SZÜLŐSÉG

Cumisüveg vagy pohár?

2008. június 3., kedd 14:00

Nemrég kiveséztük, hogy mit szopjon a gyerek (leginkább semmit, de inkább cumit, mint hüvelykujjat), most az a kérdés, hogy ha szomjas a kölyök, miből adjunk neki inni? Cumisüvegből vagy műanyag pohárból?

Egyes álláspontok szerint a legjobb, ha már az egészen kicsi babákat is pohárból vagy kiskanállal próbáljuk itatni, ha mindenképp szükséges még folyadék az anyatejen kívül. Ők azzal érvelnek, hogy a cumisüvegre nagyon hamar rászokik a gyerek és utána nehezebben fog szopizni.


Van, akit ez nem érdekel, kényelmesebbnek és egyszerűbbnek véli a cumisüveges megoldást: fertőtlenítve bárhová el lehet vinni, így az sem okoz gondot, ha a poronty egy kiadós séta során szomjazik meg.
A lehetőségek nem merülnek ki ezzel, választhatunk még csőrös poharat és nagyobbaknak való csőrös cumisüveget is. Ti melyiket használjátok?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.03 16:28:54Yuki

  A mi babánk néhány napos kora óta kap kiegészítő tápszer pótlást az anyatej mellett. A kórházban pohárból adták neki, döbbenetes volt látni, milyen ügyesen iszik belőle. Itthon is pohárból itatjuk, mert megijesztettek, hogy a cumi elronthatja a szopókészségét. Szerintem nem macerás a pohár (nem csőrös, teljesen sima). Igaz, hogy valamennyi mellé megy, de az előke megoldás erre, és csak ritkán ázik el annyira, hogy át kelljen öltöztetni. Azért remélem, hamarosan már csak szopni fog, mert a tápszer elkészítése, melegítése azért macerás.

 • 2008.06.03 16:46:11fehérgalamb

  Yuki mindent bele sokan feladják szopit,pedig megéri küzdeni.Nálunk is jól ment a pohár az elejétöl és kevesbb jönn vissza büfibe mint az üvegböl.

 • 2008.06.03 17:32:11persona

  Pohárpárti vagyok én is. Mi mokkáspoharat használunk kezdettől fogva, kiegészítőül anyatejet(fele mellément pár hétig, mire belejöttünk) és később vizet is ebből ivott a kislányom. Most 14 hónaposan önállóan, félkézzel iszik pohárból, én odaadom neki evés közben, aztán ő jelzi, ha elég volt,ekkor leteszem én. Időnként a kíváncsiságából fakadóan magára önti a tartalmát, de erre jó az ikejás béka előke, ami felfog minden lecsorgó dolgot:)

  Amúgy a poharazás ötletét anyámtól tanultam, aki nagy pohárpárti volt és elmondta, hogy pár hetes korunktól ügyesen ittunk már belőle.

  Ja és sétához/utazáshoz csöpögésmentes kulacsot hasznlunk.

 • 2008.06.03 18:29:23Cobold

  Nálunk, mint Hübele babájánál, Zsófinak se kellett a cumisüveg, és a cumi se. Odáig jutottunk, hogy üvöltött, ha meglátta a cumisüveget. Úgyhogy pohár. Azért én később bepróbáltam a csőrös poharat, pl. hogy az éjszakai vízivást önállóan is tudja intézni, ha kell, de egyszerűen nem tud mit kezdeni vele. Úgyhogy maradt a pohár.

 • 2008.06.03 20:04:25Miss Marple

  Pohár. Nekem már negyedszerre is bejött. Vész esetén csőrös bögre.

 • 2008.06.03 20:06:51kn

  lányom 7,5 hónapos koráig csak szopott, azóta a pulsz folyadék csak víz, pohárból szívószállal.

 • 2008.06.03 20:31:58míramira

  Az én lányom 32 hónapos mindenevő, anyatejes még mindig,de a cumisüveget is szokta kérni itthon ugyanúgy mint a poharat,vagy a varázsitatót.

 • 2008.06.03 20:38:49kriszi

  Cici, kiskanál, sportzáras üveg, szívószál, pohár. Szívószál, sportzáras még most is nagy kedvenc, és szalonképes is a nagy lovaknak :) A sportzáras nagyon praktikus volt kb. féléves koruktól, ugyanúgy lehet fertőtleníteni, mint a cumisüveget, zárható, hurcolható, dobálható, szóval minden szinten szinte minden :)

 • 2008.06.03 21:16:32Maja Papaya

  Jó, hogy nincs szavazás, mert nem tudnék válaszolni :)  Nálunk pohár ÉS cumisüveg van.

  Pótlás ill. most már csak tápszer/babatej cumisüvegből, víz pohárból. Bámulatosan hamar belejönnek a pohárból ivásba, érdemes megpróbálni! Ha a szüleimnél ér a vacsora, nem is vacakolok a cumisüveggel, a csajszi sem csinál problémát belőle, ha bögréből issza az esti tejét.  A fiam kábé másfél évesen egyszer csak nem kérte már a cumisüveget, a lányom is jó úton halad, nem tűnik függőnek.  Két dolog nincs forgalomban

  1. csőrös pohár - szerintem teljesen felesleges lépcső, hangsúlyozom, szerintem, igaz, én a bilivel is így vagyok, szokjon rá a bilire, majd szokjon át a vécére...  2. cukros levek - igazi gyümölcslét még kaptak volna, ha kellett volna nekik, a nagy még meg is itta néha, de ő is inkább vízivó volt. A kicsi mostanában kezdi felfedezni őket (egy éves múlt)  Ja, és nem tudom, hogy számít-e, de úgy gondoltam, nem veszek gyerekmintás cumisüveget, mert előfordulhat, hogy a minta miatt válik a gyerek kedvencévé. ???Szerencsére az aventes jó semmilyen :), be is vált mindkettőnél.

 • 2008.06.03 22:44:20ritucci

  Én nem értem miért riogatják a népet ezzel a szopókészség romlással a cumisüvegtől? Lányom 6 hónapig csak szopizott, de rendszeresen minden héten kapott cumisüvegből is anyatejcit, hogy a nagyik is etethessék, mi pedig a férjemmel kicsit romantikázzunk. Semmi sem romlott tőle, pedig nem volt soha egy falógép a kiscsaj. Szerintem ez egy elavult butaság! Megfelelő cumisüveget kell találni ...

 • 2008.06.03 22:53:54Maja Papaya

  Hát... a kettőből két gyerekemet nem befolyásolta a cumisüveg, egyikük sem utált le engem :)

  Vagy mázlisták vagyunk, vagy jól választottunk cumisüveget, vagy csak direkt ellentmondanak az idevágó szakirodalomnak - azt azért nem hinném, hogy ritka kivételek lennének.

 • 2008.06.03 23:03:29monsterwoman1

  Szülés után a kórházban a szobatársam az első napon cumit tömött a babája szájába. Ezekután a szoptatás csak nyűglődés volt számukra, az anyuka sírt a fájdalomtól, a kicsi pedig gyakorlatilag nulla mennyiséget szopott (a mérleg szerint). Ott és akkor nem akartam beledumálni, habár halkan megpendítettem, nem kéne a cumi.

  Két hónappal később találkoztunk, amikor az anya elmesélte, 2 óránként mellszívóval fej, és azt kapja a baba cumisüvegből, mert a ciciből nem képes kiüríteni a kaját, csak az üvegből.

  Ilyen is van...

 • 2008.06.03 23:08:10glad az egyetlen

  A mi csemeténk saját elhatározásból átugrotta a cumis időszakot, így ez elmaradt.

  Csörös poharat viszünk az utra, de szigoruan a biztonsági szelep nélkülit (még ha ez kényelmetlenebb is), mert az egy "zsákutca" a picur számára a pohárra szoktatás rögös utján. :)  Amúgy mostanábban egyre inkább rászokott az ásványvizes üvegből való ivászatra, szintén ön elhatározásból.

 • 2008.06.03 23:08:40monsterwoman1

  Ettől függetlenül az én gyerekeim cumiztak és a nagyfiam cumisüvegből ivott (a kicsi nem fogadta el, ő poharazott). De , mint a példa mutatja, nem elavult hülyeség, tényleg van, akinek bezavar.

 • 2008.06.03 23:27:02Maja Papaya

  A helyzet az, hogy a feltett kérdésben gyakran a gyerek dönt. És nem feltétlenül úgy, ahogy te azt jó előre eltervezted.  Ha igényli a cumit, jelezni fogja félre nem érthetően, és te engedsz neki, még akor is, ha a cumizavart kockáztatod, illetve tehetsz nagy ívben a cumizavarral riogatókra, és tömheted a szájába a cumit/ cumisüveget, ha ő nem hajlandó elfogadni.  Szóval, jó ha van otthon pohár, kiskanál, cumisüveg, varázsitató, netán fecskendő :)

  Valamelyik kelleni fog.

  Utána meg csak a megfelelő ideológiát kell kitalálni, hogy miért pont ez a legeslegjobb választás a világon :)))  (Miért, miért, mert a gyereked természetesen egy zseni, és amit ő választ, az csak a legeslegjobb lehet...)

 • 2008.06.04 00:06:22glad az egyetlen

  Hát az hogy a gyerek választ az csak fél igazság.

  A sima cuminál nálunk a gyerek választott, mert felajánlottuk neki, de nem kért belöle (nem is eröltettük aztán).

  Cumis üveget viszont csak akkor kapott volna ha szoptatási probléma adódik nagyon korán, így ebben nem választhatott, mert amit nem ismer azt nem követelheti. ;-)

 • 2008.06.04 07:16:45vikimanka

  Nálunk a nagy cumisüvegezett, abból teázott szopi mellett. akkor még ajánlották, hogy teáztassam. Viszont a játszó cumit nem fogadta el. Most a kicsi 5 hónapos koráig csak szopizott, nemrég elkezdtem hozzátáplálni. Ő első perctől kezdve pohárból ivott, de csak azt a pár korty anytejet amivel a vitaminokat adtam be neki. Mióta eszegetünk mást is meg melegre fordult az idő néhány korty vizet is iszogat a pohárból. Próbáltam neki a cumisüveget és a csőrös poharat is/kényelmesebb lett volna/, de azokból nem tud inni. Így marad a pohár. Most már csak azt szeretném elérni, hogy tartsa meg jó szokását és szopizzon egy éves koráig legalább és akkor kilőhetjük a cumisüveg használatát. Akkorra már profira tudná fejleszteni a pohárból ivást. A csőrös poharát nagyon kell szívni, szerintem azért sem megy neki.

 • 2008.06.04 07:22:09vikimanka

  Nekem is volt egy szobatársam a kórházban, aki már első pillanattól kezdve "tudta", hogy neki nem lesz teje, mert az első gyerekével sem volt. Nem is izgatta magát, kérte a tápszert a picinek. Ő is odaadta neki a cumit rögtön. Amíg mi állandóan szoptattunk, ő csavargott az osztályon, átjárt a nőgyógyászatra a befektetett kismama ismerőseihez és mondogatta, hogy neki úgysem lesz teje. Pedig talán a harmadik napon többször is szopott a babája kb.30-40 g-ot. Mégis feladta. Néha szoktunk találkozni, természetesen egyáltalán nem szoptat. Ilyen is van, ő amúgy is nagyon pörgős, dolgozik is, igaz, hogy kötetlen munkaidőben, de szerintem készült erre, hogy más is tudja etetni a babáját ne csak ő.

 • 2008.06.04 07:48:03gabo75

  Nálunk mind a kettő fél éves koráig csak szopott. Cumija egyiknek sem volt. A nagy 6-7 hónapos korában "ismerte" meg a cumisüveget, mert nyári kánikulában úgy éreztem kevés az amit pohárból meg tud inni. Kb másfél éves koráig abból kapta a vizet napközben, és egyszer csak úgy magától elhagyta. A pici most 10 hónapos, egy hónapja iszik cumisüvegből, szintén a nyári kánikula miatt. Nála meglátjuk meddig tart ez az időszak. Napi másfél liter viz simán elfogy, míg pohárból ennek csak a töredékét itta meg.

 • 2008.06.04 07:58:54Cyr

  tejszagúselyemfej: "Én nem értem miért riogatják a népet ezzel a szopókészség romlással a cumisüvegtől? Lányom 6 hónapig csak szopizott, de rendszeresen minden héten kapott cumisüvegből is anyatejcit, hogy a nagyik is etethessék, mi pedig a férjemmel kicsit romantikázzunk. Semmi sem romlott tőle, pedig nem volt soha egy falógép a kiscsaj. Szerintem ez egy elavult butaság! Megfelelő cumisüveget kell találni"  Bocsi, de ezt most igen gáznak érzem, le is írom miért. Azért riogatják vele a népet, mert elromolHAT. Vannak sokan, mázlisták, akiknél nem romlik el. De hidd el kétlek, legalább ennyien vannak, akiknél elromlik. Megfelelő cumisüveg. Ehe. Nyilván az Avent, meg a Medela nem megfelelő. Merthogy attól is elromolHAT. (mesélj, mi a megfelelő?)

  Neked nem romlott el, tekintsd MÁZLINAK, ami nem indokolja a mellverést, max csendes megkönnyebbült sóhajt.

 • 2008.06.04 08:08:09Cyr

  Vikimanka: "Pedig talán a harmadik napon többször is szopott a babája kb.30-40 g-ot. Mégis feladta."  Ehhez csak annyit tennék hozzá - bár nyilván nem ismerjük a pontos részleteket - hogy mindkét oldal eszetlen nehéz. Értsd: piszok nehéz - esetleg hosszú hónapokig - nem feladni, de ezerszer nehezebb a végén mégis feladni. A végén már csak beszélgettetek. A könnyeket már nem láttad. De gyanítom, ott voltak azok, mindegy, hogy kisírva, vagy kisíratlanul.  Na, megint hormonnapom van. Megyek inkább reggelizni, mielőtt totál telibe talál... :)

 • 2008.06.04 08:26:18Subbantósdi

  Azért ahogy olvasom, nagyon szerencsések vagytok, hogy a gyereketek elutasította a cumisüveget vagy csőrös üveget, csőrös poharak.

  De mit tegyek én, akinek a gyereke ehhez ragaszkodik, ahogy a benne lévő tejhez?

  Most elkezdtem próbálkozni, hogy kis tejjel odateszek egy műanyag Disney's poharat, hátha egyszer kiváncsi lesz rá és hozzányúl...

  Amúgy az önálló evéssel is így értünk el sikert+ott kimentünk a helyíségből és leselkedtünk, meg jó ideig nem ültünk le Hozzá az asztalhoz, csak lassan visszajöttünk de mindig "elfoglaltuk magunkat", meg csak úgy tettünk-vettünk Előtte, aztán már ettünk is és kb. két hét alatt elértünk, hogy eszik önállóan kézzel, sőt leszedi a kaját más tányérjáról és kenyeréről, aztán kb. két hét alatt a kanállal is teljesen megbarátkozott, mostmár rendesen tartja és egyre jobban kanalazza a kicsit darabosabb kajákat is.

  Szóval nagyjából egy hónap alatt, most 20 hónapos korára elértük ezt is.

  Tudom, ez itt nem fő téma, de evés-ivás, gondoltam, kapcsolatban van.

  Szóval akinek későn érő gyereke van, ott szerintem várni kell, hogy önállóan legyen hajlandó enni, kanállal is és gondolom, az ivással is ez van.

  Türelem, sajnos Ő nem egy utánzó tipus, vagy aki szereti, ha a kezébe adják és úgy próbálják rávenni a dolgokra.

  Ilyen is van...

  Szerintetek összejön így a pohár, hogy magától "rábukik"?:o)

 • 2008.06.04 08:36:37monsterwoman1

  Hááát!

  Ha magától rábukik a pohárra, annak valszeg az lesz a vége, hogy a testére borítja az innivalót. 30 fok melegben, kimelegedve nem olyan kellemes élmény a hideg csapvíz...Lehet, hogy utána nem fogod pohárból itatni egy darabig.

  Tapasztalatom szerint a kicsik sokkal könnyebben isznak pohárból, mint bármi másból. Teljesen egyszerű, nem kell szívni sem, csak a szájához tartod és öntöd. Felnőttként nem probláma úgy irányítani, hogy csak kevés folyadékot öntsünk.Nyilván nem fél litert egyszerre, hogy fuldokoljon.

  Szerintem az üveg nekünk anyáknak jó, nincs vele macera, teletöltöd, odaadod, ő meg iszik, amikor kell.

 • 2008.06.04 08:43:59monsterwoman1

  Ja! És a tej+cumisüveg variáció abszolút a szopást pótolja, úgyhogy szerintem a pohárba tejet próbálkozással nem mész sokra. A nagyfiam egyéves kora után (amikor abbahagyta a szopást), esténként üvegből ivott tejet. Kb 2,5 éves koráig igényelte (puha itatófejes üveg volt). Miután erről leszokott, a tejet nem is issza meg. (ebből gondolom, hogy szopás helyett csinálta)

 • 2008.06.04 08:45:58Subbantósdi

  Nálunk nem megy a szájához tartás, elhúzza a fejét és a kezével is eltolja, ideges lesz.

  Sajnos alapban nem egy kiváncsi, felfedező tipus, inkább kényelmesebb és a kialakított szokásaihoz nagyon ragaszkodik.

  Nálunk nem volt szoptatás, hanem tápszer megy már elejétől.

 • 2008.06.04 08:47:43monsterwoman1

  Akkor bocs az okoskodásért:-)

 • 2008.06.04 08:48:53Subbantósdi

  Szóval szoptatás kizárva, 18 hónapja megy a csőrös pohár. Ezért gondolom, hogy nem lesz egyszerű a dolog, mert ezt a foglalatosságát csinálja már a legrégebben, leszámítva a pelenkába pisilés-kakilást. :o)

  Enni sem eszik olyan régóta, csak négy hós korától, pl.

  Persze időnként mi próbálkoztunk pohárral, de ahogy bármi másfajta folyadékkal, ezzel is elutasítás.

 • 2008.06.04 08:50:08Subbantósdi

  Nem baj, örülök, hogyha tanácsot kapok, nem szeretnék ezzel senkit sem bántani, hogyha nem ugrok rögtön örömujjongva, csak kicsit árnyalom a helyzetet, hogy jobban lehessen elképzelni.

  Azt már bánom, hogy nem mutattam meg Neki inkább a poharat, a csőrös pohár helyett, de ezt már hiába bánom.

 • 2008.06.04 08:52:34vikimanka

  Cyr! Tévedsz! Gyerekkorunk óta ismerjük egymást!

 • 2008.06.04 08:52:44monsterwoman1

  Annyira nem kell bánni. Nyilván nem ebből fog borozgatni 20 év múlva a házibulikon:-)

  Kára meg nem származik belőle.

 • 2008.06.04 08:53:53Subbantósdi

  Lehet, hogy változik majd ízlése, erre várni kell és már szeretni fogja a színes, édes, gyümölcsös dolgokat is és a poharat is kipróbálja. :o)

  Majd a dackorszak? :o)

 • 2008.06.04 08:56:52Subbantósdi

  monsterwoman1: igen, gondolom, hogy egyszer majd iszik mindenfélét, meg pohárból, mert olyan még nem láttam, hogy valaki nem ivott pohárból és csak tejet ivott egész életében.

  De vajon ez mikor lesz?:o)

  Amúgy én is nagy tejivó voltam, meg apám is,( Ő szinte csak vizet ivott tejen kívül, nyáron kis gyümölcslét, de napi egy doboz tejet mindenképp vagy kettőt időnként), igaz, engem teáztattak is, de aztán attól úgy megundorodtam, hogy vagy 20 évig csak tejet ittam, meg persze vizet és gyümölcslét, de teát nem. :o)

 • 2008.06.04 08:59:19monsterwoman1

  Nekem ez tök fura, mert számomra a tej nem is innivaló, hanem kaja. Én a vízre szavazok...

 • 2008.06.04 09:00:05vikimanka

  Ja, és ha nem lennék meggyőződve, hogy neki ez nem okozott lelki problémát, akkor meg sem említettem volna. Egy tök laza, minden mindegy csajról van szó.

  Nagyon megtudom érteni azt, aki szeretne, de mégsem tud szoptatni. Többek között itt is olvastam már olyantól, aki hónapokig sznte a lehetetlent is megtette, azt nagyon tudom tisztelni.

 • 2008.06.04 09:09:19zskoncz

  én tapasztalatlan vagyok, egy gyerekel aki csak 2 hónapos nem sokat tudok.

  de a lányom nem hajlandó elfogadni a cumisüveget. kis vizet próbálok ebben a dög melegben belediktálni , mert nem mindig van óránként tejem, és időm szoptatni. és tanácsolták többen is hogy próbáljam itatni. de a cumisüveg nem jön be,ordit és folyik ki a száján a viz.

  viszont cumit adtam neki, mert az első 2-3 hétben egy szoptatás lett volna az egész nap.nem tünik problémának, ugyanugy szopik mint eddig!

 • 2008.06.04 09:32:31summarygloss

  Enyimé mindent eszik és iszik. Cici, cumi, pohár, kanál, tányér, csőrös pohár, minden érdekli. Ufo-e vagyunk?

 • 2008.06.04 09:35:03vikimanka

  Zskoncz! Próbáltad már kis kávéscsészéből vízzel itatni? Nálunk most ez megy.

 • 2008.06.04 09:40:35zskoncz

  vikimanka! még nem. most a kiskanál megy nálunk.persze ha időm van akkor hagyom szopni, akkor is ha csak szomjas.

  de kiprobálom!

 • 2008.06.04 09:54:49Teofil

  Sziasztok!  Az én 13 hónaposom egy cicibubus, nincs se üvege, se pohara. Persze próbálkozunk néha pohárral is meg szívószállal, vízzel és gyümölcslével. Minden alternatívára képes, de nem érdekli :). Úgyhogy útközben időnként megszoptatom. Ha láttok valahol egy csajszit egy 13 kilós ló gyereket szoptatni, az én vagyok :))

 • 2008.06.04 10:22:22agaranty

  Summarygloss!nem vagytok ufok, csak idáig nem mertem írni, m "bezzeg-anyukának" hangzott volna, de nálunk a csőrös pohár kivételével minden bejött és emellett még lelkesen tud cicből szopizni is, a kanállal ivás pedig a kedvenc játéka. a cumisüveg nálunk is azért praktikus, m a nagy melegben tényleg sokkal többet iszik meg belőle, mint a pohárból! de én már adok neki egy kis instant teát (Hipp instant) is, nagyon rossz, fogrontó anyuka vagyok?

 • 2008.06.04 10:26:49Subbantósdi

  summarygloss: szerencsések vagytok, biztos alapban egy kiváncsi, érdeklődő, felfedező tipusú a gyereked, aki szereti a dolgait előrelendíteni. :o)

  Én is remélem, hogy a fiam, aki majd két hónap múlva nagyjából megszületik, hasonló lesz és nem lesznek ilyen gondjaink.

  A lányom sajnos általában kényelmes, a szokásai rabja és elutasító az újjal, bármi legyen is az. :o(

 • 2008.06.04 10:28:27Subbantósdi

  Hát nálunk meg nem volt szoptatás, nem volt cumisüveg, de van csőröspohár és nincs semmi más alternatívára való nyitottság.

  A szívószál sem érdekli.

 • 2008.06.04 12:18:51ritucci

  Cyr, igazad van egyetlen gyermekem alapján ne osszam az észt, de nem hiszem, hogy csak mázlin múlik. Én a suttogó szerint csináltam és valamire csak alapozza azt a kijelentését, hogy a cumisüveg nem rontja el a szopási készséget, sőt javasolja (persze nem az első naptól) a cumisüveg használatát. Mi a 4. héttől kezdtük bevezetni - akkor már klasszul szopizott - csak egyszer egy nap este. Nyilván minden gyerek más de szerintem jó ha ilyenről is lehet hallani, nem csak a riogatásokról (és pont ezért nevezem riogatásnak, mert korábban csak és kizárólag a rosszpéldákról hallottam én is)

 • 2008.06.04 12:38:28Cyr

  tejszagúselyemfej: Valamire az LLL is alapozza a saját állítását. Sztem az igazság valahol a kettő között lehet, ha egyáltalán létezik olyan, de mindenkire általános érvényű valószínűleg nincs.

  Persze, hogy jó, ha ilyenről is hall az ember, de azért jobb óvatosnak lenni, pláne olyanoknál, ahol nem kimondottan problémamentes a szoptatás első időszaka sem.

  Cumisüveget meg sajnos a legtöbb kórházban alapból nyomatnak.

 • 2008.06.04 12:41:42Medellin

  Én ilyeneken soha nem elmélkedtem, hogy miből kéne itatni, vagy miből lenne célszerű. Valahogy soha nem volt téma nála sem. Abból iszik, amit épp a kezébe adok... Úgyanúgy iszik cumisüvegből mint (szelep nélküli) csőrös pohárból. Néha mindkettő elöl van, és ami a keze ügyébe akad, abból iszik. Bár a poharat is szokta néha rázni, és akkor vizes lesz minden, de nem érdekes. Csak víz. Felszárad. (Amúgy 13 hónapos, és elég sok hónapja iszik mindkettőből. Nem is emlékszem mióta. De cumisüveggel kezdte.)

 • 2008.06.04 12:43:39psyché

  Nekem ket gyerekem van. Az egyik imadta a cumisüveget 2,5 eves koraban alig tudtuk leszoktatni rola. pedig mar tudott poharbol is inni, csak eppen nem szeretett. A csörös poharat utalta, sosem fogadta el. A masik pedig a cumis üveget nem szerette, csak a csörös poharbol volt hajlando inni, most mar (21 honap) azt sem: kizarolag poharbol iszik. Mindezt minden eröltetes es kenyszer nelkül. Szoval, szerintem, ez is, mint nagyjabol minden, gyerekfüggö. En ui mindkettöt ugyanugy probaltam nevelni, megis voltak dolgok, amelyek az egyikkel mentek könnyebben, voltak dolgok, amelyek a masikkal. A cumisüvegnel csak az a fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a gyerek folyton a cukros löttyöket szopogassa belöle. Adjunk neki vagy vizet inni, vagy vegyük ki a szajabol a cumisüveget, ha mar latjuk, hogy csak jatszik vele. Ebben en nagyon következetes voltam, mert nem akartam, hogy a fiam foga elromoljon.

 • 2008.06.04 15:35:17bohar

  nekem sem volt sose kerdes, poharbol, nem elvi okokbol, egyszeruen a 2004es bababarat Mavban, poharbol itattak, (mert kellett, vizzel) es lattam, hogy ujszulott es tud inni, ezert kesobb, joval kesobb, igy itattam en is, akkor tertunk at a csoros poharra-sokkal kesobb, mikor elalvas elott rendszeresen inni kert, amikor mar majdnem elaludt, az ivashoz fel kellett ulnie, es ezert kiment az alom a szemebol..akkor jott a csoros pohar, de egyszer meghallotta, hogy a ferjem dedosnak nyilvanitotta a poharat, aztan nem fogadta el tobbe

  a masodiknak akkor szereztunk be csoroset, amikor repulni keszultunk, gondolvan, hogy a leszallasnal majd segit, ha iszik es ezaltal nyel kozben, nem valt be, leszallasnal semmi csak a figyelemeltereles, ugyhogy nala is csak a pohar maradt

  harmadik meg icurkapicurka,

 • 2008.06.05 11:18:39vasszűz

  tejszagúselyemfej, nálunk egy az egyben ez volt a helyzet, azért kellett a cumisüveg, hogy ha rábízom a nagyikra a gyereket, éhen azért ne haljon. Egy-egy alkalomtól még nem lesz cumizavaros, amiről már annyit hallottam, hála a Kismama magazinnak, de még mindig nem tudom, mi az. Egyébként Tracy valami olyasmit is ír, hogy olyan cumit kell választani, amely hasonlít az anya mellbimbójára. Érdekes, a tápszerezőknek is ezt javasolja, nem tudom miért, talán mert amíg ki nem derül, hogy van-e elég tej, addig a szoptatással próbálkoznak, és ilyen rövid idő alatt is megszokja a mellbimbó formáját a baba?

  De tényleg, kisvasszűz sem fogadta el (az ajándékba kapott) tefalos cumisüveget, az aventosat meg igen.

  Ezt egyszer megemlítettem a védőnőnek, ő mondta, hogy a jól szopó babák könnyebben isznak pohárból, ebben is lehet igazság.

  De a cikk egyébként ha jól értem, arról szól, hogy ki mit használ, ha már nem csak tejet kap a gyerek.

 • 2008.06.05 11:32:44eino.

  Hónapokig csak szopott . Ha valamiért nem voltam otthon és cumisüvegből kellett etetni, hát az nagyon nehézkes volt. Az első facsart leveket is inkább pohárból kapta, de azzal is nehezen boldogult végül is kb. 7 hónaposan tanult meg cumisüvegből inni, de 13 hónaposan teljesen elhagytuk, maradt a pohár és a fél literes ásványvizes üveg (érdekes, abból elsőre simán ivott).  A csőröspohár teljesen kimaradt , szerintem felesleges cucc és valamiért undorítónak tartom. Olyan mesterkélt vagy nem is tudom. Persze ettől még másnak beválhatott.

 • 2008.06.05 15:49:10ikuko

  kórházban is pohárból adtak neki inni,és el se hittem egy újszülött tud ilyet:-)

  úgyhogy itthonra nem is vettem cumisüveget,poharazunk:-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta