpad felé venni az irányt. Vasárnap 14:00 órakora Komédiás réten a Bab Társulat: Jelenetek egy házasságból című, gyerekszigethez képest kissé furcsa témájú darabjával prólja szórakoztatni a nagyérdeműt.

A Kacagó réten szintén vasárnap, Poronty-cirkusz lesz, de nem, nem mi fogunk krumpli orral zenélni, sírni, nevetni (az sem lenne utolsó pedig, de majd jövő héten), hanem Darvas Kristóf kicsikkel, nagyokkal. Szóval ha programra vágytok, a Gyerek Szigeten tényleg annyi van, hogy úgysem jártok a végére, a gyereket meg este nem kell altatni sem.

79. Ünnepi Könyvhét és 7. Gyermekkönyvnapok Budapest, Balatonfüred, Békéscsaba, Dunaújváros, Gödöllő, Kaposvár, Miskolc, Nagykőrös, Pécs, Sopron, Szeged, Szolnok, Veszprém - (2008. június 5. - 2008. június 9.).
Arra gondoltam, hogy nem is olyan baj, hogy a könyv alapvetően drága, „luxuscikk" lett. Ha nincs rá pénz, el lehet menni könyvtárazni. A magasabb ára miatt viszont valóban értéke lett, nem csak szellemi értelemben. Ez csak egy kis mellékút volt, mert a lényeg, hogy menjetek könyvfesztiválra, könyvesboltba, akárhová, ahol könyvhöz juttok. Például a fent említettre is, amit a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta rendez meg. Budapesten a Vörösmarty tér és a térbe torkolló utcák térhez közeli részében kerül megrendezésre.

Szombaton (jún. 7. 11:30) Huzella Péter gyerekműsorával szórakoztatja a népet lapozgatás közben a Vörösmarty téren, A Kolompos pedig 14:00-kor a Móricz Zsigmond körtéren (szintén a könyvhéthez tartozó helyszín). Vasárnap délután (jún. 8.) a Kaláka Együttes szórakoztatja a gyerekeket a Vörösmarty téren 16:30-kor.

Millenáris Fogadó Szombaton (jún. 7. 10:00) a szokásos babusgató lesz megtartva, ha pedig vasárnap nem jutunk ki a Hajógyári szigetre, itt meghallgathatjuk Gryllus Vilmos Biciklizős dalait 11:00 órakor.

Kossuth tér Megint vár mindenkit a könyvhét keretében a tér, szombaton (júni. 7. 10:00) Iniciálé, maszkkészítés, papírmerítéslesz, vasárnap pedig (júni 8. 10:00) papírékszerek készítése, papírvirágok, képeslap, notesz, könyvjelző készítése lesz a program, egyszóval minden, ami a könyvvel kapcsolatos lehet.

MADE - művészettel a diszkrimináció ellen  A Tűzraktér eddigi elvei szerint továbbra is a kultúra fegyverével próbál harcolni, az egymásra való odafigyelésének jegyében pedig a diszkrimináció elleni fellépést választja. A sok felnőtt program mellett szombaton és vasárnap is délutáni játszóház várja a gyerekeket, felügyelettel, valamint agyagozással is el lehet ütni az időt.

Városliget Végre itt is tudunk programot ajánlani, mert ugyan a város szívében van, s szeretünk kijárni, rendezvények ritkábban vannak, mint gondolnánk. A II. Oximix Bohócparádé keretében száz bohóc és több ezer gyermek fog együtt szórakozni június 8-án vasárnap, s aki szereti őket, mármint a bohócokat, jól szórakozhat (én sajna sosem értettem meg a bohóc-jelenséget). A programok mellett vélhetően világrekordot állítanak fel a bohócok, hiszen még soha nem volt egy helyen annyi nevettető, mint a ligetben. A Fővárosi Nagycirkusz előtt a "Kiválasztott" című műsorban megismert LUI mágikus bemutatójával szórakoztatják az érdeklődőket, majd a Vidámpark előtti területen bohóc produkciókat láthatnak a gyerekek.

Baba-mama expo A Syma Rendezvénycsarnokban rendezik meg június 6-8. Szombaton (júni. 7. 15:00) Alma együttes lép fel, vasárnap (jún. 8. 11:30) pedig Levente Péter, s rácsodálkozhatunk a baba-mama világra épülő ipar rejtelmeire (és áraira is).

VIDÉK

Kaposvár Festők Városa Hangulatfesztivál Kaposvár - (2008. júni.5. - 2008. júni.8.) Igazi fesztivál hangulat lesz az utcákon, térzenével, Bábszínházzal (igen, Vitéz László sem maradhat el), vásári komédiás és természetesen a kedvencünk, kézműveskedés is lefoglalja majd a szorgos kis mancsokat.

Kalocsa Szombaton (júni. 7.) a Szentháromság téren egész nap várják a szervezők a kreatívitástól túlfűtött látogatókat, a Kék Madár Fesztiválra. Itt aztán minden egy helyen lesz, amit a kézműveskedés fogalom takar, a bőrdíszművességtől a papírmerítésig.

Gödöllői Királyi Kastély Koronázási hétvége lesz Szombaton (júni. 7. 11:00) a Barokk Színházban kézműveskedéssel, kürtöskaláccsal, vásárral és lovashintóval.

Gyöngyös Szombaton (júni. 7. 11:00), a Fő téren, igazi, hagyományőrző, családi vigasság lesz a Bridge Játékfesztivál keretében. A sokféle játék mellett lesz táncház, bábelőadás, nyereménysorsolás, s hogy a kedélyeket megint csak borzoljam, lesz Alma Együttes is, 18:00 órakor.

Miskolc (Diósgyőr) Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivál várja az érdeklődőket a Diósgyőri várban egész hétvégén, hagyományőrző programokkal, bemutatókkal és ízes ételekkel.

Pécs, Szent István tér Kalandjáték Meseországban – játszótér elnevezésű rendezvényen szórakozhatnak a pécsiek vasárnap ( júni. 8. 15:00). Szabadtéri előadásban láthatjuk, a Piroska és a farkast, Hamupipőkét, Lúdas Matyit, Csipkerózsikát, s egyéb meséket.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Előzzük meg a Gyerekprogramok dömpingjét és csináljuk ki magunkat már péntek éjjel. Így egészen biztosan lufifejjel esünk majd a gyerek egyik programjáró a másikra, de hát élni tudni kell. Tehát Pénteken (júni. 6. ) hallgassunk egy kis jazzt, mondjuk Fekete Kovács Kornélt a Columbus Jazzclubban, este 8-kor.

A Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivál várja a gyermektelen felnőtteket szombaton például Barbaróval, vasárnap pedig Balkan Fanatikkal (meg Lovasi Andrással, Ferenczi Györggyel, de őket minden héten ajánlom).

Június 6-8-ig lesz felnőtteknek való program is a Városligetben, a bor szerelmesei a VIII. Pannon Bországgyűlés keretén belül kóstolgathatják az isteni nedűt. Vörösborosok ne hagyják ki a Takler Regnumot, aki pedig valami könnyedre vágyik, az igyon egy pohár irsai olivért.

Szombaton 17:00 órakor Svájc- Csehország csap össze a labda felett, vasárnap 17:35-kor Ausztria-Horvátország, valamint 20:30-kor Németország-Lengyelország játszik.
Egy kicsit hadd csússzak át a jövő hét elejére, ugyanis Tilos Maraton lesz a Gödörben egész héten 16:00-22:00 óráig, a programok megtalálhatóak itt .
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek