SZÜLŐSÉG

Bébinapló: az első fog torokgyulladással érkezett

2008. június 2., hétfő 08:00

Abigél beteg. Illetve nem tudom, hogy még beteg-e, vagy csak az volt, mert eleve észre sem vettem, hogy beteg. A szokásos védőnői rutinlátogatás alkalmával ordítva tiltakozott a mérlegelés ellen, mire mondta a védőnő, hogy Abigél sosem szokot ilyen nyűgös lenni, ráadásul kicsit meleg is, biztos beteg. Így inkább áthívja a doktornőt. A doktornő pedig megállapította, hogy igen, valóban beteg, torokgyulladása van.Azt hittem összeesek és elájulok, vagy megnyílik alattam a föld és elsüllyedek, vagy mindezt egyszerre, lerogytam egy székre és majdnem elbőgtem magam. A gyerekem beteg, beteg és én nem vettem észre, még csak nem is gyanakodtam, ráadásul azt sem éreztem, hogy meleg lenne, pedig egész nap csókolgatom és szoptatom. Milyen anya vagyok én?


Azt én is észrevettem, hogy pár napja nyűgösebb volt és sokat kéredzkedett ölbe, de amúgy mindent megevett, jó kedve volt, és éjszaka is rendesen aludt, így természetesen elkövettem azt a hibát, amiről magam is írtam pár héttel ezelőtt: a gyerek nyűgös, hát nyilván jön a foga. Arra álmomban sem gondoltam, hogy az én lányom, akinek soha semmi baja nem volt, beteg lenne. És most jön a ráadás, - tádám - az orvosi látogatás másnapján ugyanis valóban kijött a foga. A fehér puklit már láttam pár napja, most viszont koccant a kis kávéscsésze, amiből Abigél a vizet kortyolgatja. Most már szemmel is látszik, hogy kint van alul az egyik, és rögtön mellette ott a másik is.Abigéllel tehát ezen a héten két olyan dolog is történt, ami eddigi életében még soha, beteg volt és kijött a foga. És mindezt átvészelte két lábon, vagyis négykézláb, egy igazi kis hős. Pedig szegénynek nem lehett kellemes, mert a torokgyulladást aztán elkaptam és is, és két napig úgy éreztem magam mint egy szétkenődött takonylabda, és alig bírtam nyelni, neki meg nyilván még szarabb volt.

Most már mindketten jól vagyunk és nagy pakolási lázban élünk, - én bepakolok, Abigél meg szétpakol, - ugyanis holnap indulunk életünk első családos nyaralására. Borzasztóan izgulok, Abigél még soha nem volt hosszú úton, és soha nem aludt máshol, mint itthon az ágyában. Izgulok, hogy bírja-e az utat, meg az idegen környezetet, legközelebb beszámolok, milyen volt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.02 08:09:37Subbantósdi

  Szegény...nálunk is volt fogzás+három napos láz, igaz, ez csak egy napig és csak pár órát tartott, mert levitte a lázcsillapító, de a végén a kiütések megvoltak.

  És ami érdekes, ez nálunk már bőven egy éves kor után volt, pedig ez inkább egy éves kor alatt szokott lenni.

 • 2008.06.02 08:13:57Subbantósdi

  Mi is kb. 13 hónapos koráig megúsztuk betegség nélkül, akkor jött a járvány, ami itt minden kisgyereket elért, egy hétig hasmenés, hányás és láz...

  De túléltuk, igaz, csak folyadékkal, abból is csak víz és babatea maradt meg benne, és hát a gyógyszerek valahogy, de azért utána behozta a lemaradást, egy hétig falt, mint egy oroszlán. :o)

 • 2008.06.02 08:15:40Subbantósdi

  Sok sikert a nyaraláshoz!

  Mi sajnos ebben az évben nem nyaralunk, hiszen valamikor nyáron szülünk. :o)

 • 2008.06.02 08:22:43katakarika

  MM! Nem Te vagy az egyetlen aki így járt. Nekem úgy magyarázta a doki néni, hogy a kibújni vágyó fog egy kicsit gyulladásba hozza az ínyt. Az immunrendszer gyengül, és az esetleg garat-tájon lévő bacik támadásba lendülnek.

  Liza baba is jól aludt, szopott, kicsit néha nyűgös volt, de semmi feltűnő.

  Az volt furcsa, hogy melegnek tűnt, de rutinos anyukának gondolva magam, ráfogtam a melegebb időre, meg az izzadásra.

  Másnap már egyértelmű volt, hogy - doki néni szavaival élve - Lizinél felsőlégúti hurut zajlik.

  Szóval összefügghet a láz és a fog kibújása, de a torokgyulladás nem múlik el varázsütésre és nem közvetlenül a fogzás okozza.

 • 2008.06.02 08:39:57judit76

  Az én kisfiamnak kb. három hete bújt ki az első foga (akkor volt hét hónapos). Szerencsére mi megúsztuk nyűgösség, láz, stb. nélkül. A változás annyi - korábban már írtam -, hogy 6 hónapos kora óta újra felébred éjszakánként egyszer. Egyesek szerint ez a fogzásnak, mások szerint a cici/anya hiánynak tudható be. Azt hiszem, ez bőven kibírható, hiszen egy gyors éjszakai szopi után alszunk tovább reggel 7-ig.

  Nyaralni mi is készülünk július elején a Balatonra. Az út egy kicsit talán hosszú lesz, ugyanis mi az ország keleti felén lakunk. Ott viszont remélem, anya, apa szusszanhat egy kicsit, ugyanis jönnek nagymamák, nagypapák, valamint testvéreink családostul.

  Kellemes nyaralást Nektek, várjuk a beszámolót.

 • 2008.06.02 08:47:31Boci6

  Úgy látszik, mi már minden fejlődési lépcsőnket Abigéllel együtt fogjuk teljesíteni, kijött alul 2 fog egyszerre babókámnál ÉS életében először lázas volt, 3 napig semmi egyéb baja nem lett mellé, aztán a 3.nap után jöttek a kiütések..Ahogy az a Gyerekgyógyászat könyvben írva vagyon.:(

  És mi pár napja mentünk el először vendégségbe ott is aludni kisfiammal, aki eddig sehol máshol nem szunyált, csak a saját ágyában. Előtte utazóágy beszerzés, minden megtörtént..Nem akarok negatív lenni, de nagyon nem bírta...éjjel alig aludt, forgolódott, nappal meg aztán az egész nap csak sírásból, nyűglődésből állt. Pár nap alatt éveket öregedtem ismét :))

  És elvileg idén nyáron megyünk nyaralni is, le van foglalva stb. de szerintem előtte rápihenek az éjszakázásra.:-/

 • 2008.06.02 08:52:14Pumatex

  Mi vírust nyeltünk be a fogzás alatt, 39-ig ment, akkor adtam neki egy kúpot este. Másnap szintén 39 (délben), akkor Panadolt kapott, oszt ennyi volt. Kicsit bágyadtabb volt a gyerkőc, és elaludt az ölemben (amit sosem szokott), innen tudtam, hogy valami nem 100-as. :)

  Emlékbe a vírustól kaptunk két helyes fogacskát (alsó két 1-es metsző). :D:D  Sok sikert a nyaraláshoz. Mi szombaton megyünk :D És pont ugyanúgy be vagyunk sózva, mint Ti, csak mi már voltunk tavaly is három napot, úgyhogy könnyebb lesz. :D

  Érezzétek jól magatokat és pihenjetek jól!!

 • 2008.06.02 08:53:40Pumatex

  Mármint a láza ment 39 fokig... Bocs, reggel van. :D

 • 2008.06.02 09:34:41oreille

  MM! ne gyötörd magad amiatt, hogy nem vetted észre a bajt. Pont így jártam a hétvégén. 39 fokos láz mellett változatlan hangulat, étvágy. egyetlen tünet a csillogó szemek voltak (a férjem volt ilyen gyereknek). Két lázas nap után azért már csökkent a lendület, főleg az enyém...  máshol alvás: nincs hozzászokva ahhoz, hogy egy szobában aludjunk (mi sem), így mindenki felébredt a másik mocorgására. ahol megoldható volt, átköltöztünk a nappaliba :-)  jó utat és gratula a fogacskához! (micsoda lábak! :-))

 • 2008.06.02 10:30:20Boci6

  oreille

  "máshol alvás: nincs hozzászokva ahhoz, hogy egy szobában aludjunk (mi sem), így mindenki felébredt a másik mocorgására. ahol megoldható volt, átköltöztünk a nappaliba :-)"  dettóó...nálunk is ez volt a baj, csak nem volt nappali :) remélem a nyaraló helyen lesz, vagy legalább egy tornác :)

 • 2008.06.02 11:35:02kisbalas

  Na, most aztán jól megijesztettetek! Megyek megmérem a gyerek lázát :D Neki is a hétvégén jött ki az első foga, megúsztuk 3 óra nyűglődéssel, mindenki legnagyobb örömére.

  Máshol alvásból ő már elég "rutinos", mindkét nagyinál aludt már, annyi a különbség, hogy mivel ott egy szobában van a felnőttekkel, ezért egy órával korábban kel(8-f9 helyett 7 körül). Vagyis, itthon is sokszor korábban kel, csak eljátszik egyedül a kisszobában, aztán szól, ha mehetek, nagyiéknál meg ugye egyből odapattan valaki az első mocorgásra. A nyaralóban (mert megyünk mi is júliusban, jeeee!!!!) van 2 háló, meg egy nappali, úgyhogy szerintem kap majd saját alvóhelyet. Viszont, ami engem aggaszt: nekünk nincsen kocsink, úgyhogy vonattal megyünk a Balatonhoz (Miskolcról), én meg ki vagyok akadva a leprás, büdös vonatoktól... Még nem tudom, hogy lesz ez... Valakinek tapasztalat ilyen téren?

 • 2008.06.02 11:37:59Crni

  A torokgyuszi, a magas láz nálunk is megvolt, sőt a doktor néni szerint "intenzív fogzástevékenység" (zseniális :) ) tapasztalható, de fog az egy darab se. Mondjuk gyakorlatilag belehaltam majdnem, amikor kedvetlenül és szótlanul csak ült csendben, és 39 fokos láza volt. Egyébként rendkívül mosolygós, élénk és vidám gyerek, és ennek hirtelen hiánya nagyon megviselt minket a feleségemmel.

 • 2008.06.02 13:39:07Meni

  MM érezzétek jól magatokat, és gratulálok az első fogakhoz. A betegség miatt meg ne rágd magad, ha nem vetted észre, akkor az azt jelenti, hogy nem volt komoly a baj. Ha majd lesz neki - sajnos lesz - "igazi" torokgyuszija, azt észre fogod venni. Tuti nem fogod majd a fogaira :(

 • 2008.06.02 13:51:50vikimanka

  Látom sokan készültök babával nyaralni. Majd várom a tapasztalatokat hogyan aludtatok. igaz, mi csak kétszer egy hétvégére készülünk, de még sosem próbáltuk más ágyban altatni a kicsit. Nekünk is van utazóágyunk majd azt visszük neki.

  Jó utat nektek MM., érezzétek jól magatokat.

  A mi kicsinknek két hete jött ki az első két foga, most 5 hónapos és malacunk van, mert semmi gond nem volt, csak mindent rágott volna. Néha már morgott is rágás közben, mint egy kiskutya. Nekem a nagy lányom olyan, hogy ugyanúgy pörög lázasan is, ezért nehéz észre venni, hogy lázas.

 • 2008.06.02 14:00:03Mocorka

  Sziasztok!

  Régóta olvasom a Porontyot de csak most jutottam el odáig, hogy regisztráljak. A kislányom 4.-én lesz fél éves. Egy hónapja voltunk először egy hosszú hétvégén nagyszülőkkel. Az egy szobában alvás valóban érdekes jelenség ha eddíg még nem próbáltátok. Mindenki minden mozdulatra felébred és a "nyaralást" jó egy hét alatt lehet kipihenni. Bárnálunk a probléma az volt, hogy ahogy megérkeztünk Lili betaknyosodott így az első megfázás élménye összekötődött, az első nyaralással.  Kiváncsian várom a következőt.

 • 2008.06.02 15:36:05Pöttön

  Mi is szombaton megyünk nyaralni. :-) Nálunk sem nagyon működik az egy szobában alvás, a gyerek nem érbed fel (9 hós), csak én, minden egyes nyüsszenésre vagy megfordulásra, úgyhogy én is pont tegnap mondtam a férjemnek, hogy szerintem én a 6 nap alatt nem fogok egy jót aludni :-( Bár megbeszéltük, hogy az üdülőben, ha lesz a szobának előtere (úgy emlékszem van), kitesszük majd oda a gyerkőcöt éjszakára. Mi már amúgy többször voltunk a babussal néhány napra el (nagyszülők, ill néhány hete megjártuk Luxemburgot is repcsivel), első alkalommal a 3 éjszakából 3-at végigkínlódott az utazóágyban, de mostanra megszokta. Most már inkább az a baj vele, hogy kicsi neki, mert rengeteget forgolódik álmában, és nagyon hamar az ágy falaiba ütközik, amire felébred :-(

 • 2008.06.02 15:36:34gjuci

  Nálunk a gyerek a szüleimnél az utazóágyban alszik a legjobban, éjjel nem ébred, sokat alszik.

 • 2008.06.02 16:54:30peppermint

  Kisbalas, Pestig menjetek Intercity-vel, az azért kulturáltabb. Annyit megér szerintem a pótjegy. Aztán meg... hát csakcsak menni fog valahogy. Utána meg kipihenitek az egész fárasztó utat, jókat pancsoltok, esztek lángost stb. Az olyan klassz dolog. Bátorság!

 • 2008.06.02 23:15:29SGHV21

  Eddig azt hittem, csak én vagyok ilyen "lüke" anya, aki nem bír a picivel egy szobában aludni, de akkor most megnyugodtam... Nálunk úgy volt, hogy amikor nagyon pici volt, simán lehetett altatni másjol, aztán olyan 5 hónapos kor körül egy nap szenvedés, és délutáni alvásra nem lehetett letenni, fürdésnél üvöltés, de éjszaka alvás, mert már evés közben beájult. Aztán olyan 7,5 hónaposan újra mentünk (vidéki nagyi), és semmi probléma nem volt. addigra már fix napirendünk volt, ahhoz tartottuk magunkat, és minden rendben volt. Csak mi költöztünk ki a konyhába, mert semmit nem aludtam. Annyira rááll az ember agya a baba legkissebb nesszenésére is, hogy nem ment.

  Megyünk nemsokára megint, most már 10 hónapos a Virág, remélem most is jó lesz. Meg nyaralni is megyünk. Azért izgulok.

  Ja és úgy próbáltam kicsit otthonosabbá tenni, hogy az utazóágyat totál úgy csináltam meg, mint itthon az ágyát, a fejvédővel, takaróval, lepedővel, stb.

 • 2008.06.02 23:48:33kisbalas

  SGHV21 - igen, ez volt nálunk is trükk, komplett kiságy-rekonstrukciós eljárás, a kedvenc baba és mackó megfelelő pontokon való elhelyezésével :DD

  Amúgy az utazóágyat nagyon szereti, mert hálós, amivel kitűnően elbabrál...

  Peppermint - köszi a bíztatást, Pestig mindenképpen IC a terv, onnan meg hátha kihúzzuk egy pelussal, mert a legjobban a vonaton tisztába tevéstől ráz a hideg (hehe, annak gondolom a kedves utastársak is baromira örülnének)...

 • 2008.06.03 08:48:59Pöttön

  Igen, a kiságy rekonstrukción én is gondolkodtam, de aztán 2 dolog miatt lemondtam róla:

  1. Az utazóágy hálós, nem tudom rákötni a rácsvédőt.

  2. Nem baj ha megszokja, hogy nem csak a saját ágyában lehet aludni, hanem ismerje fel hogy ez ugyan egy másik ágy, de aludni ebben is lehet. És ez bejött.  A napirendet egyébként mi is igyekszünk tartani, és az esti kis szertartások is ugyanolyanok, így mostmár nincs gond az elalvással az utazóágyban.

 • 2008.06.03 10:18:06mormi

  En ugy latom, hogy a mashol alvast erdemes koran kezdeni, mert akkor megszokja, hogy nem csak egy agy van a vilagon. Mi a szules utani 6 het letelte utan utaztunk eloszor a nagyszulokhoz es egyaltalan nem volt gond az alvassal - akkor meg a babakocsiban aludt, igy agycserere sem volt szukseg.  4 es fel honapos koraban repultunk eloszor Magyarorszagra, ott 2 helyen is aludt plusz voltunk vele sielni. Utazoagyban aludt ekkor mar, szereti o is, kapargatja a halos oldalat. Nekem ugy tunik, meg elvezi is, ha valtozas van, uj dolgokat ismer meg.  Kb 5 honapos koraban kerult at a sajat szobajaba, igy most mar csak akkor alszik velunk egy szobaban, ha nem itthon vagyunk. En ugy latom, kulon szobaban es velunk egy szobaban is ugyanazok az alvasi/ejjel ebredesi szokasai.

  Persze nyilvan mint minden, ez is babaja/anyaja valogatja.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta