SZÜLŐSÉG

Várandósnapló: a farok nélküli kutya

2008. június 1., vasárnap 09:00

Mindig nehéz feladatnak tartottam leírni pár mondatban azt, amit egy könyv adhat nekünk, főleg úgy, hogy véletlenül se azt szajkózzuk, ami hátul, az ajánlójában olvasható. Mert hát mindenkinek más szórakoztató, más a hasznos és élvezetes! Szinetár Dóra Várandósnaplója jól indított nálam, mert amikor megfogtam, elöntött az a "jó könyv"- érzés. Persze ennek nincs még köze ahhoz, hogy mit is takar tartalmilag a mű, pusztán tapintás, szempászta után születik meg az első ítélet: Pont jó méretű, ízléses tervezésű, kellemes tapintású könyv, bármi lehet belőle.


Aztán, ahogy lapozgattam, dúltak bennem az érzelmek. Elsősorban azért, mert a szerzőt határozottan kedvelem, dacára annak, hogy a musical világa nem áll hozzám közel, a művészetét azonban elismerem. S Szinetár Dóra, azon kevés művészeink közé tartozik véleményem szerint, aki nem akar sok lenni, ízléses,szimpatikus, egyszóval teljesen rendben van vele minden. Másrészt, a látszat ellenére utálok fikázni, mások munkájába belerondítani. Főleg azért, mert bizonyára én sem tudtam volna jobban megírni a könyvet, akkor meg minek is szót fecsérelni rá. De ha ezen a vezérvonalon indulok el, akkor azon is elgondolkodhatok, hogy más egyáltalán minek ír kismama naplót, s minek adja ki, ha tartalmában nem tesz hozzá a kismamanaplók műfajához.

A könyv hétről hétre halad a terhességgel, olyan témákat feldolgozva, ami a kismamákat foglalkoztatja. Emellett, s a könyv újdonságát azért ez jelenti, naplószerűen vezetheti anya végig a saját terhességének eseményeit is, bár szerintem a könyv olyan szép, hogy kár lenne összefirkálni. Akkor meg mit is csinálhatunk vele? Ha híres ember sorait olvasom, akkor azt azért teszem, hogy valami kis részt kaphassak belőle, róla olvashassak. Szinetár Dóra pedig, gondolom nem véletlenül, csak nagyon picit emelte meg azt a függönyt, ami mögé be szerettünk volna kukkantani. S mivel nem szülész-nőgyógyász, nem védőnő, és egyáltalán, szüléssel, terhességgel kapcsolatban egyáltalán nem szakember, csak nagyon általánosságban nyúlt a témákhoz. S pont ettől az általános hangvételtől maradt bennem az a nyomasztó érzés, hogy nem tudom, mit akart nekem adni ezzel az író. És hiányzik a vége, ami bizony nagy hiba. A kiadással ugyanis meg kellett volna várni az örömteli végkifejletet, Zorkát, nélküle a könyv farok nélküli kutya. S hiába van a művésznő a gömbölyödő pocakjával ezerféle csodálatos pózban lefotózva, a könyv gyermeki része hiányzik.

Olvashatunk epidurális érzéstelenítésről, császármetszésről, a kismama fészekrakó ösztönének kibontakozásáról, valamint megannyi szubjektív véleményről is, ami azért próbál illedelmes is maradni, s ettől talán egy kissé középszerű maradt. Szerencsére egy CD-t is kapunk a könyv mellé, ami 7 dalt tartalmaz, s végre az énekesnő saját pályán mutathatja meg, hogy nem véletlenül tudjuk, hogy ki is ő.

Arra jutottam végül, hogy ez a könyv elsősorban ajándéknak jó. Az első, aki kapta, maga Szinetár Dóra, mert ajándék volt, hogy ezt megírhatta. Nyilván mindannyian örömmel írnánk egy ilyen kismamanaplót, adhatnánk egy szeletet magunkból mindenkinek, főleg a gyerekeinknek, azonban ez keveseknek adatik meg. A Várandósnapló egyáltalán nem rossz, csak nehéz eldöntenünk, hogy mire is jó. A szemünk és a szívünk mindenesetre szereti a könyvet, s néha ez is elég.

Szinetár Dóra: Várandósnapló
2008. Alexandra kiadó, 5.990,-

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.01 10:04:23Somamama

  Szerintem arra mindenképpen jó lesz, hogy a bevételből sok szép ajándékot kap majd a kis Zorka...

 • 2008.06.01 11:25:50Boci6

  Én megmondom őszintén, mikor megláttam a könyv reklámját, nem túl szép szavak hagyták el a számat...nem értem Szinetár Dóra MITŐl kismamább, terhesebb stb mint bárki más? Egyet értek, ha nem tud újat felmutatni, minek még egy ezredik "pocakosnapló"? Ha vki imádja Dórát és a művészetét, annak esetleg ez jó lehet, de hogy még pluszba épp terhes is legyen az illető...Elég keveseket fed le mindez egyszerre szerintem.:-/ Hirtelen előtérbe kerültek párjával együtt, és most mindent igyekeznek eladni, meglovagolva a pillanatnyi népszerűséget..ez nekem gyomorforgató.

  És ráadásul marha drága szerintem..Olvasok mást asszem :)))

 • 2008.06.01 12:17:59Starlark

  6k-t mi sem adtunk érte.

  Néztem másfajta naplót anno, de mivel tudom magamról hogy rendszeresen írni nem tudok, fogalmazni meg még annyira sem inkább letettem róla.

 • 2008.06.01 14:10:48fecske

  Szinetár Dóra (vagy a menedzsmentje, aki, lehet, hogy csak az apukája)finoman és elegánsan hihetetlenül ambíciózus és erőszakos. szerintem ez a könyv is azért készült, jelen lenni a köztudatban ahogy csak lehet, és egyáltalán nem biztos, hogy az ő munkája van benne elsősorban.

 • 2008.06.01 14:11:10fecske

  Szinetár Dóra (vagy a menedzsmentje, aki, lehet, hogy csak az apukája)finoman és elegánsan hihetetlenül ambíciózus és erőszakos. szerintem ez a könyv is azért készült, jelen lenni a köztudatban ahogy csak lehet, és egyáltalán nem biztos, hogy az ő munkája van benne elsősorban.

 • 2008.06.01 14:11:33fecske

  Bocsánat, ennyire azért nem fontos, amit írtam.

 • 2008.06.01 14:46:05dexterke

  5900??? omg

  Most mar tuti hogy en is irok egyet.

 • 2008.06.01 14:52:49Magenta

  dexterke: lehet, hogy nagyobb lenne rá a kereslet. :)  "nyáladzó" édibédi könyvekből elég van a piacon, Dunát lehet rekeszteni velük.  Engem egy érdekelt (volna): Terhes vagyok, de frászt kapok mindenkitől. Már a címe is sokatmondó. :)

 • 2008.06.01 14:57:25Pandi

  Dexterke  Na igen, nekem is ezen akadt meg a szemem legelőször.:)

  Ennyiért még ajándékba sem, akkor veszek valami hasznosat.:)

 • 2008.06.01 15:25:26trollkotze

  Ez most a trendi. Nem olyan régen még mindenki szakácskönyvet adott ki, most meg terhes- illetve babanaplót.

 • 2008.06.01 19:57:02eino.

  Istenem, ez a nő képes azt hinni, hogy ő ennyire érdekes és drága. Ha egyszer képes volt azt is elhinni - de széltében-hosszában terjeszteni mindenképp - , hogy az apjának semmiféle befolyása nem volt a pályájának alakulására... Legalább olyan hangú és ugyanúgy színpadra termett ismerőseimnek esélyük sem volt gyerekszínészként játszani, aztán meg feladták, mert senki sem karolta fel őket. Sem Tunyogi, sem Szinetár, sem Vitray nevű apukákkal nem rendelkeztek.  Félreértés ne essék: a tehetséget elismerem.(Még azzal is egyetértek, hogy a szülő támogassa a valóban tehetséges gyerekét.) De senki ne etesse a jónépet - meg saját magát, bár az nem izgat , hogy kizárólag ezzel lett belőle akkora név, hogy a 6000 forintos semmitmondó babanaplója minden könyvesbolt kirakatában foglalja a helyet az értékes könyvek elől.  ------------------

  Fecske, nem baj az, ha kétszer jött át az üzeneted, mert igaz.

 • 2008.06.01 20:00:24eino.

  Jé , épp most van Szinetár Miklós az M1-en. :))

 • 2008.06.01 21:22:57Aprika

  Dexterke, komolyan írj egyet! Tudom, nem sokat számít, de én nagyon bírom a stílusod...

 • 2008.06.02 00:35:10trollkotze

  Az ő korai apa-kalandjait is kiadhatnák :)

  www.timurlenk.hu/blog/

 • 2008.06.02 00:37:12trollkotze

  No és a Macsópapákhoz mit szóltok? (Nem olvastam. Csak mint jelenség.)

 • 2008.06.02 06:53:40szityka

  Sziasztok, par hete/honapja olvaslak Titeket, de most eljott a pillanat, hogy en is irjak :) Nem elek Mo-on, ugyhogy a konyvet nem ismerem, sot azt sem tudom mi az a Macsopapak :) de mindennek ellenere egyutt tudok erteni veletek. Viszont amiert beregisztraltam most azonnal, hogy megosszam veletek, hogy talaltam egy oldalt, talan ismeritek, ha nem, ime:www.naptarak.com/naptarak_baba.html, ez ingyen van, barmilyen szinben kinyomtathatjatok. Nekem nagyon tetszik, szoval elhataroztam, hogy ahogy megszuletik a babank mindenkepp neki esek az alkotasnak. Es mindemellett meg babat varo baratnoinket is meglephetjuk egy kinyomtatott lefuzott baba naptarral/naploval.es ne feledjuk a nagyikat es papikat sem, hogy fognak orulni, ha meglatjak alkotasunkat, legalabbis az enyemek maris lazban egnek :) Udv. Lanyok, mindenkinek szep hetet! es koszonom az eddigi sok-sok elmenyt amit okoztatok nekem az irasaitokkal :) igaz kozottunk jelenleg 8ora kulonbseg van, de ezentul igyekezni fogok beszallni a poronty mindennapi vilagaba :) sziasztok (es bocs, hogy nincsenek ekezeteim)

 • 2008.06.02 07:56:16csaksemmicicó

  Egy könyvnél nem elégséges, hogy szép!-mert ha nézegetni akarom, akkor képes művészeti album legyen...,az ilyen tipusú könyvektől a hideg ráz!!!amenyiben valaki naplót akar vezetni, az megteheti ezer féle füzetben, vagy már előre nyomtatot formában is kapható hasonló csodában, ami szerintem szintén katasztrófa!

 • 2008.06.02 09:02:43babybeluga

  Olvassátok inkább Szécsi Noémitől A Kismama Naplóját. Az is végigvisz a terhességen, sőt még a gyerek is megszületik a végén. És nem utolsó sorban baromi vicces.

 • 2008.06.02 13:41:00hímzőkör

  én ajándékba kaptam, de nem sokat tudtam kezedni vele. magamnak biztos nem vettem volna meg.

 • 2008.06.02 15:13:58Boci6

  vagy Vicki Iovine : Barátnőim a terhességről c.könyvét...nagyon poén és egyből nem veszi magát olyan véresen komolyan az ember és a terhesség/babázás kínjain is jókat tud röhögni legalább néha, mikor olvassa :)

 • 2008.06.02 18:55:32Magenta

  Vannak jó kismamakönyvek.  De ez a poszt pont olyan fölösleges volt, mint Dóra könyve a piacra. :))) (pedig én bírom a csajt)

 • 2008.06.02 19:05:22cantaloupe

  En csalodtam Szinetar Doraban, mert eddig igyekezett kimaradni a bulvarbol, a felhajtasbol, nem "nyomatta" magat a sajat szakmajan kivul mas teruleten, erre most ez...  Az, hogy az apja tolja a szekeret, az szerintem vilagos, mint a vakablak, de ez engem nem botrankoztat meg, mert minden szulo maximalisan segiti a gyerekeit, ahol tudja, nem?

  Meg szerintem szep hangu, tehetseges is.  De 6000 Ft-ot elkerni egy nem szakember csapongo gondolataiert tenyleg rablas...gyanitom, hogy a konyv erteke 500 Ft, a maradekot a 7 dalert keri el. :)

 • 2008.06.03 22:34:01eino.

  Az, hogy az apja tolja a szekeret, az szerintem vilagos, mint a vakablak, de ez engem nem botrankoztat meg, mert minden szulo maximalisan segiti a gyerekeit, ahol tudja, nem?

  Meg szerintem szep hangu, tehetseges is.

  ------------  Te Cantaloupe, komolyan az az érzésem, hogy nem is akarod megérteni , amit írok. Ugyanazt írtam, amit te is, engem sem botránkoztat meg. A bibi ott kezdődik, hogy Dórika minden általam látott televíziós mélyinterjújában (3 db) kijelentette, hogy őt az apja soha nem segítette. Ez meg nem hogy nehezen hihető, hanem egyszerűen képtelenség a magyar viszonyokat tekintve. Vagy hazudik a csaj, vagy ennyire elkényeztetett, kikímélt világ veszi körül.

  Már eleve , kinek volt lemeze 13-14 évesen akkoriban, amikor Szandinak...Azért annyi idősen nem volt még olyan hejde különleges, a hangszíne egyszerűen nem volt szép. De nem baj ez szerintem sem, csak nem kellene ennyire hülyére venni a embereket, mert így eléri azt - nálam sikerült - , hogy lesznek, akik csupán emiatt az álságos viselkedés miatt nem hallgatják meg többet.  Másrészt de, benne van sok-sok felhajtásban. Női lapok , valami gagyi zenés műsorsorozat pár éve a TV2-n stb. . Fecske nem írt hülyeséget.

 • 2008.06.03 23:01:40cantaloupe

  Eino,  azt konkretan nem is neked irtam, csak ugy altalanossagban, hogy mindenkinek segitenek a szulei, ha tudnak...marpedig Sz. Miklos tudott. :)  Ezeket az interjukat nem lattam, igy nem tudok roluk sokat mondani erdemben. Szerintem ugrodeszkanak volt jo egy ilyen apuka, de tehetseg nelkul nem maradhatott volna fenn.  Jobb, mint a Kozso, meg Baby Sisters meg tokom tudja milyen osszecastingolt sztarok, kozepes, zuhany ala valo hangocskaval.  Ja, azt tudom, hogy neha megjelenik itt-ott, interjukat ad, akkor inkabb ugy fogalmazok, hogy a bortanyokat keruli. Nem neveznem sem nyomatasnak, sem felhajtasnak, hogy havonta egyszer benne van a Story-ban. Pl. hol van o meg Kiszel Tundetol...  De mindegy, azzal egyetertek, hogy a konyv nem sokat er, csak marketingfogas. Viszont mindenaron nem is akarom lehuzni. Hadd legyen mar sajat velemenyem, amugy meg peace. :)

 • 2008.06.03 23:07:07cantaloupe

  Ja, es hogy a hangszine nem volt szep az kicsit fanyalgos kritika, mar bocs...14 eves korahoz kepest eleg jo volt, korosztalyanak valo dalszoveggel, nekem tetszett az Iskolataska is amit Demjennel enekelt.  Jo, nem vilagsztar kaliberu, de azert az enekleshez ert, es hallatszott mar akkor, hogy zenei kepzesben reszesult. Ugyanannyi joga volt megjelentetni a lemezet, mint Szandinak.

 • 2008.06.03 23:20:18Magenta

  Tegye fel a kezét, aki nem tolná a gyereke szekerét, ha lehetősége lenne rá. :)

 • 2008.06.03 23:25:06cantaloupe

  Magenta, errol van szo! :)  Mondjuk abban igaza van eino-nak, hogy letagadni nem kene a segitseget, de szerintem kutya kemeny lehet, hogy barmilyen tehetseges is a sztarcsemete, mindig, mindenki csakis az apjanak-anyjanak tudja be, hogy o meg talpon van.

  Magyaran: soha nem lehet eleg jo, aki hires apa-anya gyereke.

 • 2008.06.04 01:04:15cozumel

  Nem az a baj, hogy a sztarszulo tamogatja a csemetejen a sztarra valas rogos utjan...Valoban, zero tehetseg nelkul ugysem menne.

  Viszont azert SZ. D. eleg messze van a kiemelkedoen tehetsegestol, az ostehetsegtol.

  Kellemes, kellemes, de apuka nelkul 12 egy tucat....  Ez a konyv meg persze, hogy marketingfogas, de szerintem nem nyomul annyira ellenszenvesen a koztudatban, hogy ne ferne bele.

  Ahoyg valaki fent emlitette: kinek a szakacskonyv, kinek a babanaplo....majd biztos kijon valaki parfummel is hamarosan :D

 • 2008.06.04 12:29:52eino.

  Magyaran: soha nem lehet eleg jo, aki hires apa-anya gyereke  -------  Ellentmondok: Básti Juli, Udvaros Dorottya, Michael Dugles...  De Oroszlán Szonja már gááááz, akkor is, ha Nők Lapja szerint szupertehetség :))) De tény, hogy az ilyen gyerek kevesebbet hibázhat, nagyjából semmit. :/  Igen, én is tolom majd a gyerekemet, ha tudom. :) De ne merje tagadni, mert seggbe lesz rúgva. Persze hangoztatni sem kell, ha nem kérdés amúgy.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta