SZÜLŐSÉG

A veszély neve: emo

2008. június 3., kedd 08:05

"Véresek most a kezeim,
mert felvágtam az ereim.
Emo attól még nem vagyok,
magamba nem fordulok.

Nem is érzem, hogy fáj,
minden tiszta vér már.
Talán tényleg emo vagyok,
lehet, hogy ilyen maradok.

Minden véres körülöttem,
ezt csak miattad tettem.
Lehet, hogy meghalok,
de lehet, hogy maradok.

Nem is érzek semmit már,
vagdosok tovább hát.
Villan a penge, fröccsen a vér,
az én életem most véget ér."
(Game over, egy fórumozó)


Ha a fenti verset a mi gyerekünk írta, érdemes egy kicsit a körmére nézni, vagy saját magunkba mélyedni, mert lehet, hogy a lázadó tinikor melankóliáján egy kissé túlmutat a probléma. Melynek neve lehet lázadás, önmarcangolás, depresszió, torz önismeret, de akár lehet emo is. S hiába tudjuk, hogy a kamaszoknál jönnek-mennek a követendő idolok, sajnos egyre ijesztőbb méreteket ölt és következményekkel jár az emo-jelenség.

Az emo eredetileg (emotional: érzelmes) a nyolcvanas években megjelenő zenei stílus volt, ma már nem csak az érzelmes hard core zenét hívják így, hanem egy életstílust is. A kifejezés a Rites of Spring zenekartól származik, s ők voltak az irányzat első képviselői is.

Ez azonban számunkra teljesen jelentéktelen információ, a lényeget tekintve mindegy, hogy honnan fúj a szél, Rites of Spring-től, vagy Tokio Hoteltől, esetleg a hazai No, Thanx-től. Az emósok átlagéletkora 16 év, s csöppet sem meglepő ez az elhivatottság a különböző szélsőségek felé ebben a korban, hiszen minden generációnak megvoltak a meg nem értett fekete bárányai (cure-osok, depeche-esek, stb). Számomra az emósokról, akik egymást is kívülről szemlélik, (ál-emo, pózolósok, stb) sokkal inkább egy állat (emu?) jut eszembe, holott egy igazi emós, kőkemény filozófiát, s azon belül megjelenési formát követ, mégpedig: egy emo mélyérzésű, hiperérzékeny, szeret az élet dolgain hosszan elgondolkodni. Ami érdekes ebben a meghatározásban, hogy ezek egy tiniről mind elmondhatóak, bár nyilván azt egy tizenéves sem fogja mondani magáról, hogy én tini vagyok. Mert az ciki.

Nem ciki viszont, hogy egy emót fel lehet ismerni már messziről. Azt ugyan nem tudni, hogy lány, avagy fiú emo az illető, de sebaj, a biszex kinézet is a „játék” része. Tehát a a harci felszereléshez csőnadrág illik tapadós felsővel. A szemet ritkán látni, mert hosszan előre nyalt séró takarja. A fejen jól be kell festeni mindent: hajat feketére, esetleg satírral, szemet monoklissá. Derékra ildomos szöges övet akasztani, s szerte-szana piercinget lövetni. Az emónak még jele is van, mi is lehetne más, mint az X, világos. S míg nekünk kívülről úgy tűnik, hogy a gyerek kínai rajzfilmfigurának öltözött, addig a kamasz órákig állt a tülör előtt, míg megszobrászkodta ijesztő külsejét.

Azt minden valamirevaló emo tagadja, hogy öncsonkítást végezne, a valóság azonban mást mutat. Ugyan hosszas keresgélés után sem leltem meg azokat az oldalakat, ahol állítólagosan a szakszerű kézvagdosásra oktatják a lelkes követőket, valahonnan viszont biztosan hozzájutnak az emósok eme információhoz. Egy jóbarátom gyereke, aki nehéz kamaszkort él meg, 15! alkalommal vagdosta el a kezét, szerencsére hosszában. Nyilván direkt, mert ellenkező irányban ennyiszer nem tehette volna meg, így csak remélni tudom, hogy az állítólagos netes tájékoztatásban benne volt hogy ne keresztbe nyisszantson. Nagy vihart kavart, egy 13 éves brit tini halála, s egyre több hazai cikk is foglalkozik az emo-jelenséggel.

Az öngyilkosságra való hajlam természetesen nem csak az emo következménye. Az amúgy is labilis érzelmi állapotban lévő gyerekeket könnyű befolyásolni, még egy könnyű kamaszkort élő tinit is meglegyinthet a halál gondolata. Tizenéves korban amúgy is nagy szerepet kap az útkeresés, a lét megkérdőjelezése, nem csoda, ha a szuicid hajlamokat felerősíti a negatív filozófiával és depressziós hangulattal átitatott emo-irányzat.

Míg régen a gyerek metálos rajongással, vagy punkként botránkoztatta meg a szülőket, addig ma már egy valamirevaló gyerek nehezen tudja kibillenteni anyát, apát a béketűrésből, lévén maguk is kemény zenéken, stílusokon nőttek fel. S az emo-ellentmondás éppen ebben van. Beállni egy egyenstílusba, egyformává válni, (hiszen az alapvágya a tininek a valahová tartozás), de mégis kitűnni a tömegből.

Ma már az internetnek köszönhetően a hülyeség villámgyorsan terjed. Százával találjuk a neten az emo-tinik honlapjait , ahol nyíltan beszélnek emóságukról, verselnek, s tucatjával pakolják fel az igazi emo-style fotókat. Elzárni, megvédeni a gyerekeinket tehát nehezebb, mint azt gondolnánk, hiszen bárhol hozzáférhetnek az emo, s a hozzá hasonló fekete irányzatokhoz. Mit tehetünk? Reménykedhetünk. S hogy ártalmatlan-e az emo, vagy nem, ki tudja. Bizakodjunk, hogy a jó nevelés elég lesz ahhoz, hogy túléljék a kamaszkorukat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.03 13:56:28lindalight

  hopp, kusza betűk.

 • 2008.06.03 13:57:04Ernoke

  Néha én is rosszul vagyok attól, ahogy szegények kinéznek (a gyenge nyálpop zenéiktől meg még inkább), aztán eszembe jut, hogy tizenvalahány éve bakancsban, 2 centis hajjal én is viseltem a karomon a vágás- és ciginyomokat. Egyszerű agressziólevezetés, és kész. Még mindig jobb, ha magukat bántják, mintha mást, nem?  Marhaság ezt ennyire túlreagálni. A kamaszkori depresszió hormonális alapú, kinőhető, addig meg valahogy megússza a delikvens. Érdemes arra odafigyelni, hogy visszafordíthatatlan dolgok ne történjenek (durvább drogfüggőség, iskolai rendszerből kibukás stb.), amúgy meg ha egyébként nagyjából rendben van a gyerek, hadd vagdossa magát... Tökéletesen normális, kiegyensúlyozott családi háttérrel és is csináltam annak idején.

 • 2008.06.03 14:14:03Macaroon

  Megmondom Nektek, hogy egészséges értékrendet közvetítve a gyereknek, nem elnyomva és nevelését tekintve az ő képességeit az érdekében kiemelni (nem kell mindenkiből egyetemistát FARAGNI, ami mostanában OLY divatos például!!!) és azt fejleszteni, normális családi háttérrel senki nem fogja az ereit felvagdosni! És ebben millió %-ig biztos vagyok. A nagy gond, hogy a gyermekvállalást nagyon ritka esetben előzi meg komoly megfontolás...

 • 2008.06.03 14:18:49Kult

  A cikk írójának ajánlom figyelmébe, a black/death metal stílust, vagy továbbmenve grindcore, goregrind, de létezik speedcore és hardcore tehcno is, az emo új, látványos, de metroszexuális köcsögknek való, a fenti sítlusok, sokkal kifejezőbbek!!!

 • 2008.06.03 14:33:04flegman

  őcsém, pont akkor lehet nagyobbat zúzni*, ha hosszában vágot az ereidet, öcsém... és ilyenek írnak cikkeket....  *mert ha sikerül, azt aztán nem lehet csak úgy összefogni-varrni...

 • 2008.06.03 14:35:59szogedi

  Unatkozó kis homikról van szó. Vagdossák csak az ereiket! Nem kár értük.

 • 2008.06.03 14:40:51krizso

  Nem akarok senkit sem itten edukalni meg ilyenek, de rohadtul duhit mar egy ideje ez az egesz emo mizeria. Ha megkerdezik, hogy milyen zeneket szeretek, mar-mar felve vallom be, hogy az emo-t, mert altalaban jonnek az idiota poenok a Tokio Hotellel meg a tobbi gyokerrel. Az emo, mint ahogy a cikk iroja is lejegyezte, a 80-as evekben indult utjara, a hardcore punk egyik agazatakent (ami szerinte lenyegtelen, szerintem meg igenis lenyeges), es olyan egyuttesek, hozzateszem zsenialis egyuttesek nottek ki ebbol az iranyzatbol, mint az Sunny Day Real Estate, Elliott, a The Get Up Kids, a Jimmy Eat World es meg sorolhatnam. A jurgen kis gyokereknek ehhez az egadta egy vilagon semmi kozuk. Azok az emberek akik ezt szeretik, soha nem vagdostak magukat, nem ilyen kreten formaban lazadtak. Az x a straight edge jele, szinten semmi koze a nyalas kis hulyekhez, ez egy eletformat jelent(ett), melynek kereteben az ide tartozo arcok alkohol, cigaretta es drogok nelkul eltek-elnek (tobbseg vegetarianus is).

  Ez egy szubkultura volt (talan nehol meg most is az) ami valoszinuleg szinten az egymas majmolasarol szolt, de egy kicsit magasabb, es talan magasztosabb szinten.

  Es baromi bosszanto, hogy nehany suttyo producer olyan csodalatos erzekkel latott meg fantaziat egy par androgun pubertalo porbafingoban, hogy sikerult elkurvitani ezt a nagyon jo kis iranyzatot.

  En soha, regen sem tartottam magam emo-snak, egyszeruen nem ereztem, hogy barmi ilyet magamra huzzak, nem volt ra ingerenciam. En csak imadom a zenet. Viszont odaig fajult a dolog, hogy mar kimondani sem szeretem ezt a 3 betut, mert semmilyen szinten nem szeretnek parhuzamot vonni koztem, meg koztuk, plusz itthon az emberek tobbsege nem ismeri az eredetet, tehat veluk azonositananak. Azt hiszem ez egy 28 eves embernek serto.  Amugy lazadni kell, nincs azzal semmi baj, de igy elbaszni valami jot, azzal van baj.  Bocsanat megegyszer, hogy itt okoskodok, csak egyszeruen bantonak, es jogtalannak erzem, hogy itthon ezekkel azonositanak valami olyat, ami mogott igen szinvonalas es meghatarozo 2 dekad huzodik meg kurvajo bandakkal.  Az igazi rockernek is okolbe szorul a talpa Avril Lavina rockolasatol es villazasatol, vagy kirohogi azt. Mert az nem az, ennyi.

 • 2008.06.03 14:54:59Reggie

  ongyilkos.50webs.com/modszerek2.html  itt szinte mindent megtalalsz ami erdekes.

 • 2008.06.03 15:04:18DrSzöszi

  "A kamaszkori depresszió hormonális alapú, kinőhető, addig meg valahogy megússza a delikvens"  Nyilván hormonális alapú, amennyiben hormonok tombolása a nem megfelelően szocializált egyénekből komoly depressziót vált ki. Ettől még nem igaz, hogy semmi köze a szocializációhoz és a neveléshez...

  A jól szocializálódott, magukat más területen kiélő (ld. komolyan zenélő, sportoló, vagy mittomén, fizikaszakkörbe járó) gyerekekben is tombolnak a hormonok, aztán mégis ritkábban depisek valamiért.  Szerintem nagyon nagy kár az egészet csak a hormonokra kenni, és megint teljesen elkenni a szülők felelősségét.  (Ettől függetlenül egyetértek abban viszont, hogy ha egy gyerek "alapvetően" rendben van, akkor az, hogy 2-3 évig hülye lesz a frizuja azért nem egy élettragédia. Azért a kezecskéjét ne nyiszálja, akkor sem, ha nem gondolja komolyan...)

 • 2008.06.03 15:09:14DrSzöszi

  *Megjegyzem az öcsém 16 éves, és bár elég fura tud lenni, mégsem festi a szemét, nem jár feketében és nem nyiszálja az ereit. Sem ő, sem egyetlen barátja sem. A hormontultengését a hülye csajos történeteiben éli ki, meg hogy abban a sportban, amit szeret halálba izélget mindenkit, hogy mit hogy kéne. Nyisza nélkül. Ő is, meg az össze barátja.

  Jaaa, hülye zenéket azokat ő s szeret. De ez az apámék problémája.:)*

 • 2008.06.03 15:24:08steal.this

  Az emok sXe-k is? Mert akkor nem csodálom, hogy depressziósak. Egyébként fiatal koromban én meg punk voltam, de meg tudtam oldani, hogy mondjuk nyáron ne járjak feketébe és nyáron a bakancsot is felváltotta a tornacipő, mert a divat miatt szenvedni hülyeség...

 • 2008.06.03 15:42:51Zombiez

  Nos. Hosszában a gáz. Már ha télleg eret vág és nem bőrt. Aki képes rá, hogy visszaemlékezzen a saját tinikorára, az tudja, hogy a szocializáció, na az bizony sokat nem számít. Jómagam jó családból, középosztályból származom, mégis megvolt a magam nem kevés hülyesége. ajjajj. Barátom viszont legaljából, alkoholista szülőktől, és pont emiatt ő volt a legkonzervatívabb. Amelyik gyereknek van annyi esze, az nem vagdossa magát. Amelyiknek nincs, vagy teljesen begőzöl, az vagdossa magát. Amit a szülők tehetnek, az nem a pofon, nem a nevelés, csak simán a felvilágosítás a veszélyekre. hogy legalább annyi esze legyen, h ne vagdossa magát. Egyébként amit nem vettetek észre, az az, hogy emos csak sovány gyerek lehet. Szegény dagadtakat innen is kiközösítették... Há nem? na csumivan

 • 2008.06.03 15:46:47lindalight

  steal.this,

  az sXe az teljesen független ettől.

  miért gondolod, hogy depressziósak lennének?  olyan nincs, hogy valaki punk volt. vagy az vagy nem is volt sosem, valószínűleg te az utóbbi kategóriába tartozol. Mondjuk ha az öltözködéseddel jellemzed a stílust, akkor meg is értem.  Még mielőtt valaki félreérti, egy zenei stílus és életfelfogást értek ez alatt, amit nem lehet kinőni nem pedig a szimatszatyrot és a pirostarajt.

 • 2008.06.03 15:47:41báró Leopold

  Kedves Emberek, nagyon sok a szélsőséges vélemény (szélsőséges nem mindig egynlő a náci/kommunista terminussal). Egyesek szerint ha megfelelő a nevelés, akkor nem lehet baj, mások szerint tök mindegy, hogy hogyan nevelnek a szülők.  Az igazság a kettő között van valahol (plusz még egyébb tényezők, pl. akár genetiaki okai is lehetnek vagy orvosi, ha vkit érdekel példát is tudok mondani).  A nevelés valóban fontos, hiszen kutatások mutatják, hogy a gyerekeikkel nem törődő szülők (amelyet okozhat csóróság, gazdagság meg nagyon sok egyéb ok is) okozhatnak devianciát (az emo deviancia, ez szerintem nem is kérdés), de más kutatások pedig azt mutatják, hogy a legjobb nevelés sem feltétlenül elég ahhoz, hogy a gyermek "normális" maradjon, főleg tinédzser korban.  Nagyon fontos a fiatalok számára a közösség, a barátok és amennyiben a belecsöppen egy emo-társaságba jó eséllyel belőle is emos lesz, még abban az esetben is ha eredendően nem hajlamos az emo által képviselt elvekre. Nem akar kilógni, inkább szüleivel keresi a konfliktust, mint a barátaival. Ez egy nagyon kifejtős kérdés, nem kevés irodalmat lehet találni ezen témában.  Véleményem szerint az emo alapvetően nem káros, de akár káros is lehet. Az említett (és nem említett) öngyilkossági eset (ek) mutatják milyen kárt okozhat, de amennyiben a tinédzser divatból követi ennek veszélye nagyon halovány. Amennyiben a fiatalban meglelhető a suicid hajlam, akkor kimondottan káros. (nagyon belemennék büntetőjogi kérdésekbe is, pl. minősül -e bűncselekménynek az adott társaságban levő fiatalok emos volta, ha az egyik társuk eme "divat" hatására követ el öngyilkosságot).  Hasznosnak viszont semmi esetre sem nevezhető, viszont küzdeni ellene nagyon nehéz, vagy inkább lehetetlen. (legalábbis globálisan, hiszen egyének szempontjából sosem reménytelen a küzdelem, de ehhez nem biztos, hogy elegendőek a szülők)

 • 2008.06.03 15:54:38lindalight

  báró Leopold,

  engem érdekel a genetikai/orvosi ok hogy miért lesz valaki emos. kifejtenéd?

 • 2008.06.03 16:05:10báró Leopold

  Linda: félreértettél, nem azt állítottam, hogy tudok olyan genetikai/orvosi okról, amely miatt emos lesz a fiatal, hanem azt, hogy genetikai/orvosi okok is közrejátsz(h)a(t)nak deviáns viselkedés kialakulásában. Vegyünk egy nagyon egyszerű példát. A gyermek kiskorában nagyon rendes, alig sír stb, de 5-6 éves korára hirtelen agresszív lesz, nem tud barátkozni, szüleivel tiszteletlen. Semmi változás nem történt a családban, baráti társaságban stb, amely indokolná. A gyermeket, ettől teljesen függetlenül elviszik allergológiai vizsgálatra, ahol kiderül, hogy allergiás vmire, amelyet kb az agresszív viselkedés fellépésének időpontjában kezdett el enni. Ezután nem kap ilyen allergént és visszatér az aranyos, rendes kisgyerek. A genetikai része sokkal bonyolultabb, nagyon sok kísérlet/kutatás volt ezzel kapcsolatban, de nem igazán van köztük olyan, amely eléggé megbízható lenne.

 • 2008.06.03 16:09:04plszegy

  - Hány EMO-s kell egy villanykörte

  becsavarásához?  - Egy sem, ők a sötétben szeretnek sírni!f  A többit meg már mások leírták!

 • 2008.06.03 16:13:40vau

  "Egy jóbarátom gyereke, aki nehéz kamaszkort él meg, 15! alkalommal vagdosta el a kezét, szerencsére hosszában."  Bar mar ezerszer leirtak, hogy hosszaban felvagni gaz az eret, en is ideirom. Egyebkent egy ismerosod ismerosenek az ismerose, igaz?  De nem csak ez az egy faszsag van itt keremszepen: milyen az a kinai rajzfilmfigura?  Mao transzparenssel futkaroznak?  Nem vagyok hive a cikkek darabokra szedesenek, de ez egy hulladek volt.  Azert nem tudom igazabol hova tenni, hogy ki fia borja lehetsz, mert:  1. nagyon ven hulyenek kell lenned, h ne tudd, hogy letezett egy Cure, meg a Depeche, es ez egesz kb annak a felmelegitese  2. nagyon fiatalnak kell lenned ahhoz, hogy ezt ne tudd, es megis cikket irj a tinikrol.  A motivaciok evszazadok ota ugyanazok, csak most nem a buszmegallokra festegetnek depeche mode feliratokat, hanem youtubeoznak.  Te meg szerintem allatira korlatolt vagy. Nem azert, mert nem ertesz egyet a kis sminkelos buzulos hulyegyerekekkel, hanem mert minimalis empatiad sincs, de legalabb cikket irsz rola :D

 • 2008.06.03 16:37:36Apafarkas

  Vau: itt a kínában gyártott, de japán eredetű mangákra mehetett a célzás.  Aki hülye, az mindig is az volt. Még két év és elmúlik. Majd jön más marhaság.

 • 2008.06.03 16:39:37vau

  apafarkas: szerintem meg a szokasos kis sarga-kis sarga tajekozatlansag volt.  rajzfilmfigurakat nem licenszelnek gyartasra kinaba szerintem, annyira meg nem dragak japanban a rajzolok.

 • 2008.06.03 16:56:08silvia1

  Mexikóban megfelelően kezelik ezt az ügyet...

  Vau: nekem is ott kellene lenned inkább mint a becsületes cikkírót itt övön alul sértegesd...

 • 2008.06.03 17:02:08vau

  silvia1: mutass ra, mondanivalom melyik reszevel nem ertesz egyet, es indokold meg, ahelyett, hogy kuldozgetsz.

 • 2008.06.03 17:21:11Reggie

  2008.06.03 17:02:08 vau

  Lehet, hogy nehez rajonni, de silvia1 a mondanivalodban levo serteseket rosszalja. Tehat keresd meg ezeket a reszeket, az indoklas meg az, hogy nem illik mast sertegetni.

 • 2008.06.03 17:32:32silvia1

  Kedves Krizsó!

  Mélyen meg tudlak érteni téged! Igazi Emóst manapság már keveset fogsz találni, mert ami ma megy az egy tiniDIVAT és nem szabad összetéveszteni a régi szubkultúrával amit felkarolt azóta a média és egyéb szerencsés fordulatok. Igazi szubkultúrából említ ez a fórum is jópárat ami még nem divat hanem meggyőződés, életstílus. A te filozófiánd pechedre nem maradt meg annak.

  Hogy miért lesznek azok az Emósok amik nem tudni 100% mindenkinél más. Nevelés, családja állapota, feszültség ilyetén levezetése sport helyett, trend, divat, lázadás, média erőszak elleni tiltakozás stb. Kinek mi, de ez a mai tinik egyik önkifejezési útja. Hát ez van.

  Vau: te támadásnak vetted és mélyen sért a cikk, pedig itt nem a benső meggyőződést illetve a szubkultúrát firtatja a cikk, hanem csak a belőle kigurult tinidivatot és az ő útkeresésüket ezen keresztül és lázadásukat.Külömben a kicsit vulgáris-agresszív stílusod zavart.

  Az igazat megvallva néha azért én is rossz vagyok (ellenkező előjellel) és töredelmesen bevallom szurkoltam Mexikónak és az ottani Rockerösszefogásnak... quart.hu/cikk.php?id=2298

 • 2008.06.03 17:41:21Dr. Jekyll és Mr. Hyde

  "Ugyan hosszas keresgélés után sem leltem meg azokat az oldalakat, ahol állítólagosan a szakszerű kézvagdosásra oktatják a lelkes követőket, valahonnan viszont biztosan hozzájutnak az emósok eme információhoz."  href.hu/x/5wpt  egyébként meg: Google, kereső szó: Öngyilkos.  az első találat.......

 • 2008.06.03 17:48:13trachea

  Win:

  ha keresztben vágja még össze lehet varrni... ha hosszában, és jó helyen, akkor már nem nagyon tudnak rajta sehíteni...

  "jól csinálta"... ééérdekes, hogy ilyen infókat csak úgy szívják magukba...

  nem ártana minden iskolába egy-két pszichológust, pszichiátert is berakni... rájuk férne

 • 2008.06.03 17:50:14trachea

  áhh visszaolvastam... vau-nak se ártana...

 • 2008.06.03 18:20:28Pear William

  A probléma nem ennyire komoly a valóságban, mint a cikk leírja. Az emosok 90%a pózer, vagyis csak a külsőségeket veszi fel és néha max összekarcolja annyira a bőrét, hogy másnap tudja mutogatni a suliban.  Emonak lenni már egyébként sem divat, egyre kevesebb van, és őket is cikizik. Nem azért mer emosok, hanem mert a stílus legtöbb követője nem életérzésből csinálja, hanem divatból.

 • 2008.06.03 18:56:59execute

  A kedves Velvetes okostojás most jó sok gyereket fog kinyírni azzal a butaságával, hogy az érvágás hosszában veszélytelenebb. De sebaj.

 • 2008.06.03 19:18:44cantaloupe

  Pear Williams, egyetertek, az emosok nagy resze megmarad a szegecses ovnel, meg a "cijja, puszee, cejetlek XD" dedonal. :)  Execute, azert nagy baromsag a cikkirot hibaztatni mas ervagasaert.

  Eloszor is, mert ez babas blog, szoval nem ez az elso forras, ami megjelenik az onmagat vagdosni akaro emosnak.

  Most akkor a drog veszelyeirol sem lehet itt irni, hatha valaki kiprobalja?

  S attol probalja-e ki valaki, mert nyomtatasban latja valahol? Gondolkodj mar...

 • 2008.06.03 21:15:25babó

  Szobatars!  köszi!!

  tudtam, hogy ő mondta, de annyira nem emlékeztem a pontos megfogalmazásra, hogy nem akartam odaírni. köszi, hogy megírtad... :))  egyébként nekem ez alapján se szívem, se eszem. na mindegy, remélem jófej anarchista nagyi leszek egyszer :))

 • 2008.06.03 22:04:58pazola

  Az emosok atlageletkora 16 ev??? Nema. Akkor van koztuk huszon tuli is? Nema..

 • 2008.06.03 22:54:46Morsx

  csatlakozom ahhoz a par hosszaszolohoz, akik azt irtak, hogy hosszaban a veszelyes.  egyebkent hihetetlen nagy ez az orulet, nehany emo felvan haborodva, ha meglat egy masikat, mert hogy az "biztos csak divat". most nem tokmindegy? tok egyforman neznek ki, most honnan dontsek el, ki az eredeti, meg "ki kezdte"?

  ezt az idiota beszedet meg nem tudom megerteni. elegge megtomtuk mar szegeny anyanyelvunket kulonbozo szlenggel, hogy az ember akkor is mondja, amikor nem veszi eszre, es nem akarja, de miert kell meg ennyi marhasag?  az viszont bosszanto tud lenni, ha engem le emoznak, ti. goth lennek. elmultam mar 20, de mondjuk nem nezek ki ugy, mint egy karacsonyfa. persze fiatalabb koromban en is "lazadoztam", vagy a franc tudja, mit csinaltam akkor, de bizonyos eletkorulmenyek megkovetelik azt, h ne csinaljon az ember magabol hulyet.

  masok erre azt mondanak, hogy akkor nem vallalom fel a stilusom, biztos divat vagyok.

  nincs olyan, h divat. vagy akkor mindenki az. mindenki lesi a masikat, valahonnan ugyanugy ellestek a fiatalabb rockerek/punkok is a mas rocker/punk oltozkodeset, es annak "megfeleloen" lett az.  hogy ne nezzek ki? franc se tudja.

  igazabol sajnalatos, hogy a fiatalabb generacio donti el lassan, ki az "eredeti" es ki nem. ha meglatnak rockkoncerten valakit, aki feherben van, vagy farmerban, azt is megszoljak, hogy "biztos nem is rocker, csak divat"

  na erre mar nem tud olyankor az ember mit mondani, mert felesleges is, es visszatert az elozo bekezdeshez...  visszaterve a temahoz, ez stilustol fuggetlen, ki lesz ongyilkos, ki nem. nem feltetlen szocializacio. van egy kedves ismerosom, egyik szulojet elveszitette, masik alkoholista, rohadt pesszimista, orokke szidja magat, nem feltunesbol, tenyleg, de sose fordulna meg a fejeben...

  lehet, hogy kapok felteglakat a fejemhez, de en igy gondolom

 • 2008.06.03 23:08:11zZz

  Vajh miért hosszában vagdosta a karját...

  img357.imageshack.us/img357/9629/downtheroadgg6.jpg

 • 2008.06.03 23:16:32Morsx

  igen igen, erre a kepre gondoltam pont.:)

 • 2008.06.04 00:46:47vau

  "Vau: te támadásnak vetted és mélyen sért a cikk, pedig itt nem a benső meggyőződést illetve a szubkultúrát firtatja a cikk, hanem csak a belőle kigurult tinidivatot és az ő útkeresésüket ezen keresztül és lázadásukat.Külömben a kicsit vulgáris-agresszív stílusod zavart."  20-as eveinek a vege fele jaro mernok vagyok, aki soha semmilyen kozeli szimpatia kapcsolatban nem volt sem darkokkal, gothokkal, gruftikkal, emokkal, semmivel :D  Nincs itt semmilyen meggyozodes, nem sertegetes, az, hogy a cikk iroja korlatolt, azaz nem tud tullepni a sajat maga szabta korlatain, azt az egesz cikk jol peldazza. Egy gyoker, kocka mernok (en) is jobban ki tudnam elemezni a helyzetet.  Ehhez egyebkent sem kell szociologusnak lenni, minimalis belatas kell a jelensegre, amit az ember egesz egyszeruen ELVAR egy ujsagirotol.  Ahogy egy riporter se megy oda felkeszuletlenul a riportalanyhoz.  Nem sertes az, hogy korlatolt, az lenne sertes, ha azt mondanam, hogy ostoba. A ketto nem ugyanaz. A cikkironak biztos jobban mennek a receptek, azt kell eroltetni.

 • 2008.06.04 02:44:31fagzal

  Az van, hogy ezeknek a gyerekeknek már nincs mi ellen lázadni. Sok-sok generáción keresztül a (konzervatív) szülő és a (liberális) gyerek között ott volt az ellentét: a gyerek lázadt, a szűlő meg szidta, hogy ezt hogy képzeled, meg mi lesz így belőled, meg ezt nem teheted meg, stb. Aztán REPEAT UNTIL KEYPRESSED.  Aztán most itt ez a kor, ami szerintem éppenhogy nem ellenséges, hanem talán túlságosan is védelmező (már a dohányzás sem menő!), és a gyerek (=emó-s) kevés ahhoz, hogy normálisan lázadjon - marad a(z ál)szenvedés. Az ő lázadása a nem-lázadás lesz. A szülő (=idősebb akárki) elvárná, hogy a fiatal normálisan lázadjon, de ehelyett az megeszi a marketinget, amit kitaláltak neki, és kifesti a szemét, nadejómost, mintha ez új lenne. Mit lehet erre mondani? A fiataloknak igénye van a lázadásra, az kell, fontos, anélkül nincs (normális) fiatalság - de beszívatták őket a felnőttek, apa meg mondja, hogy "b*meg, még lázadni sem bírsz normálisan, legalább drogozz vagy igyál mint minden normális ember, mint mi anyáddal *anno*".  Marad a fiatal lázadás par excellence-a, vagyis a szülő idegesítése. Az emo - mint egyébként szinte minden más eddig - csak egy ellenreakció arra, ami volt/van.  Azért hozzátenném: sok generációnak kellett eltelnie ahhoz, hogy megjelenjen az első olyan stílushullám, ami nem újszerű, nem lázadó, hanem simán BÉNA.

 • 2008.06.04 07:54:05bimbambusz

  Talán ez mégsem annyi, hogy "kamasz a gyerek, majd kinövi".. nem volt olyan rég, amikor én kamasz voltam, de anyámék letörték volna a kezem, ha fekete-piros-fehér stb hajjal állítok haza 14-15 évesen. Ez az, ami mára már nem számít.. nem voltak a szüleim vaskalaposak, de szerintem mindennek megvan a maga ideje, az én gyerekem majd akkor lyukasztassa ki magát, meg fesse magát bohócfazonra, ha elmúlt 18 és még mindig akarja ... akartam én is tetkót 14 évesen... kinőttem ... akartam orrpiercinget, na, azt nem :) amit tényleg elhatároz az ember, azt 5 év múlva is bevállalja, amit meg divatból csinálna, azért utólag (jobb esetben) hálát ad a szüleinek, hogy nem engedték.  Ezen kívül nem tartom normálisnak, hogy a kamaszoknak depisnek kell lenniük, a vagdosást meg majd kinövik... persze, "minden kamaszt utálja az egész világ", ezt gondolom mindenki átélte, nekem - és egyik ismerősömnek sem - mégsem jutott soha eszembe, hogy akár csak megkarcoljam magam, vagy csikket nyomjak magamba, vagy bármi...  És persze, nem csak az számít, hogy milyen viselkedést tanul az ember otthon, én is megcsináltam a magam hülyeségeit (bár más téren szerencsére), amikről a család nem tud, és nem is fog tudni, de szerintem akit normálisan nevelnek, nem visz túlzásba semmit. Lehet így is kőkemény rocker, vagy bármi, de nem ő lesz az, aki a 40 fokban bakancsban rohangál, és már 10 m-ről érzed a szagát... • 2008.06.04 10:03:19summarygloss

  Annyira szeretném, hogy ebben a témában visszavenne itt és most az, akinek nincs gyereke. Baromira fingja sincs ugyanis erről az észvesztő féltésről, amibe az ember a szüléssel csöppen. Azelőtt lehet, hogy laza voltam, meg metálos voltam, stb. de minden megváltozik, ha megjön a baba. Szóval itt és most szerintem csitt. Ez egy babás-gyerekes blog, oké?  Amíg a gyerek nem öl meg valakit (mint most a nyagyatádiak), esetleg magát, nem kezd drogozni, sajnos fogalmunk sincs arról, hogy valamit elcsesztünk. Önhittségből, megszokásból, és mert lelki szemeink előtt ő még mindig az a kis cicifaló pöttyöcske stb. Amíg nincs baj, addig senki nem kételkedik a nevelési módszereiben, sőt, gyakran ezután se. Ha ezt az emo-témát is lelazulom annyival, hogy majd kinövi, lehet, hogy nem veszem észre, hogy a gyereknek tinigondjai vannak. Amit, per defenitionem, nem mond el.  A poszt arról szólt, hogy fokozottabban figyeljünk a gyerekre, ha ezt csinálja. Helyénvaló? Igen. Elkésett? Lehet, hogy van, akinek még nem.  "A gyerek felnövése jórészt a szerencsén múlik." Na, ezt is egy okos ember mondta. Nem Churchill, de majdnem. Az egyik kollégám, két felnőtt gyerekkel.

 • 2008.06.04 13:31:12Kallimakhosz

  Szerintem is komolyan kellene venni a problémát.

  Talán csak divat az emo, de lehet, hogy kamaszkori életérzés egy nagyobb rétegnek, akik nem sportolnak, nem iskolaelsők, röviden: valamiért "vesztesnek" érzik magukat.

  Anno depeche-s voltam, de mind a mai napig szeretem ezt a zenét, akárcsak a Cure-t, a Mission-t vagy a Sisters of Mercy-t. Talán rosszul tudom, de utóbbi három együttes a gothic zenét képviselte. Mindenesetre jó néhány szövegüket ismertem: borongósak és nem "rózsaszín szemüvegen" át láttatják a világot, viszont nem bíztatott egyik sem szuicid tettekre. De megjelentek a gruftik magyar képviselői, és a gothic zenék honi művelői, a Fuck of System vagy a Hold már igencsak öngyilkos hangulatot tudott támasztani. Talán ezek és néhány sajátos grufti-nézet lehettek az ősei az emo-nak.

  Viszont a depeche-seket szerintem hülyeség idesorolni: depisek voltak, és talán túl sötétnek látták az életet, de nem voltak öngyilkos hajlamaik. És talán jobban fel voltak készülve az életre, mint a szupermenek, akik mindig is győztesnek hitték magukat, aztán beálltak az élet taposómalmába, és nekik akkor jött a depressziójuk, hogy mégse körülöttük forog a világ.

  Amikor először láttam a Tokyo Hotelt klipen, mondtam is a nevelt lányomnak: jé, ez a srác a sérójával kiköpött Robert Smith (a Cure énekese). A tinik - akár diszkót, akár alternatív vagy emós zenét hallgatnak - előszeretettel követik a divatot. Fájdalom, de szerintem a rock és a punk is átvitt értelemben az. "Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy" - énekelte Pajor Tamás. Ha látom, hogy öltözöl, megmondom, milyen zenét hallgatsz. De ez legalább az egyik fontos vágyukat beteljesíti a fiataloknak: a valahová tartozás érzését, hiszen szinte valamennyien a "meg nem értettség" tévhitében élnek.

  Csak egy nem mindegy: az, hogy hogyan tartoznak valahová. Az öngyilkos hajlamok és a kábítószerezés nem kézlegyintéssel vagy viccelődéssel elintézendő "ügy", hanem odafigyeléssel és - ha már nagyon súlyos az eset - pszichológusi segítséggel.

  Mi is voltunk fiatalok, mi is lázadtunk, ittunk, polgárpukkasztóan öltöztünk, de van egy határ, amit semmiképp nem szabadna átlépni.

 • 2008.06.04 13:47:02zsizsik

  Nem olvastam végig,csak annyi a hozzáfűzni valóm ehez a dologhoz,hogy ezek az idióták nem feltétlen tudják miaz egész,így öltöznek mert ezt tartják divatnak..és ha elmész egy butikba,90%ilyen szar cuccot veszel.az összes15 éves ugyan abba jár..fiúk-lányok.szerintem tök gáz...és ez a frizura....és azt hiszik,most aztán húú de trendi vagyok...bah...

 • 2008.06.04 15:29:41Ernoke

  Az egésznek nincs köze sem a sporthoz, sem a zenetanuláshoz. És sajnos, azt kell hogy mondjam, a szülői neveléshez sem sok. Az azonos környezetben felnőtt, azonos óvodába, iskolába járó öcsém gyökeresen más személyiség volt tizenévesen, mint én (most is az). Amelyik gyerek meghülyül, az meghülyül kamaszkorában. Nyomasztó ezt a huszas éveink végén, gyermekvállalás előtt végiggondolni, dehát ez van.:( Az ember csak reménykedhet, hogy a saját gyereke nem fog annyira kínlódni kamaszkorában, mint ő.:\

 • 2008.06.04 15:44:42bohar

  azert sokat segithet gondolom, ha oszinte marad a viszony a szulo es a gyerek kozott, ha megmarad a kommunikacio, es azert annyit elerni, hogy maradando dolog (ongyilkossag, nemkivant terhesseg, drog,bunozes) nelkul tulelni a kamaszkort

  ja, igaz Ernoke, en remelek egy jobb szulo-gyerek viszonyt, hogy segithessek majd, ha olyan erzekeny kamasz lesz, mint en vagy a ferjem

  velem szerintem az volt a gond, hogy tul sokaig tartott

 • 2008.06.06 12:57:45Darkelf

  Sziasztok,

  Végig olvastam a kommenteket és sok mindenben egyet értek az előttem szólókkal.

  Az emo nem új jelenség mint ahogy az sem ami körülveszi: tömeg hisztéria, provokáció, cikkek garmadája...stb

  Mindig voltak olyan ifjusági csoportok amik úgymond kilógtak az átlagból: dark, goth, black-death metál, punk, alter..stb

  De ha ezek lógtak ki az átlagból akkor mi volt az átlag ? A beat ? a disco, house, trance ????

  És az mitől átlag ?

  Mennyivel jobb egy agyonszoláriumozott, kigyúrt, feszülős cuccokban szaladgáló, "disco" zenére tömegben ugráló fiatal az olyan fiataloknál, akik feketében járva egy másik zenei stílust élvezve rockklubbokban múlatják szabadidejüket ?

  Ne értsétek félre, semmi bajom sincs egyik stílus kedvelőivel sem. A lényeg a különbözöségük egymástól. A média és a közfelfogás negatív előítélettel telíti az embereket pl a feketében járó, festett körmű és szemű emberrekkel kapcsolatban, mégis a hírek a disco-balesetekről szólnak, a drogbotrányokról a szórakozó helyeken amik (teszem hozzá csendesen senkit se bántva) nem rock zenét felvonultató helyek.

  De az emo-nál maradva: az öltözékükkel semmi bajom azon túl, hogy extravagáns nincs benne semmi rossz. Ami nekem nem tezsik az a magyar nyelv szépen lassan bekövetkező elferedülése (cép, cejetlek, cukikavagyikázol, stb).

  Amikor gyermek voltam már nevetés tárgya volt a 70 éves néni ha így beszélt, most már mindenhonnan ez folyik. Én voltam/vagyok dark,goth,black metál kedvelő a zenéért. Már akkor feketében jártam amikor a videoklippek nem árasztották el az országot és azt se tudtam mi az hogy gothic style. (gondolom kitaláltátok nem vagyok gyerek már..:)))

  Most is feketében járok mint egy cég középvezetője, van fülbevalóm, piercingem, gyűrűm, nyakláncom..:))) mégsem öltem meg senkit, magamat sem pedig több mint 10 évig voltam tagja a fentebb emlegetett Cure-os, dark, goth mozgalomnak.

  A mai világban sajnos a rohanás az úr a mindennnapokban ami magam után hozza a szülők fáradtságát, kimerültségét és a legfontosabb TÜRELMETLENSÉGÉT minden irányba (gyerek, kutya, macska, politika..stb).

  A kamasz kor nehéz, és a gyermekekre oda kell tudni figyelni, ez minden szülő kötelessége, ezt válalja mikor gyermeket válal. Az emo csak egy divat ami elmúlik mint minden más és csak azok viszik tovább akik megtalálták abban a rendszerben, kapcsolódva a társadalom többi rétegéhez a helyüket.  Elnézést ha hosszú lett... peace..:))

 • 2008.06.06 13:31:10Darkelf

  Egy kis kiegészítés:  Ne értsetek félre, nem bagatelizálni akarom ezt az egészet. Amíg csak egy csoprthoz tartozásról van szó nincs gond de ha színre lép az öncsonkítás, öngyilkosság, az ebbe egymást belehajszolás gondolata és ténye már elkeserítő a helyzet. Hála a tv, rádió, újság, egyszóval média "áldásos" tevékenységének az tapasztalható, hogy egyre több öngyilkos hajlamú fiatal csatlakozik az emo-hoz mert az említett orgánumok hatására az a tévképzet terjedet el, hogy ez az egész erről szól. Tehát nem a stílus miatt lesz öngyilkos, hanem az önpusztító hajlama miatt csatlakozik egy stílushoz amiről tévesen úgy gondolja teret és fórumot ad hajlamainak. Az emo egy zenei és öltözködésbeli stílus amnithez párosul egyfajta "életérzés" is. Ahogy a pl. goth-ok között is van jó és rossz, depressziós és nem depressziós, ugyanez a kettősség megvan az emo-sok között is.

  Minden esetre minden szülőnek érdemes odafigyelni a gyermeke által küldött jelekre mert nem ritka, hogy komoly problémákat rejtenek az legapróbb különcségek is. Persze ez nem törvényszerű. Summerygloss-nak igaza van: amíg nincs gyermek könnyű azt mondani , hogy majd kinövi, de rémítő volt először látni, ahogy a gyerek (rokon) a szemébe fésüli a haját és félrebillentett fejjel néz mert ezt látta a tv-ben. Szerencsére kicsi még ahhoz hogy értse mit tesz. Bár ha az értelmet vesszük alapul, nem sokban különbözik a tizenéves emo-soktól. Ők sem tudják mi is ez valójában. Mintahogy valószínüleg az ÉRZELMES - ÉRZELGŐS kifejezések közötti különbséget sem értik. Peace

 • 2008.06.06 15:49:57Darkelf

  ehh..nem megy nekem a gépelés..:)))  természetesen summarygloss -al értek egyet a-val és nem e-vel... Peace

 • 2008.06.14 09:38:13execute

  Na visszanéztem, hátha a kedves cikkíró KIJAVÍTJA A "HOSSZÁBAN FELVÁGNI VESZÉLYTELENEBB" dolgot, de nem. Ennyi esze van szegénynek.  Ő biztos jobban össze tud foltozni egy hosszában szétvágott csőtésztát, mint egy kettévágottat. Talán elmehetne érsebésznek a hatalmas tudásával.  Számtalan intézetis gyerekkel találkoztam már, és érdekes módon mindnek keresztbe volt szétvagdosva a keze. Láttam én is képet az EMO-s érvágás kivitelezéséről. Ott is a hosszantit ajánlják az öngyilkosjelölteknek. És mostmár az INDEX.HU is ezt ajánlja! Nagyon jó :-)

 • 2008.06.14 09:58:57Kiskunsági Cuvee

  Hülye egy téma, de az a tény, hogy valaki hosszában vagdossa magát, s erről írnak, esetleg véleményt alkotnak, az még nem tekinthető ajánlásnak.  Amit idézel nem is így van leírva a cikkben. Tudod, idézni, csak pontosan.....

 • 2008.06.14 14:44:16execute

  Nem idéztem, hanem idézőjelbe tettem egy pár összetartozó szót.  De a kívánságodra nézzük a lényeget:  "Egy jóbarátom gyereke, (...) 15 alkalommal vagdosta el a kezét, SZERENCSÉRE HOSSZÁBAN. Nyilván direkt, mert ellenkező irányban ennyiszer nem tehette volna meg, így csak remélni tudom, hogy az állítólagos netes tájékoztatásban benne volt hogy NE KERESZTBE nyisszantson."

  A lényeg, hogy mostmár a google biztosan hozza ezt a "netes tájékoztatást", és az emo-s az index.hu-ról megtudja, hogyan "biztonságos" az érvágás. Az érsebészek pedig kezdhetnek gyakorolni. :-)

 • 2008.06.14 15:02:31execute

  Na, nézzünk egy jobb írást az emósokról:

  www.bloblo.hu/post/annakatierdekel/6169/Kirv-kortrs-szubkultrk-a-Nagyvilgban-s-haznkban--els-rsz  Kiemelem az idevonatkozó részt:

  "Gyakran oly' mértékig terjed (ön)sajnálata, hogy kárt tesz magában - vagdosással. Vagdossa az ereit. De persze nem hosszában, hanem keresztben. És közben sír. Fáj neki, belül is, kívül is. Szegények, nem is tudják, hogy a jó érvágó két fő ismérve a kádnyi forró víz és a hosszában, jó mélyen felvágott erek. "  az ilyen keresztirányú vágások miatt van féltucat karkötő némelyik elvetemült példányon.

  Ja! K.Annácska is keresztbe vágta el magának. Bár ő inkább kokós, mint emós.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta