SZÜLŐSÉG

Hol lesz a gyerek, ha bezár az ovi nyáron?

2008. június 4., szerda 12:00

A minap ebédbefizetésnél csodálkozva tette fel az óvoda gazdasági igazgatója a kérdést, hogy „Tényleg hozni akarja a lányokat nyáron is?” Azt válaszoltam, hogy igen, tecciktudni, dolgozom és nemigen tudom elpasszolni a gyerekeket. Pláne nem három hónapra. Az a négy hét is problémát jelent, amikor hivatalosan is zárva van az óvoda. De miért is zárják be az ovikat nyáron?

A kérdés megfogalmazódott már a Magyarországi Szülők Országos Egyesületében is, akik szerint az óvodákat a munkába járó szülők igénye szerint kell nyitva tartani. Javaslatukkal a Oktatási és Kulturális Minisztérium illetékeseihez fordultak, amelyben a következőket írják le:


• Az óvoda nevelési intézmény, nem pedig gyermekmegőrző hely.
• A gyermekek felügyeletét is csak szakképzett óvodapedagógus végezheti.
• Az óvodákat az egész nevelési évben folyamatosan nyitva kell tartani.
• Elő kell írni az óvodafenntartóknak, hogy helyettesítéssel oldják meg az óvoda pedagógusok szabadságolását, nem a gyermekeket kell „összevonni”, idegen helyre utaztatni a nyitva tartó óvodákba.
• Az óvoda napi nyitva tartás idejét a dolgozó szülők igénye alapján, kell megállapítani reggel 5 óra és 20 óra között.
• Az óvodákban nem lehet nevelés nélküli munkanapokat tartani.
• A szükséges karbantartási munkák miatt miatt más távolabbi óvodában elhelyezett gyermekek szüleinek utazási költségeit és keresetkiesését,az önkormányzatnak meg kell térítenie.

Az OKM közoktatás-politikai Tanács szülői oldala többször kezdeményezte az óvodai nyitva tartás pontosabb szabályozását, de érdemi választ eddig nem kaptak az óvodai nevelési év rendjének megalkotására vonatkozó javaslatukra.

Az óvoda gyakran arra hivatkozik, hogy a törvény előírása szerint a pedagógus szabadságát az óvodákban a június 1-től augusztus 31-ig tartó időszakban kell kiadni. Ha a szabadság a nyáron nem adható ki, akkor a nevelési év többi részében kell kiadni. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint ez nem lehet indok arra, hogy egész nyáron vagy szakaszosan zárva tartsák az óvodákat.

Megértem, hogy az óvónőknek is jár a szabadság, mégis azt gondolom, nem vagyok egyedül a gyerekelhelyezési problémával. Jó lenne, ha nem zárnának be az óvodák ilyen hosszú időre, vagy legalább nem néznének a dolgozó szülőkre úgy, mint a véres rongyra, ha a nyáron szeretné vinni a gyerekét az oviba. Mert nem mindenki teheti meg, hogy otthon marad a gyerekével hetekig, bármennyire is szeretné.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.30 11:44:35zolnaid

  C. S., tulajdonképp az úgy van, hogy nem annyira jó ám az óvónőknek/tanároknak a nyári lelécelés, mint a köztudat állítja. Gondolj bele, így nem tudnak máskor kivenni szabit, csak főidényben mehetnek üdülni, ha kellene két nap szabi hirtelen novemberben, csak hosszas macerával megoldható ha egyáltalán. Mellékesen nyáron is beoszthatók munkára. Pl. táborba, stb.

  Viszont az önkormányzatnak így a legkönnyebb, legolcsóbb, egyszerre elküldeni mindenkit és nem alkalmazkodni se szülőkhöz se a pedagógushoz, még olyan mértékben se hogy mondjuk nyáron lenne három hét kötelező zárás, a többit meg akkor venné ki a dolgozó amikor tudja. Így spórolnak az intézményfentartáson is valamit. És lehet önkormányzati táborokat csinálni pénzért.

 • 2008.06.30 12:27:43Vierre_

  evaandrea  az a baj hogy olyan mint a betanult szöveget mondanál fel. Egyszerűen képtelen vagy megérteni, hogy vannak, akik ebbe a sémába nem férnek bele és ez nem a kisebbség :)  "Én ott látom a gondot, amikor otthon lévő szülő dobja be a gyereket, és háborog a pedagógusra, hogy a gyereket le akarja rázni...stb.

  Minden gyerek féltékeny a testvér születésénél, még akkor is, ha ennek nincsenek tünetei. És ez normális érzés."  MOndom, otthon lévő anyaként én is beraktam óvodába a nagyot.

  Mind az amit leírtál nagyon jó, én is olvastam a témába vágó könyveket, kívülről fújom ezeket az érveket, de a valóság nem mindig passzol az olvasottakhoz ám. :))

  Nem. Nem volt féltékeny. Nem hiszem, hogy ez olyan nagy dolog lenne, nem teljesen értem, hogy hol nem volt érthető amit írtam. :) Nem azért írtam, mert az én fiam az übercsászár és jól esett leírni pedig nem igaz, hanem azért, mert így volt. :)  Nem kérdeztem meg hogy hol dolgoznak a nyanyák, nem azért írtam az ídőpontokat hogy minden áron ellent mondjak , hanem mert így van. :) Ez a bölcsöde.  És ne hari de nem mindenki dolgozik az intézmény mellett. És akkor számolj. Ha valaki ötre megy, megeshet, hogy négykor végez, ha valaki hatra, megeshet hogy ötkor végez és nem mindenhol nyolc órás a munka idő.  És még valamit. Ha nekem egy hat órás melóm lenne kilenctől háromig, akkor én pont nem futnék az intézménybe arany-anya módjára. Haza jönnék, pihegnék egy fél órát, órát, összebarmolnám a lakás, és utána mennék a gyerekért mondjuk ötre, hogy akkor már csak vele foglalkozzak, ne pedig azzal hogy fáradt vagyok, úszik a pecó, vásárolni kell.  Mert szép és jó, hogy a gyerek szent, az is, egy fárasztó-szent :))))) és a meló, a háztartás és a gyerek pont egy olyan kombó, amibe úgy bele tud fásulni az ember, ami után már annak sem tud örülni, hogy luk van a seggén. Így legyél szerető anya és szerető pár. Bruhahaha. Nem.  Újra átolvastam amit írtál, félelmetes. Tényleg olyan mint ha felmondanád. :))) Semmi nem ilyen lineális történet, kedves, egy kis gondolkodás sosem árt, a helyzetek egyéni megítélése nem pedig sablonosítás. :)

 • 2008.06.30 14:38:10evaandrea

  Tudod Vierre,

  a négy gyerekem mellett tapasztaltam egysmást...nem tudom, milyen könyvekre gondolsz, örülök, hogy egybeesik a véleményem némely szakkönyvvel:o) Én nagyon rég olvastam ilyen könyveket, és mindent átszűrök a saját magamon. Na akkor itt az idő, hogy én is írjak, ha ennyire tankönyvszagú a véleményem!:O)

  a féltékenység egy érdekes dolog.

  6 éves volt a legnagyobb fiam, amikor testvére született. Várta, megható volt, mennyit segített nekem, szóval minden ok volt.

  Büszkén hurcolgatta, soha egy rossz szava, nézése nem volt a kicsire.A balkezessége miatt nevelési tanácsadóba küldték dysleksia gyanúja miatt. Én nem tartottam ettöl, mert 5 éves korától tudott olvasni. Volt egy beszélgetése a pszichológussal, aki azt mondta utána, minden rendben a gyerekkel, de féltékeny a testvérére, mint minden gyerek. Akkor kicsit megdöbbentem, de elfogadtam, bár én semmi jelét nem tapasztaltam. Szóval ezzel csak annyit akartam mondani, bár Te szerinted a fiad nem volt féltékeny, még korántsem biztos, hogy valóban ez a tény. Sokszor egy kívülálló jobban rátapint a lényegre.

  Tudod, mindenkinek más az értékrendje, más a fontossági sorrend az életében. Van akinek a lakás rendje áll az első helyen, van akinek a gyerek, van akinek a saját egyéni szempontjai.

  Ez mind rendben van, mindenki úgy él, ahogy tud, ahogy szeretne.

  Mindenkinek más a tűrőképessége.

  Van, aki képes megtalálni a szép dolgokat, az örömöt a gyerekkel töltött időben, van aki belefásul.

  Különbözőek vagyunk.

  de az nem tetszik, amikor a türelmetlen, hisztis, fásult szülő azt mondja, azért adom be a gyereket bölcsibe, mert közösségre van szüksége, és nem az igazat mondja, szükségem van egy kis lélegzetvételre, pihenésre. Ráadásul emellett a pedagógus a főmumus, aki ellógja a munkát, lerázza a gyereket...stb, pedig akár meg is köszönhetné, hogy megoldja a szülő helyett azt, amire ő átmenetileg képtelen.

  Persze minden élethelyzet más és más, mások a megoldások is, ami nekem egyszerűnek tűnik, más abba gebed bele, és fordítva.

  De valahogy mégis látok egy trendet, sikk a pedagógusokat szídni, lesajnálni a munkájukat, (ez a dolguk....)pedig manapság sokkal nehezebb dolguk van, mert rengeteg szülői feladat is rájuk hárul. én ezt nem tartom fairnek.

 • 2008.06.30 15:13:02cozumel

  "de az nem tetszik, amikor a türelmetlen, hisztis, fásult szülő azt mondja, azért adom be a gyereket bölcsibe, mert közösségre van szüksége, és nem az igazat mondja, szükségem van egy kis lélegzetvételre, pihenésre."  Igen, Evaandrea, ebben van nemi kodosites.

  De gondolj bele, ha meg kimondja, akkor meg leszedik rola a kereszvizet rendesen.

  Meg ma sem lehet arrol beszelni, hogy a gyerekneveles bizony faraszto, minden szepsege mellett.

  Meg ma is megkapod, akar itt a Porontyon, az altalanos "akkor minek szultel, ha igy erzed" tipusu kommenteket.

 • 2008.06.30 15:13:31Pandita

  Én az első gyerekkel nem kerestem bölcsit, mert úgy gondoltuk, jönni fog a második. Jött is, mindjárt kettő. Nekik már akartunk keresni bölcsit. Nem találtunk! Nem vették föl őket sehová, igaz, én nem is fizettem le senkit, senki se a sógorom vagy komám a bölcsikben, hát nem biztosítottak helyet. Még külön le is toltak, hogy egyszerre két gyereket akarok beiratni. Na, oda se mentem többet, hogy még majdnem a szememre hányják, hogy ikreim vannak! Beirattuk őket az oviba, ahová a nagy jár. Ha betöltik a 3. évüket, mehetnek. Ott örömmel fogják őket látni, már most is ismerik őket az óvónők. Sőt, már most meg tudják őket különböztetni is. Nagyon nem mindegy.

  Nekem nem okoznak stresszt. Nem azért, mert annyira szuper anyuci vagyok, hanem egyszerűen letettem már róla, hogy egyáltalán az legyek. Van, amikor a szennyes áll halomba, van, amikor a koszos edény, van, amikor a gyerekszoba áll a feje tetején, nálunk sosincs patikába illő tisztaság - és ezen egyáltalán nem rágja magát senki. A nagyobb gyerek néha segít takarítani nagyon lelkesen, a kicsik is jönnek, pakolnak, és aztán utánuk még külön is kell, és az egészet elröhögjük... S nagy baj lenne, ha nem így tennénk! :)

 • 2008.06.30 15:53:20cozumel

  Pandita  az ikresek.hu forumon most szulettek egy PANDI nicknevu csajnak babai :-)

 • 2008.06.30 16:19:51Pandita

  Ó. Van ilyen is, hogy ikresek.hu fórum? :) Gratulálok neki!

 • 2008.06.30 17:14:40cozumel

  Pandi  Ugy 2005 februarja ota csinalgatjuk a honlapot :-)

 • 2008.06.30 17:15:41cozumel

  Ja, szep nagy babak lettek, 2400 es 2900 grammosak, 37. hetre!  (vegre jo hir, mert mostanaban volt egy par szomoru tortenetunk...:-((( )

 • 2008.06.30 22:13:59evaandrea

  Cozumel,

  talán az is elég lenne, ha saját magát nem csapja be..., nem kell világgá kürtölni, hogy az ember néha igenis nehezebben vesz bizonyos életszakaszt.

  Akinek van gyereke, tudja, hogy a gyereknevelés kőkemény munka, és messze nem 8 órás folyamatos készenléttel. Akinek nincs, az nem tudja elképzelni, milyen a valóság.

  A köztudatban egyrészt lenézett az anya, aki "csak " otthon van a gyerekével, másrészt elvárt dolog egy anyától, hogy otthon legyen a gyerekével. Ez egy tudathasadásos állapot, és jaj annak, aki meg akar felelni az elvárásoknak.

  Szerintem azok oldják meg jól a helyzetet, akik nem foglalkoznak az elvárásokkal, így rengeteg felesleges stressztől óvják magukat, és elfogadják, most nem a lakás rendje, tisztasága az elsődleges cél.

  Mint Pandita, tudnak nevetni a kialakult helyzeten. Ikrekkel meg különösen kimerítő.

  Ikres barátnőm mesélte, a lányok 5 éves korukig egy éjszakát sem aludt egyhuzamban.

  Minden tiszteletem az ikres mamáké!

 • 2008.06.30 22:51:08Vierre_

  evaandrea annyira de annyira elbeszélünk egymás mellett és amúgy sem tudtam soha mit kezdeni azokkal az emberekkel akik jobban tudják látatlanban nálam az engem érintő dolgokat mint én, hogy bár írhatnék novellát ezekre a reagokra, inkább nem teszem.

  Üdv. :)))

 • 2008.06.30 23:05:21wish73

  ilyen sem volt még, zolnaid, ott a pont.

  amúgy hivatalosan úgy néz ki az olyan településeken, városokban, kerületekben, ahol egynél több intézmény van, h minden ovinak, bölcsinek van egy párja, és amíg az egyik zárva van, a másikba lehet vinni a gyereket-ha télleg nincs más opció. tehát az egész nyár le van fedve, csak ugye idegen épület, idegen nénik. ha valahol 5 ovi egyszerre tart zárva, ott szvsz be kell ballagni a helyi önkormányzathoz, mint fenntartóhoz és elfecsegni velük. hozzáteszem, akinek gond a 4-5 hét zárvatartás, mit fog csinálni suli alatt, amikor 10 hétig van zárva. igaz, napközis tábor végig van, ha minden kötél szakad.

  én, mint pedagógus marhára örülhetek, bár, mi nem tesszük le a lantot június közepén, és nem szept. 1-én kezdünk, de 7 hetünk így is van. a legdrágább nyaralási időszak. és megmondom őszintén, május végén elhivatottság ide vag yoda, rohadtul pihentem volna eg yhetet,de jó lett volna húsvétkor is egy hosszú hétvégnél hosszabb időre megpihenni. vagy síelni februárban, amikor nincs szilveszteri felár. de nem lehet, nincs szabi. össze is eshetek, jöhet családi ok, bmi, marad a fizetésnélküli. más munkavállaló a szabadsága felével rendelkezik, ha jól tudom. mi semennyivel.

  azt a tapasztalatot, hogy bölcsiben fél 9-kor egy-két gyerek, 4 után szintén, én is alátámaszthatom. és azt is, hogy a gyeses anyukák gyerekei vannak bent legtovább az oviban.

 • 2008.06.30 23:33:28evaandrea

  Vierre,  :o)  ui: azért szívesen olvasnám egyszer a novellád...

 • 2008.06.30 23:38:38Vierre_

  Anyám 20 évig volt tanár, én csak 11 évig táboroztam az iskolájával.

  Anyám egy nyafogós, önsajnáló valaki, de ezt baromira élvezte. Élvezte a nyarat és élvezte a táborokat és élvezte a szünetet.

  Én nem fogom elhinni hogy annyira de annyira rossz a tanároknak , mert bizony én vele éltem 18 évig.

  VAn ennél rosszabb.

  Buszvezető.

  Hegesztő

  Kétkezi munkás

  Pék

  taxis

  és még sorolhatnám.

  Én nem sajnálom a tanárokat, pont azért amit írtam, ez egy olyan hivatás, amit ha valaki nem szerelemből csinál, jó esetben elég hamar kipurgálódik. Én azért sajnálom őket mert lófaszpénzt sem kapnak. Nah azért igen.

 • 2008.07.01 07:16:00evaandrea

  Nem arról van szó, hogy sajnálni kellene őket.

  Aki szereti a hivatását, az boldog a munkájával a kevés pénz ellenére is.

  A nyári szabadság ellensúlyozza a kevés pénzt, amiért meg írigylik őket...

  Van, akinek nagyobb érték a szabadság, mint a pénz. Na és bármilyen helyzetet lehet jól, és ugyanazt rosszul is megélni. Ez személyiségfüggő.

  A pedagógusmegítélésed nyilván befolyásolja az édesanyáddal való kapcsolatod, meg gondolom tanárgyerekként többet lát az ember...

  Az ember maga választja, mit szeretne dolgozni, szerintem ezért senkit nem kell sajnálni. Ha örömét leli bármilyn nehéznek tűnő munkában, elégedett ember...

  Én azokat az embereket sajnálom, ha már a sajnálatról van szó, akik utálják a munkájukat, és ugye minden nap ezzel szembesülni..., na az tényleg rossz lehet. De a döntés az ő kezében an akkor is.... • 2008.07.01 08:24:44huhhh

  Hajmeresztő történeteket biztosan tudnának az óvónők mesélni. Meg a szülők is. Esetleg pont arról is, hogy a takarítás csak fél hat után kezdődhet, amikor már bezárt az óvoda. Hát akkor tessék:

  Megtörtént velünk, hogy a szokottnál korábban és ráadásul kettesben indultunk a gyerekekért az oviba. Időközben viszont hirtelen olyan nyár eleji szélvihar kerekedett, hogy karvastagságú ágak csattantak elénk. Még eszünkbe is jutott, hogy tényleg most menjünk a gyerekekért vagy egy órával később, mert a vihar végéig jobb lesz nekik az épület biztonságában (a posztot olvasgatva most azért felmerült bennem, hogy csak magunkat akartuk becsapni és a gyerekeket jól lerázni - de akkor miért is indultunk el értük egyáltalán olyan jó korán? :)). De mivel majdnem az óvodánál voltunk, mégiscsak bementünk értük. És a legnagyobb megdöbbenésünkre hol voltak a gyerekek? Biztosan azt gondoljátok, hogy a csoportszobában összebújva figyelték a szélvihart, nézték a száraz villámokat és hallgatták a mennydörgést. Hát nem. Az ÖSSZES gyerek kint volt a kertben, ahol ugyanúgy szélvihar volt, mint a kerítésen kívül, és ahol a hatalmas fákról nemkülönben karvastagságú ágak szakadtak le. "Picit" ideges lettem, hogy mégis mit keresnek a gyerekek ilyen időben a kertben. Ment az óvónők részáről az ötölés-hatolás, de aztán mégiscsak kiderült, hogy uzsonna után a szorgos takarítónéni rögtön nekilátott a csoportszobák kitakarításának, és egy kis hülye szélvihar (és a gyerekek biztonsága) kedvéért nem akarták, hogy a gyerekek újra összejárják a frissen felnyalt padlót - gondolom, akkor a takarítónéni csak 1-2 órával később húzhatott volna haza.

  Persze igazatok van, ez biztosan szélsőség, és éppen én szoktam mondani, hogy szélsőségekből ne induljunk ki. De azt hiszen, nem túl merész következtetés, hogy ugyanez volt a mozgatórugója annak is, hogy nemcsak akkor vonták össze a csoportokat, amikor már minden csoportszobában csak páran lézengtek, hanem az uzsonna után AZONNAL egy terembe tereltek két csoportnyi gyereket - elképzelhetitek, mi volt ott, amíg a szülők nem kezdtek szállingózni a gyerekekért - szerencsére jó szülők voltak és már korán elkezdték hazahordani a kölköket.  Én is tudnék még mesélni hajmeresztő történeteket, de talán ennyiből is kiderül, hogy én azért elég szkeptikus vagyok, amikor egy óvónő a színtiszta hivatástudatra és a gyerek (mármint az én gyerekem, nem az övé) érdekeinek önzetlen szem előtt tartására hivatkozik. Ne csináljuk már úgy, mintha az óvodában csak szentek dolgoznának, mert mindannyian tudjuk, hogy nem így van - sajnos, az óvoda sem jobb vagy rosszabb közeg, mint a társadalom egésze. Éppen ezért egy "kicsit" mindig is hamisnak éreztem, amikor egy óvónő kívülről akarja nekem megmondani a tutit. Még ha tényleg jó szándékkal teszi is (van ilyen is), honnan is tudhatná, hogy mi az a megoldás, ami a gyerekemnek is a legjobb és az én lehetőségeimbe (munkabosztásomba, napi- és értékrendembe) is belefér? Azért itt is többször elhangzottak már "nem igaz, hogy nem tudja megoldani" és "minek szül gyereket is ilyen" típusú hozzászólások, kizárólag olyanok szájából, akiknek gőzük sincs arról, mi a helyzet a másik családban.  A nyári szabadságról és annak hosszáról pedig az a véleményem, hogy minden foglalkozásnak vannak előnyei és hátrányai is. Amikor elkezdek dolgozni valahol, nagyjából tisztában vagyok az előnyökkel és a hátrányokkal, és mérlegelek. Ha a végén az jön ki, hogy az elányök meghaladják a hátrányokat, akkor előbbiek kedvéért az utóbbiakat is bevállalom. De az nem ér, hogy utána mindig csak a hátrányokat húzom elő a cilinderből, ha szóba kerül, hogy milyen nehéz is az én életem (bezzeg másnak móka és kacagás, mert nemcsak főszezonban tud nyaralni jó sok pénzért). Kétségtelen tény, hogy a pedagóguspályán a 6-8-10 hetes nyári szabadság az egyik ilyen előny, ami tudomásom szerint egyetlen más foglalkozáshoz sem "jár". De aztán arra hivatkozni, de nem akkor veszem ám ki, amikor akarom? Meg arra , hogy inkább dolgoznék fix 40 órát, mert így időnként még éjjel kettőkor is dolgozom? Ez utóbbit éppen itt írta valaki. Üzenem neki, hogy a munka hazavitele és az éjszakáig dolgozás nem az óvónők kiváltsága, a 40 órás munkaidő mellé is könnyen a nyakába kaphatja bárki - biztosan sokunknak ismerős a helyzet.  Még a nagyszülőkről egy kicsit, aztán eldugulok. Elég általános véleménynek érzem, hogy ahol kéznél a nagyszülő, ott a szülőnek (és a nagyszülőnek) kutya kötelessége megoldani a gyerek elhelyezését. Az senkinek nem jut eszébe, hogy a nagyszülőnek is jár a pihenés, és órára-percre pontosan gyerekért jönni-menni, ebédet-vacsorát főzni (és ehhez bevásárolni), az egész napot megszervezni és leginkább a nap minden percében felelősnek lenni korántsem ugyanaz, mint felhőtlenül "unokázni". Miért is kötelessége a nagyszülőnek, hogy minden percben ugrásra készen rendelkezésre álljon, még ha módja is van rá? Mert ha nem teszi, akkor apuka-anyuka rögtön gyereklerázós szülőnek lesz kikiáltva, hogy még a nyári szünet és továbbképzések idejét sem tudja megoldani, ehelyett "lerázza" a gyerekét. Pedig vannak nagyszülők, akik 70 felé már nem tudnak vagy nem akarnak szülőként helytállni és felelősséget vállani, és ettől ők még nem rossz nagypapák-nagymamák. A szülőknek viszont továbbra is ott marad a probléma, mit csináljon a gyerekkel, amíg az óvónéni-tanárnéni nyaral vagy továbbképződik.  Mielőtt személyeskedésre adnék okot, hogy biztosan savanyú a szőlő: nálunk mindig is két nagymama várta ugrásra készen, hogy segíthessen, de ettől én még nem érzem jobb szülőnek magam, mint mások, csak jóval szerencsésebbnek.

 • 2008.07.01 08:25:26Pandita

  Mostanában különösen nagy szükség van a türelemre. Próbálom szobatisztaságra rávenni a két kisebbet. A nagyobb segíteni próbál benne. Ha nem nevetnék rajta, akkor csak bőgni lehetne :) Tegnap egyikük után háromszor, másikuk után négyszer kellett feltakarítani a nappalit, viszont kétszer-kétszer biliztek is nagyon ügyesen. Mondtam nekik, hogy csak megálljatok, majd ha nagyok lesztek, és lesznek ikreitek, BRUHAHAHA (enyhe fokban sátáni kacaj).

  Ha felvették volna bölcsibe őket, ez a része is könnyebben ment volna, dehát nem úgy alakult. Így legalább minden csepp biliben landolt pisinek szívből tudunk örülni :)  Milyen szomorú történetek..?

 • 2008.07.01 22:31:12tiranus

  Azt gondolom, nem egy malomban őrölünk.Mi a gyerekekért vagyunk, és értetek. De, csak munkaidőben. Szerintem, kevés kolléganő teheti meg, hogy sutyiba munkaidő vége előtt hazamegy.Én legalábbis nem tehetem meg, nem is tenném, mert a gyerekekért felelősséggel tartozunk.Sajnálatos ránk nézve, ha van ilyen tapasztalatotok. Az óvoda nyitvatartásáról nem mi rendelkezünk. Ezt nem rajtunk kell elvernetek.A házi rendnek mindenhol egyértelműnek kell lennie, amit a szülőnek is, és az óvoda dolgozóinak is be kell tartania. A mi óvodánkba 8 óráig be kell érnie a gyerekeknek, /egyébként hivatalosan mindenhol be kellene./A fél 10-kor beesett gyerek lemaradna az első foglalkozásról, és a tízórai feléről. Egyébként reggel 6 órától hozhatják a szülők a gyerekeket.Délután 4-ig kell elvinni őket. Ha a szülőknek lenne rá igénye, meg lehetne hosszabbítani a nyitvatartást, persze, ezt meg kellene indokolni.És több szülő igénye esetén. Az ilyet nem lehet úgy megoldani, hogy társadalmi munkában, merő hivatásszeretetből valaki ott marad 1 órát.Ez egy intézmény, nálunk is mindent törvények, és rendeletek szabályoznak. Egyébként késés és késés között is külömbség van. Aki munkából siet, és közbe jön neki egyszer-egyszer valami, azért én soha nem szólnék. Ellenben, akiről tudom,hogy nem dolgozik, és csak nemtörődömségből nem jön idejében a gyerekéért,rendszeresen /mert ilyen is van/azt én sem hagyom szó nélkül.Az én időm is pénz, ugyanúgy, mint a másoké. Kényelmes a hivatásszeretet rovására felírni mindent,igaz?

 • 2008.07.01 22:59:58huhhh

  Tiranus, ki beszél itt önként vállalt túlóráról, holmi nemtörődöm anyukák miatt? Többen itt éppen arról beszéltek/beszéltünk, hogy ha például fél 6-ig van nyitva az ovi, akkor nem kelljen senkinek magyarázkodnia, magát rosszul éreznie azért, mert 5-kor, neadjisten negyed hatkor megy a gyerekéért. És a fél hatos zárás ne azt jelentse, hogy öt óra harmincegy perckor az óvoda egész személyzete is pánikszerűen elhagyja az óvodát, amit például azért tudnak megtenni, mert a takarítást már kis ügyesen megoldották, akár a gyerekek rovására is.  "Aki munkából siet, és közbe jön neki egyszer-egyszer valami, azért én soha nem szólnék."  Szerintem az óvónő a munkakideje végéig legyen szíves egyáltalán ne mérlegelje, hogy azért nem ment a kedves anyuka a gyerekéért, mert nem tudott vagy tudott volna, de nem akart - mondjuk azért, mert gyorsan elintézett még valamit úgy, hogy ne kelljen a gyereket is magával húznia, esetleg - minő skandalum! - megengedte magának azt a luxust, hogy nem rohant hanyatt homlok az óvodába a gyerekért, hanem a munkahelyi és az otthoni műszak között sétált egy fél órát a szép tavaszi napsütésben, csak úgy magában, gondtalanul bámulva ki a fejéből.  Nem új dolog egyébként, amit a hozzászólásodból érzek, mert elég gyakran tapasztaltam, hogy az óvónők szépen eldöntik magukban, hogy szerintük anyuka aktuálisan melyik csoportba tartozik, és jaj annak, akiről az a döntés születik (persze szigorúan a mégiscsak kívülálló óvónő fejében), hogy "nem is dolgozik, csak nemtörődömségből nem jön"

 • 2008.07.01 23:02:29wish73

  nos, amikor az ember lánya 18-20 évesen, szingliként merő hivatásszeretetből a pedagógusi pályát választja, nem az előnyök és a hátrányok mozgatják, hanem, hogy azt tanulja, amihez kedve van. amúgy a felvételi tájékoztatóban messze nincsenek benne a pálya buktatói, ezek menet közben derülnek ki. az, hogy vkinek hivatástudata van, még nem azt jelenti, h nincs emberből. ebbe időnként, főleg május tájékán bele lehet fáradni, és az, hogy a szabadásgról nem mi rendelkezünk, nem csak azért peches, mert nincs akciós nyaralás, hanem azért, mert, ha elfáradok, fizikailag, szellemileg, idegileg, akkor nincs lehetőségem feltöltődni pár nap szabadság alatt. és ez a munka, magyarul a ránk bízott gyerekek rovására is megy. nem gépek vagyunk, nem lehet a lemerült akksit pár elemmel kiválatni. bármely más munkakörben ismerős az a mondat, hogy "nem tudom adni, szabadásgon van", nálunk ilyen nincs. legtöbben 4 hét alatt bőven kipihenjük magunkat, én pl. simán kezdenék augusztusban dolgozni, ha cserébe év közben kivehetnék pár napot.

  feltételezem, tiranus nem azért írta, hogy este még foglalkozásra készül, dekorációt gyárt, mert életében nem hallott olyasmiről, h túlmunka, hanem arra válaszként, hogy az óvónők 6,5 órát, a tanítók átlagban napi 4 órát dolgoznak. de nem. ennyi a megtartott órák száma. a munkaidő ugyanúgy 40 óra. az én munkaköri leírásomban hosszabb rész a megtartandó órák kapcsán felmerülő kötelességeknél az ezen felüli kötelező teendők. amikről a laikus mit sem sejt. szóval óraszámban annyit dolgozunk, mint más. pénz, megbecsülés kevés, elvárások magasak. de tényleg csak ismételni tudom, h mi is emberből vagyunk. ez nem jogosít fel arra, h megüssek gyereket, h ordibáljak vele, h a testi épségét veszélyeztessem a hanyagságom miatt, de a munkám ellátása során bizony bejátszik az emberi tényező.

 • 2008.07.01 23:06:39Magenta

  2008.07.01 22:31:12 tiranus

  Azt gondolom, nem egy malomban őrölünk.Mi a gyerekekért vagyunk, és értetek. De, csak munkaidőben.  Pont ezen kellene változtatni. Az óvodai munkaidőn. Kicsit jobban hozzá kéne variálni a munkahelyekhez... Mert igen sok olyan munkahely van, ami nem nyolc és négy közt működik, vagy uram bocsá oda kell érni és az nekem pl. egy óra, a munkaidőm fél ötig tart. Nem nehéz kiszámolni, hogy ha el is jövök negyed órával korábban, akkor is csak negyed hatra esek be.  Gondoljunk csak bele, milyen huzavona megy, hogy az üzletek nyitva legyenek-e vasárnap. Pedig nekik is járna a pihenőnap...

 • 2008.07.01 23:12:37wish73

  érdekes, hogy a szülők elvárják a pedagógustól, hogy ismerje a gyerek hátterét, tudjon róla, ha a gyereket valami bántja, jelezze a szülőnek, pszichológusnak, vagy akár a jegyzőnek, ha olyat észlel ami a gyerek testi/lelki épségét veszélyezteti. ha nem teszi, hanyag, felületes, nemtörődöm és csak a munakidejét tölti ki. de, ha bátorkodik megemlíteni, hogy a gyesen lévő anyuka a gyerek érdekében érkezhetne előbb is,akkor mindjárt felróják neki. hogy belszól, h csak előbb akar lelépni. pedig ugye egy kistesóval otthon lévő anya esetében szocializáció ide vagy oda, kistesónak, anyának járó nyugalom, kettesben lét ellenére, nem vitás, hogy az oviban lévő nagyobb felé az az üzenet, hogy amíg én a tesóval vagyok, te ne legyél itthon. és ez valóban jó dolog mondjuk 9-4-ig. de, amikor már csak 1-2 gyerek lézeng az ügyeletben, és azoknak a szülei munka után rögtön beesnek, akkor elég rossz üzenete van a kistesóval zárásra beszambázó szülőnek.

  én spec. nem szoktam sétálgatni, fejet kiszellőztetni 5 körül, inkább együtt vásárolunk, mert addig is együtt vagyunk, beszélgetünk, nem utolsó sorban a vásárlással kapcsolatban rengeteg hasznos dolog kerül szóba, amit nem elmesélve tanít meg az ember, hanem "élesben". fektetésig így is alig 3 óra marad, ebből nem csípnék le, inkább 8 után szellőztetem a fejem, amikor már alszanak.

 • 2008.07.01 23:13:13Magenta

  Mellesleg a magam részéről minden tiszteletem az óvónőké, nekem nem lenne türelmem más gyerekeihez.  De múltkor végighallgattam egy beszélgetést (óvónők), hogy nem értik, mit hisztiznek a szülők az öt hét bezárás miatt, nem igaz, hogy nincs apának is, anyának is két-két hét szabija (hahaha, van ahol nincs!), egy hetet meg már csak meg lehet oldani valahogy.

  Majdnem orrbavertem. Miért, egy családnak nem jár az együtt kivett szabadság?  Okosabb megoldás lenne (bár ez persze nem az érintett személyeken múlik), ha mondjuk eggyel több óvónő lenne csoportonként, elmehetnének év közben is szabira, de nyáron is csak két hetet mehessen el egy-egy ember, mint más halandó és tartsanak szépen ügyeletet.  Mert van olyan "hülye", ahol nincs nagyszülő, de van munkahely, mégis vágynak gyerekre...

 • 2008.07.01 23:17:24Vierre_

  És még valami.

  Van délelötti és délutáni pedagógus.

  Tehát van aki délelött van bent, van aki délután. Nem arról van szó, hogy 12 órát bent van mindenki az óvodában. Hanem váltják egymást.

  És az az ovi, ahol négykor zárnak az valami igen érdekes történet, ott akkor a felvételizőkkel közlik hogy csak háromig tartó munkaidőt tudnak bevállalni hogy plusz egy óra odaéréssel a gyerek koccoljon négykor?  és nem.

  Nem tiranus-t bántom. Szó sincs erről, ne vegye magára.

  Én pont hét év tapasztalatát írom le, mind ettől független a kisebbik gyerekem gondózója- az egyik- mennyei, a másik közepes, a nagyobb gyerekem egyik pedagógusa mennyei- a másik fos.

  mert embere válogatja.  De maga a rendszer botrányos, botrányos hozzá állással és botrányos ügyintézéssel, ahol nekem kell szarul éreznem magam hogy a gondozó nem mehetett haza négykor pedig fél hatig nyitva van a bölcsi.  Gáááááááz. És nem kell nekem a szent duma, mert lehet csűrni csavarni, én meg ismétlem magam, ez akkor is ugyan olyan munka mint bármi más. Nem pedig szent hivatás. Van aki arra teszi fel az életét hogy orvos legyen, vagy kötött pályás járművezető, van aki pedagógus akar lenni, vagy gondozónő. És még az a nő is , akit imádok, a nagyobbik fiam jó pedagógusa, aki erre született, akinek a vérében van, az is vállaltan besokall. Neki is szokott elege lenni. Viszont az ő kezei között gyerekek vannak, nem pedig iratok amiket le kell gépelnie. Vannak olyan szakmák amelyek nagyobb felelőséggel járnak mint a többi. Ez is ilyen. És ebből mit látok. Szinte semmit.

 • 2008.07.01 23:18:46wish73

  Magenta, javíts ki, ha tévedek, de vasárnapi munka után jár pihenőnap, ill. dupla bér.

  és persze senki nem állította, h pedagógusnak lenni a világ legnehezebb dolga, és senki munkája nem vetekszik a mienkkel. de csak azért, mert más szakmákban, munkákban is vannak nehézésgek, még nem lesz könnyebb egy óvónő élete, munkája.

  amúgy tiranus elég világosan fogalmazott. a nyitvatartás nem az óvónők döntése. ha valaki úgy gondolja, hogy az ovi nem alkalmazkodik megfelelően a szülői igényekhez, akkor első körben a helyi vezetőnek, utána az igazgatónak (ez sok esetben nem ugyanaz a személy, és nincs is az adott épületben), végül pedig a fenntartónak kell jelezni.

  ez olyan, mintha a pénztárossal balhéznék, hogy miért nincs egy termék a polcon.

 • 2008.07.01 23:23:24Magenta

  2008.07.01 23:13:13 Magenta

  Okosabb megoldás lenne (bár ez persze nem az érintett személyeken múlik),  Wish, csak egy részt ragadtam ki a kommentemből, de ebben ott van, hogy én is átlátom, hogy a nyitvatartás nem az óvónőkön múlik. :) Nyugodtan olvasd végig a hsz-eket, mielőtt válaszolsz.  Amúgy tudom, hogy a pénztárosnak is jár pihenőnap meg plusz pénz (bár ugye az ötig tartó munkaidőhöz miért járna a pedagógusoknak, már bocs), a dolog arról szólt, hogy mi lenne vajon, ha most az üzletek is hirtelen nyolctól négyig lennének nyitva, mert az is ugyanolyan fárasztó munka.  dolgoztam régebben telefonos ügyfélszolgálaton, hát a nyolcórányi meló után úgy le volt zsibbadva az agyam a sok bunkótól, hogy nézni sem tudtam egyenesen.

 • 2008.07.01 23:24:51wish73

  Magenta, a plusz óvónő bérét, járulékait szerinted minek a rovására gazdálkodja ki az önkormányzat? mert, ugye, ha itt ad, akkor ott elvesz. és ahogyan már írtam, az óvodáknak van párjuk, amíg az egyik zárvatart, a másikba lehet vinni, ha nincs más megoldás. ha egy sincs nyitva a kerületben, akkor az törvényellenes, és megintcsak jön az, h a fenntartónál kell verni az asztalt. nem kell mindent lenyelni, ha valami nem tetszik, tessék próbálkozni az érdekérvényesítéssel. fórumon szidni az óvónőket ahelyett, hogy a hasfájásunkat a megfelelő helyen artikuláljuk (ugye, Vierre?) egyszerűbb ugyan, de célravezető-e?

 • 2008.07.01 23:29:48Vierre_

  wish73 igazad van :)) én meg is tettem, de ettől még sajna máshol nem lett jobb. MOst megy a kicsi oviba, ott is lesz egy jó pár gémem. Én nem hagyom magam, pont annyira terhelem meg az ott dolgozókat, amennyire megtehetem úgy, hogy a jóindulatuk se csorbuljon nagyon, de ezt a zsákot teljesen kitöltöm.

  Volt olyan hogy megkértek minket hogy senki ne vigye a gyereket bölcsibe. Kb csak úgy, valami hablatyra hivatkozva. De mindig van egy két ember aki akkor sem tudja megoldani, ha besértődik a gondinő. Én sem fekszem ezekbe bele, a gyerek bölcsödés volt, bölcsödébe járt és járt. A mi bölcsink nagyon-nagyon lepattintós.

  A fiam óvodája jóval , jóval emberibb. Meg vagyok vele elégedve maximálisan. Ott csak utálnak, de az már egy másik történet... :))) De amúgy igazán kiváló állami óvoda. :)

 • 2008.07.01 23:31:43Magenta

  wish: azt hiszem, bőven volna honnan kigazdálkodni (de ez megint nem az én asztalom).  De nem dumálhatok, az előző kettőnél mákom volt, klassz óvoda, klassz óvónők és volt nagyi...

  A harmadiknál másik város, nagyik a világ végén, úgyhogy... Majd a kamasz lányom megy érte. Hogy fog örülni 16 éves fejjel! :))))))

 • 2008.07.01 23:33:08Magenta

  Vierre, ha valahol kiállsz az igazadért és nem bólogatsz mindenre mosolyogva, úgyis utálni fognak. :)))

 • 2008.07.01 23:40:42Vierre_

  jahm, de amúgy mindenki szeret, csak az az óvoda nem :))) én már csak ilyen szerethető csajé vagyok :))))))))))))))

 • 2008.07.01 23:41:16wish73

  lányom ovijában szokás volt úgy irányítani a dolgokat, hogy őszi szünetben úgysem hozza senki, készüljünk összevont csoportra. persze, ezek után aki tehette, megoldotta,n ehogy szegény gyerek vadidegenekkel legyen összeterelve. így aztán tényleg kevés gyerek ment. de kérdem én, kinek van őszi szünete az iskolában tanítókon kívül? írtunk egy remekbe szabott levelet, utáltak is érte, de következő évtől nem volt műsoron a téma, és láss csodát, minden gyerek ment is oviba.

 • 2008.07.02 00:30:38huhhh

  "én spec. nem szoktam sétálgatni, fejet kiszellőztetni 5 körül"

  Wish, spec. én sem, de nem gondolom azt sem, hogy mindannyian egy kaptafára készültünk, ezért simán el tudom képzelni, hogy másnak meg pont erre van szüksége ahhoz, hogy utána kedves-mosolygós-habos-babos anyuka legyen az este 8-as fektetésig. Már bocs, de továbbra is azt gondolom, hogy az óvónő nyugodtan szavazhat annyi bizalmat, hogy az anyák többsége azért mégsem az a fajta, aki reggel 6-tól este 6-ig becsapja a gyerekét az oviba, hanem megy érte, ahogy ideje és egyéb kötelezettségei engedik, ezért aztán baromira semmi köze nincs ahhoz, hogy ki, mikor és miért megy vagy nem megy a gyerekért az óvodába a nyitvatartási időn belül. Már csak azért sem, mert honnan is tudná, hogy a kedves anyuka aznapja miért is alakult úgy, ahogy.  "h a fenntartónál kell verni az asztalt. nem kell mindent lenyelni, ha valami nem tetszik, tessék próbálkozni az érdekérvényesítéssel"

  Azt hiszem, hogy ha egy óvónő nem elégedett a fizetésével, a munkája és a túlórái mennyiségével, akkor nem nekem kellene az asztalt vernem a fenntartónál, hanem neki. De nem veri. Miért? Mert például nem akar konfrontálódni velük. Erre is van egy történetem. Megtörtént, hogy csörgött a telefon a munkahelyemen, hogy az egyik gyerekem fejére esett a mennyezeti fénycső többkilós műanyag borítása, de nyugodjak meg, az egyik óvónő már vissza is ért a traumatológiáról a gyerekkel, összevarrták a fejét, úgyhogy minden rendben van. Gondolhatjátok, mennyire lettem ettől nyugodt. Az "ez most így hogy?" kérdésemre kiderült, hogy nem kell idegeskedni, mert csak arról van szó, hogy a födém mozog egy picit, amitől kilazulnak és kinyílnak a búrák egyik oldalán tartó kapcsok, ilyenkor pedig a lendülettől elszakad a másik oldalt tartó két rögzítőszál is, így aztán időnként leesik egy-egy többkilós búra a négy méter (!) belmagasságú csoportszobák mennyezetéről. De nyugi, eddig még senkinek nem történt baja. Első kérdés az óvodavezetőhöz: Van olyan fajta lámpatest is, amivel nincs ez a probléma? Válasz: Persze hogy van, a legtöbb nem ilyen, de ehhez az óvoda összes fénycsövét le kellene cserélni. Következő kérdés: Mit szól ehhez az önkormányzat oktatási osztálya? Válasz: Hááát, az az igazság, hogy nem tudnak róla, és a vezetőnő most sem szeretné jelezni nekik, mert nem akar velük konfliktust (!), de mi nyugodtan szóljunk nekik, ha akarunk. Hát akartunk. És láss csodát: egy hónapon belül megoldódott az évek óta húzódó gond. Igaz, hogy kétszer kellett nekik szólni, meg aztán a hangunkat is fel kellett emelni egy picit, meg a jogi következményeket is meg kellett lebegtetni egy kicsit, ha netalántán most már úgy történik hasonló eset, hogy tudnak róla, mert jeleztük, nekik, de mégiscsak megoldották. Hát ennyit az óvodák és az óvónők tökös érdekérvényesítési hajlandóságáról. Az anyukákat lesni és megszólni mégiscsak könnyebb - pusztán a gyerek érdekében persze.  Bocsánatot kérek minden tisztességes óvónőtől, de az én gyerekeim összesen hat évig jártak óvodába (több óvodát is volt szerencsénk kitapasztalni), és én ez idő alatt annyi, de annyiféle trükközést láttam az óvónők részéről, sokszor a gyerekek rovására is, hogy akár csak egy félórácskával sikerüljön megkurtítaniuk a munkahelyükön töltendő idejüket, hogy már nem tudok hinni abban, hogy valaki pusztán a gyerek érdekében lesi az anyukák minden pillanatát, hogy miért nem viszik már a gyereket a csodába, pedig megtehetnék.  A trükközés másik szép példája éppen a wish által említett pánikkeltés az összevont napok okán. Nagyon ismerős, nálunk is igyekeztek mindig jó előre kellő drámaisággal ecsetelni az összevont nap gyötrelmeit, hogy érezze már magát nyomorult tehetségtelen szülőnek mindenki, aki ennek ellenére mégis be meri vinni a gyereket.

 • 2008.07.02 00:37:48Vierre_

  éééééééééééés

  éééééééééééééés

  és még mindig váltják egymást, ez nagyon nagyon fontos szerintem. Az esetek nagy részében délelöttös és délutános pedagógus vagy gondozónő van. Ez szerintem kulcsrönk mert így tisztán látjuk hogy nem napi 12 órát robotolnak értünk. Szó sincs róla.

  És igen, a trükközés nagggyon nagggyon jó szó.

 • 2008.07.02 00:39:35huhhh

  Ja, még csak annyit a jobb megértéshez: az én gyerekeim nem hajnalban jártak és nem estig maradtak, soha nem vittem be őket betegen, és egyetlen összevont napon sem vettük igénybe az óvónők nagylelkűségét, hogy egyáltalán méltóztatott valaki a munakhelyén tartózkodni aznap. Szóval a "savanyú a szőlő" effektus itt és most nem működik.

 • 2008.07.02 00:53:21Vierre_

  detto.

 • 2008.07.02 07:50:56Starlark

  Azért kiváncsi lennék hogy a nagyokos önkormányzatnál hogy találták ki ezt a 4-ig való nyitvatartást.

  Nem sok olyan melóhelyet ismerek ahonnan 3-kor le lehetne lécelni, másképp meg hogy érhetnék oda 4-re? Vagy mindig el kell jönni hamarabb aztán szépen rá is megy az éves szabadság, nem beszélve arról hogy a kolegák alig néznének ki és a főnök alig lenne ideges emiatt.

  Hajrá anyukák menjetek vissza dolgozni... Nonszensz

 • 2008.07.02 08:13:39bmbsz

  huhhh...  nem védeni akarok most itt, csak egy tapasztalatot leírok, mert az érdekérvenyesítéshez remekül passzol.  barátnőm édesanyja óvónő (ezt már lehet, hogy írtam...), a múltkor érdekérvenyesíteni akartak az oviban. 2 hétig visszatartotta az önkormányzat a fizetésüket, mert mit képzelnek magukról. erre a szülők mentek az önk.-hoz, hogy kell az a biztonsági bizbasz. innentől a gyakorlat ugyanúgy nézett ki, ahogy leírtad te is. a véferedmény: bibasz meglett, ha kicsit kalandosan is, de a szülők érték el, hogy legyen, az óvónők pedig két hétig szűkebbre húzhatták a nacit.  na, csak azt akarom mondani, hogy ez az érdekérvényesítés szebben hangzik, mint amennyire kivitelezhető :)  (azt nem tudom, máshol is ilyen genya-e az önk. ez a balaton egyik kis ékszerdoboz-településén történt)

 • 2008.07.02 08:23:23huhhh

  Bmbsz, tökéletesen egyetértek veled, érdeket érvényesíteni sehol sem könnyű, meg egy csomó konfliktust is fel kell vállalni, ami ezzel jár. Na de úgy nem is változik semmi, ha meg sem próbáljuk.

  Úgy emlékszem, én még egyetlen óvónőt sem kértem meg arra, hogy képviselje az érdekeimet a munkahelyemen, ezért aztán talán joggal gondolom, hogy az ő érdekeit (munkaidő, túlóra, fizetés) pedig nem nekem kéne képviselni - esetleg pont azért, mert nem is titkolt módon nap mint nap érezteti velem (velem, aki tulajdonképpen semmiről nem tehetek, és nem is vagyok döntési helyzetben a problémája megoldásához), hogy neki ez így baromira nem jó, hanem mégiscsak neki. Egy állandó balesetveszélyes helyzetet pedig kutya kötelessége jelenteni és mindent megtenni a megszüntetésére - akár konfliktusok árán is. Persze szigorúan csak szerintem.

 • 2008.07.02 10:10:49wish73

  Vierre, az óvónők "átfedésben" dolgoznak. vagyis délelőtt becsekkol a váltótárs, és ebéd utánig marad a reggeles, szóval nem fél nap. Olyan ovit, ahol 4-kor zárnak, itt hallok először. fél 6 az általános, úgyhogy ebből általánosításokat levonni félrevezető.

  huhhh, nem arról van szó, hogy az óvónők an bloc vonják kérdőre a szülőket,h miért van bent addig a gyerek, ameddig. de, ha egyetlen gyerek miatt kell túlórázni, és arról az egyetlen gyerekről pontosan tudom, hogy a szülei miért nem igyekeznek- mert ugye az elvárható, hogy képben legyek a gyereket illetően- és nem egyetlen alkalomról van szó,amikor vihar van, nem jön a busz, stb., hanem a szülő rendszert csinál abból, hogy tojik a gyerekére, akkor kicsit más a leányzó fekvése. nem az a jellemző, hogy a munkából zárás előtt beeső szülőre morognak. és nem is az, hogy az egyszeri esetek miatt. hanem, ha valaki tudhatóan jöhetne a gyerekért, és mégsem jön soha. túlórára fizetni? nos, nekem volt az elmúlt időszakban pár túlórám, úgyhogy elmondhatom, nettó 500 ft-ot kaptam óránként. ennél bmelyik takarítónő többet kap, ha eljön hozzám kisuvickolni. de, ha bébiszitter van ez idő alatt a sajátjaimmal, 1000 ft-os órabérért, még durvább. vagyis ráfizetek valakinek a lustaságára. a hivatástudat nem arról szól, hogy jó arcot vágjak és finanszírozzam mások nemtörődömségét. túl azon, hogy, ha tudom, hogy fél5-ig tart a munkaidőm, akkor hol akasztok le 3/4 5-kor valakit, h ugyan rohanjon már el az enyémekért, mert pistikéért még mindig nem jöttek? vagy az óvónőknek kvázi éber ügyelet szinten mindig kell, hogy legyen adu ászuk, akit előrángatnak?

  tudom, lehet oylan, hogy valami közbejön. az apácák, szerzetesek az egész életüket egy dolognak szentelik, az óvónőknél ez nem feltétel. nem a munkaidőről beszélek, hanem a túlóráról.  a munkaidő rövidítéséről annyit, hogy ez megint helyi vezető kérdése. mi órarend szerint működünk, vagyis, ha az utolsó órámra egy tanítvány sem jön el, akkor az égvilágon semmi dolgom nem lenne abban az időben, bár nyilván mindig lehet találni tennivalót. de konkrétan 4-3/4 5-ig nekem órát kell tartanom. ha nincs gyerek, logikusan előbb is lekoccolhatnék. de nem. a főnököm nem engedi. azt mondja, h arra az időre is megkapom a fizetésem, találjak elfoglaltságot magamnak, mert, ha kap egy ellenőrzést, mit mond, hol van a kedves kollega munkaidőben. szóval főnökfüggő.

 • 2008.07.02 11:52:29zolnaid

  Nálunk a zárást nagyon rövid úton megoldotta az önkormányzat. Hivatalosan hattól-hatig tartanak nyitva az ovik, addig legalább egy óvónő tartózkodik a gyerekekkel, 18.01 kor zárnak és automatikusan értesítik a gyerekvédelmet. Viszont én nem láttam hogy szájat húznának a hivatalos munkaidő végéig, habár nem is szoktam benthagyni a gyeret sose.  Megmondom őszintén mi se húzhatjuk a szánk, ha az óvónő a nyitvatartási idő végefelé akar kölcsönözni, vagy vélelmezzük hogy kölcsönkérhette volna a szótárt a szomszédtól, elküldhette volna érte az anyját vagy tulajdonképp nincs is szüksége a szótárra.  Sőt képzeljétek, akkor is nyitvatartunk ha egy fia olvasó se jár erre!!!

 • 2008.07.02 13:12:09bmbsz

  huhhh...  teljesen egyezik a véleményünk, a kommentet nem is a tiéd ellenében írtam, csak kiegészítésként, hogy picit árnyaljam - ebben a nagy melegben olyan jó tudálékoskodni :)  erre pedig hatalmas fejcsapásokkal bólogatok: "Egy állandó balesetveszélyes helyzetet pedig kutya kötelessége jelenteni és mindent megtenni a megszüntetésére - akár konfliktusok árán is."

 • 2008.07.02 21:36:41huhhh

  "de, ha egyetlen gyerek miatt kell túlórázni, és arról az egyetlen gyerekről pontosan tudom, hogy a szülei miért nem igyekeznek, és nem egyetlen alkalomról van szó"  Wish, erre neked is csak azt tudom mondani, hogy a dolog megítélése csak és kizárólag attól függ, hogy a szülő - szerinted késői - érkezése belefér-e az óvoda hivatalos nyitvatartásába. Ha nem, akkor igazad van. Ha viszont igen, akkor - már ne haragudj - semmi közöd nincs hozzá, hogy miért nem igyekeznek, sőt még ahhoz sem, hogy miért csinálnak rendszert belőle. Egyszerűen nem a te dolgod, hogy ezen agyalj.

  Ha pedig kevesled a túlóráért kapott 500 ft-os óradíjat (amiben igazad is van), akkor javaslom neked az érdekérvényesítés hivatalos útjait, ugyanis nem a szülők problémája, hogy kevés a túlórapénzed, hanem a tiéd. És ezt elég gáz úgy megoldani, hogy erősen ráutaló magatartással a szülő tudtára adod, hogy tudod ám, hogy "miért nem igyekeznek", pedig megtehetnék, ráadásul visszaeső bűnözőként nem is csak egyetlen alkalommal. Belátom persze, hogy így egyszerűbb, mint felvállani a konfliktust a főnökeiddel.  Zolnaid, teljesen egyetértek veled. Ha én képes vagyok arra, hogy pofavágás és szájhúzogatás nélkül foglalkozom azokkal az emberekkel is, akik - persze szigorúan csak az én kívülálló meglátásom szerint - nyugodtan otthonmaradhattak volna, akkor azt hiszem, én is teljes joggal várhatom el ugyanezt másoktól. Arra pedig különösen érzékeny tudok lenni, amikor a gyerekek húzzák a rövidebbet az óvónők "hogyan dolgozzunk minél rövidebb ideig minél kevesebbet" mozgalmából. Márpedig mindig ők húzzák.

  Arra pedig tényleg nem tudok mit mondani, ha valaki folyamatosan veszélyezteti a rábízott gyerekek testi épségét csak azért, hogy ne essen ki az oktatási osztály vezetőjének kegyeiből, mondjuk azért, nehogy visszatartsák a fizetését két hétre. De ezt tényleg nem ragozom tovább, mert még így, évek múltán is képes vagyok felhúzni magam rajta.

 • 2008.07.02 22:38:52wish73

  feladom. nem egy nyelven beszélünk

 • 2008.07.03 07:19:43huhhh

  Semmi baj, wish, csak egy kis déja vu nekem. Még csak meg sem vagyok lepve, nem most érzem ugyanis először, hogy az óvónők és a szülők sokszor egészen másként képzelik el azt a helyet, ahol nemcsak szavakban, de tényleg minden a gyerek érdekeiről szól, nem pedig munkaidőről, túlóráról és túlórapénzről. Merthogy itt is unosuntalan ide kanyarodunk vissza, és mindig ti hozzátok szóba.

  Még egyszer moondom: az óvoda nyitvatartási idején belül nem kell, hogy a szülőt érdekelje, hogy mikor, mennyit és mennyiért vagy a munkahelyedet. Ha gondod van a fentiekkel, ott a főnököd és a fenntartó, le lehet ülni velük és meg lehet beszélni. De csak velük. Nekem mint szülőnek semmi közöm hozzá. Nekem akkor szólj, ha hatkor bezár az óvoda, én pedig hat óra egy perckor még sehol nem vagyok.  Azt már csak úgy mellesleg mesélem el neked (a kérdés szempontjából ugyan irreleváns, mert - ahogy írtam - soha nem vettem igénybe az óvónők "jóindulatát" délután négy után, sőt ha tehettem, már korábban könnyítettem az életükön), hogy akkortájt bruttóban 400 Ft körül jött ki egy munkaórám, ez kb. annyit érhetett akkor, mint a te túlórapénzed most. A viszonyítás kedvéért: a hírek szerint akkortájt kutyasétáltatásért 500 Ft-ot, vasalásért szintén 500-ot, takarításért 800 Ft-ot kértek mifelénk egy órárra, és a bébiszitterek tarifája is valahol 6-700 Ft-nál kezdődött - volna, ha lett volna valaha bébiszitterünk(utóbbi összegek természetesen mind nettóban értendők). Mondom, irreleváns, csak azért írtam le, hátha manapság is vannak még elvétve olyanok, akiknek így viszonyul a fizetése a tiédhez, illetve a kutyasétáltatóéhoz. Valószínűleg ez elő sem fordulhat, de azért tételezzük fel. Csak a vicc kedvéért.

  Azt pedig már csak így a végén, több zárójelben és nagyon halkan merem neked megemlíteni, hogy soha egy fillért sem kaptam azért, ha a munkaidő végén nem esett ki a kezemből, amivel éppen foglalkoztam, hanem tovább benn kellett maradnom. Lehet, hogy ezzel sem vagyok egyedül?

 • 2008.08.03 21:08:58Okt.Minisztérium = Egy nagy nulla és semmittevő

  Olvassátok el az alábbi cikket az amerikai óvodákról

  nol.hu/cikk/476723/

  Nekünk csak annyiban kellene majmolni az amerikaiakat, hogy az állami óvodáknak is ilyennek kellene lennei ITTHON MAGYARORSZÁGON!

  Aki pedig nem érti és nem látja ennek szükségességét, annak semmi keresnivalója a minisztériumban. NEM A KIFOGÁSOKAT kell keresni, hanem TENNI KELL AZÉRT, HOGY LEGYEN AZ ÓVODA OLYAN, MINT AMERIKÁBAN!

  ÉS végre ezen a téren is szakítani kellene már az ócska kommunista ideával és dumával!!

  Az meg egyenesen közröhej számba megy, amilyen süket és ostoba dumát engednek meg maguknak a minisztériumban!! Én az ilyeneket úgy rúgnám ki, hogy soha az életben a közszférában sem dolgozhatna!!!!

 • 2008.08.03 21:44:31verkaverka

  Hülye, ezek méregdrága magánóvodák. Persze hogy korszakokkal jobb. Ajánlom kérjél itthon gyerekenként pár százezer forintot, abból tényleg remek óvodát lehet már csinálni.

 • 2008.08.03 21:44:49verkaverka

  Márbocsánat

 • 2008.08.03 21:54:30cozumel

  Verkaverka  en nem irtam eddig, mert nem tudtam eldonteni, hogy Oktatasi M. vajon az ironia mufajat gyakorolja, vagy sem....:-)

  Amugy azon a napi riporton nekem rohognom kell....megis mikor FOGLALKOZIK effektive a gyerekkel az ovono, ha 16 riportot ir meg egy nap? Inkabb enekeljen...  Szemelyszerint egyebkent soha nem iratnam a gyerekem elitiskolaba. Nem szeretnem gyerekkorban a fejebe ultetni, hogy o a kasztrendszer legfelso letrafokan csucsulhet...  Jo kepessegu gyerek megalapozhatja a jovojet egy minosegi oktatast biztosito allami/onkormanyzati iskolaban is.

 • 2008.08.03 21:59:36hallohallo

  cozumel, eddig én is így gondoltam, de pénteken voltam egy tanárképzős diplomaosztón, és jaj. hogy itt milyen szemlélettel jönnek ki a frissen végzett tanárok. jajajajaj.

  meg ugye anyósom óvónő volt. és vierre is írta, délelőtt-délután műszakban dolgoznak. valaki válaszolta erre, hogy van átfedés, nem hatóráznak. hát, anyósom soha nem fedett át, simán hatórázott. maximum.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta