SZÜLŐSÉG

Amiktől gyerekkorunkban hánytunk

2008. június 5., csütörtök 17:20

Emlékeztek még a jó kis iskolai menzás ebédekre? A mosogatólére, amit levesnek próbáltak meg eladni és a cipőtalpra, amelyet húsnak neveztek. A tejbegríz a kedvencem volt, bár jó hígra csinálták, de ha az ember jóban volt a konyhás nénivel, dupla adag fahéjas porcukrot is kapott rá. Akadt azonban jó néhány olyan étel, amelyet akkor sem bírtunk leerőltetni a torkunkon, ha épp az éhhalál szélén álltunk. Heti tízes.


1. finomfőzelék
2. paradicsomos káposzta
3. sárgaborsó főzelék
4. párolt hússzelet (cipőtalp) meggyszósszal
5. tökfőzelék
6. édes, híg paradicsomleves betűtésztával
7. krumplipüré
8. tojásleves
9. karalábéleves
10. kelkáposztafőzelék

Azóta persze jó néhány ételt megszerettünk, vagy mert a nagyi jobban csinálta, vagy mert megtanultuk elkészíteni mi is a saját szánk íze szerint. Vajon a gyerekeink milyen menzás kajákat fognak utálni?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.06.06 11:41:18szövetszöcske

    Igen, ez hasonló balhé lehet mint a nagy töltöttkáposzta vita. Az is minden tájon más és más. Nekünk családon belül az asszony szerint a kis apró káposztába csavart húsgombócok semmilyen ízű lében megfőzve is töltött káposzta, nekem meg a nagy, öklömmnyi gombócok, sok káposztával, füstölt hússal, sütőben sokszor átmelegítve, az az igazi. (ja és még van aki a kapros, vagy a nyírségiek a paradicsomos verzióra esküsznek...)

  • 2008.06.06 11:42:18Subbantósdi

    Amúgy nagyanyám alföldi és Nála ment a kalács....

  • 2008.06.06 11:42:18Subbantósdi

    Amúgy nagyanyám alföldi és Nála ment a kalács....

  • 2008.06.06 11:43:50Subbantósdi

    szövetszöcske: és ez mind semmi!:o) Mert ha még nem ettél bigos-t, lengyel nemzeti kaja, na az aztán még egy nagyon jó káposztás étel.

    Mi szoktunk készíteni, annyiban más, hogy a káposzta mellett kolbász van és borókbabogyó, meg aszaltszilva darabok és inkább leveses.

    Hmmm!

  • 2008.06.06 11:43:58zskoncz

    szövetszöcske összejöhetnél a férjemmel káposztaügyben! sztem remekül megértenétek egymást!!! imádja ezta sötétbarnára szinesedett óriásgombócos töltöttkáposztát! de az is fini!:-))

  • 2008.06.06 11:44:56Subbantósdi

    Ahány ház, annyi szokás, karácsonyi menü is más és más az országban...

  • 2008.06.06 11:45:04Dexter68

    Ugyeugye... Nekem a nejem alföldi, én náluk ettem kaláccsal először. Töltöttkáp. szintén jó, mert anyósom és anyám által főzött cucc két teljesen külön kaja. És finom mindkettő.

  • 2008.06.06 11:52:55Pandi

    Dexter68



    A röhej, hogy mi a párommal mindketten tősgyökeres csabaiak vagyunk, de anyósom és anyukám főztje mégis ég és föld.:)



    Természetesen anyukám javára.:D:D:D

  • 2008.06.06 12:01:20Diablo6633

    Az öcsém a túrós tésztát szalonnával eszi és meg is cukrozza. A káposztás tészta dettó: porcukor és bors. Már megszoktuk, de másnak furcsa.

    Viszont a lányom sokszor közölte apukámmal mikor felügyelt rá, hogy ő cukros-sós vajas kenyeret kér.

    Én meg szeretem a ropit szörppel.

    Lehet nálunk a génekben van az ilyen fajta kombináció.

  • 2008.06.06 12:05:47Subbantósdi

    Diabolo6633: a túrós tésztát hallottam már szalonnával enni, és a káposztás cvekedlit is borssal.Sőt, a káposztás krumplit is borssal.

    A bort sajttal, a pezsgőt eperre, ha éppen szezonja van.

  • 2008.06.06 12:10:02maffia

    csak nem olvastam elég alaposan, vagy a milánói makaróni tényleg nem szerepelt még? abszolút favorit volt :)

    ja és volt még az elhíresült lehányt hús (cipőtalp gyanús szószal ami répát is tartamazott), szigorúan kockába összeállt hideg tésztával.

    meg egy haverom emlegette mindig a fradifőzeléket ("mindent bele!") és a mateklevest (=sok benne az ismeretlen)

  • 2008.06.06 12:10:59Dexter68

    Naja... a Pritivumen óta mindenki ezen a pezsgő-eper kombón lovagol, pedig nektarinnal az igazi.

  • 2008.06.06 12:12:14Subbantósdi

    Dexter68: lehet, de tényleg jó.

    Sangria meg mindenféle gyümölcssalátával, de ha csak banánkarikákat vágsz bele, meg kis citrusféleségeket, azzal is megfelelő. :o)

  • 2008.06.06 12:13:07maffia

    ja és azzal dobtuk fel az étkezéseket mindig, h ha valamiről úgy ítéltük, h már nem lesz rá szükségünk (mócsing, miegymás), azt ügyesen egy villa segítségével elkatapultáltuk a többi asztal irányába. szerettek minket a konyhásnénik :))

  • 2008.06.06 12:13:21Subbantósdi

    maffia: én a fradifőzeléket és a mateklevest és társait egyszerűen csak a "cipőfűző leves"-ek kategóriájába szoktam sorolni. :o)

  • 2008.06.06 12:13:40Dexter68

    A lehányt hús vadasnak lehetett szánva... sokáig én sem szerettem, mert azt hittem, hogy az tényleg olyan, mint a menzán. Aztán Bécsben tettek elém vadast – zsemlegombóccal, körtebefőttel, és a fél körték kivájt csumája helyén áfonyalekvárral. Na azóta tudom, hogy milyen a jó vadas. :o)))



    Ajánlom még a Hajós találmányait: az általános főzeléket és a rizspörköltet :o)))

  • 2008.06.06 12:17:50ka9

    Édes-sós keveréket ált. én se szeretem, a kivételek:

    ámerikai módra sósmogyorókrémes kenyér lekvárral (ritkán eszem, mert a sósmogyikrém brutál hatással van az epémre és a bőrömre)

    sültkrumpli fagyival - egy időben szerettem. Ropi is jó fagyival.

  • 2008.06.06 12:18:47maffia

    dexter, hát ez nagyon durva, imádom a vadast, de húsz év alatt se sikerült összekapcsolnom a menzai lehányt hússal, pedig sanszos, h tényleg az akart lenni :)

  • 2008.06.06 12:19:44ka9

    A vadast meg imádom. Mármint a jó vadast, szép sovány, puhára pácolt-főtt marhahússal. Egyébként nem egy olyan étel van, amelyet gyerekkoromban már a kinézete miatt meg se kóstoltam, most meg szeretem. Pl. franciasaláta.

  • 2008.06.06 12:23:43Rio2003

    Pandi, na igen olyan hazi kolbaszt mint amit a Viharsarokban csinalnak nincs parja! a multkor Londonban a Harrods-ban jartam (Diana hercegno baratjanak Dodinak a csaladjae - Mohammed el-Fayed... lehet nem igy kell irni) de a lenyeg hogy ebben a puccos nagy aruhazban a kajareszlegen szepen ott viritott a gyulai kolbi meg a Pick szalami!!!! ott csodaltam oket percekig!

  • 2008.06.06 12:24:48Rio2003

    ja es kerem az ir nepek rekordsebesseggel fogyasztjak a hazi kolbival keszult rakott krumplimat.... komolyan, sogoraim kb. 3-szor kernek belole :)

  • 2008.06.06 12:25:24zskoncz

    maffia egészen véletlenül nálunk jól csinálták a milánóit! jo a tészta kicsi ttúl volt főzve de összeségében finom volt és nagyon sokat adtak belőle!



    viszont a babfőzelék mindig zsizsikes volt! na attól tényleg hánytam.

  • 2008.06.06 12:31:26Subbantósdi

    Nálunk ma vadas amúgy a vacsora! :o)

  • 2008.06.06 13:18:00Tpancs

    én alföldi vagyok (békés megye) és nálunk (mifelénk) húsvétkor inkább a zsúrkenyér dívik, nem kalács. hm.

  • 2008.06.06 13:19:15Tpancs

    Rio2003: viharsarki házikolbász!! :D bizony!!!! (szigorúan szép apróra darált hozzávalókból, nem mócsingos-diribdarabos)

  • 2008.06.06 13:24:48vacsmati

    Én veszprém megyei vagyok, de felénk sem ették kaláccsal a sonkát, én is anyósoméknál láttam először.



    Egyébként a menzás lista nekem a kedvenceimet tartalmazza - a tojásleves kivételével, amiben a tojás úgy nézett ki, mint egy nagy kihányt rongy. Hasonló asszociáció jutott mindig eszembe a karamellás (kakaós, kávés stb.) tej tetején úszó bőrös rétegről. Ezeket azóta sem szerettem meg.



    Viszont a paradicsomos kaják még most is sokkal jobban ízlenek, ha menzai mennyiségben főzik őket.

  • 2008.06.06 14:19:12eino.

    Falusi iskolába jártam (évfolyamonként 1 osztály, alacsony osztálylátszám), pár évig menzás is voltam. Háziasan főztek, majdnem mindent szerettünk, általában lehetett még egyszer kérni.



    Aztán asszem, el is mondtam az összes jót az iskoláról ://

  • 2008.06.06 15:00:57cseresznye

    Húsvéti menühöz kalács dukál nálunk is, itt a fővárosban. Kaláccsal minden jó!



    Menza: milánói volt az abszolut kedvens, meg persze a csokis piskóta. Ezen kívül azt hiszem tényleg divat volt egyfolytában undorodni.



    Ma is hányni tudok a langymeleg gyümölcsös dolgoktól, mint meggyszósz, meg gyümölcsleves. Hidegen teljesen más műfaj.



    Egyébként is van egy bizonyos menzalangy, amihez menzanedv is társul, minden tálca, pohár, tányér széléln, az ételek alól kissé kifolyva, ezek együtt mind motiválnak a hányásra.



    Finomfőzelék, paradicsomos káposzta, sárgaborsó, spenót meg minden ami takonyszerűen szöttyög az ember szájában, mielőtt lenyeled.



  • 2008.06.06 15:05:55Pandi

    Tpancs



    Én is Békés megyei vagyok, de a fonottkalács minden Húsvétkor ott van a sonka, főtt tojás és a saját házikolbász mellett.:)))

    Olyat még lehet kapni, hogy zsúrkenyér?:)

    Régen tényleg marha sokat ettünk abból is.



    Hű, a francba, de meg is kívántam!:)

  • 2008.06.06 15:37:04Dexter68

    Van zsúrkenyér, csak zsúrrúdnak híjják. Asszem a kajzerszból hozza Asszonkám.

  • 2008.06.06 16:12:08Yuki

    Nem láttam még kedvencek között a csokitallért, pedig nálunk nagy sláger volt, csak sajnos ritkán csinálták. Olvasztott csoki, lehet, hogy még összekeverték valamivel, és sütőpapítrra vékony kis korongokat csorgattak belőle. Hmmmm...



    A piskótát viszont egyszer kihánytam, nekem annyira tömény, nyögve nyelős cucc volt.

  • 2008.06.06 16:14:07Yuki

    Húsvérta nálunk egyébként sosem volt kalács a sonkához. Vacsorára volt mindig a sonka, tojás, torma, újhagyma, sok friss retek és krumplisaláta. Reggelire kalács, mazsolás zsömle vagy kuglóf.

  • 2008.06.06 17:20:39ciccmicc

    nálunk az óvodai menza ocsmány volt. KIVÉTEL NÉLKÜL MINDEN kaja ehetetlen moslék volt (a krumpli fekete és üveges, a rizs kicsi és szemetes, a húsban nem volt hús csak mócsing, stb.) és még az amúgy ehetőbb kategóriás kajákat is sikerült ehetetlenné tenniük. És nálunk soha, de soha nem volt semmilyen édes kaja. Se palacsinta, se piskóta, se diós tészta. Csak moslék. Ja és a kedvencem: nem elég, hogy minden edény és evőeszköz (csak érdes alumíniumkanalat kaptunk) undorító és zsírfoltos volt, nem adtak külön tányért a "főételnek". Szóval ha nem etted meg a levest (és én soha nem ettem meg), akkor belecsapták a teli levesestányérba a főzeléket (amit így pláne nem ettem meg, nem mintha amúgy kedvet kaptam volna hozzá). Tehát egész pontosan úgy ettünk, mint a malacok a moslékot, azzal a különbséggel, hogy szerintem a malacok különb kaját kapnak.

  • 2008.06.06 17:23:48ciccmicc

    ja, a kedvencem volt a tepertőkrémes kenyér (magamban csak tetűzsíros kenyérnek hívtam; recsegett-ropogott az ember foga alatt, mintha sáskákból és szöcskékből passzírozták volna). Na, aki ennek a receptjét megalkotta, azt egy tepertőkrémes hordóba kellene fullasztani.

  • 2008.06.06 17:53:34barbicsek

    Ciccmicc, ezt nem mondod komolyan!? Belerakták a főzeléket a levesbe??? Megkérdezhetem, hogy ez kb. mikor volt???



    Nálunk az oviban jó kaja volt, mi is kaptunk zsíroskenyeret lilahagymával, meg nagyon édes-citromos teát, de az annyira nem volt rossz. Akkor még talán szerettem is.



    Húsvét témakörhöz: nálunk a férjem csodálkozott, hogy én képes vagyok kaláccsal enni a sonkát, de szerintem a világ legfinomabb kajája így együtt.



    Amúgy tinikoromban volt még egy kajaügyi defektem, nagyon szerettem a kenyeret mustárral és kechuppal megkenve :) Most már nem enném meg, de akkor......

  • 2008.06.06 19:33:14míramira

    Ajjjjaj ez a defekt rám is érvényes.

  • 2008.06.06 19:34:49míramira

    nem adtak külön tányért a "főételnek". Szóval ha nem etted meg a levest (és én soha nem ettem meg), akkor belecsapták a teli levesestányérba a főzeléket







    Ez nem túlzás????

  • 2008.06.06 20:34:32martine

    hát, amitől én tényleg hánytam, az a "mindenkikedvence" tejbegríz volt kakaóval összekeverve - ma is fúúúúúújjjj sosem láttam még előtte olyan ételt, tök gusztustalannak találtam, összekevert kakaóval pláne - de muszáj volt megenni, okos tanítónő ott állt felettem. 5 szelet kenyérrel lenyomtam (elsős voltam mindehhez), hogy ne érezzem az ízét - de hamarosan minden kijött. takaríthatott :)



    amit még nagyon utáltam:

    tejberizs

    finomfőzelék

    sóskalves/sóskamártás

    szárazbabfőzelék oldalassal

    spenót főtt tojással

    káposztástészta cukorral

    tejfölös kenyér

    sajtkrémes kenyér

    tökfőzelék

    (ezek egy részét nagyon szeretem, csak a napköziben volt ehetetlenül katasztrófa)



    ami viszont nálunk nagyon finom volt:

    rántott halrúd krumplival

    rizses hús + csalamádé

    csokiöntetes piskóta

    zsíros kenyér hagymával

    töpörtyűkrémes kenyér

    gulyásleves

  • 2008.06.06 21:17:34trogger

    Basszus, évek óta tűnődöm, miért utálom annyira a gyümölcsöt a húshoz, de nem tudtam rájönni. Most viszont megvilágosodtam: a kibaszott meggyszószos hús!!! Köszönöm.

  • 2008.06.07 09:11:48summarygloss

    Nem értem ezt a meggyszósz-utálatot. Szerintem a szósz jó volt. A hús persze rettenet, senki nem ette meg.



    Ami nekem a rettegés foka volt, az a káposztás tészta. Sosem értettem, hogy sós vagy édes? Mivel nálunk is Szörnyella de Frász volt a napközis tanárnéni, szétturkáltam, és külön-külön nyammogtam kicsit a tésztát és a káposztát.



    A BMV-levest elvből nem ette senki. Ellenben kilocsoltuk a tálcára, hogy fogyjon.

  • 2008.06.07 09:12:48summarygloss

    Ja, és nemrég kórházban voltam. Hát, a mai kosztnál a hajdani menza nagyságrendekkel jobb!

  • 2008.06.07 09:17:46summarygloss

    Bocs, lemaradt: a budapesti János volt. Mondjuk ezt mondták már a szüléselőkészítőn is: elég hullámzó a konyha teljesítménye, mert váltásban dolgozik két szakács. Főztjük alapján egyikük a Rossz. A másik a Mindennél Rosszabb.

  • 2008.06.07 21:45:10Alicelány

    Gyerekek, mi mind ugyanabba az iskolába jártunk? :))

  • 2008.06.07 22:09:15Szuszi

    Én a sajtos tejfölös tésztát imádtam. Mindig jó sok sajtot kaptam rá, mert az általános iskolai konyhásnéni szomszédunk volt. :)))És utáltam a meggyszószos darás mixtúrát, a hús mindig olyan rágós volt. Emiatt marhahúst szökőévente eszem csak, mert még a szagát is utálom...

  • 2008.06.07 22:13:43Szuszi

    Otthoni uzsonnára anyukámat folyton a melegszendvics sütőben készült Abonett kenyeret követeltem. Ráolvasztott szalámival és sajttal. És félliteres zacskós boltikakaóval. Nyammi! :))

  • 2008.06.07 22:14:12Szuszi

    Anyukámtól..bocsi :)

  • 2008.06.09 15:27:36Sheruzad

    a Rossz meg a Mindennél Rosszabb.. :]]]



    én eleve finnyás voltam, aláirom.. nade a menzás kaják.. mai napig válogatós vagyok, sok kajáról azt sem tudom hogy pontosan milyen az ize de felrémlik bennem a menza h enni KELLETT belőle és ROSSZ VOLT. csak arra emlékszem h rossz volt, nagyon. én is sokszor kihánytam utána, de titokban.. szégyelltem. talán ott az asztalnál kellett volna és akkor többet nálunk sem erőltetik.

    a toptizes szintén megvan, a káposztás cvekkedli, tojásleves, jaj a vadas!!! azt onnan lehetett felismerni hogy narancssárga volt rajta a hányás..

    a tejbepapi meg a csokiöntetes piskóta, tulképp ez a kettő amire úgy emlékszem h igazán finom volt.

    de olvastam itt pár "kaját" amiről csak halvány fogalomképet tudok alkotni és áldom az isteneket h megkiméltek tőle.

    mustárleves??? úristen..

  • 2008.06.09 16:20:02nyuszko99

    Nagyon jó ez a poszt. Csak képtelen vagyok abbahagyni a röhögést, ami csak azért ciki, mert szemben ülök a főnökömmel.

    Egyébként a meggyszószos husi az finom volt, azóta is imádom.

    Talán a pálmát a vadas szósz vitte...azóta is a hányás jut róla eszembe. Bezzeg anyukám imádja készíteni..

  • 2008.06.10 10:33:53pantufül

    Kislányom 1. osztályos és ha hiszitek, ha nem, a menzán a mai napig ugyanezeket a kajákat adják a gyerekeknek és pontosan ugyanazokot utálják, amiket mi is utáltunk. Jól jönne nálunk is egy Jamie Oliver...

  • 2008.06.10 12:17:09Hahó Hód

    ÁÁÁ paradicsomos káposzta! Never again! :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta